Glaskogen

Algemene info bij het reisverslag.

Zweden (Glaskogen).

Streek: Värmland (Arvika).

Traject: Dagtochten in Gaskogen

Periode: 08/09/99 – 13/09/99

Reisgezelschap: Solo

Transport:

 • Heen- en terugreis: met personenauto door Nederland Duitsland, Denemarken en Zweden, Göteborg via Uddevalla en Bengtsfors naar Glaskogen
 • Veerboot: Frederikshaven – Göteburg (Stenalijn): 780 DKK

Logies: Tent en auto

 • kampeerterrein Lenungshammar: tent: 90/80 SEK, caravan 120/110 SEK
 • Glaskogenkaart (voor gebruik schuilhutten) 20 SEK/p/d

Reizen kost:

Diesel:

 • Zweden: van 0,95 tot 1,16 € (Zweedse kroon verloor ¼ van zijn waarde)
 • Denemarken: ca 1,17 €
 • Duitsland: ca 1,11 €
 • Nederland: ca 1,07 €
 • België: ca 1,00 € (officieel)

Alcohol: 2 tot 3 maal zo duur als in België.

De rest: goedkoper dan vroeger, maar nog steeds duidelijk duurder dan bij ons

Totaal reisbudget: 500€.

Betalingswijzen:

Cash & Bancontact (cash afhalen uit de biljettenautomaat).

Reisliteratuur:

 • Lonely Planet Scandinavian & Baltic Europe on a shoestring.
 • Rough Guide Zweden (in het Nederlands)

Reisverslag:

3 Dagtochten en een beetje kayakken in Glaskogen.

1) Algemeen.

Hoe druk het hier is, in juli en augustus, zo rustig is het hier in September. Verwacht hier geen spectaculaire landschappen, daarvoor moet je in Noorwegen zijn. Verwacht hier wel een soort synthese van het Midden-Zweedse landschap. Bossen en meren dus en lieflijker dan Noorwegen. Ook de Noorse bergen filteren de sterkste weersinvloeden van de Noordpool en de Atlantische Oceaan, zodat de kans op goed weer groter is dan over de grens.

Glaskogen wordt vooral gebruikt door Nederlandse en Duitse kanovaarders.

Vooral het Stora Gla (Grote Meer) heeft vele kleine eilandjes waar je leuk kan kamperen.

Zelfs de nudisten hebben er hun eigen hoekje nabij het schiereiland Kalvudden.

Een tweepersoons aluminium kano kost 400 SEK/dag en 2000 SEK/week. Het betreffen vlakwater kano’s, die niet geschikt zijn voor woelig water. Blijf er dus steeds mee in de luwte van de kant of een eiland als er veel wind staat. Op de camping worden er ook éénpersoons zeekajaks verhuurd, die meer golven aankunnen, voor wie er mee kan omgaan. De verhuurprijs blijft dezelfde.

Bij het Arvika Kanocentrum zijn de verhuurtijden en prijzen beter dan op de camping in Lenungshammar zelf. Wie zijn eigen boot meebrengt, moet vooral niet vergeten een bootwagentje mee te brengen. De verhuurders leveren dat er standaard bij.

2) Dagtocht naar Glava Glasbruk.

Je vertrekt aan het punt 18, Gelegen aan de weg tussen

Lenungshammar en Glava Glasbruk. Je loopt via de punten 15, 16 en 17 terug naar 18. Totale afstand volgens de kaart: 13,3 km. Dit lijkt niet veel, maar als je nog een beetje van je wandeling wilt genieten, haal je, met wat rustpauzes inbegrepen, in praktijk niet meer dan 3 km/h.

Laat je auto achter op de parking van de badplaats. Je vertrekt over de schietstand naar een kruispunt van paden. Hier volg je de richting Glava Glasbruck. De routemarkering is bijna perfect.

Eenmaal op de hoofdweg naar Glava Glasbruk ga je naar links. Op het volgende kruispunt vind rechts je een houten paal met oranje merkteken die je in de goede richting leidt. Aan de volgende kruispunten moet je naar links tot je aan het meer komt op een plaats waar een paar boten liggen. daar vind je opnieuw de gewone  markering die je probleemloos terug naar je auto brengt. De route die je rond de boerderij Halverdsnas leidt, klimt heel steil naar een mooi uitzichtpunt over het Stora Gla.

3) Dagtocht rond het Lelangen (meer).

Volg de weg van Lenungen naar Tjarn. Een beetje voorbij de plaats waar het wandelpad de weg naar Tjarn kruist, vind je links een inhammetje naast een bosweg waar je je auto kan achterlaten.

Waarom ik voor dit vertekpunt koos, is omwille van de nabijheid van het overvaartpunt over het meer Lelangen. Dit kun je best aan het begin van de dag doen, want ook al is de oversteek maar 200m, je moet dit traject drie maal afleggen, waarvan éénmaal met twee boten. In tegenstelling tot dergelijke overvaarten in Lappland liggen hier maar twee boten, zodat je minstens driemaal moet overvaren om op elke oever er één achter te laten. In Lappland liggen er meestal drie, zodat als je geluk hebt en er twee boten langs jouw kant liggen, je maar één keer moet overvaren. Maar daar zijn de oversteken meestal langer.

Deze rondwandeling loopt via de punten 31, 28, 29 en 30 terug naar het vertrekpunt. Deze route is mooi. Vergeet vooral niet eens tot aan de schuilhutten aan de meren te lopen. Het zijn goede plaatsen om eens halt te houden en het uitzicht is er mooi.

Vlak voor het einde van de wandeling ligt er een pas gekapt stuk bos. Ik heb geen problemen met deze economische activiteit, maar wel met de verwoesting die door de banden van die zware bosbouwmachines aangericht wordt aan de bosbodem. Er zou een wet moeten bestaan dat ze minstens die bandensporen moeten opvullen, want nu worden dat in de vochtige stukken vaak modderpoelen, waar alleen de muggen wat aan hebben.

Deze tocht is 18,2 km lang.

4) Dagtocht rond Finntorp.

Hier koos ik als vertrekpunt een parkeerplaatsje aan het Stentj (meer) vlak bij de plaats Almheden, omdat dit het dichtste punt vanuit Lenungshammar is.

Je loopt via de punten 41, 40 en 39 rond Finntorp terug naar je vertrekpunt. Het enige probleem dat ik op de route ondervond was de grote drassigheid van het  stuk vlak voor Sulerudshojden. Een paar planken zouden daar echt niet misstaan.

De totale afstand is 16,0 km.

5) Tot slot.

Wie niet genoeg kan krijgen van dit type landschap, of het hier te druk vindt, verwijs ik naar het Sormlandsleden, een pad van ruim 500 km, gelegen net onder Stockholm. Het verbindt ruwweg de steden: Stockholm, Sodertalje, Eskilstuna, Katrineholm, Norrkoping, Nykoping en zo terug naar Sodertalje. Ook hier vind je half-open schuilhutten en een bijna perfecte routemarkering.

6) Coördinatenlijst:

Advertentie

Commentaar? Vragen? Reacties, altijd welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.