GTA Zuid

 Algemene info bij het reisverslag.

Reisverslag GTA Zuid

GrandeTraversata delle Alpi (Susa – Ventimiglia).

Overzichtskaart GTA Zuid

Landen: Italië, soms letterlijk op de grens met Frankrijk

Streek: Piëmonte

Traject:Susa – Ventimiglia (Italië)

Periode:    26/08/12 t/m 15/09/12

Reisgezelschap: solo

Openbaar vervoer:.

Heen:

 • Gent – Brussel (Gent –Torino ca 70€)
 • Brussel – Parijs (Gare du Nord)
 • Parijs (Gare du Nord – Gare de Lyon RER D (2 haltes, ca 10’ – 1,70€
 • Parijs (Gare de Lyon – richting Milaan tot Oulx)
 • Oulx  – Meana di Susa (Richting Torino, 1 tot 2 treinen per uur)

 

Terug:

 • Ventimiglia – Menton (2,80€ + minstens 10’ aanschuiven aan het loket, gezien je een grensoverschrijdend biljet blijkbaar niet aan de automaat kan kopen)
 • Menton – Nice Ville (Menton – Gent ca 70€)
 • Nice Ville – Brussel-Zuid (een TGV met ruim 25’ vertraging, die via Lille rijdt ipv in Parijs Charles de Gaulle te splitsen en dan rechtstreek naar Brussel te rijden)
 • Brussel-Zuid – Gent

Logies:

 • Berghutten eigendom van de CAI (Club Alpino Italiano) (32 à 48€ HP ppn als lid van een bergsportvereniging op lager).
 • Posto Tappa tot Hotels elders van 40 tot 60€ in kamer of op lager met HP.
 • Uitzondering: Arruncador: 75€ HP zonder enig extraatje (luxueus, maar weinig transparante afrekening. Ze zijn hier duidelijk klanten gewoon, die niet naar de rekening kijken, maar gewoon betalen L )
 • Eén hut vermeldde dat hun water niet voldoet aan de standaarden van de overheid om als drinkwater bestempeld te mogen worden. In de keuken van de hut waren er wel bijkomende filters geplaatst en vraag je je drinkwater voor de volgende dag daar.
 • De onbemande hut Rifugio San Remo beschikt enkel over regenwater, dat je min 10’ moet laten koken voor gebruik. Gezien de dagetappes niet te lang zijn, kwam ik toe met de 1,5L normaal drinkwater van de vorige dag.

 

Reizen kost:

 • Spaghetti: 4 tot 8€
 • Pizza: 5 tot 12€
 • Rode wijn: 2 tot 4€ per 1/4L
 • Mineraal water 1L: 1,50 à 2€

                    

Totaal reisbudget: 1450€

Betalingswijze:

 • cash
 • Bancontact (opgelet: slechts beschikbaar in de iets grotere plaatsen  in de valleien, zie reisverslag)
 • Visa (opgelet, wordt moeilijk aanvaard, gezien de kleine bedragen.)
 • Cash afhalen met Visa duur.

Reisliteratuur:

Een recente (2012) en uitgebreide uitgave bestaat er nu bij Rother: GTA Grande Traversata delle Alpi  (www.rother.de ) (met GPS-coördinaten en een tracklog voor de volledige hoofdroute.) Naar mijn mening op dit ogenblik de beste en vooral meest gedetailleerde gids. Geen enkel risico om te verdwalen. Gezien de wisselende kwaliteit van de markeringen op het terrein is dit soms geen overbodige luxe, voor wie niet graag extra kilometers maakt.

Nota: enkel de delen in paars aangeduid op de kaarten betreffen eigen Tracklog opnamen. Dit zijn meestal de in de gids aangegeven varianten die door mij werden verkend. Tussen Pontebernardo en Strepeis betreft dit vooral een grote afsteek, gezien de routekeuze van zowel Rother als de GTA mij onlogisch lijkt. Enkel deze opnamen kunnen bij mij bekomen worden. Voor de tracklog van de hoofdroute verwijs ik expliciet naar de Rother gids en website.

Stafkaart: enkel de getekende kaarten in het gidsje en de digitale reliëfkaarten in het toestel Garmin 62 ST GPS. Dit toestel kan 10.000 Tracklog points opslaan.

Internet:   www.gtaweb.de

                  www.ryanair.com

                  www.brusselsairlaines.com

                  www.b-rail.be

                  www.trenitalia.com

                  www.cai.it

                  www.berghutten.be

                  www.meteoalpin.com

                  http://www.rifugiinpiemonte.it

                  www.via-alpina.org

                  http://www.klingenfuss.org/gta_nord.htm

 

Persoonlijke gegevens:

Man 50j, 1,79m 74kg

mountainman@scarlet.be                                                                                       

 

GrandeTraversata delle Alpi (Susa -Ventimiglia).

Inleiding:

Daar waar München – Venetië een tocht betreft van 3 weken alpien en 1 week “vlak” met een totaal te overwinnen hoogteverschil van ca 25000 hoogtemeters en de E5 Oberstdorf  -Verona afklokt op ongeveer 21000 hoogtemeters, dien je er enkel voor het in dit verslag omschreven Zuidelijke deel van de GTA (Susa-Ventimiglia) 25000 hoogtemeters te overwinnen, en dat in 3,5 weken. Kort samengevat betekent dit meer dan 1000 hoogtemeter op en af per dag en dat 23 dagen aan één stuk. Wie de volledige GTA in één keer wil afstappen dient daar na de 4 weken en 33000 hoogtemeters van het noordelijk deel bij te tellen.

Dat is veel. Dat is zeer veel. En dus komt het erop aan om de grenzen van je lichaam te kennen en deze vooral niet te overschrijden.

Belangrijk is dus om niet alleen je eigen lichaamsgewicht laag te houden, maar ook je rugzakgewicht zo veel mogelijk te beperken. Ken ook je materiaal: goede schoenen en vooral een paar stokken zijn onontbeerlijk.

Fysieke voorbereiding:

Hoe beter je fysieke conditie bij het vertrek, hoe groter de kans is, dat je van je reis zal kunnen genieten. Misschien heeft het bij mij met het toenemen der jaren te maken, maar ik geraak steeds meer overtuigd van de noodzaak van  een goede fysieke voorbereiding. Wandelen in de Ardennen is goed, maar het gevoel van een klim 2500m in combinatie met een afdaling van nog eens 1000m kan je er toch niet evenaren. Een bij de Klim- & Bergsportfederatie gewaardeerde kuitenbijter is het GR traject Bouillon-Vresse, waar je qua stijgings- en dalingsmeters en beetje in de buurt komt van de normale dagtrajecten.

In 2007 ben ik 10kg afgevallen, om de simpele reden dat je niet alleen elke kilo uitrusting die je meedraagt moet torsen, maar ook elke kilo overgewicht. En dus heb ik mijn BMI tot onder de 25 gebracht en die zal daar vanaf heden ook blijven.

Uitrusting en voeding:

Kledij op het lichaam:

– schoenen:

Voor langer tochten met een redelijke technische moeilijkheidgraad, maak ik heden meestal gebruik van een combinatie van 2 schoenen, namelijk:

 • Een paar approach schoenen type A (The North Face Hedgehog GTX XCR)
 • Een paar bergschoenen van het type C (La Sportiva Evo Trek) voorzien van een Vibram Mulaz zool. Deze heeft zeer goede contacteigenschappen op natte stenen, maar slijt wel snel, waardoor deze redelijk duur in het gebruik zijn.
 • Opgemerkt dient te worden dat het zuidelijk deel minder technisch is, vooral in de afdalingen. De zuidelijke hellingen zijn vaker grashellingen, soms geërodeerd door overmatige begrazing door vee. Een minder technische schoen kan voor dit deel dan ook.

– stel sokken: bij voorkeur 2 van goede kwaliteit (lusjesweefsel langs de binnenzijde en in materialen gaande van wol tot Coolmax)

– bermuda (mijn persoonlijke voorkeur, maar je wordt vreemd aangekeken. Nadeel: je hebt meer last van de soms weelderige plantengroei. Opletten voor brandnetels, berenklauw en teken. Vooral voor dit laatste kan een lange broek je een vals gevoel van veiligheid geven. Na elke passage door lang gras je benen controleren is geen overbodige luxe, en dan mis je er nog…)

– synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met lange of korte mouwen ( te koop: soms in Aldi, altijd in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)

– sporthemd met zonnefactor 30

– zonnehoedje (Decathlon, met zeer brede rand)

Kledij in de rugzak:

– lichte fleece

– Gore-tex jas met kap of regenhoed (Outdoor Research). (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon)

– een zonnebril met hoge filteringgraad, zonnecrème (beschermingsfactor 20 of hoger) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)

– reserve synthetisch T-shirt en slip

– stel reserve sokken

– zomertrekkingbroek (Mammut met Schoeller Dryskin of Decathlon).

– stel lage wandelschoenen type A met Gore-tex tegen de regen en het natte gras (zie hoger)

Andere uitrusting:

– telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen) Koop bij voorkeur stokken van de merken Leki, Komperdell of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren.

– rugzak van ca. 60 liter (Quecha Symbium 60 van Decathlon) Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi.

– een zijde lakenzak (Sea to Summit)

– 1 handdoek van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden. Reeds verkrijgbaar bij Aldi) (Enkel gebruikt op het strand van Ventimiglia en Menton, maar ik heb hem toch mee)

– 1 washandje met 300ml douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een tube scheerzeep van nivau en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen.

– een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier

–  bij voorkeur een drinkzak met slang met een gezamenlijke inhoud van 3 liter (Minder drinkbakken voor vee onderweg, dan in het noordelijk deel. Deze waerbronnen zijn ook nog aangegeven zijn als GPS-waypoint, maar je hebt geen garanties inzake de kwaliteit van het water, en dan heb ik het vooral over fecale besmetting door vee L.)

– micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker

– persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, Ibuprofen, Dafalgan, Rinomar (tegen neusloop) Imodium (generisch: Loperadomine tegen diaree)

– reserve plasticzakken

– naald en draad

– tube handwaszeep (1 voor 2 personen)

– GSM (dekking niet overal verzekerd) of Thuraya satelliettelefoon voor wie het kan of wil betalen.

– oriëntatiemiddelen: stafkaarten (zie hoger), kompas en/of GPS.

Voeding:

Volgens de voedingsleer zou je voeding een verhouding van 15% proteïnen, 30% vet en 55% koolhydraten moeten bevatten Voor sommige sporten gaat men zelfs tot 70% koolhydraten.

Hou echter rekening met het feit dat vet meer calorieën bevat voor eenzelfde gewicht voeding.

Voor deze reis heb ik enkel maar wat reserve meegebracht vanuit België voor de eerste dagen. In praktijk is dit tot in Ghigo di Prali (4 dagen). Bevoorrading is hier een relatief groot probleem. De dorpswinkels zijn hier vaker open op zondag, maar ze hebben soms een heel beperkt gamma hebben en je moet dus met het weinige wat er is, tevreden zijn.

Ik heb mij beperkt tot chocolade en koekjes. Indien ik vroeg aankwam in de hut, hotel of posto tappa, vulde ik mijn calorisch bestand aan met pasta.

 

Ikzelf weeg ca. 74 kg. Wie zwaarder is, zal in verhouding iets meer nodig hebben.

Een menu moet voldoende gevarieerd zijn en moet uiteraard voor jou aanvaardbaar zijn.

Weet echter dat ik thuis ook wel iets anders eet dan dit.

Veel sportvoeding vermeldt reeds de samenstelling. Indien je deze niet terugvindt op de verpakking, zal je gebruik moeten maken van een algemene lijst met de samenstelling van voedingsmiddelen. Die vind je terug in een boek over dieetleer in de bibliotheek of op het internet.  Als je weet dat 1gr proteïnen of eiwitten overeenkomt met 17 kJ of 4kcal, 1 gr vet met 38 kJ of 9 kcal en 1 gr koolhydraten met 17 kJ of 4 kcal, dan kan je zelf aan de slag.

Naam: Gr.: Proteïnen: Koolhydraten: Vet: KJ:
Muesli reep Aldi 75 5,2% 52,20% 9,00% 1313,25
Energie Bar 80 3,9% 56,72% 7,52% 1308,08
Chocolade noten 120 9,84% 41,72% 13,57% 1374,65
Snickers (Foré) 60 5,7% 34,80% 15,00% 1243,20
Totaal: 335 7,39% 56,75% 13,60% 5239,18

De chocolade is meestal van Ritter Sport (Makro). Alternatieven vind je ook bij Lidl of Aldi .

Energy Bars vind je soms bij Aldi, maar in elk geval vind je die van Isostar bij Makro of sportzaken. Foré (namaak Snickers) vind je bij Aldi. Koop harde Muesli repen en geen zachte, want daar blijft niet veel van over na een verblijf in je rugzak. Of je moet ze in een doos steken en dat weegt weer extra.

Italiaanse keuken en eetgewoonten:

Als je weet dat ik thuis het Zandloper dieet volg, dan zal je begrijpen dat Italië voor mij een ware culinaire beproeving is. Bij het Zandloper dieet worden koolhydraten (brood, pasta rijst, aardappelen) bij voorkeur maximaal vervangen door hoogwaardigere voedingsmiddelen als groenten,fruit en noten. En laat de Italiaanse en Piëmontese keuken niet vooral gebaseerd zijn op geraffineerde koolhydraten als brood, pasta en polenta. Goed voor sportlui, maar zeer slecht voor wie dat niet is.

Polenta smaakt absoluut naar niets, zelfs al is het klaargemaakt in een koperen ketel boven een houtvuur. Het is een onaantrekkelijke pap die enkel smaak krijgt door wat men eraan toevoegt.

De productie van handgemaakte pasta’s is zeer arbeidsintensief, maar het smaakverschil is te beperkt in verhouding met de geïnvesteerde energie. En als je soms 2 maal per dag paste eet, geraak je het sowieso beu. Het ontbreken van onbewerkte groenten en fruit versterkt dat gevoel van culinaire armoede alleen maar. Pasta, polenta en tomatenconcentraat in blik zijn uiteraard langer houdbaar en gemakkelijker transporteerbaar dan verse producten. De meeste overnachtingpunten liggen echter aan het asfalt, waardoor dit niet echt een excuus is.

Bovendien is de timing van de inname van koolhydraten hier ook nog eens heel slecht. De hoofdmaaltijd geniet je ’s avonds voor het slapengaan met een teveel aan calorieën, terwijl het Italiaanse ontbijt notoir karig is. Heel vaak is het brood de overschot van wat je ’s avonds bij de hoofdmaaltijd kreeg en dus droog. Bovendien beperkt de toespijs zich tot zoet. Kaas of vlees zijn echte uitzonderingen. Soms krijg je al eens muesli of bruin brood. Brood dien je dus systematisch bij te vragen.

Reservatie van hutten, hotels en posto tappas:

Voor deze reis heb ik geen enkele overnachting vanuit België gereserveerd, behalve de laatste nacht in Menton. Ik heb in de meeste overnachtingsplaatsen gevraagd of ze naar de volgende overnachtingsplaats wilden bellen om mijn en de komst van mijn eventuele medereizigers aan te kondigen. Dat is prettig voor alle betrokken partijen. Op die manier kunnen ze zich voorbereiden op de komst van het juiste aantal reizigers. Volledigheidshalve geef ik de telefoonnummers vermeld op de eigen website van de hut of overnachtingspunt of andere bron op het internet op.

Weet dat het in praktijk soms moeilijk is om vooral GSM nummers te bereiken, gezien wij een internationale verbinding moeten opbouwen.

Heenreis:

Daar waar je een vliegtuig probleemloos een jaar op voorhand kan boeken, kan dit bij een TGV nog steeds niet. 3 maanden op voorhand is meestal het maximum. Hoe men daar nog steeds niet doorheeft dat dat een handicap is, is mij nog steeds een raadsel. Bovendien is milieubewust reizen met de trein vaak duurder dan met het vliegtuig (afhankelijk van de bestemming) En een TGV noemt dan wel TGV, maar is dat in praktijk vaak niet, ofwel omdat er teveel stopplaatsen zijn, of omdat de sporen niet aangepast zijn.

Bovendien is er nog steeds het probleem Parijs, een stad zonder noord-zuid verbinding voor treinen. En als men al eens een trein rond Parijs inlegt, dan laat men die nog stoppen in Lille (Rijsel) op weg naar Brussel Zuid, daar waar die trein al bij zijn vertrek in Nice aangekondigd is als twee treinen (Lille Europe – Brussel Zuid). De trein reeds splitsen in Charles De Gaulle is waarschijnlijk te logisch, ofwel moet die Belgische conducteur dan te lang op Frans grondgebied werken…

Toch ben ik er dit jaar voor het eerst in geslaagd om een ticket te kopen voor zowel heen- als terugreis tegen een aanvaardbare prijs. (70€ enkel). De meeste vliegvelden van Milaan liggen ver buiten Milaan en rechtstreeks naar Turijn vliegen is duur. Bovendien zijn de tickets bij Eurolines (bussen) de laatste tijd flink duurder geworden, waardoor de trein plotseling aantrekkelijk werd.

Met de allereerste trein vanuit mijn woonplaats naar Gent, alwaar je een ter discussie staande TGV richting Parijs Noord kan nemen. In Parijs duik je de metro in en volg je de aanduidingen RER D. Aan één van de automaten koop je een enkel ticketje (1,70€, een 2 € muntstuk meenemen is handig.) Dan kijk je uit naar Lijn 44 en Garde de Lyon dat goed aangekondigd is. 2 halten en 10’ later verlaat je de metro en volg je opnieuw de aanduidingen Grandes Lignes en Garde de Lyon.

In het station zelf worden de juiste sporen voor de desbetreffende bestemmingen maar laat aangekondigd. Als je dan ook nog de pech hebt om in rijtuig 1 van een trein met 16 rijtuigen te zitten, dan is het handig om niet al te veel bagage mee te hebben L.

Tot Lyon rijdt de trein aan TGV snelheid, maar daarna wordt het een erg gewone trein qua snelheid. In de Vanoise wordt het deel naar Annecy afgekoppeld. In Modane komt de douane aan boord. In Turijn stopt de trein in het verkeerde station en dien je bovendien  terug te keren. Je kan dus beter uitstappen in Oulx en alhier overstappen op de lokale lijn richting die stopt in Meana di Susa en Torino Porta Nuova. Dit blijkt ondanks zijn naam het oude eindstation te zijn en niet het station alwaar de internationale treinen stoppen.

Vergeet geen cash geld mee te nemen voor de eerste dagen als je in Meana di Susa vertrekt, gezien er enkel in Susa zelf biljettenautomaten zijn.

Dag 28: Meana di Susa – Alpe Toglie

9.4km +1150 -117  

Dag 28 Meana di Susa - Alpe Toglie

Profiel 28 Meana di Susa - Alpe Toglie

Albergo Bellavista (GPS2730):

Taal: Italiaans en Frans

Tel: +39/0122/39162

Via Pian Barale, 6, Torino,

Open: Gans het jaar, maar hoe lang nog als je de leeftijd van de huidige uitbaatster ziet.

 

H/P in kamer: 46€

1/2L Rode wijn: 4€

 

Avondeten (19.30u):

1°: 2 Anti-pasta (veel)

2°: Pasta (goed)

3°: Kip met wortel

4°: dessert, fruit of kaas.

 

Ontbijt: vanaf 7.00u (ruimer Italiaans ontbijt)

Ontbijt met brood, 2 croissants, cornflakes, confituur, honing, fruitsap, koffie of thee

Kamer op de eerste verdieping met 2 enkele bedden, en eigen sanitair voor 2 kamers, waarbij de tweede niet bezet was. Problemen met de algemene reinheid van de kamer. De uitbaatster is dan ook al de 70 gepasseerd. Lawaai van de passerende treinen is op de eerste verdieping minder dan op de derde,ondanks de ligging van de kamer langs voorzijde van het hotel (kant spoor).

Nota: 2 Duitsers die kortere tijd op de GTA liepen.

Vanuit de Albergo Bellavista ga je naar links. Op het einde van de straat ga je naar links onder het spoor door, om dan naar terug links te gaan. Voor de eerste bocht in de weg verlaat je deze reeds naar rechts via een wat overgroeide mulattiera richting Cordolla. Je dwarst het dorp in rechte lijn en op het einde ervan ga je naar links (S2801) Vervolgens gaat het door Assiere  richting Menolzio. Voorbij het centrum ga je hier naar links (goed opletten voor de afslag – GPS S2803). Je bereikt terug het asfalt ter hoogte van een picknickplaats, alwaar je neer rechts gaat. Vanaf hier begint het betere klimwerk J. Bij GPS S2806 bereik je de grens van het Parco Naturale Orsierra Rocciavre. Je komt hier in een meer open deel en tevens is er een splitsing van 2 varianten, die uiteindelijk terug samen komen bij GPS S2809 (WW Alpe Toglie 10’), alwaar je terug op een bredere grindweg komt. Vervolgens gaat het verder omhoog niet naar de eerste hut, maar naar de iets hoger gelegen Alpe Toglie.

 

Posto Tappa Alpe Toglie (GPS 2810):Alpe Toglie

Taal: Italiaans

Wandeltijd zonder rust: 3u00’ met rust: 3u00’ (eerste korte dag)

0,5L water

 

Tel: +39/338/1249716

       +39/339/3980457

Open:  juni tot eind augustus!!!!! (Tel laten navragen vanuit de Albergo Belavista)

(Alternatief: Bivacco Orsiera: goed uitgeruste onbemande hut, 10 bedden met dekens, oven, gashaard bron en douche, aanleunend aan een almboerderij, die eind augustus 2013 onbemand was. Opgelet: eten dien je zelf mee te brengen. Wandeltijd Alpe Toglie  – Bivacco Orsiera: 1u15’)

All in: 35€

Avondeten 19u:

0°: Anti-pasta

1°: Pasta

2°: Vlees met tomaat

3°: Kaasschotel

(Porties klein, maar alles samen OK)

Avondeten buiten onaangenaam omwille van het vele lawaai van de motor van de melkmachine die ze net aan het terras gehangen hebben. (Vreemde plaatskeuze!!! L)

 

Ontbijt 7u:

Typisch Italiaans met enkel brood en eigengemaakte confituur, koffie of thee.

 

Kamer: 14 bedden, met dekens, warme douche en toilet, handzeep, tafel stoelen en kleine keuken voor zelfverzorging. Lakenzak verplicht.

 

Dag 29: Alpe Toglie – Usseaux

15.2km +1327m -1432m  

Dag 28 Meana di Susa - Alpe Toglie

Profiel 28 Meana di Susa - Alpe Toglie

Je verlaat de Alpe Toglie naar links evenwijdig met de stallen. Op het einde, aan de toegangsweg tot de stallen voor de koeien, ga je naar rechts omhoog in de richting van een klein huisje. Het pad blijft lange tijd min of meer horizontaal verlopen tot GPS S2901. Hier gaat het brutaal omhoog tot GPS S2902 Hier ga je naar links en gaat het langzamer omhoog op de rug tussen de Monte Benetto (1717m) en de Monte Genta (1872m). Vanaf de Monte Genta (1872m) verloopt het pad horizontaal tot aan de Bivacco Orsiera (GPS S2905). Je hebt hier zicht op het dal.

Bivacco Orsiera:Bivacco Orsiera

goed uitgeruste onbemande hut, 10 bedden met dekens, oven, gashaard bron en douche, aanleunend aan een almboerderij, die eind augustus 2013 onbemand was. Opgelet: eten dien je zelf mee te brengen.

Wandeltijd Alpe Toglie  – Bivacco Orsiera: 1u15’

Na de Bivacco Orsiera is het pad vaag, een fenomeen dat zich vaak voordoet in begraasde gebieden. Je vindt er enkel cairnes (steenhopen). Eenmaal in de echte helling is het pad weer duidelijk. Het pad is wel drassig omwille van de bergbeek. Tevens is het pad plaatselijk gedeeltelijk toegegroeid ten gevolge van de weelderige begroeiing.  Let dus goed op de tekens. Pas aan het einde van deze zone draait het pad in de richting van de Colle dell’Orsiera 2595m (GPS S2906).  Vlak voor de col vind je hoge houten palen, die de weg wijzen bij sneeuw. Op de Col vind je mogelijks gemzen nabij de Monte Orsiera. gemzen nabij de Monte Orsiera

Na de Colle dell’Orsiera gaat het naar rechts onderlangs de graad. De markering was hier in 2013 zeer goed. Bij GPS GPS S2908 ga je naar rechts richting Pracatinat en La Chalps. Dan volgt een afdaling in zigzag tot een hoogte van ca 1900m, waarna de afdaling overgaat in traverse in het bos tot je een grindweg dwarst (GPS S2909), waar relatief veel verkeer was op zondag. Na de weg daal je weer in zigzag tot Puy.  In Puy volgt de markering een ander traject dan de GPS tracklog. Voor de kerk ga je rechts. Dan daal je af naar de rivier, die je dwarst via een brug. Dan volgt een  korte klim door een kaalgevreten weide, zonder schaduw. Na Puy blijf je hoofdzakelijk op gelijke hoogte. Dan volt een stuk door het bos. Hier vind je veel wilde aardbeien. Verderop gaat het weer door een weidegebied, waar de route aangegeven wordt door plastic rode palen op verende voetstukken. Vlak voor Montagne D’Usseaux, ga je naar links in de richting van een WW bij GPS S2914. Hier vind je weer een duidelijker weg aan de GPS punten S2915 t/m S2917. Vanaf daar daal je opnieuw sterk tot Usseaux zelf. Naast de weg tref je in hout gegraveerde spreuken, gemaakt door de uitbater van Posto Tappa ‘Pzit Rei’. Aan de bron in Usseaux ga je naar links de straat in tot je langs de rechter zijde van de straat de snuisterijenwinkel en  Posto Tappa ‘Pzit Rei’ treft (aanbellen).

Posto Tappa ‘Pzit Rei’ (GPS 2918):

Taal: Italiaans, Frans en Engels

Wandeltijd zonder rust: 6u00’ met rust: 6u45’

1,5L water

 

Tel: +39/0121/83876

http://www.pzit-rei.it

Open: gans het jaar

 

H/P: 46€ (wijn aan tafel inbegrepen)

Douche pas vanaf 17.00u

 

Avondeten 19u30’:

0°: Anti-pasta

1°: Pasta

2°: Vlees met groenten

3°: Dolce

(Zeer ruime porties en lekker)

 

Ontbijt (zelfbediening!!!! 😦 :

Typisch Italiaans geval van ochtendlijke luiheid, waarbij het theewater en de koffie zelf dienen opgewarmd te worden. Brood dat de avond daarvoor reeds gesneden is en dus droog is, met enkel confituur als broodbeleg. Het contrast met het avondmaal kan niet groter zijn. Eén van de zwakste ontbijten van de hele reis.

Kamer: 8 bedden, met dekens, warme douche (vanaf 17u) en toilet met handzeep (gemeenschappelijk), terras, tafel, stoelen en kleine ontbijtkeuken. Lakenzak verplicht.

 

Dag 30: Usseaux – Didiero

22.6km +1452m -1659m  

Dag 30 Usseaux - Didiiero

Profiel 30 Usseaux - Didiero

Je verlaat de Posto Tappa ‘Pzit Rei’ langs de achterdeur aan de ontbijtkeuken en gaat naar rechts. Je daalt de half verharde weg af tot het asfalt. Hier ga je naar links en daal je af tot de hoofdweg. Deze volg je naar rechts tot je een brug passeert. Iets verder vind je een afslag naar links richting Laux. Je daalt af over deze weg tot een tweede brug (over de hoofdrivier) en vervolgens vat je de klim aan richting eerst het Hotel Lago del Laux en vervolgens het gehucht Laux, dat uitgeroepen zou zijn tot mooiste dorp.

Ofwel loop je rechts via de parking aan het begin van het dorp, of je loopt het dorp in en neemt dan de eerste straat recht. Je volgt deze weg tot een tweesprong (GPS S3003), alwaar je de stijgende weg naar rechts neemt.

Bij GPS S3004 vind je de eerste tekens van een pad. De weg eindigt bij GPS S3005, alwaar je een caravan vindt. Vanaf hier wordt het een echt bergpad, dat door het bos klimt. Bij GPS S3007 vind je een eerste splitsing naar een almboerderij. Bij GPS S3008 vind je de splitsing naar het Lago D’Albergian. Hier ga je rechts. Vervolgens zigzagt het pad naar de Colle dell’Albergian 2713m (GPS S3010).

In de afdaling in de zuidflank vind je veel erosie. Je passeert eerst langs een stal (GPS S3011 Rifúgio Moremout). Vervolgens daal je af op de linkeroever van de rivier. Je verlaat deze ter hoogte van de waterval en volgt een pad in de flank, tot je bij GPS S3016 opnieuw verder kan afdalen richting hoofdrivier. Vervolgens gaat het langs deze rivier tot  Balsiglia (Begin asfalt – GPS S3017)

Posto Tappa Balsiglia (GPS S3017)

In tegenstelling tot wat er in de Rother gids vermeld staat, is deze niet gesloten, maar open.

Het betreft een zelfverzorgings posto tappa, zoals gebruikelijk in het oud schoolgebouw, alwaar op de benedenverdieping een Wald(en?)ser museum is ingericht. Je vindt er bedden met dekens en zelfs lakens, een gasvuur, microgolfoven en wat potten. In het dorp is geen restaurant of winkel. Qua eten ben je dus aangewezen op de inhoud van je rugzak. Er hangt een geldbus, alwaar je de gevraagde vergoeding dient achter te laten.

Vanaf Balsiglia stap je in 1u15’ naar Didiero. Onderweg vind je geen bordjes naar Didiero, maar wel naar Salza di Pinerolo, de hoofdgemeente waartoe Didiero behoort. Ook Ghigo di Prali is reeds aangeduid. Negeer alle bordjes die je van de asfaltweg willen doen afwijken, want ze betekenen meer klimmen en dalen. Er is bijna geen verkeer op de weg

Onderweg passeer je La Foresteria di Massello, voor hen die meer van luxe houden.

Bij het binnenkomen van Didiero heb je links het gemeentehuis met daarachter een pizzeria. 70m verder op de rechter kant vind je de Agriturismo La Miando. In 2013 waren er hier zware verbouwingswerken aan de gang, waardoor de gehele gevel in de steigers stond. Ook hier is de Posto Tappa opnieuw het oud schoolgebouw (slotvast), gelegen achter La Miando.

Posto Tappa Didiero

Taal: Italiaans, Frans

Wandeltijd zonder rust: 7u30’ met rust: 8u00’

1,5L water

 

Tel: +39/0121/801018

       +39/339/2763215

Open: gans het jaar

 

H/P: 45€ (Indien de kamers slechts 50€ H/P kosten, kan je die overwegen, maar na de verbouwingen….)

1/2L Rode wijn: 5€

Avondeten 19u30’:

0°: 3x Anti-pasta

1°: Pasta

2°: Vlees met aardappelen

3°: Dolce

(Zeer ruime porties en lekker)

 

Ontbijt (7u30’):

Typisch Italiaans: brood met enkel confituur als broodbeleg. Koffie of thee.

Posto tappa: 10 bedden, met dekens, tafel, stoelen, houtkachel. Vernieuwde badkamer op het tussenverdiep met wc en warme douche. Een (scheer)spiegel ontbreekt nog. Opgelet: de ongemarkeerde schakelknop om de elektrische boiler aan te steken bevindt zich naast het stopcontact links van de toegangsdeur tot de badkamer!!! Zorg dat het rode lichtje van de boiler brandt!!!!! Lakenzak verplicht.

 

Dag 31 Didiero – Rif LagoVerde

22.2km +1934m -600m

Dag 31 Didiero - Lago Verde

Profiel 31 Didiero - Lago Verde

Je verlaat de Agriturismo La Miando en daalt af naar de hoofdweg. Hier ga je naar rechts en over de brug ga je naar links (WW). Op deze jeepweg vind je veel afsteekjes, die bijna allemaal aangeduid zijn met wegwijzers. Bij GPS S3101 vind je de langst afsteek, maar hij wordt ook gebruikt door de plaatselijke veeboer om zijn koeien naar de boerderij te drijven. Dit gebeurt zoals gebruikelijk met honden en de trailmoto. Wanneer je terug op de jeepweg komt is de situatie wat onduidelijk. Je ziet picknicktafels boven de weg staan. Klim tot aan deze picknick en volg dan de graad omhoog in de richting van een pyloon. Aan het einde van weide kom je terug in het bos met een duidelijk gemarkeerd pad.

Je bereikt de Colle di Serrevecchio (GPS S3104) en wisselt van bergflank om af te dalen richting het gehucht Serrevecchio. In het gehucht daal je niet af naar de weg, maar volg je het pad tot je aan een wegwijzer tussen de huizen komt. Hier ga je kort links om aan de volgend T-splitsing rechts af te slaan. Je rondt een weide en daalt af richting Bounous. In Bounous bereik je het asfalt. Je daalt af via het asfalt tot een kruispunt in een haarspeldbocht. Je volgt niet de hoofdweg naar links. Je gaat ook niet via het asfalt naar rechts, maar neemt een landweg, die links van deze laatst loopt. Je dwarst een weide via twee gammele poorten. Vervolgens daal je af naar een recente voetgangersbrug, die je dwarst. Aan de overzijde gaat het licht omhoog tot je terug op een verharde weg komt (GPS S3114). Hier ben je terug op de Rother tracklog. Bij GPS S3115 sla  je rechts af en gaat het verder omhoog. Je kan ofwel de weg volgen, of de afsteekjes via het pad. Vooral ter hoogte van een bron is het pad zeer vaag en bovendien zijn de tekens slecht zichtbaar aangebracht. De GPS brengt dan soelaas.

Terug op de weg, volg je deze via een paar haarspeldbochten tot je weer een wegwijzer tegenkomt. Vanaf hier is het pad duidelijker. Voor een weide ga je rechts af, langs de omheining tot een volgende wegwijzer. Aan een volgende splitsing neem je het horizontale pad links. Je volgt dit tot aan een jeepweg. Deze jeepweg volg je bergaf tot de grote weg in het dal. Bij GPS S3127 moet je naar links bovenlangs de huizen van het gehucht Cugno, om aldaar het asfalt te bereiken. De tracklog van Rother volgt de hoofdweg. Je kan de rivier ook dwarsen via een buizenbrug om dan aan de overzijde via een camperparking en een picknick het Ghigo di Prali te bereiken.

In Ghigo di Prali kan je je reserves wat aanvullen zowel financieel als qua noodvoorraad voeding. Bij GPS S3129 vind je een winkel met en vrij ruim assortiment, die ook open is op zondag. Enkel op maandagnamiddag is hij gesloten (8 – 12.30 & 16.00 – 1930). Zonder pauze heb je 3u nodig om in Ghigo di Prali te geraken. Als je dus nog verder wil gaan is het belangrijk om hier voor 12.30u aan te komen. Zoals vaak in de iets grotere dorpen, waar geen bank is, vind je de geldautomaat hier in de zijgevel van het gemeentehuis (GPS S3130).

Nota: de zetellift naar de Bric Rond werkt enkel dagelijks in juli en augustus (8-17u) In juni en september is dit enkel in het weekend. Deze lift is hoofdzakelijk gebouwd me het oog op het skitoerisme. Dat soort hellingen is dan ook vaak weinig aantrekkelijk om te voet te doen.

Een goed alternatief is de variante via de Rifugio Lago Verde. De volgende dag is er een variante via de Franse kant, die lichter is dan de in de Rother gids voorgestelde.

Je verlaat Ghigo di Prali via de hoofdweg. Vlak voor de brug vind je een WW naar de Rifugio Lago Verde, maar verder moet je het maar raden. Je loopt richting het dalstation van de skilift. Vlak hiervoor neem je rechts de brug over de rivier en klim je via de weg tot het gehucht Orgiere. Aan het begin van dit gehucht vind je een wegwijzer (GPS S3135) naar de Rifugio Lago Verde. Je volgt dit grotendeels horizontale pad in de flank tot aan het volgende gehucht: Pomieri. Je gaat het gehucht in, en tussen de huizen vind je een wegwijzer (GPS S3136) naar rechts omhoog richting Rifugio Lago Verde.

Eerst krijg je een steil traject, waarna het vervlakt naast de rivier. Ter hoogte van de brug (GPS S3138) vind je een splitsing:

 1. ofwel blijf je op dezelfde oever en volg je een pad op de linker oever van de rivier tot GPS S3141, vlak voor de Rifugio Lago Verde  (minder goed aangeduid).
 2. Ofwel dwars je de rivier via een buizenbrug, en ga je via een weg richting een parkeerplaats op het einde van een asfaltweg. Hier volg je een steile jeepweg omhoog tot een pasje (GPS S3140), alwaar je een stukje afdaalt door een kom, om via een kloof opnieuw de klim richting Rifugio Lago Verde aan te vatten.

Bij GPS S3141 komen beide varianten terug samen. De typische Italiaanse vlag aan de hut (GPS S3142) zelf krijg je maar te zien vanaf GPS 3142.

Rifugio Lago VerdeRifugio Lago Verde (2583m):

Taal: Italiaans, Frans (aangename mensen, relatief jong)

Wandeltijd zonder rust: 6u30’ met rust: 8u00’ (inkopen in  Ghigo di Prali)

1,5L water (klimmen in de namiddag bij zonnig weer maakt dorstig)

Tel: +39/348/6009920 (dal – winter)

        +39/0121/806124 (hut)

www.rifugiolagoverde.it

56 bedden (CAI)

Open: 15/06 t/m 20/09

 

H/P: 35€ op lager (kamer alleen)

1/4L Rode wijn: 4€

 

Avondeten 19u00’:

0°: belegde broodjes

1°: Pasta of soep

2°: konijn met pruimen!!!

3°: kaas

4°: Dolce

5°: shnaps

(Zeer ruime porties en lekker)

 

Ontbijt (7u00’):

Uitgebreid Italiaans: brood met enkel confituur, cornflakes, melk, koekjes, toast. Koffie of (groene) thee en fruitsap!!! (vrij ruim voor een hoog gelegen hut waar men alles per helikopter aanvoert.

 

Dag 32 Rif LagoVerde–Rif Jervis

10.1km +613m 1453m

Dag 32 Rif Lago Verde- Rif Jervis

Profiel 32 Rif Lago Verde- Rif Jervis

Deze dag is slechts gedeeltelijk gebaseerd op de Rother gids. De hier voorgestelde route is eenvoudiger en gemakkelijker dan de variante voorgesteld door Rother. Verwacht echter niet  al te veel aanduidingen, qua wegwijzers op het terrein. Enkel aan de Rifugio Lago Verde vind je een wegwijzer naar de Rifugio Jervis en uiteraard als je aan de Alpe Crossena ervoor kiest om af te dalen naar de hoofdroute van Villanova naar de Rifugio Jervis. Maar tussen de Col Valpreveyre en de Alpe Crossena zal je tevergeefs zoeken naar wegwijzers naar de Rifugio Jervis.

Je verlaat de Rifugio Lago Verde en loopt rechts van het meer langs de korte kant in de richting van de dichtstbijzijnde berghelling. Lang de Italiaanse kant is het pad goed gemarkeerd. Zoals vermeld, vind je hier een wegwijzer naar de Rifugio Jervis en de Bivacco Soardi (2620m). Afhankelijk van het kaartmateriaal bereik je na een kwartier een col genaamd: Col Val Preveire (Valpreveyre) (2746m). Aan de andere zijde (Frankrijk) is het de bedoeling dat je zo weinig mogelijk hoogte verliest en de Bric Bucie (2998m) rondt. Hiertoe gebruik je een pad dat in de flank van voorgenoemde berg loopt en vaag geel gemarkeerd is. Vooral ter hoogte van GPS S3202 dien je op te letten dat je niet te snel terug omhoog gaat en een vaag pad volgt richting een pas tussen de Bric Bucie (2998m) en de Bouciret (2936m). Je daalt een beetje af richting GPS S3203, alwaar alweer sporen van een vaag pad richting voorgenoemde col te vinden zijn. Je blijft geleidelijk af dalen tot je ter hoogte van GPS S3204 een pad vindt dat enkel met cairnes (steenhopen) gemarkeerd is. Dit pad volg je tot  vlak onder de Col Boucie (2630m). Hier keer je terug naar Italiaanse kant. Een weinig onder de col vind je de Bivacco Soardi (2620m).

Bivacco Soardi (2620m):Bivacco Soardi

Deze bivak wijkt af van wat men Italië meestal onder een bivak verstaat.

Deze bivak is eigenlijk een kleine hut. Ze is bemand in juli en augustus. Er zijn 15 bedden en er zeer beperkt eten te verkrijgen (enkel soep en pasta).

Water komt uit een bron vlak onder de hut.

Het pad daalt af in zigzag richting bron om vandaar over te gaan in licht dalende, gevolgd door licht stijgende traverse richting Col Di Boina (2412m). De col wordt gemarkeerd door een afsluiting voor vee.

Een weinig lager vind je een splitsing (S3209), alwaar je naar links het dalende pad neemt. Het stijgende pad gaat richting Col Malaurat (2603 of 2534m) en Frankrijk. Vooral Fransen maken hier een rondje in combinatie met de Col Boucie.Alpe Crosenna

Je daalt af tot S3210, alwaar je naar links gaat en op gelijke hoogte blijft tot je 650m verder opnieuw afdaalt in zigzag tot vlak tegen de rivier. Vanaf hier vermindert de hellingshoek van de afdaling tot je de bij S3211 (Alpe Crosenna 1654m) een wegwijzer en splitsing vindt, vlak boven een almboerderij.

Vanaf hier zijn er twee mogelijkheden:

 1. Je neemt het stijgend pad richting Colle Del l’Urina (2523m) tot aan de Col Bufafol (1927m) , waarna je de afdaling inzet richting Refugio Jervis (1732m)
 2. Je daalt langs de almboerderij met loslopende honden af tot een bocht (1475m) in de grindweg tussen Villanova en Rifugio Jervis. Hier vat je ook de klim aan, langs een wat saaie grindweg met een aantal afsteekjes, richting Rifugio Jervis (1732m).

 Rifugio Jervis (1732m):

Taal: Italiaans, Frans

Wandeltijd zonder rust: ca 5u00’ variante via Col Bufafol: ca 5u30’

1,0L water

 

Tel: +39/338/6385677 (dal – winter)

        +39/0121/932755 (hut)

www.rifugiojervis.it

80 bedden (CAI)

Open: gans het jaar

H/P: 38€ op lager (kamer alleen)

1/4L Rode wijn: 4€

 

Avondeten 19u30’:

0°: anti-pasta: charcuterie

2°: pollenta met 2 soorten vlees

3°: kaas

4°: taart

(Zeer ruime porties, lekker, behalve die eeuwige pollenta)

 

Ontbijt (7u00’):

Uitgebreid Italiaans: brood, confituur, kaas, vlees, muesli, melk. Koffie of  (groene) thee. (zelfbediening, zeer ruim)

 

Dag 33 Rif Jervis-Pian del Ré

17.0km +1573m 1258m

Dag 33 Rif Jervis - Pian del Ré

Profiel 33 Rif Jervis - Pian del Ré

Je verlaat de Rifugio Jervis en loopt terug tot de eerste wegwijzer. Hier ga je nar rechts en daal je af richting rivier en de grindweg door het dal. Je dwarst de Torrente Pèllice via een brug om vervolgens een schrikdraadomheining te dwarsen. Hier vind je een wegwijzer richting Rifugio Barabara Lowrie. Eenmaal in de weide is het spoor echter moeilijk te volgen omwille van de vele koeiensporen en het ontbreken van geverfde tekens. Je klimt schuin rechts omhoog in de richting van de weg. Deze volg je een stukje naar links om hem dan weer te verlaten voor een pad. De eerste afsteekjes zijn echter zeer steil en jan kan dan ook, overwegen om gewoon de weg te blijven volgen. Hogerop worden de afsteekjes minder steil. De markering is hier een combinatie van oude gele tekens en roodwit. De trajecten langsheen de piste zijn soms over grotere afstand ongemarkeerd. Je komt boven in een haarspeldbocht die de favoriete mestplaats van de koeien blijkt te zijn. Je volgt deze weg tot een tussenzadel met stallen. Verderop is er weer een afsteekje tot aan de echte Colle Barant. Net achter de col vind je  de Rifugio Barant, waar wel menselijke aanwezigheid was, maar waar niet direct commerciële uitbating vast te stellen was. Op de col is tevens een botanische tuin, die gratis te bezichtigen is.

Direct na de col is er een kleine afwijking tussen de tracklog en de waypoints. Gezien het terrein open is levert dat weinig problemen op. Vanaf GPS 3320 volg je een weg tot aan een T-splitsing met een bankje. Hier ga je naar rechts.

Ter hoogte van GPS 3323 kan je af de weg volgen en afdalen of je kan een klein paadje dat niet aangeduid is met een wegwijzer, maar wel gemarkeerd is volgen langs de GPS-punten GPS 3323 t/m GPS 3327, alwaar je weer de weg bereikt vlak voor de Rifugio Barbara Lowrie.Rifugio Barbara Lowrie

Je passeert de hut langs de rechter kant, waarna je een grote grasvlakte vindt, alwaar eventueel paarden lopen. Je volgt de grasvlakte links van de rivier tot het einde ervan. Aldaar gaat het pad het bos in en vat je de klim aan.

Dit pad is geen GTA. Het betreft een afsteekje. De officiële GTA gaat over de Granges della Gianna, maar dat betekent meer afdalen en vervolgens meer klimmen.

Op een bepaald ogenblik kom je op een min of meer horizontale T-splitsing, alwaar je naar rechts gaat (GPS S3332). Verderop volgt opnieuw een stuk pad dat wel duidelijk is, maar zeer slecht gemarkeerd is. Vervolgens bereik je een bord dat de Colle Proussera aangeeft. Het betreft een soort put ten midden van verspreide bomen.

Hogerop wordt het landschap snel meer open en worden ook de aanduidingen beter. Je komt eerst op een tussenzadel, waarna je de schouder volgt tot boven. Dan vlakt de klim uit. Bij GPS 3339 komt de echte GTA terug bij het afsteekje dat door Rother gevolgd wordt. Na een laatste  klim bereik je de echte Colle della Gianna (2525m).

Net onder de col vind je een splitsing tussen de paden naar Pian Melzé en Albergo Pian del Rey. Tenzij je de tocht wil afbreken is de afdaling naar Pian Melzé totaal overbodig.

Door af te dalen naar Albergo Pian del Ré spaar je 270m afdaling en 270m klim de volgende dag. Zeker het begin van het pad naar Albergo Pian del Ré ziet er beter uit dan het pad naar Pian Melzé. Het duurt wel lang voor het pad naar Albergo Pian del Ré de definitieve afdaling aanvat. Je blijft lang op dezelfde hoogte hangen, met zelfs een klimmetje naar een zadel op een uitloper van de Truc Teston.

Bij GPS 3342 kom je uit op een jeepweg, die je bergafwaarts volgt naar links. Je komt uit op de (betaldende) parking onder de Albergo Pian del Ré en dwarst deze om vervolgens naar de Albergo (rode luiken) zelf te gaan.

Albergo Pian del Ré (2020m):

Taal: Italiaans, Frans

Wandeltijd zonder rust:  6u30’ met rust: ca 7u00’

0,5L water (bevoorrading in Rifugio Jervis)

 

Tel: +39/349/5315921

        +39/0175/94967

 

50 bedden

Open: midden juni tot eind september

 

H/P: 55€ op kamer met gemeenschappelijk sanitair

2 glazen rode wijn: 5,50€

 

Avondeten 19u30’:

2°: alweer pollenta met worst in tomatensaus en alweer stoverij

3°: meerdere sauzen, waaronder kaassaus, ansjovissaus, Boursin en fruitgelei

(Alles tezamen opgediend. Zeer ruime porties, maar geen visie)

Ontbijt (7u30’):

Uitgebreid Italiaans: 2 broodjes, 1 croissant, confituur, muesli, melk. Potje yoghurt. Koffie of  thee.

 

Dag 34 Pian del Ré-Rif Bagnour

15.7km +1132m 1126m

Dag 34 Pian del Ré - Rif Bagnour

Profiel 34 Pian del Ré - Rif Bagnour

Monte VisoVanaf de Albergo volg je en smal paadje richting rivier. Wat verder bereik je de Bron van de rivier Po. Daar voorbij vat het pad de klim aan in de flank van de helling. Boven kom je al snel aan het Lago Fiorenza. Dit gebied is een regionaal natuurpark en ook de Rifugio Quintino Sella is erg bekend. Op een heldere dag geeft dit aanleiding tot de aanwezigheid van veel dagwandelaars. Het pad is plaatselijk sterk geërodeerd, vooral omdat de Italianen hun drang om afsteekjes of diretissima te gebruiken niet kunnen onderdrukken.

Vlak voor het Lago Chiaretto, worden alle toeristen naar rechts geleid, via de langere weg naar de  Rifugio Quintino Sella. Deze weg loopt recht onder en verticale wand en is mogelijks steenslaggevaarlijk.

Wie de kortste weg wil volgen, moet de aanduiding Rifugio Arpetto naar links volgen. Verderop vind je opnieuw een houten bordje Arpetto naar links. Hier ga je rechtdoor via een gemarkeerd, maar niet bewegwijzerd pad. Na een hobbelig traject op de linker oever van het meer, vat je de klim aan in de helling. Hogerop komt het pad weer samen met het pad V13 dat de andere oever van het meer volgde. Het pad gaat nog verder naar links en klimt dan tot net boven een sneeuwveld om op die manier in de kom onder de Colle del Viso te komen. Het traject door deze kom is grillig. Rifugio Quintino SellaVlak voor de pas zelf ga je naar links tegen de bergflank om alzo de pas te bereiken. Na de pas is het landschap bijna lieflijk in verhouding tot de stenige kom die je net verliet. Probleemloos gaat het verder tot de Quintino Sella hut, die men in 2013 nog aan het vergroten was.

Je rondt de hut en gaat verder langs het meer tot het einde ervan. Aan het einde van het meer vind je een pad naar een pas (2901m).

Meer aan Rifugio Quintino SellaVerderop vind je vlak voor een klein meertje de splitsing tussen het pad naar de Rifugio Arpetto (links) en de Passo San Chiaffredo. Het pad betreft een stenige traverse in de flank tot aan GPS S3411 Samenkomst  GTA. Vanaf hier vat je de eindklim aan naar de Passo Gallarino. Vanaf deze pas gaat het verder langs de rechter flank tot aan de Passo San Chiaffredo.

Op de pas vind je een wegwijzer naar de Rifugio Bagnour 3u30’. Weet echter dat de weg via de vallei misschien niet korter is in afstand, maar wel korter is qua wandeltijd, namelijk 2u40’ (Rother, 2u15’ feitelijk). Bij gunstige weersomstandigheden kan je deze langere variante wel overwegen.

Lago BertinSteenmannetjes nabij Lago Bertin

Nabij het Lago Bertin vind je veel steenmannetjes. Op het einde van het meer daal je af via een soort kloof, waar de aanduidingen zwak zijn. Je blijft links van de rivier en laat je niet misleiden door het toegangspad (GPS S3414)  tot  de Bivacco Bertoglio die als een arendsnest boven op de rotswand ligt. Het pad erheen is “pittig”. De verdere afdaling tot aan het Pian Meyer is probleemloos.

Op het Pian Meyer tref je een allegaartje van bordjes naar allerlei Rifugios, waaronder de Bagnour. Het pad zelf is vrij duidelijk, maar de markeringen zijn zwak. Hoofdzakelijk volg je bordjes met VTT maar ook rode streepjes en soms ook driehoekige rode vlagjes.

De eigen opgenomen waypoints wijken af van de Rother tracklog. Op het einde kom je op een bredere weg, die je zelf ook weer verlaat voor een steiler klimmend pad tussen de bomen tot aan de Rifugio Bagnour.

Rifugio Bagnour (2017m):Rifugio Bagnour

Taal: Italiaans

Wandeltijd zonder rust: 6u15’ met rust: ca 6u45’

1,0L water

 

Tel: +39/320/4260190

www.rifugiobagnour.it

20 bedden

Open: midden juni tot eind september

 

H/P: 43€ op lager

1/4L Rode wijn: 4€

Douche: 3€

 

Avondeten 19u30’:

0°: anti-pasta: kir (aperitief) met gefrituurde deegstengels

1°: risotto

2°: beenhesp met boontjes

3°: taart

(Eerder kleine porties)

 

Ontbijt (7u00’):

Uitgebreid Italiaans: eigen gebakken grof brood, choco, confituur, Koffie of  (groene) thee.

 

Dag 35 Rif Bagnour – Rif Melezè

15.8km +1107m 1303m

Dag 35 Rif Bagnour - Rif Melezè

Profiel 35 Rif Bagnour - Rif Melezè

Je verlaat de Rifugio Bagnour via dezelfde weg als deze gisteren bereikt hebt, tot het punt alwaar je de brede weg bereikte (GPS S3418). Vanaf hier daal je verder af via deze brede weg tot GPS S3504, alwaar je een paadje naar links neemt en passeert achterlangs de

Rifugio Grongios (GPS S3506 www.grongiosmartre.com  HP 55€ + 15€ bij eenpersoons-gebruik van de kamer).

Vanaf hier volg je opnieuw een bredere weg tot je asfalt bereikt ter hoogte van de

Rifugio Aleve (GPS S3508 www.rifugioaleve.it HP 45€ kamer)

Je volgt het asfalt naar rechts. Je passeert een overdekte picknicktafel bij GPS S3509. Je volgt het asfalt door Frazione Castello. Wanneer de hoofdweg langs het meer passeert, sla je links af en volg je de oever tot aan de dam. Je dwarst de dam en slaat dan af naar rechts. Aanvankelijk betreft dit nog een jeepweg, die halfweg het meer overgaat in een pad, en dit op het ogenblik dat dit langs een meer rotsachtige passage passeert.

Aan het einde van het meer, vlak nadat je een (soms droge) beekbeding gepasseerd bent vind je een eenvoudig houten bordje met als opschrift: Battagliola. Hier moet je naar links.

Het is echter raadzaam om eerst het dorp Maddalena in te gaan om daar je voorraad cash (GPS S3514) en proviand (GPS S3513) aan te vullen.

Het pad naar de Colletto Battagliola is brutaal steil tot je boven de boomgrens uiklimt. Vandaar is de klim langzamer. De klim eindigt op een soort tussencol (GPS S3515) om dan grotendeels in traverse verder te gaan tot de echte Colletto Battagliola (GPS S3516). Op de col ga je naar links. De Rother tracklog stuurt je op ongemarkeerde afsteekjes van de jeepweg, waarvan je je kunt afvragen of het zinvol is die te volgen in plaats van gewoon de weg te volgen. Vooral de laatste afsteek voor de eerste “Grange” betreft door koeien kapot getrapte kleiachtige grond, die beenhard is bij droog weer en papachtig bij vochtig weer.

Bij GPS S3519 vind je de splitsing naar Chiesa (grasweg links). Richting Chiazale blijf je de grindweg gewoon volgen tot je het asfalt bereikt bij GPS S3520. Hier ga je rechts omhoog en volg je het asfalt richting Celle en Chiazale.

In Chiazale vind je Agriturismo Lou Saret (10B, 50€ HP)

Budgetvriendelijker is het om 1,5km verder het asfalt te volgen en te overnachten in de

Rifugio Melezè (1806m):Rifugio Melezè

Taal: Italiaans, Frans

Wandeltijd zonder rust: 4u30’ met rust: ca 5u30’

1,0L water

 

Tel: +39/0175/95338

www.rifugiomeleze.it

54 bedden

Open: midden juni tot midden september

 

H/P: 40€ All in(op kamerlager alleen)

1/4L Rode wijn: inbegrepen

 

Avondeten 19u30’:

0°: anti-pasta: geen

1°: pasta

2°: kip met erwten uit dozen

3°: pannacotta

(Eerder kleine porties. Vooral storend was dat de crew met genodigden biefstuk, worst, sla en tomaat aten)

 

Ontbijt (7u30’):

Uitgebreid Italiaans: brood, toast,muesli, fruitsap, telkens 1 kleine verpakking choco, confituur & honing. Koffie of  (groene) thee.

 

Dag 36 Rif Melezè – Campo Base

15.3km +1017m 1135m

 Dag 36 Rifugio Melezè - Campo Base

Profiel 36 Rifugio Melezè - Campo Base

 Je verlaat de Rifugio Melezè en slaat op het asfalt rechts af. Je volgt dit tot het gehucht Santa Anna, alwaar het asfalt ophoudt. Voorbij het laatste huis, dwars je de rivier en ga je verder rechtdoor via een grindweg.

Aan een parkeerplaats met zicht op de Rocca Senghi vind je een bord met uitleg inzake de minimale uitrusting voor het bestijgen van de Via Ferrata op de Rocca Senghi. Wie meer wil weten vind op YouTube meerdere filmpjes.

Vanaf de parkeerplaats is de weg verboden voor verkeer in het algemeen. De weg wordt ook ruwer (jeepweg) en dwarst 2 bruggen, waarna hij uitkomt op een eerste almweide met hut.

De jeepweg maakt hier een omweg en dus volg je een wat vaag spoor evenwijdig aan de stroom, tot dit weer uitmondt op de grindweg. Vervolgens dwars je een zijrivier en ga je de kloof van de hoofdrivier in. Vooral in het hogere deel van de kloof levert dit “leuke” beelden op.  Je moet maar denken dat de koeien ook langs deze weg van de almweide komen op het einde van het seizoen.

Eenmaal uit de kloof, kom je weer op een almweide en volg je een spoor dat deels het gevolg van voetstappen, maar ook deel het gevolg van het gebruik van trailmotoren is. Ook hier maakt de nieuwe generatie herders gebruik van deze machines om toezicht te houden op de koeien op de hoger gelegen almweiden. In functie van de contouren van het landschap heeft het pad wel een logisch verloop, wat op de kaart misschien niet zo duidelijk is 🙂 .

Bij GPS S6312 vind je dan de splitsing tussen het pad naar de Col de l’Autaret (FR – rechtdoor) en de Col di Bellino (links).

Bij GPS S3614 vind je opnieuw een splitsing met een zeer vaag pad in de richting van een hut en col gelegen links van de Col di Bellino. Het pad naar de Col di Bellino is niet te missen. Met wat geluk vind je hier edelweiss tussen de losse stenen.

Zoals vaak in deze regio is de noordzijde van de Col di Bellino stenig, daar waar de zuidzijde eerder een almweide is. In  het hoogste deel onder de pas is het pad zeer goed. Lager kom je echter in het koeienterritorium, en daar is het weer zoeken naar het juiste pad.

Bovendien is er nog een verschil tussen de Rother tracklog en het pad dat ingetekend is op de (papieren) stafkaart.

De Rothertracklog volgt hoofdzakelijk veesporen op de rechter oever van de hoofdrivier, dicht tegen de grensbergketen en dit in de richting van een almboederij en de weg naar de Colle del Morin.

De op de stafkaarten ingetekende weg splitst zich af van de Rothertracklog in de buurt van GPS S3617 en volgt dan de linker oever van de bergrivier, dwarst een zijrivier afkomstig van de Monte Eighier 2 maal en volgt deze dan tot aan de Grange Collet, waar beide varianten terug samen komen.

Aan de Grange Collet is een onofficiële parking. De auto’s gaan naar rechts via de beste weg. Wandelaars gaan rechtsdoor en volgen een smallere weg, die sneller daalt en lager terug de eerstgenoemde weg dwarst.

In 2013 waren er hier werken aan de gang van waterbouwkundige aard, vermoedelijk met het oog op de productie van hydro-elektriciteit. Je volgt de smallere weg op de rechter oever van de rivier tot een kampeerterrein voor kampeerwagens en het lager gelegen Campo Base.

Rifugio Campo Base (1650m):

Taal: Italiaans, Frans, Engels

Wandeltijd zonder rust: 5u00’ geen rust genomen (non-stop)

1,0L water

 

Tel: +39/0171/99068

www.campobaseacceglio.it

26 bedden

Open: gans het jaar

 

V/P: 52,30€ (54€-5% ledenkorting) (met drie op kamerlager van 8 personen)

3 x 1/4L Rode wijn: 7,50€

Middageten: 13u00;

0°: anti-pasta:

1°: pasta

2°: kotelet met wortel

3°: dessert

 

Avondeten 19u30’:

0°: anti-pasta: geen

1°: pasta

2°: vlees met groenten

3°: ijs met echte aardbeien!!!

(Eerder kleine porties

 

Ontbijt (6u30’ of 07u30’):

Uitgebreid Italiaans: brood (ruim), muesli, confituur, hesp!!!!. Koffie of  (enkel zwarte) thee.

 

Dag 37 C Base – Pontbernardo

25.4km +1489m 1772m

 Dag 37 Campo Base - Pontebernardo

Profiel 37 Campo Base - Pontebernardo

Een dubbele etappe, maar je spaart hierdoor 337m dalen en terug stijgen de volgende ochtend. Je kan ze een kleinstukje inkorten door in Saretto te overnachten in plaats van in Campo Base.

Taverna di Diego (www.dadiego.it – 55€ HP)

Je verlaat Campo Base en daalt af via het asfalt door Chiappera. Je passeert het kerkhof en 150m verder verlaat je in een bocht de weg voor een bosweg/pad. Het pad blijft lange tijd op gelijke hoogte. Er zijn veel afslagen, maar je houdt steeds dezelfde richting aan.

Vlak voor de Sorgenti del Maira staat de variante via de Bivacco Bonelli en de Colle d’Enchiausa aangeduid door middel van een wegwijzer naar rechts. Deze variante verlengt de etappe met 2 uur en is dus enkel aan te overwegen voor we halte houdt  in Chialvetta.

Vlak voor de Sorgento di Maira loop je over de deksels van een afwateringskanaal. Je raakt de weg vanuit Saretto. Je kan deze volgen tot net voorbij een haarspeldbocht. Hier ga je links via een klein brugje en dan klim je naar het sanitair van de camping (containers), alwaar je een betere bosweg treft, die je naar links bergop volgt, weg van de camping voor mobilhomes aan de Sorgento di Maira.

Op de almweiden vind je koeien. Je dient nog één afslag naar links te negeren. Verder ga je steeds rechtdoor tot aan de Colle Ciarbonet. Het pad naar de Col is drassig en geërodeerd door de koeien en mountainbikes.

Eenmaal over de pas vind je een goede weg, die echter zeer langzaam daalt. De Rother tracklog volgt hier afsteekjes, waarvan die hogerop zo goed als onzichtbaar zijn op het terrein. Je moet dus echt je GPS volgen en goed naar het terrein kijken om op een veilige manier de afsteekjes te maken. Lager op de helling, worden de afsteekjes duidelijker en gemakkelijker te volgen. Je daalt af tot een parking langsheen de weg, alwaar de dagwandelaars hun voertuig achterlaten voor de klim naar de Rifugio Gardetta.

De Rother tracklog daalt nog iets verder af richting Chialvetta, maar dat is uiteraard overbodig voor wie de twee etappes combineert. Bij GPS S3717 neem je dus de afslag rechts (stijgende weg) en daal je niet verder af. Bij GPS S3718 komt de tracklog uit het dal terug bij de weg naar de Rifugio Gardetta.

Rifugio GardettaJe blijft de jeepweg volgen tot aan een wegwijzer en neemt dan het pad naar links. Het laatste deel van de weg/pad tussen de bunkers is erg geërodeerd (mountainbikes?). Vanop de Passo della Gardetta heb je en mooi zicht op de lager gelegen Rifugio Gardetta.

De GTA volgt echter een oude militaire weg in de flank van de berg tot aan de Passo di Rocca Brancia.

Vlak voorbij de pas volgt de Rother tracklog de langzaam dalende weg, daar waar er ook een goed afsteekje rechtdoor is. Op het laagste punt van de weg, verlaat je deze voor een pad naar links. De wegwijzers betreffen hier plastic plaatjes die tegen de rots gekleefd zijn en met alcoholstift beschreven zijn. De te volgen richting is aangeduid als:  P Servagno en V. Stura.

Het eerste deel van het pad is goed zichtbaar. Eenmaal je op de almweiden komt , vervaagt het pad door de aanwezigheid van de koeien. Ter hoogte van GPS S3728 vind je een klein herdershutje. Hier moet je door een langgerekt stuk dat volledig bedekt is met koeienvlaaien. Na dit stuk vind je opnieuw een normaal pad tot je het asfalt bereikt.

Op het asfalt ga je naar links en daal je af richting Pontebenardo. Aan de steenslaggalerij loop je eerst naast deze galerij tot je de oude weg bereikt. Deze volg  je tot aan de uitgang van de tunnel alwaar de oude weg de nieuwe vervoegt.

Wanneer je de kerk ziet, daal je schuin links af via een pad. Je gaat door het dorp tot aan GPS S3733 Pension Le Barricate (30€ Kamer met ontbijt) of  links op het dorpspleintje vind je op de onderste verdieping de Posto tappa op GPS S3732.  (17€ + 5€ ontbijt) (22beden)

De bovenbuur van de Posta tapa gebruik deze als een soort verlengstuk van zijn eigen woning. In het weekend logeert hij daar dronken gasten, en dat is niet aangenaam.

De woning is onverwarmd en daardoor hangt er een muffe geur.

Voor het kleine prijsverschil ben je beter af in Pension Le Barricate zelf. (Uitsluitend Italiaans)

Voor het avondeten ga je hier naar restaurant Osteria Le Pecora Nera (GPS S3731 – Italiaans, Engels). Als je je aanmeldt bij een van de twee, geven ze dit onderling door. In het restaurant word je verwacht om 19.00u stipt. De Italianen komen om 20.00u. Gezien het aantal zitplaatsen in het restaurant beperkt is, neem je op die manier geen plaats in van andere gasten, die a la carte eten en dus meer opbrengen.

 Osteria Le Pecora Nera:

1°: Risotto  in barbera (wijn)

2°: Gepaneerde kipfilet, courgette en aardappel in tomatensaus

3°: Kaassschotel

Menu: 17€ + 2€ ¼ rode wijn

Ontbijt: brood, verpakte croissant, confituur, lokale honing, koffie of (groene) thee.

 

Wandeltijd zonder rust: 8u15’ met rust: 9u00’

2,0L water (bij warm weer)

 

Dag 38 Pontbernardo – Strepeis

15,7km +1215m 1175m

Dag 38 Pontebernardo - Strepeis

Profiel 38 Pontebernardo - Strepeis

Het door Rother voorgestelde traject tussen Pontebernardo en Stepeis is veel te lang. Het beslaat bijna 20 bladzijden in de gids. Wie eindeloos tijd heeft, is vrij dit te volgen.

Het hier voorgestelde traject is het kortste. Delen van het traject zijn niet GTA en werden daarom gelogd.

Vanaf Pension Le Barricate loop je terug naar de hoofdweg. Alhier ga je een paar meter naar rechts, om vervolgens schuin links de stijgende weg te nemen. In de eerste haarspeldbocht vind je een klein paadje om de tweede haarspeldbocht af te snijden. Je vervolgt je weg omhoog. Op een kruispunt gaan de witrode markeringen naar rechts. Je vervolgt echter rechtdoor, maakt een bocht naar links en dwarst vervolgens de rivier. De weg klimt terug richting hoofddal. Dan volgt een stuk vals plat tot de weg weer echt begint te klimmen tot GPS S3807. Vervolgens daalt hij af in het zijdal tot je daar de weg uit het hoofddal dwarst (GPS S3808). Je dwarst deze weg en vervolgens de brug over de zijrivier.

Je vat opnieuw de klim aan richting hoofddal. Eenmaal terug in het hoofddal golft de weg. Voorbij een eerste bergbeekje vind je bij GPS S3810 een deels overgroeide grindweg, die je rechts omhoog volgt via 4 haarspeldbochten. Vervolgens klimt het pad langzaam in de flank.

Bij GPS S3813 vind je een wegwijzer naar rechts richting Monte Vaccia. Je vervolgt je weg rechtdoor en bij GPS S3814 komt er een weg vanuit het dal. Een weinig verder is er een splitsing en ga je naar rechts, waarna je tegen een ketting over de weg aanloopt. Paddestoel

Bij GPS S3818 kan je de weg verlaten voor een pad  dat eindigt bij een wegwijzer.

Hier ga je dan links omhoog tot aan een waterverzamelpunt.

Of kan je de steeds meer overgroeide weg volgen tot aan een waterverzamelpunt.

Hier vind je opnieuw de GTA. Het pad naast het waterverzamelpunt klimt aanvankelijk zeer sterk, maar hogerop verzacht de helling. Wanneer de begroeiing wijkt, vind je hier in het seizoen veel bosbessen. Ze zijn zoeter dan in België.

Het pad klimt in zigzag door de open heling om op het einde ervan naar links te gaan richting een tussencol. Vervolgens daal je een stukje af om dan opnieuw te klimmen naar een tweede tussencol. Hier vind je een vlakte met  2 ruines. Het pad loopt links van de linker ruïne en draait aldaar naar links en om alzo de echte col Caserma (2241m) te bereiken.

De afdaling is zeer mooi, behalve het laatste stuk voor Baita Luca dat heel stenig is.

Bij GPS S3823 verlaat je opnieuw de GTA voor een korter eigen traject richting Strepeis. Op de splitsing ga je links, richting gehucht. Op het einde ervan ga je rechts en daal je af richting een brug over de rivier. Hier ga je licht omhoog en bereik je de asfaltweg. Je dwarst het gehucht Besmorello en net voorbij een haakse bocht verlaat je opnieuw het asfalt voor een pad. Je daalt af richting Bagni Di Vinadio.

In het dorp vind je een kruidenier (GPS S3830), waar je je voorraden wat kan aanvullen. Vanaf het centrale parkeerplein, kan je via en pad (GPS S3831) verder afdalen richting Strepeis. Eenmaal terug op het asfalt ga je naar rechts richting Strepeis.

 

Albergo Strepeis (1281m):Albergo Strepeis

Taal: Italiaans, Frans, Engels

Wandeltijd zonder rust: 5u45’ met rust: ca 6u15’

1,0L water

 

Tel: +39/0171/95831

20 bedden

Open: midden juni tot midden september

 

H/P: 53€ (op kamer alleen)

1/4L Rode wijn: 2€

Posto Tappa: (tentvormig gebouw aan de camping)

                      39€ H/P douche met munt (prijs onbekend)

 

Avondeten 19u30’:

0°: anti-pasta: 4 soorten

1°: pasta of soep

2°: vlees met echte verse groenten

3°: dolce of fruit

 

Ontbijt (8u00’):

Standaard Italiaans: brood, muesli, choco, confituur. Koffie of  (groene) thee.

 

Dag 39 Strepeis – St Anna

9,1km +1132m 382m

Dag 39 Strepeis - St Anna di Vinadio

Profiel 39 Strepeis - St Anna di Vinadio

Rother kiest hier voor een eigen traject. De totale afstand is langer, de afstand over verharde weg is langer, het hoogteverschil is groter.

Het begin van het GTA traject is ook niet heel aantrekkelijk. Het tweede deel is wel mooi.

Je verlaat de Albergo Strepeis naar rechts en dwarst de parking in de richting van de houten brug over de rivier. Je dwarst deze en volgt de grindweg naar links. Na 350m is er een splitsing tussen een weg die de rivier blijft volgen en één die langzaam stijgt. Ter hoogte van een open ruimte vervlakt hij en wordt hij wat vager. Je daalt een stukje af en komt bij een weg die stijgt vanaf de brug bij Bagni Di Vinadio. Hogerop bij GPS S3902 vind je een wegwijzer richting Passo di Bravaria. De weg is steil en onaangenaam en eindigt als weg nabij GPS 3903, alwaar hij overgaat in en pad en de rivier dwarst.

Vanaf hier is klimt het pad langzamer en is het aangenamer stappen. Bij GPS S3904 dwars je een vertakking van de bovenloop van de rivier; Een weinig later sta je op de pas.

Steenbok vanop 10m.Op de pas bereiken je geluiden van beschaving in de vorm van lawaai van auto’s die rijden op de weg in het dal.

Na de pa sla je rechts af en blijf je lange tijd op gelijke hoogte. Bij GPS S3906 dwars je een zadel en vervolgens daal je langzaam af richting de splitsing van het pad naar de Laghi Muton of Gemelli. Wat verder dwars je de uitloop van een klein meertje met moeras pluisplanten.

Sant’Anna di VinadioHet pad daalt een stuk en loopt dan weer dwars tot je de rivier dwarst net onder een opgesloten staand gebouw vlak bij Sant’Anna di Vinadio. Aan dit gebouw  vind je een verharde weg tot aan de Rifugio San Gioacchino, eigendom van het klooster.

Het kaartje uit de Rothergids geeft hier een langer traject aan dat uitkomt op het door hen voorgestelde traject aan de rots met Mariabeeld, welke je alsnog passeert op weg naar de Colle della Lombarda op dag 40.

Rifugio San Gioacchino (2035m):Rifugio San Gioacchino

Taal: Italiaans, Frans,

Wandeltijd zonder rust: 3u15’ met rust: ca 3u45’

0,5L water

 

Tel: +39/0171/959125

www.santuario-santanna.eu  

Open: begin juni tot eind september

 

H/P: 53€ (op kamer alleen, zeer mooi, antieke dakbalken in combinatie met veel domotica. Je moet de deur van de badkamer gesloten houden, anders slaat de ventilator in de badkamer steeds aan.)

1/4L Rode wijn: 2€

 

Avondeten 19u30’:

0°: anti-pasta: geen

1°: pasta of soep

2°: kalkoen met tomaat en andijvie (bij gekregen, dus ruim voldoende)

3°: dolce

 

Ontbijt (8u00’):

Ruim Italiaans ontbijt in zelfbediening: brood, toast, croissant cornflakes, fruitsap, choco, confituur. Koffie of  thee (geen groene, dus warm water gevraagd en eigen voorraad aan gesproken).

 

Dag 40 St Anna – Rif Malinvern

12,3km +813m 975m

Dag 40 Sant'Anna di Vinadio - Rif Malinvern

Profiel 40 Sant'Anna di Vinadio - Rif Malinvern

Je verlaat de herberg en daalt af naar rechts tot aan de plaats waar je kan kiezen tussen de dalende en de stijgende weg. Je neemt de stijgende weg en volgt deze tot een parkeerplaats. Alhier gaat het wegdek over van asfalt  in een ruwe jeepweg. Deze rondt de rots met het Mariabeeld en klimt verder tot een splitsing (GPS S4002) alwaar je links afslaat. Je passeert een klein meertje waarvan de oevers bezaaid zijn met koemest. Vervolgens klim je naar een pas via een ruwe oude militaire weg.

Boven kom je in een relatief vlak gebied. Het pad volgt de grensstenen richting Colle della Lombarda. Deze col is een geliefde col bij motorrijders en wielertoeristen, die er poseren bij het bord van de col.

Vanaf de col volg je een pad dat duidelijk zichtbaar is in het landschap. Alleen in het eerste stukje moet je wat improviseren. Bij GPS S4010 bereik je weer de weg, die je dwarst om dan een vaag pad te zoeken evenwijdig aan de weg richting een S-bocht. Vanaf hier volg je de weg tot een pad, ter hoogte van een houten paal zonder wegwijzers, dat rechts de helling opgaat. Pas bij GPS S4013 vind je een echte wegwijzer richting Passo d’Orgials en de Rifugio Malinvern.

Zowel de klim naar als de afdaling van de Passo d’Orgials mag je als stevig bestempelen. Hoge schoenen zijn dan ook raadzaam. Het laatste del van de afdaling vlak voor de Rifugio Malinvern is drassig door de aanwezigheid van beekjes. Bovendien is het pad juist op die plaats niet goed aangeduid, waardoor je best de modder volgt L.

Eenmaal beneden zie je de hut zelf ook moeilijk, omwille van de bomen aldaar. Je moet je oriënteren op een blauwe tent, rechts van de hut en het terreinvoertuig van de uitbaatster onderaan de hut.

Rifugio Malinvern  (1839m):Rifugio Malinvern

Taal: Italiaans, Frans, Engels

Wandeltijd zonder rust: 4u15’ met rust: ca 5u00’

1,0L water

 

Tel: +39/0171/959605

       +39/347/2725194

www.rifugiomalinvern.it    

Open: half juni tot half september

 

H/P: 38€ (op kamerlager alleen)

1/4L Rode wijn: 3€

Douche: 2€

Pasta: 6€ (’s middags)

 

Avondeten 19u30’:

0°: anti-pasta: geen

1°: polenta L

2°: wordt en vlees in tomatensaus, worst in gorgonzolasaus, 4kazensaus, tomaat en brood

3°: taart

(te veel)

Ontbijt (7u00’):

Ruim Italiaans ontbijt: weinig brood, 1 verse toast, veel taart, choco, confituur. Koffie of  thee (groen).

Dag 41 Malinvern–Rif M Buzzi

19,4km +1732m 1297m

Dag 41 Rif Malinvern - Rif Morelli BuzziProfiel 41 Rif Malinvern - Rif Morelli Buzzi

Je verlaat de hut via de voordeur en loopt rechtdoor. In de haarspeldbocht vind je een wegwijzer en volg je het pad omlaag naar de brug over de rivier. Aan de overzijde volg je de rivier stroomafwaarts. Na ongeveer 40m vind je een pad dat tegen de helling opgaat in de dalwaartse richting. Iets hoger, bij GPS S4101, ontmoet je het pad dat rechtstreeks uit het dal komt.  Vanaf hier draai je in de bergwaartse richting. Het pad loopt aan de voet van de wand omhoog tot een soort tussencol, waarna je afdaalt richting Lago Malinvern.

Je rond dit meer in tegenwijzerzin, dwarst de uitloop van het meer en klimt dan langs de rechter zijde van de vallei tot een deels met sneeuw gevulde kom onder de pas. Deze kom rond je in wijzerzin om alzo uit te komen aan de Colletto di Valscura (GPS S4103).

Vanaf de col daalt een mooi pad af tot aan het eerste meer Lago di Valscura. Vlak voor het meer houd je links aan tot je de uitloop van het meer dwarst en de toegangsweg bereikt. Je daalt deze af. Er zijn een aantal afsteekjes, maar deze zijn technisch moeilijk. Het eerste gemarkeerde afsteekje vind je bij GPS S4105 Afslag rechts. Hier volg je de oude militaire weg, daar waar de weg die je verliet langzamer daalt en door een tunnel gaat. Lager komen beide wegen weer samen. Verderop vind je een bord dat je beleefd verzoekt om geen afsteekjes meer te gebruiken omwille van de erosie. Je vind er nog een bruikbare tussen GPS 4106 en GPS 4107. Lager kan je alleen maar de weg volgen tot het dal.

In het dal loop je langs de oevers van de Torrente Gesso Della Valletta. In 2013 waren er problemen met een brug over een zijrivier ter hoogte van GPS S4108. De brug over de hoofdrivier bij GPS S4109 is wel in orde.

Vanaf deze brug tot de Rifugio Valasco (GPS S4110) is de weg een ware verschrikking voor de voeten vanwege het vele los materiaal dat op het wegdek ligt. De Rifugio Valasco is trouwens een gruwel voor het oog. Vanaf deze rifugio is de weg beter.

Bij GPS S4111 kan je hem verlaten voor een pad dat ofwel net onder de weg loopt, ofwel de haarspelbochten afsteekt. Het pad is aangenamer voor de voeten en biedt ook meer schaduw dan de jeepweg.

Het pad raakt een aantal malen de weg, bij de opeenvolgende GPS punten. Het is niet gemarkeerd, maar het is wel onderhouden en goed zichbaar voor wie niet helemaal loopt te slapen. Vanaf GPS S4116 is er geen ontsnappen meer aan de weg, maar dan is hij ook zo goed als vlak en is het wegdek in orde.

Tussen GPS S4117 en GPS S4118 vind je meerdere parkings en moet je je een weg zoeken richting asfalt, dat je trefbij GPS S4118 of GPS S4118 Albergo Turismo. Je daalt af via het asfalt en passeert langs de achterzijde van het Hotel Royal Terme Reali di Valdieri (GPS S4119).

Alle overnachtingpunten lijken hier droefenis alom. Te lelijk, te duur, en vooral vergane glorie. De foto in de Rother gids van het zwembad is bedrieglijk. Op de foto lijkt het zwembad veel groter dan het in werkelijkheid is. Het ligt bovendien vlak langs de asfaltweg, waardoor de privacy nul is en bovendien dien je een badmuts te dragen. De bezoekers lijken er heil te zoeken voor beschavingsziekten als obesitas die (gemakkelijk) vermijdbaar zijn.

Grappig aan de foto is ook dat Dieter Haas (medeauteur van de Rother gids) zijn voeten op het droge houdt. Je voeten weken in een zwembad  is namelijk zeer slecht voor je vel en vergroot de kans op blaarvorming.

Andere wandelaars die wel overnachtten in Terme di Valdieri maakten gebruik van de Posto Tappa in het hotel Hotel Royal Terme Reali di Valdieri. Men was niet erg positief over de sfeer en het eten. Een alternatief bestaat erin om door te gaan tot de Rifugio Morelli-Buzzi, maar ook daar zijn er opmerkingen inzake het eten en het slaapcomfort.

Net onder het hotel en vlak voor de brug over de rivier vind je een picknickplaats met stenen banken en tafels en waterkranen (werking niet gecontroleerd).

Zicht vanaf Rifugio Morelli-Buzzi Voor de brug sla je rechts af tot op de parking aldaar. Hier vind je een wegwijzer naar de Rifugio Morelli-Buzzi aan het begin van het pad. Je loopt tot aan de rivier en volgt hem stroomopwaarts tot aan de brug. Je dwarst de rivier via de voorgenoemde brug en aan de overzijde vind je in het bos een oude militaire weg die langzaam en in zigzag klimt tot boven de bomenlijn. Wanneer het bos dunner wordt, nadert het pad langzaam de rivier, die op zijn beurt verdwijnt onder de rotsen.

Bij GPS S4122 vind je de afslag naar de Bivacco S Varrone, die je als een roodgeel geschilderd adelaarsnest kan zien liggen in de flank rechts van je.

Vanaf hier kan je ook de Rifugio Morelli-Buzzi zien, die ca 200m onder de pas gelegen is. Later verdwijnt ze weer uit het zicht vanwege de terreingesteldheid. De hut is in tegenstelling tot het Bivacco moeilijk zichtbaar omdat de kleur door haar grijsblauwe kleur opgaat in het landschap.  In het laatste deel loopt het pad door een grotendeels gestabiliseerd blokveld.

Rifugio Morelli-Buzzi (2351m):Rifugio Morelli-Buzzi

Taal: Italiaans, Frans, Engels

Wandeltijd zonder rust: 7u30’ met rust: ca 8u00’

2,0L water (tenzij je water vindt in Terme di Valdieri)

 

Tel: +39/0171/97394 (zomer)

       +39/347/0531456 (winter)

www.rifugiomorellibuzzi.it   

Open: 12 juni tot 12 september

 

H/P: 37€ (op lager, geen kamers)

1/4L Rode wijn: 2,50€

Douche: 4€ !!!!

Avondeten 19u00’:

0°: anti-pasta: geen

1°: soep of pasta

2°: 2 dunne sneetjes vlees, wat groenten, brood

3°: taart

(te weinig 😦 )

Ontbijt (7u00’):

Zeer karig Italiaans ontbijt: weinig brood, 2 confituur, 1 honing, 1 boter. Koffie of  thee.

Zeker brood bijvragen: wees assertief!!!!

 

Dag 42 Rif M Buzzi–Rif S Ellena

11,6km +788m 1299m

Dag 42 Rif Morelli Buzzi - Rif S Ellena

Profiel 42 Rif Morelli Buzzi - Rif S Ellena

De Rother tracklog wijkt bij het verlaten van de Rifugio Morelli-Buzzi van de toestand op het terrein. Tot aan de Colle del Chiapous is de tracklog (geel) dan ook een eigen opname.

Vanaf de hut daal je een beetje af langs het pad waarlangs je de hut bereikte tot de haarspeldbocht, die feitelijk een omgekeerde Y-splitsing is. Je zoekt je weg naar links. Veel markering vind je niet, maar het pad is wel voldoende duidelijk.

Eenmaal je vertrokken bent, ondervind je verder weinig problemen qua oriëntatie. (Je ziet de pas gewoon liggen boven je hoofd, tenzij je te maken hebt met laaghangende bewolking J).  Je loop puur op stenen, maar in de meeste gevallen betreft het een gestabiliseerde omgeving.

Je begint de afdaling van de Colle del Chiapous (GPS S4203) langs de rechter kant van de vallei. Bij GPS S4204 vind je een pad naar rechts, met geschilderde aanduidingingen op de rotsen. De GTA daalt verder af. Na een paar zigzag bewegingen van het pad, dwars je de kom en verander je van kant van de vallei. Vanaf hier hou je de linker kant van de vallei aan. Bij GPS S4205 negeer je de oude militaire weg naar rechts en volg je het smallere pad richting dam. Bij GPS S4206 tref je een wegwijzer aan het begin van de dam. Je dwarst de dam en houdt aan de overzijde links aan, weg van het meer.

Je daalt af via het asfalt en gaat door een korte tunnel.  Bij GPS S4208 vind je een ruwe jeepweg, die schuin rechts omhoog gaat. Je klimt opnieuw richting dam (nu niet in beton) en gaat bovenlangs het meer naar links. Je verlaat de jeepweg bij  GPS S4208 vlak voor deze een bocht naar rechts maakt richting Rifugio Genova-Figari (GPS S4209)

 

Rifugio Genova-Figari: (2020m):Rifugio Genova-Figari

Tel: +39/0171/978138 (zomer)

www.rifugiogenova.it

Open: half juni tot half september

Prachtige ligging tussen twee meren in een mooi keteldal.

Afdaling mogelijk richting Entraque. Je spaart zowat een dag uit,  maar je dient volledig langs het asfalt af te dalen. Via het hierna voorgestelde GTA-Rother traject is dit slechts een tweetal kilometer.

 

Bij GPS S4208 vertrekt een pad dat in 2013 een volledige onderhoudsbeurt kreeg. Het pad klimt eerst richting een lage col  direct boven je. Dit is echter niet het einddoel. Hogerop begint het pad in traverse te stijgen naar rechts richting Colle di Fenestrelle (GPS S4211). Vlak voor de col daalt het pad een stukje af om en sneeuwveld te dwarsen en dan langs de andere zijde naar een tussencol te klimmen. Boven deze tussencol vind je een vlak sneeuwveld dat je kan dwarsen of ronden langs de rechter kant tot je op de echte Colle di Fenestrelle komt.

Wie wil halt houden kan dit beter doen aan de iets lager gelegen ruïne en daar een plek uit de wind zoeken.

De afdaling zelf is vrij langzaam. In het lager deel is hat pad steniger dan je zou verwachten en vlak voor de jeepweg zelfs een stukje drassig. Op de jeepweg ga je naar rechts en dwars je de brug richting winterruimte (Bivacco invernale). Hier vind je een pad dat richting de Rifugio Soria – Ellena klimt (Het pad is steil, maar de jeepweg is een grote omweg).

Rifugio Soria – Ellena (1840m):

Taal: Italiaans, Engels

Wandeltijd zonder rust: 5u00’ met rust: ca 5u45’

1,0L water

 

Tel: +39/0171/978382 (zomer)

www.rifugiosoriaellena.com    

Open: half juni tot half september (mei tot oktober enkel in het weekend)

Uitgebaat door 3 Filippijnse dames, waarvan er 2 de voorraden uit het dal gaan halen, deels te voet. Zou ook wel kunnen met een terreinmotorfiets, maar dan moet je wel in staat zijn om die te beheersen.

 

H/P: 39€ (alleen op kamerlager)

1/4L Rode wijn: 3,50€

Douche: 2€

Pasta (’s middags): 6€

Avondeten 19u00’:

0°: anti-pasta: geen

1°: soep met croutons of pasta

2°: rijst, stoofvlees en courgette

3°: pannacotta

 

Ontbijt (8u00’):

Zeer ruim Italiaans ontbijt: brood, muesli, kaas en salami!!, confituur, choco, boter. Koffie of  (groene) thee en fruitsap.

 

Dag 43 Rif Soria-Ellena – Trinità

18,3km +358m 1066m

 Dag 43 Rif Soria Ellena - Trinita

Profiel 43 Rif Soria Ellena - Trinita

Je verlaat de hut en keert terug tot aan de wegwijzer alwaar je gisteren de jeepweg bereikte en daalt deze nu verder af. Bij GPS S4300 kan je een eerste keer de bochten in de weg afsteken via een pad. Wanneer je een brug over de hoofdrivier in het dal opmerkt kan je deze bereiken vanaf de jeepweg. Minder duidelijk is dat je vanaf de brug opnieuw de jeepweg kan bereiken en op die manier opnieuw de weg een stukje kan vermijden.

Bij GPS S4302 & 4303 vind je opnieuw tweemaal een afsteekje op de jeepweg. Hetzelfde geldt tussen de GPS punten 4304 & 4305.

Bij het binnenkomen van San Giacomo vind je eerst een wegwijzer (GPS S4306), vervolgens een waterkraan (GPS S4307) en dan de Posto Tappa di San Giacomo (GPS S4308).

Posto Tappa di San Giacomo (1213m):Posto Tappa di San Giacomo

Avondeten in het aanpalende Baita Monte Gelàs

Tel: +39/0171/978704

Open: Pasen tot het einde van de herfst

 

Bij slechte weersomstandigheden blijft je de asfaltweg volgen op de linker oever van de rivier.

Aan de brug gaat de GTA echter naar rechts en bij droog weer dwars je dus deze brug. Vervolgens passeer je een soort mini-camping. Hier neem je een pad rechts van de toegangsweg tot de camping. Het pad loopt net naast de toegangsweg tussen de bomen en is aanvankelijk wat vaag, maar wel roodwit gemarkeerd. Aan het einde van de asfaltweg vervolgt het pad zijn weg op een wisselende afstand van de rivier. Ter hoogte van een zijrivier gaat het al eens wat omhoog. In de lagere delen kan het pad al eens wat drassig zijn. De meeste beddingen van zijrivieren zijn droog. Slechts één droeg water en alhier dien je op te letten voor de gladheid van de stenen (GPS S4314).

Bij GPS S4315 vind je de splitsing tussen de officiële GTA en de door Rother voorgestelde variante via Entraque. Het  GTA traject heeft bijna uitsluitend nadelen, waardoor het in praktijk weinig gebruikt wordt. Het belangrijkste nadeel is dat je een enige kans mist om zowel je voedsel als financiële voorraden weer aan te vullen. Het GTA traject stijgt en daalt meer, waardoor je er langer over doet dan over de variante via Entraque, en bovendien verloopt het midden deel ook over een verharde weg. Enkel de klim en de afdaling verlopen via een pad.

Vooral wie verderop de kortere variant via de Rifugio Don Barbera en Rifugio San Remo wil nemen, kan enkel nog zijn voorraden nog aanvullen in een winkeltje en geldautomaat in Limonetto (niet vermeld in Rother).

Wie op zeker wil spelen of opziet tegen de bijkomende klim, blijft het pad langs de hoofdrivier volgen tot aan de wat verder gelegen voetbrug (GPS S4316). Hier dwars je de rivier. Vervolgens ga ja wat naar rechts langs de rivier en dan maak je een bocht richting de asfaltweg, die je naar rechts volgt om een brug over een zijrivier te dwarsen. Vanaf hier volg je het asfalt tot een kruispunt aan de dam van Entraque.

Eerst passeer je de zijweg die van het stuwmeer van Chiotas komt (Rifugio Genova  Figari). Vervolgens loop je op de hoge oever van het stuwmeer (Lago della Piastra) tot aan de dam.

Net onderaan de dam vind je een kruispunt van wegen. De Rother tracklog is hier niet zeer duidelijk en dus resulteerde dit in wat zoekwerk:

 1. Ofwel neem je een pad links naast het gebouw van de elektriciteitsmaatschappij en daal je via twee niet-afgesloten poortjes af tot een toegangsweg naar de terreinen van de maatschappij. Hier ga je naar links tot je rechts een grindweg vindt.
 2. Ofwel volg je het asfalt naar links tot je rechts de toegangsweg tot de terreinen van de elektriciteitsmaatschappij treft. Vervolgens daal je een stukje af tot je naar links de grindweg kan nemen.

Je volgt deze grindweg langsheen de Torrente Gesso Di Entracque tot aan een pyloon, alwaar je de rivier dwarst via een nogal gammele brug. Aan de overzijde vind je een  pad dat omhoog gaat richting dorp.

Entraque De dichtstbijzijnde winkel vind je op GPS S4331. De geldautomaat vind je aan de brug over de rivier aan een appartementsgebouw, tegenover de Albergo Pagari. Naast een kamer kan je hier ook een middagmenu bekomen voor 14€.

Om Entraque te verlaten die je de Via Michele Grosso te vinden. Je volgt deze straat en passeert langs de Carabinieri tot aan de kapel op het einde. Hier ga je naar rechts en 60m verder sla je links af in een grindweg. Deze volg je tot een tweesprong (GPS S4334), alwaar je naar rechts gaat. Bij GPS S4335 dwars je de rivier via een brug en bij GPS S4336 vervoeg je een weg die van rechts komt om in dezelfde richting verder te gaan langs de rivier.

Kort na het hoogste punt in de weg (GPS S4337) kom je terug op het officiële traject van de GTA (GPS S4338). 40m verder verlaat je de weg  voor een mindere weg scherp links (GPS S4339). Je volgt deze 100m terug om dan een bocht naar rechts te maken richting de brug over de rivier. Wat verder vind je een soort tuinhuis met een kleine wegwijzer rechtdoor, daar waar de weg een bocht naar rechts maakt. Je volgt het pad rechtdoor en dan schuin rechts richting de wand van de vallei, alwaar je een pad vindt dat schuin links omhoog gaat tot het straatniveau bij GPS S4342. Hier ga je naar links richting kerk en aldaar rechts af richting Albergo Locanda del Sorriso (GPS S4345)

 

Albergo Locanda del Sorriso (1096m):

Taal: Italiaans, Engels, Frans

Wandeltijd zonder rust: 5u00’ met rust: ca 6u00’ (Inkopen en geld afhalen in Entraque)

0,5L water

 

Tel: +39/0171/978388 (zomer)

Internet: http://www.locandadelsorriso.com/

Open: half juni tot eind september (rest van het jaar: enkel in het weekend)

 

H/P: 40€ (met 3 op kamerlager)

1/4L Rode wijn: 2,00€

 

Avondeten 19u00’:

0°: anti-pasta: geen

1°: pasta

2°: rosbief met ui

3°: dolce

(wat spaarzaam qua hoeveelheid)

 

Ontbijt (8u00’):

Italiaans ontbijt: ruime hoeveelheid (bruin) brood, confituur, honing, boter. Koffie of  thee

 

Dag 44 Trinità – Palanfrè

10,0km +1108m -823m

Dag 44 Trinita - Palanfre

Profiel 44 Trinita - Palanfre

Je verlaat de herberg via de voordeur en  loopt rechtdoor de straat in. Na 50m vind je een wegwijzer en sla je rechts af de zijweg die tot GPS S4402 geasfalteerd is. Hier ga je schuin rechts de grindweg in die je volgt tot zijn hoogste punt nabij GPS S4403. Hier verlaat je de weg voor een pad dat de rivier nadert. Je klimt via een rotsachtig traject aan de rand van de rivierbedding. Er werden hier staalkabels aangebracht, die vooral nuttig kunnen zijn indien je dit traject dient af te dalen bij vochtig weer.

Je verlaat de vallei van de hoofdrivier en vervolgens overschrijdt je de boomgrens en kom je in open onbegraasd grasland terecht. Je klimt langzaam richting een zadel, om dan de schouder van de berg te volgen. Vervolgens gaat het verder in horizontale traverse richting een tweede zadel (GPS S4403). Na dit zadel zet je je weg opnieuw verder in horizontale traverse richting de echte Colle della Garbella (GPS S4406).

Ook hier ga je naar rechts verder op de schouder tot het hoogste punt (GPS S4407). Een korte tijd later zet je de afdaling in. Al snel kom je in een kom met een weelderige plantengroei.

Lager in de vallei zie je een almboerderij. Wanneer je in de buurt komt wordt de begroeiing eentoniger door de begrazing door koeien. De boer heeft er hier niet beter op gevonden dan je twee maal de schrikdraad te doen passeren (en dan waarschijnlijk maar klagen over de toeristen). Je volgt de rechter kant van de almweide tot je op een bergrugje komt met zicht op een jeepweg. Dan ga je scherp rechts om zo af te dalen tot de jeepweg (GPS S4408). 80m verder sla je op een kruispunt links af en daal je verder af. Wat verder verlaat je de weg voor een sterker dalende weg , die je volgt langsheen de GPS-punten S4410, S4411, S4412 en S4413. Aan dit laatste punt ben je terug op een betere bijna horizontale weg, die je naar links volgt richting het asfalt naar Palanfré. Op de splitsing naar de kaasboerderij maakt het niet veel uit of je de weg langs de kaasboerderij dan wel de weg onderlangs volgt. Beiden komen mits wat klimmen en dalen uit aan de Locanda del Parco L’Arbergh (GPS S4416).

 

Locanda del Parco L’Arbergh (1379m): Locanda del Parco L'Arbergh

Taal: Italiaans

Wandeltijd zonder rust: 3u45’ met rust: ca 4u00’

1,0L water

 

Tel: +39/340/6973954 (zomer)

Open: gans het jaar

 

H/P en 2x  1/4L Rode wijn en 1x pasta ’s middags : 58€ (weinig transparant, geen prijslijst en zelfs geen kasticketje, dus zwart) (met 4 op een kamer van 4)

 

Avondeten 19u30’:

0°: anti-pasta: 2 x

1°: pasta

2°: geen!!!!!!

3°: dolce

(doopfeest gaande, waardoor bomvol, maar gezien de prijs, niet aanvaardbaar)

 

Ontbijt (8u00’):

Ruim Italiaans ontbijt: 3 croissants, brood, toast, confituur, yoghurt, boter. Koffie of  thee en fruitsap.

 

Dag 45 Palanfre – San Lorenzo

10,4km +900m -783m

Dag 45 Palanfre - San Lorenzo

Profiel 45 Palanfre - San Lorenzo

Je verlaat de Albergo en keert terug op je stappen van gisteren tot GPS S4413 , alwaar je wegwijzers vindt. Je loopt gewoon rechtdoor verder via dezelfde weg. Eerst ga je door het bos, wat langzaam overgaat in almweide.

Op een bepaald ogenblik maakt het pad een scherpe bocht naar rechts en daalt het af naar de rivierbedding om deze te dwarsen. Aan de overzijde vind je een pijltje naar links. Je vervolgt je weg langs de rivier. Hier krijg je de indruk dat het pad recent gewijzigd werd ten opzichte van de GPS tracklog

De aanduidingen op het terrein in de vorm van wegwijzers zijn goed. De weesomstandigheden waren echter slecht, waardoor de GPS plaatsbepaling mogelijks slechter waren dan normaal. Ook het feit dat de GPS bij regenweer in de binnenzak van de regenjas gaat, maakt de plaatsbepaling slechter.  In het lager deel kan je dan ook verschillen vaststellen tussen de opgenomen GPS punten en de tracklog.

Hogerop liggen deze weer beter in lijn. Bij GPS S4505 ga je links af richting Lago degli Albergh en de Passo di Ciotto Mien. Bij GPS S4506 bereik je de splitsing aan het Lago degli Albergh. Als je een beetje naar rechts gaat, bereik je het meer zelf. Alhier zijn er twee mogelijkheden. Het beste pad vind je door gewoon terug te keren tot de splitsing en het pad onderaan de helling te volgen. Vanaf het meer is er een rechtstreeks pad iets hoger op de helling, maar dit pad betreft eigenlijk een pad gemaakt door koeien en verloopt door zeer leemachtige aarde. Hierdoor is de bodem zeker bij regenweer zeer kleverig en blijft hij dus gemakkelijk aan de zolen van de schoenen kleven, wat het risico op uitglijden verhoogt.

Na de bocht in wijzerzin volgt er één in tegenwijzerzin. Vanaf hier is de stijging zeer groot en is het pad wat technisch. In het deel net onder de pas werden er staalkabels aangebracht om de passage de beveiligen. Maar juist omdat dit in de stijging is lever dit minder problemen op dan in de afdaling. Eenmaal boven op de pas verandert het landschap totaal.

De andere zijde van de pas heeft een eerder liefelijk karakter met zacht aflopende grashellingen en een lage technische moeilijkheidsgraad.

Bij GPS S4508 vind je een rots met wegwijzers. De paal heeft het al lang geleden opgegeven door de wrijfijver van de koeien. Het betreft een splitsing tussen twee paden naar twee verschillende cols. De richting naar het dal wordt niet aangegeven door een wegwijzer. Nog iets lager bij GPS S4509 vind je een wegwijzer die gemaakt lijkt met wat huisvlijt, maar wel zeer belangrijk is. Het heeft de splitsing aan tussen het pad dat rechtstreeks naar Limonetto gaat (rechtdoor) en rechts naar het hotel Arrucador.

Eigenlijk moet je de beslissing waar je wil overnachten op voorhand nemen:

 1. Wie niet op een Euro moet kijken en hier niet op vrijdag- of zaterdagavond wil overnachten, moet eigenlijk weinig twijfelen en kiest voor Arrucador. Wie toch wat kostbewust is, mijdt maar beter de extraatjes, zoals de wijnlijst en eventuele losse gerechten ’s middags, want die doen de rekening snel oplopen. Het is wel een stijlvolle omgeving, maar je merkt dat de zaakvoerders een publiek gewoon is, dat de rekening niet nakijkt. In de winter blijkt dit vooral een rijk skipubliek te zijn woonachtig aan de Middellandse Zee, en in de zomerweekends… tortelduiven, die alweer niet op een Euro moeten kijken?
 2. Wie wel op een Euro moet letten, kan beter vroeg genoeg een kamer reserveren in Hotel Edelweiss aan standaard prijzen. Dit is het eerste hotel net onder Limonetto in het gehucht Panice Sottana. Dit betekent echter 300m meer dalen over een afstand van 3,5 km en uiteraard de volgende dag 300m extra stijgen opnieuw over een afstand van 3,5 km. Het hotel is boekbaar via www.booking.com . Nadeel van een boeking is uiteraard ook dat je eraan vastzit.
 3. Wie fysiek goed in orde is, en echt op de kleintjes moet letten, kan ook nog doortrekken naar de Rifugio Don Barbera (CAI) (40€ HP) (zie beschrijving dag 46)

Maar als er als soloreiziger enkel nog een 3-persoonskamer à 75€ beschikbaar is in Hotel Edelweiss, met nog onvoldoende zicht op dag 46, was de keuze snel gemaakt.

Om hotel Arrucador te bereiken sla je aan de wegwijzer bij GPS S4509 rechts af. Je volgt een smal en minder uitgesleten pad door een gebied met lang gras. Op de rotsen vind je rode driehoeken. Wanneer je aan een schrikdraad komt wordt het pad onduidelijk vanwege de veelheid van sporen gemaakt door koeien. Onderaan de weide zie je een stenen herdershut (GPS S4510). Je daalt af in de richting van de hut om aldaar het begin van een grindweg te vinden. Je daalt af langs de weg langs de rivier, die je dwarst via een brug bij GPS S4511 en lager opnieuw bij GPS S4512. Nog lager in een soort vlakte, kom je op een T-splitsing (GPS S4513). Hier sla je rechts af en dwars je opnieuw de rivier via een brug (GPS S4514). 600m verder kom je op een soort Y-splitsing, waarbij de weg naar links sterk daalt en de weg naar rechts, aangeduid met een wegwijzer met P (van parking) licht klimt. Je neemt deze laatste en volgt hem tot het terrein meer open wordt. Je merkt een skilift en rechts een opgesloten gebouw verbonden aan de uitbating van de skilift, waarvan de gloriedag reeds enig tijd voorbij zijn. Links van je midden in zachte helling staat een tamelijk donker uitziend stenen gebouw. Dit is het “charmehotel” Arrucador. Je moet hier een weg naar links nemen om via een omweg achterlangs via de weg aan het hotel te geraken.

Arrucador (1505m):Arrucador

Taal: Italiaans, Duits, Engels

Wandeltijd zonder rust: 3u45’ met rust: ca 4u00’

1,0L water

 

Tel: +39/340/1602642

       +39/347/5441408

www.arrucador.it

www.booking.com

Open: gans het jaar

 

H/P: 75€

Wijnen gedeeld met 5 personen:

Prosecco: 17€

Don Barbera: 18€

Don Barbera Brique: 22€

2 flesen mineraalwater: ?

1 groene thee: ?

‘s middags: soep met brood: 10€?

Totaal: 125€ (goed afgerond naar boven dus, en weinig transparant)

Tip: kijk goed de prijslijst na voor je iets bestelt en wees assertief

 

Avondeten 19u00’:

0°: anti-pasta:

1°: pasta of soep

2°: vlees met groenten

3°: dolce

(’s ochtend diarree, wat op dit prijsniveau ook niet zou mogen)

 

Ontbijt (8u00’):

Ruim Italiaans ontbijt: croissant, brood, toast, confituur, boter. Koffie of  thee en fruitsap.

 

Eindconclusie Arrucador: mooi interieur, bijzondere ligging, lekker eten met schoonheidsfouten qua voedselhygiëne, zeer prijzige wijnkaart (tot 60€ per fles), zeer weinig transparant bij de afrekening.

 

Dag 46 S.Lorenzo – Don Barbera

16,8km +1138m -575m

 Dag 46 San Lorenzo - Don Barbera

Profiel 46 San Lorenzo - Don Barbera

 

 

 

Je verlaat Arrucador via de toegangsweg en daalt af om de brug te dwarsen over de rivier. Aan de overzijde vind je een vage weg, die je volgt langs de rivier. Hogerop komt de Rother tracklog en de vage weg terug samen. Het gebied is vrij drassig en ook nog eens bezaaid met vers koemest. Het is zoeken naar de tekens om de meest ideale weg naar boven te vinden.

De Rother tracklog leid je naar de Colle di Tenda (GPS S4603), maar dat is feitelijk overbodig. Je kan deze haarspeldbocht naar de Col afsteken via een pad tussen de GPS punten S4603 & S4605.

Vanaf hier volg je weg langs de forten op de grens tot aan de S4610 Cima Beccorosso.

Vanaf de Cima Beccorosso zijn er 2 mogelijkheden:

 1. Je volgt de Rother tracklog die de grindweg langs de Italiaanse kant volgt.
 2. Je volgt een pad langs de Franse zijde van de grenskam. Dit betreft de stippellijn in de  Rothergids. Je hoeft echter niet noodzakelijk langs het Fort Pepin passeren, mar je kan gewoon het pad langs de grenskam volgen. Dit pad werd gelogd en is terug te vinden in de vorm van de gele tracklog. Het pad is vrij probleemloos te volgen. De aanduiding in de vorm van wegwijzers is goed. Het pad is aangegeven op de City Navigator Europe van Garmin. De hoogteverschillen zijn beperkt.

Vanaf de Colle della Boaria (GPS S4614) vallen de varianten langs beide kant van de grenskam samen, maar dan doen er zich andere mogelijkheden voor:

 1. De langere Rother en GTA hoofdroute volgen via de Rifugio Garelli. Opgemerkt dient te worden dat in 2013 de Rifugio La Porta del Sole gesloten was, wat een bijkomend nadeel was voor de keuze voor de hoofdroute
 2. De kortere (-1 dag) grenskam variant volgen via de Rifugio Don Barbera en de onbemande Rifugio San Remo. In dit verslag wordt deze laatste variant beschreven.Kalkbodem

Beide varianten komen weer samen vlak voor de Monte Saccarello en de Rifugio San Remo.

Tussen de Colle della Boaria (GPS S4614) en de Rifugio Don Barbera (GPS S4621) zijn er opnieuw 3 mogelijkheden:

 1. Je volgt de hoofdroute tot de S4615 Colla Piana (di Malaberga). Hier verlaat je de hoofdroute die verdergaat richting Passo del Duca en sla je rechts af bij GPS S4616 alwaar je een wegwijzer vindt  naar de Rifugio Don Barbera. Het pad loopt onder de wand van de grenskam en daalt af richting grindweg, die je bereikt bij vlak voor GPS S4619, om dan deze grindweg dan te volgen tot de Colle dei Signori (GPS S4620) en de daar vlak onder gelegen Rifugio Don Barbera (GPS S4621). Vlak voor GPS S4619 werd de weg een stukje afgestoken, doch dit is niet optimaal (gewoon de weg volgen kan ook J).
 2. Op de Colle della Boaria (GPS S4614) neem je onmiddellijk de grindweg door de kom richting Colle dei Signori (GPS S4620) en de daar vlak onder gelegen Rifugio Don Barbera (GPS S4621). Deze weg maakt redelijk wat bochten, waardoor deze minstens even lang is als variante 1. Het hoogteverschil tussen de varianten 1 & 2 is verwaarloosbaar.
 3. Je zoek je weg door de kom via het pad aangegeven op de City Navigator Europe van Garmin (evenwijdige stippellijn). Wie dit pad wil volgen kan misschien zelf een tracklog maken op basis van de voorgenoemde City Navigator Europe van Garmin. Aan de Colle dei Signori (GPS S4620) vond ik een wegwijzer richting kom, maar de terreingesteldheid terplaatse liet geen duidelijk ingesleten pad zien. Daarvoor is de bodem van de kom te veel bezaaid met verspreide stenen en struiken.

 

Rifugio Don Barbera (2079m):Rifugio Don Barbera

Taal: Italiaans, Frans

Wandeltijd zonder rust: 4u45’ met rust: ca 5u00’

1,0L water

 

Tel: +39/0171/1771000 (zomer)

www.rifugiodonbarbera.it      

Open: half juni tot half september

Uitgebaat door een koppel dat fysiek zeer veel van elkaar verschilt, maar het kettingroken hebben ze in elk geval gemeen 🙂 .

 

H/P: 40€ (met 2 jonge mountainbikers op kamerlager)

1/4L Rode wijn: 2,50€

Douche: 3€ (munt) Opgelet: zonneboiler, dus bij aanhoudend overtrokken weer is de temperatuur van het water niet gegarandeerd.

Pasta (’s middags): 8€

Lunchpakket voor Rifugio San Remo: Pasta (ongekookt) + saus in potje + gemalen kaas + brood, boter, kaas, vlees en een appel: 10€

Borg voor sleutel Rifugio San Remo: 25€ (terug in Rifugio Allavena (Colla Melosa))

Overnachting Rifugio San Remo: 8,50€

 

Avondeten 19u00’:

0°: anti-pasta: geen

1°: pasta met kaassaus en spek

2°: aardappelen, worst en gestoofde paprika’s

3°: pannacotta

 

Ontbijt (7u00’):

Italiaans ontbijt: (ruim) brood, toast, confituur, boter. Koffie of  thee.

 

Dag 47 Don Barbera – San Remo

16,7km +924m -955m

Dag 47 Don Barbera - San Remo

Profiel 47 Don Barbera - San Remo

Je klimt terug naar de Colle dei Signori (GPS S4620) en slaat links af op de weg op de pas. Aan het begin van de opstaande kam vind je een wegwijzer en pad naar rechts, dat de Cima di Pertega langs de Franse kant rondt om alzo de Colle Delle Vecchie (2097m – GPS S4705) te bereiken. Van op deze col kan je in 2u afdalen naar Upega en de Rifugio La Porta del Sole, die in 2013 gesloten was.

Op de col vind je tevens een wegwijzer naar de Colle Rossa en de Monte Bertrand. Dit is de richting die je moet volgen richting Rifugio San Remo. Je volgt dus niet de weg langs Italiaanse kant, maar wel de graad zelf. Vertrekkend vanaf de Colle Delle Vecchie (2097m – GPS S4705) is het pad op de graad zeer vaag. Eenmaal tussen de bomen en vooral hoger op de graad wordt het pad beter.

Na een hoogste punt, daal je wat af  naar een zadel en vervolgens volg je de weg naar rechts richting Frankrijk. Aan een ruïne sla je naar links af en keer je terug richting grensgraad. Wat verder vind je wegwijzer met de reeds gekende aanduidingen.

Terug op de graad heb je bij GPS S4708 een goed overzicht op de verdere weg. Bij GPS S4709 verlaat je de graad om de Monte Bertrand (2481m – S4710A) te ronden via de Italiaanse kant, gezien de afdaling van de Monte Bertrand enkel geschikt is voor gemzen (die je hier ook kan opmerken als je vroeg bent J).

Aan de achterkant van de Monte Bertrand kom je op de Colla Rossa (GPS S4712). Hier vind je zowel op de Italiaanse als op de Franse een wegwijzer naar de Mont Saccarel. Opnieuw kan je hier de pas verlaten richting Upega en de Rifugio La Porta del Sole, die in 2013 gesloten was.

In de verte kan je bij goed weer reeds het beeld zien van Il Redentore, op de Monte Saccarello (GPS S4718). Je blijft de grenskam verder volgen. Je verlaat hem om de Cima Ventosa (2136m – GPS S4715) te ronden via de Franse kant. Vervolgens daal je af naar de Passo Tanarello (met schaapsstal – GPS S4716 ).

Hier zijn er twee mogelijkheden:

 1. Je volgt een vaag pad over de graad, waarbij je een stukje moet klimmen en een schaapskooi moet ronden, om vervolgens af te dalen naar een pasje aan de weg naar de Monte Saccarello (GPS S4718)
 2. Je volgt de weg vanaf de pas langs de Italiaanse kant en dient een stukje te dalen om vervolgens weer te stijgen richting de Monte Saccarello (GPS S4718).

Vanaf hier hebben de hoofdroute en de variante zich terug bij elkaar vervoegd en zijn er opnieuw 2 mogelijkheden:

 1. Je volgt de weg. Dit is vooral interessant op weg naar de Rifugio San Remo.
 2. Je volgt het pad dat rechts van de weg in de flank iets sneller stijgt. Dit is vooral interessant voor wandelaars die de hoofdroute volgden vanuit Monesi di Triora. Je komt namelijk rechtstreeks aan het pad dat afdaalt naar de Passo di Collardente (GPS S4806), zonder de top van de Monte Saccarello (GPS S4718) aan te doen.

Wie naar de Rifugio San Remo wil, moet in elk geval passeren via de weg  aan de voet van Il Redentore, om vanaf hier af te dalen langs de graad in oostelijke richting. De Rifugio San Remo (GPS S4723) is niet het eerste grote bruine gebouw dat je passeert, maar een terracottakleurig kleiner gebouw met groene luiken. Er wordt een oogje in het zeil gehouden met behulp van een webcam.

 

Rifugio San Remo (2078m): Rifugio San Remo

Taal: naar keuze tegen je reisgenoten :-).

Wandeltijd zonder rust: 4u45’ met rust: ca 5u00’

1,5 à 2,0L water (ook voor morgen)

 

Borg voor sleutel Rifugio San Remo: 25€ (terug in Rifugio Allavena (Colla Melosa))

Overnachting Rifugio San Remo: 8,50€.Interieur Rifugio San Remo

 

Avondeten:

Wat je zelf hebt meegebracht, aangevuld met wat pasta, die hier meestal voorradig is :-).

 

Ontbijt:

Wat je zelf hebt meegebracht :-).

 

Nota: zorg voor een aansteker of lucifers om het gasvuur te ontsteken. De werking van aanstekers die je terplaatse vindt, is niet gegarandeerd.

De verlichting werkt op 12V gelijkstroom. Ook de paar stopcontacten leveren deze spanning (geen 230V wisselstroom of netspanning dus).

De hoofdkranen van de gas vind je in het achterhuis, op weg naar het toilet. Aan de twee vuren zelf, staan er ook nog kranen. Als individueel reiziger, kies je voor het kleine gasvuur. Let op voor de stabiliteit van het rooster van het kleine gasvuur; één steun is namelijk doorgeroest.

Water in de keuken  kan na veel regen uit de kraan bovenaan de watersteen komen. Bij een lage waterstand dien je de kraan onderaan de watersteen te gebruiken. Laat geen kranen openstaan, ook al komt er op dat ogenblik geen water uit. Bij zware regen zou dit wel het geval kunnen zijn.

Het water in deze hut betreft dus regenwater en dien minstens 10’ gekookt te worden.

Je kan het dus gebruiken om pasta te koken of om thee of koffie te zetten, indien je het voldoende lang laat koken. Je drinkwater voor onderweg kan je beter meebrengen vanuit de Rifugio Don Barbera.

 

Dag 48 San Remo – Colla Melosa

15,2km +573m 1057m

Dag 48 Rif San Remo - Colla Melosa 

Profiel 48 Rif San Remo - Colla Melosa

Na de gasflessen en alle ramen en deuren afgesloten te hebben keer je terug naar voet van Il Redentore.

Je neemt de weg die op gelijke hoogte blijft en volgt deze tot GPS S4718.

Hier ben je terug op de hoofdroute. Vanaf hier betreft dit niet meer de GTA, die eindigt namelijk in Viozene, een gehucht rechts van Upega. Vanaf Il Redentore volg je (meestal) het traject van de Alta Via dei Monte Liguri, op het terrein meestal aangeduid met AV. Om de kilometer vind je een houten paal met de afstand tot Ventimiglia.

Vanaf Il Redentore daal je af langs de Franse kant richting Passo di Collardente (GPS S4806). Bij GPS S4800 kom je terug op een weg, waarbij een aantal keren de bochtjes worden afgestoken door een pad.

Bij GPS S4807 net voorbij de Passo di Collardente (GPS S4806), wordt je naar rechts gestuurd langs de Franse kant, via een weg door het bos (Bois de Sanson). Bij GPS S4808 komen beide wegen terug samen en wat verder bij GPS S4808 bereik je de Passo Sanson Est.

Wat verder gaat de AV rechts bergop samen met MBT 1 & 3. Rother kiest ervoor om de grindweg in de Italiaanse flank van de berg te volgen. Deze weg klimt langzaam naar een hoogste punt (GPS S4813). Aldaar komt de AV terug bij de Rother tracklog.

Verderop in de afdaling verlaat de AV samen met MBT 1 de grindweg richting bergkam.

Rother kiest er opnieuw voor om de grindweg te blijven volgen in dalende richting.

Je rondt de Monte Grai en verderop paseer je onderlangs de  Rifugio Monte Grai, die opgesloten staat. Hier verlaat je de grindweg voor een pad dat links afdaalt in de flank richting Colla Melosa. Het pad is aanvankelijk bezaaid met stenen en niet aangenaam om te belopen. Dichter tegen de pas wordt het pad een mullatiere, die uitgeeft op de weg die je aan de Rifugio Monte Grai verliet. Op de col zelf gaat het wegdek over in asfalt.

 

Rifugio Colle Melosa (1545m):

Reeds (?) gesloten in eerste helft september 2013.

Rifugio Allavena (CAI) (1545m): Rifugio Allavena

Taal: Italiaans,

Wandeltijd zonder rust: 4u15’(geen rust)

1,0L water

 

Tel: +39/0184/241155

www.rifugioallavena.it  

Open: gans het jaar

Uitgebaat door een koppel en een man.

 

H/P: 44€ (alleen op kamer, geen VP mogelijk ondanks dat het een CAI hut betreft)

1/4L Rode wijn: 2,50€

Douche: 2€ (munt) Opgelet: koud water eerst aflaten via lavabo, anders heb je een koude douche (vrij kort).

Pasta (’s middags): 9€

Teruggave borg voor sleutel Rifugio San Remo: -25€

 

Avondeten 19u00’:

0°: anti-pasta: geen

1°: pasta

2°: bonen en stoverij

3°: taart

 

Ontbijt (7u45’):

Typisch Italiaans ontbijt: (overschot brood van gisteren en dus droog) brood, koekjes, confituur, boter. Koffie of  (groene) thee.

 

Dag 49 C Melosa–Gola di Gouta

15,6km +626m -951m

 Dag 49 Colla Melosa - Gola di Gouta

Profiel 49 Colla Melosa - Gola di Gouta

Nota: Wie in tijdnood zit kan bij goede weersomstandigheden overwegen om de etappes 47 en 48 te combineren tot 1 dagetappe.

Je keert terug uit de richting van gisteren, maar je blijft de grindweg volgen tot de eerste haarspeldbocht. Hier verlaat je de weg voor het begin van het Sentiero degli Alpini.

Aan het begin van het pad (GPS S4902) staat een infobord van de CAI, dat een kopie is van het bord dat aan de uitgang hangt in de Rifugio Allavena. Alleen worden hier zowel de aanlooproute als het eerste deel van het traject langs de Italiaanse kant aangeduid als gevaarlijk. Dit betreft steenslaggevaar en een “hoge technische moeilijkheidsgraad” van het pad.

Voor wat betreft de aanlooproute, wordt dit gevaar op steenslag vooral gevormd door de aanwezigheid van schapen op het hogere deel van de helling. Deze dieren kunnen accidenteel stenen naar beneden stoten die dan op het pad kunnen terecht komen. De technische moeilijkheidsgraad is niet hoger dan bepaalde stukken die eerder in dit verslag aan bod kwamen en vermeld stonden als zijnde gezekerd met staalkabels. Bij nat weer is deze route minder aan te raden.

Deze aanlooproute kan je ontwijken door de grindweg te blijven volgen tot in de derde haarspeldbocht, alwaar je vlak tegen het pad (GPS S4905) komt dat naar de Passo della Valletta (ca 1900m) (GPS S4906) (Franse variant).

Vanaf het begin van het Sentiero degli Alpini (GPS S4902) klim je naar de splitsing (GPS S4903) tussen de Italiaanse variant (links, gevaarlijk, zie hoger) en de Franse variant (rechts). Wie de Franse variant volgt, mist de passage (Italiaanse variant) waarvan een foto te zien is in de Rother gids (p247), waarbij je in een uitgehouwen passage in de rotswand loopt.

Omdat de weersomstandigheden goed waren en door Rother de Italiaanse kant verkend werd, werd voor dit verslag gekozen voor de veiligere Franse kant.

Aanvankelijk klimt het pad naar een zadel, alwaar een oude wegwijzer staat met vermelding van een Via Ferrata, die volgens de uitbater van de Rifugio Allavena reeds 5 jaar gesloten is. In de Rifugio Gola di Gouta hebben ze een oud fotoboek over deze Via Ferrata aan de Sentiero degli Alpini. Het grootste probleem met deze Via Ferrata was dat je hem diende af te dalen met behulp van een zelf meegebracht bergtouw en bijbehorende afdaaluitrusting en dat is niet meer van deze tijd.

Aan een ruïne in een open stuk (GPS S4904) maak je een haarspeldbocht en klim je door het bos richting derde haarspeldbocht in de grindweg. Op een soort T-splitsing aan een drinkbak (GPS S4905), ga je naar links (rechts grindweg).  Na een horizontaal stukje maak je opnieuw een haarspeldbocht en klim je richting pas. Je komt uit op een brede weg (GPS S4906) en volgt deze rechtdoor richting een tweede wegwijzer (GPS S4907). Je gaat niet links richting Monte Pietravecchia maar rechts richting Gola Incisa. Deze weg maakt een bocht naar links in dalende richting en je passeert een kilometerpaal van de Alta Via (GPS S4908). Vanaf hier is de oriëntatie probleemloos, daar de AV in de regel goed gemarkeerd is. Je volgt een pad zonder al te grote hoogteverschillen richting Golla dell’ Incisa (1685m) (GPS S4909), een echte insnijding in de rots, alwaar je een gemakkelijke verbinding kan maken met de Italiaanse kant (links afslaan).

Wie de Franse kant verkiest, vervolgt rechtdoor en klimt langzaam een uitloper van de Monte Toraggio (GPS S4910) om vandaar af te dalen richting Passo di Fonte Dragarina (1810m) (GPS S4911). Via deze pas kom je terug op de Italiaanse zijde en daal je af in zigzag door een niet begraasde alm, tot de samenkomst met de Italiaanse variant nabij (GPS S4912).

Vanaf hier ben je terug op het door Rother beschreven traject via de Italiaanse zijde.

Je daalt verder af in de flank om vervolgens over te gaan in een traverse richting Colle del Corvo (GPS S4914). Ook hier kan je weer kiezen voor een variant (rechts) via de Col Sandérau langs de Franse zijde tot aan de Passo Muratone (1158m) (GPS S4920) (aangeduid in grijze stippellijn op het kaartje in de Rother gids). Deze variant werd niet gelogd.

Kort na de Colle del Corvo (GPS S4914) gaat het pad  langs de Italiaanse zijde een weinig naar omhoog tot GPS S4915, om vandaar langzaam af te dalen richting Rifugio Muratone (GPS S4919).

 

Rifugio Muratone (GPS S4919).

Staat opgesloten.

Eigendom van Comune di Pigna

Tel: +39/0184/241016

Mooie ligging met picknicktafels in de schaduw.

 

Vanaf de Rifugio Muratone (GPS S4919) gaat het weer licht bergop richting Passo Muratone (1158m) (GPS S4920). Vanaf de Passo Muratone gaat het weer over een licht golvend traject richting Colle Scarassary (1224m) (GPS S4922). Het gaat over bijna horizontaal terrein via een brede weg tussen vakantiehuisjes verder richting Rifugio Passo Gouta (1213m) (GPS S4924).

Rifugio Passo Gouta (1213m):

Taal: Italiaans,

Wandeltijd zonder rust: 4u30’, met rust: 4u45’

1,0L water

 

Tel: +39/0184/241068

       +39/335/5393560

Open: gans het jaar, normaal gesloten op donderdag, maar als je laat bellen vanaf de Rifugio Allavena, ben je welkom ook op donderdag.

Uitgebaat door een ouder koppel.

 

H/P: 45€ (all in) (alleen op kamer)

1/4L Rode wijn: inbegrepen

Douche: enkel warmwaterkraan opendraaien. Temperatuur net goed.

Thee verdé: inbegrepen

 

Avondeten 19u30’:

0°: anti-pasta: 2 anti-pasti

1°: soep

2°: omelet met sla en tomaat

3°: 3 vijgen en taart

 

Ontbijt (7u30’):

Typisch Italiaans ontbijt: brood, taart, confituur, boter. Koffie of  (groene) thee en ruim fruit.

 

Dag 50 Gola di Gouta – Alta Via

20,6km +544m 1159m

 Dag 50 Gola di Gouta - Rif Alta Via

Profiel 50 Gola di Gouta - Rif Alta Via

Het normale dagtraject is eerder kort.

Wie niet haastig is, kan de graadroute verkennen, die voor dit verslag gelogd werd.

Je keert terug richting Colle Scarassary (1224m) (GPS S4922). Hier volg je de weg die een bocht naar links maakt.

Als je hier op een zaterdag, half september loopt, dan wordt je bijna omvergereden door alle Franse en Italiaanse grensbewoners, die ondanks alle verbodsborden paddenstoelen komen plukken in de bossen op de grensgraad. Met alles rijden ze naar boven, van oude karren tot SUV’s. Laag opgehangen sportwagens zijn niet aan te raden vanwege de vele kuilen in het wegdek, bestaande uit grind en aarde.

Aan de eerste splitsing met wegwijzer (Margheria Gion 1320m), ga je rechtdoor. Aan de tweede splitsing met wegwijzer ga je naar links richting L’Arpette, Collet d’Aine & Breil-sur-Roya en tevens Mountainbikeroute 1.

Verderop bereik je de grens van het Park National Testa Alpe. Vanaf hier zijn er geen paddenstoelenplukkers meer te bespeuren J.

Vanaf hier volgt een vrij lang, maar langzame klim tot een opening in het bos, alwaar je opnieuw een wegwijzer vindt. Hier ga je rechtdoor richting Pas de Sausson, Roche Fourquin &  Hameau de Libre. Wat verder bereik je het hoogste punt.

Kort na dit hoogste punt (GPS S5008) bereik je een wegwijzer (GPS S5010), alwaar de AV de grindweg verlaat voor een pad dat daalt in de flank. Dit deel is vrij lang; Uiteindelijk passeer je aan een oude militaire structuur en gaat het pad over in een weg.

Wat verder passeer je aan een bron (Fontana Povera 1185m) en die heeft haar naam niet gestolen. Op het einde van het seizoen, komt er namelijk weinig water uit.

Tussen (GPS S5014) en (GPS S5015) splitst het pad zich in twee evenwijdige sporen die terug samen komen. Op de  Colla Sgora (1063m)  (GPS S5016) sla je links af aan de wegwijzer richting Ventimiglia. Wat lager is er een soort Y-splitsing en sla je houd je links aan in de meest duidelijke weg. Wat lager bereik je bij GPS S5018 de grindweg en tevens het hoofdtracé van Rother. Hier sla je recht af. Langs deze weg staan half september heel veel braambessen. Je kan je werkelijk ziek eten.

Je daalt af via 4 haarspeldbochten en vervolgens maakt de weg een haakse bocht vlak voor een col. Hier verlaat je de weg Afslag rechts (geen aanduiding)  (GPS S5020) voor een aanvankelijk niet gemarkeerd pad, dat tevens ook nog begint toe te groeien, gezien het waarschijnlijk te weinig gebruikt wordt. Wie hier niet van houdt, kan ook de iets langere weg blijven volgen.

In de buurt van het zadel (GPS S5021) dat je hier dwarst, is de Rother tracklog weinig nauwkeurig. Je daalt af langs een pad, alwaar een zwarte rubber waterleidingsdarm bovengronds naast het pad loopt. Je bereikt de Bassa d’Abellio (750m) (GPS S5023), alwaar je naar links afdaalt terug naar de grindweg die je die je bereikt bij GPS S5025. Hier sla je rechts af.

 

Rifugio Alta Via (528m): Rifugio Alta Via

Taal: Italiaans,

Wandeltijd zonder rust: 5u15’, met rust: 5u45’ (via graad, dus variante van Rother)

1,0L water

 

Tel: +39/0184/206754

       +39/347/1148174

Open: begin april tot begin november.

Uitgebaat door een oudere vrouw en een jonger koppel.

 

H/P: 50€ (all in) (alleen op kamer)

1/4L Rode wijn: inbegrepen

Douche: inbegrepen

 

Avondeten 19u30’:

0°: anti-pasta: quiche                                                                                              

1°: pasta met tomaat en courgette

2°: kip met sla en tomaat en courgette

3°: fruit

 

Ontbijt (7u30’):

Typisch Italiaans ontbijt: (droog) brood, toast, confituur, boter. Koffie of  (groene) thee en ruim fruit.

 

Dag 51 Alta Via – Ventimiglia

12,6km +336m -835m

 Dag 51 Rif Alta Via - Ventimiglia

Profiel 51 Rif Alta Via - Ventimiglia

Je verlaat het terrein van de Rifugio Alta Via en volgt het asfalt in zuidelijke richting over een afstand van ca. 800m. Hier ga je scherp rechts en na een korte klim, ga je op het kruispunt links. Voor de Cima Tramontina (551m) (GPS S 5105A) met zendmast, ga je rechts. Je komt op een T-splitsing, alwaar je naar rechts gaat om wat verder de bocht af te steken naar links en vervolgens weer hetzelfde wegje te dwarsen om hier verder te gaan in de ingeslagen richting.

Je blijft lange tijd dezelfde richting volgen, evenwijdig aan de SP69. In de smallere delen is de weg soms gedeeltelijk overgroeid met doornachtig mediterraan struikgewas.

Op het pad vind je wegwijzers naar S5110A Agriturismo le Terre Bianche (GPS S5110A), met de verlokking van een verfrissend glas. Alleen kom je nog maar net van je ontbijt en dus ga je niet op onderzoek uit of de reclame ook in overeenstemming is met de werkelijkheid J.

Bij GPS S5111 volgt de Rother tracklog een smal deels overgroeid paadje langs een omheining. Wat de meerwaarde van deze keuze is, is niet direct duidelijk. De VTT blijft namelijk de weg volgen en de Rother tracklog komt daar ook weer op uit bij het tweede volgende GPS-punt.

Hier ga je dus naar links en kom je uit op een kleine pas, die in het weekend vrij druk bereden is. Je dwarst de rijbaan en vervolgt rechtdoor. Je passeert de Piramidi Di Gesso (GPS S5114A), een fotogeniek erosiegebied. Wat verder word je schuin links de berghelling opgestuurd, via een pad dat wel gemarkeerd is, maar afwijkt van de Rother Tracklog. Of dit te maken heeft met de staat van de weg en eventueel erosiegevaar van de Piramidi Di Gesso, is niet helemaal duidelijk. Feit is dat je bij GPS S5119 terug op de weg komt, die je verder volgt in de flank van de helling.

Bij GPS S5120 verlaat je de weg voor een pad en vlak voor de Madonna Della Neve, kom je terug op een betere weg. De kapel zelf is langs de buitenzijde een grote teleurstelling.

De Rother tracklog volgt hier het asfalt tot GPS S5126. De markeringen op het terrein volgen een smal paadje evenwijdig aan de weg langs de achterzijde van de huizen.

Bij GPS S5126 dwars of verlaat je het asfalt voor een aanvankelijk smal paadje over de bergrug. Bij GPS S5128 hou je links aan. Je rondt de Monte Delle Fontane (475m) (GPS S5128A) en daalt af met uitzicht op zee. Bij een splitsing (GPS S5129) hou je links en neem je de dalende weg. Bij een volgende splitsing (GPS S5130) dwars je de bedding en hou je opnieuw links aan.

Bij GPS S5131 vervolg je rechtdoor aan een vijgenboom. Je verlaat dus de weg vlak voor de SP69. De grindweg geeft uit op asfalt in de buurt van een aantal mooie huizen, met daartussen een paar minder fraai afgewerkte. Bij GPS S5132 vind je aanduidingen dat de weg rechtdoor een private weg zou betreffen. Dit is wel degelijk het traject van de AVLM.

VentimigliaJe vervolgt dus je weg rechtdoor en 500m verder bereik je het einde van de heuvelrug en zet je eindelijk de afdaling naar zee in. Aan een “bouwwerf” maakt de weg een bocht naar links om dan te eindigen op een pad aan een wegwijzer van de AVLM (Km 2). Hier daal je af door stekelig mediterraan gewas. Je krijgt eindelijk zicht op Ventimiglia en daalt vervolgens ag in zigzag door iets meer open terrein. Bij GPS S5135 bereik je definitief het asfalt.

Je volgt dit in dalende richting naar rechts. In een bocht naar rechts vervoegt de Via San Giacomo er zicht van links bij. Je daalt verder af richting spoorweg, die je dwarst via de brug. Over de brug vervolg je naar rechts om aan de uitgang van de parking van het station naar links te draaien en de Via Chiappori in te slaan Op het einde hiervan vind je links een uitdraagpizzeria. Je volg je de Via Chiappori tot aan de zeezijde. Een beetje naar links vind je hier een waterkraan, alwaar je eventueel je watervoorraad kan aanvullen (voor wie prijsbewust is 🙂). Einddoel

Je vindt hier rechts in de Passeggiata Oberdan de gebruikelijke dijkrestaurants met allemaal een vergelijkbare kaart en prijzen. Hier ga je nog eventjes naar rechts om zo het publiek (kiezel)strand van Ventimiglia te bereiken, voor de rituele voetenwassing. Hopelijk denk je eens na voor je zoals Dieter Haas met je goede bergschoenen het zoute water inspringt (foto Rother p233).

Het aantal overnachtingsmogelijkheden in Ventimiglia is beperkt en dus zij ze prijzig. Wie niet met het vliegtuig terugkeert via Milaan, kan beter zijn heil zoeken in Menton, waar de keuze aan via het internet boekbare hotels (www.booking.com) groter is.

Via de Via Della Repubblica en de Via Della Stazione bereik je het Station van Ventimiglia.

Zoek niet te vergeefs aan de automaten om een biljet naar Menton te kopen, want ondanks dat dit vlakij is, lukt dit niet. Trotseer dus de lange rij wachtenden voor het loket met bediening; Met wat geluk kan je na 10’ een enkeltje Menton Gare kopen aan 2,80€. Vergeet het niet te ontwaarden in de wit met groene ovaalvormige ontwaarders voor biljetten.

Stap niet uit in Menton Garavan, maar in het daaropvolgende station van Menton (zelf).

Je verlaat het station naar links en daalt de Avenue de la Gare af tot zowat halfweg, alwaar je het Hotel Restaurant de Belgique vindt.

Hotel Restaurant de Belgique  (0m):

Taal: Frans

Wandeltijd zonder rust: 3u30’ (geen rust)

1,0L water

 

Tel: +33/493357266

Open: gans het jaar (receptie 07.30 tot 14.30u en 17.00 tot 23.30u)

www.booking.com

 

Kamer: 39€ (kamer met gemeenschappelijk sanitair, 0,50€ toeristenbelasting)

Menu (voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht) (zowal ’s middags als ’s avonds, behalve op zondag): 16,50€

1/4L Rode wijn: 4€

Ontbijt: 6€ (Typisch Frans, hoeveelheid voor toeristen, maar niet voor bergwandelaars, maar je moet afbouwen J)

Kamer 20: ’s nachts geluid van een circulatiepomp om de 90’ ca 5’.

 

Terugreis:

Voor de terugreis beschik ik over drie verschillende biljetten voor de verschillende deeltrajecten: Menton – Nice, Nice – Brussel, Brussel – Gent.

Het biljet Menton – Nice is er één van het type zonder gereserveerde plaatsen en dus kan je het gebruiken op elk uur naar keuze, ook al vermeldt dit biljet een uur. Vergeet niet je biljet te ontwaarden in de gele automaten. Deze vallen gelukkig beter op dan hun Italiaanse tegenhangers.

Het biljet Nice – Brussel is wel met gereserveerde zitplaatsen. Wees dus op tijd. De trein is ook heel erg lang en het deel naar Brussel bevindt zich vooraan. De twee delen worden pas gesplitst in Lille (Rijsel). Tot Marseille rijdt de traag slechts zo snel als een normale kusttrein, maar met iets minder stopplaatsen. In Marseille verandert de trein van rijrichting. Pas na Avignon komt de trein echt op TGV snelheid. Rond Parijs wordt er zowel gestopt aan de luchthaven als aan Eurodisney. Pas vanaf hier pikt de trein weer snelheid op tot Lille.

Ook hier verandert de trein van rijrichting en komt er Belgisch personeel aan boord voor controle van de vervoersbewijzen. Uiteindelijk kwam de trein met een vertraging van 45’ aan in Brussel.

Ook het biljet voor het traject Brussel Gent is er één van het type zonder gereserveerde zitplaatsen en dus spring je op de eerste beste trein naar Gent, alwaar je omstreeks middernacht aankomt en op een zondagavond mag je het dan vergeten wat openbaar vervoer betreft L.

Eindconclusie:

Na 3 weken is mijn einddoel bereikt, en moet ik terugkeren naar huis. Mijn conditie is optimaal Ik heb zo goed als geen hinder gehad. Ik heb ook zo goed als niet moeten improviseren.

Ik heb zowat 25.000 hoogtemeters overwonnen en bijna geen regen of onweer te verduren gehad tijdens de wandelingen zelf.

Ik raad iedereen het gebruik van een GPS aan in Italië, omdat je nooit zeker bent van de kwaliteit van de markeringen en wegwijzers op het terrein. In het algemeen gesproken is de kwaliteit van de bewegwijzering of markering beter dan in bepaalde delen van het noordelijk deel. Het is dus niet absoluut noodzakelijk, maar het spaart wel tijd, energie en frustratie. Ik ben oud genoeg om het nog te kunnen zonder, maar de technologie bestaat nu eenmaal en dus zie ik niet in waarom je die niet zou gebruiken. Ik loop niet constant op mijn GPS te kijken. Ik gebruik hem enkel als de markeringen op het terrein onvoldoende zijn.

Naast zelfkennis, moet je voor deze tocht een veelheid aan vaardigheden bezitten. Het gaat hier over staptechniek op alle soorten terrein, inclusief plaat, los grind en sneeuw in beperkte mate. Een beetje elementaire klimtechniek kan ook geen kwaad. In het algemeen gesproken is de technisch niveau van de moeilijkste delen lager dan in het noordelijk deel en dus kan voor dit deel een minder technische schoen (Lowa Renegade A/B) overwogen worden.

Bovendien moet je elementaire kennis hebben van meteo en flexibel zijn in je plannen.

Pas je reisplannen aan in functie van het weer, je fysieke conditie en je kunde. Zelfoverschatting leidt tot ongelukken. Ga in de bergen, maar kom vooral terug (levend!).

Advertentie

Commentaar? Vragen? Reacties, altijd welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.