BE: 6d via LF & Ravel

Algemene info bij het reisverslag. België (via Landelijke Fietsroutes & Ravel) 

Streek: Vlaanderen, Wallonië

Traject: Gent – Dendermonde – Mechelen – Leuven – Hoegaarden – Namur – Charleroi – La Louvière – Mons – Tournai – Bossuit – Kortrijk – Menen – Wervik – Ieper – Diksmuide – Nieuwpoort – Oostduinkerke – Brugge – Aalter  Gent (540km)

Periode: 21/11/13 – 26/11/13

Reisgezelschap: Solo

Transport: Met de fiets van huis vertrokken en ook teruggekeerd

Levensduurte: 

De Jeugdherbergen zijn goedkoper in België dan in Nederland en iets goedkoper in Wallonië dan in Vlaanderen. In grote steden zijn ze maar iets duurder dan in landelijkere gebieden. In België maakt men enkel avondmaal klaar in het geval dat er groepen zijn, die een avondmaal gereserveerd hebben. In Namur heeft men iets dat het midden houdt tussen snacks en een volle maaltijd. De Jeugdherberg van Tournai is in de winter in principe enkel open voor groepen. Hij is te boeken via de internationale website www.hihostels.com .

Totaal reisbudget:  105 EUR (jeugdherbergen, avondmalen… zoveel je zelf wil)

Betalingswijzen: 

  • Cash
  • Bancontact (cash afhalen uit de biljettenautomaat)
  • Vlaamse Jeugdherbergen kan je reserveren via de www.vjh.be en dan betaal je het volle bedrag via het internet met Bancontact, per jeugdherberg afzonderlijk.
  • Belgische Jeugdherbergen en dus ook Vlaamse kan je reserveren via de internationale site www.hihostels.com . Via deze site betaal je enkel een reservatiebedrag van ca 1,50€ per Jeugdherberg en een kleine commissie voor het gebruik van een kredietkaart. Dit bedrag wordt in de Jeugdherberg van het eindbedrag afgetrokken. Bovendien kan je meerdere Jeugdherbergen reserveren met één enkele betalingsbewerking via het internet.

Reisliteratuur: 

  • Topogids Vlaanderen Fietsroute en andere Landelijke Fietsroutes.
  • Ravel website

Internet adressen: 

www.vjh.be

www.hihostels.com

www.groteroutepaden.be

http://ravel.wallonie.be/opencms/opencms/fr

Persoonlijke gegevens: 

mountainman@scarlet.be

 

Reisverslag:  6 dagen via Landelijke Fietsroutes en Ravel door België.

1) Inleiding.

In tegenstelling tot de meeste van mijn reizen, was deze reis niet lang op voorhand gepland, maar het gevolg van een meevaller in mijn werkplanning.

Gelukkig had ik al veel voorbereidend werk gedaan, zoals het verzamelen van de tracklogs van de verschillende Landelijke Fietsroutes in Vlaanderen en Ravels in Wallonië.

Het enige wat ik nog diende te doen, was een aantal Jeugdherbergen reserveren die binnen fietsafstand van elkaar lagen en die vervolgens met elkaar te verbinden, via Landelijke Fietsroutes, Ravels en zelfgemaakte routes. Omwille van deze laattijdige beslissing, heb ik niet alle Jeugdherbergen van mijn eerste keuze kunnen reserveren, maar was het soms wat improviseren en een alternatieve oplossing zoeken. Niet perfect, maar toch leuk.

Ik ben de gelukkige eigenaar van een Flevobike Orca (velomobiel, www.flevobike.com) . Deze fiets weegt ca 40, wat nadelig is als je veel moet klimmen. Ik ondervond dit op de Vlaanderen Fietsroute tussen Ronse en Leuven. Daar wordt je o.a. de Bosberg opgestuurd, bekend als de laatste helling in de oude editie van de Ronde van Vlaanderen, vlak voor de aankomst in Meerbeke. Ik vraag mij trouwens af hoeveel fietsers met bagage hier al fietsend bovengeraken.

Vandaar dat ik een grote fan ben van jaagpaden langs rivieren, zonder snelheidsremmers. In Wallonië hebben ze die trouwens niet nodig… het wegdek van veel jaagpaden is daar zo oud, dat je er geen echt hoge snelheden haalt. Ook de spoorlijn 119 is interessant…zelfs met een uitgebrand autowrak op het pad. We zijn dan ook in Charleroi, misdaadhoofdstad van België. Het asfalt ligt er wel prachtig bij langsheen het Canal du Centre, een toeristische trekpleister, met een paar zeer steile klims als je van Mons naar Namur rijdt in plaats van de hier beschreven rijrichting.

2) Uitrusting:

  • Flevobike Orca
  • Plooibare band Schwalbe Kojak 20’ (slick)
  • 3 Binnenbanden 20’
  • Voetpomp
  • Bandenlichters
  • Opblaasbaar hoofdkussen als krik.
  • Fietsslot
  • Minimaal noodzakelijke sleutels
  • Oplaadset voor batterij verlichting
  • GPS Garmin 62 ST
  • Fototoestel
  • Oplaadset voor batterijen AA
  • Regenjasje, wanneer je niet in je Velomobiel zit 🙂
  • Fietsschoenen Shimano SPD en bijpassende kousen.
  • Novadry T-shirt van Decathlon
  • Dunne Fleece van Decathlon
  • Lange (zomer- & winter)broek Quecha Decathlon
  • Reserve ondergoed
  • Eventueel fietsbroek, maar niet echt noodzakelijk gezien het zitcomfort in de Orca.
  • Wasgerief
  • Persoonlijke apotheek
  • Mondvoorraad voor onderweg
  • Voldoende drank voor onderweg
  • Lidkaart Jeugdherberg + bewijs van reservatie. Meestal niet nodig,maar toch veilig.
  • Cash

 3) Dag 01: Gent – Mechelen (81km – 4u30’).

Als officieel vertrekpunt voor deze tocht koos ik voor de Bierstal brug vlak bij het kruispunt R4-N9 ten noordwesten van Gent, omdat het punt gemakkelijk bereikbaar is en op de LF5 rond Gent ligt. Uiteraard kan iedereen dit aanpassen in functie van zijn eigen woonplaats.

Je rijdt in zuidelijke richting en op de rotonde in Vinderhoute, alwaar je links afslaat. Je dwarst de ringvaart en kom uit langsheen het Kanaal Gent-Oostende, dat je volgt tot in het centrum van Gent, alwaar je de Leie dwarst.  Aldaar mag je voor het eerst de beenspieren testen op de Blandijnberg. Je daalt af naar de Sint-Pietersnieuwstraat.  En volgt deze naar links en vervolgens daal je af via de Lammerstraat tot het Wilsonplein. Je kan via het Sint-Annaplein rijden, maar dat is zeer druk. Het doorsteekje via de Tweebruggenstraat is verkeersluwer. Je dwarst tweemaal het water en slaat rechts af langs het tweede water tot je links afslaat in de Forelstraat.

Vanaf hier vind je LF-bordjes. Je dwarst de drukke Heernislaan aan verkeerslichten. Vervolgens ga je schuin rechts en rijd je richting de Schelde die je volgt doorheen Wetteren. Je blijft de Schelde volgen tot je de het veer van Schellebelle, alwaar je omwille van de Sigmaplan werken de Scheldeoever dient te verlaten voor een omleiding richting Uitbergen. Dit betreft het vroegere traject van de LF en is niet langer dan het Scheldeoevertraject.

Een weinig later dien je alweer de Scheldeoever te verlaten voor een tweede omleiding. Hier zijn de omleidingen veel slechter. De laatste keer dat ik hier passeerde volgde ik in het weekend alsnog de Scheldeoever. Die was toen beter befietsbaar dan de aangeduide omleidingsweg via de landinwaartse nieuwe dijk. Dit jaar heb ik mij door de wegwijzers laten leiden en kwam ik op de nieuwe dijk terecht. Deze wordt frequent bereden door opleggers die grond en grind aanvoeren en grote delen van het “wegdek” herschapen in een grote modderpoel, waar enkel mountainbikers die graag hun fiets kuisen, iets aan hebben. Voor wie met bagage onderweg is raad ik een traject over asfalt aan via Berlare (niet zo leuk, maar het alternatief is echt nog minder leuk.) Hoe lang deze werken nog duren is mij onbekend.

Voorbij Berlare ben je verlost van grote omleidingen en volg je opnieuw de Scheldeoever tot Dendermonde.

Je kan hier verder de Schelde volgen tot veer van Sint-Amands om daar de Schelde te dwarsen en verder te gaan tot het veer van Niel. Vanaf hier kan je overschakelen op de LF2 Stedenroute en deze volgen langs de Rupel tot Walem, om hier de Rupel te dwarsen en richting Mechelen te rijden. In de winter hebben de veren over de Schelde en de Rupel een beperktere dienstverlening dan in de zomer, waardoor het belangrijk is dat je je goed informeert over de vaartijden als je niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan.

Gezien de korte dagen in november en de eerder frisse temperaturen, werd er gekozen voor een kortere route langsheen het spoor Dendermonde – Mechelen. Dit leverde een aantal aangename verrassingen op in de vorm van een aantal nieuwe, echte fietspaden langsheen het spoor.

Je verlaat dus de Scheldeoever vlak voor de grote brug in Dendermonde en rijdt richting Grembergen om aldaar via het fietspad naast de drukke weg, de Schelde te dwarsen. Op de rotonde ga je links en vervolgens sla je de eerste straat rechts in. Je volgt de Kroonveldlaan en vervolgens de Elsbosstraat. Op het einde ga je rechts af en vlak voor de spoorweg sla je links af. Hier kom je wel uit op,een paar honderd meter grindweg, maar dat is niet onoverkomelijk. Als alternatief kan je ook de spoorweg dwarsen en aldaar links gaan via de Buisstraat en de Torrestraat, om op die manier terug het spoor te naderen.

Wie de grindweg volgde moet op het einde rechts de spoorweg dwarsen en dan links afgaan in de Volaardestraat. Je dwarst de N41 en zet je weg verder in dezelfde straat. Op het einde ga je in de Baasrodestraat links af en keer je terug naar het spoor. Je dwarst niet , maar volgt het  naar rechts via de Reigersweg. Aan de tweede volgende overweg wissel je van kant en vervolg je je weg in dezelfde richting in de Herdersstraat tot deze een bocht naar links maakt. Hier ga je naar rechts via een fietspad. Je keert terug naar het spoor en passeert het kerkhof van Buggenhout. Aan het station ga je schuin links en vervolgens dwars je de Kekrstraat en vervolg je je weg in de lange Sportveldstraat, tot je terug langs het spoor uitkomt. Je vervolgt je weg via de Brusselmansstraat en de Handelsstraat. Je dwarst het gehucht Malderen via de Hoefsmitstrat en de Blokstraat. Daar waar de Blokstraat naar links gaat, maak je een klein knikje naar rechts in de straat genaamde Herbodin. Op een soort T-splitising ga je naar links en volg je verder Herbodin. Op het volgende kruispunt ga je rechts af in de Moorhoek en keer je terug naar de spoorlijn, die je volgt tot in Londerzeel.

Alhier dwars je weer het spoor en vol je haaks op het spoor de Stationsstraat. Daar waar de weg een bocht maakt, ga je links af via een eenrichtingsstraat. In de eerste straat sla je rechts af en dan kom je in de Mechelsestraat, alwaar je links afgaat. Je gaat onder de A12 door en vervolgt in de Bergkapelstraat. Op het einde kom je in de Oudemanstraat. Je dwarst opnieuw het spoor en draait rechts af in de Londerzeelseweg.

Op het volgende grote kruispunt ga je schuin rechts in de Hoogveldweg. Je nadert opnieuw het spoor e”n dwarst het Kanaal van Willebroek. Bij de volgende overweg dwars je weer het spoor en volg je naar links de hoofdweg richting Hombeek en Mechelen. In Hombeek dwars je weer het spoor om dan rechts af te gaan in de Mechelseweg. Je dwarst de E19 en vervolgt je weg in de Hombeeksesteenweg. Je dwarst de Leuvense vaart en komt uit op de Mechelse Ring , die je volgt in tegenwijzerszin tot aan de Jeugdherberg van Mechelen.

JH Mechelen De Zandpoort:

Zandpoortvest 70, 2800 Mechelen, België

+32/15.27.85.39

113 Bedden.

Veel groepen, veel werknemers.

Met drie in een kamer voor drie personen met eigen sanitair.

Prijs: 21,50€ incl ontbijt. Avondmaal enkel indien er groepen zijn: 11,20 €.

Ontbijt: 08.00 tot 09.30

Ontbijt in zelfbedieningsvorm en van goede kwaliteit

Jeugdherberg aan een drukke stadsring.

Glas rode wijn: 2,50€

Fietsstalling die op slot gaat.

D’Afspraak:

Keizerstraat 23

2800 Mechelen

Wanneer er in de jeugdherberg geen avondeten geserveerd wordt, kan je voor een bistrokeuken tegen een aanvaardbare prijs terecht in D’Afspraak.

  • 25cl Rode Wijn:            4,80€
  • Notig slaatje:                 8,50€
  • Gegratineerd witloof: 11,75€
  • Koffie:                          gratis voor wie in de jeugdherberg overnacht (sleutel JH op tafel leggen 🙂 ).

4) Dag 02: Mechelen – Namur (90km – 6u30’).

Je verlaat de jeugdherberg naar links en aan de Hoge School sla je links in via een dalende “weg” waarvan je op het eerste zicht niet kan zien dat hij ergens heen leidt. Hij komt uit op een half verharde weg langs de Dijle en je gaat onder het spoor door. Wat verder begint het asfalt en aan een soort sluis, dien je van kant te wisselen. Je vervolgt je weg langs de overzijde tot aan de eerste brug in een uithoek van Muizen, alwaar je de Dijle dwarst. Je gaat naar links in de Kerkenbos, die doodloopt behalve voor fietsers. Je maakt een haakse bocht en rijdt dan richting het spoor dat je dwarst via een paadje langs een beek. Je vervolgt rechtdoor tot je weer op het asfalt komt en ten slotte de Leuvense steenweg dwarst. Vervolgens rijd je richting de Zoo van Planckendaele. Via een smal en stijl paadje bereik je de trekweg op de dijk van de Leuvense Vaart.

Je volgt deze naar links tot de brug van Schiplaken, alwaar je van kant wisselt en je weg verder zet in dezelfde richting. Ter hoogte van Haacht maak je een opvallende bocht naar links en dan naar rechts. Na nog een minder uitgesproken bocht ter hoogte van Tidonk, dien je eerst de zwaaikom te ronden en vervolgens een graanterminal van Carrgill. Blijkbaar stond er in de voorwaarden om de kade af te sluiten, niet dat de omleiding geasfalteerd moest zijn, en dat hebben de jongens van Carrgill dan ook fijn nagelaten, waardoor je als fietser niet alleen een omweg dient te maken, maar nog eens over en halfverhard stuk ingereden grindweg mag rijden L.

Vanaf het viaduct van de N19, waar je onder rijdt is het gedaan met de rust en rij je langzaam Leuven binnen. Hiertoe moet je eventjes rechts aanhouden om dan de rijbaan te dwarsen en terug op de trekweg langs het water uit te komen. Ter hoogte van een fietsbrug dwars je het water en vervolg je je weg langs de terreinen van brouwerij van Inbev (Stella Artois). Je dwarst op onzichtbare wijze het spoor en vervolgens ga je naar rechts richting fietsenstalling van het station om dan opnieuw rechts af te gaan en langs de wat weggestoken Jeugdherberg van Leuven te passeren.

JH Leuven De Blauwput:

Martelarenlaan 11, 3010 Leuven, België

+32/16.63.90.62

116 bedden

Deels groepen, deels individuele citytrippers.

Met twee in een kamer voor vier personen met eigen sanitair. Mogelijks problemen met kamergenoten onder invloed (uitgangsstad).

Prijs: 21,50€ incl ontbijt. Avondmaal enkel indien er groepen zijn: 11,20 €.

Ontbijt: 08.00 tot 09.30

Ontbijt in zelfbedieningsvorm en van goede kwaliteit

Jeugdherberg in een rustige stadsomgeving (ligt in de diepte, weg van de straat).

Fietsstalling die op slot gaat.

Je volgt het spoor en dient een paar keer van kant van de rijbaan te wisselen. Op het einde van de N292 ga je op het kruispunt met de N3 links af en vervolgens ga je in de eerste straat rechts af.

Je volgt de Hoegaardsestraat en dwarst de Meerdaalboslaan. Op een T-splitsing ga je rechts af en ga je onderlangs het spoor. Vanaf hier volg je een staaltje Vlaams Cultureel Erfgoed in de vorm van een afschuwelijke klim over een kasseibaan. Vooral met een velomobeil met 20” wielen valt dat zwaar tegen.

Eenmaal boven, mag er weer een laagje asfalt op de kasseien liggen om het leiden J te verzachten.

Je volgt het spoor tot aan de E40, die je dwarst via een brug. Vervolgens gaat het links in de Ruisbroekstraat en op het eerste vierarmenkruispunt, rechts in de Bergstraat. Op een T-splitsing gaat het links richting rotonde, alwaar je kiest voor de eerst afslag in de Opvelpsestraat. Deze gaat over in de Hoegaardsesteenweg. Het fiespad lag er hier door landbouwactiviteiten erg vuil bij en gezien er hier weinig verkeer is, kan je maar beter gewoon op de rijban rijden. In het dorp van Meldert, ga je schuin links in de Tramstraat. Vanaf het gehucht Houtem begint de afdaling naar Hoegaarden en kom je weer terecht op een stuk Vlaams Cultureel Erfgoed in de vorm van een van de meest afschuwelijke kasseistroken mij bekend. Schuin links afslaan in de Brouwerij-Loriersstraat verzacht de pijn J. In de Stationsstraat vind je de oude spoorlijn 142, nu omgevormd tot het traject van de Ravel 2.

Vanaf hier volgt een klim van 30km, vaak in vals plat. In Longchamps verlaat je eventjes de rechte lijn van het spoor. Vlak bij het kruispunt van de E42 en de E411 bereik je het hoogste punt, waarna een zeer snelle afdaling volgt richting Namur.

Wanneer je terug op vlak terrein bent en onder een viaduct passeert, dien je op te leten om niet rechtdoor je weg te vervolgen, maar links af te slaan via een restant van een oud terrein van de Spoorwegen, alwaar je schuin rechts omhoog gaat. Vervolgens ga je via een tunneltje onder het spoor door. Je dwarst de rijbaan en gaat via een schuine helling richting een tweede tunnel onder het spoor. Vervolgens kom je uit op de oever van de Sambre, die je naar links volgt richting centrum.

Zowat 200m voor de voetgangersbrug aan de voet van de citadel, moet je naar links, om dan via de Rue des Brasseurs om op het einde ervan de brug te kunnen dwarsen. Je dwarst de drukke Rue des Moulins aan de voet van de Citadel en vervolgt je weg in de Rue Notre Dame, richting Casino en richting de oever van de Maas. Deze volg je tot aan de jeugdherberg.

JH Namen Felicien Rops:

Avenue Felicien Rops 8, 5000 Namur, België

+32/81.22.36.88

99 bedden

Zowel groepen als individuele reizigers.

Met één anderen in een kamer voor vier personen met eigen douche, maar toilet op de gang.

Prijs: 20,60€ incl ontbijt. Avondmaal in zomer vaak BBQ: 9,50€ voor 3 stukken vlees met groenten en toebehoren (pasta of aardappelen) OK

In de winter, meestal keuze uit 2 gerechten à 6€, waaronder een bouillabaise en een schotel met worst. Wie net 90km gefietst heeft kan ze beiden op J.

Avondmaal (BBQ): ca.19.30u

Ontbijt: 07.30 tot 09.30

Ontbijt in zelfbedieningsvorm en van goede kwaliteit

Jeugdherberg net buiten het centrum van de stad.

Glas wijn: 2,50€

Fietsstalling die op slot gaat, DJ op zaterdagavond tot omstreeks 23.00u. Ook in de winter heeft de bar van de JH een sociale functie in de buurt als ontmoetingscentrum – café.

5) Dag 03: Namur – Mons (110km – 7u15’).

Zwaarste dag omwille van de lengte in combinatie met het wegdek. Hoogteverschillen zijn er enkel te overbruggen op de spoorlijn 119 en vooral aan het Canal du Centre, voor wie dit traject in omgekeerde richting rijdt. Hoofdzakelijk Ravel 1.

Je keert terug in de richting van de Citadel, maar in plaats van het voetgangersbrugje te dwarsen, volg je nu de drukke Rue des Moulins die overgaat in de Rue Bord de L’Eau. Bij de eerst brug over de Sambre kan je afdalen naar de trekweg, die je blijft volgen tot in Tamines.

Je kan hier niet meer verder langs dezelfde kant en dus klim je tot het niveau van de brug om deze te dwarsen. Onmiddellijk aan de overzijde daal je terug af en zet je je weg verder in de stroomopwaartse richting.

In Chatelet, verlaat de Ravel de oevers van de Sambre voor een traject over de oude spoorlijn 119. Dit betekent ook weer heel veel klimmen in vals plat.

Eerst die je de spoorweg te dwarsen via een brug. Dan ga je onder dezelfde brug door en vind je je weg naar het begin van dit oude spoortraject. In de buurt van Fleurus was men bezig met de constructie van een nieuwe fietsbrug, die er ook vrij steil uit zag. Verderop dien je af te dalen naar een nog in gebruik zijnd spoor om het te dwarsen via en gelijkgrondse overgang, om aan de overzijde terug te klimmen naar het niveau van de spoorlijn 119. Je slaat rechts af in de Rue Bois-Noël en na 200 m kan je links afslaan in een paadje om alzo terug op het feitelijke traject van de spoorlijn 119 te komen.

In Jumet, in de Rue des Ecoles, mag je de oorspronkelijke Ravel tracklog niet volgen, want anders eindig je op een privé eigendom. Je dient ter hoogte van GPS 579 links af te slaan. (Er staat een klein zelfgemaakt bordje Ravel). Hier vind je op het einde van de doodslopende straat een fietsberg dat de top van de Steenberg (jawel) rondt en dan steil afdaalt richting Kanaal Charleroi – Brussel.

Over de brug sla je rechts af en je daalt af tot aan de trekweg, alwaar je links afslaat.

In de buurt van Seneffe, sla je links af en volg je het Canal du Centre. Aan de eerste brug wissel je van kant. Vervolgens ga je onder het spoor, de A501 en de E42 door. Kort na de E42 kom je aan een kruispunt van kanalen, waardoor je het nieuwe Canal du Centre over een afstand van ruim 1km moet volgen tot aan de eerstvolgende brug. Daar dwars je het kanaal en keer je langs de overzijde terug naar het kruispunt van kanalen, om verder het oude Canal du Centre te volgen.

Het nu volgend deel van het historische Canal du Centre, is van grote waarde qua industrieel erfgoed.

Je vindt hier veel informatiepanelen met uitleg bij de verschillende elementen van de sluizen en scheepsliften, die dit stuk zo uitzonderlijk maken. Ook het asfalt is hier plots van uitstekende kwaliteit J/L (De wielertoerist in Wallonië kan maar beter investeren in een goed afgeveerde fiets, indien hij/zij niet snel aan zadelpijn wil lijden.)

Vlak voor het einde van het historische deel, zie je rechts van je de nieuwe scheepslift op het nieuwe Canal du Centre. De laatste afdaling van het historisch kanaal naar het nieuw heeft een hellingshoek van 19% (verkeersbord). Zorg dus dat je remmen 🙂 of je beenspieren 😦  in orde zijn.

Voorbij Obourg (gekend van de Cement), moet je van kant van het kanaal wisselen. Je moet hier opletten om niet over de terreinen van een milieu/grondverwerkingsbedrijf te rijden, maar via een dijk tussen het kanaal en die terreinen te rijden. Het is hier niet erg goed aangeduid op het terrein L. Op het einde van deze dijk vind je een brugje om over te steken naar de feitelijke oever van het kanaal en vanaf hier rijd je probleemloos verder tot de zwaaikom (Le Grand Large) nabij Mons, die je rondt in wijzerszin.

Na twee slagbomen kom je terug op de openbare weg, nabij het parkeerterrein van het zwembad dat door Elio di Rupo ingezwommen werd bij de opening.

Op de kop van de zwaaikom sla je links af en volg je de Chemin Rive Droite Du Canal Du Centre, die een ruime bocht maakt in wijzerszin. Je gaat onder de brug van de N50 door en slaat dan de Avenue Des Bassins in, waarlangs je naar het niveau van de brug  klimt. Op het einde moet je goed opletten om onmiddellijk op het einde op het fietspad naast de N50 te geraken.

Aan de overzijde vind je opnieuw een staaltje van goede bedoelingen, maar slechte uitvoering, of de vorm laten voorgaan op de functionaliteit. Je moet als fietser afdalen van de brug over het spoor om dan onmiddellijk terug te moeten klimmen op de nieuwe brug over de ring rond Mons. Vooral de afdaling is een kunstwerk waar je maar beter niet dagelijks moet zijn met een bakfiets of kinderkoets, als je kinderen op milieuvriendelijke wijze naar school wil brengen. Vooral als het sneeuwt of vriest, zal men hier veel strooizout nodig hebben om het bereikbaar te houden. Ook hoe je dit kunstwerk moet verlaten is niet echt duidelijk.

Mons heeft zeer veel eenrichtingsstraten, die soms erg smal zijn, wat problemen oplevert met brede of geladen fietsen. Bovendien ligt de Jeugdherberg op het hoogste punt van de stad en dat betekent dus klimmen. Een langzame klim is dan ook aangenamer dan een brute. Het is dus zinvol om op de Place Warocqué op het einde van de N50 en de Avenue de L’Université, links af te slaan in de Rue Des Barbelés en deze te volgen tot aan de Rue de Nimy (verkeerslichten), om daar links af te slaan en  langs deze straat langzaam te klimmen tot op de Grand Place. Je dwarst deze en slaat de Rue Des Clercs in, waarlangs je verder klimt tot aan de Jeugdherberg van Mons.

Je gaat eerst tot aan de receptie om daar een badge voor je kamer en de garage te krijgen. De ingang tot de garage vind je in de Rue Des Clercs, een tiental meter voorbij een rode postbus en feitelijk onder de steile Rampe du Chateau. In de garage vind je in de linker achterhoek een toegangsdeur die uitgeeft op de traphal naar de receptie.

JH Mons Auberge du Beffroi:

Rampe du Chateau 2, 7000 Mons, België

+32/65.87.55.70

115 bedden

Deels groepen, deels individuele citytrippers.

Alleen in een kamer voor vier personen met eigen sanitair.

Prijs: ca. 20,60€ incl ontbijt. Avondmaal enkel indien er groepen zijn: 11,20 €.

Ontbijt: 07.30 tot 09.30

Ontbijt in zelfbedieningsvorm en van goede kwaliteit

Jeugdherberg in een rustige stadsomgeving.

Fietsstalling in de ondergrondse parkeergarage die afgesloten is.

Op de Grand Place vind je allerlei ketens en formulerestaurants, die appelleren aan de grote massa. Wie over een iets groter budget beschikt kan één van de BIB Gourmande restaurants uit de Michelin gids uitproberen:

La Madeleine:

Rue de la Halle, 7000 Mons (vis, menu Bib-Gourmande 35€ zonder drank, wijnen vrij prijzig)

La Table du Boucher:

Rue d’Havré 49, 7000 Mons (vlees, zelfde eigenaar als La Madeleine)

6) Dag 04: Mons – Tournai (56km – 4u00’).

Je verlaat de jeugdherberg via de Rue Des Clercs en daalt af tot op de Grand Place. Je slaat links af in de Rue D’Enghien. Je slaat rechts af in de Rue Du Onze Novembre. Vervolgens sla je schuin links af in de Rue Du Parc, waarlangs je afdaalt tot op de Place Warocqué. Hier neem je opnieuw de Avenue de L’Université en dwars je het bruggencomplex over de ring van Mons en over het spoor. Aan de overzijde sla je rechts af en daal je af tot op het niveau van het spoor en de Chemin Rive Droite Du Canal Du Centre, waarin je afslaat naar links om terug te keren naar de zwaaikom voor schepen.

Op het einde sla je links af  in de Avenue de la Sapinette en op het einde hiervan ga je rechts in de doodlopende Rue Du Grand Large. Voorbij de laatste oprit ga je schuin rechts en kom je zo op de trekweg, langs de Zwaaikom (Le Grand Large). Aan het Canal de Blaton a Nimy maak je een bocht naar links en volg je dit verder.

De tracklog van de Ravel 1, wil je aan de eerste voetgangersbrug het kanaal doen dwarsen, maar als je fiets zwaarder weegt dan die van Sven Nijs, kan je dit maar beter achterwege laten.

Fietsers met bagage blijven dus beter op de zelfde kant tot de tweede brug over het Canal de Blaton a Nimy. Hier kan je redelijk probleemloos van kant wisselen. Je moet enkel twee kleine grasbermen trotseren.

Onmiddellijk na de wissel van kant rond je een insteekdok op het Canal de Blaton a Nimy. Nadat de rijbaan zich van het Canal de Blaton a Nimy verwijdert heeft, dwars je een tweede insteekdok via een brug.

Je dwarst een derde insteekdok via een “gelijkgrondse” berm op een brug naast de rijbaan. Vanaf hier wordt het wegdek dat je voorgeschoteld krijgt substantieel slechter en zakt bij gevolg je snelheid. Verderop wordt het er niet beter op.

Je gaat onder de E42 door. Wat verder zie je aan de overzijde een groot insteekdok genaamd Grand Large de Pommeroeul. 300m voor de volgende brug dien je de trekweg te verlaten omwille van grote werken aan genoemde volgende brug. Die zijn duidelijk al een tijdje bezig, want het stuk voorbij de genoemde brug ligt er zeer slecht bij, vooral door onkruid dat ondertussen in de vele breuken en barsten van het beton is gegroeid.

Op de brug dien je omwille van de werken aan de oprit van de brug, een stuk uit te wijken, weg van het kanaal, om dan verder te gaan via de rijbaan evenwijdig aan het kanaal. Pas na 2,5 km is er opnieuw een verbinding tussen de rijbaan en de trekweg naast het kanaal. Zoals gezegd is de toestand van het wegdek van de trekweg vrij slecht. Gezien je 800m verder toch van kant van het kanaal dient te wisselen, stelt zich de vraag of je niet beter de rijbaan blijft volgen tot de volgende rotonde om aldaar via de brug van kant te wisselen.

Je daalt de brughelling af en slaat de eerste zijweg aan het einde van de helling in. Deze volg je tot de trekweg langs het Canal de Blaton a Nimy, die je volgt naar links.

Na de tweede sluis zie je opnieuw een zeer groot wateroppervlak genaamde Le Grand Large. Op het einde hiervan eindigt ook de trekweg. Je slaat rechts af richting Île de L’Escaut (Schelde). Voor de brug sla je links af en pas na het eind van de verbreding wissel je van kant, om dan rechts af te slaan op de trekweg langs de Schelde. Aan de volgende brug wissel je van oever via een oude spoorwegbrug. Vlak voor de volgende spoorwegbrug dien je de trekweg te verlaten, omwille van werken. De weg nevenwijdig aan het spoor betreft een niet verharde veldweg, en die kan modderig zijn. 700m verder kan je terugkeren naar de trekweg via een weg in zeer grof niet aangereden grind (100m) Op de trekweg ga je verder in dezelfde richting.

850m verder kom je terug op de rijbaan, en dus stelt zich de vraag of het zinvol is om terug te keren naar de trekweg en of je zolang de werken duren niet beter het fietspad naast de rijbaan kan volgen over een totale afstand van 2,0km, waar je vlak voor het punt waar de rijbaan stijgt, deze opnieuw kan verlaten voor de trekweg langs de Schelde.

Je volgt deze trekweg verder tot Tournai. Zo ingewikkeld het stratenplan van Mons is, zo eenvoudig is dat van Tounai. Je gaat onder de brug van de ring door en aan de eerste brug in het centrum van Tournai klim je naar het brugniveau, om aldaar links af te slaan in de Rue Des Puits L’Eau, die overgaat in de Rue de la Tête D’Or. Je vindt hier links een Carrefour en Lunchgarden, die beiden open zijn op zondag (tot 18.00 binnengaan, feitelijke sluiting om 19.00u), wat handig is om je op te warmen op winterse dagen.

Je vervolgt je weg via de binnenring en rijdt door de Rue de la Wallonie tot aan het Belfort van Tournai, gelegen aan de Grand’Place, met zijn vele cafés en restaurants. Aan het Belfort ga je rechts af in de stijgende kasseistraat, genaamd Rue Saint-Martin. Op nr 64 vind je de Jeugdherberg (Belgisch, Waalse en Europese vlag aan de gevel), die pas opent om 17.00u. Eventueel kan je eens kijken in het straatje (Rue de L’Enclos Saint-Martin), vlak voor de Jeugdherberg om te zijn of de poort tot de binnenplaats openstaat, alwaar je je fiets kan achterlaten. Je kan ook eens kijken of er eventueel activiteiten gaande zijn in de zalen op het gelijkvloers van de Jeugdherberg. Eventueel kunnen de deelnemers je binnenlaten.

Wanneer de geranten de Jeugdherberg ‘s avonds verlaten, wordt deze poort gesloten. De toegang verloopt dan via de bruine deur met kaartlezer in hetzelfde staatje.

JH Tournai:

Rue Saint Martin 64, 7500 Tournai, België

+32/69.21.61.36

100 bedden

Openingsdata:

01/01 t/m 06/01

08/02 t/m 10/11

15/11 t/m 31/12 (enkel op reservatie voor min 10 personen)

Reserveer via de site van www.hihostels.com

Veel groepen, een paar individuele gasten.

Alleen in een kamer voor 2 personen met eigen douche, toilet op de gang.

Prijs: 20,60€ incl ontbijt. Avondmaal enkel indien er groepen zijn: 11,20 €.

Ontbijt: 08.00 tot 09.30

Ontbijt in zelfbedieningsvorm en van goede kwaliteit (zelf afruimen en afwassen!!!)

Jeugdherberg in een lawaaierige stadsomgeving, vooral omwille van het wegdek in kasseistenen. Vooral de (tweepersoons)kamers langs de straatzijde hebben hieronder te lijden (oordoppen raadzaam, of vragen of er geen kamer langs de achterzijde beschikbaar is).

Fietsenstalling op een binnenkoer die ’s nachts afgesloten wordt.

Gezien de groep zeer laat aankwam en niet at in de jeugdherberg, werd er geen avondeten aangeboden.

Op de Grand’Place, met zijn vele cafés en restaurants. De concurrentie is dan ook groot. Op zondagavond zijn er toch een aantal gesloten. Ook op de Place Saint-Pierre is er heel veel concurrentie van pizzeria’s.  Na wat omzwervingen door het centrum, kwam ik terecht in:

L’Ecurie d’Ennetières:

Ruelle d’Ennetières 7, 7500 Tournai:

Weekend menu 5 gangen (aperitief, voorgerecht, hoofdschotel, nagerecht, koffie): 35€, 25cl rode wijn: 5,50€.

7) Dag 05: Tournai – Oostduinkerke (116km – 7u00’).

Je verlaat de Jeugdherberg en daalt af richting Belfort. Op het einde van de straat sla je links af en ga je in de lengte over de Grand’Place, richting Rue de L’Yser. Deze gaat over in de Rue de la Tête D’Argent en vervolgens in de Rue Du Cygne. Vlak voor de brug sla je links af in de Quai Des Salines. Onmiddellijk naast de brug kan je de trekweg op de kade van de Schelde bereiken. Deze volg je  naar links (stroomafwaarts).

Aan de eerste sluis, ga je over de sluisdeuren en wissel je op die manier van oever. Je zet je weg verder stroomafwaarts. Je blijft de trekweg volgen tot Helkijn en de Rue D’Helchin, die je inslaat naar rechts tot je de voet van de brughelling bereikt. Je gaat naar links de brughelling over en daalt de Brugstraat af tot in het dorp. Op het Gemeenteplein ga je links af en op het einde sla je de kleine Baljuwstraat in, alwaar je links afslaat in een verharde weg richting Schelde oever. Eenmaal op de trekweg, volg je deze naar links (stroomafwaarts) tot het Kanaal Kortrijk-Bossuit. Naast een speeltuin en trekkershutten, rij je omhoog richting Doorniksesteenweg. Hier ga je 30m naar links om dan rechts de trekweg naast het afwateringskanaal van het Kanaal Kortrijk-Bossuit in te slaan. De trekweg geeft uit op een normale straat. Je volgt deze tot aan de volgende brug, zonder af te dalen naar het kanaal zelf. Bij een tweede brug dien je opnieuw een stukje uit te wijken naar links om de trekweg naast een afwateringskanaal naast het Kanaal Kortrijk-Bossuit te volgen. Verderop kom je naast het Kanaal zelf.

Je volgt het Kanaal Kortrijk-Bossuit tot aan een zwaaikom. Aan het einde ervan sla je links af in de Deerlijkstraat. Deze geeft uit op de hoofdas van de Deerlijkstraat. 750m voorbij de Schelde vind je rechts het begin van de Fietssnelweg door Kortrijk.

Je volgt deze Fietssnelweg over zijn volledige lengt en passeert lang het station van Kortrijk. Deze Fietssnelweg is dan vermoedelijk ook een oude spoorlijn.

Eenmaal je onder het viaduct van de Ringlaan gepasseerd bent kom je uit in de Kleine Marktstraat. Op het einde ervan ga je rechts af in de Rekkemsestraat en ga je onder het spoor door. De straat maakt een bocht naar rechts en je gat weer onder het viaduct van de Ringlaan door. Net voorbij dit viaduct, sla je links af in de Overzetweg. Je dwarst de Leie en onderaan de brughelling ga je rechts af en bereik je alzo de trekweg langs de Leie, die je volgt naar rechts.

Je gaat onder het viaduct van de E403 door en aan de volgende brug wissel je van oever en zet je je weg verder in dezelfde richting. Net voorbij het viaduct van de N32 wissel je opnieuw van oever en zet je je weg verder langs de Sluizenkaai. Daarbij maak je eerst een bocht naar rechts en vervolgens een ruime bocht naar links. Vlak voor een spoorweg houdt de trekweg op en dien je rechts af te slaan, evenwijdig met het spoor. Je bereikt een Industriezone langsheen de Wervikstraat. Je slaat links af en volgt het fietspad links van de rijrichting over een lengte van 500m. Gelukkig is het fietspad gescheiden van de rijbaan door betonblokken. Anders zou het toch maar gebruikt worden als parking voor vrachtwagens 😦 .

Na 500m sla je links af en keer je terug richting Leie. De weg gaat aan het einde van de industriezone over in een trekweg voor fietsers.

Je volgt opnieuw de Leie tot de Bug in het centrum van Wervik. In november 2013 waren er werken aan de brug en de zone er vlak voor, waardoor je de trekweg diende te verlaten via de Keizerstraat.

De bedoeling is dat je aan de kerk van Wervik uitkomt om aldaar rechts af te slaan in de Magdalenastraat. Aan een tweesprong ga je schuin links in de Ter Brielenlaan. Je dwarst de Komenstraat en de sporweg en slaat dan schuin rechts af in de smalle Zandvoordestraat. Je dwarst de drukke N58 en zet je weg verder in dezelfde straat en richting. Na het tweede vierarmenkruispunt sla je links af in de Hoge Bossen. In een andere Zandvoordestraat met fietspad sla je rechts af en volg je deze bergop richting Zandvoorde. Aan het einde van het dorp volg je weer de bordjes van de LF rechtdoor via de smalle Kleine Ieperstraat. Deze weg stijgt en gaat over in de Vijfwegenstraat. Op het einde er van ga je links af en na 150m ga je rechts af en vervolg je je weg terug in de oorspronkelijke richting, opnieuw in een Zandvoordestraat. Je bereikt het hoogste punt en daalt vervolgens af richting Zillebeke. Ook hier wordt een stuk afgesneden van de LF.

Je komt uit op de Wervikstraat in Zillebeke en slaat af naar rechts. Na een bocht naar links, sla je opnieuw rechts af in Zillebeke-Dorp. Aldaar sla je af naar links in een smal straatje en kom je zo uit aan de Zillebeekse Vijver. Je volgt deze via de rechter oever. Het wegdek betreft hier aangereden fijne dolomiet.

Op het einde kom je terug uit op asfalt ter hoogte van een Horecazaak. Je dwarst het asfalt en daalt af via een vrijliggend smal fietspad. Dit maakt een bocht naar rechts, alwaar je uitkomt aan een rotonde. Je gaat door een fietstunnel onder de N37 en moet dan een haarspeldbocht maken om je weg verder te zetten naar rechts, evenwijdig aan de N37. Na 300m volg je het fietspad naar rechts richting Sportcentrum. Je komt uit op de Leopold III Laan, die je volgt evenwijdig aan de Ieperse vestingswerken. Je volg deze tot aan de Menenpoort, alwaar je links afslaat en onder de poort doorgaat tot op de Grote Markt. Je maakt een bocht in tegeenwijzerszin en verlaat de Grote markt via de Diskmuidestraat. Ter hoogte van een plein ga je schuin links en vervolgens kom je uit aan een brug over het Kanaal Ieper – IJzer. Je dwarst deze brug en slaat vervolgens rechts af in de Westkaai en vervolgt je weg langs het genoemde kanaal.

Op het ogenblik dat de N369 het Kanaal Ieper – IJzer dwarst, wissel je van oever en zet je je weg verder in dezelfde richting. Op het ogenblik dat dit Kanaal uitmondt in de IJzer, dwars je deze via de Knokkebrug. Je vervolgt je weg via de Knokkestraat en op het einde ervan sla je rechts af in de Oude Zeedijk.

Je volgt deze over een langere afstand, tot het gehucht Oudekapelle, alwaar je een drukkere weg kruist.

Je slaat af in de tweede straat rechts (Cayennestraat) en volgt deze tot het gehucht Oostkerke. Hier sla je rechts af en vervolgens dwars je het spoor. Na 700m kom je aan de Pervijzestraat.

Wie niet graag over grind fiets slaat hier beter links af richting Nieuwpoort. De anderen vervolgen hun weg rechtdoor en slaan 950m verder links af om via een oude spoorwegbedding Nieuwpoort te bereiken.

Na 10km grind kom je terug op een verharde rijbaan in Nieuwpoort. In de Rijkswachtstraat, na een smal fietspoortje aan het einde van de brughelling, sla je links af en rij je richting Veurnevaart, alwaar je rechts afslaat. Je rijdt naast de vaart tot de straat uitgeeft op de Astridlaan, die je naar rechts volgt tot aan de verkeerslichten. Hier ga je links af in de Canadalaan. Op het einde sla je rechts af in de Toekomstlaan en op het volgende kruispunt sla je links af in de Poldersstraat.

Aan het begin van de bebouwde kom sla je rechts af in de Irène Bauwenslaan. Vervolgens neem je de vierde straat links (Gulden Vlieslaan). Vervolgens neem je de vierde straat links (kort stijgend) en dan de tweede rechts. Op het einde rij je recht de oprit van het terrein van de jeugdherberg op.

JH Oostduinkerke De Peerdevisser:

Duinparklaan 41, 8670 Oostduinkerke, België

+32/58.51.26.49

135 bedden

Veel groepen, een paar individuele wandelaars en gezinnen.

Alleen in een kamer voor vier personen met eigen sanitair.

Prijs: ca. 20,00€ incl ontbijt. Avondmaal enkel indien er groepen zijn: 11,20 €.

Ontbijt: 08.00 tot 09.30

Ontbijt in zelfbedieningsvorm en van goede kwaliteit

Jeugdherberg in een rustige omgeving aan zee.

Glas rode wijn: 2,50€

Fietsstalling die op slot gaat.

Gezien er geen groepen aanwezig waren, was er ook geen avondmaal beschikbaar.

En dus diende ik op zoek te gaan naar avondeten. Op een maandagavond zijn veel zaken gesloten en dus werd het:

Frituur Nicole:

Dorpstraat 51,

8760 Oostduinkerke

De uitbater is een oud-leerling van de Hotelschool in Koksijde en dat merk je aan de geboden kwaliteit.

8) Dag 06: Oostduinkerke – Gent (85km – 5u00’).

Je keert terug op je stappen van gisteren. Op het einde van de Polderlaan, ga je nu naar links om vervolgens de eerste straat rechts in te slaan (Louisweg). Je volgt deze autoluwe weg tot de drukke Albert I Laan, die je dwarst. De bordjes van de LF sturen je richting Havengeul, maar daar licht een fietspad in kleine kasseisteentjes, wat zeer onaangenaam  te befietsen is, en dus neem je beter de weg langs e achterzijde van de appartementen. Deze geeft terug uit op de Albert I laan. Ofwel sla je in de eerste weg links in en vervolg je je weg evenwijdig aan de Albert I Laan, ofwel volg je het brede fietspad langsheen de Albert I Laan in tegengestelde richting, tot de LF weer op dit fietspad uitkomt.

Je rijdt verder richting rotonde en rond dan de Achterhaven in tegenwijzerzin. Aan het monument voor Albert I sla je rechts in in de straat genaamd Boterdijk. Ter hoogte van een brug sla je links af en dwars je de vaart genaamd Nieuw Bedelf. Aan het volgende kruispunt ga je schuin links in de Schuddebeurzeweg. Deze geeft uit op de Ooststraat, die je volgt naar rechts. Aan het volgende kruispunt ga je rechtdoor in de Wateringstraat. Vanaf hier volgt de LF steeds een weg tussen 2 waters namelijk Nieuwe Slijpebruggeleed en de Vaart Plassendale-Nieuwpoort.

Vlak voor Leffinge verwijdert de Nieuwe Slijpebruggeleed zicht van de Vaart Plassendale-Nieuwpoort en volg je nog enkel deze laatste. Nadat je onder de A10 en het spoor bent gepasseerd, kom je uit op het Kanaal Gent-Brugge-Oostende, dat je naar rechts volgt richting Brugge.

Bij het binnenkomen van Brugge ga je eerst onder de E403 door, vervolgens onder het spoor, Je dwars de Scheepsdalelaan en vervolgens ga je door het Baron Ruzettepark richting Komvest. Op het einde ga je naar links in de Wulpenstraat en dan in het Sasplein rechts. Vanaf hier volg je weer het Kanaal Gent-Brugge-Oostende, langs de gekende Vesten met de molens.

Aan de Katelijnepoort dwars je het Kanaal Gent-Brugge-Oostende, maar je blijft rechts van de Brugse Ring en volgt het fietspad dat onder de Ring doorgaat en verdergaat via de trekweg langs het Kanaal Gent-Brugge-Oostende.

Aan de volgende brug wissel je van oever en zet je je weg verder richting Gent.

In Beernem gaat de LF aan het einde van de Oude Vaartstraat over in een grindweg met een begroeide middenstrook, wat moeilijk befietsbaar is voor driewielers en fietsers met tweewielige aanhangwagens. Dit stuk heeft een lengte van ca 1,1km. Vervolgens kom je op een kort stukje N368, waarna je opnieuw links afslaat. Het door LF aangeduide traject is ook niet zo goed befietsbaar en mogelijks kies je beter voor de Lattenklieversstraat, die weer terug uitkomt op de trekweg langs het Kanaal Gent-Brugge-Oostende. De daaropvolgende Oeverleiestraat is ook niet echt aangenaam om te befietsen wegens de slechte staat van het wegdek en de vele vrachtwagens die ervan gebruikmaken. Pas voorbij Aalter komt er weer enig soelaas qua fietsvreugde.

Je blijft het Kanaal Gent-Brugge-Oostende volgen tot aan het Schipdonkkanaal. Vervolgens dwars je dit via een brug. De borden van de LF sturen je rechtdoor, maar het is aangenamer fietsen langs het Kanaal Gent-Brugge-Oostende. Hiertoe sla je op het einde van de brughelling van de brug over het Schipdonkkanaal links af in de Veldenstraat om zo terug te keren naar de trekweg langs het Kanaal Gent-Brugge-Oostende. Dit volg je tot aan het vertrekpunt nabij de Bierstalbrug in Vinderhoute.

09) Eindconclusie:

Het parcours van de Vlaanderen fietsroute is geëvolueerd, maar of we gelukkig moeten zijn met die aanpassingen is de vraag. De lengte is toegenomen, maar of de kwaliteit verbeterd is, is de echte vraag?

Zoals je in dit verslag kan zien maak ik dus vaak gebruik van de knipschaar en omwille van de GPS-technologie vormt dat geen enkel probleem.

Wie in groep reist, kan in Vlaanderen gemakkelijker terecht in trekkerhutten en heeft daardoor iets meer keuze qua overnachtingpunten op kortere afstand van elkaar. Wie meer op luxe gesteld is kan terecht in B & B’s.

Indien men in Wallonië even veel geld zou investeren in hun Ravel als de Limburgs gedaan hebben in hun Fietsknooppuntennetwerk, zou dit echt een toeristische meerwaarde kunnen betekenen. Tot nader order moeten de recreatieve fietsers zich hier behelpen met geveerde fietsen om de slechte staat van bepaalde delen van het wegdek te compenseren. Ook op het niveau van de bewegwijzering is er nog veel werk aan de winkel, om het Vlaamse dan wel Limburgse niveau te bereiken.

Er zijn voldoende studies die aantonen dat dergelijke investeringen zichzelf terugbetalen in de vorm van extra toerisme. Nu nog onze Waalse vrienden overtuigen.

10) Coördinatenlijst:

Advertentie

Commentaar? Vragen? Reacties, altijd welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.