GTA-Noord

Reisverslag GTA Noord

GrandeTraversata delle Alpi ( Passo Novena (Nufenenpass) – Susa).

Overzicht GTA Noord

Landen: Italië en een klein stukje Zwitserland

Streek: Piëmonte, Wallis

Traject: Nufenenpass (Passo Novena, Airolo, Zwitserland) – Susa (Italië)

Periode: 17/08/12 t/m 16/09/12 (Revisited 2019: zie tekst)

Reisgezelschap: solo

Openbaar vervoer:.

Heen(2019):

 • Zaventem – Milano Malpensa met Ryanair vlucht H/T voor 91,33€ inclusief ingecheckte bagage (10kg – 6€ en gereserveerde zitplaats (6€).
 • Milano Malpensa – Airolo (30€)

Terug: -Meana di Susa – Torino (trein 4,30€)

-Torino – Milaan (trein 11,20€)

– Milaan – Busstation (metro 1,50€)

– Milaan – Brussel (Eurolines 62€

– Brussel – Gent (trein 10,30€)

Eventueel alternatief:

-Meana di Susa – Torino (trein 4,30€)

-Torino – Milaan (trein 11,20€)

– Milaan – Milaan Malpensa (bussen elk uur, links naast het station op de Piazza Luigi di Savoia)

– Milaan – Zaventem (Brussels Airlines)

– Zaventem – Gent

Logies: Berghutten eigendom van de CAI (Club Alpino Italiano) (35 à 55€ HP ppn als lid van een bergsportvereniging op lager).

Posto Tappa tot Hotels elders van 32 tot 60€ in kamer of op lager met HP.

Zwitserland: 90 CHF voor 1p kamer met ontbijt:

Reizen kost: 1l wijn: 6 à 10 € (Opgelet in Zwitsrland; 3 CHF voor 1dl!!!!!)

Spaghetti: 4 tot 8€

Pizza: 4,5 tot 10€ (Zwitserland 12 tot 20 CHF)

Mineraal water 1L: 1,50 à 2€

Twee hutten vermelden dat hun water niet voldoet aan de standaarden van de overheid om als drinkwater bestempeld te mogen worden. In praktijk ga je er niet van dood of word je er zelfs niet ziek van.

Totaal reisbudget: 1400€

Betalingswijze: –    cash

 • Bancontact (opgelet: slechts beschikbaar in de iets grotere plaatsen in de valleien, zie reisverslag)
 • Visa (opgelet, wordt moeilijk aanvaard, gezien de kleine bedragen.)
 • Cash afhalen met Visa duur.

Reisliteratuur:  –    Een recente (2012) en uitgebreide uitgave bestaat er nu bij Rother: GTA Grande Traversata delle Alpi  (www.rother.de ) (met GPS-coördinaten en een tracklog voor de volledige hoofdroute.) Naar mijn mening op dit ogenblik de beste en vooral meest gedetailleerde gids. Geen enkel risico om te verdwalen. Gezien de wisselende kwaliteit van de markeringen op het terrein is dit soms geen overbodige luxe, voor wie niet graag extra kilometers maakt.

Stafkaart: enkel de getekende kaarten in het gidsje en de digitale reliëfkaarten in het toestel Garmin 62 ST GPS. Dit toestel kan 10.000 Tracklog points opslaan.

Internet:   www.gtaweb.de

www.ryanair.com

www.brusselsairlaines.com

www.b-rail.be

www.trenitalia.com

www.sbb.ch

www.cai.it

www.berghutten.be

www.meteoalpin.com

www.ryanair.com

www.b-rail.be

www.oebb.at

www.cheaptickets.be

www.rifugiinpiemonte.it

www.klingenfuss.org/gta_nord.htm

www.via-alpina.org

www.rother.de

www.freizeitkarte-osm.de

www.ratp.fr (metro Parijs)

www.tilo.ch of www.trenord.it (Verbinding Milaan – Airolo)

 

 GrandeTraversata delle Alpi

( Passo Novena (Nufenenpass) – Susa).

Overzicht GTA Noord

Inleiding:

Daar waar München – Venetië een tocht betreft van 3 weken alpien en 1 week “vlak” met een totaal te overwinnen hoogteverschil van ca 25000 hoogtemeters en de E5 Oberstdorf  -Verona afklokt op ongeveer 21000 hoogtemeters, dien je er enkel voor het in dit verslag omschreven noordelijke deel van de GTA (Passo Novena –Susa) 33000 hoogtemeters te overwinnen, en dat in een kleine 4 weken. Kort samengevat betekent dit meer dan 1000 hoogtemeter op en af per dag en dat 28 dagen aan één stuk.

Dat is veel. Dat is zeer veel. En dus komt het erop aan om de grenzen van je lichaam te kennen en deze vooral niet te overschrijden.

Belangrijk is dus om niet alleen je eigen lichaamsgewicht laag te houden, maar ook je rugzakgewicht zo veel mogelijk te beperken. Ken ook je materiaal: goede schoenen en vooral een paar stokken zijn onontbeerlijk.

 

GTA, zeven jaar later:

Daar waar ik in 2012 hoofdzakelijk alleen onderweg was op de GTA en daardoor ook hoofdzakelijk alleen sliep, was dit in 2019 anders. In 2019 was mijn gezelschap Duitse en Duitstalige Zwitserse mannen en koppels tussen de 60 & 70 jaar.

Blijkbaar kunnen deze mensen hun eigen kunnen niet meer correct inschatten. Het resultaat hiervan is dat zij 2 à 3 uur meer tijd nodig hebben dan de in de gids opgegeven tijden voor een dagtocht van ca 6u. Bijkomend probleem is dat de trajecten op de GTA verderop soms verlengen tot 8u, en als je daar nog eens 3uur of meer extra aan toevoegt, bestaat het gevaar dat je jezelf als bergwandelaar in gevaar brengt. Uit de reacties van deze reisgenoten, begreep ik ook dat ze fysieke moeilijkheidsgraad van de GTA zwaar onderschat hebben.

Ikzelf zie mij geen GTA meer te lopen eenmaal ik die leeftijdscategorie zal bereiken. Ik zal het misschien nog wel fysiek aankunnen, maar zal ik het dan ook nog leuk vinden? Ik acht de kans klein. Ik merk nu reeds dat mijn tempo verlaagt, zeker op zeer warme dagen. En gezien die met de opwarming van de aarde zullen toenemen…

Vooral de E5 Oberstdorf  -Verona alsook München-Venetië lijken mij prettigere alternatieven, gezien het aantal overnachtingpunten groter is en je beter je eigen tempo kan kiezen, zodat het met het toenemen der jaren toch nog vakantie blijft.

Omwille van familiale redenen diende ik, dit jaar eerder op reis te gaan dan voor mij gebruikelijk is. Vroeger vertrekken betekent in de regel meer problemen met sneeuwresten. Uit conversatie met de plaatselijke bevolking vernam ik dat mei 2019 uitzonderlijk koud was in de desbetreffende regio, waardoor er nog veel oude sneeuw aanwezig was in de hogere regionen van de GTA en omgeving.

Mijn oorspronkelijk plan was om vanuit Lavizzara via de Rifugio Poncione di Braga (2003) naar Robiei te gaan en vandaar door te steken naar de GTA aan de Rifugio Margaroli. Dit betekende echter dat ik 3 dagen boven de 2600m zou moeten gaan. Gezien de sneeuwlast werd mij dit afgeraden, en ik heb dat advies ook opgevolgd. Uiteraard had ik thuis reeds een alternatieve route uitgezet, die iets lager bleef en daardoor meer sneeuwvrij was.

Bij mijn medereizigers in de leeftijdscategorie 60 à 70 jaar heb ik de sporen gezien in de vorm van verwondingen opgelopen bij glijpartijen in de sneeuw, omdat zij vasthielden aan hun oorspronkelijke plan om de GTA te lopen vanaf zijn normale startpunt, zoals beschreven in de  Rother gids, zijnde de Alpe di Cruina, waarbij gedurende de eerste twee à drie dagen minstens 2 passen van 2600m overwonnen dienen te worden.

Flexibiliteit in de planning en kennis van de eigen beperkingen en kunde blijken eens te meer van doorslaggevend belang bij het uitvoeren van bergtochten, zeker wanneer dit vroeg in het seizoen gebeurt. Ga in de bergen, maar kom vooral terug (levend!)

 

GTA & de Tijgermug:

Toen ik mij 14 dagen na deze reis aanbood voor bloeddonatie bij het Rode Kruis, werd ik geweigerd omwille van de Tijgermug. Er moet namelijk voor het Rode Kruis één maand tussen het einde van de reis en de bloeddonatie liggen voor bestemmingen in Noord-Italië en meerbepaald steden in en rond de Po-vlakte.

 

Vooral op mijn laatste echte hooggebergte dag, zijnde tussen de Rifugio Coda en Trovinasse was ik verbaasd te moeten vaststellen dat er muggen aanwezig waren op een hoogte van boven de 2000m. Bij mijn weten heb ik dat nog nooit eerder meegemaakt. En het ging heus niet over een verdwaald exemplaar. Ze waren talrijk genoeg en vooral veel agressiever dan wat wij gewoon zijn van onze lokale “huismug”. Je kan ze eerder vergelijken met Scandinavische muggen, voor wie daar ervaring mee heeft. Alleen kunnen deze exemplaren tropische ziekten overbrengen. Vandaar dat men daar bij het Rode Kruis beducht op is.

En dus kan je maar beter een DEET-spray van minstens 30% werkzaam bestanddeel meenemen, vooral voor de delen van de GTA rond de Po-vlakte.

Dergelijke producten zijn verkrijgbaar van het merk Tropenzorg in de betere buitensportzaak. Maar ook bij Decathlon is reeds een “Huismerk” product verkrijgbaar, dat voldoende sterk is.

Fysieke voorbereiding:

Hoe beter je fysieke conditie bij het vertrek, hoe groter de kans is, dat je van je reis zal kunnen genieten. Misschien heeft het bij mij met het toenemen der jaren te maken, maar ik geraak steeds meer overtuigd van de noodzaak van  een goede fysieke voorbereiding. Wandelen in de Ardennen is goed, maar het gevoel van een klim 2500m in combinatie met een afdaling van nog eens 1000m kan je er toch niet evenaren. Een bij de Klim- & Bergsportfederatie gewaardeerde kuitenbijter is het GR traject Bouillon-Vresse, waar je qua stijgings- en dalingsmeters en beetje in de buurt komt van de normale dagtrajecten.

In 2007 ben ik 10kg afgevallen, om de simpele reden dat je niet alleen elke kilo uitrusting die je meedraagt moet torsen, maar ook elke kilo overgewicht. En dus heb ik mijn BMI tot onder de 25 gebracht en die zal daar vanaf heden ook blijven.

Uitrusting en voeding:

Kledij op het lichaam:

– schoenen:

Voor langer tochten met een redelijke technische moeilijkheidgraad, maak ik heden meestal gebruik van een combinatie van 2 schoenen, namelijk:

 • Een paar approach schoenen type A (The North Face Hedgehog GTX XCR)
 • Een paar bergschoenen van het type C (La Sportiva Evo Trek) voorzien van een Vibram Mulaz zool. Deze heeft zeer goede contacteigenschappen op natte stenen, maar slijt wel snel, waardoor deze redelijk duur in het gebruik zijn.

– stel sokken: bij voorkeur 2 van goede kwaliteit (lusjesweefsel langs de binnenzijde en in materialen gaande van wol tot Coolmax)

– bermuda (mijn persoonlijke voorkeur, maar je wordt vreemd aangekeken. Nadeel: je hebt meer last van de soms weelderige plantengroei. Opletten voor brandnetels, berenklauw en teken)

– synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met lange of korte mouwen ( te koop: soms in Aldi, altijd in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)

– sporthemd met zonnefactor 30

– zonnehoedje (Decathlon, met zeer brede rand)

 

Kledij in de rugzak:

– zware fleece, liefst met windstopper (ook reeds te koop in Aldi)

– Gore-tex jas met kap of regenhoed (Outdoor Research). (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon)

– een zonnebril met hoge filteringgraad, zonnecrème (beschermingsfactor 20 of hoger) en lippenzalf met beschermingsfactor)

– reserve synthetisch sous-pull Patagonia en slip

– stel reserve sokken

– zomertrekkingbroek (Mammut met Schoeller Dryskin of Decathlon).

– stel lage wandelschoenen type A met Gore-tex tegen de regen en het natte gras (zie hoger)

 

Andere uitrusting:

– telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen) Koop bij voorkeur stokken van de merken Leki, Komperdell of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren.

– rugzak van ca. 60 liter (Quecha Symbium 60 van Decathlon) Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi.

– een zijde slaapzak (Sea to Summit)

– huttenslaapzak 10° (Decathlon, 2x gebruikt, gezien ik hem toch bij had, maar ik zou hem geen tweede keer meesleuren J)

– 1 handdoek van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden. Reeds verkrijgbaar bij Aldi) (Niet gebruikt, maar ik heb hem toch mee)

– 1 washandje met een klein busje douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een stick scheerzeep en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen.

– een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier

–  bij voorkeur een drinkzak met slang met een gezamenlijke inhoud van 3 liter (Relatief veel drinkbakken voor vee onderweg, welke ook nog aangegeven zijn als GPS-waypoint, maar je hebt geen garanties inzake de kwaliteit van het water, en dan heb ik het vooral over fecale besmetting door vee L.)

– micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker

– persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, Ibuprofen, Dafalgan, Rinomar (tegen neusloop) Imodium (generisch: Loperadomine tegen diaree)

– reserve plasticzakken

– naald en draad

– tube handwaszeep (1 voor 2 personen)

– GSM (dekking niet overal verzekerd) of Thuraya satelliettelefoon voor wie het kan of wil betalen. Een Spot Gen 3 of soortgelijk toestel is ook een optie.

– oriëntatiemiddelen: stafkaarten (zie hoger), kompas en/of GPS.

muggenproduct (zie hoger)

 

Voeding:

Volgens de voedingsleer zou je voeding een verhouding van 15% proteïnen, 30% vet en 55% koolhydraten moeten bevatten Voor sommige sporten gaat men zelfs tot 70% koolhydraten.

Hou echter rekening met het feit dat vet meer calorieën bevat voor eenzelfde gewicht voeding.

Voor deze reis heb ik enkel maar wat reserve meegebracht vanuit België voor de eerste dagen. In praktijk is dit tot in Gondo (5 dagen). Bevoorrading is hier een relatief groot probleem, gezien de dorpswinkels soms een heel beperkt gamma hebben en je dus met het weinige wat er is tevreden zal moeten zijn.

Ik heb mij beperkt tot chocolade en koekjes, en indien ik vroeg aankwam een pasta in de hut, hotel of Posto Tappa.

 

Ikzelf weeg ca. 73 kg. Wie zwaarder is, zal in verhouding iets meer nodig hebben.

Een menu moet voldoende gevarieerd zijn en moet uiteraard voor jou aanvaardbaar zijn.

Weet echter dat ik thuis ook wel iets anders eet dan dit.

 

Veel sportvoeding vermeldt reeds de samenstelling. Indien je deze niet terugvindt op de verpakking, zal je gebruik moeten maken van een algemene lijst met de samenstelling van voedingsmiddelen. Die vind je terug in een boek over dieetleer in de bibliotheek of op het internet.  Als je weet dat 1gr proteïnen of eiwitten overeenkomt met 17 kJ of 4kcal, 1 gr vet met 38 kJ of 9 kcal en 1 gr koolhydraten met 17 kJ of 4 kcal, dan kan je zelf aan de slag.

 

 

Naam: Gr.: Proteïnen: Koolhydraten: Vet: KJ:
Muesli reep Aldi 75 5,2% 52,20% 9,00% 1313,25
Energie Bar 80 3,9% 56,72% 7,52% 1308,08
Chocolade noten 120 9,84% 41,72% 13,57% 1374,65
Snickers (Foré) 60 5,7% 34,80% 15,00% 1243,20
Totaal: 335 7,39% 56,75% 13,60% 5239,18

De chocolade is meestal van Ritter Sport (Makro). Alternatieven vind je ook bij Lidl of Aldi .

Energy Bars vind je soms bij Aldi, maar in elk geval vind je die van Isostar bij Makro of sportzaken. Foré (namaak Snickers) vind je bij Aldi. Koop harde Muesli repen en geen zachte, want daar blijft niet veel van over na een verblijf in je rugzak. Of je moet ze in een doos steken en dat weegt weer extra.

Reservatie van hutten, hotels en posto tappas:

Voor deze reis heb ik geen enkele overnachting vanuit België gereserveerd. Dat was maar goed ook, gezien ik de eerste vijf dagen met een dag achterstand en vanaf dag 20 met een dag voorsprong op mijn voorziene schema liep. Dit alles gebeurde buiten mijn wil om.

Ik heb in de meeste overnachtingplaatsen gevraagd of ze naar de volgende overnachtingplaats wilden bellen om mijn en de komst van mijn eventuele medereizigers aan te kondigen. Dat is prettig voor alle betrokken partijen. Op die manier kunnen ze zich voorbereiden op de komst van het juiste aantal reizigers. Volledigheidshalve geef ik de telefoonnummers vermeld in de Rother-gids op. Weet dat het in praktijk soms moeilijk is om vooral GSM nummers te bereiken, gezien wij een internationale verbinding moeten opbouwen.

Heenreis:

Heen(2019):

 • Zaventem – Milano Malpensa met Ryanair vlucht H/T voor 91,33€ inclusief ingecheckte bagage (10kg – 6€ en gereserveerde zitplaats (6€).
 • Milano Malpensa – Airolo (30€, aan het loket gezien de groene automaten van Trenord er de brui aan gaven, wat blijkbaar nogal vaak gebeurt in tegenstelling tot de rode van Trenitalia)
 • Hotel Albergo Motta ***, (Via San Gottardo, 6780 Airolo, TICINO, 091 869 22 11) alwaar ik 90 CHF (2012) betaalde voor een éénpersoonskamer met ontbijt. Ik at in Pizzeria Borelli, VIA SAN GOTTARDO, 6780 Airolo, TICINO, 091 869 18 61. Ik betaalde 16CHF voor de pizza en 3CHF voor 1dl wijn!!!!!

 

Dag 01 Alpe di Cruina – Rifugio Margaroli

16.9 km

+1420m

-1102m

6u45′

De volgende morgen nam ik na een stevig ontbijt om 08.15 de bus richting Nufenenpass. De bus vertrekt naast het station. Het betreft een kleine Zwitserse Postbus, genre Belbus in België. Hij vertrekt met wat vertraging en komt omstreeks 09.00u aan op Alpe di Cruina.

Wie met de eerste bus verder dan de Nufenenpass wil om eventueel rechtstreeks naar de Griespass te lopen dient dit telefonisch te reserveren. Bekijk daarvoor de uurregeling op de rechter gevel van het station of raadpleeg de uurregeling via www.sbb.ch .

Alpe di Cruina blijkt niet veel meer te zijn dan een bushalte en een parking voor personenauto’s langs de passweg. Je loopt de oprit van de parking op en gaat dan door het tunneltje onder de rijbaan. Het pad naar de Capanna Corno loopt eerst dalwaarts evenwijdig met de weg tot aan een brugje (GPS 0101) om dan naar rechts te draaien en de klim aan te vatten naar de  Capanna Corno Gries. Het pad is zeer goed gemarkeerd. Na 45’ kom je aan bij de hut Capanna Corno Gries Gries  (GPS 0102). Vanaf de hut loop je in dezelfde richting verder. Je stijgt langzaam tot aan een lang smal meer, welke op de digitale kaart van je Garmin GPS Recreational Map Europe v3 niet voorkomt, maar wel op de City Navigator Europe van hetzelfde merk. Je vindt hier ook de eerste splitsing (GPS 0103), alwaar je naar rechts richting Nufenenpass kan gaan. Je blijft echter de oever van het smalle meer volgen tot het einde ervan Hier vind je de vage Passo del Corno (GPS 0104). In de andere flank zie je reeds het vervolg van het pad.

 

 

 

 

 

Ofwel neem je een vaag pad dat je diagonaal in de richting van het pad aan de overzijde leidt, ofwel volg je de verse markeringen tot aan de wegwijzer en ga je hier naar links tot aan het pad dat je in de flank zag. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op het Griessmeer, de gelijknamige gletsjer en de kaalheid van de Bättelmatthorn.

Het hoger genoemd pad leidt naar de Griespass (GPS 0105), een landschappelijk weinig uitgesproken pas, die de Zwitsers en de Italianen elk hun eigen plaats geven. Hier steek je de Zwitsers-Italiaanse grens over en dat merk je vooral aan de kwaliteit van de geverfde markeringen: in Zwitserland perfect, in Italië kunnen ze er net mee door. Je moet al onmiddellijk je GPS opzetten om zeker te zijn dat je wel de goede richting uitgaat. De kwaliteit van de wegwijzers laat hier ook te wensen over, maar het is mij opgevallen dat dit in andere grensgebieden ook wel eens het geval is L. Een vorm van nationalisme? Eenmaal je de juiste richting bepaald hebt, gaat het verder probleemloos tot op de Alpe Bettelsmatt (GPS 0107). Deze alm gaf zijn naam aan een plaatselijk beroemde kaas, die blijkbaar voldoende duur is om de kaasboer die van zijn alm komt te overvallen om de kaas te stelen!!!

Vanaf de alm zijn er twee mogelijkheden: ofwel volg je links de weg (stippellijn in de Rother gids) ofwel volg je het pad (volle lijn en GPS tracklog) dat wel wat last heeft van het lange gras, dat het pad moeilijker beloopbaar maakt. Bij slecht weer kies je voor de weg.

Ook het Lago di Morasco kan je langs de twee zijden ronden. Wie de weg op de linker oever nam, kan beter op dezelfde oever het meer ronden. Wie het pad nam, kan eventueel afsteken en via een vaag spoor afdalen naar de brug over de toevoerrivier en dan het meer langs de andere oever ronden. Deze zijde is iets avontuurlijker, maar je ziet hier zelfs ouders met kinderbuggy’s, die het meer ronden. Een wat krakkemikkige wegwijzer toont je het begin van het pad naar de Passo di Nifelgiu. Het pad zelf kan je al vanaf de overzijde van het meer waarnemen als een diagonale lijn in het groen.

De weelderige plantengroei wijst op een grote vochtigheid van de bodem. Men heeft hier veel werk gestoken in de heraanleg van het pad, maar toch heeft het water hier en daar nog de strijd gewonnen. Ter hoogte van de hoogtelijn van 2000m kom je uit op een beter en bredere weg, die je naar rechts volgt. Vanaf hier gaat het rustiger bergop tot aan de Alpe Nifelgiu (GPS 0107). Loop naar de hut zelf, dwars daar de beek en neem het pad op de linker oever, dat gemarkeerd is. Op de rechter oever loopt er ook een pad, maar dat is zeer onduidelijk.

Vlak voor de pas kom je in blokwerk terecht. Na de pas vind je weer een normaal pad dat echter last heeft van erosie. Aan de hut zorgen varkens dat het etensresten milieuvriendelijk worden opgeruimd.

Rifugio Margaroli (CAI) (GPS 0200):

Wandeltijd zonder rust: 6u45’ met rust: 7u15’ (eerste dag, en zeer heet weer)

3L water

 

Tel: +39/0324/63155

       +39/349/5795798

Open: midden juni tot eind september

www.rifugiomargaroli.it

 

H/P: 39€

1/4L rode wijn: 3€

Douche (lang): 2€

Totaal: 44€

 

Avondeten:

1°: Pasta of minestrone

2°: Pollenta met kaas en stoofvlees met wat groenten in de saus

3°: 2 koekjes

 

Kamer: 3 bedden, 3 hoog (alleen in de kamer), kussensloop en handdoek ter beschikking, lakenzak verplicht.

Water drinkbaar ondanks de borden, die zeggen dat dat niet zo is. Later leerde ik dat men verplicht is dat soort borden te plaatsen als het water niet volledig voldoet aan de eisen van de overheid en die worden elk jaar strenger.

Franse toiletten.

 

Dag 02 Rifugio Margaroli – Alpe Devero

13.8km

+481m

-1037m

4u30′

Je verlaat de hut en rondt het meer in tegenwijzerzin. Aan het einde van het meer ga je een beetje landinwaarts  richting Alpe Curzalma. Hier dwars je een beekje en vervolgens rond je terug het meer, om dan de definitieve klim naar de Colle Scatta Minoia (GPS 0201) aan te vatten. Net voor de pas vind je opnieuw blokwerk.

De afdaling richting Alpe Forne Inferiore (GPS 0202)is gemakkelijk. Vlak voor de Alpe vind je links van het pad een hutje. De almhut zelf staat rechts van het pad. Je komt uit op een zeer modderige verzamelplaats van koeien afgesloten door een schrikdraad. Deze rond je in wijzerzin om dan richting het brugje over de beek te lopen. Je dwarst het brugje en dan daal je de jeepweg af naar rechts (GPS 0203). Er staan hier borden, maar die staan los. Eigenlijk liggen ze meer tegen de berghelling. De jeepweg gaat steil bergaf. Wanneer de jeepweg vervaagt bij het begin van de boomgrens, tref je opnieuw verftekens aan, die je naar links van de weg en tenslotte links van een  heuvel leiden. De markeringen vind je hier met grote tussenafstanden, maar het pad zelf is wel duidelijk.

Uiteindelijk kom je uit aan een huisje op een grotere weg. Hier kom je uit op de rondweg rond het Lago di Devero. Bij mooi weer tref je hier veel dagjesmensen. Hier ga je naar links, dwz rechtdoor (GPS 0204). Je vindt hier geen wegwijzer. Die vind je wel 5 minuten verder. Bij mooi weer kan je afdalen naar de oever van het meer (GPS 0205).

Na een klim richting een passage van een steile rotsplaat, die beveiligd is met een omheining bestaande uit palen en staaldraad (voor de koeien, niet voor de toeristen 🙂  ) , verlaat je de brede weg voor een paadje links dat beter op gelijke hoogte blijft.

Aan de dam volg je het paadje rechtdoor, dat vervolgens uitkomt op een bredere weg. Deze volg je dan bergafwaarts tot Crampiolo (GPS 0206).

Aangepaste beschrijving GTA 2019

Crampiolo is een erg toeristische plek, waar door de Italianen veel gepicknickt wordt bij mooi weer. Je gaat de brug over en wat verder ga je naar rechts tussen 2 houten omheiningen. Het pad is aangeduid met het bordje “Winterpad” (WN06808). Het is wat aangenamer dan de grindweg naar Alpe Devero, die de meeste toeristen volgen. Op het einde, vlak voor de eerste huizen zijn de markeringen niet volledig eenduidig, maar instinctief loop je wel in de juiste richting. Daar waar het pad overgaat van een pad in een berijdbare grindweg, vind je een bordje naar rechts met de aanduiding van de CAI-hut 3’.

 

Rifugio Castiglioni (CAI) (WN06900):

Wandeltijd zonder rust: 4u30’ met rust: 5u00’

1L water

Tel: +39/0324/619126

       +39/333/3424904

Open: gans het jaar

www.alpedevero.it/castiglioni.htm   rifugiocai@alpedevero.it

Prijzen 2019

H/P: 40€

1/2L rode wijn: 4,50€ (tamelijk zuur)

Douche (onbeperkt, sleutel aan bar): 2,00€

Totaal: 46,50€

 

Avondeten:

1°: Pasta of soep (bonen & linzen)

2°: Pollenta en stoofvlees met wat groenten in de saus

 

Kamer: 2 bedden, 2 hoog (alleen), lakenzak verplicht.

Franse toiletten.

 

Ontbijt vanaf 7u:

Wit brood, cornflakes,muesli, 2 soorten confituur, koffie of thee.

 

Dag 03 Alpe Devero – Alpe Veglia

14.4km

+1100m

-900m

7u00′

 

Met rust: 7u45’, zonder rust: 7u00’

Vanaf de CAI-hut loop je terug naar de wegwijzer, waar je gisteren het pad verliet. Hier ga je naar rechts richting ‘centrum’. Je dwarst de brug en gaat hier naar rechts. Aan de eerstvolgende brug  vind je links de Atica Locanda Alpino (WN06901), een etablissement dat door Rother sterk wordt aangeprezen, maar in 2012 lag er plastic over het dak en zag het er niet er aantrekkelijk uit. In 2019 was dat nog steeds het geval. Het is er bovendien duurder dan in de CAI-hut.

Hier ga je via de genoemde brug opnieuw over dezelfde rivier en vervolg je deze naar links. Je volgt de weg tot een gehucht aan de rand van de vlakte. Je volgt de weg niet rechts van de huizen, maar gaat tussen de huizen door. Daar vind je een pad dat zigzagt in de beboste en deels gerooide flank van de berg.

Na 1 uur bereik je de eerste almhut (WN06905). Bij GPS WN06906 vind je de afslag naar het  Lago Nero en een terugweg naar Alpe Devero. 600m verder vind je een wegwijzer (WN06907) die het pad naar de Bivacco Combi e Lanza aangeeft. Bij GPS WN06908, dien je de hoofdrivier in meerdere armen te dwarsen. Wisselen van lage naar hoge schoenen is raadzaam, zeker voor wie hier vroeg in het seizoen passeert Je klimt langzaam uit de zone met rododendrons en bereikt de zone van enkel steen en eventueel achtergebleven oude sneeuw.

Vanaf GPS WN06910 bereik je een zone met slechte aanduidingen hoofdzakelijk omwille van de sneeuw. In Oostenrijk wordt dit probleem opgevangen door zeer grote tekens te schilderen, die over langere afstand zichtbaar zijn. Hier overduidelijk niet.

Je stijgt langzaam verder tot je de Scatta d’Orogna (2462 – WN06914) bereikt. Je maakt een bocht door een kom met een klein meer en een toevoerrivier in de rechter flank Aan de toevoerrivier (WN06915), dien je op te letten voor restsneeuw. Op de rechter oever van het meertje bevindt zich een sneeuwveld dat tot aan het water reikt. Ook hier is voorzichtigheid geboden.

 

150m verder bereik je een soort splitsing (WN06917), waarbij een pad omlaag werd gemaakt dat met boomstammen werd gestabiliseerd en je naar de onderkant van de kom leidt. Het pad rechtdoor is afgezet met een laag stenen muurtje. Naar het waarom van deze wijziging blijft het raden, want beneden in de kom vind je een massa sneeuw en opnieuw te weinig aanduidingen om van een deftig pad te kunnen spreken. Bovendien is de eindklim naar de pas door een steil sneeuwveld en keer je beter rechts ervan terug naar het eerder genoemde pad. Vanaf de Passo di Valtendra (WN06921) blijkt het pad wel gemarkeerd te zijn.  Bovendien blijft het pad beter op gelijke hoogte, en gaat het in rechte lijn naar de Passo di Valtendra (WN06921). Op het laagste punt vind je een horizontale ketting, die vrij los hangt. In 2012 werd hij door mij enkel gebruikt om een afstap van 50cm te beveiligen in een rotsachtig deel. Het overige deel tussen de twee passen werd volledig afgewerkt met de wandelstokken.

Na de Passo di Valtendra volgt er een steile afdaling in zigzag door een met gras begroeide kom. Omdat de oriëntatie hier misschien wel eenvoudig is, maar het vinden van het pad zelf minder, werden er meerdere GPS-punten neergezet.

 

Daarna volgt er een vlak gedeelte tot aan een drinkbak (WN06931). Na deze drinkbak vind je een splitsing, waar je naar rechts gaat. Het duurt wat lang tot je een eerste verfteken vindt. Je daalt verder af door het bos tot aan een boerderij. Vlak ervoor dwars je een brug. Je loopt voorlangs de boerderij naar een tweede brug, die je ook dwarst om vervolgens naar links te gaan. Vervolgens daal je af op de rechter oever in de nabijheid van de beek tot je rechts afslaat bij GPS WN06933. Wanneer je zicht hebt op de huizen van Alpe Veglia, vind je een bordje naar links dat een smal paadje aanduidt in de richting van de CAI-hut Citta di Arona. De hut is mooi gelegen in de flank net boven de vallei van Alpe Veglia.

 

Rifugio Citta di Arona (CAI) (WN07000):

Met rust: 7u45’, zonder rust: 7u00’

Tel: +39/0322/48080

Open: begin juni tot eind september

http://www.rifugiocaiarona.com/en/homepage-2/

H/P: 40€

1/2L rode wijn: 7€ (vrij zuur)

Douche (munt 3’): 3€

Totaal: 50€

 

Avondeten:

1°: Pasta of minestrone

2°: Anderhalve worst met ruime gemengde sla

3°: kaastaart met chocoladesaus

 

Ontbijt (7u):

Brood, confituur, koekjes, koffie of thee.

Kamer: 1 bed, 2 hoog (alleen in de kamer), lakenzak verplicht.

Franse toiletten, één gewoon toilet.

 

Dag 04 Alpe Veglia – Gondo

16.2km

+800m

-1600m

7u00′

 

Met rust: 7u45’, zonder rust: 7u00’

Vanaf de hut daal je via een paadje onderlangs de hut tot aan de berijdbare weg komende van het ‘centrum’ van Alpe Veglia. Je dwarst een eerste brug. Vlak voor de tweede brug verlaat ‘de echte GTA’ de rijweg naar links. Hij klimt omhoog om dan af te dalen, richting Varzo. Vanaf Varzo gaat het weer bergop richting Rifugio San Bernardo, via een tussenpas.

Rother kiest voor een variante via Gondo in Zwitserland. Hiertoe dwars je de tweede brug en vervolgens sla je af naar links. Iets verder passeer je een huis waar men mineralen tracht te verkopen, maar hun hond is niet echt een uitnodiging om dit te doen. Je daalt af in een kloof en passeert een kapel. Na deze kapel is er een gebetonneerd steil stuk weg, waar je met een pick-up truck zelfs de haarspeldbochten niet in één keer kan ronden. Het verkeer op deze weg is voorbehouden aan bewoners en de uren waarop je omhoog of omlaag kan rijden zijn gereglementeerd.

Kort na dit stuk in beton, vind je de afslag (WN07005) van het Sentiero del Scinc. Het pad is erg smal en stijgt in het eerste deel sterk. Het grootste probleem is dat het gras erg lang is en de rest van de begroeiing ook weelderig is, waardoor je moeilijk ziet waar je je voeten kan zetten. Je beweegt je ook constant in een zeer steile helling. Vervolgens volgt een tamelijk vlak deel om dan opnieuw te gaan stijgen naar een pasje. Vooral in de afdaling vind je een aantal kettingen, die meestal overbodig zijn, tenzij het nat is. Enkel bij een afstap op een rotspartij maakte ik feitelijk gebruik van de ketting. Nabij GPS WN07007 was er in 2019 een stuk ketting gebroken en diende je bovenlangs te gaan van het oorspronkelijke pad.

Van links komt er een vaag ongemarkeerd (WN07008) pad, dat vooral voor wandelaars uit de omgekeerde richting problemen kan opleveren. Verderop (WN07010) kom je op een beter pad richting de Passo Del Croso (2395), dat je naar links bergaf volgt. Bij WN07011 kom je uit op de brede weg vanuit het dal, die je naar rechts bergop volgt.

Met deze variant via het Sentiero del Scinc, win je zowat een uur in vergelijking met de Rother route via het dal.

Tot aan WN07015 (bron) kan je maar best de weg blijven volgen en alle gemarkeerde afsteekjes negeren, want meestal zijn ze van een dusdanige (slechte) kwaliteit, dat je er geen tijdwinst mee boekt. De bron zelf vind je midden tussen de huizen. Je keert terug naar wat er rest van de weg. Bij een kruispunt van twee valleien gaat de Rother tracklog naar links. Een weinig hoger aan een wegwijzer (WN07017) met het opschrift F32 Alpe Camoscella 0u30’ en Iselle 3u45’, ga je naar rechts in de richting van deze pijl. Opgelet: de GTA wordt hier aangeduid naar links, richting de Passo Possette (2179). De Passo del Gialit wordt totaal niet aangeduid. Na 10’ bereik je een Alpe op het einde van de voordien gebruikte weg, alwaar er een nieuwe almboerderij is.

Vanaf hier klim je naar de Passo del Gialit, via een nogal zwak gemarkeerd pad, om vandaar af te dalen naar de Alpe Camoscella. Je volgt hier de richting Alpe Vallescia (WN07023. Het pad is gemakkelijk te volgen. Het gaat wel heel veel op en af. In de vlakke gedeelten, is het pad enkel een spoor in het gras. Rond de almhut van Alpe Vallescia heb je veel last van koemest. De alm wordt actief uitgebaat. Na de hut ga je omhoog naast een schrikdraad om de koeien uit de afgrond te houden. Het gaat verder op en af richting Alpe Corwetsch (WN07027). Hier vind je de eerste wegwijzer richting Gondo (WN07100).

Je gaat al snel het bos in. Wat dieper zijn er twee wat moeilijkere passages door stortregengoten. Vervolgens kom je aan een verlaten almhut (WN07031), alwaar je haaks rechts gaat. Hier loop je langs de muur tot de bosrand, alwaar je terug tekens vindt. Dan volgt een tamelijk vlak deel door het bos. Je dwarst meerdere bruggen over stortregengoten. Verderop krijg je zicht op een ruïne van wat ooit een mooi huis met terras moet zijn geweest. Je vertrekt langs de linker kant van de woning (WN07032) en gaat dan onder het hoofdgebouwen door naar de rechter kant. Hier moet je jezelf een weg banen door de brandnetels en de zuring en diagonaal afdalen tot de bosrand. Vanaf hier daal je opnieuw steil af door het bos. Let op voor de kleine dennenappels, want die werken als Rolling Stones  onder de zolen van je schoenen. Het geluid van het verkeer in het dal stijgt op, en langzaam daal je tussen de steenslag- en lawineweringen af tot aan een wegwijzer vlak naast de rijbaan. Hier ga je naar links door het bos en daal je af tot op het dak van een steenslaggalerij. Aan het einde ervan kom je uit op de rijbaan ter hoogte van een tankstation met kleine winkel. Verderop is er nog een ander tankstation met een nog iets grotere winkel. Dit zijn de enige twee bevoorradingspunten voor de komende dagen.

Stockalperturm

Gezien de Stockalperturm (WN07101) relatief duur is, week ik uit naar Restaurant/Albergo Bellevue (WN07100).

 

Albergo Bellevue (WN07100):

Tel: +41/(0)27/9791198

Nieuwe uitbater: Sebastian Sqaratti

Simplonstrasse 12, 3907 Gondo Wallis, Zwitserland

Open: gans het jaar

bellevuegondo@hotmail.com

 

Kamer H/P: 80CHF

2x 30cl bier: 7,00CHF

Tax: 1,40CHF

Totaal: 88,80CHF

 

Nota: de eerste bus naar Zwischbergen was volzet en dus hebben de uitbaters mij zelf met de auto naar Zwischbergen gevoerd. Het voordeel van een kleine zaak en uitbaters met een gevoel voor hun gasten.

 

Avondeten (18.30 – 19.00u):

1°: Grootste sla van de Alpen J

2°: Lokale specialiteit; brood met hesp en daarover gesmolten lokale kaas en roerei.

3°: Abrikozen sorbet

 

Ontbijt: (vanaf 07.00u indien je het vraagt en de bus van 8.25u neemt naar Zwischbergen)

Zeer ruim: fruitsap, thee of koffie, brood, kaas, charcuterie, confituur

 

Kamer: 1 bed met lavabo, wc en douche gemeenschappelijk.

Straatlawaai overdag, ’s nachts redelijk. Warm in het hotel en uiteraard in het dal. Geen airco en met het straatlawaai is het lastig koelen.

 

Bus naar Zwischbergen:

Elke dag om 08.25u en 10.00u mogelijk indien gereserveerd via +41/(0)79/7137002.

Vragen in het hotel is praktischer. Prijs: 7,80CHF (2012).

 

 

Dag 05 Zwischbergen – Rif Alpe Laghetto

14.1km

+1200m

-650m

6u15′

Met rust: 7u00’, zonder rust: 6u15’

In normale omstandigheden staat de gele postbus, type belbus om 08.25u netjes op tijd voor het douanegebouw (Zoll). De chauffeur zet je netjes af aan de brug over de rivier (WN07105). Gezien de belbus in 2019 een commercieel interessantere rit had, heeft de hoteluitbater van Albergo Bellevue mij naar boven gevoerd.

Je dwarst de voetgangersbrug (WN07105) over de rivier en klimt via het pad door het bos en dwarst daarbij meerdere malen de asfalt en later grindweg naar Alpe di Waira. In 2019 was het pad zeer goed gemarkeerd, een schoolvoorbeeld van hoe het moet.

Uiteindelijk kom je op een horizontaal deel weg dat je in een kom volgt. Je loopt naast een bergrivier en ziet een paar almhutten. Vlak voor deze weg een haakse bocht maakt om de rivier te dwarsen, verlaat je de weg naar rechts. Iets hoger vind je de splitsing tussen de weg naar de Passo di Monscera en de Bocchetta Gattascosa (2158 – WN07122).

Wie goed op de kaart kijkt, ziet dat de zowel Rother als de GTA hier een vrij onzinnige omweg maken. Eenmaal je de beslissing genomen hebt om via Gondo te lopen, is de verdere suggestie van Rother om zowel via de Bocchetta Gattascosa (2158 – WN07122) als via San Bernardo (WN07129) te trekken onzinnig. Maar omdat ik noch op het internet, noch in Gondo de correcte informatie vond, ben ik teruggevallen op mijn kennis uit het verleden en ben ik via de Passo di Monscera (GPS0507) en San Bernardo (WN07129) naar de Rifugio Alpe Laghetto gelopen. Pas daar vond ik de bevestiging van de alternatieve mogelijkheid om van Zwischbergen naar de Rifugio Alpe Laghetto te lopen.

De kortste verbinding tussen de Italiaanse Rifugio Gattascosa (WN07117) en de eveneens Italiaanse Rifugio Alpe Laghetto gaat deels over Zwitsers grondgebied, en dat ligt altijd wat moeilijk, zeker bij de Zwitsers. En dus wordt die mogelijkheid zeker op Zwitserse kaarten weggelaten. Maar dat die mogelijkheid bestaat, is mij bevestigd door de uitbater van de Rifugio Alpe Laghetto, en dit via het Italiaanse pad D16. Vanaf de WN07117 Rifugio Gattascosa moet je maar een goede 150m klimmen naar de Bocchetta Gattascosa (2158 – WN07122). Vandaar daal je af naar 2 naamloze meren onder de Passo di Oriaccia nord (2326 – WN07123), waarna je 100m opklimt naar deze pas. Dit pad is technischer en minder goed gemarkeerd, maar toch overduidelijk aanwezig (volgens verklaring). Van op de pas daal je 200m af naar het Lago di Oriaccia (2123m – WN07121A) en dan verder via het pad D16 naar de Rifugio Alpe Laghetto (WN07200).

Wie gebruik wil maken van deze kortere verbinding tussen Zwischbergen & de Rifugio Alpe Laghetto, volgt aan de splitsing WN07108 het pad naar rechts naar de Bocchetta Gattascosa (2158 – WN07122) & de Alpe de Waira (WN07118). Van de Alpe de Waira gaat het verder via de Wairasee (WN07119) & de Tschawinersee (WN07120) naar de 2 meertjes onder de Passo di Oriaccia nord (2326m – WN07123). En aldaar kom je uit op het hierboven reeds beschreven pad tussen de Rifugio Gattascosa (WN07117), om zo via het pad D16 verder te gaan naar de Rifugio Alpe Laghetto (WN07200).

Maar wie toch via San Bernardo en de Rifugio Gattascosa wil gaan, kan maar beter kiezen voor de route via de Passo di Monscera (WN07112). Het is juist dat er op de pas een pyloon staat, maar je loopt reeds onder of nabij een hoogspanningslijn vanaf Zwischbergen. Als je enkel tot de Rifugio Gattascosa loopt zal het niet aankomen op dat uurtje extra via de Bochetta di Gattascosa (GPS0506), maar dan kan je ruim zo goed via de Passo di Oriaccia nord (2326 – WN07123) naar de Rifugio Alpe Laghetto (WN07200), zoals hierboven beschreven.

Op de reeds genoemde splitsing (WN07108) tussen de weg naar de Passo di Monscera en de Bochetta di Gattascosa (WN07109), ga je naar links op weg naar de Passo di Monscera. Je gaat over de brug en baant je vervolgens een weg door het lange gras tot op een bergweide. Hier volg je de linker rand tot je terug op de weg komt die je daarnet verliet. Je dwarst een tweede bergweide richting bosrand, waar je opnieuw een duidelijk en in 2012 gerenoveerd pad aantreft tot aan de Passo di Monscera (WN07112).

Hier overschrijd je opnieuw de Zwitsers-Italiaanse grens. Het eerste wat je opvalt is de splitsing van het pad met een afsteekje (WN07113) in de rechter flank. De feitelijke splitsing (WN07112A) tussen het pad via de linker en de rechter oever van de rivier gebeurt lager aan het meer. Om de Rifugio Gattascosa te bereiken, ga je naar rechts. Neem niet het pad dat links van het meer afdaalt in de vallei, maar neem een vager en aanvankelijk ongemarkeerd spoor voorlangs het meer. Dit pad daalt af richting een grindweg (GPS0508) die je naar rechts volgt richting Rifugio Gattascosa (GPS0509) (2u).

Deze hut is een typische bestemming voor dagwandelaars. Wie een uitgebreid ontbijt genoot in Gondo zal nog niet echt hongerig zijn, en kan onmiddellijk doorlopen richting Rifugio San Bernardo.

Je dwarst het terras van de hut en vervolgens één van de twee brugjes over het beekje nabij de hut. Ze komen beiden uit op hetzelfde pad waarlangs je afdaalt richting Lago Ragozza (WN07118), een aangename plek voor een picknick. Vanaf hier wordt het pad steniger en dus wat minder aangenaam om te bewandelen. Ook hier word je geconfronteerd met het zicht op de hoogspanningslijn, afkomstig van de Passo di Monscera. Lager gaat het pad door een plaatselijk drassige grasvlakte, welke heden overbrugd is door middel van een knuppelpad, om vervolgens weer het bos in te gaan. Het pad komt uit op een brede bosweg (WN07124), die je naar links volgt tot aan de Rifugio San Bernardo (WN07125).

Hier bevindt zich een grote parking, wat meteen de populariteit verklaart. Tegenover de hut staat een gebouw met sanitair.

Je volgt de brede toegangsweg tussen de hut en het sanitairblok tot je aan de Kapel San Bernardo (WN07129) (1u5’) komt. Hier gaat het grind over in asfalt en dat weet ook fietsers te bekoren.

Hier kom je ook terug samen met de officiële GTA. Als je met je aangezicht naar de kapel kijkt, neem je de bosweg links ervan. Vanaf hier volg je de aanduiding Campo 3u40’. Dat is namelijk de alm achter de Passo di Campo en dus ook voorbij de Rifugio Alpe Laghetto.

Je volgt hier afwisselend een weg of pad in de flank van de helling. Negeer elk pad dat je naar de vallei leidt. Kort na de tweede wegwijzer, gaat een gemarkeerd pad naar links. De GTA gaat echter rechts (=rechtdoor) via een weinig tot niet gemarkeerd pad. Aan de derde wegwijzer ga je ook rechtdoor. Al vroeg krijg je zicht op de vervallen stenen hutten op de Alpe Orriacia (WN0737). Je loopt tussen deze hutten en vervolgens vat je de klim aan naar een groot kruisbeeld op een pasje (WN0738).

Hier vind je een wegwijzer met de aanduiding Alpe Laghetto. Linksonder zie je de Bivacco E Marigonda (WN0739), een goed uitgeruste zelfverzorgingshut. Je volgt het pad in de rechter flank van de kom omhoog tot aan de Rifugio Alpe Laghetto. De hut zelf zie je pas op het laatste ogenblik. Vlak voor de hut (2u15’) vind je een nieuwe wegwijzer (WN0740) naar de hoger vermelde Passo di Oriaccia nord (2326 – WN07123). Het markeringen werden opgefrist in 2019.

Rifugio Alpe Laghetto/ Rifugio Arsago Serpio (CAI) (WN07200):

Tel: +39/0347/0320298

www.caiarsago.org  info@caiarsago.org   (Rifugio Arsago Serpio)

H/P: 38€ (incl douche onbeperkt)

1/2L rode wijn: 4€

Totaal: 42€ (40€ betaald)

 

Avondeten:

Zicht vanaf de hut richting dal na de regen 😦

1°: Minestrone

2°: Pasta en stoofvlees

3°: Kaas of taart (extra te betalen)

 

Kamer: typisch Lager verdeeld in 3 kamers, met in totaal 27 bedden soms 2 hoog , lakenzak verplicht. Franse toiletten.

 

 

Dag 06 Rif Alpe Laghetto – Alpe Cheggio

9.8 km

+650m

-1200m

5u30′

Met rust: 5u45’, zonder rust: 5u30’

 

Je verlaat de hut naar rechts en volgt het pad dat in de flank van de kom langzaam aan hoogte

wint. Op een hoogte van ca 2100m vind je een grote cairne (WN07202), waar vroeger het pad uit het dal kwam. Verder klim je probleemloos tot aan de Passo di Campo (WN07203) (zelfs in de mist :-)).

 

Op de pas neem je niet het gemarkeerde naar rechts tussen de rotsen richting Laghi di Campo, maar het dalende pad dat eerst naar rechts gaat, om vervolgens naar links te gaan onder het pad naar de Laghi di Campo. Het pad is redelijk goed te volgen, behalve op het einde ervan, vlak voor Campo (WN07203). Hier vind je een wegwijzer, en vanaf hier is het pad bijgewerkt en probleemloos te volgen tot aan de Alpe Preia (WN07208).

In Campo vind je een ondergrondse picknick onder een groot rotsblok, maar het juiste pad vinden in de mist is heel wat moeilijker. Je dient voorbij het tweede rotsblok naar rechts te gaan, om daar de eerste bruikbare markering te vinden. De nieuwe wegwijzers zijn nog steeds slecht geplaatst om echt bruikbaar te zijn.

Als je net voorbij de picknick voorbij de rots naar rechts kijkt, zie je links een kleine heuvel aan de rand van het pad. Rechts van deze heuvel zie je een klein pasje. Deze route leid je tussen de oude sneeuwvelden door. Vanaf dit pasje is het pad veel duidelijker. Tot aan de Passo della Preia (WN07211) ondervind je verder geen moeilijkheden.

Op de pas neemt de GTA niet de route links langs de graad, maar de goed gemarkeerde dalende route richting Alpe della Preia (WN07212). Je verlengt je stokken met 20cm voor de afdaling. Op de Alpe della Preia  is het pad naar rechts afgesloten. Dus blijft enkel het pad dat scherp naar links afdaalt richting gebouwen (WN07213). Dit is vrij smal en erg overgroeid. Aan de Alpe Teste Inferiore (WN07215), neem je niet het pad rechts naar de Alpe Gabbio, maar volg je de richting CSI in omgekeerde richting en ga je dus diagonaal door het kruid links in de richting van een andere paal (WN07216), alwaar je opnieuw een pijltje CSI in de omgekeerde richting volgt. Verder is het pad wit/rood gemarkeerd. Het pad is opnieuw erg smal en sterk overgroeid. Bovendien bevind je je vaak in een steile helling. Je vindt hier erg veel frambozenstruiken, maar met het plukken ervan moet je erg voorzichtig zijn gezien de staat van het pad. Vooral als het geregend heeft is het pad erg glad.

Aan je voeten ligt het Lago Alpe del Cavalli (WN07220). Onderweg komt het pad dat op de Passo della Preia links langs de graad naar de Bocchetta dei Pianei (2310) leidde, terug bij de GTA (WN07217). Deze variant die meer alpien is, is ook een half uur langer.

Je blijft lang op gelijke hoogte en daalt pas af als je je reeds boven de stuwmuur van het meer bevindt. Aan de wegwijzer aan de weg (WN07218),die van de stuwmuur komt, ga je naar links richting kerk. Net voorbij de kerk vind je de Albergo Alpino (WN07219). Hier daal je tussen de huizen af in de richting van de Rifugio Citta di Novarra (WN07300).

 

Rifugio Citta di Novarra (CAI) (WN07300):

Tel: +39/0324/575977

Open: 20 juni tot 1 oktober

www.rifugionovara.com

 

H/P: 38€

1/2L rode wijn: 5€

Douche (onbeperkt): 0€

Totaal: 49€

 

Avondeten:

1°: Minestrone of pasta

2°: Rosbief met aardappelen

3°: Dessert

 

Middageten: (overdag druk met dagjesmensen)

1°: pasta met brood 6€

2°: 1/4L wijn (op het huis omdat ik lang diende  wachten vanwege de middagdrukte)

 

Kamer: 5 bedden 2 hoog (alleen), lakenzak verplicht.

Franse toiletten.

Dag 07 Alpe Cheggio – Alb Loc. del Tiglio

19.6km

+1050m

-1900m

7u15′

 

Met rust: 8u15’, zonder rust: 7u15’

Je loopt de voordeur van de hut uit en volgt de weg bergaf. Na het laatste huis vind je het begin van het pad bergaf (WN07302). Het pad is plaatselijk omzoomd met lang gras, onkruid en bedekt met stenen die indien vochtig glad zijn.

Op een bepaald ogenblik kom je terug op de weg (WN07306), om hem verderop opnieuw te verlaten (WN07307). Je eindigt in een weide, die je langs de rechter omheining van de weide (WN07308). Je dwarst de straat en volgt dan nog een lang stuk door het bos. Je bereikt de weg (WN07311) en volgt deze omlaag. Bij GPS WN07314 verlaat je deze opnieuw. Uiteindelijk kom je aan bij de rand van Antronapaina. Je loopt in de richting van de kerk. Links vind je een winkeltje (GPS0701). De Bancontact (GPS0702) op het plein onderaan het dorp, werd verwijder, en dat is een ernstig probleem. In Praktijk betekent dit dat je voor nog meer dagen cash geld moet meenemen. Aan het begin van de weg uit het dorp vind je tevens de bushalte (GPS0703).

Alleen rijdt deze bus enkel maar omstreeks 17.00u naar Domodossola, waardoor hij in praktijk onbruikbaar wordt. Als gevolg hiervan mag je dus een stuk van 6km hoofdzakelijk langs de weg lopen :-(.

Je volgt de weg een kleine 100m omlaag en dwarst dan de Torrente Ovesca via een brug (WN07318A). Aan een tweesprong (WN07318B) ga je naar links richting kerkhof (WN07318C). Aldaar gaat het asfalt over in een bosweg. Je klimt nog een weinig om dan definitief de afdaling in te zetten. Je bereikt een private weg (WN07318D), die je bergaf volgt. In Locasca (WN07320) keer je beter gewoon terug naar de hoofdweg (WN07319), want wat de GTA hier doet is gewoon lastig stukjes naast de weg opzoeken.

Je volgt verder de weg tot Prato (WN07330), en dan verder tot aan de eerste bushalte voorbij Prato. Vanaf deze halte (WN07331) loop je nog ca 300m verder richting dal en Domodossola. Je passeer eerst links een voetbalveldje en wanneer je komst word waargenomen door meerdere honden aan de rechter kant van de straat, weet je dat je je bestemming hebt bereikt. Je moet namelijk net voorbij dit huis (kweker?) inslaan om het pad (WN07332) naar de Rifugio Alpe della Colma te vinden.

Het pad naar de hut is zeer goed gemarkeerd en zeer goed onderhouden. Het eerste deel klimt heel erg bruut. Je passeert meerdere almen met gebouwen in variërende staat, alvorens aan de Rifugio (WN07339) aan te komen.

 

Rifugio Alpe della Colma (WN07339):

Tel: +39/339/7511653

12 bedden

Enkel ’s middags pasta gegeten (7€).

De tagliatelli wordt voor je ogen gemaakt in de hut, wat uiteraard een langdurig proces is. Tegenstanders van verse pasta zullen zeggen dat je die niet “Al Dente” kan koken. Zelf zou ik het nooit overwegen om die vers te maken. Maar ik ben ook gen echte fan van de Italiaanse keuken wegens te veel koolhydraten.

Als je in de hut komt wordt je door de uitbaters verzocht om je GSM en GPS uit te schakelen, omdat ze gevoelig claimen te zijn voor straling. Misschien moeten ze toch eens wat beter lezen wat er op hun tabaksdozen staat. Van roken is het bewezen dat het 8 à 10 jaar van je leven kost. Straling is enkel statistisch bewezen gevaarlijk voor jonge kinderen (kinderleukemie).

En vooral: een GPS zend niets uit. Hij ontvangt enkel…  Een GSM zendt uiteraard uit.

De uitbaters van de rifugio willen je vooral niet stimuleren om verder te gaan :-(, want verdere aanduidingen zijn eerder onduidelijk en schaars. Om de weg naar de Colma dei Prei (GPS0707) te vinden, dien je over het terras van de hut te lopen. Aan de andere zijde  van het terras (aan de keuken van de hut) vind je schuin links een tamelijk goed pad, dat heden gemarkeerd is met het gebruikelijke wit/rood. Let op dat je niet het horizontale pad rechtdoor neemt, want dat loopt dood.

Na een vlak gedeelte, dat probleemloos te volgen is (zelfs in de mist :-)), vind je aan een gebouw eindelijk terug een wegwijzer (WN07341) om je te zeggen dat je in de goede richting loopt. Vanaf hier vat je de afdaling aan. Aanvankelijk is dit via een mooi pad in het bos.

Aan de eerste almhut (WN073413) is het echter weer prijs. Wie goed naar het kaartje in de Rother-gids gekeken heeft was reeds gewaarschuwd :-(. Als je 2 varianten ziet, voorspelt dat meestal niet veel goeds. Vlak voor de hut vind je enkel houten pijltjes, maar niet de gebruikelijke wit/ rode borden.

Het pad loot nu evenwijdig met de bosrand omlaag, langs de eindsteun van een materiaallift, en dan verder omlaag tot nog een hut. Deze passeer je langs  rechts. Wat lager zie je een pad dat diagonaal naar links gaat door de weide. Je volgt dit omlaag en komt uit op een breder weg, die je naar links volgt tot je opnieuw aan een hut aan een materiaallift uitkomt. Hier vind je opnieuw een wegwijzer. Iets lager aan een ander gebouw, dat eerder een vakantiewoning lijkt, vind je opnieuw een pijltje naar links (GPS0712). Hier volg dan een horizontale traverse tot aan een ander groep gebouwtjes in natuursteen. Hier daal je schuin rechts af, alwaar je opnieuw een goed pad vindt tot aan een hut met kapel (GPS0713).

Je daalt af door het bos tot aan een eerste parkeerplaats. Je gaat naar rechts en net voorbij een woning die in 2012 zwaar verbouwd werd, vind je een pad omlaag dat door het prachtige gehucht Olino passeert en eindigt op een lager gelegen parkeerplaats. Recht tegenover het einde van het pad, zie je het eindpunt van een materiaalkabelbaan (grote rubber band). Rechts naast deze steun vind je een wegwijzer en het begin van een pad. Het pad zelf is goed. Je loopt tot aan een wegwijzer, met uitsluitend aanduidingen naar links (Bushalte Molino).

 

Je gaat hier naar rechts tot in het gehucht Vigino. Hier neem je voor de rivier links (WN07359) een trap omlaag. Je volg een traject tussen de huizen tot je op het einde van het gehucht aan twee woningen (WN07360) naast de gekanaliseerde bergbeek komt. Hier ga je over de brug rechts, terug naar de rijbaan. Je volgt de weg een stukje omlaag tot je links markeringen treft. Dit pad steekt de bochten van de weg af. De Rother tracklog doet dit niet.

Blijf afdalen tot op de hoofdweg in het dal (WN07362). Hier ga je links tot aan de Albergo Locanda del Tiglio (WN07400).

 

Albergo Locanda del Tiglio (WN07400):

Tel: +39/0324/81122

Nota: gezien de beperkte capaciteit, zeker laten reserveren vanuit Rifugio Citta di Novarra.

Nota: strategisch overnachtingpunt, tenzij je in een zelfverzorgingshut wil slapen.

Open: gans het jaar

www.albergolocandadeltiglio.it

H/P: 45€

1/2L Rode wijn: 4€

 

Avondeten:

1°: Zowel gnocchi in kaassaus als pasta pommedore

2°: Milanese met sla

3°: 3 Stukken pizza

4°: Dessert

 

Ontbijt:

1 croissant (verpakt), 1 broodje (30cm), 3x confituur, boter, koffie of thee.

(typisch Italiaans :-()

Kamer: 1 met één vast bed. Eigen douche en toilet.

 

Dag 08 Alb Loc Tiglio – Campello Monti

15.9km

+1950m

-1100m

8u00′

 

Met rust: 8u30’, zonder rust: 8u00’

(Eerste 4u in de regen)

Vanuit de Albergo Locanda del Tiglio (WN07400), keer je terug op je stappen tot aan het punt waar je gisteren op de hoofdweg in het dal kwam (WN07362). Hier ga je naar links de trap af en loop je naar de brug over de rivier aan de kerk. De kerk is werkelijk prachtig gelegen. Aan de overzijde ga je eerst naar links, om daar een muildierpad te vinden tot aan een asfaltwegje (WN07401). Dit volg je naar links tot op het einde van het asfalt (WN07402). Hier ga je de brug over (WN07403) en volg je rechts de grindweg langs de rivier. De weg wordt geleidelijk slechter. Vlak voor het einde ervan (WN07405), neem je links een pad omhoog. Na de laatste brug over een zijrivier kom je aan een splitsing, alwaar je naar links gaat. Het pad gaat zigzag heel steil omhoog door het bos. Je passeert meerdere almhutten.

Vervolgens gaat het pad door een halfopen plek in het bos, die zoals gebruikelijk, naast drassig, sterk overgroeid kan zijn met kruid, waardoor je goed moet opletten op het pad. Na deze open plek dring je weer het bos in tot je dit definitief verlaat aan de boomgrens. Hier kom je weer aan de Alpe Camino (WN07408), die in 2019 uitgebaat werd door iemand die er geiten hoede, waardoor de gebruikelijke jungle van kruiden ontbrak. Verderop krijg je wel terug te maken met zeer lang gras, wat op bepaalde plaatsen ook erg hinderlijk is. Opletten voor teken!

Verderop heeft men het pad verbreed, waardoor de hinder van het lange gras minder is.

Je klimt tot het hoogste punt (ca 1600m) om vervolgens af te dalen naar de zelfverzorgingshut Rifugio Alpe del Lago (GPS0801) (3u30’).

 

Rifugio Alpe del Lago:

9 bedden met dekens, steeds open, fornuis op gas, houtvuur, (rommelig), darm met stromend water. Geen zichtbare exploitatie in 2019. De hut Bivacco Alpe Pian Lago ligt op 1u30’ en is duidelijk netter en beter uitgerust, behalve dekens.

Vanaf de Rifugio Alpe del Lago keer je terug op je stappen en ga je terug over het brugje. Vervolgens volg je een aanvankelijk zeer vaag, maar gemarkeerd pad links van de rivier, tot aan een kloof waar de rivier uitkomt. Hier klim je links van deze kloof de helling op. Boven kom je in een soort kom, met veel rododendron struiken in combinatie met lang gras, waardoor je goed moet opletten om het pad te volgen. Het verloop van het pad is erg grillig, en lang word je in spanning gehouden, naar welke pas het pad uiteindelijk zal leiden.  Het is niet een pas in de richting van waaruit de rivier komt, want die zijn veel te hoog, maar de linkse van twee lagere passen links van je.

Van op de pas op de graad zuidelijk van de Pizzo Camino (WN07410) (45’) daalt het pad af langs de ander zijde van de graad, waarbij het eerst 250m naar links gaat om vervolgens onderlangs naar rechts te gaan en dan terug een stukje te klimmen om ten slotte definitief af te dalen naar de Bivacco Alpe Pian Lago (WN07413)

 

Bivacco Alpe Pian Lago (WN07413):

Veel mooiere zelfverzorgingshut dan de vorige. Deze is eigendom van de gemeente. Netter, beter uitgerust,gasfornuis en bruikbaar kookgerij, mooi terras, geen dekens, 6 slaapplaatsen. Geen exploitatie in de omgeving in 2019, waardoor het gras ook hier zeer lang is. Opletten dus.

 

Vanaf de hut loop je 750m bijna vlak in de flank om dan een haakse bocht te maken en te stijgen naar de kleine pas (WN07415) op de oostgraad van de Punta dell’Usciolo. De pas is reeds zichtbaar vanaf de hut.

Links heb je hier een uitkijkpunt. Aan de andere zijde van deze graad loop je naar rechts en blijf je ongeveer op gelijke hoogte tot je de kom (WN07416) bereikt. Je klimt naar een valse pas. Vervolgens daal je licht af naar het Lago di Ravinella, dat je langs links rondt. Net boven het meer vind je links de afslag naar het dal (WN07417 – San Guido & Forno). Hier moet je echter rechtdoor naar de echte Colle dell’Usciolo (WN07418).

Vanaf de col daal je opnieuw af over een rug tussen 2 bergbeken. 200m onder de pas vind je een wegwijzer (WN07419) in de buurt van stallen. Vlak voor de samenkomst van deze beken vind je de stallen van de Alpe Fomale di Sopra (WN07420). Ook hier was in 2019 geen enkele vorm van exploitatie meer, wat opnieuw resulteert in zeer lang gras. Na de stallen dwars je de beek links van je (WN07421). Vervolgens daal je via de linker oever af, om na de samenkomst van alle beken deze te dwarsen (WN07422) naar de rechter oever. Vervolgens gaat het licht omhoog door een stukje bos, waarna je zicht krijgt op Capello Monti. Voor één keer daalt het pad niet recht af naar het dorp, maar ga je eerst diagonaal naar rechts om aldaar uit te komen op het pad (WN07424) komende van de Bocchetta di Campello/Rimella.

Wie wil overnachten in de Posto Tappa (WN07426) moet hier 200m naar rechts, licht bergop tot aan de Alpe Sass da Mur (WN07425), waar men de sleutel van de Posto Tappa heeft. Men vraagt een IK als borg voor de sleutel (15/p).

Posto Tappa Capello Monti (WN07426):

2de verdieping van een oud school gebouw met winkeltje en vergaderzaal op het gelijkvloers. Zalmroze gebouw met groen luiken aan het speelplein. 7 stapelbedden 2 hoog, douche met warm water, lavabo, normaal WC, stoelen (alleen in 2012) (15€/p)

 

Restaurant/Pizzeria/Albergo Alla Vetta del Capezzone (WN07500 net over de brug):

H/P 42€ (kamer met twee bedden en gemeenschappelijk sanitair)

Zeer beperkte capaciteit. Indien vol, is er nog de Posto Tappa, maar dan  moet je terug omhoog lopen naar de alm achter de sleutel van de Post Tappa (als er nog niemand anders aanwezig is in de Posto Tappa, wat weinig waarschijnlijk is gezien de toegenomen drukte op de GTA).

Voor eten ben je in praktijk sowieso aangewezen op het restaurant.

1/2L Rode wijn: 3,50€

 

Ontbijt: (vanaf 6u30)

Zeer ruim: ruime hoeveelheid brood en niet uitgedroogd, 2 sneden hesp, 100 gr kaas, confituur, 2 thee/koffie

Deze mensen hebben duidelijk begrepen dat de meestal Duitse en Zwitserse bergwandelaars andere ontbijtgewoonten hebben dan de Italianen. 🙂

 

Dag 09 Campello Monti – Alpe Baranca

18.8km

+1600m

-1300m

8u00′

 

Wandeltijd zonder rust: 6u45’ met rust: ca 7u15’

Na het ontbijt in de Albergo, loop je terug omhoog tot aan de Alpe Sass da Mur (WN07425). Indien je gisteren in de Posto Tappa sliep, krijg je na het betalen van 15€ (2012) je IK terug.  Je vat hier echt de klim aan naar de Bocchetta di Campello/Rimella (WN07505) (in de Rother gids: Bocchetta di Campello, op de wegwijzers in Campello Monti: Bocchetta di Rimella).

Je dwarst de beek en treft aldaar een wegwijzer (WN07501). Je klimt verder in zuidelijke richting, naar een stukje bos. Terug op de alm, vind je nabij GPS WN07502 een wegwijzer in de buurt van een almboerderij, alwaar in 2019 geiten werden gehouden. Je loopt naast de schrikdraad omheining omhoog, zonder de beek te dwarsen.

Op een hoogte van bijna 1700m vind je nabij de Alpe Scarpia (WN07503) een wegwijzer. 75m verder dwars je een zijrivier (WN07504). De verdere klim naar de Bocchetta di Campello/Rimella (WN07505) is probleemloos en goed gemarkeerd. Net achter de pas (WN07505) vind je een zithoekje (WN07506).

 

Alvorens de afdaling aan te vatten is het raadzaam om de GPS in te schakelen. In 2019 werd de onderliggende alm geëxploiteerd door een herder met een kudde geiten en schapen.

Het pad was in 2019 hierdoor duidelijker zichtbaar en gemarkeerd.

Je verlaat de pas in pal zuidelijke richting. 150m verder verlaat je echter het pad dat afdaalt naar de Alpe di Pianello. In 2019 was er op het terrein geen enkele aanduiding meer van een eventuele  Rifugio Borgomanero (CAI).

Maar in 2019 werd je nabij GPS WN07507 naar rechts gestuurd. Je daalt af tot een hoogte van 1800m. In het vlakkere gedeelte aldaar word je opnieuw naar links gestuurd in de richting van de Alpe di Pianello. Maar na 100m verlaat je opnieuw deze richting om door de kom in westelijke richting af te dalen tot je bij een wegwijzer (WN07508) uitkomt op een bredere weg komende van de Alpe di Pianello.

Vanaf hier volg je de muilezelweg omlaag tot aan het asfalt. Gelukkig zijn de boorstenen meestel groot en vlak, waardoor je deze kan belopen in plaats van de typisch keien die normaal het “wegdek :-(” vormen.

In Alpe Selle (WN07509), ga je boven het dorp naar rechts richting een rivierbedding. Je dringt het bos in, en 500m verder bereik je een tweesprong (WN07511), alwaar geen zinvolle wegaanduidingen te vinden zijn. Hier zijn er 2 mogelijkheden:

 1. Je slaat rechts af en volgt een pad dat grotendeels op gelijke hoogte blijft tot aan de kerk van Villa Superiore (WN07512). Wat verder zoek je een pad (WN07513) omlaag tussen de huizen tot aan een parking (WN07514). Aan het begin van de weg vind je een pad (WN07515) naar links dat de haarspeldbocht in de weg afsteekt. Je dwarst de rijbaan (WN07516) en vervolgt je weg omlaag via het pad. Aan de rand van Prati (WN07517), ga je rechtdoor omlaag. Je bereikt Rimella en vervolgt rechtdoor omlaag langs de kerk en het gemeentehuis (Rother).
 2. Indien je links afslaat, bereik je al snel het asfalt. Maar na 500m verlaat je dit weer via een pad naar links, aangeduid door plaatselijke bordjes GTA. Het leidt je naar Sella, waarna je de haarspeldbochten van de weg afsteekt, om uiteindelijk uit te komen aan de kerk van Rimella. Je gaat links van de kerk richting gemeentehuis. Hier daal je links voor het gebouw af om zo langs de Albergo Fontana (WN07518) te passeren. (2012)

Vervolgens ga je naar links omlaag tot op het asfalt. Onderweg passeer je een bron (WN07519), alwaar je ook wat in de schaduw kan zitten.  Op het asfalt ga je rechts tot aan de eerste haarspeldbocht, alwaar je net voorbij een zijweg naar Pianello, een pad vindt ter hoogte van het eindpunt van 2 materiaalkabelbanen (WN07520).

Het pad daalt af tot aan de brug over de Torrente Landwasser, om dan de klim aan te vatten richting La Res (WN07526). In de dorpjes Roncaccio Inferiore en Superiore, dien je wel goed op te letten, want het verschil tussen het pad en een private toegang tot een huisje is vaak niet erg groot. In Superiore passeer je langs een Rifugio (GPS0908), die bevoorraad wordt met een kabelbaan.

Vanaf hier volg je een mooi relatief vlak pad door het bos. Vlak voor La Res, loop je door een alm, waar het pad wat vervaagt. Je klimt tot de pas, en gaat aldaar naar links en onmiddellijk naar rechts, ter hoogte van een informatiepaneel (WN07526) van de Via Alpina. Hier vervolg je in noordoostelijke richting.

Het begin van het pad dat afdaalt van La Res (WN07526)  is ook vaag, gezien het door een almweide verloopt. Eenmaal aan de boomgrens (WN07528) vind je weer een zeer duidelijk pad tot Belvedere (WN07530). Vlak voor het gehucht ga je echter scherp rechts (WN07530) .

Onderweg passeer je een waterverzamelpunt met een buis waar je water kan tappen (WN07531).  200m verder verliet je in het verleden dit pad (WN07532 Trajectwijziging) naar rechts. Nu verlaat je dit vlak voor Ronco scherp links (WN07523). Je keert terug naar een kerk, die je daarnet van bovenaf zag liggen (WN07524). Je bereikt  Bocco Superiore (WN07525), en daalt af door het dorp tot op een betere weg, alwaar je terugkeert op het oude traject.

Het pad wordt vager en heeft last van overgroeiend gras. Boven La Piana is er opnieuw een trajectwijziging (WN07527). Je daalt niet af tussen de huizen, maar vervolgt rechtdoor via een weinig gebruikt pad met netels richting een paar vrijstaande huizen, alwaar je alsnog afdaalt naar het asfalt (WN07528).

Vanaf hier kan je het niet meer vermijden tot het einde in Campo (WN07530). Onderweg passeer je nog langs het gehucht Santa Maria (WN07529), met een Posto Tappa die heden gesloten is. De B&B Yellow House is er heden wel open. In Campo (WN07530) vind je opnieuw wegwijzers en een pad naar de Alpe Baranca (1u).

Je negeert de eerste afslag naar links richting een metalen brugje, maar klimt langs dezelfde oever verder omhoog tot aan een buizenbrug (WN07532), waar je bij mooi weer kan baden. Hier dwars je de rivier en blijf je verder langzaam klimmen tot aan de Alpe Baranca (WN07600). De hut zelf ligt een beetje rechts van het pad naar de Colle Baranca. De mast met een Italiaanse vlag, die je langs het pad ziet wapperen, net voorbij Alpe Baranca, betreft een kapel.

Alpe Baranca (WN07600):  

Tel: +39/347/8659385

Open: half juni tot eind september

http://www.rifugioalpebaranca.com

H/P: 45€

1/2L Rode wijn: 5€

Klein bier: 3€

 

Avondeten:

1°: Anti-pasta (zeer ruime keuze, bijna een maaltijd op zich)

2°: Pasta Pommedore

3°: Worst met bonen (uit blik)

4°: Kaas (als er nog plaats is in je buik)

Tijdens de maaltijd reeds braakneigingen. Problemen met voedingshygiëne?

 

Ontbijt:

Toast, confituur, muesli, koffie of thee, geen kaas of vlees. (meegenomen, wegens nog geen eetlust)

 

Kamer: 1 lager onder het dak. Eén douche en toilet. (Vrij druk door 1 familie met kinderen en nog een aantal koppels, goed vol.. ).

 

 

Dag 10 Alpe Baranca – Carcoforo

8.3km

+700m

-900m

4u00′

 

Met rust: 4u00’, zonder rust: 4u00’   (koel)

Vanaf de hut loop je naar rechts omhoog tot aan het hoofdpad naar de Colle Baranca (GPS1003). Je passeert eerst de vlaggenmast aan de kapel, alwaar het pad een zigzag naar links maakt. Vervolgens klim je verder omhoog langs de rivier tot aan de buizenbrug (WN07601) net onder het Lago Baranca (WN07602). Vervolgens gaat het rechts van het meer tot aan de Colle Baranca (WN07604) (45’).

Op de pas vind je een drinkbak (WN07605). Hier ga je tussen de huizen naar links. Je vindt hier een oude herberg met opschrift op de gevel, alwaar er in 2019 sporen van actieve exploitatie waren, maar vermoedelijk niet op het vroege uur dat ik daar passeerde. Je passeert een drinkbak voor vee, en je volgt de weg tot je een wegwijzer tegenkomt (WN07606), alwaar je de brede weg naar de (vervallen) Villa Lancia naar rechts verlaat voor een pad, dat klimt. Het pad wordt soms wat vaag in de vlakke met gras bedekte delen, maar het is goed gemarkeerd. Via een tussenpasje (WN07607) klim je naar de Colle d’Egua (WN07609 -1u40’). Vanaf hier heb je, bij helder weer en als je vroeg genoeg bent, een prachtig zicht op de Monte Rosa groep.

Vanaf de Colle d’Egua neem je het gemarkeerde pad. Aan de Alpe Seletti (WN07610), passeer je rechts van de gebouwen, om bij het laatste gebouw naar rechts te gaan. 150m verder, na het dwarsen van een beekbedding, vind je een wegwijzer (WN07611). Hier neem je het dalen pad links, niet het horizontal pad rechts. 200m verder in zuidelijke richting, 50m voor de Alpe Egua keert het pad terug in noordwestelijke en later westelijke richting.

Je daalt verder tot je aan een splitsing komt naar de Rifugio Boffalora/ Paolo Majerna  (WN07613 – CAI). Het pad naar de  hut is op dit ogenblik het duidelijkste pad, en wie iets wil drinken of eten in de hut, volgt dus gerust de markeringen rechtdoor. De variant naar links is niet korter, en zeker meer overgroeid, dan die via de hut.  Beide varianten komen terug samen op de Alpe Giant (WN07614), net onder de Rifugio.

Onder de hut leiden de markeringen je in de richting een beekbedding (WN07616), waar je zou moeten waden. Rechts van je zie je echter een brug (WN07615), die je kan gebruiken om de beek te dwarsen. Vanuit het dal staat deze beter aangegeven. Op een hoogte van ca 1500m passeer je de Agriturismo Bruc (WN07618). In 2019 was er geen aanduiding meer van het aanbieden van overnachtingsmogelijkheid.

Bij het begin van het dorp, passeer je een GSM mast (WN07620). Vervolgens ga je door het dorp, langs 2 kerken tot op het asfalt. Hier ga je links de brug over, waarna je op je rechterzijde Albergo Alpenrose (WN07700) (2u) treft.

Albergo Alpenrose (WN07700):

Tel: +39/0163/95646 of /95601

Open: begin juni tot eind september

 

H/P in gemeenschappelijke kamer: 45€, H/P in individuele kamer: 55€

1/2L Rode wijn: 4€

Pasta ragou ’s middags: 8€

 

Avondeten (19.30u):

1°: Tagliatelle met bos-champignons

2°: Varkensreepjes, varkenspoot of gebraad.

3°: Taart

 

Ontbijt: zeer ruim ontbijtbuffet

Meerdere soorten brood, toast, confituur kaas, hesp, muesli, koffie of thee, fruitsap, yoghurt.

 

Kamer: 2 gemeenschappelijke kamers met stapelbedden. Elk met douche en toilet. (met 3 in een kamer) Individuele kamer mogelijk tegen meerprijs.

 

Winkel: 1 (WN07621) Openingstijden onvoorspelbaar.

Dag 11 Carcoforo – Rima

8.7km

+1050m

-900m

4u00′

 

Met rust: 4u30’, zonder rust: 4u00’   (koele klim)

Gezien ik voor 7 jaar doorgelopen was naar de Rifugio Ferioli omwille van weersvoorspellingen voor de volgende nacht en ochtend en mij dat goed bevallen was, was dit ook mijn initieel plan. Volgens de info in de Rother gids, gaat de Rifugio Ferioli pas open in het begin van augustus. Dit bleek echter niet correct volgens info uitgehangen in Rima. Wie dus zeker wil zijn over de toegankelijkheid van de Rifugio Ferioli, doet het best nazicht op de site van de plaatselijke afdeling van de CAI: www.caiolgiate.it .

Vanaf Albergo Alpenrose (WN07700) ga je naar links, terug de brug over. Vervolgens ga je rechtdoor en paseer je aan de linker kant een groep vakantiehuisjes. Je blijft de weg volgen tot het einde van het berijdbare deel. Eerst heb je een afslag naar links (GPS 1102), met een eerste brug. Vervolgens ga je verder tot na de tweede brug, waar de weg niet meer berijdbaar is. Hier  dwars je een tweede brug. Iets verder vind je een wegwijzer (WN07702). Hier ga je naar links omhoog. Hogerop vind je een pijl met GTA tussen de huizen van de WN07703 Alpe Selva Bruna. In 2019 werd deze alm geëxploiteerd (koeien).

Je dwarst twee beekbeddingen en dan gaat het zigzag omhoog via een goed pad langs de Torrente Trasinera tot aan de Alpe Trasinera Bella (WN07705). Deze alm wordt geëxploiteerd door een schaapherder, en dat is te zien op het pad. Je gaat verder omhoog in de richting van de vervallen Alpe del Termo (WN07706).

Verder verloopt het pad vrij probleemloos, behalve in de kom onder de Colle del Termo (WN07707). In het steenslagveld aldaar, dien je goed op te letten om het pad te onderscheiden. De markeringen zijn hier niet zo goed, en van bovenaf is het pad beter zichtbaar. Vanaf de Colle Terme (GPS 1104) heb je opnieuw een gedeeltelijk zicht op de Monte Rosa.

In de afdaling volg je het pad eerst 100m naar link, om dan in zigzag af te dalen tot 2050m. Het pad is met houten balken verstevigd is tegen de erosie door water en schapen. Het bovenste deel is begraasd. Dan volgt een travers van ca. 500m naar rechts, om dan de afdaling door het bos aan te vatten.  De afdaling is lang, maar niet zo lastig voor de knieën. Aan een almhut (WN07710) tref je blaffende honden aan de leiband. Je daalt verder af door de almweide en vervolgens door het bos tot de samenkomst met een tweede pad. Je vindt hier geen enkele aanduiding. Je daalt verder af tot aan het dorp en dan daal je steeds rechtdoor af door het dorp.

Op het centrale plein aan de ingang van de kerk vind je de Albergue Alpino (WN07712), heden het infopunt voor de Posta Tappa (WN07800).

Posto Tappa (WN07800):

14 bedden, 1douche, 2 toiletten, elektrische handdoekdroger, pelletkachel, overdekt terras met uitzicht. Bedden met dekbed en set wegwerplakens en voorwaar een paar wegwerp hotelbadslippers. In de badkamer ook hoteldouchezeepjes.

Albergue Alpino (WN07712):

H/P incl overnachting in de Posto Tappa: 50€

Avondeten (19.30u):

1°: Pasta of bouillon met pasta

2°: Brasato of Vitello Tonnato met koude aardappelsla

3°: Taart

Flessen wijn: vanaf 16€

De voorgevel (kant parking/dal) van de Albergue Alpino verraadt dat het een Walser huis is, maar het interieur van het restaurant slaat je met verstomming. Het is een soort show case van het kunnen van de ambachtslui in Rima, inzake valse marmer. Werkelijk verbazingwekkend. Je eet onder het toeziend oog van een dame met ontblote borsten op het plafond geschilderd. Behalve de verwarming lijkt alles behoorlijk origineel. Prachtig!

 

Ontbijt luxe (7.00u):

Meerdere soorten brood, toast, confituur kaas, hesp, ontbijtgranen, koffie of thee (zelfs witte), fruitsap, yoghurt.

 

Dag 12 Rima – St’Anton di Val Vogna

15.1km

+1400m

-1100m

5u45′

 

Met rust: 6u00’, zonder rust: 5u45’   (koele klim)

Je slaat het straatje aan de zijgevel van de kerk in, welke je ook gebruikt om naar de posto tappa te lopen. Op het plein met pomp ga je echter links rechtdoor ipv rechts rechtdoor naar de posto tappa. Achter het eerste huis sla je links in en bij de eerste mogelijkheid ga je naar rechts. Je loopt nu naast een beek en treft een wegwijzer bij GPS WN07801. Je loopt achterlangs de huizen en dan ga je links over een brugje. Vervolgens gaat het tussen vakantiehuisjes omhoog tot aan een splitsing bij een groot infopaneel (WN07802). Hier ga je links richting Rifugio Ferioli. Het betreft een goed pad. Hogerop vind je opnieuw een splitsing, met een grote wegwijzer links (WN07803). Rechts vind je een klein pijltje dat je omhoog naar de Rifugio Ferioli leidt.

150m  hoger ben je op de Valmontasca (WN07804). Nog eens 150m hoger ben je op de volgende alm (WN07805 Alpe Vorco).

Verder gaat het vrij probleemloos omhoog tot aan de Colle Mud (WN07806).

Vanaf de pas daal je af via het pad 8. Vervolgens is er een splitsing (WN07808), alwaar je naar rechts gaat, indien je de Rifugio Ferioli (WN07809) wenst aan te doen.

In 2012 begon het te lichtjes regenen, bij aankomst op de Colle Mud. Een uur later ging dit over in een volwaardige hagelbui. Na de hagelbui zijn er nog twee dagwandelaars afgedaald naar Alagna, waardoor ik enige gast was die avond.

Rifugio Ferioli (CAI) (WN07809):

Wandeltijd zonder rust: 6u30’ met rust: ca 6u40’ (Vanaf Carcaforo)

 

www.caiolgiate.it

caiolgiate@yahoo.it

 

Tel: +39/0163/91207

Tel: +39/334/5631105

Open: 5 juli tot 15 september, enkel weekend tot 29 september (data 2019, zie website voor actuele data!!!)

Prijzen 2012:

Terras na de hagelbui 😦 .

H/P: 29€

1/4L Rode wijn: 2€

Totaal: 31€

(Al de rest op het huis)

 

Nota: gezien ik enige gast was, at ik samen met de crew van 4 man in de keuken.

 

Avondeten:

Happy hour J: 2 karaften wijn met kaas en salami, gerookte hesp, vet

1°: Anti-pasta

2°: Pasta ragou

3°: Polenta ragou

4°: Taart

5°: Koffie met schnaps.

 

Ontbijt:

Toast, confituur, koffie of thee, geen kaas of vlees.

Kamer: volledige lager voor mij alleen

Nota: de aanvoer van brood en taart gebeurt te voet. Al het overige wordt per helikopter aangevoerd.

De hut betreft een vrij eenvoudige en kleine hut. Eten doe je bij goed weer op het ruime terras, en bij slecht weer boven de keuken. Er is een goederenlift vanuit de keuken en een trapladder voor de bediening. Slapen doe je in het hutje ernaast. In nog een ander hutje vind je één douche en 2 Franse toiletten.

 

Indien je echter in Rima geslapen hebt en geen behoefte hebt aan een pauze, kan je aan de splitsing boven de hut (WN07808) naar links gaan. Het pad is korter, maar weinig gebruikt, en vroeg in het seizoen zal je moeten uitwijken voor sneeuwresten. In praktijk ben je sneller langs de hut, gezien dat pad beduidend beter is.

Beide paden komen terug samen bij GPS WN07810. 100m lager bereik je de Alpe Venghy (WN07811). Nog eens 150m lager passeer je de Alpi di Mud di Mezzo (WN07812). In het hoger deel van de afdaling vind je veel los materiaal op het pad. Het lagere deel wordt begraasd door koeien.

In het beboste deel zijn er afwijkingen, zowel tov de Rother tracklog als het pad aangegeven op de digitale kaart. Je komt aan een stuk pad waar men trappen gemaakt heeft door stenen mooi te stapelen. Ter hoogte van een stortvloeddam kan je de rivier dwarsen, maar de wegwijzers leiden je naar een lager gelegen brug (WN07814). Een weinig verder kom je uit op het asfalt. Je loopt via het asfalt door Pedemonte en passeert een kerk met mooie fresco’s op de voorgevel. Aan de brug, kan je zowel voor de brug de grindweg nemen als het asfalt blijven volgen over de brug naar links. 200m verder kan je het asfalt toch niet meer vermijden en volg je dit naar Alagna (WN07818). Je vindt hier naast twee geldautomaten (WN07817 & WN07820), een kleine kruidenierszaak (WN07819) en veel dure hotels. Het is niet een plaats waar ik blij van word.

 

 

Op een tweesprong zonder wegwijzer (WN07821), ga je naar links. 50m verder vind je een overdekte picknick met bron (WN07822). 150m verder bereik je de hoofdweg, die je 50m naar rechts volgt om dan de rivier te dwarsen via een voetgangersbrug. 1,5km verder bereik je een betonnen brug (WN07826), alwaar je terug de rivier dwarst.

Je dwarst de SP299 en volgt een straatje naast een appartementsgebouw, dat doodloopt voor autoverkeer. Je volgt dit tot je uitkomt op de Via Real. Indien je de bijzondere kerk van Riva Valdobbia (WN07828) (foto pagina 83 Rother) wil zien, sla je links af in de Via Real. Zo niet, volg je de stijgende asfaltweg tegenover jou. In de eerste haarspeldbocht komen beiden terug samen.

Een kleine 100m voorbij de bocht vind je een klein houten wegwijzertje met de aanduiding “Alta Via”. Neem dit vaag pad tot aan de bosrand, alwaar de weg breder wordt. Ter hoogte van een GSM-mast (WN07830), vervolg je via de weg naar links. In de volgende haarspeldbocht verlaat je opnieuw het asfalt via een klein paadje naast een drinkwatercollector in een gebouwtje. Net voor een picknick aan een oorlogsmonument, kom je terug op het asfalt, om dit niet meer te verlaten tot de Rifugio Sant’Antonio di Val Vogna (WN07900).

 

Rifugio di Sant’Antonio di Val Vogna (WN07900):

 

Tel: +39/0163/91918

+39/347/3368950

Open: gans het jaar.

H/P in Lager: 38€, zeer beperkte capaciteit qua kamers (ik heb er slechts één tweepersoonskamer gezien)

1/4L Rode wijn: 3€

4dl Bier: 5€

Deca: 1,20€

 

Middageten (2012):

1° :Huisgemaakte ravioli met brood: 4€

2° :Konijn met aardappelen: 12€

Avondeten 2019 (20u):

1°: Huisgemaakte ravioli of pasta pommedore

2°: Konijn, goulash of brassato met aardappelen

3°: Kaas of taart.

Minder druk in het restaurant dan 7 jaar geleden, gezien het laatste deel van de weg in principe afgesloten is voor normaal verkeer. Welke impact heeft een dergelijke maatregel op de leefbaarheid van het restaurant/posto tappa? En het was nu niet dat het hier voorheen zwart zag van het volk of dat er zwaar aan wildparkeren gedaan werd.

 

Ontbijt (7u):

Brood, toast, confituur, choco, koffie of thee.

Lager onder dak: minimale scheiding door tussenschotten, deels stapelbedden en gewone bedden. Douche en toilet. (6 personen op het Lager in 2019, alleen in 2012).

 

Dag 13 Sant’Antonio  – Rifugio Rivetti

14.8km

+1300m

-500m

5u30′

 

Met rust: 6u00’, zonder rust: 5u30’   (koele klim)

Je verlaat de Albergo naar links en volgt de grindweg in het verlengde van het asfalt tot je vlak voor een kleine waterkrachtcentrale de weg verlaat via een pad (WN07901) dat rechts omhoog verder gaat. Aan de waterkrachtcentrale houdt de weg effectief op. Vervolgens volg je het brede pad tot aan de Napoleontische brug. Onmiddellijk na deze brug over een zijrivier vind je een wegwijzer en ga je naar links via een houten brug over de hoofdrivier (WN07903).

Je volgt deze verder stroomopwaarts en passeert de Alpe Buzzetto (WN07904), alwaar een bioboer West Highland runderen kweekt en bioproducten verkoopt. Bij WN07908 dwars je de hoofdrivier. De wegvoering is hier zeer moeilijk, omwille van enerzijds het landschap zelf en anderzijds de aanwezigheid van koeien en hun vlaaien. Het pad wordt verduidelijkt door vaak kleine cairnes en weinig recent opgefriste verftekens, die bovendien aangebracht zijn op grote tussenafstanden. Opletten is hier dus absoluut noodzakelijk.

De Alpe Camino (WN07909) is recent niet geëxploiteerd. Op de digitale kaart wordt na de hut een splitsing aangegeven van twee paden die beiden eindigen aan de Alpe Maccagno.

Het pad dat in tegenwijzerzin naar de Alpe Maccagno loopt wordt gebruikt. Of het andere ook feitelijk aanwezig is kon op het terrein niet uitgemaakt worden.

De Alpe Maccagno (WN07911) werd in 2019 niet meer geëxploiteerd, mogelijks door de huidige toestand van de hut. Vlak voor de hut, moet je een rivier dwarsen (WN07910) via de hoge stenen. Het pad leid je tot vlak bij de hut, om vervolgens weer ervan weg te lopen en onmiddellijk terug dezelfde rivier te dwarsen, via alweer wat hoge stenen. Er is tegenwoordig een afteekje (WN07912). Je loopt langs de westelijke zijde van het meer aan de Alpe Maccagno. Vervolgens keer je terug naar de hoofdrivier om deze te dwarsen nabij GPS WN07914. Daarna gaat het omhoog naar het Lago Nero (WN07916). Vanaf hier is het pad beter gemarkeerd en gaat het deels via blokwerk omhoog tot aan de Passo del Maccagno (WN07917).

De afdaling is zeer steil. Je stokken 30cm verlengen is raadzaam. Het eerste deel daal je af langs een rotsachtige passage, alwaar je je handen dient te gebruiken voor een grote afstap. Daarna gaat het over in een grashelling, met steen, aarde en gras. De markeringen zijn hier geel. Voorbij de beek (WN07918) in het diepste punt van de kom,  zie je reeds het pad naar de volgende pas. Midden in de kom vind je een wegwijzer aan een reuze cairne (WN07919). Vanaf hier loop je ook op de Alta Via 1.

Na de tweede pas Colle Lazoney (WN07920) is het terrein opnieuw rotsachtig. De markering is hier zeer goed. Je loopt hier door blokwerk, met meestal vlakke stapstenen. Aan de laatste wegwijzer voor de derde pas gaat de Alta Via 1 naar rechts. De Colla della Mologna Grande (WN07926) is 5’ rechtdoor vanaf hier. Je herkent de pas aan de Tibetaanse wimpels.

Vanaf de pas zie je de hut (WN08000) liggen. Onderweg vind je nog veel blokwerk, met meestal vlakke stapstenen. De ingang van de hut vind je rechtsom (links is de keuken).

Rifugio Rivetti  (WN08000):

Tel: +39/015/2476141

Open: midden juni tot midden september.

H/P in Lager: 40€

Douche: 1,50€

1/4L Rode wijn: 3,00€

Soep: 6€ (‘s middags)

 

Avondeten:

1°: Anti-pasti

2°: Couscous, varkensstoverij, courgettes, bonensla

 

Ontbijt: vanaf 7u00 (in praktijk 6u30’)

Grote kan thee of koffie, gelukkig is er muesli, zeer droog brood of voorverpakte toast met confituur

Kamer van 4 alleen, vernieuwd sanitair naast de ingang, met één douche, 2 Franse toiletten, 1 normaal toilet.

Gasten: GTA publiek en veel lopers uit het dal.

 

Dag 14 Rifugio Rivetti – Rif Savoia (lift)

19.5km

+900m

-1725m

6u15′

Met rust: 6u45’, zonder rust: 6u15’   (met lift)

Met rust: 8u30’, zonder rust: 8u00’   (zonder lift (2012))

De afdaling verloopt probleemloos tot aan de eerste almhut. Onder weg passeer je de Alpe Lavazey met de ruïne van de door een lawine vernietigde Rifugio Rivetti (WN08001). Vanaf de volgende hut (WN08004) vind je een muildier- en veeweg aangelegd met kinderkopjes. Het is zeer lastig lopen tot in Piedicavallo, vanwege deze kinderkopjes  en als de stenen nat zijn door de regen en daardoor ook glad, wordt het alleen maar erger.

Aan het einde van het pad kom je uit op de hoofdweg in het dorp. Je kan hier of iet s verder naar rechts, richting parking en brug over de rivier. Aldaar vind je het begin van het pad naar de Madonna della Neve. Vanaf de straat, zie je een materiaallift die eindigt op een kale pas tussen de bomen. Dat is de Madonna della Neve. Dit is vooral een bestemming voor dagjesmensen vanuit Piedicavallo. Persoonlijk vind ik het aantal toegevoegde hoogtemeters te groot en bovendien zijn die vermijdbaar via de weg. En dus volg je hier beter de weg 3km naar links, om alzo af te dalen tot in Rosazza. Ook hier werd geen winkel opgemerkt.

Je loopt door het dorp van Rosazza en op het einde ervan neem je de goed aangeduide afslag naar het Santuario San Giovanni (WN08012). Je volgt het asfalt tot het begin van het gehucht Gliondini (WN08013). Hier kan je een eerste maal het asfalt verlaten op weg naar het Santuario San Giovanni. Je loopt tussen de huizen van het dorp door en op het einde ervan daal je kortstondig af in de richting van een brug, die je dwarst. Aan de overzijde ga je naar links langs de rivier en een weinig verder (WN08014 Pad omhoog) kom je aan een splitsing tussen een stijgende en een dalende weg. Je vindt hier geen enkele aanduiding, maar logischerwijs neem je hier de stijgende weg door het bos. De weg blijft meestal in de buurt van de rijbaan. Meestal is de historisch weg relatief breed, behalve op één plaats, waar hij gedeeltelijk ingenomen werd door de helling van de rijbaan hogerop de helling. Je passeert de 8016 Cappella di Santa Maria Magdalena, alwaar je ook het pad omlaag negeert. Vlak voor het Santuario (WN08017) kom je terug op het asfalt.

Je gaat rechtsom het Santuario (WN08018) en aan de achterzijde neem je een weg (WN08018A), die onderlangs de meest stijgende weg gaat. Deze weg passeert door het gehucht Case Gamma. Bij GPS WN08018B keer je terug naar de hoofdweg, welke je volgt tot je in een haarspeldbocht een groot gebouw (WN08020 (gewezen hotel?)) treft. Hier vind je een wegwijzer (WN08019) en een aanduiding GTA. Neem hier de met gras begroeide weg onderlangs het gebouw. Bij GPS WN08021 (Afslag niet links) vind je de splitsing tussen de lage variant, die rond de berg gaat (links afslaan, beschreven in Rother) en het originele GTA traject, dat over de berg gaat.

Wie over de berg wil, vervolgt dezelfde richting en gaat via een brede bosweg omhoog tot je terug op het asfalt uitkomt (WN08022 Wegwijzer). Hier ga je via het asfalt naar links omhoog. Verderop vind je nog 2 afsteekjes van het asfalt, die reeds heel erg steil waren, maar door recente bosbouw totaal onbruikbaar geworden zijn (WN08023).

In de voorlaatste haarspeldbocht (WN08023), vind je het begin van een terug bruikbare langere afsteek, waarbij je terug aan de weg komt (WN08024) op de grens van de bomenlijn. Links langs de weg vind je Locanda della Galleria Rosazza (WN08024A), een hotel met uitzicht, dat biomaaltijden verstrekt. Het pad dwarst echter de weg en klimt omhoog in de flank in de richting van een stenen stal (WN08025). Vanaf deze stal zie je een bijna horizontale weg richting pas. De stal wordt heden niet meer geëxploiteerd, en dat resulteert in zeer lang gras, wat het lopen en de oriëntatie bemoeilijkt. Vanaf de stal wordt de weg breder en heb je minder last van het lange gras.

Eenmaal op de Colle della Colma (WN08026), heb je zicht op de Santuario di Ororpa (WN08035). Je daalt de pas af naar rechts. Je betreedt het bos en vlak boven de Cascina Orone (WN08027 – ruïne), vind je op zeer korte afstand 3 wegwijzers die je in wijzerzin rond deze ruïne leiden, om bij de derde WN08029 links omlaag te gaan.

Uiteindelijk kom je uit op de asfaltweg komende van de Locanda della Galleria Rosazza.

De routekeuze die je nu maakt, wordt hoofdzakelijk bepaald door het feit of je stopt in het Santuario di Ororpa dan wel of je ’s avonds nog de kabelbaan omhoog neemt richting de Rifugio Savoia. In dit geval ga je naar links, licht omhoog tot je 100m verder een dalend pad naar rechts vindt. Het bergstation dat je vanuit het Santuario di Ororpa ziet is niet dat van de Rifugio Savoia, noch dat van Capana Renata, maar het reeds 40 jaar verlaten Bergstation op de Monte Mucrone. Als de bovenzijde van de berg wat wit ziet, is dat wel belangrijk omweten :-).

Wie nog de energie heeft om te voet naar de Rifugio Savoia te gaan, slaat hier deze weg naar rechts af en spaart zo een aantal meters stijgen. Je volgt deze weg bergafwaarts tot je aan een brede bosweg komt (WN08031), met wegwijzers richting Rifugio Savoia. Eerst komt er van links een pad bij dat van het Santuario di Ororpa komt (WN08037). Wat verder vind je een geel gemarkeerd pad, aangeduid als Oropo Verticale, een klim- en Klettersteig-gebied).

Wat verder dwarst de weg een bij regen tamelijk brede beek via de hoge stenen. Net daar voorbij verlaat je de brede weg, die plaatselijk in zeer slechte toestand is voor een behoorlijk goed pad dat in zigzag de flank beklimt tot aan de Rifugio Rosazza /Mucrone (WN08038). Dit is geen CAI hut, zoals beweerd wordt in de Rother gids. De binnenzijde komt wat primitief over, en de Rifugio Savoia is zeker een betere plek om te overnachten.

Vanaf de Rifugio Rosazza klim je nog wat verder hoger tot aan het eindstation van de kabelbaan, om dan horizontaal tot aan de Rifugio Savoia (WN08100)  te gaan.

 

Rifugio Savoia (WN08100):

Tel: +39/015/8495131

Open: begin juli tot begin september.

www.rifugiosavoia.it   rifugiosavoia@gmail.com

 

Prijzen 2012:

H/P in kamer: 39€

1/2L Rode wijn: 3,00€

Bar: 2€ ?

 

Avondeten (19.30u):

1°: Anti-pasta

2°: Pasta

3°: Gegrild vlees met groenten

4°: Taart met thee of koffie

 

Ontbijt: vanaf 7.30u

Vers croissants brood, confituur, choco, honing, thee of koffie

 

Kamer van 4 (alleen) met douche en toilet op de kamer, geen lakens, eigen lakenzak te gebruiken, maar met wel handdoeken van de hut.

 

Nota:

 • In 2012 was ik hier de enige echte gast, en dus at ik samen met de uitbater en de kok en de liftbediende aan één tafel. Alleen reizen… het heeft soms zijn voordelen.
 • In 2019 was er hier een bijeenkomst van de plaatselijke Alpenclub, met als gevolg dat er hier een zee van vaak zeer dronken personen rondliep. Bovendien was de Rifugio Savoia dat weekend volzet en was het personeel zeer gestrest door de drukte. Niet erg aantrekkelijk als omgeving, en dus ging ik nog verder naar de Rifugio Coda (2u30’). Gelukkig was ik in 2019 me de lift omhoog gegaan. De combinatie klim en vervolg zou echt te veel geweest zijn, na een start vanuit de Rifugio Rivetti.

 

Dag 15 Rifugio Savoia – Trovinasse

13.9km

+750m

-1250m

6u15′

Met rust: 6u45’, zonder rust: 6u15’

Je verlaat de Rifugio Savoia (WN08100) via de voordeur en gaat dan naar links tot aan de wegwijzer. Hier ga je opnieuw links via de brede weg naar het Lago di Mucrone. Indien hier ’s nachts sneeuw gevallen is, verandert de weg in een ondiepe beek. Verderop daalt deze weg af naar het dal. Dit is de weg die je gisteren tijdens de klim kon zien aan de overzijde van de vallei. Je verlaat deze weg echter aan een wegwijzer (WN08101) naar recht, net voorbij een zijbeek. Eerst passeer je het Lago di Mucrone, een picknickplaats op zonnige dagen.

80m verder is er een afslag naar de Colle Chardon. Verderop is het pad naar de pas heraangelegd met balken die de erosie op de afsteekjes moet tegengaan, maar eigenlijk promoten ze daarmee het gebruik van de afsteekjes in plaats van het oorspronkelijke pad.

Net voorbij de Bocchetta del Lago (WN08104) ga je naar rechts, en volg je een goed aangelegd pad in de flank van de berg. Je verliest weinig hoogte. Pas in het laatste deel vlak voor de Rifugio Coda, win je aan hoogte. Je vindt hier een aantal passages, die met touw en ketting gezekerd zijn. Zeker in een tussenafdaling zijn deze hulpmiddelen bruikbaar.

En dan sta je plotseling aan de Rifugio Coda (WN08109). Voor wie in de Rifugio Savoia (WN08100) sliep, is het te vroeg om al halt te houden. Maar gezien ik dit nog deed in combinatie met de vorige etappe, overnachtte ik hier.

 

Rifugio Coda (WN08109):

Tel: +39/015/2562405

Tel: +39/370/3266366

Open: begin juli tot begin september.

rifugiocoda@libero.it

 

Prijzen 2019:

H/P in kamer: 39€

1/2L Rode wijn: 5,00€

1,5L water: 2,50€

Douche niet aangerekend wegens problemen met de geiser (koud).

 

Avondeten (20.00u):

 

1°: Pasta – Minestrone

2°: Grote kippenbil met bonen, aardappel macedoine en sla.

 

Ontbijt: vanaf  6.00 (officieel vanaf 7.30u)

Typisch Italiaans (alles verpakt): toast, koekjes, confituur, choco, thee of koffie

 

Kamer van 4 (alleen, naast het sanitair en dus veel nachtlawaai), geen lakens, eigen lakenzak te gebruiken.

 

 

Aan de wegwijzers in de buurt van de hut heb je niets, want die wijzen je allemaal naar het dal. Vanaf de voordeur van de hut, vertrek je haaks op de voorgevel in de richting van 2 zuilen van gestapelde stenen (cairnes) naar een klein tussencolletje (WN0811).

Dit pad is zowat het tegenovergestelde van het pad dat je volgde naar de Rifugio Coda. Hier loop je op de graad, of er vlak bij, en dat betekent veel op en af. Je loopt hier ook op de grens van twee Italiaanse regio’s, waardoor geen van beiden de verantwoordelijkheid wil nemen over wie nu het pad zal onderhouden en dus heb ik nog nergens zo een kakofonie van verschillende kleuren van tekens gezien, met als gemeenschappelijk kenmerk dat geen van allen recent werd opgefrist. Het pad zelf is smal, vaak overgroeid met gras waardoor het soms moeilijk zichtbaar is en bovendien krijg je op een aantal strategische plaatsen op het pad te maken met hoofdzakelijk geitenmest. In de moeilijke passages is het pad gezekerd met beugels, stangen of touw.

Vlak na de Colle Di Carisey (2142m) (WN08111) vind je de splitsing (WN08113) tussen de GTA en de kamroute van de Alta Via 1.

Het pad van de GTA is vooral in de flank van de Monte Bechit (2320m) (WN08114) zwaar toegegroeid. Je moet uiterst aandachtig zijn bij de plaatsing van je voeten in dit deel.

Net onder de top van de Monte Bechit (2320m) (WN08114) ben je weer in meer open terrein (WN08117), maar moet je klimmen. Rond de 2100m ga je terug over in traverse tot net onder de Colle della Lace (WN08119), alwaar je weer moet klimmen naar de het opgesloten gebouw op de Alpe della Lace (WN08118), vanwaar je doorklimt naar de Colle della Lace (WN08119) zelf.

In 2012 was het pad van de GTA afgesloten en diende ik de route over de kam te volgen. Op het eerste zicht lijkt die zwaarder dan het GTA-traject in de flank, maar in praktijk is dit verschil verwaarloosbaar. Vanaf de splitsing word je richting Monte Bechit (2320m) (WN08114) en de Monte Roux (kruisbeeld op de top) (2316m – WN08116) gestuurd. Vlak voor de top van deze laatste (ook pad omhoog), word je echter links om de top gestuurd (WN08115) via een pad dat gezekerd is met een dik fel blauw synthetisch touw, dat je door de moeilijkste delen van de afdaling helpt tot op de Colle della Lace (WN08119). Op de Col zie je recht naar beneden een kapot getrapt koeienspoor. Scherp rechts vind je een pad dat in de flank van de berg gaat tot aan de Colle di Giassit (met kruis).

Op de Col ga je niet naar rechts bergaf, maar blijf je links van de graad. Je daalt af in de richting van een boerderij. Voor de boerderij word je naar links omlaag gestuurd, via een alweer gewijzigd parcours, vooral naast een elektrische omheining. De GPS tracklog van Rother klopt hier ook niet meer. Je loopt nu in een nog ruime bocht in wijzerzin rond een heuveltje en de boerderij in de richting van de rivierbedding van de Torrente Chiussuma.

Lager kom je op een koeienspoor/pad dat rechtstreeks van de Colle della Lace komt. Met een beetje durf, en bij goede zichtbaarheid daal je dus beter rechtstreeks af via dit brede koeienspoor/pad dat rechtstreeks van de Colle della Lace komt.

Vlak voor de Alpe Druer (WN08124), bereik je een kunstmatige drinkput voor vee, waar het heel drassig is en de markeringen van het pad moeilijk te volgen zijn, en vervolgens daal je af naar rechts via een al iets beter pad tot aan een grote koeienstal op de Alpe Druer (WN08124).

Hier vind je eindelijk een berijdbare grindweg. Je volgt de licht dalende weg in de rechter flank van de helling. Vlak voor een tweede boerderij (WN08126 Alpette) vind je een wegwijzer naar Belvedere. Je daalt af door een overbegraasde en bemeste weide  in de richting van een ‘pad’ tussen de resten van twee droge muren in de richting van de Torrente Chiussuma. Je kan je op dit ogenblik het beste op de brug richten en je zelf een weg zoeken richting de brug (WN08127).

Je vervolgt je weg langs de andere kant van de vallei. Eerst ga je nog op gelijke hoogte tot aan een hut aan de bosrand (WN08128), om dan uiteindelijk de eindafdaling in te zetten. Je eindigt aan een huis nabij een grindweg (WN08129). Via een smal paadje naast de oprit van de woning, bereik je de weg. Op de weg ga je naar rechts bergaf tot aan een wegwijzer (WN08130) aan het begin van een bosweg. Hier ga je naar links en daal je af tot de Agriturismo Belvedère (WN08200).

Agriturismo Belvedère (WN08200):

Tel: +39/0125/658731

+39/333/2415816

Open: van mei tot oktober.

V/P in kamer: 50€  (H/P: 42€) (sommige matrassen zijn aan vervanging toe :-()

Rode wijn : aan tafel inbegrepen.

Grote fles bier 66cl: 4€ (33cl: 3€)

 

Lunch (13.00u):

1°: Pasta

2°: Pizza

3°: Taart

 

Avondeten (19.30 à 20.00u):

1°: Anti-pasta: kastanjes, vitello tonnato, paprika, kalfstong in tomatensaus

2°: Lasagne verde

3°: Brassato, sla, puree.

4°: Fruit of zoets.

Zeer ruime porties, die ik zelfs niet opkreeg.

 

Ontbijt: vanaf 7.30u

Hoorn des overvloed.

Inlichtingen:

In 2019 was mijn gepland eindpunt de Val d’Aosta.

 

Gezien je in Trovinasse enkel een bus naar Ivrea vindt, ben ik in 2019 afgedaald naar Pont-Saint-Martin. Aldaar vind je een station, met betere, snellere en frequentere verbindingen. Vandaar mijn keuze om niet af te dalen naar Trovinasse maar naar Pont-Saint-Martin te gaan. De beschrijving van dit traject is opgenomen in het verslag Wenen – Nice 4.

 

Vervolg beschrijving 2012:

 

 

Dag 16 Trovinasse -Le Capanne

11.8km

+1109m

-1170m

4u45′

Je verlaat de Agriturismo Belvedere (GPS1600) via de weg onderlangs de betonnen muur, die de terrassen maakt tot wat ze zijn… vlak. Aan een woning sla je rechts af en vervolgens ga je schuin links door de weide, in de richting van twee historische boogbrugjes, die moeilijk te zien zijn omwille van de begroeiing en de bomen. Er hangen hier een paar gele pijltjes om de weg te verduidelijken. Eenmaal over deze brugjes is alles perfect gemarkeerd met verftekens en wegwijzertjes door de Regione Piemonte. Vlak na een huis met kleine moestuin (GPS1603), stuurt de GPS je rechts. Dit traject gaat via een vage weg omlaag en komt dan sneller op het asfalt.  Je kan hier beter de markeringen en de weg naar links volgen. In tegenstelling tot wat in de Rother-gids aangegeven wordt, zijn die heden (2012) goed. Je daalt af via een muildierweg, die er behoorlijk bijligt en dus niet al te stresserend is voor de voeten.

Vanaf GPS1604 vallen markeringen en de Rother tracklog weer samen tot vlak voor Quincinetto en meer bepaald GPS1610. Rother volgt hier een traject via Airale. De GTA markeringen leiden je omlaag via Torredaniele. Bij (GPS1612) houdt de markering op en loop je verder via het asfalt richting ‘centrum’ en vervolgens tot aan de hoofdweg. Deze variant blijft dus iets langer weg van het asfalt, maar je moet een kort stukje langs de hoofdweg (SS26) in het dal. Aan de brug over de rivier Dora Baltea (GPS1614) komen beide varianten weer samen. Je dwarst eerst de stroom, en vervolgens de autosnelweg, beiden via een brug. Je verlaat de oprit naar de autosnelweg naar rechts en vervolgens ga je rechtdoor via de smalle straatjes richting kerk het dorp in.

Wie zijn cashvoorraad dient aan te vullen, gaat naar links,  rechts naast de oprit en volgt de wegwijzer richting ‘Gemeentehuis’. Op de hoek van een wat vreemd aanvoelend plein met winkeltjes en een bank, vind je een geldautomaat (GPS1615A). In Quincinetto vind je naast de geldautomaat ook 3 kleine winkeltjes, om je voorraden weer aan te vullen. (2 aan de kerk, 1 op het pleintje net voorbij het hotel.)

Onmiddellijk voorbij de kerk kan je naar rechts een stukje afsteken op de GPS tracklog.

Bij GPS1617 vind je opnieuw markeringen van de GTA.  Je vat onmiddellijk de klim aan door het bos. Bij GPS1619 vind je een splitsing naar rechts over de brug. Je blijft op dezelfde oever en vervolgt je weg rechtdoor tot aan de ingang van de kwartsgroeve.Opgelet: de GTA gaat niet door de kwartsgroeve, maar linksom via de weg (GPS1620). Breek je benen niet tijdens je bezoek aan de groeve 🙂 .

Hogerop, kom je terug aan een berijdbare weg. Je steekt hier telkens de haarspeldbochten af, maar je moet soms wel goed opletten, om het begin van de afsteekjes te zien. De kapel van Santa Maria (GPS1621) is bij goed weer een leuke plek voor een (maaltijd)pauze. Kort na de kapel kom je terug op de weg, die je omhoog volgt tot aan de Unterstand Kapelle (GPS1622), in een haarspeldbocht in de weg. Hier verlaat je de weg, door de bergbeek over te steken via een brug (GPS1623) en op de rechter oever van de beek verder omhoog te klimmen door het bos. Hogerop, kom je nog 2 maal aan de weg, alvorens je aan een wegwijzer komt op een landweg. De wegwijzers van de GTA wijzen naar rechts richting Scalaro. Tenzij je overnachtte in Quincinetto, ga je hier naar links richting de Agriturismo Le Capanne (GPS1700).

 

Agriturismo Le Capanne (GPS1700):

Wandeltijd zonder rust: 4u45’ met rust, 5u30’ (inkopen in Quincinetto)

0,5L water (bewolkt tot regenachtig).

 

Tel: +39/0125/757397

Open: begin april tot begin november.

 

H/P in kamer: 40€ 

1/4L Rode wijn: (inbegrepen, zeer krachtig en donker: lokale wijn van Biella)

 

Avondeten (19.30u):

1°: Anti-pasta

2°: Pasta met tomatensaus

3°: aardappelen, stoverij, tomaat

4°: Fruit en kaas

Iets meer afgemeten dan in Belvedère.

 

Ontbijt: vanaf 7.30u

Traditioneel Italiaans ontbijt met brood,confituur, koffie of thé.

 

Kamer met 2 enkele bedden, TV, eigen badkamer met douche en normaal toilet geschikt voor rolstoelgebruikers. De centrale verwarming werd aangestoken, gezien het regenachtige weer. Handdoek droogradiator, die ideaal was om eens mij kleren te wassen en die ook nog droog te krijgen J.

 

Nota: ik was (opnieuw) de enige gast ’s avonds. Ook geen dagjesmensen gezien, omwille van het weer.

Goed verblijfadres, voor wie van rust houdt. Kinderspeeltuin. Luxueuzer, maar iets zakelijker dan Belvedère.

 

Dag 17 Le Capanne – Fondo

12.4km

+869m

-1153m

5u00′

Je verlaat de Agriturismo en loopt buiten om de stal. Je vervolgt je weg en de markeringen op een heuvelrugje tussen 2 beken langs de elektriciteitsleiding, tot deze naar links afbuigt. Hier ga je naar rechts en volgt er een horizontale traverse tot aan een beek, die je omhoog volgt. Je dwarst de beek 3 maal: 2 maal zonder hulpmiddelen en één maal via een brugje (GPS1701), vlak bij de weg. Je gaat de weg niet op, maar dwarst opnieuw een weide in de richting van een hoger gelegen stuk van de weg. Hier dwars je de weg en klim je vervolgens diagonaal door de weide tot aan een wegwijzer die midden in de weide staat, zonder enige zichtbaar doel (GPS1702).

Vanaf hier wordt het pad zelf moeilijker te volgen, vanwege de vele sporen die gemaakt werden door de koeien. Je loopt in principe steeds in de richting van een hoger gelegen stal of almboerderij. Dit is het geval, zowel bij GPS1703 als GPS1704. Hier kom je op een weg, die niet op de digitale kaart staat. Je gaat naar links, weg van de brug en volgt de weg omhoog in de richting van een derde almboerderij met donker groen geverfd deel, doch je verlaat de weg bij een wegwijzer naar links. Je vindt hier niet zo veel verftekens (GPS1706).  Na een tijdje kom je bij een tractorspoor, dat je opnieuw verlaat om via de kortste weg in de richting van een buizenbrug (GPS1707) te lopen. Hier volg je opnieuw de weg in de richting van de resten van een stal. Hier verlaat je de weg voor een pad (GPS1708). Vanaf hier klimt het pad probleemloos naar de Colle di Pian Spergiurati (GPS1710), die wat verborgen ligt achter een ander hoogste punt (GPS1709).

Op de col vind je koeien. Vanaf hier loopt het pad bijna vlak tot aan de Rifugio Chiaromonte (GPS1711). De hut zelf is afgesloten. Er hangt een tekst in drie talen op de deur , dat je de sleutel van de hut dienst af te halen in de Alpe Chiaromonte (GPS1712), niet 5 maar in werkelijkheid 10’ verder.

Aan de Alpe werd ik koffie aangeboden, maar ik heb dit afgeslagen gezien ikzelf allergisch ben voor cafeïne. In het horizontaal deel tot aan de 2 drinkbakken, heb je heel veel last van koeienvlaaien. Bij GPS1713 vind je het pad naar Traversella en de Rifugio Brunno Piazza. Het pad is zeer slecht gemarkeerd. Verderop blijft het pad smal en heeft het veel last van overgroeiend gras. Dit is het geval tot het pad  begint af te dalen. Lager op de helling passeer je een derde almhut, die in goede staat is en die gebruikt wordt door een schaapherder. In de afdaling wordt de helling begraasd door de schapen, waardoor het graad hier korter is. Bij GPS1714 verdwijnt het pad onder de bomenlijn. Je passeert door een spookdorp en volgt de nu duidelijke markeringen tussen de huizen. Je daalt af tot aan een splitsing en gaat hier rechtdoor. Vervolgens gaat het pad licht omhoog, om dan opnieuw af te dalen tot aan de brug over de rivier. Na de brug stijgt het pad terug tot een tweede dorp, waar een aantal huizen opgekuist zijn en als vakantiehuis gebruikt worden. Aan het einde hiervan ga je rechts af (GPS1715). Dan volgt er weer en dalend stuk om vlak voor de waterval terug wat te stijgen. Onderaan de waterval volgt een lange waadpassage (GPS1716). Vooral bij regenweer moet je hier heel erg voorzichtig zijn. Na de passage onderaan de waterval is het ergste leed geleden en daal je probleemloos af tot aan de Trattoria del Ponte (GPS1800).

 

Trattoria del Ponte (GPS1800):

Wandeltijd zonder rust: 5u00’ met rust, 5u15’

0,5L water (bewolkt tot regenachtig).

 

Tel: +39/0125/749124

Open: gans het jaar.

 

H/P in kamer: 30€ 

1/4L Rode wijn: 1,70€

1/2L Rode wijn: 2,70€

 

Avondeten (20.00u):

1°: Risoto

2°: Worst met groenten

3°: Fruit of kaas

 

Middageten:

1°: Pasta ragou (Bolognaise)

2°: Kotelet met salade

 

Ontbijt: vanaf 7.30u

Traditioneel Italiaans ontbijt met brood,confituur, koffie of thee.

 

Kamer met 1dubbel en 1 enkele bed, gemeenschappelijke badkamer met douche en normaal toilet. Onderhoud laat wat te wensen over. Controleer de lakens!!!!! Ze hangen buiten te drogen en daar kan al eens een vogel wat op laten vallen. Veel leven tussen binnen en buitendak. Het aanpalend deel staat in verbouwing. Ik vermoed dat een grote vogel zijn nest gemaakt heeft onder het dak boven de slaapkamer.

Nota: opnieuw weer 2 oude mensen. Hoe lang houden ze het nog uit. Zal hun dochter de zaak overnemen. De leeftijd verklaart wel wat inzake onderhoud e.d.

Nota: ik was (opnieuw) de enige gast ’s avonds.

 

Dag 18 Fondo – Piamprato/Ronco

11.8km

+1343m

-863m

5u15′

De klim naar de Boccheta delle Oche levert relatief weinig problemen op. Vlak voor de eerste almhut, zijn er oude en nieuwe markeringen, waarbij het parcours licht verschilt. Je moet in elk geval voorlangs de hut passeren. Na de hut moet je de weg volgen tot aan de tweede hut, en niet oude tekens en de GPS trachten te volgen door de weide. De tekens zijn namelijk vervaagd en bovendien is het terrein vrij zompig. Je wint er dus niets mee door niet langs de weg te lopen. Na de tweede almhut verlaat je bij GPS1802 de weg om langs een zijrivier omhoog te gaan. Bij GPS1803 moet je voorzichtig door de rivier waden. Bij GPS1804 verander je weer van oever, maar deze keer is de bedding erg ondiep, waardoor er hier geen problemen zijn bij het waden. In het nu volgende deel moet je het pad goed in het oog houden, want het verloop is niet altijd zeer duidelijk zichtbaar in het landschap. Je loopt van het ene verfteken naar het volgende, zonder dat het nu duidelijk is of je op een pad dan wel op een veespoor loopt. Het laatste deel van de klim trap je nog eens op je adem, want hier gaat het recht omhoog tot aan de pas. Na 3u30’ stond ik boven op de pas.

Sla op de pas zeker wat calorieën in, want de nu volgende afdaling is zenuwslopend. Het pad is namelijk zeer steil en zeer vochtig. Hierdoor is de plantengroei hier weelderig en zie je de stenen op het pad slecht. Door de hoge vochtigheidsgraad zijn die stenen ook nog glad. Het pad loopt ook dicht boven de rivier, waardoor elke misstap grote gevolgen kan hebben als je val niet gebroken wordt door het aanwezige stuikgewas. 2 stukken pad zijn met een touw beveiligd. Gebruik van het touw is absoluut noodzakelijk, wegens de vochtigheid van het gesteente. Het laatste touw dien je te gebruiken als rappeltouw tussen de benen om op die manier 2 hoogtemeter te overbruggen. Uiteindelijk kom je na 1uur aan bij de rivier, die je doorwaad naar de overzijde (GPS1806)

Het nu volgende deel daalt niet meer zo steil af. Het pad loopt nog steeds in de nabijheid van de rivier. Meerdere smalle rotspassages zijn gezekerd met kettingen. Na een half uur gaat het pad weg van de rivier (GPS1807), en wordt het eindelijk een normaal pad. Bij GPS1808 kom je uit op een T-splitsing, zonder enige aanduiding. Hier ga je naar links bergaf richting dal. Het einde van het pad is een breed onduidelijk gebied naast de bedding. Je passeert een fit-o-meter en vervolgt naast de rivier tot aan de weg. Hier ga je naar rechts de brug over, voorbij de kerk tot aan de Aquila Bianca (GPS1900), gelegen links achter de kerk aan het ‘dorpsplein’ (30’).

 

Aquila Bianca (GPS1900):

Wandeltijd zonder rust: 5u30’ met rust, 5u45’

1,0L water (bewolkt tot regenachtig).

 

Tel: +39/0124/812993

Open: gans het jaar.

http://web.tiscali.it/agrituraquilabianca/   agrituraquilabianca@tiscali.it

 

H/P in kamer: 50€ 

1/4L Rode wijn: 3,50€

1/2L Rode wijn: 4,50€

Kaas: 3,50€

 

Avondeten (19.30u):

1°: Anti-pasta (klein)

2°: Pannenkoeksnippers met kaas

3°: Gefilleerde forel met sla en pollenta

4°: Kaas (3’50€ extra)

 

Ontbijt: vanaf 7.30u

Traditioneel Italiaans ontbijt met brood,confituur, koffie of thé.

 

Kamer met 1dubbel bed, 1 stapelbed & 1 enkele bed, TV, eigen badkamer met douche en normaal toilet. Pelletkachel en airco-unit op de kamer. Pelletkachel is voor mij te lawaaierig om ’s nachts aan te laten. Veruit de duurste, maar daarom zeker nog niet de beste.

 

Nota: ik was (opnieuw) de enige GTA gast ’s avonds. Verder nog een moeder met dochter (niet-GTA).

  

Dag 19 Ronco – Talosio

12.7km

+1187m

-903m

4u15’+bus

Officieel vertrekt de bus naar Ronco om 09.20u en om 17.30u. In praktijk is dit ruim 10’ later. Zeker ’s ochtends moet de chauffeur zijn koffie drinken in de Aquila Bianca, alvorens hij de afdaling kan aanvatten. Onderweg passeer je  Lo Moderno, Via Valprato 41, Ronco Canavese, (GPS1900A) de pizzeria en rock café vermeld in de Rother gids. Vanaf daar is het wel nog een eindje rijden tot het eindpunt in het centrum van Ronco. Je komt daar aan omstreeks 10.00u. (GPS1901) Een ticket kost 1,70€, als je je kaartje op de bus koopt.

In het stadje vind je naast een apotheek (GPS1900B), 2 voedingswinkeltjes (GPS1900C & D). Een bankautomaat vond ik hier niet, wel een bank.

Vanaf de bushalte (GPS1901) loop je bergafwaarts tot aan de brug over de rivier (GPS1903). Over de brug, neem je niet de eerste straat rechts, onmiddellijk na de brug, maar de tweede smallere straat, 60m verder langs de hoofdweg. De route vermeld in de Rother-gids volg deze weg tot het einde bij GPS1907.

Wie goed op het kaartje kijkt in de Rother-gids, ziet een stippellijn vanuit het gehucht Bosco (Pinera op de GPS-kaart) naar de Colle Crest. In Piamprato sprak ik met een parkwachter van het Parco Nazionale del Gran Paradiso. Hij wist mij te vertellen dat het pad gebruikt wordt door jagers, en dat het in de week volgend op ons gesprek (september 2012), het pad opnieuw zou gemarkeerd worden. Bij mijn passage over de Colle Crest vond ik een wegwijzer en verftekens op de pas in de richting van het dal (Bosco, Ronco). Wie een beetje avontuurlijk is van aard, moet het maar eens gaan bekijken. Je spaart in elk geval 3km steil asfalt uit. Het pad loopt deels binnen, deels buiten het park, waardoor de kans dat het in goede staat is of blijft groter is, dan buiten het park.

Maar gezien ik er vanuit ging dat de andere route nog niet gemarkeerd was, heb ik mij aan de Rother variant gehouden. Je volgt een zo goed als autoloos stuk asfalt gedurende 3km. Het asfalt ligt grotendeels in de schaduw, maar het is heel steil, bijna als en muilezelpad. Het standaard voertuig is hier een Fiat Panda 4×4, en dat is geen overbodige luxe.

Bij GPS1907 ben je aan het einde van het asfalt. Net voorbij een bron en vlak voor de muur van een huis, gaat de GTA rechts omhoog en dan achterlangs de huizen. Het pad loopt  op de linker oever van de Guaria tot aan een eerste zijrivier. Hier verlaat het pad de rivier en gaat vervolgens zigzag omhoog door het bos. Eenmaal je het bos verlaat, wordt je geconfronteerd met een massa dierpaden, waardoor het moeilijk is om het juiste pad te vinden. Door het lange gras, vallen eventuele markeringen slecht op, gezien ze vaak dicht bij de grond zijn aangebracht. Bovendien is de onderlinge tussenafstand tussen de tekens groot. De GPS brengt gelukkig wat soelaas.

Aan de Alpe Goie moet je bovenlangs de hut lopen. Vervolgens gaat het zigzag tot een klein hutje, en vandaar door een spleet tussen de rotsen tot de Pian delle Masche (Vlakte waar de heksen dansen) (GPS1910). Hier ga je niet links, maar rechts omhoog tot het hoogste punt, de Col Cima Rosta. Vervolgens gaat het bergaf richting Colle Crest (GPS1911). Op deze col vind je betere wegwijzers en zoals eerder gemeld ook markeringen richting Bosco en Ronco.

Hier daal je af van de pas, naar links (of rechtdoor indien je via het jachtpad vanuit Bosco komt).  De afdaling is beter gemarkeerd tot aan de Santuario di Prascondu. Je gaat niet naar de kerk zelf maar je daalt rechtdoor tot aan een ketting, en dan ga je naar links een brugje (GPS1913) over. Hier vind je een picknicktafel (GPS1914). En vervolgens daal je af via een pad tussen droge muren tot aan de brug over de rivier Ribordone. Vervolgens gaat het terug omhoog tot aan de weg. Vervolgens daal je af langs de weg tot in het dorp. Hier vind je het café/restaurant (Trattoria GrisolanoTalosio) (GPS2000), alwaar je in het huis vlak voor het restaurant de verantwoordelijke van de Posto Tappa vindt. Dit is de dochter van de bar/restaurant. Zij leidt je naar het oude schoolgebouw, waar zich de Posto Tappa (GPS2000A)  bevindt.

 

Trattoria GrisolanoTalosio (GPS2000):

Wandeltijd zonder rust: 4u15’ met rust, 4u30’ busrit: 45’

1,5L (zonnig en laat op de middag, gezien de busrit en de inkopen in Ronco).

 

Tel: +39/0124/818015

Open: gans het jaar.

H/P in posto tappa: 40€ (duur gezien het geboden comfort in de post tappa) 

Rode wijn: inbegrepen

 

Avondeten (20.00u):

1°: Anti-pasta (ruim)

2°: Pasta

3°: Hoofdschotel

4°: Kaas en fruit

 

Ontbijt: vanaf 7.30u

Ruimer ontbijt met brood,confituur, koffie of thee, kaas en hesp van gisteren, koekjes, fruitsap

Nota: ik was (opnieuw) de enige GTA gast ’s avonds. 

 

Posto Tappa (GPS2000A):

Betreft oud schoolgebouw , met stapelbedden op de benedenverdieping en enkele bedden op de bovenverdieping. Die op de bovenverdieping leken het ‘reinste’. Bij de beste bedden vind je een onderlaken en paardendeken. Het gebruik van eigen laken- en/of slaapzak lijkt raadzaam. De algemene indruk is eerder vuil.

Voorzieningen: douche met warm water, zonder gordijn, wc zonder bril, weinig toiletpapier, hoofdschakelaar elektriciteit op balkon van eerste verdieping. Geen mogelijkheid om af te sluiten.

Nota: het is raadzaam om ’s avonds het begin van de route van morgen te verkennen.

 

Dag 20 Talosio – San Lorenzo

13.4km

+1379m

-1523m

6u15′

Indien je geen GPS bij hebt, kan je best teruglopen tot waar je gisteren op de rijbaan kwam, en dan 75m verder links afslaan in een asfaltwegje naar Posio, om dan verder in dit straat terug de GTA tekens te vinden.

De normale Rother route vertrekt via een smal gangetje naast Trattoria GrisolanoTalosio (GPS2000). Je gaat omhoog tot in de straat, alwaar de kerk (GPS2001) gelegen is. Hier ga je naar rechts tot aan de kerk. Vervolgens rond je de kerk in tegenwijzerszin, en dan  ga je door een boogvormige doorgang tussen 2 huizen (GPS2002). Het pad loopt eerst achterlangs de huizen. Vervolgens gaat het omhoog, om dan weer horizontaal naar links te gaan. Wanneer je ongeveer terug ter hoogte van de doorgang tussen de huizen bent,  wordt de definitieve klim door het bos aangevat richting rijbaan (GPS2003).

In 2012 was men hier aan het werken aan een combinatie van rioleringen en een verbetering van het pad. De tracklog van Rother blijft hier de rijbaan volgen, maar er zijn wel degelijk afsteekjes om de haarspeldbochten af te snijden. Het pad is dan wel heel erg steil. In Posio loop je tussen de huizen door en vind je een mooi pad, eerst door het bos, en vervolgens door de alm. Aan de almhut (Alpe Arzola) moet je opletten voor 5 à 6 honden, die meer wakker zijn, dan hun baas. Die laatste diende eerst nog zijn kleren aan te trekken, alvorens hij zijn honden ter orde kon roepen. Het pad tot aan het eerste zadel (GPS2005)  is verder OK.

Het pad vanaf dit zadel omhoog is redelijk smal door begroeiing. De tekens zijn moeilijk zichtbaar. Na de top  is het pad redelijk vlak. Op een bepaald ogenblik verander je van kant  op de bergrug. Vervolgens loop je naar een klein pasje/zadel (GPS2006). Vanaf hier vat je de afdaling aan. Je moet goed opletten op de tekens. Vooral in het tweede deel van de afdaling is de bodem drassig door de aanwezigheid van beken. Het pad loopt niet in rechte lijn naar de stouwmuur, maar daalt voor de laatste zijbeek nogal steil af om dan zijn weg te zoeken door de kom onderaan de stouwmuur. Dan ga je naar links, in de richting van het gebouw dat bovenaan de stouwmuur staat. Er loopt een pad in zigzag en vervolgens trappen omhoog tot je de bovenkant van de stouwmuur bereikt. Hier volg je de weg naar links onderaan het gebouw. Je komt aan een tweede stuk stouwmuur, waar je de weg over de muur volgt. Voorbij de stouwmuur maakt de weg een haarspeldbocht om hoogte te verliezen. Bij droog weer kan je deze bocht afsteken via een paadje naar rechts. Het laatste deel verloopt over schuine rotsplaten, die je bij nat weer beter mijdt.

Je blijft de weg volgen dat je aan wat naaldbomen een zijweg en een wegwijzer vindt (GPS2008). Hier ga je naar rechts. Aanvankelijk stijgt de weg gemoedelijk tot je in een bocht deze weg verlaat en verder een pad recht omhoog volgt. Het pad is wel goed gemarkeerd, maar het laatste deel, net onder de Alpe di Colla is een ware direttissimo. Op de pas vind je een hutje voor de parkwachters, dat afgesloten is. Aan de buitenzijde vind je een waterkraan en een spiegel.

Voorbij de pas gaat het pad wat op en af, tot aan de Alpe Praghetta (GPS2011). Hier moet je erg goed opletten om de afslag naar links niet te missen. Je zit gemakkelijk op het pad dat verder stijgt en voorlangs de stallen loopt.

Je vindt hier geen enkele wegwijzer. Door de aanwezigheid van koeien is er ook geen sprake van een echt duidelijk pad. Je daalt zigzag af tot aan een zuil van gestapelde stenen links van een steun van een materiaalkabelbaan (GPS2012). Vanaf hier gaat het opnieuw zigzag naar beneden. Het pad is zeer moeilijk te volgen. De koeien bepalen hier het pad en dat betekent dat het kapot gelopen is en soms alle kanten uitgaat. Je komt uit aan een stenen gebouwtje, waar een wegwijzer naar links wijst, terwijl de wit/rode verftekens eerder naar rechts gaan. Ook hier is het weer zoeken naar een pad tussen de modder en de mest. Wanneer je onder de bomenlijn gaat, vind je oranje markeringen in plaats van de wit/rode. Wat lager kom je eindelijk op een  beter pad, dat je naar rechts volgt. Je vindt ook hier geen wegwijzer die de naam waard is. Voor de mensen die uit het dat komen staat er enkel een houten pijltje met een metalen plaatje van de Via Alpina. Je daalt langs dit goede pad af tot aan een rivierbedding in steenplaten. Hier ga je naar links en wat lager ga je nog eens naar links (GPS2013) tussen droge muren. Aan het eerste huis en kapel negeer je de brede weg achter de kapel, maar neem je opnieuw een smal pad tussen droge muren dat rechtdoor afdaalt tot in het dorp.

In het dorp ga je naar links op het asfalt tot de Albergo degli Amici (GPS 2100).

 

Albergo degli Amici (GPS 2100) (gesloten in 2012):

Wandeltijd zonder rust: 6u15’ met rust, 6u45’’

1,5L (zonnig).

+39/0124/800195

 

Alternatief volgens Folder GTA:

Trattoria Da Livio di San Lorenzo

+39/0124/800213

+39/340/1260343

Vrijdag gesloten.

Overnachting enkel mits telefonische reservatie.

 

Nota: Ik had onderweg reeds geruchten opgevangen dat de Albergo degli Amici gesloten was, maar ik was niet op de hoogte van enig alternatief en had als dusdanig ook de gegevens niet van de Trattoria Da Livio di San Lorenzo. Ik heb mij aldaar aangeboden, maar begreep van de “mama” dat men mij geen kamer wou geven. Toegeven… mijn Italiaans is niet goed.

 

Dag 21 San Lorenzo – Noasca

12.2km

+833m

-838m

Ca.4u30′

Normale GTA Route San Lorenzo – Noasca

Hoogteprofiel normale GTA Route San Lorenzo – Noasca

Gezien ik geen onderdak vond in San Lorenzo, ben ik via de weg afgedaald tot in Rosone in het dal, in de hoop daar een bus te vinden, maar die gaat buiten het schooljaar maar om 18.15u richting Noasca. En dus ben ik langs de weg (SS460) tot in Grusiner gelopen, alwaar de GTA de rijbaan dwarst (GPS2102). Hier ben ik opnieuw de GTA beginnen volgen tot in Noasca. Het pad overbrugt iets meer hoogteverschil dan de rijbaan, maar is verder probleemloos.

 

Albergo Gran Paradiso (GPS2200):

Wandeltijd zoals hierboven beschreven zonder rust: 3u00’ met rust, 3u15’

Nota: hoogteverschillen hebben betrekking op de officiële GTA route.

1,0L water (zonnig).

 

Tel: +39/0124/901050

Open: gans het jaar.

 

H/P in kamer: 50€ 

1/4L Rode wijn: inbegrepen

1/4L Rode wijn: 2,50€ (als je grotere dorst hebt)

 

Avondeten (20.00u):

1°: Anti-pasta (ruim)

2°: Pasta

3°: Vlees of vis (beter vlees J, vis maar matig) met friet en salade

4°: dessert of fruit

 

Ontbijt: vanaf 7.30u (in praktijk 08.00u, een Italiaanse komt ’s ochtends wat moeilijk op gang)

Zeer ruim ontbijt met croissants, brood,confituur, kaas, salami, fruitsap, koffie of thee.

 

Kamer met 2 enkele bedden, gemeenschappelijke douche en normaal toilet. Kamers langs de straatzijde hebben wat last van lawaai van het verkeer (enkel glas). In kamers langs de kant van de rivier, hoor je de rivier.

Nota: ik ontmoette hier andere GTA wandelaars, waarvan ik er één nog kende van het begin van mijn tocht.

 

Dag 22 Noasca – Ceresole Reale

10.0km

1017m

565m

4u00′

Na de marathon van gisteren 😦 , is dit zowat een rustdag 😉 .

Je verlaat de Albergo Gran Paradiso (GPS2200) via de hoofdweg naar links. Je volgt deze door  4 genummerde haarspeldbochten omhoog, en vervolgens verlaat je de rijbaan aan de tweede wandelwegwijzer (GPS2201). Het eerste deel van de klim stijgt vrij bruut. Je komt uit op asfalt, alwaar je verder omhoog gaat, maar aan het eerste huis verlaat je opnieuw het asfalt, via een niet zo duidelijk pad. De bedoeling is hier dat je eerst een paar meter evenwijdig met het asfalt omhoog gaat, om dan naar links te gaan tussen 2 droge muren. De markering is hier niet optimaal. Het is een soort muilezelpad dat je volgt tot aan een volgende wegwijzer (GPS2202). Hier ga je omhoog tot aan een grindweg (GPS2203), waar men in 2012 aan het werken was om die te verbreden, vermoedelijk tot aan een drinkwateropvangpunt.

Door die werken vond ik hier geen tekens. Vanaf GPS22004 vond ik die terug en verderop het pad ondervond ik geen problemen meer.

Je passeert meerdere gehuchten, die meestal verlaten zijn. Vooral in Maison en Capelle moet je maar eens rondkijken. In Maison passeert het pad langs een oud schooltje met de oorspronkelijke houten lessenaars, het bureau van de schoolmeester, en in de kamer daarachter zelfs nog het bed. Dit lijkt wel een tafereel uit een heemkundig museum.

Na Capelle gaat het licht bergaf tot aan de brug (GPS2209) over de rivier die van de waterval komt. Vanaf hier loop je in richting van de beboste bergflank, om daar de klim aan te vatten. Aanvankelijk is die vrij bruut, later vermindert het stijgingspercentage.

Eenmaal boven volgt een vrij lange traverse tot Pra del Cres  (GPS2210). De wegwijzer die hier staat is onduidelijk. Je neemt het dalend pad naar links en komt een weinig later (5’) uit aan het Casa Bianca (GPS2211) (Enkel de voorgevel is wit J). Aan de overzijde van het dal kan je de  Colle della Crocetta zien (tweede van links).

Vanaf hier daalt een breed pad af door het bos richting Ceresole Reale. Bij GPS2212 vind je nog een wegwijzer. Rechts ga je naar het centrum van Ceresole Reale, links naar de Fonti Minerali. Wie nog inkopen wil doen of cash geld nodig heeft, kan hier beter naar rechts gaan. De bankautomaat vind je in de zijgevel van de post aan het einde van het dorp. Je vind hier veel hotels, restaurants, cafés, en zelfs een souvenirwinkel, maar weinig winkels met etenswaren. Typisch een toeristisch gat.

Wie bij de wegwijzer (GPS2212) naar links ging, komt bij een kleine parkeerplaats uit op het asfalt. Dit daal je af tot de hoofdweg, alwaar je afdaalt naar links. Na de haarspeldbochten, vind je in een volgende bocht rechts een nieuw aangelegde weg met rijspoor, alwaar je reeds kan afdalen richting Fonti Minerali. Aan het einde hiervan vind je weer een wegwijzer en ga je naar recht tot aan de brug (GPS2216) en de Albergo Fonti Minerali (GPS2300).

 

Albergo Fonti Minerali (GPS2300):

Wandeltijd zoals hierboven beschreven zonder rust: 4u00’ met rust, 4u20’

0,5L water (zonnig, veel schaduw).

 

Tel: +39/0124/953117

Open: mei tot eind september.

 

Overnachting in gemeenschappelijke kamer (voor jou alleen indien mogelijk): 10€

Avondmaal: beste optie: kleine salade + pizza naar keuze + dessert + 1/4L rode wijn: 15€

 

Ontbijt (5€): Wanneer je maar wil. Staat klaar. Duidelijk te lui om op te staan L.

Koffie of thee in thermos, na 9u niet erg warm meer. O,5L voor 2 personen. Bovendien laat men de theezakjes de ganse nacht in het water hangen ipv 4 à 6’. Groene thee gevraagd. Bleek normale zwarte thee met vanille smaak L. Droog brood (alweer L) confituur, cake, koekjes, klein kommetje muesli met roze yoghurt.

 

Kamer met 2 stapelbedden, geen lakens, gemeenschappelijke douche en normaal toilet. Handdoek. Kamers zijn vrij vochtig door het ontbreken van verwarming en het feit dat het gebouw lang in de schaduw ligt.

 

Nota: ik ontmoette hier dezelfde GTA wandelaars als de dag voordien.

Nota 2: in de kelder onder het slaapgedeelte is er effectief nog een bron (Fonti Minerali), maar vlak tegen de rivier… zuiverheid, waterkwaliteit?

 

Dag 23 Ceresole Reale – Pialpetta

12.9km

+1142m

-1486m

5u20′

Je gaat langs de skipiste omhoog tot aan de bovenzijde van de dam (GPS2301). Onderweg passeer je sporen van een primitieve ijzersmeltoven. Eenmaal boven, dwars je de dam niet, maar ga je verder langs het meer, via een brede grindweg, voorbij de slagboom tot aan de tweede wegwijzer (GPS2302). Hier ga je links omhoog via een pad. Op de wegwijzers vind je de Colle della Crocetta en Balme. Dit is niet de eindbestemming van morgen, maar een de naam van een gelijknamige alm onderweg naar de Col. Het pad is in goede staat en goed gemarkeerd. Soms zijn de direttissimi wel duidelijker dan het oorspronkelijke pad. Wij zijn tenslotte in Italië…

Het verloop van het pad is vrij ingewikkeld. De Colle della Crocetta met zijn kruis, is pas laat zichtbaar. Indien je nog op lage schoenen loopt is een schoenwissel bij GPS2305 raadzaam, gezien hier de verblokte zone begint. Dan volgt een vermoeiende klim tot op de Col.

Op de Colle della Crocetta (GPS2306), vind je naast het reeds genoemde kruis een (Col)boek, waar je je naam en andere ontboezemingen in kan neerpennen.

De afdaling is probleemloos tot aan de eerst almhut die met de auto bereikbaar is. Hier is het pad wat vager. In 2012 lagen er een paar bomen over het pad. Je gaat hier rechtdoor, evenwijdig aan het vage rijspoor naar de hutten, maar iets hoger op de bergflank. Het blijft goed opletten op de tekens, tot je naar links afdaalt in de richting van een gebouwtje aan een bocht in een grindweg. Je dwarst de rijbaan en daalt recht af naar beneden in de richting van het bos. Vervolgens ga je door het bos en kom je uit aan het begin van een asfaltweg. De GPS tracklog van Rother volgt vanaf hier het asfalt. De GTA markering volgt een veldweg onderlangs het asfalt, maar dit is terplaatse niet zo duidelijk aangeduid. Je komt aan een kruispunt, alwaar je rechts een groot informatiebord samen met wegwijzers vindt.

De GTA is hier niet duidelijk aangeduid. Je daalt rechtdoor af in de richting van een wit kerkje, Cappella della Visitazione (GPS2309). Vanaf dit kerkje kan je ook reeds de Colle di Trione (GPS2405) zien, alwaar je morgen passeert.

Aan het kerkje ga je naar links, je volgt een pad, deels tussen droge muren. Je dwarst meerdere keren de rijbaan. Hier en daar moet je goed opletten, want niet alles is even goed gemarkeerd. De GPS brengt uitsluitsel. Vanaf een gebouw met een groot Christusbeeld aan de achterzijde. Vanaf hier verschilt de Rother tracklog met de GTA aanduidingen terplaatse. De gevolgde paadjes zijn soms klein,maar de aanduidingen zijn wel goed. Het grote voordeel is dat je minder snel het asfalt dient te volgen. Je komt uit in het dorp ter hoogte van de Albergo Pialpeta (GPS2312). Deze herberg is beduidend duurder dan de Albergo Setugrino en bovendien was men er niet erg vriendelijk. Ik kwam daar wel toe op zondag tijdens de grote drukte van het middagmaal.

De Albergo Setugrino (GPS2400) vind je aan de hoofdstraat naar links. Het eerste wat je ziet is een reclame voor Illy. De kamer werd telefonisch gereserveerd vanuit de Albergo Fonti Minerali.

In jet dorp vind je een kruidenier en slagerij (GPS2311A), die zelfs open is op zondag. Eindelijk een plaats om nog eens de geslonken voorraden aan te vullen.

 

Albergo Setugrino (GPS2400):

Wandeltijd zonder rust: 5u20’ met rust, 6u00’

0,5L (klim verloopt hoofdzakelijk in de schaduw, als je vroeg vertrekt uiteraard J).

 

Tel: +39/0123/81016

Open: mei tot oktober.

 

H/P in kamer: 50€

1/2L Rode wijn: 5€ (persoonlijk vond ik de wijn hier de minst goede van de hele reis)

 

Avondeten (19.30u):

1°: Lasagna Vegetariana

2°: Soep

3°: Kotelet met aardappelen en groenten

4°: Dessert (taart of fruit)

 

Ontbijt: vanaf 7.00u

Ontbijt met brood,confituur, honing, koffie of thee, fruitschaal

 

Kamer met 2 bedden, TV, eigen douche en normaal toilet. Kamers 7 & 8 aan de achterzijde hebben last van het lawaai van de compressor van de diepvriezer in de  keuken onder de kamers.

Nota: zelfde GTA gasten als gisteren. 

 

Dag 24 Pialpetta – Balme

14.6km

+1634m

-1161m

6u45′

Je verlaat de herberg via de hoofdweg naar links tot een klein parkje aan een beek. Hier vind je een wegwijzer naar rechts. Je volgt de grindweg tot de brug over de Stura Di Valgrande. Aan de overzijde neem je de stijgende weg naar rechts, die je al snel verlaat via een pad bergop naar links. Het pad stijgt zeer snel. Vervolgens is er een deel traverse, waarbij je bijna op gelijke hoogte blijft en een aantal beekbeddingen traverseert, tot je in de juiste kloof aankomt. Hier stijg je naar de eerst almhut met koeien. Vervolgens gaat het terug omhoog, waarna er een traverse volgt langs de tweede almhut. Aan de derde almhut ga je bovenlangs het meer. Vervolgens moet je zeer goed opletten. In de nabijheid van een relatief groot wit/rood teken, volg je niet het ongemarkeerde pad rechtdoor, maar een bijna onzichtbaar pad dat verdwijnt tussen het struikgewas. Vervolgens volgt er een traverse, waarbij je zelfs een stukje terug afdaalt in een kom, tot je zowat terug boven de vorige hut bent. Hier vat het pad opnieuw de klim aan tussen het struikwas. Je hebt hier bijna een machete nodig om je een weg te banen door het struikgewas, dat het pad langzaam overwoekert (GPS2404). Dan volgt wat klauterwerk tot je uiteindelijk uitkomt in de kom onder de Colle di Trione. Eerst is er een zone met zeer grote platte stenen, waarvan je je afvraagt hoeveel mensen er nodig waren om ze zo mooi te leggen. Dan gaat het pad rechts van het blokveld zigzag omhoog tot aan de Colle di Trione (GPS2405) (4u00’).

De afdaling is zeer zwak gemarkeerd. Het eerste deel, tot aan een half uitgedroogd meer is nog redelijk goed. Hier zag ik zowel een steenbok als gemzen.

Na dit meer, zie je het pad nog lopen, over een pasje. Maar vervolgens vervaagt het pad. Je passeert langs de eerste almhut (GPS2406), waar het pad nog iets verder traverseert naar links, om dan af te dalen tussen de koeiensporen, eerst recht naar beneden, en vervolgens diagonaal naar rechts, in de richting van een tweede almhut. Hier gaat het naar links in de richting van een bergbeek, alwaar ik terug een plaatje van de GTA aantrof. Verder daal je weer af via een vaag pad dat snel verdwijnt, tot je rechts van je terug een stukje pad ziet. Je gaat terug door de bedding. Hier vind je terug wat pad in de richting van de volgende hut (GPS2409). Dan volgt een bijna horizontaal stuk in de richting van een volgende beekbedding (GPS2410). Je klimt weer uit de bedding omhoog en vervolgens daal je af evenwijdig aan de beek tot je bij (GPS2411) opnieuw wat duidelijke tekens vindt.

Iets lager, bij GPS2412 vind je opnieuw een hut, de eerste die met de auto bereikbaar is. Je daalt een stukje af langs het rijspoor van de voertuigen, om dan naar rechts te gaan ter hoogte van een teken. Hier daal je af in de flank tot je terug op de weg komt (GPS2413). Je kan ook verder het rijspoor volgen door de weide om zo aan het begin van de weg te komen en zo terug aan de samenkomst met het pad te komen.

Opgelet: volg niet het vaag gemarkeerde pad (GPS2414) dat naar links afdaalt, maar volg de weg tot deze een tweede keer bergop gaat. Linksonder zie je stallen en een pad dat in de richting van die stallen (GPS2415) afdaalt. Dit is het pad dat je moet nemen.

Vanaf hier is het eindelijk goed gemarkeerd, al blijft het verloop van het pad grillig. Bij GPS2416 bereik je een geasfalteerde weg en wegwijzers omhoog. Een weinig hoger staan nog een paar wegwijzers waar je niet veel boodschap aan hebt.

Eenmaal op het asfalt daal je af naar rechts tot deze weg uitmondt in een bredere weg, met een slecht wegdek. Ook hier ga je naar rechts. Je passeert door het gehucht Chialambertetto, alwaar via een brug de rivier kan dwarsen. Het vervolg van deze staat was in 2012 afgezet voor autoverkeer wegens grondverschuivingen van de bergflank. Te voet kon je nog wel passeren.

Wat verder dwarst de nog berijdbare weg de rivier om zich bij het plaatselijke straatje door Chialambertetto te voegen. Samen ga je verder voorbij een bottelarij van mineraalwater tot de eerste straat naar links.

Zoek niet tevergeefs naar de Albergo Cammusot, want die is sinds 2012 gesloten. De nieuwe posto tappa bevindt zich aan de weg over de brug naar links. Hij heet Les Montagnards (GPS2500) (de vrouw spreekt Frans).

 

Les Montagnards (GPS2500):

Wandeltijd zonder rust, maar met redelijk wat zoekwerk L: 6u45’

1,5L (stresserende en vooral lastige afdaling).

 

Adres: Frazione Cornetti 73, 10070 Balme (TO)

Tel: +39/0123/233073

       +39/347/3634082

Open: gans het jaar.

www.lesmontagnards.it/      info@lesmontagnards.it

 

H/P in kamer: 45€ zonder 55€ met anti-pasta (anti-pasta geen extra 10€ waard) (zelf niet genomen, maar gezien bij de andere GTA wandelaars, die ze wel namen, maar voor het overige absoluut geen klachten, zeer goede kokkin zelfs)

1/2L Rode wijn: 4€

 

Avondeten (19.30u):

1°: Pasta Fungi

2°: Stoverij van ezel (jawel) met champignons en salade

3°: Chocoladecake of Panacotta

 

Ontbijt: vanaf 7.30u (In praktijk een stuk later… Italianen, ze komen traag op gang…)

Ontbijt met brood,toast, muesli, taart, confituur, honing, fruitsap, koffie of thee

 

Kamer met 1 stapelbed, eigen douche en normaal toilet (volledig nieuw uiteraard).

 

Nota: 6 GTA wandelaars.

Nota 2: Factuur nazien als je geen anti-pasta nam… 45 ipv 55€.

 

Dag 25 Balme – Rifugio Vulpot

18.7km

+1739m

-1432m

9u00′

Je verlaat de Posto Tappa (GPS2500) naar rechts. Je kan ofwel aan de eerste brug de rivier dwarsen, ofwel loop je tot het einde van de straat en dwars je daar de rivier (GPS2501). Je klimt eerst naast de rivier, en vervolgens boven de rivier omhoog. Hogerop kom je weer naast de rivier. Je blijft deze volgen tot de afslag naar het Lago di Paschiet (GPS2503). Je negeert de afslag en volgt verder de goede wit/rode markeringen bergop, tot je bij GPS2504 toch de rivier dwarst. Vooral rond de Laghi Verdi loop je in zeer verblokt terrein. Het water in de meren is zo helder dat je de rotsen op de bodem kan zien.

Hogerop kom je aan de 2504 Bivacco Gino Gandolfo, een hut met 6 bedden en een tafeltje, maar zonder enige verdere voorziening. Ze lag er redelijk net bij voor een onbewaakte en niet-afgesloten hut. Opgelet: ze ligt rechts naast het pad. Van de hut moet je dus wat op je stappen terugkeren en naar rechts gaan om de markeringen van het pad terug te vinden.

Vanaf hier klim je langzaam naar de Colle Paschiet (GPS2505) (3u00’).

Na de Col volgt een vlotte afdaling naar een kom onderaan de pas (GPS2506) (15’). Je vindt hier een wegwijzer. In de kom volg je de geschilderde pijlen schuin rechts in richting van het begin van de klim (GPS2507) naar de volgende pas, zijnde de Colle Costa Fiorita (GPS2508). Ook hier mag je het pad een direttissimo recht omhoog noemen. Na 20’ sta je boven op de Colle Costa Fiorita (GPS2508). 

Op de Col verleng je maar best je stokken 20cm, want het gaat eerst nog wat langzaam, maar dan steil bergaf tot op een zadel zichtbaar vanaf de Col (Foto Rother p130). Hier vind je een wegwijzer naar links. Vanaf hier volgt een onaangenaam stuk afdaling tot je weer een goed pad vindt in een stuk echt bos!!!

De afdaling is lastig omwille van de hellingsgraad in combinatie met het lange gras. Bij droog weer is dit lastig, bij nat weer potentieel gevaarlijk. Vooral in de beekbeddingen dien je extra alert te zijn voor uitschuivers. Goed schoeisel is hier absoluut noodzakelijk. Na de beekbedding zelf kom je vervolgens terecht in een flank met een weelderige plantengroei (onkruid) in combinatie met vochtige grond (modder). De tweede beekbedding is van een  bijna identieke moeilijkheidsgraad. Je bent blij als je eindelijk weer een aangenaam pad vindt onder de boomgrens. Als je eens terug omhoog kijkt, zie je pas uit wat voor een steil en geaccidenteerd terrein je komt en troost je jezelf met de gedachte dat het al bij al nog meeviel.

De naaldbomen gaan over in loofbomen. Aan het einde van de zigzag afdaling kom je aan de rivierbedding, die je volgt tot aan het begin van de muren. Eerst loop je een stukje op de muur van de gekanaliseerde bedding van de rivier. Vervolgens is dit binnen de muur. Bij  een opening in de muur, ga je naar links door de opening en neem je vervolgens de dalende weg evenwijdig aan de muur, tot je het asfalt bereikt (GPS2509) (2u00’).

Wie hier nog te voet naar de Rifugio Vulpot wil gaan, verandert best naar een wat lichter schoeisel. Je kan ook naar de Rifugio Vulpot bellen (zie lager) en dan komen ze je afhalen in Usseglio. Ikzelf stak mijn duim op en kreeg een lift tot in Margone (ca 30 à 45’). Vandaar liep ik te voet over het asfalt naar de Rifugio Vulpot (1u00’). Het asfalt is vrij rustig, dus je hoeft het niet te ontzien. Het pad voorgesteld door Rother is veel langer en je dient ook meer hoogteverschil te overwinnen. Het pad door het dal is niet langer, maar je dient wel meer hoogteverschil te overbruggen. Vooral in het tweede deel dien je van de weg af te dalen om dan aan de overzijde van de rivier naar de dam te klimmen en aldaar weer door de bedding te gaan om dan terug te kernen naar de weg. Het pad loopt bovendien steeds in de buur van de elektriciteitsleiding, wat nu ook niet het meest fraaie uitzicht oplevert.

Ter hoogte van de dam maakt de weg nog een bocht naar rechts, om zo af te dalen naar de Rifugio Vulpot (GPS2600AB), aan het einde van het asfalt. De Rifugio Vulpot is niet echt een hut, maar eerder een berghotel.

Rifugio Vulpot (GPS2600AB):

Wandeltijd Balme – Usseglio zonder rust, : 5u35’

Wandeltijd Usseglio – Margone (geschat: 40’)

Wandeltijd Margone – Rifugio Vulpt zonder rust: 1u00’

 

2,0L (stresserende en vooral lastige afdaling vanaf de Colle Costa Fiorita).

 

Tel: +39/0123/83771

       +39/320/8407078

Open: midden juni tot midden september.

http://www.rifugiovulpot.com/    rifugiovulpot@libero.it

 

H/P in kamer: 42€

1/2L Rode wijn: 6€

Tweede thee bij ontbijt: 1,30€

 

Avondeten (19.30u):

1°: Anti-pasta

2°: 2 soorten vlees, bloemkool, pollenta en salade

3°: 3 soorten taart

 

Ontbijt: vanaf 7.30u (typisch Italiaans ontbijt)

Ontbijt met brood,toast, confituur, koffie of thee

 

Kamer met 1 enkel en 1 dubbel bed (alleen) (lakens, dekens en eventuele dekbedden: oud zoals de uitbaters), eigen douche en  toilet (geschikt voor gehandicapten, volledig nieuw, maar gelegen op de eerste verdieping, zonder lift?!!!).

 

Nota: 6 GTA wandelaars.

 

Dag 26 Rifugio Vulpot – Il Trucco (dir)

14.0km

816m

910m

4u45′

Vulpot – Il Trucco (rood)
Vulpot – Cà d’Asti – Rocciamelone – Il Trucco (fijne zwarte lijn)

Hoogteprofiel Vulpot – Il Trucco

Hoogteprofiel Vulpot – Cà d’Asti – Rocciamelone – Cà d’Asti

De weersomstandigheden waren op deze dag niet erg gunstig: koud, regenachtig weer met zeer veel wind. En dus heb ik een klim naar de Cà d’Asti en de Rocciamelone niet overwogen. Bij gunstige weesomstandigheden is de directe aanstijg een absolute aanrader. Uiteindelijk ben ik er de volgende dag toch nog geraakt via een omweg.

Je verlaat de Rifugio Vulpot (GPS2600AB) en loopt langs de linker oever van het meer en rondt het dus in tegenwijzerszin. Je loopt tot aan de buizenbrug over toevoerrivier van het stuwmeer. Je dwarst deze en loopt vervolgens terug in de richting van het meer. Boven een boerderij aan het meer vat je pas de echte klim aan naar de Colle Croce di Ferro (GPS2602AB).

Het pad is goed gemarkeerd en stelt weinig problemen. Op de pas zul je echter tevergeefs naar een kruis zoeken.. een gemetste stenen zuil is alles wat er te vinden is.

Op de pas daal je recht naar beneden af, om zo op het bijna horizontale pad naar de Capanna Soziale Aurelio Ravetto (GPS2603AB) te komen. Deze hut is enkel open van midden juli tot eind augustus open, en daar heb je dus niet veel aan. Gezien de weersomstandigheden ben ik onmiddellijk verder gelopen via het zo goed als horizontale pad dat goed zichtbaar is in de flank. Bij helder weer heb je vanaf de pas en gedurende de volledige tocht een mooi zicht op het dal van Susa.

Je loopt tot op een pasje op de uitloper van de Monte Palon. Kort na dit pasje vind je de splitsing tussen het pad naar de Cà d’Asti en Il Trucco. Het pad naar Cà d’Asti is veel minder ingesleten in het landschap dan het pad naar Il Trucco. Gezien de reeds genoemde minder gunstige weersomstandigheden, daalde ik verder af naar Il Trucco.

Eerst daal je zigzag af. Dan volgt een dalende traverse tot aan een stal met wegwijzer (GPS2606A). Je vindt hier geen enkele aanduiding van de GTA. Je volgt de weg, die eerst naar links gaat, om dan een bocht naar rechts te maken en onderlangs de stal te passeren en zo uit te komen op de weg, die je reeds van ver kan zien in de flank van de kom. Onderweg passeer je nog een wegwijzer aan het begin van een pad naar het dal. Dit negeer je en je volgt het kleine pijltje met GTA en blijft op de weg. Je rondt de kom en aan de overzijde stijgt de weg licht in de richting van een zadel. Eenmaal boven zie je hier een zeer grote stal. Je blijft de berijdbare grindweg volgen, die licht daalt. Je komt aan een kruispunt met een grindweg naar links. Je negeert ook deze afslag en vervolgt op dezelfde weg, tot je de bosrand bereikt.

Hier verlaat je de grindweg naar links (GPS2607A) voor een bosweg, die duidelijk niet door gemotoriseerd verkeer gebruikt wordt. De takken van de bomen langs weerszijden van de weg hangen namelijk vrij laag. Verderop merk je dat wat aanvankelijk een gracht is links van je overgaat in een soort watergoot (Il Trucco). Je daalt verder af en passeert onder een boerderij.

Aan een volgende boerderij/vakantiewoning neem je rechtdoor de meest dalende bosweg (GPS2619AB). In een tweede bocht naar links, gelegen in een wat opener stuk in het bos, dwars je Il Trucco en verlaat je de bosweg via een wat vaag gemarkeerd pad naar links richting Posto Tappa Il Truc (GPS2700).

 

Il Truc (GPS2700):

Wandeltijd zonder rust: 4u45’, met rust: 5u00’

0,5L (mistig en koud).

 

Tel: +39/0122/32963

Katerina Giorsa spreekt goed Duits.

Open: begin juni tot midden september (niet eind september zoals in Rother is vermeld).

www.rifugioiltruc.com        rifugioiltruc@gmail.com

 

H/P in (gemeenschappelijke) kamer: 39€

Karaft  3/4L Rode wijn: 6€

Fles 3/4L Rode wijn: 8€

Pasta ’s middags eerste dag: 5€

 

Avondeten (19.30u):

1°: Anti-pasta (veel)

2°: Pasta (veel)

3°: Dag 1: slavink met groenten, Dag 2: Osse Bucco met tomaten

4°: dessert

 

Ontbijt: vanaf 7.30u (typisch Italiaans ontbijt)

Ontbijt met brood, confituur, honing, koffie of thee

 

3 Kamers waarvan 1 met dubbel bed, 1 met 2 stapelbedden, 1 met 3 stapelbedden, verdere overnachtingsmogelijkheid in een vakantiehuisje met 1 dubbel, 1 stapelbed en één enkel bed. (gemeenschappelijk sanitair, eerste nacht met 4 in een kamer van 6, tweede nacht in een kamer van 4 alleen).

Nota: eerste nacht 6 , tweede nacht 8 GTA wandelaars.

 

Dag 27 Il Trucco – Rocciamelone (H/T)

13.9km

+1333m

-1832m

6u00′

Na een stormachtige nacht is de hemel schoongeveegd. Er staat nog steeds een noordenwind, maar die klim verloopt gelukkig aan de zuidzijde van de Rocciamelone. Katerina Giorsa zal ons vieren met de auto naar de parking net onder de Rifugio Riposa 2205m (GPS2614BB) brengen. Dat verkort de klim zowat 500m, maar er blijven dan nog 1333m.

Het kleinste model Lancia geladen met 5 personen en nog wat dagrugzakken, heeft het lastig op de niet zo effen grindweg. We worden afgezet aan het begin van het pad (GPS2615B) naar de Rocciamelone. Net onder ons (GPS2616B) vertrekt de materiaalkabelbaan naar de Cà d’Asti. We weten dus waar onze eerste halte zich bevindt.

Eerst klimt het pad bijna evenwijdig aan de grindweg richting Rifugio Riposa (GPS2614BB). Dan gaat het recht omhoog, en vervolgens in een paar zigzaggen omhoog. Men probeert je zo veel mogelijk langs et officiële pad te leiden, maar een Italiaan die een direttissimo ziet…

Onderweg kom je maar één officiële direttissimo tegen. Je komt een splitsing (GPS2613B) tegen met een pijltje ‘Kort’ naar links een ‘Lang’ rechtdoor. Ik ben naar links gegaan J, en dat ging probleemloos. Beide paden komen terug samen (GPS2612B) net onder de finale klim naar de Cà d’Asti. Het eerste wat je ziet zijn twee wapperende vlaggen. Vervolgens zie je de kapel. De Cà d’Asti zelf zie je maar op het laatste ogenblik. Dat heeft enerzijds te maken met de ligging van de Cà d’Asti, maar anderzijds ook met de kleur van het gebouw, waardoor het volledig opgaat in het landschap. Net onder de hut komt het rechtstreekse pad vanaf de Rifugio Vulpot samen (GPS2606B) met het pad vanaf of naar Il Trucco. Na precies 1u30’ staan we boven aan de hut (GPS2607B).

We steken eventjes ons hoofd binnen in de hut om onze aanwezigheid te melden, en dan gaan we onmiddellijk verder. Wie eten wil na zijn terugkeer van de Rocciamelone, meldt dat best dan. Het eerste deel van het pad naar de Rocciamelone, is goed zichtbaar in de berghelling. Weet echter dat de echte top van de Rocciamelone niet zichtbaar is vanaf de hut. Je ziet de voortop. Wanneer je aan het einde van het eerste rechte stuk eventjes naar rechts van het pad afgaat (GPS2608B), zie je wel de echte top.

Tot aan de voortop, herkenbaar aan de hoge stenen zuil met kruis (GPS2609B), houdt het pad zelf geen enkele moeilijkheid in. Alleen trap je steeds meer op je adem, zeker als je hier nog geen 4 weken onderweg bent. Vanaf de zuil verloopt het pad in een soort richel, schuin in de flank. In deze richel durf er wel wat sneeuw blijven liggen. Half september was de hoeveelheid niet hinderlijk. Je kon er vlot omheen. Reken er echter niet op dat de sneeuw zacht wordt. Aan het begin van de zomer kan het raadzaam zijn om stijgijzers mee te brengen. Na de lange passage in de richel, ga je naar links en zie je de eerste touwen.

Merk ook de ijspegeltjes aan dit eerst touw, dat werkelijk op een soort pasje onder de top hangt. Die zijn vooral aangebracht met het oog op het krachtig windveld dat hier kan staan. Net boven de top hangen Cirrus wolken. Van Frank de Boosere weten we dat die uit ijskristallen bestaan, maar nu kan ik dit bevestigen, want ik heb die ijskristallen als een soort hagel op mijn kop gehad.

En dan klim je het laatste stukje naar de top en de Madonna del Neve (1u30’ vanaf Cà d’Asti).Wanneer je echt op de top wil staan, aan de oriëntatietafel, en de wind komt uit het noorden, dan is het alsof je de deur van een snelkoelinstallatie opentrekt. Eerst en vooral moet je al opletten, dat je niet omver geblazen wordt. Vervolgens werp je rugzak neer op zoek naar je handschoenen (jawel, ik had die bij), want je handen voelen aan alsof je ze in vloeibaar stikstof gestoken hebt. Nadat ik op een drafje de nodige foto’s getrokken heb, duik ik weer in de luwte van de zuidhelling aan de Bivacco Santa Maria. De Madonna del Neve (sneeuw)… ze heeft haar naam niet gestolen. Gelukkig is men zo vriendelijk geweest om haar met haar rug naar het noorden te keren, zodat ze welwillend neerkijkt op Susa. Achter haar rug bevindt  zich alleen maar een gletsjer. In Oostenrijk lossen ze dit vaak op door een Christus langs beide zijden van het kruis te hangen, zodat Christus niet zijn rug zou keren naar het andere dal… (de gevoeligheden van de symboliek 🙂 ).

In geval van nood is de Bivacco Santa Maria steeds open, maar buiten een hut met 14 bedden is hier totaal niets… zelfs geen water. Wel is er hier een (droog)toilet, met een pijl aangeduid in de flank onder de hut. De kapel is echter alleen maar open op feestdagen.

Na vijf minuten ben ik begonnen aan de afdaling. Ik heb mij rustpauze gehouden aan de stenenzuil met kruis op de voortop, omdat dat de eerste plaats was waar het enigszins aangenaam was (uit de wind). Maar na 10’ hield ik het ook hier voor bekeken en daalde verder af naar de Cà d’Asti (1u15’) voor een spaghetti uit een plastic bord met plastic bestek (7€) en een glas rode wijn uit een plastic beker (1€, 8€/L, niet super) (H/P: 27€ gezien het eten vermoedelijk geen grote luxe). Zoals gezegd is hier geen drinkbaar water, en dus ook geen water voor de afwas. Vandaar dat alles hier wegwerp is. Het drinkwater wordt met de materiaalkabelbaan aangevoerd vanuit het dal. Na nog wat genoten te hebben van de zon en het uitzicht buiten, aan de voorgevel van de Cà d’Asti, ben ik afgedaald naar de parking (1u00’).

Vanaf hier leidt de Rother tracklog via veesporen naar beneden, om op die manier de haarspeldbochten van de weg af te steken. Dat verloopt echte zo moeizaam dat afdalen via de weg mij een betere optie lijkt. Vanaf het kruispunt GPS2617B zie je een boerderij rechts onder je. Je gaat naar rechts en daalt af in die richting tot aan een boerderij/vakantiewoning (GPS2618AB) aan een kruispunt onder deze eerdergenoemde boerderij. Vanaf hier daal je af via een gemarkeerde bosweg tot je in de tweede bocht naar rechts een wegwijzer (GPS2619AB) naar links vindt richting Posto Tappa Il Truc (GPS2700) (45’).

 

Il Truc (GPS2700):

Wandeltijd zonder rust: 6u00’

1,5L (zonnig, maar niet warm).

Voor alle overige informatie, zie hoger.

 

Dag 28 Il Trucco – Meana di Susa

10.5km

+162m

-1335m

3u15′

Il Trucco – Susa (dikke rode lijn)
Susa – Meana di Susa (fijne rode lijn)

Hoogteprofiel Cà d’Asti – Il Trucco (1705m) – Susa

Volgens Katerina Giorsa is (toestand 2012, toekomst?) het pad 558 (directe afdaling naar Susa) op veel plaatsen geblokkeerd door omgevallen bomen. Navragen naar de toestand is dus de boodschap. Ik ben afgedaald via het normale GTA pad.

Je daalt de grindweg af in westelijke richting. In de eerste bocht vind je markeringen van de GTA. Je steekt een aantal haarspeldbochten af van de weg. Op een bepaald ogenblik zie je links een wegwijzer naar de Rocciamelone en Cà d’Asti. Ik vermoed dat je hier het begin vindt van het pad  558. Ik zag hier wel niet onmiddellijk wit/rode markeringen of wegwijzers richting dal.

De enige goede markeringen die je vindt zijn die van de GTA en dus volg je die, en daal je probleemloos af richting dal. Ook hier moet hier opletten voor kleine denappels op het pad, die als kogellagers of Rolling Stones werken onder de zolen van je schoenen. Hoe dieper je daalt, doe meer je geconfronteerd wordt met het geluid van de autosnelweg in het dal. Ook de sokkels van elektriciteitspylonen wijzen je op de kenmerken van onze moderne maatschappij, die in een berglandschap nog eens samengedrukt en daardoor versterkt worden in de dalen. Aan het kerkje van het gehucht Marzano (GPS2702) eindigt de GTA markering. Je daalt af via het asfalt richting San Giuseppe (GPS2703), alwaar je uitkomt op de iets bredere SP209.

Hier ga je naar links en loop je evenwijdig aan de autosnelweg, die hier ingesloten is door geluidsmuren. Onderweg passeer je 2 restaurants en een moderne kerk met als spits op de kerktoren een identiek Mariabeeld als op de top van de Rocciamelone. Na het tweede restaurant (GPS2706), ga je naar rechts (GPS2707) onderlangs de autosnelweg. Op het einde van deze weg (GPS2708) ga je naar rechts richting centrum. Je dwarst een gekanaliseerde stroom en loopt tot aan de parking naast het station. Hier ga je naar links (GPS2709) tot aan het stationsgebouw.

 

Station Susa:

Het station in Susa is een eindstation (GPS2710). Je kan hier dus enkel weg richting Torino. Wie wil terugreizen richting Frankrijk, moet ofwel hier de trein nemen tot het eerste volgende station dat niet op het eindspoor van Susa ligt, namelijk Bussoleno. Hier kan je ook de trein nemen richting Bardonecchia.

Een kaartje richting Bussoleno of Torino koop je in de bar van het station van Susa.

 

Alhier afscheid genomen van 3 andere GTA reizigers.

 

Voor wie nog wat extra tijd heeft, bestaat er een andere mogelijkheid erin om door te lopen richting Meana di Susa. Dit station ligt rechtstreeks op de reeds eerder genoemde internationale spoorlijn Italië – Frankrijk. Hier stopt de trein Torino – Bardonnechia. Voordeel van deze optie is dat je rustig het stadje Susa kan bezoeken en dat je eventueel nog kan overnachten in de Posto Tappa van Meana si Susa, Albergo Bellavista.

Voor het vervolg van de GTA richting Meana di Susa, ga je aan het station van Susa naar rechts. In het parkje aldaar vind je een waterkraan (GPS2711), alwaar je je watervoorraad kan aanvullen. Aan de eerste verkeerslichten (GPS2712), dwars je de rijbaan en loop je richting de brug (GPS2713) over de rivier Dora Riparia. Je dwarst de brug en loopt in dezelfde richting verder tot de rijbaan een flauwe bocht naar links maakt. Je vindt hier rechts een apotheek (GPS2715). Wie haastig is blijft hier rechtdoor lopen richting GPS2723.

Wie iets meer tijd heeft, gaat hier naar rechts. Halfweg de straat vind je Pizzeria Ristorante Italia (De beste pizza in Susa volgens Rother) (GPS2716). Op het einde van de straat vind je een kruidenier (GPS2717). Hier ga je schuin rechts de kathedraal San Giusto  (GPS2718) en de Porta Savoia (GPS2719). Hier ga je rechtdoor, licht bergop. De weg maakt een bocht van 90° rond een parkje. Hogerop vind je eerst de Boog van Augustus (GPS2720) en kort daarna de resten van een aquaduct (GPS2722).

Tussen beiden vind je de toegang tot het kasteel (GPS2721). Na het aquaduct ga je naar links en daal je terug af naar de hoofdstraat (GPS2723). Hier ga je naar rechts tot aan een kruispunt met de SS 24. Neem hier het zebrapad aan de linker kant van de straat en dwars de SS24. Hier (GPS2724) ga je schuin links een klein straatje in (Via Colle Delle Finestre). Vanaf hier vind je terug aanduidingen van de GTA en een wegwijzer naar de Alpe Toglie en Meana di Susa ‘30’. De straat maakt een bocht naar rechts (GPS2725) en op het einde hiervan een bocht naar links (GPS2726) om dan de bebouwing van Susa te verlaten voor een muildierweg omhoog door het bos. Je passeert nog een soort poortgebouw, alwaar je weg rechts ervan neemt. Deze komt uit op een kort stukje asfalt aan een privaat eigendom (GPS2728). Hier ga je naar links omhoog. Het asfalt wordt terug een grindweg. Dan volgt een afdaling en opnieuw een klim naar  een kruispunt met wegwijzers (GPS2729). Hier ga je naar links in de Via Pian Barale. Tegenover de toegangsweg naar het station (GPS2731) vind je de Albergo Bellavista (GPS2730).

 

Albergo Bellavista (GPS2730):

Wandeltijd zonder rust: 3u15’

0,5L (eventuele aanvulling in Susa (GPS2711)).

 

Tel: +39/0122/39162

Via Pian Barale, 6, Torino,

Open: Gans het jaar, maar hoe lang nog als je de leeftijd van de huidige uitbaatster ziet.

 

H/P in kamer: 44€

1/2L Rode wijn: 4€

 

Avondeten (19.30u):

1°: Anti-pasta (veel)

2°: Pasta (goed)

3°: Vlees met aardappelpuree

4°: dessert of fruit

 

Ontbijt: vanaf 7.30u (ruimer Italiaans ontbijt)

Ontbijt met brood, 2 croissants, cornflakes, confituur, honing, fruitsap, koffie of thee

 

Kamer 1 op de derde verdieping met 2 enkele bedden, eigen sanitair op de kamer. Problemen met de algemene reinheid van de kamer. De uitbaatster is dan ook al de 70 gepasseerd. Lawaai van de passerende treinen, die ongeveer op de hoogte van het derde verdiep rijden, ondanks de ligging van de kamer langs de andere zijde van het hotel. Mooi uitzicht op de Rocciamelone.

Nota: terug de enige GTA wandelaars.

Eindconclusie:

Na 4 weken is mijn vakantie op en moet ik terugkeren naar huis. Mijn conditie is optimaal Ik heb zo goed als geen hinder gehad, en maar een klein blaartje op de dag dat ik 2 etappes combineerde omwille van de sluiting van de Albergo degli Amici in San Lorenzo.

Ik heb zowat 33.000 hoogtemeters overwonnen. Uit mijn gesprek met een parkwachter leerde ik dat de 2 regendagen die ik te verduren kreeg, slechts de enige 2 regendagen waren sinds augustus. Omdat ik deels goed geanticipeerd heb op weersveranderingen en ook een dosis geluk gehad heb, heb ik niet moeten afwijken van het voorzien traject omwille van de weersomstandigheden.

Ik raad iedereen het gebruik van een GPS aan in Italië, omdat je nooit zeker bent van de kwaliteit van de markeringen en wegwijzers op het terrein. Het is niet absoluut noodzakelijk, maar het spaart wel tijd, energie en frustratie. Ik ben oud genoeg om het nog te kunnen zonder, maar de technologie bestaat nu eenmaal en dus zie ik niet in waarom je die niet zou gebruiken. Ik loop niet constant op mijn GPS te kijken. Ik gebruik hem enkel als de markeringen op het terrein onvoldoende zijn.

Naast zelfkennis, moet je voor deze tocht een veelheid aan vaardigheden bezitten. Het gaat hier over staptechniek op alle soorten terrein, inclusief plaat, los grind en sneeuw in beperkte mate. Een beetje elementaire klimtechniek kan ook geen kwaad. Bovendien moet je elementaire kennis hebben van meteo en flexibel zijn in je plannen.

Pas je reisplannen aan in functie van het weer, je fysieke conditie en je kunde. Zelfoverschatting leidt tot ongelukken. Ga in de bergen, maar kom vooral terug (levend!).

Coördinatenlijst (2019):

 

Advertentie

Een reactie op GTA-Noord

 1. Mir gefaellt Ihr sehr ausfuehrlicher Bericht. Schade, dass Sie nicht bei uns im Albergo Fontana uebernachtet haben. Viel Spass mit GTA Sued! Joerg Klingenfuss

Commentaar? Vragen? Reacties, altijd welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.