Kungsleden

Algemene info bij het reisverslag.

Reisverslag Kungsleden

Streek: Lapland (Norrbotten).

Traject: Wandeltrektotocht Abisko – Kvikkjokk

Periode: eerste maal in 1986, Het deel tussen de Singistugorna en Vakottavare werd overgedaan in 2001. Het deel tussen Abisko en Singistugorna en de verbinding met Nikkaluokta werd overgedaan in 2014. (en sindsdien is daar fundamenteel niet echt veel veranderd. Alle info is in principe up to date.)

Reisgezelschap: solo

Transport: heen en terug: met de wagen via Nederland, Duitsland en Denemarken naar Zweden.

Bruggen: wie zowel de Storebaelt als de Oresund brug gebruikt, rijdt 200 km rond in vergelijking tot ongeveer elke combinatie van veerboten. Vergelijk de tarieven voor het door U gebruikte type voertuig via www.storebaelt.dk en www.oresund.com .

Veerboten:

Vanuit Jutland naar Zweden: zie www.stenaline.com . De overvaart tussen Grena en Varberg is goedkoper dan Fredrikshaven ‚Äď G√∂teborg.

Vanuit Duitsland naar Zweden: www.scandlines.dk (nadeel 2 korte overvaarten te reserveren en ook duurder dan de langere overvaart tussen Jutland en Zweden.

Openbaar vervoer: Met Ryanair naar een luchthaven vlak bij Stockholm. Verder per trein tot Abisko (www.sj.se)

Bussen in Norbotten (terugkeer vanuit Kvikkjokk, Nikkaluokta of Vakkotavare en Saltoluokta (Kebnats): www.ltnbd.se (Länstrafiken Norrbotten)

Logies: berghutten: voorseizoen (13/6 tot 7/7): 295 tot 330 SEK (ca 32 tot 35,5 ‚ā¨)

hoogseizoen (8/7 tot 31/8): 360 tot 395 SEK (ca 39 tot 42,5 ‚ā¨)

naseizoen (1/9 tot 21/9): 295 tot 330 SEK (ca 32 tot 35,5 ‚ā¨)

fjallstations: Abisko: vanaf 295 SEK (ca 32 ‚ā¨)

Kebnekaise: vanaf 425 SEK (ca 46 ‚ā¨)

Saltoluokta: vanaf 345 SEK(ca 37 ‚ā¨)

Kvikkjokk: vanaf 325 SEK (ca 35 ‚ā¨)

Nota 1: zowel in Abisko Turist als in Kvikkjokk kan je ook kamperen.

Nota 2: wie bij één van de gewone berghutten wil kamperen, dient daarvoor een

bedrag te betalen. Voordeel: je mag gebruik maken van de keuken en de

toiletten.

Jeugdherbergen: 24,50 (bed) tot 100‚ā¨ (eenpersoonskamer) afhankelijk van ligging en geboden comfort.

Nota 1: genoemde prijzen met lidkaart Vlaamse Jeugdherbergcentrale, zonder

+10,75‚ā¨/dag.

 

Reservaties via www.svenskaturistforeningen.se

 

Reizen kost: van 0 tot 70 ‚ā¨ per dag (voor overnachting, ontbijt en avondmaal)

Diesel Zweden: van 13,93 tot 14,39 SEK (1,60‚ā¨)

Denemarken: 11,21 DNK (1,55‚ā¨)

Duitsland: ca 1,439 ‚ā¨

Nederland: ca 1,419 tot 1,429 ‚ā¨

Belgi√ę: ca 1,286‚ā¨ tot 1,451 ‚ā¨ (officieel : tankstation Minderhout, NL is in

praktijk goedkoper)

Alcohol: 2 tot 3 maal zo duur als in Belgi√ę.

De rest: ca 25 tot 50% duurder dan bij ons

Betalingswijze:

–¬†¬† cash (af te halen in een bankautomaat in Stockholm, Jokkmokk of Gallivare)

– Visa (geschikt voor tanken en het afhalen van cash in alle berghutten)

Reisliteratuur:

– Lonely Planet Scandinavian & Baltic Europe on a Shoestring

– Rough Guide Zweden

РUpptäck Sverige Bo Hos STF (Zweedse Jeugdherbergcentrale, gratis in zowat elke toeristische dienst in Zweden)

Stafkaart: Landmäteriet Fjällkarta (Schaal: 1/100.000)

BD 6: Abisko – Kebnekaise

BD 8: Kebnekaise ‚Äď Saltoluokta

BD10: Sareks Nationalpark ( nodig voor traject Saltoluokta – Kvikkjokk)

 

Persoonlijke gegevens:

mountainman@scarlet.be

 

Kungsleden:

Inleiding:

Uitrusting en voeding:

Kledij op het lichaam:

schoenen: voor wie uitsluitend op het hoofdtraject van de Kungsleden loopt, volstaan in principe gewone bergschoenen van het type A/B, in leder met een onderlaag in Gore-tex, bij voorkeur van een gekend merk. In het algemeen dient toch opgemerkt te worden dat door het verhoogd aantal wandelaars op Kungsleden, de erosie toegenomen is, wat resulteert in iets meer modder.

Voor andere paden dan Kungsleden gebruik inzelf:

Ikzelf gebruik: Corcoran/Matterhorn Footwear, huidig model Men’s 1949 van wat ondertussen omgedoopt is tot de Carolina Shoe Company, (schachthoogte ca 20cm.) (https://www.carolinashoe.com/1949   , Leverancier van het Amerikaans Leger)

Alternatieven:

 • Bighorn winterlaarzen van Sorel.
 • Meindel schoenen met verhoogde schacht (jacht)
 • L√∂wa Military (ruime keuze in modellen met verhoogde schacht en Gore-tex voering)

Omdat mijn huidig paar nieuwe zolen behoefde en de Gore-tex voering ook al wat over haar hoogtepunt heen was, keek ik reeds enige tijd uit naar een nieuw paar. Gezien dit niet lukte via iemand in actieve dienst van het Belgische leger, ben ik op zoek gegaan naar een leverancier in de V.S.

Grootste probleem daarbij is dat de meeste aanbieders niet buiten de V.S. willen verschepen. De enige aanbieders die ik vond die dat wel doen zijn:

Harry’s Army Surplus : de enige aanbieder, die ik vond buiten het Amazon platform. Deze werkt via het Globalshopex platform. Hier zijn de douanekosten al inbegrepen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amazon.com : Prijs: 265$ +75$ Verzendingskosten + douanekosten (zie hieronder)

De Belgische douane vindt het nodig om daar nog eens 21% btw aan toe te voegen en 12‚ā¨ administratiekosten. Je mag dan nog van geluk spreken als de kost van de goederen net onder de 150‚ā¨ blijft, want daarboven stijgen de administratiekosten naar 30‚ā¨ (en dat voor minder dan 1 minuut werk‚Ķ goed gerekend Belgische Staat :-()

In verhouding tot mijn vorig paar is het leder van het huidig paar soepeler en de zool vooral veel dikker en meer geprofileerd. Ook de voering verzwaarde iets en de schacht verhoogde met zowat 1cm. Het gewicht nam met 100gr per schoen toe. De toegenomen soepelheid resulteert in een verkorte inlooptijd. Omdat ik smalle voeten heb koost ik bij mijn huidige bestelling voor een smalle leest (N). Dit spaart een paar sokken uit ;-).

– stel sokken: minimaal 2 van goede kwaliteit (lusjesweefsel langs de binnenzijde en in materialen gaande van wol tot Coolmax). Overweeg een paar ‚ÄúBugsox Adventure‚ÄĚ (16,95‚ā¨) sokken van Tropicare (www.careplus.nl) die bewerkt zijn tegen muggen en teken (nog geen persoonlijke ervaring mee.)

trekkersbroek: lang, bij voorkeur in een waterafstotende en/of sneldrogende kwaliteit en met rekkers aan de onderzijde van de pijpen. Een mogelijk alternatief betreft een lange broek van het merk Ayacucho, verkrijgbaar bij A.S Adventure, welke voorzien is van een verfstof waaronder een insecticide is gemengd. Hierdoor is deze stof minstens 3 jaar werkzaam.)

sporthemd met zonnefactor 30 (Aldi of AS Adventure Ayacucho AM Shirt met anti-mug behandeling in de verf gemengd)

synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met lange of korte mouwen ( te koop: soms in Aldi, altijd in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)

lichte fleece

zonnehoedje (houdt ook de muggen uit je haar, vooral als je nog wat muggenolie op de zweetband doet.) Eventueel een hoed van AS Adventure Ayacucho met anti-mug behandeling in de verf gemengd overwegen. Tropicare/Tropenzorg maakt tegenwoordige enkel nog muggenolie zonder DEET, gezien dat niet heel erg gezond is. (Wie nog producten met DEET wil, zal op het internet moeten kijken…)

Kledij in de rugzak:

zware fleece, liefst met windstopper (ook reeds te koop in Aldi)

Gore-tex jas met kap of regenhoed (Outdoor Research). (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon)

Рeen gletsjerbril of skibril met hoge filteringgraad, vooral als bescherming tegen hagel, zonnecrème (beschermingsfactor 20 of hoger) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)

– reserve synthetisch T-shirt, slip en onderbroek met lange pijpen.

– stel reserve sokken

Andere uitrusting:

– plastic waadsandalen (voor wie bergschoenen van een normale schachthoogte gebruikt. Er kan al eens een brugje stuk zijn, door toeristen die er met te veel mensen ter gelijke tijd op staan (of Sami die er met de moto of quad over rijden ūüė¶ ). Gezond verstand: houten bruggen 1 persoon per keer.)

– telescopische wandelstokken (ontlasten de knie√ęn bij het dalen, houden je ook recht in de modder of op de planken). Koop bij voorkeur stokken van de merken Leki, Komperdell, Black Diamond of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren.

– 2 kleine handdoekjes van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden. Reeds verkrijgbaar bij Aldi)

– 1 washandje met een klein busje douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een stick scheerzeep en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen.

– een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier

drinkbusje met een inhoud van 0,5 liter of

waterfilter van Care Plus/Sawyer met bijbehorende drinkzak (http://www.hiking.be/care-plus-water-filter-review/ ). Op 25 jaar zonder slechts één maal pech gehad, maar toch…

zakmes

– micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker (maar erg donker wordt het hier niet, vooral rond 21 juni).

persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, Ibuprofen, Dafalgan, Rinomar (tegen neusloop) Imodium (Generisch: Loperadomine tegen diarree (als het reeds te laat is ūüė¶ ), Enterol of Antedia (preventief ter voorkoming van diaree ūüôā ).

– reserve plasticzakken

naald en draad

– tube handwaszeep (1 voor 2 personen)

GSM (dekking niet overal verzekerd) of Thuraya satelliettelefoon voor wie het kan of wil betalen. (Dekking ook na te zien op het internet www thuraya.com)

– ori√ęntatiemiddelen: stafkaarten (zie hoger), kompas en/of GPS.

Andere uitrusting specifiek voor de tentrekkers:

– 3 tot 4-seizoens tent van een gekend merk, bestand tegen winden tot 100 km/h en lichte sneeuwlast. (Heden gebruik ik een Hilleberg Akto met footprint (1,85 kg) (Avventura 450‚ā¨ Engelse internet shops: vanaf 370‚ā¨)

– Onderzeil of footprint met een schotelvodje voor schoonmaak

– Een slaapzak met een comforttemperatuur van zeker -5¬įC (Slaapzak Carinthia bags (20 jaar oud Extreem -16¬įC, 1,6 kg)

– Waterdichte compressiezak (Sea to Summit, Large) voor slaapzak, zeker indien je die buiten op de rugzak draagt (De Waele Camping Relax Lochristi) (28‚ā¨).

– Slaapmat 8mm of Thermarest Neoair R(51 x 183 x 6,3cm) (410gr) (Decathlon 125‚ā¨)

– Trangia alcoholbrander (Enkel nog verkrijgbaar via http://www.campz.be/outdoor-uitrusting/camping.html (waarschijnlijk te goed, te goedkoop en te weinig reserveonderdelen nodig ;-)), methanol (brandt zuiverder dan de ethanol verkrijgbaar in Scandinavi√ę), koffielepeltje (meer heb je niet nodig om een gevriesdroogde maaltijd te eten.) Het argument dat alcohol een lage calorische waarde heeft is onzin, want om een gevriesdroogde maaltijd op te warmen heb je echt niet zoveel nodig: 30ml ‚Äôs avonds voor een volle portie, 25ml ‚Äôs ochtends voor een halve portie, gebruik een 50ml injectiespuit (Rohloff oliewisselset of apotheek) met een plastic slangetje dat voldoende lang is voor de gebruikte brandstoffles.

De toestellen en onderdelen zijn op dit ogenblik nog verkrijgbaar via http://www.campz.be. Het model dat het dichtste aansluit bij wat ik gebruik is: http://www.campz.be/outdoor-uitrusting/campingkeuken/camping-fornuis/spiritus-kooktoestel/317638.html . Ik neem wel maar één pot mee.

Zakmes, lucifers in een filmblikje met de zijkant van het doosje erin, een schuursponsje, een schotelvodje en wat afwaszeep.

Rugzak van ca. 80 liter. Ikzelf gebruik nog steeds een 20 jaar oude frame rugzak van Bergans, die nog steeds gemaakt wordt (www.bergans.com) . Binnenin steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi. Bergans heeft rugzakken in waterdichte stof met rolsluiting, maar die wegen ca 4 kg.

Andere uitrusting specifiek voor de huttentrekkers:

 • Rugzak van ca 60L(Quecha Symbium 60 van Decathlon) Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi.
 • lakenzak type jeugdherberg eventueel in zijde
 • lucifers

Gebruikte GPS-symbolen:

Openbaar vervoer (bushalte): treinstation of bushalte

Logies (groen bed): STF fj√§llstation of een offici√ęle hut van STF of SNV

Hut (bruin tuinhuis): windschuilhut (overnachten mogelijk in geval van ‚Äúnood‚ÄĚ)

Camping (groene tent): bruikbare vrije kampeerplaats met ‚Äúdrinkbaar‚ÄĚ water in de buurt.

Toilet (man/vrouw symbool, wit op blauw): (meestal) droogtoilet

Top (bruine berg met witte top): bergtop, pas of ander hoogste punt in het terrein

Begin wandelpad (blauwe wandelaar): wegwijzer of splitsing van 2 paden

Rode vlag: opvallende markering op het terrein, meestal cairne

Boothelling: overzet (betalend) over meer

Brug: hang- of statische brug van enige omvang

Overtocht (geel andreaskruis): wad (brede maar ondiepe beek

Visgebied (groene vis): smalle beek, normaal ondiep

Schedel met gekruiste botten: breed en diep wad of ander gevaar

Tolhuis (slagboom): grens nationaal park of rendieromheining

Informatie (i): informatiepaneel

Kerk: religieus gebouw van de Sami of bezinningsplaats

Zweedse hutten:

Zweedse hutten verschillen in grote mate van de hutten in de Alpen. Enerzijds zijn de meeste eigendom van de Zweedse Jeugdherberg Centrale STF (Svenska Turistforeningen). Dit gegeven herken je vooral in het feit dat je in de hutten dezelfde synthetisch donsdekens vindt als in de Jeugdherbergen en dat je dus ook verondersteld wordt een lakenzak mee te brengen voor de hygi√ęne. Je slaapt dus in principe steeds in een individueel bed, met dekbed, in kamers van 4 tot 8 personen. Soms is er geen deur, enkel een gordijn.

De hutten worden verwarmd met hout of gas. Deze brandstoffen worden steeds voor het ganse jaar aangevoerd in de winter door middel van sledes achter sneeuwscooters. De hutten die op gas gestookt worden hebben vaak aan de inkom een droogkamer, links en recht van de toegangsdeur. Bij de hutten die met hout kachels gestookt worden is er een droogrek boven de houtkachel in de gemeenschappelijke ruimte. In sommige hutten moet het hout nog gezaagd en/of gekliefd worden. Als je daar niet mee vertrouwd bent, laat je dat beter over aan de Zweden. Bij hen zit dat in de genen. Indien je toch toevallig alleen voor deze taak zou staan, weet dan dat je een houtvuur hier start met de schors van berkenbomen, die gemakkelijk loskomt van de stam. Dit werkt zowat als een Zip blokje. Daarboven kleiner takken en dan pas de stammen.

Koken gebeurt steeds op gas. Meestal liggen er wel lucifers, maar het is handig als je er zelf ook bij hebt (just in case). Er zijn potten, bestek, borden en glazen. Water wordt met emmers uit de beek gehaald. De emmers voor het vuil water zijn gemerkt met ‚ÄėSlask‚Äô.

Er staat meestal buiten op een centrale plaats een boom met wegwijzers, met pictogrammen of aanduidingen als: ‚ÄėVaten‚Äô voor vers water uit de rivier, ‚ÄėSlask‚Äô voor vuil water (uit te gieten in een afgeknotte piramide), ‚ÄėBad‚Äô om je te wassen in de rivier, ‚ÄėSopor‚Äô voor vast afval, ‚ÄėBastu‚Äô voor een eventuele sauna (tegen extra betaling). Toiletten zijn aangeduid met een icoon met een deur met een hartje. Behalve in de Fj√§llstations zijn het droogtoiletten of hudo‚Äôs.

Je wordt dus ook verondersteld je steentje bij te dragen tot het onderhoud van de hut, zoals het aanbrengen van vers water, het wegbrengen van het vuil water, het afwassen van de spullen die je gebruikt hebt en het vegen van de vloer.

De ‚ÄėStugvard‚Äô woont in een afzonderlijk deel van de hut of in een eigen kleine hut. Hij of zij zorgt voor de goede gang van zaken, ontvangt het geld, houdt de winkel open (indien aanwezig).

Verwacht voor het overige geen service, behalve in de Fjällstations, waar je restaurant service hebt tegen stevige Zweedse prijzen.

Voeding:

Volgens de voedingsleer zou je voeding een verhouding van 15% prote√Įnen, 30% vet en 55% koolhydraten moeten bevatten Voor sommige sporten gaat men zelfs tot 70% koolhydraten.

Hou echter rekening met het feit dat vet meer calorie√ęn bevat voor eenzelfde gewicht voeding.

Mijn menu is zodanig samengesteld dat ik in principe alles wat ik onderweg moet eten, los uit de hand kan eten. Dit is handig bij slechte weersomstandigheden en spaart bovendien gewicht uit aan verpakkingsmaterialen, besteken, enz…

Mijn dagrantsoen voor onderweg stop ik per dag in een afzonderlijke plastic zak. Als het dan regent, steek ik die zak op de plaats waar ik anders mijn regenjas steek, zodat de rugzak niet telkens open moet, wanneer je je energiepeil wat wilt aanvullen.

Ikzelf weeg ca. 73 kg. Wie zwaarder is, zal in verhouding iets meer nodig hebben.

Een menu moet voldoende gevarieerd zijn en moet uiteraard voor jou aanvaardbaar zijn.

Weet echter dat ik thuis ook wel iets anders eet dan dit.

Veel sportvoeding vermeldt reeds de samenstelling. Indien je deze niet terugvindt op de verpakking, zal je gebruik moeten maken van een algemene lijst met de samenstelling van voedingsmiddelen. Die vind je terug in een boek over dieetleer in de bibliotheek of op het internet. Als je weet dat 1gr prote√Įnen of eiwitten overeenkomt met 17 kJ of 4kcal, 1 gr vet met 38 kJ of 9 kcal en 1 gr koolhydraten met 17 kJ of 4 kcal, dan kan je zelf aan de slag.

Naam: Gr.: Prote√Įnen: Koolhydraten: Vet: Cal: KJ:
Peperkoek 80 2,40 58,40 0,80 250,40 1064,00
Energie Bar 80 4,40 57,80 7,40 134,00 1324,00
Chocolade noten 80 6,80 39,40 29,00 445,60 1856,00
Snickers (Foré) 100 9,50 58,00 26,00 504,00 2110,00
Salami 100 29,50 2,00 28,20 380,00 1579,00
Emmental 100 28,80 0,0 28,00 377,00 1583,00
Vriesdroog 220 24,20 103,40 57.20 1039,00 4349,00
Totaal: 760 106(17,6%) 319(53,0%) 177 (29,4%) 3130,00 13865,00

De chocolade is meestal van Ritter Sport (Makro). Alternatieven vind je ook bij Lidl of Aldi.

Energy Bars vind je soms bij Aldi, maar in elk geval vind je die van Isostar bij Makro of sportzaken. Foré (namaak Snickers) vind je bij Aldi. Koop harde Muesli repen en geen zachte, want daar blijft niet veel van over na een verblijf in je rugzak. Of je moet ze in een doos steken en dat weegt weer extra. Ik heb die heden vervangen door peperkoek (Aldi), individueel verpakt per 2 sneden.

Praktisch:

Ikzelf zorg dat ik steeds mijn eten voor ontbijt en overdag mee heb vanuit Belgi√ę. Je kan Snickers en Mars, vis in blik, ham in blik, Knackebrod, Tunbrod en voor de rest alles wat er in gevriesdroogde vorm bestaat aan maaltijden, soepen, desserten ook kopen in de hutten tegen stevige prijzen, gezien die op dezelfde wijze dienen aangevoerd te worden als het hout om de hutten te verwarmen en de brandstof voor overvaarten op de meren op Kungsleden. De gevriesdroogde maaltijden zijn in de hutten ongeveer even duur als in de buitensportzaak in Belgi√ę. Die sleur je dus enkel mee in functie van de volgende hut waar je bevoorrading kan vinden. (om de 2 dagen op Kungsleden, om de 3 √† 4 dagen op het noordelijkste deel van Padjelantaleden).

Tochtbeschrijving:

Overzicht Abisko - Kebnekaise - Vakkotavare

¬†Overzicht Saltoluokta Fj√§llstation ‚Äď Kvikkjokk

Inleiding:

In het uiterste noorden van Zweden, en dus volop in het rijk van de middernachtzon, ergens halfweg tussen Kiruna en de Noorse havenstad Narvik, vinden we Abisko. Het is de toegangspoort tot het gelijknamige Nationaal Park en het vertrekpunt van het Kungsleden of Koningspad. In een tiental stapdagen overbruggen we 175 km te voet tussen Abisko en Kvikkjokk. Voor het traject Abisko – Kebnekaise Fj√§llstation ‚Äď Nikkaluokta bedraagt dit slecht 100 km af te leggen in naar keuze 4 tot 6 dagen.

Naast het Abisko Nationaal Park, trekken we bij de klassieke Kungsleden ook nog door het Stora Sjofallet Nationaal Park en een stukje van het Sarek Nationaal Park om ons einddoel Kvikkjokk te bereiken.

Kvikkjokk kan tevens het vertrekpunt zijn voor een tocht op het Padjelantaleden.

Waarom wil nu iemand eerst 2750 km ver reizen, om dan ook nog regen en muggen te moeten trotseren, terwijl de Alpen toch zo praktisch dichtbij zijn? Misschien omdat die Alpen voor zoveel mensen gemakkelijk te bereiken zijn, dat men er een toeristische industrie heeft kunnen uitbouwen, dat het voor iemand met een beetje pioniersgeest niet meer leuk is.

Vermijd daarom ook de periode waarin de Fjällraven Classic doorgaat, gezien dit evenement voor deze regio een ongeziene massa mensen aantrekt en het misschien wel drempelverlagend werkt, maar net ook dat stukje pioniersgeest wegneemt.

Naast de introductie van de quad bij de Sami zijn de toename van het aantal trekkers op Kungsleden door massa-evenementen zoals de Fjällraven Classic in mijn ogen de echte aanslagen op dit gebied.

Omwille van de combinatie van 2 tochten in dit gebied, was de beschikbare tijd beperkt en werd er in 2014 gekozen voor het traject Nikkaluokta – Kebnekaise Fj√§llstation ‚Äď Abisko. Gezien de meerderheid der wandelaars nog steeds van noord naar zuid loopt, werd er gekozen om de beschrijving in die richting te geven, maar werd de tocht feitelijk in de omgekeerde richting uitgevoerd, zoals dit het geval is bij de Fj√§llraven Classic.

Wie deze handleiding gebruikt als leidraad heeft de Fjällraven Classic als organisatie niet nodig. Dat spaart geld uit en het spreid het bezoekersaantal beter over het seizoen J.

Dag KL01: Abisko ‚Äď Abiskojaure Fj√§llstuga (15km + 150m)

De nachttrein uit Stockholm komt aan in het station van Abisko Turiststation (KL0101). omstreeks 12.32u (2014).

Je verlaat het STF Abisko Turisstation (KL0103), dwarst de E10 en gaat vervolgens onder het treinspoor door via een tunnel. Links vind je een parking (KL0102) en het stationsgebouw (KL0101). Rechts loop je in de richting van het vertrekpoortje (KL0107) van het Kungsleden.DSCN0707

Na een kort stukje door het bos, loop je langs de Abisko rivier, waarvan de rotswanden zeer mooie grijze en bruine kleurschakeringen vertonen.

De loopplanken over de drassige stukken zijn hier of oud en deels vermolmd op het oorspronkelijke pad of vervangen door twee evenwijdige houten rijsporen voor de quads van de Sami. Hogerop wordt de rivier rustiger, om ongemerkt over te gaan in het Abiskomeer. Op het einde van dit meer bevindt zich de eerste hut.

Het landschap hier vormt een mooie synthese van het Noord Zweedse landschap: een meer, een rivier, moerassig grasland, laagstammige zilverberken, en boven de duidelijk zichtbare boomgrens de fjäll met zijn korstmossen, korte grassen en bosbesstruiken.

DSCN0687Dit gebied is niet zomaar een Nationaal Park geworden. Alleen gaan de Sami er de laatste 10 jaar (sinds de introductie van de quad) nogal slordig mee om. De quad heeft in 10 jaar gedaan gekregen waar wandelaars eeuwen voor nodig gehad hebben, namelijk blijvende sporen te maken in het landschap. Het feit dat zowel de Sami-gemeenschap als de Zweedse overheid dit heeft toegelaten, stemt tot nadenken. Al die eeuwen is het gelukt zonder sporen na te laten in het landschap, door de zwaarste transporten uit te voeren in de winter, over de sneeuw, wanneer de sporen van de sneeuwscooters verdwijnen, samen met de wegsmeltende sneeuw. In de hier en nu tijden vindt men blijkbaar dat transporten het hele jaar door moeten kunnen, zelfs als dit permanente schade oplevert voor de natuur en het landschap…. En de dubbele houten quadsporen in het park… zijn als een pleister op een houten been….

In het Abisko Nationaal Park zijn er maar 2 plaatsen, waar je officieel mag kamperen:DSCN0683

 1. de offici√ęle kampeerplaats (GPS KL0118) op 4,5km van Abisko, net voorbij de hangbrug over de Nissunjakka (GPS KL0114).
 2. bij de Abiskojaurestuga (15km), tegen betaling, waarbij je gebruik kan maken van de faciliteiten van de hut.

 

Abiskojaure Fjällstuga (KL0201): (bemand van ca 12/06 t/m 20/09) 53 bedden, proviandverkoop, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7579780 Y: 1615050

Dag KL02: Abiskojaure Fj√§llstuga ‚Äď Alesjaure Fj√§llstuga (20km + 300m)

DSCN0669De enige andere mogelijkheid is om voorbij de parkgrens op 16,5km vanaf Abisko een plek te zoeken. Dit kan het gemakkelijkst nabij de hangbrug (KL0210 ) over de Kartinjakka. Op de rechteroever vind je kampeerplaatsen onder de bomen en in de schaduw. Op de linkeroever vind je kampeerplaatsen op meer open terrein, verder van de brug.

 

De tweede dag verlaat je dus het Abisko Nationaal Park om via een pad in zuidelijke richting en later langs de Kartin rivier tegen de valleiwand omhoog te klimmen. Wanneer je op een hoogte van 540m de rivier oversteekt via de reeds genoemde hangbrug (KL0210 ), verlaat je voor ruim drie dagen de bescherming van het berkenbos. Hier heeft de wind vrij spel, waardoor je ook minder last zult hebben van de muggen.

Bij droog weer kan je best water nemen bij GPS KL0214 gezien er een lang stuk volgt zonder goede bronnen. Gezien de stijging en het feit dat je rugzak vermoedelijk zwaar is, ligt je waterverbruik hoger dan in normale omstandigheden.

DSCN0663Wanneer je op een hoogte van 820m de pas bereikt, ontvouwt zich voor jou een prachtig en typisch Scandinavisch landschap: 5 onderling verbonden meren met een totale lengte van 15km. Je loopt langs de oever van drie van deze meren in zuidelijke richting tot aan de Alesjaure Fjällstuga. Deze etappe is 20 km lang. Je stijgt 300m over een afstand van 8km, om vervolgens 12km op bijna gelijke hoogte te blijven. Bij GPS KL0216 vind je water van matige kwaliteit. 2,5km verder vind je een eerste kampeerplaats met goede waterkwaliteit (KL0217). Tussen deze plek en de Alesjaure Fjällstuga vind je meerdere leuke kampeerplaatsen op de oevers van het meer, demeeste nabij een beek met voldoende debiet.

Bij KL0222 aan het begin van het Alesjaure vind je de overzet over gelijknamige meer.

Bootdienst over het Alesjaure:DSCN0645

02/07 ‚Äď 24/08 (2014)

Noord zijde:    10.30, 15.30, 17.30 en 19.00u

Alesjaure hut: 10.00, 15.00, 17.00 en 18.30u

300 SEK/p, -12j 150 SEK/p, rugzak zonder persoon: 150 SEK

Indien je wens gebruik te maken van de overvaart, dien je de rode vlag te hijsen.

Buiten het absolute hoogseizoen met reguliere vaarten, kan je enkel een overvaar bekomen bij minimum 6 betalende passagiers!!!!DSCN0642

De afstand te voet bedraagt ca. 5km. Iedereen moet voor zichzelf maar uitmaken of hij daar het gevraagde bedrag voor overheeft…

www.svenskaturisforeningen.se/en/Inspiration/Weather-Transport-etc/Transports-in-the-mountain/

Alesjaure Fjällstuga (KL0301): (bemand van ca 19/06 t/m 20/09) 86 bedden, proviandverkoop, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7562780 Y: 1608480.

Dag KL03: Alesjaure Fj√§llstuga ‚Äď S√§lka Fj√§llstuga (25km +350m -350m)

De derde dag steek je via een metalen hangbrug (KL0303) het smalste deel van de bedding van de Alesätno-rivier over. Een eindje verder treedt de Alesätno uit zijn klassieke bergrivierbedding en zie je opnieuw een rustig stromende breed uitwaaierende, met eilandjes bezaaide rivier, die zeer typisch is voor oude gebergten. Op je linker zijde zie je de eerste besneeuwde toppen van het Kebnekaise massief, met daaronder de hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise Zuidtop (2114m). Om de top zelf te zien, zal je geluk moeten hebben met het weer. Dit kan het best aan de brug (GPS KL0412) over de Kuoperjakka, vlak voor de gelijknamige schuilhut.

Je verlaat al snel de rivieroever om drogere oorden op te zoeken weg van de meanderende rivier met zijn drassige oevers. Vlak over de brug is er een eerste vrije kampeerplaats (KL0305), maar wie graag wat meer privacy heeft loopt beter tot aan het eerste beekje om daar een betere kampeerplaats (KL0306) te vinden. Verderop zijn er nog meer goede kampeerplaatsen.

Bij GPS KL0313 dwars je de Passusjakka via een hangbrug en vervolgens klim je richting een uitloper Passusvarasj (KL0314 – berg).

Hier heb je een mooi overzicht over de verdere klim in zuidelijke richting naar de 1120m hoge Tjäktjapas. Je dwarst een aantal beken en het aantal bruikbare kampeerplaatsen daalt. Je dwarst 2 zijrivieren via bruggen.

Je verlaat de omgeving van de Alesatno en beweegt in de richting van het wad (KL0325) van de Sjelmanjira om vervolgens de oevers van de zijrivier Tjäuftjajira op te zoeken. Vlak voor de Tjäktja Fjällstuga vind je nog 2 bruikbare kampeerplaatsen op de oever van de Tjäuftjajira. Het landschap verandert van fjäll in een keienveld.DSCN0624 De Tjäktja Fjällstuga (KL0328) zelf ligt aan de overzijde van de Tjäuftjajira. Langs het pad zelf vind je een lachwekkend klein houten pijltje (KL0327) dat het pad richting brug en hut aangeeft.

Tjäktja Fjällstuga (KL0328) : (bemand van ca 19/06 t/m 20/09) slechts 22 bedden (doch velen slaan deze hut over, geen proviandverkoop, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7553030 Y: 1601650.

DSCN0623De algemene richting van het ‚Äúpad‚ÄĚ wordt in de zone tussen de Tj√§ktja Fj√§llstuga en de Tj√§ktjapasset Vindskydd aangegeven door cairnes (steenhopen), die vrij ver uit elkaar liggen. Slechts 2 ervan (KL0330 & 31) vallen echt op in het landschap. Vervolgens moet je op zicht naar de hut zelf lopen. Net onder de hut maak je een bocht naar links om de hut (KL0332) zelf te bereiken. Met de pas bereiken we meteen het hoogste punt van onze tocht. Weet dat je hier bij slecht weer geconfronteerd kan worden met sneeuw, zelfs in volle zomer. Je vindt hier enkel een windschuilhut, waarin plaats is voor 4 personen, en een droogtoilet.

 

DSCN0618Het verschil in landschap tussen de noordzijde en de zuidzijde van de Tjäktjapasset is echt opvallend. De noorzijde is bijna puur rots, de zuidzijde bestaat uit grasland, dat uitnodigt tot het zoeken van een kampeerplaats. Vooral rechts van het pad zijn er veel mogelijkheden.

Na de pas volgt een vrij steile afdaling naar de Tjäktjarivier, die je de komende 48 uur zal volgen, tot hij uitmondt in het Kaitummeer. Ook hier waaiert de rivier sterk uit door het geringe verval. Hierdoor gelijkt de rivier een beetje op de schorren van het zwin. Ook hier zijn zeevogels niet vreemd.

3km voor de Sälka Fjällstuga vind je een brug (KL0341). 750m verder vind je een laatste kampeerplaats (KL0342) voor de Sälka Fjällstuga.DSCN0609

Op de samenvloeiing van de Räita- en de Tjäktjarivier vind je het eindpunt van deze dag, namelijk de Sälka hutten.

Sälka Fjällstuga (KL0401): (bemand van ca 19/06 t/m 20/09) 54 bedden, proviandverkoop, sauna, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7541380 Y: 1603840.

Dag KL03V Variante via de Nallo Fj√§llstuga (18 + 10km +665m ‚Äď 610m:

Op het ogenblik dat je de rivieroever van de Alesatno verlaat, moet je op zoek gaan naar begin van het pad richting de Nallo Fjällstuga. Het betreft geen officieel gemarkeerd pad, maar er staan wel cairnes, zoals je ze ook vindt op de normale Kungsleden bij het oversteken van de Tjäktjapass. Weet dat op dit gedeelte bijna geen kampeerplaats te vinden is.

Je klimt langs de Sjelmanjira tot de waterscheidingslijn op 1300m om vervolgens af te dalen tot het meertje op 1078m en dan verder af te dalen tot de Nallo hut.

Nallo Fjällstuga (KL0329): (bemand van ca 26/06 t/m 06/09) 20 bedden, geen proviandverkoop, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7549410 Y: 1608150.

Spectaculair landschap bestaande uit uitsluitend rots en sneeuw. Moeilijker terrein dan langs de normale Kungsleden. Enkel aanvatten bij goede weersomstandigheden.

Naar links kan je hier afdalen naar de Vistas hut, maar dan loop je 34km lang door een groene vallei richting Nikkaluokta.

Naar rechts klim je eerst naar het Stuor-Raitajaure (meer) op een hoogte van 1056m om hier van oever te wisselen vervolgens af te dalen naar de Sälka hut.

Dag KL04: S√§lka Fj√§llstuga ‚Äď Singi Fj√§llstuga (12 km -100m)

DSCN0607De vierde dag volg je opnieuw de Tjäktjarivier in zuidelijke richting. Net voorbij de hut vind je al een eerste brug (KL0402). Na 3 km moeten we de Kaskasarivier dwarsen via 3 bruggen (KL0406 t/m 08). Vlak voor deze bruggen vind je 2 kampeerplaatsen.

Na deze bruggen passeer je een rendieromheining en de afslag naar de Hukejaurestugan.

DSCN0600Bij de brug (KL0412) over de volgende zijrivier kunnen we bij open hemel, links de hoogste berg van Zweden, nl. de 2114m hoge Zuidtop van de Kebnekaise zien. Net voorbij de Kuoperrivier, vind je de gelijknamige windschuilhut (KL0416). Officieel mag je hier niet slapen, maar in praktijk gebeurt dat toch. Weet dat je in het seizoen weinig kans maakt. Reken er dus niet op in het hoogseizoen. Buiten het hoogseizoen kan je het proberen, maar enkel als je in het bezit bent van een tent als uitwijkmogelijkheid. Nabij de hut (KL0415) en halfweg (KL0413) tussen brug en hut vind je kampeerplaatsen

DSCN0594In het derde zijdal, net voorbij de brug over de Singijakka (KL0417) vertrekt de normale route naar de Kebnekaise Zuidtop. Deze tocht valt onder een heel andere categorie van moeilijkheidsgraad dan het Kungsledenpad. De afstand bedraagt 13 km enkel, het hoogteverschil 1400m. Op een hoogte van 1880m ligt de Kebenekaise Topstuga met tien slaapplaatsen. Er zijn wel kookvuren, doch het gas (Primus) moet je zelf meebrengen. De klim zelf is gemarkeerd met steenhopen en stokken in het hoogste gedeelte. In het gedeelte met een permanent sneeuwdek moet je maar hopen op een spoor. Wie deze klim aanvat bij ander dan perfect weer, is niet goed bezig. Naast kennis is er dus ook een dosis geluk nodig met het weer.

DSCN0605400m voorbij de brug over de Singijakka vind je de afslag (KL0419) van de afsteek naar het Kebnekaise Fjällstation. Dit pad is duidelijk, maar beduidend smaller dan het hoofdtracé van het Kungsledenpad.

2 km voor de Singi Fjällstuga vind je een afslag van een niet gemarkeerd pad richting Hukejaure Fjällstuga. Loop eventjes tot aan de brug en bewonder de door het water uitgesleten kloof onder de brug.

03 TjaktjajakkaWat verder vind je rechts van het offici√ęle pad het Samenvista (Lappendorp) Kartjevuolle.

Na nog een kilometer bereik je de Singi Fjällstuga (KL0501).

Deze dagetappe is eerder kort. Je kan doorgaan tot aan de iets kleinere Kaitum Fjällstuga (tot: 25 km), maar dan kom je de volgende dag rond de middag aan bij het Teusameer (9km) en moet je een beetje geluk hebben met de roeiboten (800m) of afwachten wanneer er een gemotoriseerde overvaart is. ’s Ochtends ben je zeker van die overvaart. En de 16km tot aan de Vakkotavare hut kan je afleggen voor de komst van de namiddagbus richting Suorva en het Saltoluokta Fjällstation. De Vakkotavare hut is eerder klein (10 bedden), maar ze wordt niet zo vaak gebruikt, gezien de meeste mensen kiezen voor de eerste optie. Als je doorsteekt van Kaitum naar Vakkotavare, kan je de ochtendbus nemen richting Suorva. Juiste uurregeling op te vragen via het internet op www.ltnbd.se of in de Teusahut.

De overvaarten tussen Suorva en het Saltoluokta Fjällstation sluiten (logischerwijs) aan op de uurregeling van de bus.

Singi Fjällstuga (KL0501): (bemand van ca 19/06 t/m 20/09) 46 bedden, geen proviandverkoop, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7530710 Y: 1605680.

Verbinding met Kebnekaise &Nikkaluokta:

Dag KL04V: Salka Fj√§llstuga ‚Äď Kebnekaise Fj√§llstation (24 km +240m ‚Äď500m)

 

Abisko ‚Äď Kebnekaise is de drukst belopen variante van de Kungsleden. Kebnekaise is het op √©√©n na duurste Fj√§llstation van allemaal (425 SEK (ca 46 ‚ā¨)) Alle comfort wordt hier per helikopter aangevlogen, wat resulteert in het genoemde prijskaartje. Toch is het hier moeilijk om een plaatsje te vinden. Reserveren is dus aan te raden. Als kampeerder kan je er voor kiezen om in de nabijheid van het Kebnekaise Fj√§llstation te kamperen. Maar aangezien het hier uitzonderlijk druk is en je dus zo goed als geen privacy zal hebben, ben je dus ook verplicht om het sanitair van het Kebnekaise Fj√§llstation te gebruiken.

Dit kan mits het betalen van de camping fee. Boven het Kebnekaise Fjällstation staat er tegenwoordig ook een GSM-mast, waardoor je ook hier online kan zijn. Als je binnen een redelijke afstand van het Kebnekaise Fjällstation vrij kampeert, kan je uiteraard ook van deze dienst gebruik maken. Zweden is lid van de EEG, waardoor de roaming tarieven binnen redelijke grenzen vallen.

Ook het feit dat het Kebnekaise Fjällstation tegenwoordig bereikbaar is met geregelde helikoptervluchten vanuit Nikkaluokta stemt tot nadenken. Het is niet bevorderlijk voor de rust binnen dit gebied. Vroeger lieten hoofdzakelijk vissers zich afzetten met watervliegtuigen op bepaalde meren in Lapland. Met de democratisering van de helikoptertarieven is het watervliegtuig bijna helemaal verdwenen en vervangen door de helikopter, die uiteraard op meer plaatsen kan landen dan een watervliegtuig.

De filosofische vraag blijft natuurlijk waarom je naar dit stukje natuur komt, als je niet kan afkicken van de drug van de luxe van ons hedendaagse leven in de westerse wereld en van het permanent online zijn. Omwille van deze invasie van de beschaving in wat puur natuur zou moeten zijn, hou ik niet van plaatsen als het Kebnekaise Fjällstation.

DSCN0584Vanaf de Sälka Fjällstuga volg je de beschrijving onder dag KL04 tot het GPS punt KL0419, alwaar je het hoofdtracé van de Kungsleden verlaat voor een smaller pad, dat schuin links de helling opgaat, richting een kleine pas (KL04V22) op een hoogte van 1000m. Wie van rust houdt, vindt goede kampeerplaatsen in de buurt van het meertje net onder de pas.

 

Na de pas daal je schuin over de helling af richting het hoofdpad (KL05V01) door de Ladtjopatta, die de Sälka Fjällstuga verbindt met het Kebnekaise Fjällstation. Vlak voor deze splitsing vind je nog een kampeerplaats bij GPS KL04V23.

DSCN0579Je komt op het hoofdpad net voorbij de waterscheidingslijn tussen Kungsleden en Kebnekaise. Je passeert de splitsing met het pad richting de Kaitumjaurestugorna, aangeduid met een onooglijk klein houten pijltje. Je daalt af op de linker oever van de rivier door de Ladtjopatta. Eerst loop je langs een reeks opeenvolgende meertjes, vervolgens langs een echte rivier. Je vindt hier massa’s kampeerplaatsen.

Na een klein pasje (KL05V05), bereik je de samenvloeiing met de Singijaureh in de vorm van een estuarium. Je dwarst de verschillende armen via een aantal bruggen. Het gebied is bezaaid met wilgenstruiken.

DSCN0576De hoofdrivier volgt verder de rechter zijde van de vallei, daar waar het pad naar het Kebnekaise Fjällstation meer de linker kant opzoekt en daarbij op en af gaat over waterscheidingslijnen tussen de onderlinge zijrivieren. De eerste dwars je via een hangbrug (KL05V13), de tweede via een recentere statische brug (KL05V15). Wie de drukte van het Kebnekaise Fjällstation wil vermijden zoekt hier best een kampeerplaats, zodat je nog wat privacy hebt. In de omgeving van de laatste brug zie je in de flank van de berg het pad langsheen de Kittelbäcken dat naar de Kebnekaise Zuidtop leidt. De splitsing is niet aangeduid. Beklimming alleen aan te vatten in optimale omstandigheden en voorzien van de nodige uitrusting.

DSCN0564Omwille van de GSM mast kan je het Kebnekaise Fjällstation al van zeer ver zien liggen. In de buurt ervan vind je een zee van tentjes.

Kebnekaise Fjällstation (KL06V01): (bemand van ca 12/06 t/m 20/09) 190 bedden, restaurantservice, proviandverkoop, sauna, douches, toilet met waterspoeling, telefoon, materiaalverhuring en gidsen voor beklimming van de Kebnekaise, RT90 coördinaten: X:7533119 Y: 1618352.

Dag KL05V: Singi Fj√§llstuga ‚Äď Kebnekaise Fj√§llstation (14 km +120m -150m)

Vanuit Singi klim je 120m in oostelijke richting langs de Lassa rivier tot aan het gelijknamige meer en van daar tot aan de waterscheidingslijn. Iets verder vind je de splitsing (KL05V01) met de afsteek richting de Sälka Fjällstuga. Voor de verdere beschrijving tot aan het Kebnekaise Fjällstation verwijzen we naar Dag KL04V.

Dag KL06V: Kebnekaise Fjällstation -Nikkaluokta (19 km -210m)

Je dwarst een kleine houten brug en bereikt de hoofdcamping van het Kebnekaise Fjällstation, gelegen tussen de wilgenstruiken. Eerst daal je af in oostelijke richting tot je de brug (KL06V06) over de Tarfalajakka bereikt. Vlak voor de brug vind je een vrij camping met droogtoiletten en vuilnisbakken (KL06V03 & 04). Over de brug vind je naar links langs de Tarfalajakka het pad naar de Tarfalastugan.

DSCN0557Vanaf hier zit je onder de bomenlijn. Het pad naar Nikkaluokta daalt af naar rechts en zoekt zich eerst een weg op de linker oever van de Tarfalajakka. Verderop verwijdert het pad zich van de rivier en passeer je de KL06V15 Meditationsplat Dag Hammarskjöld-Leden tussen een aantal rotsen onderaan de Tarfalapakte (berg). Onderweg vind je meerdere kampeerplaatsen.

Je rondt het moerassige deel rond het bovenmeer. De elektriciteitsleiding geeft verder de algemene richting aan. Eenmaal je in de buurt van de rivier zelf komt, vind je informatie (KL06V19) inzake de boottaxi over het Ladtjojaure (meer). Je spaart hiermee 5 km te voet uit, maar het kost je een toch stevige 300 SEK. De boot vaart dagelijks van 19/6 tot 20/9 om 09.30, 10.30, 12.00, 14.00 en 17.45u aan de zijde van Kebnekaise en 10.00, 11.15, 12.45, 15.30 en 18.15u langs de kant van Nikkaluokta.

Vanaf de boottaxi Ladtjojaure kant Nikkaluokta (KL06V25) is het nog een 6-tal kilometer tot Nikkaluokta. Eerst licht bergop en dan daal je definitief af naar Nikkaluokta.

Wie nog vrij wil kamperen nabij Nikkaluokta, doet dit het best bij GPS punten KL06V29 of 31.

Naast verschillende vormen van overnachtingsmogelijkheden vind je hier 2 maal daags de bus naar Kiruna (131 SEK (2014)). Nadere uurregeling op: www.ltnbd.se

Nota: wie met eigen vervoer komt, kan zijn voertuig het best gratis parkeren aan het nieuwe spoorwegstation van Kiruna. De bus van en naar Nikkaluokta stopt hier. Abisko kan je bereiken per trein of vanaf het busstation in Kiruna. Op de uren van de treinen zijn er gratis shuttlebussen van en naar het busstation, maar je kan ook het fietspad volgen naar het busstation. Wie vanuit Abisko komt kan aan de buschauffeur vragen om aan het treinstation te stoppen. Normaal is dit geen voorziene halte, maar op vraag doen ze dat meestal probleemloos. Een busticket Abisko ‚Äď Kiruna kostte in 2014: 178 SEK.

Vervolg normale Kungsleden:

Dag KL05: Singi Fj√§llstuga ‚Äď Teusajaure Fj√§llstuga (22 km +200m -420m)

De vijfde dag daal je verder af langs de Tjäktjarivier. Op een hoogte van 700m steken we deze over. Net voor de brug (KL0502) over de Tjäktjajakka (rivier) gaat er een gemarkeerd pad links de helling op. Dit pad komt nog op geen enkele kaart voor. Ik weet niet waar het heen leidt. Vlak voor de Kaitumhut zag ik een bordje naar rechts naar een nabijgelegen top. Misschien is dit ook zo een pad.

Een eindje onder de brug zie je voor het eerst in 3 dagen opnieuw berkenbomen.

Boven dit deel van de vallei heb je kans om roofvogels aan het werk te zien.

Na 13 km en een daling van 200m, vind je op een hoogte van 600m, de Kaitum Fjällstugaaan het gelijknamig meer.04 Kaitumjakka

Kaitum Fjällstuga (KL0503): (bemand van ca 19/06 t/m 13/09) 30 bedden, proviandverkoop, hulptelefoon, buitendouche, RT90 coördinaten: X:7519130 Y: 1605290.

Je vervolgt je weg langs de Kaitumrivier (KL0504), welke je na 2 km oversteekt.        (Mooie foto van de kleine waterval).

In zuidelijke richting klimmen we nu naar de brede pas (KL0505) op 800m. Al snel zitten we boven de bomenlijn. Na de pas dalen we af naar de Teusajaure fjällstation (500m) en zitten we opnieuw onder de bomenlijn.

Teusajaure Fjällstuga (KL0601): (bemand van ca 19/06 t/m 13/09) 30 bedden, geen proviandverkoop, boottaxi, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7513130 Y: 1699620.

Dag 6: Teusajaure Fjällstuga РSaltoluokta Fjällstation (16 km +450m -450m)

De zesde dag begin je met een oversteek van het meer. De oversteek is 850m in rechte lijn. Als je geluk hebt en je vindt twee boten langs jouw kant en er staat niet te veel wind, dan kan je de 850m overroeien. Er moet minstens één boot op elke oever liggen. Als er langs jouw kant maar één boot ligt moet je dus drie maal overroeien, waarbij je één maal een tweede boot meesleept. Een eenvoudigere oplossing is wachten tot er iemand langs de overkant afkomt met een boot of wachten op een gemotoriseerde overvaart tegen betaling.

20/6-6/7 7/7-17/8 18/8-14/9
08.00-09.00 08.00-10.00 08.00-09.00
17.00-19.00 17.00-20.00 17.00-19.00
21.00 21.00 20.00

Geen overvaart bij slecht weer.

De overvaart kostte in 2014 100 SEK per persoon met lidkaart Jeugdherbergcentrale 150 SEK zonder.

www.svenskaturisforeningen.se/en/Inspiration/Weather-Transport-etc/Transports-in-the-mountain/

Wie vanuit de richting Vakkotavare komt heeft het voordeel dat er meer mensen uit de andere richting komen en heeft bij gevolg een groter kans om 2 boten langs die kant te vinden. Indien dit niet het geval zou zijn, heeft men aan de overzijde een schuilhut gebouwd, om het wachten wat te veraangenamen. In geval van nood kan je hier met een drietal personen overnachten. Reken daar in het seizoen echter niet te hard op, want er zou wel eens iemand kunnen zijn die voor jou is. Voor tentkampeerders zijn de beste plaatsen op de hoogvlakte.

Tot Kebnats bevind je je in het Stora Sjofallet Nationaal Park.

Op het GPS-punt KL0603: vind je een bordje met de aanduiding ‘Bro’ (brug). De in 1993 gebouwde brug (KL0604): ligt zowat 400m stroomafwaarts op de Kuolpanajakka (rivier). Bij de GPS-punten KL0605 & 06 kom je terug op het oorspronkelijke pad. Buiten vroeger is de weg 500m langer geworden, maar je bent zeker van droge voeten, vooral als je normale bergschoenen draagt.

Je klimt nu langs de Kapperivier tot aan de pas op 960m. Met je blik gericht op de prachtige besneeuwde toppen van de Sarek berggroep, daal je steil af naar de Vakkotavarehut.

Vakkotavare Fjällstuga: (bemand van ca 19/06 t/m 13/09) 16 bedden, proviandverkoop, bus naar Ritsem, Kebnats en Gällivare, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7500400 Y: 1597700.

Deze hut wordt enkel gebruikt door mensen die de bus missen.

Door de aanwezigheid van de hoogspanningsleidingen en de stuwdam en windmolen bij Suorva, word je opnieuw met je neus op de realiteit van onze beschaving gedrukt.

Je neemt de ochtend of namiddag bus (www.ltnbd.se) naar Kebnats, alwaar je per boot de oversteek naar het Saltoluokta Fjällstation maakt.

Wie beschikt over een goed gevulde beurs, kan hier eten in het restaurant en een douche nemen met water opgepompt met elektriciteit van de stuwdam. Dat laatste is inbegrepen in de prijs van de overnachting.

Saltoluokta Fjällstation: (bemand van ca 12/06 t/m 20/09) 100 bedden, restaurant, proviandverkoop, sauna, boottaxi, telefoon 0973/410.10, RT90 coördinaten: X:7480200 Y: 1616500.

Dag 7: Saltoluokta Fj√§llstation ‚Äď Sitojaure Fj√§llstuga (20 km +400m -160m)

De zevende dag verlaat je het dennenbos rond het Saltoluokta Fjällstation (400m) en klim je tussen de berken in zuidelijke richting tegen de bergflank op.

Je bereikt de Autsutj vallei op en hoogte van ca. 700m. Al slalommend tussen de vele moerasgebieden en meertjes die hem voeden, volgen we de gelijknamige rivier. Iets voor halfweg vind je de Autsutsjvagge schuilhut.

Op de waterscheidingslijn wisselen we van valleiwand en klimmen we vervolgens tot 800m over een uitloper van de Tjirak (berg), om vervolgens definitief af te dalen naar de Sitojaure Fjällstuga (740m).

Sitojaure Fjällstuga: (bemand van ca 19/06 t/m 13/09) 22 bedden, geen proviandverkoop, private boottaxi, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7461900 Y: 1613960.

Dag 8: Sitojaure Fj√§llstuga ‚Äď Aktse Fj√§llstuga (9 km +200m ‚Äď400m)

De achtste dag begin je met een boottocht van 4 km over het Kaska en Kabta meer. Wie hier wil roeien is volgens mij goed gek. Let dus op de uren van de boot en maak dat je op tijd bent. Oranje plastic bidons geven de weg over het meer aan. Het gashendel wordt stevig opengedraaid. Leg je rugzak niet te dicht bij de boeg en zorg dat je je regenvest aanhebt tijdens de overvaart, want het is door de vaarsnelheid vrij fris.

Tel: 0104016347
Tel: 0730799603
Email: sitojaure@hotmail.com
Contact person: Lars Blind

Aan de Svine windschuilhut vertrekt het pad in zuidwestelijke richting, door een zeer moerassig gebied, toegankelijk gemaakt door de ons vertrouwde loopplanken.

Op 750m bereik je de boomgrens, waarna een steile rechte klim van 200m volgt (van een pad in zigzag hebben de Scandinavi√ęrs nog nooit gehoord.) De zuidoostelijke uitloper van de Taresaive (berg) valt op door de vele grote keien waarmee hij bezaaid is. Net voor we opnieuw de boomgrens bereiken, vind je naar rechts een pad dat naar Skierfe, de heilige berg der Sami leidt. Vanaf hier heb je bij mooi weer een prachtig uitzicht over de Rapa delta. Dit is de meest beruchte toegang tot Sarek vanwege de vele modder. (Er werden wel planken gelegd, maar verwacht er geen Kungsleden pad).

Laat je rugzak hier ergens achter en overbrug de ruim 7 km en 400 hoogtemeters tot aan de top van Skierfe indien het weer het toelaat.

Vanaf de splitsing dien je nog ca 250m af te dalen tot aan de hut.

Aktse Fjällstuga: (bemand van ca 19/06 t/m 13/09) 34 bedden, proviandverkoop, buitendouche met koud water, private boottaxi, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7452590 Y: 1608400.

Dag 9: Aktse Fj√§llstuga – Parte Fj√§llstuga (21 km +320m ‚Äď380m)

 

De negende dag begin je met een afdaling van 60m van de hut tot aan de bootsteiger. Let dus goed op de uurregeling in de hut en reken op ruim 20’ vanaf de hut tot aan de bootsteiger. De boot maakt zowel oversteken over het meer richting Parte (3km) als overvaarten richting Rapadalen voor de Sarek trekkers. (200SEK 2014)

Timetable         20/6-14/9
Aktse‚ÄďLaitaure¬†¬† 9.00 – 17.00
Laitaure ‚Äď Aktse 9.30 – 17.30

Aan de overzijde vind je de Laitaure Rastskydd, voor diegenen die ’s avonds hun boot gemist hebben. Het pad vertrekt in zuidwestelijke richting door het dennenbos, tot we na 2 km de grens bereiken van het Sarek Nationaal Park. Groot is het verschil met de Belgische door mensen onderhouden en aangeplante bossen. Dit is oerbos. Omgevallen bomen blijven liggen. Hier vecht elke plant voor ruimte en licht.

Het pad gaat eerst in westelijke en later opnieuw in zuidwestelijke richting. Langzaam vatten we de vrij steile klim tegen de flank van de Partekietje aan. Op een hoogte van 750m bereiken we de boomgrens en genieten we voor het laatst van een onbelemmerd uitzicht op de omgeving We passeren de relatief grote Rittak Vindskydd, die in juli wondermooi tussen de bloemen staat, en begeven ons vervolgens naar de smalle pas tussen de Faunaive en Huornatj. Eenmaal voorbij deze pas verlaten we definitief de hoogvlakte tot Kvikkjokk. Bij de derde brug verlaten we ook Sarek. Twee kilometer verder vinden we de Parte hut aan een moerassige uitloper van het Sjabtjakmeer.

 

Parte Fjällstuga: (bemand van ca 19/06 t/m 13/09) 26 bedden, geen proviandverkoop, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7440170 Y: 1593090.

Dag 10: Parte Fj√§llstuga -Kvikkjokk (16 km +100m ‚Äď250m)

De tiende en laatste dag lopen we de steeds door het bos in zuidwestelijke richting. De enige manier om je positie te bepalen zonder GPS is aan de hand van de rivieren, meren en vennen die je onderweg passeert. Verder zie je enkel bomen. Wanneer je uiteindelijk het geraas van de Kama rivier hoort, weet je dat je einddoel Kvikkjokk vlakbij is.

De stroomversnellingen zijn imposant, de kerk is wondermooi. Opdracht volbracht.

 

Kvikkjokk Fjällstation: (bemand van ca 12/06 t/m 20/09) 56 bedden, restaurant, proviandverkoop, sauna, boottaxi richting Padjelanta Leden, busverbinding (www.ltnbd.se) met Jokkmokk en Murjek (trein naar Stockholm of Abisko www.sj.se ), telefoon 0971/210.22 GSM: 070/337.16.83 , RT90 coördinaten: X:7429970 Y: 1583700.

Camping, niet behorend tot het fjällstation.

De bus van Kvikkjokk naar Murjek vertrekt 05.45u. Ticket tot Jokkmokk ca 150 SEK. Neem voor een snelle terugkeer richting Stockholm echter een ticket tot Murjek (een station op de lijn naar Stockholm)

Eindconclusie:

Ideale tocht als kennismaking met Lapland en Scandinavi√ę. Weinig technische moeilijkheden in verhouding tot tochten die je kan maken in Noorwegen. Landschappelijk zeer mooi. Een beetje het slachtoffer van zijn eigen succes en de commercie die erop gesprongen is in de vorm van de Fj√§llr√§ven Classic. Vermijd de periode waarin dit evenement plaatsvindt. Goed merk, domme marketing stunt.

Coördinatenlijst:

 

Advertentie

6 reacties op Kungsleden

 1. martijn zegt:

  Hallo! Zeer leuk blog om te lezen!! Ik hoopte dat u antwoord heeft op mijn vraag. Verkopen de hutten voldoende brandstof? Ik zat zelf te denken om een simpele primus brander te kopen van decathlon. http://www.decathlon.nl/mimer-duo-primus-id_8129317.html#anchor_ComponentProductFeatures

  Denk je dat ik hier mee uit de voeten kan? Ik ga over precies een maand precies de zelfde tocht lopen ūüôā

  Groet,
  Martijn

  • Hallo Martijn,

   Het grootste probleem met dat soort branders is, dat je vlam onbeschermd is. Als je toch met gas wil werken, koop dan een Jetboiler. Die zijn weliswaar zeer hoog opgebouwd, en daardoor onstabiel, maar de vlam is beter beschermd dan bij een goedkoper model zoals jij overweegt. Scandinavi√ę is een windrijk gebied, waardoor veel van de energie verloren gaat, door de wind. Je kan met een onbeschermde vlam ook niet in je tent koken. E√©n van de grote voordelen van alcohol is de stabiliteit van de brandstof en dus van de vlam. Ook de branders van Trangia zijn zeer stabiel qua opbouw. Zowel Trangia als Primus hebben gasbranders met een brede basis en een beschermde vlam. Beiden zijn Zweedse merken en ze weten dus heus wel waarom ze dat doen. Nadeel: gewicht :-(.

   Bijkomend nadeel van een gasbrander: slecht voor het milieu :-(. Niet zozeer de verbranding zelf, maar wel het feit dat trekkers hun lege patronen achterlaten en het aan een ander overlaten om hun rommel op te kuisen. Met alcohol kan ik perfect doseren hoeveel brandstof ik nodig heb en hoef ik ook geen overbodig gewicht aan patronen of gas mee te sleuren.

   Zowel brandalcohol (ethanol in Zweden) als gaspatronen van primus zijn verkrijgbaar in de hutten, alwaar er andere bevoorrading is. Op het einde van het seizoen kunnen er wel problemen zijn en is de bevoorrading niet meer gegarandeerd. In geval van nood kan je nog steeds bij de hut kamperen en gebruik maken van de keuken mets betaling van de camping fee.

   Trangia alcoholbrander (bijna niet meer verkrijgbaar in Belgische buitensportzaken (waarschijnlijk te goed, te goedkoop en te weinig reserveonderdelen nodig ;-)), methanol (brandt zuiverder dan de ethanol verkrijgbaar in Scandinavi√ę), koffielepeltje (meer heb je niet nodig om een gevriesdroogde maaltijd te eten.) Het argument dat alcohol een lage calorische waarde heeft is onzin, want om een gevriesdroogde maaltijd op te warmen heb je echt niet zoveel nodig: 30ml ‚Äôs avonds voor een volle portie, 25ml ‚Äôs ochtends voor een halve portie, gebruik een 50ml injectiespuit (Rohloff oliewisselset of apotheek) met een plastic slangetje dat voldoende lang is voor de gebruikte brandstoffles.
   De toestellen en onderdelen zijn op dit ogenblik nog verkrijgbaar via http://www.campz.be. Het model dat het dichtste aansluit bij wat ik gebruik is: http://www.campz.be/outdoor-uitrusting/campingkeuken/camping-fornuis/spiritus-kooktoestel/317638.html . Ik neem wel maar één pot mee.

   RoVer

 2. Joyce zegt:

  Dank voor de nuttige informatie! Mag ik je een advies vragen op het water? Ik loop van Kvokkjokk naar Saltoluoka als allereerste hiketocht. Is het water drinkbaar? Of moet ik zorgen voor een zuiveringssysteem (filter / tabletten). Loop ik risico dat het droog staat? Daarnaast twijfel ik tussen een 2, 2.5 of 3 l waterzak. Ik zou je advies heel erg waarderen.

  • Hallo Joyce, Ik gebruik een waterfilter van Care Plus/Sawyer met bijbehorende drinkzak. Daarvoor deed ik het 25 jaar zonder. Daarbij heb ik slechts √©√©nmaal pech gehad, maar toch… Dit filtertje overweegt heus niet. Bespreking en info zie: http://www.hiking.be/care-plus-water-filter-review/
   Een grotere drinkzak mag je gerust thuis laten. In Scandinavi√ę vind je bijna overal water.
   Denk ook aan Imodium (Generisch: Loperadomine tegen diaree (als het reeds te laat is ūüė¶ ) en Enterol of Antedia (preventief ter voorkoming van diarree ūüôā ).

   RoVer

 3. Joyce zegt:

  Dank je wel RoVer, duidelijk.

 4. Joke Verplanke zegt:

  Hoi RoVer,
  Fijn dat je zoveel informatie geeft! Ik denk erover om een wandeltocht te maken in Zweden en Kungsleden trekt me het meest. Ik ga echter niet kamperen. is het mogelijk de hutten van te voren te reserveren? in welke tijd kun je het beste lopen? Veel muggen kolt me niet aan, ik vind het wel leuk om mensen tegen te komen (maar niet zoveel als op de fjallraventrail).
  Joke

Commentaar? Vragen? Reacties, altijd welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.