Wenen – Nice 3

Algemene info bij het reisverslag.

Reisverslag Wenen – Nice (deel 3)

Merano – Biasca.

 

 

 

Landen: Italië en Zwitserland

Streek: Alto Adige (Südtirol) – Lombardije – Ticino (CH) – Graubunden (CH)

Traject: Merano – Biasca

Periode:  23/07/18 t/m 09/08/18

Reisgezelschap: solo

Openbaar vervoer:.

Heen:

 • Gent naar Brussel Zuid: 11,30€. (b-rail.be )
 • Brussel – Frankfurt Airport (6’ te laat, waardoor aansluiting gemist)
 • Frankfurt – Mannheim
 • Mannheim – München
 • München – Rosenheim
 • Rosenheim – Bozen alles geboekt via de site van b-rail.be
 • Bozen – Latsch: 9,00€

Terug:

 • Biasca – Milano Malpensa (38,90 CHF, eventjes slikken van de Zwitserse prijzen)
 • Normaal een Ryanair vlucht naar Brussel voor 84€ inclusief ingecheckte bagage. Alleen besloten de Belgische piloten juist op die dag te staken voor betere arbeidsvoorwaarden, en dus werd mijn vlucht geannuleerd. Een last minute vlucht koste ruim 350€ en dus werd het de TGV vanuit Milaan via Parijs naar Brussel-Zuid voor 160€. Alleen vertrok die reeds om 06.00u in Milano Garibaldi. Vanaf Milano Malpensa rijden er op dat uur nog geen treinen en dus werd het shoppen tussen verschillende busmaatschappijen die van Malpensa naar Milano Centrale rijden.
 • De meeste bussen rijden maar vanaf 06.00u. Er is maar één maatschappij die tussen 01.00 en 05.00u rijdt, en dat is Malpense Shuttle (malpensashuttle.com ). Gezien de rit zowat een uur duurt, kon ik enkel de bus van 03.15u nemen aan Malpensa T1. Het hotel Villa Malpensa**** (60€/p/n via Booking) ligt nabij de Terminal T1. Ryanair vliegt ook op de T1.
 • De bus kwam aan met ruim tien minuten vertraging. Hij staat niet aangekondigd op de display aan de terminal. Je dient je dus goed te informeren de avond voordien. Het hotel heeft een shuttle service, maar gezien die ook niet rijdt tussen 01.00 en 05.00u, heb ik het traject te voet afgelegd om de volgende morgen niet te moeten zoeken. Het traject naar het hotel betreft een grote ovale ringweg, die niet ingericht is met het oog op voetgangers, enkel auto’s. Je loopt dus best in tegenwijzerzin. Ik stond om 02.00u. Na een douche diende ik de nachtwaker van het hotel uit zijn bed te bellen om de poort te openen. Ik betaalde de rekening de avond voordien. Het restaurant is prijzig.
 • De bus stopt ook aan Terminal T2, alwaar in verhouding meer volk opstapt. De rit kost 8€, maar de chauffeur heeft al dan niet opzettelijk te weinig munten van 2€. Wie niet op zijn strepen staat, betaalt dus 10€.
 • Na iets meer dan een uur kom je aan naast het station Milano Centrale. Dat is omstreeks 04.15u. Je trein vertrekt echter vanaf het station Garibaldi, dat 1,5km verwijderd is van Centrale. De metro rijdt pas vanaf 05.00u. Ik heb de 1,5km te voet afgelegd. De ingang van dit station ligt ingesloten tussen hoogbouw en is wat moeilijk te vinden.
 • De rit Milano – Paris verliep zo goed als probleemloos, maar toch met een vertraging van ruim een kwartier. Je kan een metroticket kopen op de trein in het restaurantwagen. Het is daar 0,10€ duurder dan aan de automaat, maar je spaart het gedoe aan de automaat uit. Wie niet thuis is in het netwerk (ratp.fr ) van de Parijse metro bereid zich beter voor. (Gare de Lyon – Gare du Nord, RER lijn D (2 haltes richting Crell, ca 10’ – 1,90€)
 • Parijs – Brussel : probleemloos.

Logies:

 • Berghutten eigendom van CAI of privaat. Lager is goedkoper dan Zimmer (kamer, maar je hebt iets meer privacy en bescherming tegen snurkers of andere lawaaimakers, maar het blijft relatief. In een hut van de bergsportvereniging kan men je geen overnachting weigeren als je lid bent, maar dat kan op een noodlager zijn, als de hut officieel vol zit.
 • Hotels meestal geboekt via booking.com . Een paar werden gemaild, als ze niet beschikten over een eigen site. (Prijzen tussen 50 en 60€ in Italië, 80 CHF in Zwitserland, voor een kamer met ontbijt)

Reizen kost:

 • Italië: middag- of avondmaal: ca 20,00€
 • Zwitserland: ca 15 CHF ’s middags in een stad of dorp met concurrentie, 25 à 30 CHF ’s avonds
 • Pizza: 7,00 à 15,00 € (Italië), 15 à 25 CHF (Zwitserland)
 • Sla ca 2,50 à 5,00€
 • Taart ca 3,00€ (Italië), 5 CHF (Zwitserland)
 • Rode wijn: 3,40 tot 7,00€ per 25cl (Italië), 3 CHF voor 10cl in Zwitserland
 • Bier/water/frisdrank 50cl: 5 CHF (Zwitserland, bier is dus even duur als water L en veel goedkoper dan wijn)

 

Totaal reisbudget: ca.1600€ (relatief duur vanwege Zwitserland en 80€ surplus vanwege de Ryanair staking)

Betalingswijze:

 • Cash
 • Elektronisch betalen in de hotels is meestal mogelijk. (Visa/Maestro) In Zwitserland houdt men verdacht veel van cash betalingen L.
 • Bancontact (Tot in de kleinste dorpen, is er wel één of meerdere bankautomaten te vinden)
 • Visa/Mastercard (wordt aanvaard, eventueel mits een toeslag, maar reken er niet op). Sommige hotels rekenen erop via booking.com . Dit staat in de betalingsdetails: betaald op voorhand, geen annulering mogelijk, of u hoeft zich geen zorgen te maken over de betaling, geniet maar van je vakantie (hier dien je enkel de verblijfstaks cash te betalen).

Reisliteratuur:

Rother gidsen www.rother.de :

 • Alpenüberquerung Wien – Lago Maggiore (nieuw sinds zomer 2017)

Via Alpina (www.via-alpina.org )

Stafkaart: enkel de digitale reliëfkaarten in het toestel Garmin 62 ST GPS, samen met de geselecteerde kaarten uit de bundel Alpen via htpps://freizeitkarte-osm.de . Dit toestel kan 10.000 Tracklog points opslaan. Het weegt 200gr met batterijen en verbruikt 2 AA batterijen per drie dagen indien je niet logt. Gezien ik hoofdzakelijk gebruik maakte van hotels, gebruikte ik oplaadbare batterijen en het ladertje bij mijn Nikon fototoestel.

Internet:

www.ryanair.com

www.b-rail.be

www.oebb.at

www.cheaptickets.be

www.brusselsairlaines.com

www.austrian.com

www.via-alpina.org

www.rother.de

www.berghutten.be

www.meteoalpin.com

htpps://freizeitkarte-osm.de

www.ratp.fr (metro Parijs)

www.tilo.ch of www.trenord.it (Verbinding Milaan – Biasca)

Persoonlijke gegevens:

Man, 1,79m 75kg

mountainman@scarlet.be

 

Reisverslag Wenen – Nice (deel 2)

Rosenbach – Merano.

Inleiding:

Na 3 maal de Alpen doorkruist te hebben van noord naar zuid (München-Venetië, Öberstdorf –Verona en GTA en een doorsteek van de Pyreneeën via de HRP, moet een mens maar iets nieuws verzinnen. Op de GTA ontmoette ik een vrouw die van Wenen naar Nice onderweg was in één seizoen. Een interessante uitdaging, maar gezien ik niet over zoveel vakantie beschik zonder loopbaanonderbreking te nemen, heb ik besloten om het project op te splitsen in 5 delen. Dit is het verslag van het tweede deel.

Daar waar München – Venetië een tocht betreft van 3 weken alpien en 1 week “vlak” met een totaal te overwinnen hoogteverschil van ca 25000 hoogtemeters en de E5 Oberstdorf  -Verona afklokt op ongeveer 21000 hoogtemeters, dien je voor het eerste deel van Wenen – Nice (Wenen – Rosenbach) te rekenen op minstens 23000 hoogtemeters in combinatie met een afstand van in totaal 520km, en dat in 21 dagen. Voor deel 2 (Rosenbach – Merano) klok je af op 420km in combinatie met ruim 25.000 hoogtemeters.  Voor deel 3 (Merano – Biasca) klok je af op 275 km in combinatie met ruim 15.000 hoogtemeters in 17 dagen.  Kort samengevat betekent dit meer dan 1000 hoogtemeter op en af in combinatie met 20km per dag.

Dat is veel. Dat is zeer veel. Vooral de laatste dagen van dit deel, welke via trajecten van de Via Alpina verloopt, wordt gekenmerkt door zeer steile trajecten. Zo ga je de voorlaatste dag 1400m naar omhoog, in mijn geval in 3 uur. En dus komt het erop aan om de grenzen van je lichaam te kennen en deze vooral niet te overschrijden. Ik heb hier last gekregen van mijn achillespees omwille van de steiltegraad van de hellingen alhier.

Belangrijk is dus om niet alleen je eigen lichaamsgewicht laag te houden, maar ook je rugzakgewicht zo veel mogelijk te beperken. Ken ook je materiaal: goede schoenen en vooral een paar stokken zijn onontbeerlijk.

Fysieke voorbereiding:

Hoe beter je fysieke conditie bij het vertrek, hoe groter de kans is, dat je van je reis zal kunnen genieten. Misschien heeft het bij mij met het toenemen der jaren te maken, maar ik geraak steeds meer overtuigd van de noodzaak van  een goede fysieke voorbereiding. Wandelen in de Ardennen is goed, maar het gevoel van een klim 2500m in combinatie met een afdaling van nog eens 1000m kan je er toch niet evenaren. Een bij de Klim- & Bergsportfederatie gewaardeerde kuitenbijter is het GR traject Bouillon-Vresse, waar je qua stijgenings- en dalingsmeters en beetje in de buurt komt van de normale dagtrajecten.

In 2007 ben ik 10kg afgevallen, om de simpele reden dat je niet alleen elke kilo uitrusting die je meedraagt moet torsen, maar ook elke kilo overgewicht. En dus heb ik mijn BMI tot onder de 25 gebracht en die zal daar vanaf heden ook blijven.

Uitrusting en voeding:

Kledij op het lichaam:

– schoenen:

Voor langer tochten met een redelijke technische moeilijkheidgraad, maak ik heden meestal gebruik van een combinatie van 2 schoenen, namelijk:

 • Een paar approach schoenen type A (The North Face Hedgehog Fastpack GTX)
 • Een paar bergschoenen bergschoenen van het type A/B (Lowa Renegade Mid) voorzien van een normale Vibram zool, gezien er op dit traject weinig echt technische stukken zijn.

– stel sokken: bij voorkeur 2 van goede kwaliteit (Decathlon Quecha Forclaz 900, 25€ per 2 paar, wat relatief duur is, maar ik liep er blarenvrij mee, mogelijks ook te danken aan de verbeterde Hedgehog Fastpack)

– bermuda (mijn persoonlijke voorkeur, maar je wordt vreemd aangekeken. Nadeel: je hebt meer last van de soms weelderige plantengroei. Opletten voor brandnetels, berenklauw en teken. Vooral voor dit laatste kan een lange broek je een vals gevoel van veiligheid geven. Na elke passage door lang gras je benen controleren is geen overbodige luxe, en dan mis je er nog… Vooral in de recent (5 à 10 jaar) gekapte bossen, met veel grassen en andere bodembedekkers, die niet begraasd worden L. Een mogelijk alternatief voor dit deel betreft een lange broek van het merk Ayacucho, verkrijgbaar bij A.S Adventure, welke voorzien is van een verfstof waaronder een insecticide is gemengd. Hierdoor is deze stof minstens 3 jaar werkzaam.)

– synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met lange of korte mouwen ( te koop: soms in Aldi, altijd in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)

– sporthemd met zonnefactor 30 (Aldi of AS Adventure Ayacucho AM Shirt met anti-mug behandeling, werkt meestal ook tegen teken)

– zonnehoedje (Decathlon, met zeer brede rand)

Kledij in de rugzak:

– fleece windstopper

– Gore-tex jas met kap of regenhoed (Outdoor Research). (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon)

– een zonnebril met hoge filteringgraad, zonnecrème (beschermingsfactor 20 of hoger) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)

– reserve synthetisch T-shirt en slip

– stel reserve sokken

– zomertrekkingbroek (Mammut met Schoeller Dryskin, Decathlon of AS Adventure Ayacucho AM Pants met anti-mug behandeling, werkt meestal ook tegen teken).

– stel lage wandelschoenen type A met Gore-tex tegen de regen en het natte gras (zie hoger)

Andere uitrusting:

– telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen) Koop bij voorkeur stokken van de merken Leki, Komperdell of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren.

– stijgijzers (niet nodig tenzij je extreem vroeg zou vertrekken).

– rugzak van ca. 60 liter (Quecha Symbium 60 van Decathlon) Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi.

– een donzen slaapzak (niet nodig, een zijden lakenzak volstaat)

– 1 handdoek van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden. Reeds verkrijgbaar bij Aldi)

– 1 washandje met 100ml douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een tube scheerzeep van  Nivea of Somersets English Shaving Oil (AS Adventure 15ml) en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen/netstroom.

– een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier

–  bij voorkeur een drinkzak met slang met een gezamenlijke inhoud van 3 liter (Enkel aan de hutten ben je verzekerd van min of meer goede kwaliteit van water. Bij andere bronnen heb je geen garanties inzake de kwaliteit van het water, en dan heb ik het vooral over fecale besmetting door vee L.)

– waterfilter van Care Plus/Sawyer met bijbehorende drinkzak. Op 25 jaar zonder slechts één maal pech gehad, maar toch…

– micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker

– persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, ibuprofen, Dafalgan (paracetamol), Rinomar (tegen neusloop) Imodium (generisch: loperadomine tegen diaree), tekentang, (zie hoger). Budgettip voor wie dicht bij de Nederlandse grens woont: paracetamol, loperadomine & ibuprofen zijn voorschriftvrij en spotgoedkoop te verkrijgen in de Lidl in Nederland.

– reserve plasticzakken

– naald en draad

– tube handwaszeep (1 voor 2 personen)

– GSM (dekking niet overal verzekerd) of Thuraya satelliettelefoon voor wie het kan of wil betalen. Een Spot Gen 3 of soortgelijk toestel is ook een optie.

– oriëntatiemiddelen: stafkaarten (zie hoger), kompas en/of GPS.

Voeding:

Het ontbijt is in de meeste hotels in Zwitserland (kaas & vlees) is meestal veel beter dan in de Italiaanse hotels (enkel zoet). In veel hotels en zelfs al in veel hutten vind je een ontbijtbuffet, waar je jezelf vrij kan bedienen. In tegenstelling tot mijn normaal eetgedrag thuis, eet ik in de bergen zeer grote ontbijten, omwille van het grote calorisch verbruik in de loop van de dag. Met een goed ontbijt geraak ik tot aan de middag. In hotels waar het brood individueel aangeboden wordt, dien je bij te vragen en ook alles te eten, wat er verkrijgbaar is, inclusief cornflakes of andere populaire ontbijtgranen.

Indien je dit doet, dien zelf je minder mee te dragen en/of supplementair aan te kopen en kan je meestal tot aan de middag voort. Reken voor een lunchpakket in hotel of hut op 8 à 10€.

Sommige hutten bieden nog zeer magere ontbijten aan en daarom moeten ze dan ook niet verwonderd zijn  dat ze klanten verliezen aan hotels in het dal, met hun groter comfort en ontbijtbuffetten en vergelijkbare prijzen voor wie niet persé in een viersterrenhotel wil slapen.

Tijdens deze reis heb ik dus enkel wat noodvoorraad meegesleurd. Volledigheidshalve geef ik nog mijn gebruikelijk verkorte cursus voedingsleer mee J.

Ikzelf weeg ca. 74 kg. Wie zwaarder is, zal in verhouding iets meer nodig hebben.

Een menu moet voldoende gevarieerd zijn en moet uiteraard voor jou aanvaardbaar zijn.

Weet echter dat ik thuis ook wel iets anders eet dan dit.

Veel sportvoeding vermeldt reeds de samenstelling. Indien je deze niet terugvindt op de verpakking, zal je gebruik moeten maken van een algemene lijst met de samenstelling van voedingsmiddelen.

Die vind je terug in een boek over dieetleer in de bibliotheek of op het internet.  Als je weet dat 1gr proteïnen of eiwitten overeenkomt met 17 kJ of 4kcal, 1 gr vet met 38 kJ of 9 kcal en 1 gr koolhydraten met 17 kJ of 4 kcal, dan kan je zelf aan de slag.

 

Naam: Gr.: Prot./

100gr:

K.hydr./

100gr:

Vet/

100gr:

Cal/

100gr:

KJ/

100gr:

Prot: K.hydr: Vet: Tot Cal: Tot KJ:
Mueslireep 63 5,5 77 9 418 1765 3,465 48,51 5,67 263,34 1111,95
Energie Bar 80 5,4 72,3 9,2 392 1653 4,32 57,84 7,36 313,6 1322,4
Chocolade noten 40 9,2 49,7 36 564 2353 3,68 19,88 14,4 225,6 941,2
Snickers (Foré) 50 10 50,9 27,9 500 2090 5 25,45 13,95 250 1045
Peperkoek 40 3,2 74 1 323 1371 1,28 29,6 0,4 129,2 548,4
Totaal: 273 17,745 181,28 41,78 1181,74 4968,95
%: 6,50% 66,40% 15,30%

De chocolade is meestal van Ritter Sport (Makro). Alternatieven vind je ook bij Lidl of Aldi

Energy Bars vind je soms bij Aldi, maar in elk geval vind je die van Isostar bij Makro of sportzaken. Foré (namaak Snickers) vind je bij Aldi. Koop harde Muesli repen en geen zachte, want daar blijft niet veel van over na een verblijf in je rugzak. Of je moet ze in een doos steken en dat weegt weer extra.

Reservatie van hotels & hutten:

Voor dit deel van deze reis heb ik bijna geen overnachting vanuit België gereserveerd. Daarbij werden slechts hotels geboekt aan het begin (in de buurt van de Stelvio) en het einde van de tocht, en dit via www.booking.com . Een paar werden telefonisch gecontacteerd. (Prijzen tussen 50 en 60€ voor een kamer met ontbijt)

Volledigheidshalve geef ik de telefoonnummers vermeld op de eigen website van het overnachtingpunt of andere bron op het internet op. Weet echter dat sommige hutten moeilijk bereikbaar zijn. Weet dat het in praktijk soms moeilijk is om zelfs gewone GSM nummers te bereiken, gezien wij een internationale verbinding moeten opbouwen. Afzeggen van gemaakte reservaties in hutten kan probleemloos in de hutten. In hotels worden daar soms kosten voor aangerekend (zie site van Booking).

Oriëntatie – GPS:

Met een GPS toestel alleen ben je niet veel. Je moet het voeden met data.

In het verslag wordt naar deze punten verwezen door een Garmin volgnummer (WNDDDXX).

De tracklogs zijn deels afkomstig van de Via Alpina, deels van Rother gidsen met tracklog en deels van tracklogs, gevonden op het internet en eigen verbindingen tussen voorgenoemde trajecten, opgebouwd via de Freizeitkarten.

Daarnaast moet je overnachtingpunten vinden op wandelafstand, waarbij je soms moet afwijken van de ideale lijn. Veel routes van de Via Alpina volgen de graad, en dat levert dus veel hoogtemeters op. Een verstandige keuze van route in functie van het aantal hoogtemeters dringt zich dus op.

Wie zijn huiswerk gedaan heeft, zal op het terrein weinig problemen tegenkomen, qua oriëntatie.

Opgegeven hoogtemeters:

De opgegeven hoogtemeters werden bepaald op basis van de op het terrein gemaakte tracklogs op het terrein. Een geaccumuleerd effect van meetfouten is niet uit te sluiten. Een opgave op basis van referentiehoogtepunten betekent meestal een grove onderschatting van de effectieve hoogteverschillen. Gezien de GPS permanent aanstond, zouden de meetfouten echter zo beperkt mogelijk moeten zijn.

In praktijk heb ik vastgesteld dat een tracklog welke gemaakt werd op het terrein resulteert in kleinere meetfouten dan een die thuis gemaakt werd op een digitale kaart.

Via Alpina:

De Via Alpina volgt heel vaak de graadroute of de meest spectaculaire route. Tijdens een meerdaagse trektocht is dit niet altijd ideaal, tenzij je jong en zeer enthousiast bent. Dit leidt namelijk tot zeer veel hoogtemeters en dus heb ik ervoor gekozen om niet overal het voorgestelde traject te volgen en te kiezen voor iets meer realistische totalen van hoogteverschillen.

Alpenüberquerung Wien – Lago Maggiore:

Dit betref een nieuwe gids sinds de zomer van 2017. In combinatie met de gids  van de GTA (Grande Traversata delle Alpi – in 2 verslagen terug te vinden op deze site) vormt deze gids een kant en klare route van Wenen naar de Middellandse Zee.

Elke auteur maakt keuzes, net zoals ik keuzes gemaakt heb in de planningsfase en de uitvoering van deze tocht. De keuzes door de auteur gemaakt lijken mij op kaart fysiek en technisch lastiger dan bepaalde keuzes welke ik maakte inzake trajectkeuze. Dit is vooral het geval in de buurt van de Drei Zinnen Hütte, de Rifugio Lagazuoi en de Sellagruppe. Voor het eerste deel van deze tocht is dit ook nog het geval in het Triglav gebergte.

De fundamentele vraag die zich stelt bij de trajectkeuze is de volgende: zoek je een traject dat je met een grote mate van waarschijnlijkheid zal kunnen afwerken in alle weersomstandigheden, wat noodzakelijk is in het geval van een doorlopende trektocht of voer je dit uit in kortere stukjes als het mooi weer is. Indien je zoals de auteur reeds in Oostenrijk woont is deze laatste optie veel gemakkelijker realiseerbaar en kan je kiezen voor technisch moeilijkere trajecten. Maar als je als Laaglander eerst duizend km moet reizen om je bestemming te bereiken, dien je misschien een veiliger scenario in overweging te nemen en de keuzes die door mij gemaakt werden te overwegen.

Heenreis:

Zie hoger.

 

Dag 045A Latsch – Morter

4,0km +110 -70

Met rust: 0u45’, zonder rust: 0u45’

Na een lange aanreis kom je ’s avonds laat aan in het station van Latsch. Je verlaat dit  in zuidelijke richting. Je gaat richting kerk. Op een T-splitsing sla je rechts af en vervolgens naar links. Aan de Pizzeria Joly sla je rechts af. Wie na 20u nog iets te eten wil, kan hier beter stoppen, want in Morter zal het niet lukken.

Op een volgende T-splitsing ga je weer naar links. Je verlaat de bebouwde kom en loopt verder in de dezelfde richting door de appelgaarden. Wanneer je recht voor je een grindweg ziet, dien je het asfalt naar links te volgen. 50m verder vervolg je naar rechts. De verharde weg maakt een S-bocht en vervolgt in dezelfde richting. Je dwarst de Plima beek en 200m verder bereik je de hoofdweg, alwaar je naar links gaat richting Morter.

In het dorp sla je op het eerste kruispunt rechts af en 20m verder, net voorbij een ander gebouw vind je wat in de diepte het Georgshof (WN04507). Ondanks het late uur, zat de hotelwaard mij nog op te wachten op het terras.

Georgshof (WN04507):

Kamer met eigen sanitair en ontbijt: 43,55€

www.booking.com

http://www.pension-georgshof.com/

Ontbijt: vanaf 7.00u

Brood (witten en bruine broodjes en sneden bruin brood), ontbijtgranen, kaas, vlees, confituur, boter, koffie of thee, fruitsap

 

Dag 045B Morter – Stilfs/Stelvio

27,0km +850 -300

Met rust: 7u30’, zonder rust: 7u00’

Je verlaat het terrein van het Georgshof (WN04507) naar links. Op een eerste tweesprongna 100m ga je naar links. Je vervolgt in noordwestelijke richting tot de rand van de dorpskom. Wanneer je links de eerste boomgaarden opmerkt, ga je op een tweesprong aan een drinkbak naar links en draait in meer westelijke richting af.

Je vervolgt in dezelfde richting tot je uitkomt op het fietspad (WN04509 Via Claudia Augusta) langs de Etsch/Adige rivier. Hier vervolg je stroomopwaarts naar links. Na 350m steekt het fietspad de rivier over, wat te voet wat te veel omweg doet. En dus vervolg je hier rechtdoor via een grindweg, die langzaam versmalt tot een pad. Je bereikt het stadje Göflan – Covelano, alwaar je uitkomt op een drukkere weg, welke je vlak voor de rivier terug verlaat naar links (WN04512). Je bent hier terug op het fietspad. Vervolgens dwars je het spoor.5km verder passeer je aan de inkom van het stadje Laas – Lasa een picknick (WN04521) aan een waterkrachtcentrale. Vervolgens kom je uit op de Schießstandweg – Via al Bersaglio, waarlangs je terugkeert richting hoofdrivier. Bij de brug over de hoofdrivier ga je naar links en vervolg je op een afstand evenwijdig aan de rivier. Op een tweesprong ga je naar rechts. Je dwarst de Laaser Marmorbahn en passeert opnieuw een picknick. Vervolgens keer je terug naar de oever van de rivier zelf.

Na 3,5km kom je uit op een weg met autoverkeer. Hier ga je naar links. Na 650m ga je schuin rechts. Aanvankelijk is deze weg verhard, maar hij gaat over in een grindweg, welke door bebost gebied loopt. Je komt uit op een T-splitising, alwaar je rechts afslaat. Na 450m ga je naar links. Na 2,5km bereik je de hoofdstraat van Prad am Stilfser Joch – Prato allo Stelvio. Hier sla je links af. 250m verder ga je op een tweesprong met de Kreuzweg – Via Croce, alwaar je naar rechts gaat. Je dwarst de rivier en net over de brug ga je naar links. Aldaar vind je een splitsing (WN04534) tussen een pad langs de rivier of in flank van de berg. Het pad in de flank klimt iets geleidelijker.

Je vervolgt dus de asfaltweg bergop. Na 300m verlaat je deze voor een afsteekje van een bocht in de weg. Je komt weer uit op de weg en dwarst deze. Je passeert het Mitterhof en gaat zigzag bergop. Je bereikt een rustbank (WN04535) en vervolgt in zigzag bergop tot aan een volgende bank (WN04536). Hier gaat het pad meer over in traverse. Het blijft echter stijgen. Zowel aan het GPS-punt WN04536A als aan WN04538, neem je de meest stijgende weg.

Je vervolgt verder bergop tot je het zadel onder de Gaschlin (WN04541) bereikt. Aan een volgende splitsing (WN04542) neem je de dalende weg. Je blijft licht dalen tot het stadje Stelvio. Je loopt door het grotendeels autovrije deel van Stelvio tot je de brug over de rivier dwarst. Aldaar vind je nog een aantal grotere hotels, die allemaal prijzig zijn vanwege de zeer toeristische ligging. Wie dus over eigen vervoer beschikt, weet waar hij moet zijn. Niet hier dus :-(.

Gasthof zur Traube *** (WN04601):

www.hoteltraube.it

www.booking.com

Eenpersoonskamer met eigen sanitair en halfpension: 100,50€ (Inclusief wijn)

Mooi uitzicht, maar geen airco en weinig privacy via het terras.

Avondeten: 19.00u:

 • Risotto met scampi
 • Linzensoep met parmezaan
 • Saladbar
 • Cordon bleu met diepvriesfriet en zachte pepers
 • Ananas, chocolade en kokos ijs
 • Huiswijn: 4 tot 8€ per glas

Warm in de veranda, waar het halfpension menu geserveerd wordt.

Ontbijt: vanaf 7.00u (officieel vanaf 07.30u):

Brood (witten en bruine broodjes en sneden bruin brood), ontbijtgranen (geen echte muesli), kaas, vlees, verschillende soorten ei, confituur, boter, koffie of thee, fruitsap, fruit en groenten (tomaat, komkommer, paprika).

Alternatief:

www.hotel-stilfserhof.com

 

Dag 046_Stilfs – Stilfser Joch

13,9km +1500 -50

Met rust: 5u45’, zonder rust: 5u30’

Je verlaat het hotel naar links en slaat de eerste weg naar rechts in. Een kleine 200m verder vind je een wegwijzer en het begin van een pad. Meestal volg je de aanduidingen ‘S’ van Spaarbank als beste aanduiding op het terrein.

100m hoger dwars je een weg voor de eerste maal. 500m verder bereik je een boerderij (WN04612), die je langs rechts passeert via een overgroeide weg richting een witte kapel (WN04613). Aan de boerderij zijn er loslopende honden. Boven de kapel vind je een wegwijzer (WN04614) die je verder omhoog leidt in westelijke richting. Vlak voor een paar gebouwen ga je opnieuw aan de wegwijzer verder omhoog, bovenlangs de genoemde gebouwen. Je passeert onder een hoogspanningsleiding en bereikt opnieuw de weg (WN04619).

Je dwarst deze en vervolgt een pad door het bos, bovenlangs de weg. Na 850m bereik je een wegwijzer en bank (WN04621), alwaar je naar rechts gaat. 100m verder ga je weer naar links (WN0463). 1km verder dwars je de Platzbach – Rio di Valle di Plaz (WN04624). Na de brug klim je via een pad dat de haarspeldbochten van de weg afsnijdt. De ‘S’ tekens vervolgen via de weg en niet via het pad. Het traject van dit pad vind je niet terug op de digitale kaarten. Je dwarst opnieuw de hoogspanningslijn en komt terug uit op de weg. Langs de weg bereik je de Prader Alm – Malga di Prato (WN04625).

Je verlaat de Prader Alm – Malga di Prato in zuidelijke richting en keer terug richting hoogspanningsleiding. Bij de tweede wegwijzer (WN04627), keer je in westelijke richting en klim je in de flank richting Furkelhütte – Rifugio Forcola (WN04628).

Aan de Furkelhütte – Rifugio Forcola is er weinig pad en dien je gewoon in westelijke richting naar de voet van de skilift te lopen. Daar vind je een wegwijzer (WN04629) aan het begin van het pad. Het eerste stukje blijft redelijk vlak, maar daarna gaat het stevig bergop richting Kleiner Bergsee (WN04630). Dit pad is verboden voor mountainbikes tussen 9 en 16u.

Vanaf de Kleiner Bergsee vervolg je in zuidelijke en later zuidwestelijke richting. Na 150m klimmen bereik je een wegwijzer (WN04631) aan een splitsing, alwaar je omhoog gaat. Hier gaan de ‘S’ markeringen omlaag richting de Stelvio straat.

Je volgt een goed pad in de flank dat verder klimt richting het pasje boven de Goldsee (WN04633). De Goldsee rond je in tegenwijzerzin. Aan de overzijde van de Goldsee, zie je het vervolg van het pad duidelijk in de flank. Net onder de graad vind je de resten van het Lempruchlager (WN04634). 150m verder vind je een wegwijzer (WN04635). Je vervolgt in dezelfde richting tot aan de wegwijzer (WN04636). 100m verder vind je de Rifugio Garibaldi – Dreisprachenspitze (2845 – WN04700). Wees niet verwonderd dat deze niet gelijkt op de foto in de gids pagina 226. Dat is namelijk het Alpengasthof Tibet dat gelegen is vlak bij de passtraat.

Rifugio Garibaldi (2845 – WN04700):

www.rifugiogaribaldi.it

Geen tweepersoonskamer zoals op de reservering, maar een eenpersoonskamer, eigenlijk een bezemhok met een raam, stoel en klaptafeltje. De hut is niet echt groot, dus kan je ook geen grote kamers verwachten. Gemeenschappelijk sanitair. Reservatie via de website van de hut.

(Behoorlijk duur gezien de commerciële ligging. HP: 90€)

25cl rode wijn: 5€

1L water : 4€

Avondeten 19u:

 • Anti-pasti: verschillende vleessoorten
 • Soep: soort minestrone
 • Polenta met kalfsvlees in tomatensaus
 • Chocoladepudding

Ontbijt (officieel 7u, kan vanaf 6u45’ – Italiaans):

Muesli, room, confituur, honing,wit brood, toast, een brioche, koffie of thee, koekjes, kaas, hesp. Ok.

 

Dag 047_

Stilfser Joch – Cancaro

16,6km +400 -1250

Met rust: 4u45’, zonder rust: 4u30’

Je keert terug in terug in noordoostelijke richting tot aan de eerste wegwijzer. Aldaar ga je naar links. Het pad daalt eerst langzaam en eenmaal in de flank snel en in zigzag. Onderaan de helling gaat het pad verder via de contouren van het landschap. Je daalt langzaam af richting grensstraat.

Eenmaal op de rijbaan ga je naar links. In de bocht van de rijbaan verlaat je deze naar rechts. Het pad klimt langzaam in de flank tot aan de Bocchetta Di Forcola (WN04703 – 2768m).

Het contrast qua landschap tussen beide zijden van de pas is zeer groot. Aan de overzijde kom je terecht in een steen woestijn. Je daalt af richting de Caserma degli Alpini, een ruïne uit de oorlog. Hier ga je scherp links tot aan een wegwijzer. Je kan hier rechtdoor naar Cancaro, maar dat is omweg via de Bocchetta di Pedenolo (2704). De kortste weg is naar rechts en dit of via de grindweg of via een vaag pad door het puinveld. Net voorbij de eerst bocht komen beiden weer samen.

Je daalt verder af in zigzag tot aan een wegwijzer (WN04705, opnieuw richting de Bocchetta di Pedenolo (2704)).  Je blijft afdalen richting de Torrente Valle Forcola, die je dwarst (WN04706).

De weg is relatief breed, maar ook vrij onaangenaam vanwege de sterke erosie met veel losse keien. Bij GPS ziet  wie goed kijkt het begin van een ongemarkeerd maar duidelijk pad, dat ook door een de motorfiets van de plaatselijke herder gebruikt wordt. Je blijft op enige afstand van de rivier. Bij GPS WN04707A kom je terug uit op de grindweg. Je volgt deze richting de Baita Di Forcola (WN04708), een boerderij zonder toeristische exploitatie.

Vanaf de Baita Di Forcola wordt de weg beduidend beter. Je zit hier mountainbikers omhoog rijden in de volle middagzon. Het pad verwijdert zich langzaam van de rivier en vlak voor de picknick bij GPS WN04709 gaat het langzaam terug naar omhoog. Na de picknick stijgt het nog een korte stukje om dan af te dalen richting de Dam Lago Di Cancano (WN04712). Vlak daarvoor vind je  het Ristoro Solena (WN04710), de Chiesa di San Erasmo (WN04712), een wegwijzer (WN04711) en bushalte.

Je dwarst de dam en klimt langzaam, via een bochtige weg tot aan de Rifugio Monte Delle Scale (WN04800).

Rifugio Monte Delle Scale (WN04800):

www.cancano.com

’s Middags en vooral in het weekend is dit een zeer druk restaurant met terras voor de dagjesmensen. Wielertoeristen rijden omhoog naar dit meer. Mountainbikers rijden tot aan de pas of erover (als ze in zeer goede conditie zijn). Gezinnen met kinderen komen met de auto en huren hier dan eventueel een fiets. Er is op dat vlak voor elk wat wils.

Gezien dit een eerder gemakkelijke etappe was, was ik hier dus rond de middag en dus op het drukste ogenblik van de dag. Ik had ook niet gereserveerd en heb dus eventjes moeten wachten tot de kamer klaar was (13.30u).

Vanaf 17u een oase van rust met enkel nog de residentiële gasten.

Avondeten: 19.15u:

 • Pizzoccheri Valtellinesi (Boekweit pasta, aardappelen en kaas)
 • Biefstuk met gebakken aardappelen en sla
 • Kaas
 • Dessert: ijs of taart

1/4L rode wijn besteld, kreeg een ruime 1/2L (6€): 4€ betaald

Deca espresso: 1,50€ (niet aangerekend)

Kamer met HP: 55€ Zeer goed, zeker gezien de prijs, cash te betalen, geen echte factuur ;-).

Ontbijt 07.30u:

Muesli, yoghurt, fruitsap, perziken uit blik J, droog brood van gisteren L, geen kaas of vlees, choco, honing, confituur,  koffie of thee en koekjes.

Alternatief:

www.chaletvillavaleria.it

 

Dag 048:

Cancaro – Eita

25,4km +650 -900

Met rust: 6u15’, zonder rust: 5u45’

Je verlaat de herberg via de grindweg naar rechts in zuidoostelijke richting. Na 200m maakt de weg een bocht van 90° naar rechts. Je bereikt het meer en vervolgt via de grindweg in zuidwestelijke richting. Aan het einde van het meer vind je de Villa Valania (WN04803), een tweede overnachtingsmogelijkheid.

Je vervolgt op de rechter oever van de rivier tot aan de afslag (WN04804), alwaar je steil omlaag gaat tussen beide Torri di Fraele (WN04805). Eenmaal terug op het asfalt (WN04806), neem je licht stijgende weg rechtdoor (niet de dalende). Na 200m verlaat je het asfalt naar links vis een grindweg, die minder stijgt dan het asfalt.

 

Je blijft deze zelfde weg in de flank volgen over een afstand van bijna 10km. Het hoogteverschil is beperkt tot aan het Hotel Li Arnoga (WN04814), gelegen in een haarspeldbocht van de SS301. Je dwarst de vrij drukke weg in de haarspeldbocht en vervolgt niet de weg omhoog, maar die omlaag richting een parking. Via de weg omhoog maak je meer hoogtemeters. Waarom de tacklog je langs de weg omhoog stuurt, blijft voor mij een raadsel. Op het einde van de parking gaat de verharde weg over in een smallere grindweg. Je volgt deze ook wat op en af, maar steeds onder de asfaltweg richting de wegwijzer bij GPS WN04817 en vandaar richting de brug over de Torrente Viola Bormina (WN04818).

Je volgt deze rivier eerst nog 500m stroomopwaarts, alvorens de weg de Val Verva inslaat. De weg is hier verhard met beton in de steilste delen om erosie te voorkomen door tractoren die het vee transporteren. Aan de wegwijzer bij GPS WN04819 is het bruutste deel van de klim voorbij en kom je in meer open landschap.

Anderhalve kilometer verder vind je aan de overzijde van de rivier de Agriturismo Val Verva (WN04820). Je blijft op de linker oever, maar de kwaliteit van de weg wordt wel minder. 2km verder verlaat je de rivier en passeer je door een poort om dan verder te klimmen naar de Passo Di Vèrva (2301m – WN04822).

Je daalt af in zuidelijke richting. Na 1km dwars je de rivier vlak na de resten van stallingen. Na 1,5km passeer je een meertje. Vervolgens begin je met de definitieve afdaling richting de Rifugio Eita (1703m – WN05000).

Rifugio Eita (WN05000):

www.rifugioeita.it

Kamer in lagerstijl. Eigen lakens nodig. Gemeenschappelijk sanitair. HP: 50€

Avondeten 19u:

 • Pizzoccheri Valtellinesi (Boekweit pasta, aardappelen en kaas)
 • Biefstuk friet, grote sla
 • Grote kaasschotel
 • Taart
 • Koffie
 • Schnaps

Ontbijt: 07.00u:

1 grote pistolet, voorverpakte toast, koekjes, confituur, choco, geen kaas of  vlees, geen muesli, koffie of thee. (typisch Italiaans)

 

Dag 050 Eita – Malghera

12,9km +1100 -850

Met rust: 5u30’, zonder rust: 4u45’ (rust = 2 schoenwissels)

Je verlaat de  Rifugio Eita door terug te keren naar de hoofdweg en deze bergaf te volgen over een afstand van 500m. Hier ga je naar rechts een asfaltweg in, waarlangs je snel aan hoogte wint en de zijvallei indraait. In de steile delen is het wegdek beton, in de vlakkere delen grind. Je dwarst 2 periodieke stromen en nadert vervolgens de hoofdstroom Torrente Roasco vlak voor het gehucht Vermolera (WN05004). Je dwarst de betrokken stroom via een brug. Vervolgens draai je naar rechts. In het eerste deel is er weinig pad. Je vervolgt op de rechter oever tot aan het grootste van de Laghi Di Tres (WN05007).

Hier is er duidelijk veel gewijzigd en verbeterd ten goede. Je moet wel de tracklog negeren. Dwars dus niet terug de Torrente Roasco via de brug, maar blijf langs dezelfde kant en rond het meer langs de westelijke oever. Je vindt hier een verbreed pad. Je keer terug naar de toevoerrivier en de tracklog. Van het oude traject is zeer weinig zichtbaar op het terrein.

Vanaf GPS WN05008 ben je terug op het bestaande pad in de flank. Vanaf hier klim je gestaag verder richting het Lago Venere (WN05010). Vanaf hier begint het pure alpine terrein en dien je aangepast schoeisel te gebruiken. Dit is een van de weinige plaatsen waar dit echt nodig is, in dit derde deel van de alpine doorsteek.

 

Vanaf GPS WN05011 kom je terecht in een puinveld, alwaar er weinig zichtbaar is van een pad. Er staan een aantal cairnes, maar die zijn weinig zichtbaar in het terrein. De verf is wel nieuw, maar de tekens zijn eerder klein. Je moet dus een beetje op gevoel een weg zoeken door dit puinveld, waarin de kans op afglijden groot is. Vanaf GPS WN05015 ben je terug op een meer stabiel pad. Je nadert de Passo di Vermolera (2732 – WN05016) via het blokveld in de zuidelijke flank van de kom.

De afdaling van de Passo di Vermolera (2732) is in het eerste stuk vrij probleemloos en visueel goed zichtbaar in het terrein. Vanaf GPS WN05017 dagen er opvallende cairnes op die een nieuw pad aangeven. Bij GPS WN05018 dwars je de bedding. Bij GPS WN05019 verlaat je het historisch traject in de richting van een houten paal bij GPS WN05020. Vanaf hier dien je te vervolgen in westelijke richting. Probleem is dat de volgende houten paal moeilijk zichtbaar is in het terrein. Het oude teken (WN05021) in de rivierbedding is wel zichtbaar. Negeer dit en vervolg in westelijke richting. 600m verder vind je vlak bij de rivierbedding een houten paal aan het begin van een fysiek zichtbaar pad. Je rondt het meer op afstand en loopt richting het Bivacco Pian Del Lago (2325m – WN05024).

Aan de voorzijde van de open hut vind je een wegwijzer (WN05025), maar opnieuw weinig fysiek pad. Op zicht loop je in westelijke richting en dwars je de uitloop van het meer. Vanaf GPS-punt WN05026 vind je opnieuw een fysiek pad. Je verlaat de omgeving van de rivier. Het pad draait in zuidelijke richting. Vanaf GPS WN05028 was er duidelijk sprake van een recent  machinaal verbrede weg. In de tegengestelde richting zijn er tekens aangebracht die wijzen op mountainbike toerisme. Je passeert verder in de afdaling een klein gebouwtje (WN05029). Je daalt in zigzag af naar een stal (WN05030). Vanaf hier volg je de rivier richting brug. Hier dwars je de rivier en bereik je een grindweg ter hoogte van een zeer grote stal (WN05031). Je volgt deze weg in zuidelijke en dalende richting. Je passeert de kerk (WN05033) en vervolgens de grote wegwijzerboom (WN05034) van Malghera (WN05100).

Malghera (WN05100):

www.rifugiomalghera.it

Alleen in een gemeenschappelijke kamer zonder eigen beddengoed. HP: 45€.

Avondeten 19u:

 • Pasta of groentesoep
 • Rundvlees op been of rosbief
 • Kaas
 • Taart
 • Koffie
 • Water, wijn, brood

Ontbijt:

2 grote broodjes, boter, confituur, Nutella, koffie of thee, geen fruitsap, kaas of vlees.

Wat mager, typisch Italiaans, maar gezien de prijs correct.

 

Dag 051 Malghera- Poschiavo – Selva

17,8km +1100 -1500

Met rust: 6u45’, zonder rust: 6u00’

Nota: korte route via de Passo di Malghera.

Je keert terug naar de wegwijzerboom bij GPS WN05034 en slaat hier af naar links in westelijke richting.

Opgelet: zowel de tracklog van de Via Alpina als het pad aangeduid op de digitale kaart zijn fout. De tracklog van Rother is hier wel correct. De gemakkelijkste weg is gewoon die welke de bodem van de vallei volgt, daar waar het vroegere pad de flank van de vallei volgde. Je kan dit pad nog steeds zien lopen in de flank. Op het punt waar beiden terug samenkomen, net onder het Lago Di Malghera (WN05104), was er in het landschap nog weinig van het pad waar te nemen.

Maar de gemakkelijkste weg is dus die via de bodem van de vallei. Je volgt de berijdbare grindweg tot aan de hut (WN05101) op het einde van het min of meer vlakke deel van de vallei. Verderop vergroot de stijgingsgraad.

Vanaf GPS WN05102 daalt die terug en ken je of op zicht naar het Lago Di Malghera (WN05104)  lopen of de weg volgen. Vanaf dit punt is de digitale kaart opnieuw correct.

Na het meer vind je een soort trap die gemaakt is met houten balken en stenen en die je help bij de passage van wat zonder deze inrichting een moeilijk punt zou zijn. De pas zelf krijg je maar op het laatste moment te zien, gezien je daar vlak onder via een geul tussen een puinhelling en een met vaster materiaal dient te passeren. Deze puinhelling ontneemt je het zicht op de pas zelf tot je het einde van deze helling rondt. Vervolgens ga je via de noordelijke flank van de vallei naar de pas zelf toe. De pas (WN05106) wordt ofwel Passo Di Malghera ofwel Passo/Forcola di Sassiglion (2543m) genoemd.

In het eerste deel van de afdaling is het risico op doorglijden van je schoenen in de puinhelling groot. Verderop wordt de afdaling gemakkelijker. Je daalt lang af in westelijke en zuidwestelijke richting, om dan over te gaan in een traverse in de flank in zuidelijke richting. Je betreedt de boszone en eindigt op de Alp Albertüsc (WN05107).

200m verder kom je op een kruispunt (WN05108), alwaar je naar rechts gaat en via de grindweg naar Poschiavo de lange afdaling inzet. Bij GPS WN05109 vind je een wegwijzer en een bankje met zicht op het Lago di Poschiavo. Bij GPS WN05110 vind je een pad dat meer afdaalt in de richting van het meer. Je vervolgt in dezelfde richting. In Cansumé (WN05111) bereik je het asfalt.

100m verder verlaat je reeds het asfalt bij GPS WN05112 via een weg door een paardenweide, met in het begin van het pad heel veel mest. Via deze weg steek je meerdere haarspeldbochten in de asfaltweg af. Bij GPS WN05115 bereik je terug het asfalt, dat je volgt tot het gehucht Cologna (WN05118). Bij GPS WN051117 verlaat je de hoofdweg naar links voor alweer een afsteekje richting kerk. Daar dwars je de weg voor een tweede afsteekje. Wanneer je terug op de hoofdweg uitkomt, sla je rechts af en daal je verder af. Je passeert het ziekenhuis en bereikt alzo Poschiavo. Normaal ben je hier na zowat 4u30’ zonder rust. De volgende dag is echter zeer lang en je zit voor het eerst relatief laag, wat een eerste klim van ca 1500m betekent. Bij warme weersomstandigheden is dat echter onaangenaam en dus heb ik contact laten opnemen met Pension Selva dat ruim 400m hoger ligt. Gezien er nog plaats was, ben ik in de namiddag nog het eerste deel van de klim aangevat.

In Poschiavo is mogelijkheid tot inkopen en het aanvullen van de Zwitserse cashreserves aan de bankautomaat.

Wie niets nodig heeft vervolgt via de Via di Palaz in westelijke richting. Je dwarst de hoofdweg en loopt tot aan de rivier, om daar eventjes naar rechts te gaan richting brug en aldaar de rivier te dwarsen. Bij GPS WN05128 vind je de eerste aanduiding van Selva. Je volgt de Via da Clalt in zuidelijke richting tot aan een kruispunt (WN05129), waar je naar links het spoor kan dwarsen. Je vat de klim aan en verlaat het asfalt bij GPS WN05130.

Bij GPS WN05131 bereik je een wegwijzer, alwaar Selva naar links is aangeduid. De naar rechts aangeduide richtingen zijn moeilijker plaatsbaar, maar tocht blijkt deze weg naar Selva korter te zijn, dan deze welke zowel door Rother als de Via Alpina wordt voorgesteld.

Na 50m maakt het pad een haakse bocht naar links. Na 80m vervoegt een eerste pad jouw pad van links. Je gaat onder een hoogspanningsleiding door en na 375m bereik je opnieuw een kruispunt (WN05133), alwaar je naar rechts omhoog gaat. Op een hoogte van 1240m dwars je voor het eerst een bergweg (WN05134). Bij GPS WN05135 doe je dit een derde maal.

Door het bos loop je richting een beek, die je dan stroomopwaarts volgt, om deze vervolgens via een brug (WN05136) te dwarsen. Na de brug volgt het pad de contouren van het landschap door het bos. Het pad eindigt op een alm. Bij GPS WN05137 vind je een splitsing alwaar je naar links gaat richting een boerderij (WN05138). Aan de boerderij sla je links af richting Selva (WN05200), als je aldaar wil overnachten. Anders ga je rechtdoor richting de wegwijzer bij GPS WN05202.

 

Selva (WN05200):

www.pensioneselva.info

welcome@pensioneselva.info

Eenpersoonskamer met gemeenschappelijk sanitair en ontbijt: 80 CHF. City tax: 2,80 CHF.

Nota: volgens de site zou er ook een lager zijn van 14 bedden.

Toeslag HP: 30 CHF

Avondeten vrij vanaf 19u:

 • Gemengde sla (klein maar ok)
 • Pasta Boekweit (ook klein maar ok)
 • Hamburger friet:Friet: zeer weinig en veel te hard gebakken. Het leek meer op de resten van een baksel dat men te lang in het vet heeft laten liggen. Beschamend.
  • Hamburger: ook weer klein en nu onvoldoende gebakken. Nog rosé van binnen. Steak ja, hamburger neen.

Ga voor een hoofdschotel met sla, en voorzie vooral meer budget voor je avondeten.

Nota: dit wordt de constante in Zwitserland: veel geld voor kleine porties, vooral dan in vergelijking met Italië en zeker met Oostenrijk, waar je voor 12€ een wienerschnitzel friet hebt, waarmee je alvast niet met honger van tafel gaat. Maar deze zaak scoort wel heel slecht op dit vlak L.

 

Dag 052 Selva – Campo Moro

12,9km +1250 -700

Met rust: 5u45’, zonder rust: 5u00’

Je verlaat Selva naar links, alwaar je naar 100m een wegwijzer (WN05201) vindt en terugkeert op de Rother tracklog en de Via Alpina. Je slaat rechts af en volgt een weg die eerder vlak is en naar de rand van het bos toegaat. Aldaar vind je opnieuw een wegwijzer (WN05202). Hier ga je scherp links omhoog door het bos.

Bij GPS WN05204 kom je uit op een grindweg, die je naar rechts omhoog volgt. 350m verder kan je hem reeds verlaten via een slecht gemarkeerd afsteekje bij GPS WN05204. 100 m verder dwars je opnieuw de weg en vind je een wegwijzer (WN05205), die een lange afsteek aanduidt. Je komt terug uit op de grindweg en bereikt een tweesprong (WN05206 Quadrada), alwaar je naar links gaat (rechts naar Quadrada).

Je gaat eerst door een weidegebied, om vervolgens het bos in te gaan. Na het verlaten van het bos nader je de rivier , die je dwarst via een brug. Er staan aanduidingen dat dit om een private weg zou gaan. Hij leidt alvast naar de Alp Cancian, een almboerderij die nog in bedrijf is. Vlak voor deze boerderij verlaat je in een haakse bocht de weg voor een pad (WN05208), richting de gelijknamige pas. Het verloop van dit pad is vrij grillig. Je kan een paar wandelstokken hier goed gebruiken. Je dwars de rivier en gaat op een tweesprong in de vallei naar links. Hogerop, in de buurt van de pas, nader je weer de rivier. Net onder de pas dwars je hem weer via een bruggetje, waarna je richting Pass da Cancian (2498m – WN05209) gaat.

Op de pas kijk je naar de wegwijzer en vooral de GPS en volg je een aanvankelijk uiterst vaag pad in westelijke richting grens (WN05210 Ita-Sui). Bij GPS WN05212 vind je een splitsing van paden, die enkel met gele verf is aangeduid. Van de aanduidingen zelf word je niet veel wijzer. Bovendien is ook hier de Rother tracklog misleidend en dat geeft te denken.

 

Het pad rechtdoor, in noordwestelijke richting leidt naar een wad WN05213 dat te breed en vooral diep is voor normale bergschoenen. Het pad naar rechts (noordelijke richting) leidt naar een brug (WN05214). Er is dus geen enkele reden om via het wad te gaan.

Aan de overzijde van de brug is er opnieuw een chaos van markeringen, zonder duidelijke wegwijzers. Volg niet de gele aanduidingen evenwijdig met de rivier, want die leiden je terug richting wad en een rondwandeling van de vijf meertjes. Het is lastig terrein en een overbodige omweg. Vanaf de brug zoek je in noordwestelijke richting een pergola-achtige structuur, die de Passo di Campagneda (2628 – WN05219) aangeeft. Je ziet paden lopen in de flank onder de pas. Maak gebruik van deze paden om de pas te bereiken. Bij GPS WN05214A kom je terug uit op de Rother tracklog komende van het wad.

Eenmaal voorbij de pas, wordt de situatie veel duidelijker en overzichtelijker. Er is maar één pad meer dat een logisch traject volgt tussen de meren richting rivier.

De afslag (WN05222) richting Rifúgio Cristina staat niet op de plaats waar je die zou verwachten op basis van de digitale kaart, maar dit heeft vooral te maken met de drassigheid van het terrein op de betrokken plaats en het feit dat men dit opgelost heeft met de plaatsing van een brug. De meeste dagjesmensen gaan richting Rifúgio Cristina.

De Rother tracklog gaat hier reeds naar rechts en verlaat op een bepaald ogenblik het pad aangegeven op de digitale kaarten, om dan ten noorden van één van de  Laghi Di Campagneda (WN05224), en blijft dan op het centrale deel van de bergrug, om zo rechtstreeks richting de Alpe Campagneda (WN05230) te lopen. Het terrein laat dit zeker toe, maar in hoeverre daar een pad te vinden is en of dit echt zinvol is blijft voor mij de vraag.

Afgaande op wat er in 2018 zichtbaar was op het terrein aan paden en wegwijzers lijkt het zinvoller om het brugje richting de Rifúgio Cristina links te laten en te vervolgen in zuidelijke richting om daar bij een volgende wegwijzer af te slaan in westelijke richting. Je volgt een schrikdraadomheining in westelijke richting tot je in de buurt van een bocht in de rivier zicht krijgt op de Stallone di Campagneda (WN05226). Eerst loop je richting stallen, en omdat het in de buurt van die stallen te modderig wordt,  wijk je uit in zuidelijke richting naar een weg en wegwijzer (WN05225).

Vanop deze weg ga je in noordwestelijke richting naar de toegangsweg (WN05227 Grindweg) tot de Stallone di Campagneda. Je volgt deze bergaf tot je 150m verder een afsteekje vindt richting Rifugio Ca’ Runcasch (WN05229 – HP 46€). Vanaf hier volg je de grindweg richting de Alpe Campagneda (WN05230) en Il Cornetto (WN05229). Je blijft op de grindweg tot je de rivier gedwarst hebt via de brug over de Torrente Valle Campagneda. Hier verlaat je de grindweg richting dal, voor een pad dat kortstondig klimt tot een pasje (WN05232), om vandaar de afdaling in te zetten richting het Lago Campomoro (WN05302). Het pad passeert langs meerder klimrotsen met quoteringen die geschikt zijn voor de doorsnee klimmer. 50m boven het Lago Campomoro ligt de Rifúgio Zoia (WN05300) Hier is men vriendelijk, en vind je een aanduiding dat dit een refuge op Via Alpina is. Dit kan niet gezegd worden  van de lagergelegen Rifugio Poschiavino (WN05301) Hier spreekt men enkel Italiaans en is men niet bereid om voor één nacht onderdak te geven. 😦

Rifúgio Zoia (WN05300):

www.rifugiozoia.it

Alleen in gemeenschappelijke kamer met eigen sanitair, beddengoed en handdoek. HP: 58€

Glas prosecco: 3€

1/2L rode wijn: 6€

Koffie: 1,00€

Avondeten (19.30u):

 • Courgettesoep of tagliatelli met vlees en champignons
 • Varkensvlees en pollenta of rosbief met aardappelpuree en sla.
 • Kaas of taart

Ontbijt (7.00u):

Muesli met yoghurt, confituur, honing, brood (droog, typisch Italiaans), verpakte toast, koekjes, koffie of thee, fruitsap, geen kaas of vlees.

 

Dag 053 Campo Moro – Chiareggio

16,2km +850 -1250

Met rust: 6u30’, zonder rust: 6u00’

Je verlaat de hut en daalt af richting het Lago Campomoro (WN05302). Je dwarst het eerste deel van de stuwdam en daalt er vervolgens van af. Vlak tegen de noordelijke valleiwand vind je een eerste wegwijzer, alwaar de Rother tracklog een omweg maakt via de Rifugio Musella (WN05307 – 2021m). Daartoe klimt het pad tot 2200m. 1km verder vind je een wegwijzer naar diezelfde Rifugio Musella. Dit pad wordt door de Via Alpina gebruikt om de Rifugio Musella te bereiken. Via dit pad dien je slechts 70m aan hoogte terug te winnen. De fundamentele  vraag blijft echter waarom je via de Rifugio Musella  zou gaan, terwijl dit ook onderlangs kan door bijna uitsluitend af te dalen richting de brug over de Torrente Scerscen (WN05311).

Na een vlak stuk van ruim 1km verder zuidelijk voorbij de brug over de Torrente Scerscen vind je een wegwijzer (WN05312) aan de voet van een skihelling. Hier ga je rechts de skihelling op. Dit zijn altijd zeer onaangename hellingen om te beklimmen. Ter hoogte van een basisstation van een skilift vind je een tweede wegwijzer (WN05313). Je klimt verder  tot een derde wegwijzer (WN05314). 100m voorbij deze wegwijzer (WN05315) verlaat je de feitelijke skihelling voor een pad tussen de bomen aan de rand van de skihelling. 300m verder bereik je Bocchel del Torno (WN05316).

 

Je daalt af via een pad dat zeker in het bovenste deel vrij steil en technisch is, omwille van bospad. Dit eindigt aan de Rifugio Lago Palù (WN05318) een het gelijknamige meer. Deze omgeving is vrij druk met dagjesmensen, vaak met kleine kinderen, die vanaf de parking omhoog gaan richting deze voor hen aangename omgeving.

Vanaf de hut daal je verder af naar het meer zelf en meerbepaald een kruispunt van paden nabij GPS WN05320. Je neemt hier niet samen met de dagjesmensen de dalende grindweg richting de eerste parking nabij Barchi (1710m), maar een meer horizontaal verlopend pad in westelijke richting Findling (WN05321) en Braciascia (WN05322). Tussen deze twee plaatsen laat de digitale kaart het wat afweten. Vanaf Braciascia daal je af via een pad tussen de almboerderijen richting een eerste wegwijzer naar Chiareggio (WN05322).

200m vind je een wegwijzer op een tweesprong, alwaar je de langzaam stijgende weg naar links neemt. Je klimt tot 1700m, waarna je terug afdaalt richting het begin van het asfalt in Ciaz (WN05328). Je volgt dit in westelijke richting naar Chiareggio (WN05329). Je blijft daarbij ongeveer op gelijke hoogte. Aldaar vind je meerdere overnachtingsmogelijkheden. De goedkoopste is Bar Santa Anna (WN05400 – 20€).

Bar Santa Anna (WN05400):

Tel:  0039 0342 451460

Kamer zonder beddengoed of handdoek met gemeenschappelijk sanitair. Ook zonder ontbijt op een 2 stukjes taart en een thee of koffie na. De bakker komt blijkbaar vrij laat (na 7.30u). Wie vroeg weg wil zorgt dus beter zelf voor zijn ontbijt.

Restaurant Ai Portoni (WN05401 – Italiaanse keuken, maar geen pizza):

https://www.facebook.com/AiPortoniRistorante/

 • Tagliatelli met forel en tomaat 10€
 • Lamskoteletten 15€
 • Kaas 6€
 • Wijn 3€
 • Coperto 2€
 • Koffie 1,5€

Samen 37,50€

Alternatieven:

www.albergogenziana.it

www.hotelchiareggio.it

www.hotelgembro.com

 

Dag 054 Chiareggio – Maloja

14,4km +1000 -800

Met rust: 5u45’, zonder rust: 5u00’ (2 schoenwissels)

Je verlaat Bar Santa Anna naar rechts en volgt het asfalt tot aan het hotel Gembro (WN05404). Hier sla je rechts af, de grindweg in. Daar waar dit soort grindwegen soms verschrikkelijk hard kunnen stijgen, gaat het in het geval van deze weg op het juiste tempo :-). Aan de rand van het bos vind je nog een wegwijzer (WN05406). In het bos gaat het zigzag omhoog tot aan de opening in het bos aan de hutten van Ca’ Novi. Je dwarst een periodieke stroom, en vervolgens gaat het in korte zigzag omhoog eenmaal het pad de vallei van de Torrente Mallero indraait. Daar waar de helling wat uitvlakt, bereik je opnieuw een kleine alm in het bos met een zitbank (WN05407).

Aan het einde van de alm dwarst het pad opnieuw een periodieke stroom. Vervolgens gaat het pad weer in iets ruimere zigzag bewegingen omhoog. Wanneer het pad weer uitvlakt bereik je ditmaal de grotere Alpe dell’Oro.

In de noordwestelijke hoek van deze alm vind je een wegwijzer (WN05408). Het begin van het pad hier is onduidelijk, gezien het ontbreken van goede aanduidingen op het terrein. Je gaat in zuiver noordelijke richting naar het GPS-punt WN05408A. Vanaf hier klimt het pad lineair in de flank van de vallei van de Torrente Mallero.

Je verlaat het bos op een hoogte van ca 2050m. Op een hoogte van 2100m verlaat je de bergweg (WN05409) die verderop doodloopt, voor een pad dat evenwijdig verder gaat aan de Torrente Mallero. Op de laatste alm tref je West-Highland runderen. Op een hoogte van 2400m verlaat je de bedding van de Torrente Mallero, en klim je verder in noordwestelijke richting naar de Passo del Muretto (WN05410 – 2555m).

Eenmaal op de Passo del Muretto verandert het karakter van de pad volledig. Daar waar de klim volledig probleemloos verliep, dien je de afdaling tocht eens te bekijken alvorens deze aan te vatten. Wie de klim op lage schoenen deed, dient hier te wisselen van schoenen.

Wie hier zeer vroeg in het jaar passeert, kan te maken krijgen met sneeuw in het bovenste deel van het pad onder de pas. Er is een alternatief pad, dat niet via de geul onder de pas verloopt, maar via een rug links van deze geul. Dit pad verloopt door zeer steil terrein. Het pad is ongemarkeerd in het bovenste deel, maar is goed zichtbaar tot je de valleibodem bereikt. Hoe het verder verloopt door de grindbedding van de rivier is vanaf de pas niet zichtbaar.

Wanneer de geul onder de pas sneeuwvrij is en de markeringen op het terrein zichtbaar zijn, volg je deze omlaag door de geul. Deze is vrij steil en je loopt op gedeeltelijk los materiaal. Stevig schoeisel en je stokken verlengen met minstens 20cm is hier raadzaam. De volledige afdaling blijft lastig en technisch tot je het vlakkere gedeelte van de Plan Canin (WN05413) bereikt hebt. Zowel hier als nabij GPS WN05412 vind je een wegwijzer en afslag naar de Capanna del Forno Cas (2574m).

Op de Plan Canin kan je terug naar lagere schoenen wisselen. Vandaar ga je verder in noordelijke richting naar de Alp da Cavloc (WN05416) en het nog iets verder gelegen meer, Lägh Da Cavloc (WN05417). Ook hier ontmoet je op zonnige dagen gezinnen met kinderen langsheen de oevers van het meer en in de herberg Cavloccio (WN05418).

Net voorbij de herberg verlaat je de oevers van het meer via een brede grindweg, die kort licht klimt om dan de afdaling richting de Maloja pas. Bij GPS WN05419 vind je een mogelijke afslag naar Salecina en Maloja in de vorm van een pad, dat een weinig afkort op de grindweg, maar onduidelijk was aangeduid. Bij GPS WN05420 vind je de definitieve afslag van via de grindweg naar Salecina (WN05500) en Maloja.

Salecina (WN05500):

www.salecina.ch

Salecina is een centrum voor educatie en sociaal toerisme met een hoog flower power gehalte.

In praktijk is het een soort old school jeugdherberg, waar je ook nog verondersteld wordt mee te werken bij de taken die horen bij het onderhoud en de bereiding van de maaltijden.

Voor het halfpension gelden 3 mogelijke tarieven naar eigen keuze, en er worden geen vragen gesteld bij jouw eigen invulling van die keuze. De verschillende tarieven worden alleen toegelicht. Er is het minimum tarief van 44 CHF, het kostendekkend tarief van 55 CHF en het vrijwillige gift tarief van 66 CHF.

Avondeten (19u, maar rekbaar in functie van de bereiding):

Er wordt een weekmenu samengesteld, dat uithangt. Dit varieert van zeer normale dagdagelijkse westerse kost, tot soms een paar uitstapjes richting wereldkeuken. Er wordt steeds een variant voorzien voor vegetariërs.

Dit was zowat de enige plaats in Zwitserland, waar ik niet met honger van tafel gegaan ben :-). Dranken zijn in zelfbediening en zelf af te rekenen. Er is ook een winkeltje in zelfbediening, voor eventuele lunchpakketten. Er wordt gestreefd naar het gebruik van bio en korte keten producten.

Ontbijt 8u:

Bio brood, muesli, yoghurt, honing, confituur, boter , melk, koffie, thee, kaas, appels (alles in zelfbedieningsbuffet). Wie voeger weg wil kan ook alles terugvinden in de frigo van de keuken en zelf zijn ontbijt maken (wat ik gedaan heb).

 

Dag 055 Maloja – Juf

13,9km +1300 -1000

Met rust: 6u30’, zonder rust: 6u15’

Je verlaat Salecina in noordelijke richting, tussen de twee hoofdgebouwen door. Het pad klimt aanvankelijk wat, maar blijft daarna op gelijke hoogte, om vlak voor het centrum van Maloja af te dalen. In het centrum van Maloja vind je zeer dure hotels, een post, een geldautomaat en één klein winkeltje.

70m voorbij het hotel/pizzeria Longhin (WN05509), vind je een wegwijzer (WN05510) aan het begin van een pad naar de Pass Lunghin. Na 100m kom je uit op de weg naar het gehucht Pila (WN05511), alwaar je rechts afslaat. 100m verder dwars je een brug over de rivier en vat je de klim in de flank aan. Wat verder dwars je een zijbeek. Je klimt in hoofdzakelijk noordelijke richting tot het Plan di Zoch (WN05512 – ca 1935m).

Hier splits het pad zich, en ga je naar links verder in traverse, tot je op een hoogte van ca 2050m in de buurt van de Inn komt en hier in korte zigzag bewegingen verder stijgt tot een hoogte van ca 2250m. Op een hoogte van 2300m dwars je de Inn en zoek je de ander kant van de “kom” op. Je bent hier in volledig alpien landschap bestaande uit uitsluitend stenen. De aanduidingen op het terrein mochten soms wat beter zijn, maar het is nooit problematisch.

Aan de zuidzijde van het Lägh dal Lunghin (WN05514) vind je een wegwijzer (WN05513) naar de Pass Lunghin. Je vervolgt in westelijke richting in de flank boven de Inn richting de Pass Lunghin. Je loopt niet recht op de pas af, maar via een zuidelijke boog er naar toe.

De Pass Lunghin (WN05515 – 2645m) is geografisch gesproken belangrijk, omdat hij een vrij uniek drievoudig waterscheidingpunt vormt in Europa, namelijk tussen de bekkens van de  Zwarte, de Middellandse en de Noordzee.

In de afdaling vind je meerdere sporen, waarvan er maar één gemarkeerd is. Aan de voet van de eerste helling vind je een wegwijzer (WN05517). Je dwarste de Eva dal Lunghin (WN05518) en gaat vervolgens over in een dalende traverse onderaan de helling van de Motta da Sett (WN05519 – 2637m). Aan het einde van deze helling vind je een splitsing aan een betonblok (WN05520). Hier ga je naar links.

Je bereikt de grindweg en passtraat nabij zijn hoogste punt, namelijk de Septimerpass (WN05521 – 2310m). Je dwarst hier de weg en vat de klim aan langs de overzijde. Tot aan de Hoogspanningsleiding (WN05522) is het pad redelijk vaag. Na de hoogspanningsleiding wordt dit beduidend beter. Je volgt de noordelijke oever van het Leg da Sett (WN05523). Voorbij dit meer wordt de stijgingsgraad weer beduidend hoger. Het pad is goed gemarkeerd en verder probleemloos. Net onder de Forcellina (pas) (WN05525) passeer je ten zuiden van het Leg Columban (meer) (WN05524).

Vanaf de Forcellina volgt een korte afdaling, waarna je eerst overgaat in een traverse in de flank boven de Jufer Rhein. Het pad klimt zelfs weer een stuk om dan af te dalen naar een wegwijzer net onder de Fuorcla de la Valletta (WN05526 – 2586m). Vanaf dit punt daal je via een sterk geërodeerd pad in zigzag af naar de bodem van de vallei van de Jufer Rhein (WN05527).

Vanaf de wegwijzer volg je een relatief brede grindweg richting Juf (WN05528).

Het Pension Edelweiss (WN05600) bereik je door op het asfalt naar links te gaan en een bocht van 180° te maken.

Pension Edelweiss (WN05600):

www.pension-edelweiss.ch

HP op lager: 61 + 3,15 CHF (Douche: 1CHF voor 3’ zeer heet water)

Lager is een oude atoomschuilkelder met dunne matrassen, waarvan je er beter 2 op elkaar legt. De kans dat je hier alleen bent is groot.

Avondeten (19u):

 • Broccolisoep
 • Gemengde sla
 • Kipfilet met rijst en milde curry
 • IJstaart

Dranken:

 • Flesje Beaujolais (20cl): 8,80CHF
 • Koffie déca: 4,40CHF

Zwitsers duur dus :-(.

Ontbijt (vanaf 7u):

Muesli, yoghurt, ruim brood, confituur, boter, kaas, hespenworst, klein glaasje fruitsap, grote thee of koffie (in zelfbedieningsbuffet)

 

Dag 056 Juf – Innerferrera

17,9km +550 -1100

Met rust: 5u00’, zonder rust: 4u30’

Nota: de Via Alpina volgt de asfaltweg tussen Juf en Juppa, wat bizar is. Wie niet absoluut in Cresta moet zijn voor geld of inkopen, kan beter het pad op de linker oever van de Jufer Rhein volgen. Op het terrein werden er alhier aanduidingen gevonden dat dit ook mogelijk zou zijn tussen Juppa en Cresta, maar op de digitale kaart is alhier geen pad of weg aangeduid.

Je verlaat de herberg naar rechts en keert dus niet terug naar de hoofdweg, maar loopt richting brug en weide. Dit deel is behoorlijk bezaaid met koeienvlaaien. Je dwarst de Jufer Rhein vi een brug, waarna je naar rechts het stijgend pad neemt. Het pad stijgt niet verder dan wat je kan waarnemen van op de brug en zet vervolgens de langzame afdaling richting Juppa in. Net voor je de afdaling naar de brug (WN05602) bij Juppa inzet, vind je een zitbank met boekenkast :-).

Je volgt de grindweg omhoog richting Juppa (WN05605). Onderweg passeer je een toilet en een klein winkeltje. Mogelijks vind je hier reeds aanduidingen richting Cröt.

Zowel de Via Alpina als de Rother tracklog volgen hier hetzelfde traject op de rechter oever van de Jufer Rhein. Je keert dus terug naar de asfaltweg op de rechter oever van de Jufer Rhein en volgt deze naar links over een afstand van 500m.

Bij GPS WN05609 neem je de stijgende grindweg in de flank tot een moeilijke passage in een beekbedding, waar de weg overgaat in een pad. Voorbij deze beek wordt het pad weer een overgroeide weg. 500m verder vind je een wegwijzer, alwaar je de afdaling inzet via een wat vaag pad richting een betonweg voor landbouwtractoren (WN05611). Je volgt deze tot de asfaltweg door het dal (WN05612). Alhier sla je links af en 50m verder verlaat je het asfalt weer via een weg (WN05613 Pürt) door een weide. Tot een volgende wegwijzer (WN05614), is deze weg eerder vaag. Daarna wordt hij duidelijker. Op het terrein van een schietstand vind je een wegwijzer (WN05615), alwaar je de Via Alpina en Rother Tracklog kan verlaten richting linker oever.

Wie op de rechter oever blijft , klimt richting kerk en vervolgens het centrum van Cresta. Aan de derde beekbedding buiten het dorp, verlaat een grindweg de rijbaan naar links en via deze weg daal je af richting een brug over de Jufer Rhein. Aan de overzijde vervolg je je weg door het bos tot beide paden weer samenkomen bij GPS WN05624.

Wie dus niet in Cresta moet zijn, daalt aan de wegwijzer (WN05615) op de schietstand af naar een hangbrug over de Jufer Rhein in een mooi stukje kloof. Aan de overzijde klim je tot aan een grindweg bij GPS WN05616. Deze blijft nog licht stijgen tot het hoogste punt bij GPS WN05618, om dan af te dalen richting het punt (WN05624) waar beide varianten terug samenkomen.

Vandaar daal je af richting een picknick (WN05625). Vervolgens loop je net oven de rijbaan, om er via een haarspeldbocht naar af te dalen en deze te dwarsen. 100m verder dwars je nogmaals de rijbaan en daal je af richting Cröt. Eenmaal op het asfalt in Cröt, ga je naar links richting een brug over de Madrischer Rhein. 70m verder vind je een wegwijzer (WN05628), alwaar je naar rechts gaat.

De weg stijgt licht, en daalt dan af richting een wegwijzer (WN05630) vlak voor een brug over de Averser Rhein, waarlangs je opnieuw de rijbaan kan bereiken. Hier neem je echter een licht stijgend pad naar links. Dit betreft een wat moeilijk pad in de flank, waarvan het verloop ook niet altijd even duidelijk is. Bij GPS WN05635 dwars je de rijbaan van de weg naar het Lago di Lei. Aan de overzijde daal je langzaam af tot vlak bij de Averserstrasse. Het pad heeft hier een irritant verloop, en gezien er op de rijbaan toch weinig verkeer is, kan je beter afdalen naar de rijban zelf, waar dit mogelijk is.

Bij GPS WN05637 verlaat of dwars je de rijbaan om rechts daarvan de Oude Averserstrasse te vinden. De nieuwe gaat verderop door een tunnel en de oude heeft een spectaculair verloop door de kloof van de Averser Rhein. Deze oude weg is echter smal en plaatselijk onstabiel, waardoor er op regelmatige basis zeer technisch ingrepen gedaan moeten om deze weg althans voor wandelaars toegankelijk te houden. Er blijkt zelfs een vereniging te zijn die de instandhouding van deze oude wegen behartigt.

Bij GPS WN05638 bereik je het einde van die oude Averserstrasse en keer je terug naar de rijbaan. Als er een pad is, dan loopt dit dicht tegen de rijbaan. De rijbaan zelf is verkeersluw dus de rijbaan volgen is niet echt een probleem, behalve omwille van de aanwezigheid van tunnels. Bij GPS WN05639 verlaat je opnieuw de Averserstrasse omwille van een tunnel, en dien je opnieuw onderlangs te gaan. Bij GPS WN05640 verlaat je opnieuw de rijbaan. Je volgt het pad onderlangs de tunnel en onderlangs de brug over de Averser Rhein tot je uitkomt op een grindweg nabij WN05642. Hier ga je naar rechts en dwars je de houten brug over de Averser Rhein. Je gaat weer onderdoor de rijbaan en klimt vervolgens naar het niveau van de rijbaan. Voor de Averserstrasse Averserstrasse neem je de zijweg richting centrum van Innerferrera (WN05701) en Gasthof Alpenrose (WN05700).

Gasthof Alpenrose (WN05700):

www.alpenrose-ferrera.ch

https://www.booking.com/hotel/ch/gasthaus-alpenrose-innerferrera.de.html

Kamer met ontbijt, met gemeenschappelijk sanitair: 85 CHF.

Avondeten (vrij): 25,50 CHF

 • Sla
 • Wienerschnitzel met friet
 • Bier 33cl

IJs (1bol): 4,50 CHF

Spuitwater 50cl: 5 CHF (zelfde prijs als bier!!!! :-()

Totaal: 119,50 CHF

Ontbijt 8u 😦 (kan in praktijk vroeger):

8 sneden brood, charcuterie: gerookt spek, salami, kippenwit, 3 soorten kaas, confituur, boter, yoghurt, thee of koffie, glaasje fruitsap.

 

Dag 057 Innerferrera – Isola

19,5km +1000 -1050

Met rust: 6u30’, zonder rust: 5u30’

De volgende ochtend keer je terug op je stappen van gisteren richting houten brug, maar ga je nu naar rechts op het einde ervan (WN05642). 100m verder (WN05702), volg je niet de weg langs de rivier, maar de klimmende weg, die het bos ingaat. De weg wint snel aan hoogte en is lastig voor de achillespezen. Je nadert de rivierbedding en bij GPS WN05703 passeer je de Punt da la Muttala, die je niet dwarst. Je vervolgt op de rechter oever verder omhoog richting Alp Niemet (WN05704), alwaar je nu wel de rivier dwarst via de brug. Je passeert de almboerderij, alwaar blijkbaar een Duitser de dieren hoedt. Je vervolgt de weg verder omhoog tot deze eindigt aan een betonnen wateropvang (WN05705).

Vanaf hier gaat de weg over in een pad, dat goed gemarkeerd is. In de kom net onder de eindhelling, vind je de hut (WN05706) op de Alp Sura. Vanaf hier vat je de finale klim richting de Passo di Emet (WN05707 – 2296m) aan.

Vanaf de pas zie je het Lago Di Emet (WN05710) en de aldaar gelegen Rifugio Giovanni Bertacchi (WN05712 – 2175m). Het pad omlaag is behoorlijk geërodeerd, waardoor je toch moet opletten en niet aan de op de wegwijzers aangegeven tijden geraakt. Reken op 30’.

Rifugio Giovanni Bertacchi (2175m):

Aan de achterzijde van de hut vind je een buitenkraan, waarbij uitdrukkelijk vermeld staat dat het drinkwater is. De ingang bevindt zich aan de dalzijde. De hut is eigendom van de CAI (Club Alpino Italiano), één van de weinige op de deel van de Via Alpina.

Middageten (vanaf 12.30u):

Pasta Pommedore: 7€

Zwarte pasta: 8€

Groene sla: 4€

Zeer redelijke prijzen dus, normaal voor de CAI-hutten.

Maar gezien ik geen zin had om 45’ te wachten, ben ik verder gelopen op eigen proviand.

100m ten noorden van de hut vind je een wegwijzer, alwaar je links afslaat. Het pad draait rond de kom en daalt slechts zeer langzaam af richting een uitkijkpunt (WN05714) aan de overzijde van de kom. Vanaf hier bereik je een jeepweg, waarvan je een aantal bochten kan afsteken via paden. Je daalt af richting de drukke asfaltweg langsheen het Lago di Monte Spluga (WN05719).

Op het asfalt ga je naar links richting dam. Opletten voor het drukke toeristische verkeer.

Volgens de Rother tracklog zou je over dam moeten kunnen gaan, maar deze is afgesloten met een poort. Zowat 100m voorbij de dam vind je een niet officieel pad dat afgesloten is door een scheef gezakte omheining. Je daalt via dit pad af richting een kinderspeelplaats aan de onderliggende haarspeldbocht. Je vervolgt nog een 50-tal meter via het asfalt tot net voor de kapel. Alhier vind je een wegwijzer (WN05722) aan een grindweg naar rechts in de richting van een aantal gebouwen. In de bocht vind je een klein houten wegwijzertje (WN05724) met het opschrift “Isola”. Je volgt hier een aanvankelijk vaag pad dat verderop meer ingesleten is, en dit tot aan een wegwijzer (WN05725) in de spectaculaire vallei van de Torrente Liro. Verderop in deze kloof vind je nog aanduidingen van het Zwitserse lange afstandswandelpad 50 en de Via Spluga.

Dit pad heeft een beetje weg van bepaalde paden in een rotsrichel op de Bocchettaweg. Het pad is relatief breed, maar bij vochtig weer zal toch extra oplettend moeten zijn voor gladde rotsblokken.

Aan de Ponte degli Svizzeri (WN05728 – Brug van de Zwitsers) is het mooiste en lastigste del van de afdaling voorbij. Je dwarst de rivier en vervolgt dalwaarts aan de overzijde. 400m verder vind je opnieuw een wegwijzer (WN05729) met een mogelijk afslag richting een brug die niet aangeduid is op de digitale kaart. Je kan ook afdalen langs de overzijde richting Isola, maar  noch Rother noch de Via Alpina kiezen daarvoor.

300m verder dwars je twee maal een beek in de buurt van stallen. Je daalt verder af richting Rasdeglia (WN05732). In dit gehucht van vakantiehuisjes verlaat je al snel de weg voor een pad naar links, waarlangs je verder afdaalt richting Isola. Vlak voor het gehucht Mottaletta dwars je nog de Torrente Valle di Vamlera (WN05733) via een brug. In het gehucht vind je een soort restaurant (Ristoro Mottaletta WN05734) waar enkel koude gerechten verkrijgbaar zijn. Dan kan je beter afdalen naar Isola zelf, waar wel echte restaurants en herbergen zijn.

Net voorbij de kerk vind je de Albergo Mangusta (WN05800).

Albergo Mangusta (WN05800):

Kamer met eigen sanitair in HP: 78€

www.booking.com

www.albergomangusta.it

Avondeten (19.30u):

 • Spaghetti of aardappelen
 • Polenta, ei of bressola
 • Flan of fruit

Wijn 25cl: 3,50€

Déca: 1€

Digetitef: 3,50€

Tax: 1,50€ (aangerekend, maar wel cash te betalen en dus vermoedelijk in het zwart ;-))

Ontbijt (7.30u):

1 Brioche (vers), brood, muesli, yoghurt, confituur, choco, koekjes, voorverpakte brioches, koffie of thee, fruitsap en echt fruit.

 

 

Dag 058 Isola –  Mesocco

18,3km +1100 -1550

Met rust: 8u00’, zonder rust: 7u30’

Nota: vanuit het dal hoef je biet te veel water mee te nemen. Je kan dit aanvullen in Borghetto (WN05810).

Je keer terug naar de kerk, aan aldaar sla je links af. De weg klimt opnieuw zeer steil en dit lijkt wel kenmerkend te zijn voor deze regio. Opnieuw is dit zwaar belastend voor de achillespezen. Nabij GPS WN05803 komt een voorlopig einde aan deze marteling en vervolg je in meer vlak, maar wat onduidelijk verloop in de nabijheid van een recent vakantiehuis. Er is een opeenvolging van wegwijzers. Je blijft evenwijdig aan de Torrente Valle Febbraro dalinwaarts lopen. De stijgingsgraad is hier eerder beperkt.

Nabij GPS WN05808 dwars je de Torrente Valle Febbraro via een brug en is het gedaan met het langzame klimmen. De weg gaat over in een pad dat klimt in de beboste bergflank. Vlak voor het vakantiegehucht Borghetto, kom je in open terrein. Je komt uit op een sterk geërodeerde bergweg door het dorp. Je passeert een waterkraan (WN05810), waar je je voorraad kan aanvullen. Net voorbij het laatste gebouw, dien je onmiddellijk links af te slaan, aan een niet gemarkeerde afslag. Je vervolgt via een aanvankelijk vaag en overgroeid pad, dat hogerop duidelijker wordt, vooral na de samenkomst met een ander breder pad (WN05810).

Je passeert achtereenvolgens het Lago Grande (WN05811) en het Laghetto Del Mot (WN05812). Vooral aan het eerste meer vind je paarden. Vanaf het Laghetto Del Mot klim je naar de WN05813 Passo di Balniscio (2353).

En vanaf de Passo di Balniscio ben je plots in een niemandsland. Een paar cairnes, zonder verf en vooral op GPS lopen. Je vertrekt in noordelijke richting tot de voet van de wand. Vervolgens loop je vooral langs de noordkant van de vallei op de rechter oever van de rivier. Bij GPS WN05814 & WN05815 vind je iets wat voor een cairne moet doorgaan. De Passo della Serraglia (WN05816 – 2279m) is de grens met Zwitserland; Dit is een smalle kloof, waar de rivier zich door perst. Het begin van het pad op Zwitserse bodem aldaar is goed gemarkeerd met een extra groot teken op de rots rechts van de rivier, dat zichtbaar is vanaf GPS WN05815.

Vanaf de Zwitserse grens zit je in heel technisch en steil terrein. Ook de oriëntatie vraagt de nodige aandacht. In het eerste deel heb je of je stokken of je handen nodig. Je dwarst de Ri de Seda bij GPS WN05817. Ook hier blijft het laveren tussen rotsen met reeds wat groen ertussen. Ter hoogte van de Alp de Balnisc (WN05818A – 2065m), dien je terug de Ri de Seda te dwarsen (WN05818B), maar noch het gebouw, noch het pad vallen hier erg goed op. Pas bij GPS WN05818C vind je terug duidelijkere markeringen en een pad.

250m verder bereik je het Punto Panoramico (WN05819). Hier heb je een fantastisch uitzicht over de vallei. Dit is een goed punt voor een pauze, want de afdaling is geen lachertje en je vindt niet echt een rustpunt tot je het asfalt bereikt in de buurt van de autosnelweg A13. Verleng je stokken 20 à 30cm. Het pad is constant zeer steil en ook in het bos is er weinig beterschap, want daar moet je opletten voor wat er zich aan keitjes of eikels onder de bladeren bevindt en waarop je kan uitglijden. Een oefening in langdurige concentratie…

Bij GPS WN05821 heb je eindelijk de grindweg naast autosnelweg A13 bereikt. Je bent blij dat de daalspieren in je benen zich eindelijk eens wat kunnen ontspannen, maar het lawaai en drukte moet je er ook maar bijnemen. 600m verder bereik je de picknickplaats naast de A13 (WN05822), maar als een soort Tantaluskwelling zijn het sanitair en de kraampjes met dranken en snacks voor jou niet bereikbaar, gezien beide poorten naar de parking slotvast zijn. Waarom ook de poort voor voetgangers overdag gesloten blijft is mij een raadsel :-(.

Het wegdek gaat over van grind in asfalt en je daalt via meerdere haarspeldbochten tussen de vakantiehuisjes af richting het op- en afrittencomplex van de Pian San Giacomo. Bij GPS WN05823 verlaat je het asfalt naar links via een weg, die qua uitzicht een privaat karakter lijkt te hebben, maar toch uitgeeft op een andere openbare weg. Je passeert onder de A13 autosnelweg door en bereikt de wegwijzer op het kruispunt (WN05824) met de gewone weg 13, nabij de brug over de rivier Moesa (WN05825).

Je dwarst de Moesa en slaat bij GPS WN05827 links af richting de kapel Oratorio di San Giacomo (WN05827). Je vindt hier ook een bron (WN05828), die de Zwitsers gebruiken als drankenkoeler voor geboorterecepties :-).

Je vervolgt in zuidelijke richting en komt weer uit op de weg 13. 30m verder (WN05830) verlaat je deze naar links en steek je een bocht in de weg 13 af. Je dwarst de weg 13 opnieuw. Aanvankelijk loop je evenwijdig met de weg 13, maar dan verwijdert het pad zich en maakt een U-bocht om vervolgens scherp rechts te gaan onder een viaduct van de Autosnelweg A13 door. 150m verder ga je nogmaals onder een viaduct van de A13 door. In dit deel lopen paarden. Opnieuw 150m verder kom je uit in een haarspeldbocht (WN05831) van de gewone weg 13, die je volgt in zuidelijke richting. 400m verder, tegenover een weg naar rechts, verlaat je de weg 13 naar links via een pad aan de rand van het bos. Ook hier maakt dit pad een opvallende U-bocht om dan scherp rechts via een ondertunneling onder de A13 door te gaan.

Je daalt de helling af evenwijdig aan de A13. Vervolgens maakt het pad een halve cirkel richting de Moesa. Je passeert een wegwijzer bij GPS WN05833. Je bereikt een gehucht, alwaar je op een tweesprong naar links gaat. Bij een volgende wegwijzer (WN05834) op een T-spltsing, ga je naar links richting rivier. Nabij de rivier sla je rechts af en volg je stroomafwaarts de Moesa. Na 400m keer je terug naar het asfalt, alwaar je links afslaat. 500m verder bereik je een wegwijzer (WN05836) aan een brug. Je dwarst de brug niet, mar vervolgt 50m rechtdoor en vervolgens rechts omhoog richting het centrum van Mesocco.

In Mesocco is er op heden een probleem inzake overnachtingsmogelijkheden.

 • Pizzeria Beer (WN05837) bood in 2018 geen overnachtingsmogelijkheid meer aan, enkel café en restaurant.
 • Bar Motto (WN05902) is gesloten voor ca twee weken beginnend van eind juli tot 10 augustus (traditionele Italiaanse vakantieperiode)
 • Het dichtste alternatief vind je in Soazza, namelijk Hotel Soazza (WN05843). Om dit te bereiken neem je best de bus vanaf het busstation in Mesocco (WN05840). Dat is dus niet de halte in de hoofdstraat, ter hoogte van Pizzeria Beer, maar effectief het 300m zuidelijker gelegen busstation in Mesocco (WN05840). In de straat heb je namelijk maar één bus om de twee uur, vanaf het busstation een bus elk half uur. (2,50 CHF per rit)

Hotel Soazza*** (WN05843):

hotelsoazza@gmail.com

www.booking.com

Tel: +41 (0) 91 8311176

Cel: +41 (0) 78 9718235

Hotelkamer met eigen sanitair en ontbijt: 80CHF (cash ;-)):

Avondeten (Pizzeria WN05844, houtoven, vanaf ca 19u):

 • Pizza: 21CHF (goed)
 • Bier 33cl: 4CHF

Cash, geen ticket (;-))

Ontbijt (6u gevraagd, en het was effectief klaar. Bus om 6.49u & 7.22u):

Zowat het meest genereuze van al mijn accommodaties in Zwitserland

4 Broodjes, 2 croissants, enkel cornflakes, geen muesli, maar genoeg van de rest.

Gerookt vlees, salami, worstjes, 2 soorten kaas, yoghurt, tomaat, komkommer.

Thee of koffie (kan), aanbod voor een tweede kan, groot glas fruitsap, 2 maal bijgevuld.

Verpakte koeken en cake.

Coop Mesocco (WN05839):

Open: 08.00 – 12.00 & 14.30-18.30

Geldautomaat (WN05838) naast de ingang van de Coop.

Nota: vanaf Mesocco gaat de Rother gids richting het Lago Maggiore. Dit traject verloopt hoofdzakelijk via de drukke vallei. Om de verbinding met de GTA te maken wordt aangeraden om het meer per boot over te steken en dan een bus te nemen. Deze oplossing is weinig elegant voor iemand die principieel de Alpendoorsteek te voet wil afleggen. Vandaar dat er gekozen werd om de Via Alpna verder te volgen tot het begin van het traject van de GTA. Uiteraard neemt deze optie meer tijd in beslag.

 

Dag 059 Mesocco – Valbella

14,1km +1350 -1100

Met rust: 7u15’, zonder rust: 6u00’

Nadat je met de bus bent teruggekeerd tot aan het busstation, keer je terug naar het centrum. Je loopt in noordelijke richting. Aan Bar Motto (WN05902), sla je links in. Bij GPS WN05903 ga je op de tweesprong naar links. Aan een volgend kruispunt, sla je links af en passeer je onder de A13. Je vervolgt 100m in zuidelijke richting en dan vat je de klim aan. Ook hier kan weer gesteld worden dat de hellingsgraad zeer steil is en dat dit zeer belastend is voor de achillespezen. Het eerste uur stijg je 550 hoogtemeters. Onderweg passeer je een paar kleinere almen met hoofdzakelijk vakantiebewoning.

Op de hoogste alm (WN05910) is er mogelijks nog wat kleinschalige landbouw en veeteelt.

Van op deze alm klim je in zigzag omhoog tot een kleine alm. Van hieraf gaat het verder in noordwestelijke richting en dit tot aan de bosrand. Eenmaal in het boomloze deel draait het pad in zuidwestelijke richting naar de Bocchetta de Trescolmen (WN05913 – 2161m). Dit pad is eerder vaag, maar wel goed gemarkeerd.

De afdaling richting de Alp de Trescolmen (WN05913A) is redelijk wegloos. Er staan wel cairnes, maar die staan vrij ver uit elkaar. Je daalt langs de rivier af tot aan de Alp de Trescolmen. In de buurt van het vervallen gebouw, dien je op te letten. Het gras is er erg lang, waardoor je de eventuele drassige plekken moeilijk ziet.

Ook voorbij de alm blijft het pad erg moeilijk omwille van het feit dat het terrein steil is en de begroeiing het zicht op het pad bemoeilijkt. Ook na het dwarsen van de beek blijft het teerien vrij technisch. Vlak voor de wegwijzer bij GPS WN05915 vind je een blokveld dat de nodige aandacht vraagt. Eenmaal in het bos vermindert de moeilijkheidsgraad van het pad tot normaal.

Bij het naderen van de vallei van de Calancasca, zie je aan de overzijde van de vallei het gehucht Cappella Valbella (WN05918). Alleen moetje nog een stuk stroomopwaarts om dan af te dalen richting brug (WN05916) en dan weer aan de overzijde te klimmen tot aan het gehucht met vakantiehuizen.

Vanaf Cappella Valbella daal je af via het asfalt tot aan de brug over de Calancasca (WN05920). 1km verder dwars je terug de rivier via een brug en vervolg je terug op de rechter oever tot het dorpje Rossa (WN05921) met de Albergo Valbella (WN06000).

Albergo Valbella (WN06000):

www.albergovalbella.eu/

Overnachting in een eenpersoons kamer (zonder gordijnen en geluid van de aanpalende rivier) met gemeenschappelijk sanitair en inclusief ontbijt: 60 CHF (Gang vol met poppen en heiligen beelden. Vreemde combinatie. Opletten met de rugzak, want nog weinig plaats vrij.

Avondmaal: 25 CHF

1/2L bier: 5 CHF

Totaal: 90 CHF

Avondmaal 19u:

 • Sla
 • Vlees met puree
 • Dessert

Ontbijt (6u gevraagd en bekomen):

Brood bijgevraagd en bekomen, boter, confituur, honing, choco, grote kan koffie of thee, fruitsap (ruim qua hoeveelheid, maar mager qua samenstelling).

Oudere uitbaters. Hoe lang nog, ondanks dat dit zowat het centrum van het dorp is?

Alternatief:

https://www.lacascata.ch/de/index.html

 

Dag 060 Valbella – Capanna Alpe Cava

14,1km +1750 -700

Met rust: 8u00’, zonder rust: 7u30’

Nota: gezien de informatie over mogelijke overnachtingpunten in Selma onduidelijk was, werd er gekozen voor de Albergo Valbella. In het volgende dorpje Augio is er nog Hotel La Cascata (WN06001), dat in 2018 ook in bedrijf was. En als je dan niet in Selma overnacht, is het ook zinloos om een omweg via Selma te maken als dat niet echt nodig. Wie de kaart bestudeert, vindt een alternatief via  Masciadone (WN06004).

Je verlaat de Albergo Valbella naar links (zuidelijke richting) en volgt het asfalt over een afstand van ca 3,5km tot aan een betoncentrale, alwaar je een weg omhoog neemt richting het gehucht Masciadone (WN06004). De Via Alpina biedt hier een alternatief traject, maar dit werd niet uitgetest. Deze etappe is relatief zwaar en het lijkt dan ook niet zinvol om daar veel extraatjes aan toe te voegen.

In Masciadone vind je er een houten wegwijzer. Je volgt de overgroeide weg omhoog. Het vochtige gras maakt dit tot een redelijk vervelende bedoening. Boven op de alm vind je nog wat gebouwtjes, waartussen de begroeiing mogelijks nog weelderiger is, en waar je ook moet zoeken om het juiste pad te vinden. Bij GPS WN06005 ga je het bos in. In het bos is er deels stormschade, waardoor ook hier nog het traject door het bos moeilijk te volgen is. Het spoor op de digitale kaart is in principe juist, maar op het terrein vraagt het enige fantasie om het ook daar te vinden. Vanaf GPS WN06007 wordt het pad duidelijker.

Eenmaal op de alm Fragia (WN06008), is het opnieuw hetzelfde verhaal van te lang en zeer vochtig gras, waardoor je nog nauwelijks een pad vindt. Je volgt de GPS richting de half vervallen schuur, om achter de schuur het bos in te gaan en aldaar weer het pad te vinden.

Het blijft goed uitkijken, maar vanaf hier is het pad toch duidelijker. Op een hoogte van ca 1850m bereik je een wegwijzer (WN06009) aan het begin van de alm. Je dwarst de beek en loopt op gelijke hoogte richting de in bedrijf zijnde geitenboerderij op de alm Piöv di Fuori (WN06014). Er is een waterkraan, die gebruikt wordt voor de kaasproductie. De wegwijzer staat wat onlogisch gepositioneerd. Je  loopt namelijk het best tussen de 2 gebouwen door om het begin van pad te vinden. Dit is een zeer mestrijke omgeving ;-).

Ook het pad omhoog mag je als mestrijk beschouwen. Eigenlijk volg je de geitensporen omhoog. Maar geiten en mensen hebben een verschillend idee over wat een pad is, en dus moet je hier het mensenpad trachten te vinden tussen de geitensporen. De GPS is daarbij zeker een hulp. Bij GPS WN06016 vind je weer iets terug dat meer op een mensenpad gelijkt. Je volgt dit tot aan de beek (WN06017) door het Val del Galbines.

Na het dwarsen van de beek zoek je het beetje aarde tussen de valleiwand en de puinhelling op en volg je dit tot aan de Bocchetta di Pianca Geneura (WN06018 – 2366m). Dit stuk is niet gemakkelijk omwille van de beperkte ruimte en de nabijheid van de wand. Vanaf de beek tot de Capanna Di Cava (WN06100 – 2066m) is goed schoeisel en het gebruik van stokken absoluut aan te raden.

Vanaf de Bocchetta di Pianca Geneura zijn de markeringen op het terrein terug goed. Dit zou te maken hebben met het feit dat je in een andere Zwitserse provincie terecht komt. Maar de reputatie van Zwitserland als kwaliteitsproduct heeft hier wel een deuk gekregen.

Vanaf de Bocchetta di Pianca Geneura kan je het pad naar de Passo del Mauro (WN06021) vrij goed zien liggen in het landschap. De afdaling van de Bocchetta di Pianca Geneura verloopt door rotsachtig terrein, maar is relatief probleemloos. Vervolgens volgt er een traverse richting de Alpe d’Oerz (WN06019). Vandaar klim je in traverse richting de Alpe della Motta (WN06020), en vervolgens gaat het in korte zigzag verticaal omhoog richting de Passo del Mauro (WN06021).

Ook de afdaling van de Passo del Mauro is geen lachertje. Je beweegt je in verticaal terrein dat weinig fouten toelaat. Verlenging van de stokken met 20 à 30cm is raadzaam. De opgegeven tijd op de wegwijzer haal je nooit L. Eenmaal aan de voet van de wand, kan je je stokken weer inkorten, maar het blijft lastig lopen tot bijna vlak voor de Capanna Di Cava (WN06100 – 2066m), gezien je je in bijna uitsluiten rotsachtig terrein met grotere en kleinere stenen bevindt.

Capanna Di Cava (WN06100):

http://www.utoe-biasca.ch

info@utoe-biasca.ch

Tel: +41 91 870 14 44  +41 79 396 26 22

Bij aankomst is de hut leeg. De uitbaters (jong alternatief koppel) dagen pas na anderhalf uur op. Geen GSM-dekking aan de hut zelf. Enkel op het Hoogste punt (WN06101A).

Overnachting op Lager met eigen beddengoed  (eentje voor mij alleen J): 22 CHF (Leden bergsport, 25 CHF normaal tarief). Gezien ik mij vergist had in mijn planning, verbleef ik hier 2 nachten.

Avondeten 19.30u:

 • Sla van rode kool en appel
 • Biefstuk met aardappel
 • Dessert

Ontbijt (vanaf 07.30u):

Brood, muesli, yoghurt, confituur, choco, boter, koffie of thee, Ovomaltine, appel

Middageten:

Gnocci: 12 CHF (duur in verhouding tot de hoeveelheid, kaas- of charcuterieplank is een beter alternatief)

1,5L spuitwater 6 CHF (relatief goedkoop hier)

Avondeten 19.30u:

 • Groene sla met appel en pitten
 • Risotto met safraan en worst (klein).
 • Chocolade crème

Ontbijt (vanaf 07.30u):

Idem als gisteren

Bier 33cl: 4 CHF

HP (avondmaal en ontbijt): 35 CHF

Douche: 5 CHF

 

Dag 061 Capanna Alpe Cava – Biasca

10,8km +50 -1750

Met rust: 4u15’, zonder rust: 4u00’

Nota: er zijn 2 paden naar Biasca: de kortste via de Forcarella di Cava (3u50’ – WN06101A)  en de langere Via Alpina variant via de 200m hoger gelegen Forcella di Lago (4u30’ – WN06102). In dit verslag werd gekozen voor de snelste variant.

Je verlaat de hut naar rechts, langs de vijver, in de richting van de wegwijzer (WN06101). Hier ga je naar rechts, langs de vijver, in noordelijke richting. Je neemt niet het stijgende pad van de Via Alpina. Het pad naar de Forcarella di Cava is niet aangeduid op de digitale kaarten van Freizeitkarten. Gezien dit pad het “normale pad” vanuit het dal is, is het in principe goed gemarkeerd.

De Forcarella di Cava is goed zichtbaar vanaf de Capanna Alpe Cava, waardoor de oriëntatie probleemloos is, ook al is het begin van het pad niet helemaal eenduidig. Van op de pas daal je af in traverse, in westelijke richting. Het terrein is gemengd gras en rots, en daardoor niet zo heel eenduidig qua verloop. Bij GPS WN06106 bereik je een wegwijzer. Je daalt verder af in oostelijke richting naar de bosrand. De oriëntatie verloopt moeizaam lang de GPS punten WN06107, WN06108 & WN06109. Verderop verloop het pad weer duidelijker. Je volgt de contouren van het landschap en maakt een bocht van 180°. Vervolgens zet je de afdaling in, in een meer verticale lijn. Je passeert 2 drinkbakken midden in het bos. In de buurt van GPS WN06112 vind je een opvangsysteem van drinkwater boven een reeks vakantiehuizen. Je daalt af tussen de eerste huizen, waarna je plots aan een wegwijzer (WN06113) komt te staan, alwaar je naar rechts wordt afgeleid, waarschijnlijk omdart een eigenaar niet wil dat je over zijn terrein loopt. Het pad maakt hier een ommetje door het gehucht via de wegwijzers bij GPS-punten WN06114, WN06115 & WN06118.

Bij GPS WN06118 duik je weer het bos in, eerst in zigzag, dan in traverse. Bij GPS WN06119 krijg je te maken met een slecht aangeduide richtingverandering, in een slecht gekapt verwilderd stuk laag loofbos. Verderop is het pad weer probleemloos qua oriëntatie, maar de hellingshoek van de afdaling neem toe.

Bij GPS WN06124 tref je een eenzaam hutje in het bos van de lokale dorpsgek… En zoals het een dorpsgek behoort heeft hij ook een loslopende hond, die hij duidelijk niet de baas kan, en die niet op zijn terrein blijft, ondanks drie verschillende niveaus van schrikdraad. Stokken in de aanslag houden is raadzaam.

Het pad blijft stevig dalen in allerlei vormen van zigzag. Bij GPS WN06125 kom je uit op  een grindweg, die je omlaag volgt. Bij GPS WN06126 bereik je het begin van een asfaltweg, die je tijdelijk omlaag volgt. Bij GPS WN06126A ga je rechts omlaag en bij WN06127 verlaat je het asfalt voor een grasweg. Je blijft dalen in zuidelijke richting, tot je bij GPS WN06128 terug uitkomt op het asfalt, waarlangs je verder afdaalt. 150m verder verlaat je het asfalt naar links om langs drie populaire restaurants met dagschotels te passeren, op een locatie die aangeduid wordt als Grotto de Biasca. Voor het eerste restaurant, vervolg je weer naar rechts. Je loopt langs de volgende twee en zet je weg verder via een  langs een beek en de kerkhofmuur. Je bereikt weer het asfalt in de Via Cimitero (WN06129A – logisch ;-))

Na 200m sla je links af richting kerk. Aan de Chiesa di San Carlo Borromeo (WN06131) kom je terug uit op het traject van de Via Alpina. Wie verdergaat op de Via Alpina moet minsten 1900 hoogtemeters overwinnen vanuit Biasca om zijn volgende overnachtingpunt te bereiken en dus zoek je maar beter een slaapplaats in Biasca zelf, wegens het ontbreken van enig valabel alternatief onderweg.

Anderzijds is het ook een goed punt om je tocht af te breken wegens de goede verbinding met Milaan, en dat is dan ook wat ik plande. Wie verder wil op de Via Alpina gaat aan de Chiesa di San Carlo Borromeo naar links. Wie het station wil bereiken, gaat rechtdoor. In de buurt van het station vind je minstens één hotel en meerdere pizzeria’s en andere fast food zaken.

Bij GPS WN06200 vind je de ingang van het station van Biasca. Het loket is maar open van 12.30u tot 18.00u. Een vriendelijke juffrouw maakt jou daar het luttele bedrag van 38,90 CHF afhandig voor een ritje van net geen 3 uur met 2 overstappen. Verdere info vind je op www.tilo.ch of www.trenord.it . Op het ogenblik van de planning, leek dit de perfecte oplossing. Alleen vallen ook perfecte plannen wel eens in duigen als piloten of bagage afhandelaars gaan staken voor betere arbeidsvoorwaarden.

Hotel Villa Malpenza**** (WN06200D):

Via Don Andrea Sacconago 1

21010 Vizzola Ticino

Kamer met ontbijt: 60€ (www.booking.com)

Avondeten vanaf 19.30u:

 • Steak 500 gr met aardappel in de schil: 22,50€ (mayonaise ipv zure room)
 • Glas Barbera: 7€
 • Contorni (gegrilde groenten): 6€ (kleine portie, zijn geld niet waard)
 • Espresso: 2,50€
 • Coperto: 3,00€

Totaal: 40,50€ (zonder de groenten 34,50€ en dan zeer goed in vergelijking met Zwitserland)

 

Eindconclusie:

Na een kleine 3 weken had ik mijn voorziene einddoel bereikt, en diende ik terug te keren naar huis. Mijn conditie was optimaal, maar door de uitzonderlijke stijgingspercentages in vooral het Zwitserse deel, heb ik wel wat last gehad van mijn achillespezen.

Het volledige traject was voorbereid op GPS. Verwijzend naar vorig jaren, heb ik veel aandacht besteed aan de trajectkeuze en vooral de lengte van de etappes.

Enkel het traject WN060 Valbella – Capanna Alpe Cava werd ingekort ter hoogte van Selma werd substantieel ingekort en bijgestuurd op het terrein. Ook de laatste etappe WN061 Capanna Alpe Cava – Biasca werd ingekort door het normale pad te volgen en niet de meer sportieve variant, gebruikt door de Via Alpina.

Het bijsturen op het terrein kost wel meer moeite omwille van het kleine scherm van GPS.

Ik ben oud genoeg om het nog te kunnen zonder, maar de technologie bestaat nu eenmaal en dus zie ik niet in waarom je die niet zou gebruiken. Normaal loop ik niet constant op mijn GPS te kijken. In dit geval was dit enkel nodig op de plaatsen waar ik op het terrein bijgestuurd heb, door bosbouw of in de gevallen hierboven beschreven.

Ik beschouw de aanmaak van een tracklog als een essentieel onderdeel van je voorbereiding op elke langdurige tocht. Vandaar dat ik mijn tracklog niet publiekelijk ter beschikking stel. Hoe je hem zelf kan aanmaken vind je terug onder de rubriek: Oriëntatie – GPS (zie hoger).

Een paar bergschoenen bergschoenen van het type A/B (Lowa Renegade Mid) voorzien van een normale Vibram zool, gezien er op dit traject weinig echt technische stukken zijn.

Op dit deel van mijn tocht heb ik mijn type A/B schoenen (Lowa Renegade Mid) slechts 2 maal gebruikt heb (Dag 050 Eita – Malghera & Dag 054 Chiareggio – Maloja). Dit kwam enerzijds door het feit dat de paden in de regel weinig echt technisch opleverden, maar ook omdat ik uiteindelijk zeer goed weer gehad heb.

Elementaire kennis hebben van meteo en flexibel zijn in je plannen is essentieel. Pas dus je reisplannen aan in functie van het weer, je fysieke conditie en je kunde. Zelfoverschatting leidt tot ongelukken. Ga in de bergen, maar kom vooral terug (levend!)

 

Coördinatenlijst:

Advertentie