Padjelanta – Kungsleden ronde

Rondje rond Sarek (205 km).

Reisverslag Padjelantaleden en een stukje Kungsleden

Streek: Lapland (Norrbotten).

Traject: Wandeltrektotocht Kvikkjokk – Ritsem -Kvikkjokk

Periode: 30/08/17 – 06/09/17

Reisgezelschap: solo

Transport: heen en terug: met de wagen via Nederland, Duitsland en Denemarken naar Zweden.

Bruggen: wie zowel de Storebaelt als de Oresund brug gebruikt, rijdt 200 km rond in vergelijking tot ongeveer elke combinatie van veerboten. Vergelijk de tarieven voor het door U gebruikte type voertuig via www.storebaelt.dk  en www.oresund.com . Wie regelmatig naar Zweden gaat, vraagt een Bropass aan via www.oresund.com (goedkoper vanaf een heen- en terugreis).

Veerboten:

Vanuit Jutland naar Zweden: zie www.stenaline.com . De overvaart tussen Grena en Varberg is goedkoper dan Fredrikshaven – Göteborg.

Vanuit Duitsland naar Zweden: www.scandlines.dk (nadeel 2 korte overvaarten te reserveren en ook duurder dan de langere overvaart tussen Jutland en Zweden.)

Openbaar vervoer: Met Ryanair naar een luchthaven vlak bij Stockholm (Skafsta). Per bus naar Stockholm en verder per trein tot Abisko (www.sj.se)

Bussen in Norbotten (terugkeer vanuit Kvikkjokk, Nikkaluokta of Vakkotavare en Saltoluokta (Kebnats): www.ltnbd.se  (Länstrafiken Norrbotten)

Logies:

 • berghutten: vanaf 310 SEK (ca 31€)
 • berghutten tussen Abisko en Nikkaluokta: vanaf 370 SEK (37€)
 • fjallstations: Kvikkjokk: vanaf 365 SEK (ca 36,5 €)
 •                         Ritsem: vanaf 395 SEK (ca 40 €)
 •                         Saltoluokta: vanaf 360 SEK (ca 36€)
 • Nota 1: in Kvikkjokk kan je ook kamperen of vrij langs de rivier of op de camping.
 • Nota 2: wie bij één van de gewone berghutten wil kamperen, dient daarvoor een          bedrag te betalen (200SEK niet-leden, 100SEK leden) Voordeel: je mag gebruik maken van de keuken en de toiletten.
 • jeugdherbergen: 13,00 tot 30€ afhankelijk van ligging en geboden comfort, Stockholm vanaf 20€

Nota 1: genoemde prijzen met lidkaart Vlaamse Jeugdherbergcentrale, zonder +10€/dag.

Reservaties via www.svenskaturistforeningen.se

Nota 2: de hutten: Tarrasluoppal, Tuottar, Staloluokta, Arasluokta, Laddejakka en Kisuris

zijn eigendom van Statens Naturvardsverkets (SNV),

Info bij Fjällheten, Asgatan 20, 96231 Jokkmokk, 0971/12330

Internet: http://padjelanta.com

Reizen kost: van 0 tot 70 € per dag (voor overnachting, ontbijt en avondmaal)

Diesel Zweden: van 13,15 tot 13,89 SEK (1,30  à 1,40€)

Denemarken: 9,98 DNK (1,55€)

Duitsland: ca 1,169 €

Nederland: ca 1,219 tot 1,400 €

België: ca 1,179€ tot 1,400 € (officieel : tankstation Minderhout, NL is

in praktijk goedkoper)

Alcohol: 2 tot 3 maal zo duur als in België.

De rest: ca 25 tot 50% duurder dan bij ons

Betalingswijze:

 • cash (af te halen in een bankautomaat in Stockholm, Jokkmokk of Gallivare)
 • Visa (geschikt voor tanken en het afhalen van cash in alle berghutten)

Reisliteratuur:

 • Lonely Planet Scandinavian & Baltic Europe on a Shoestring
 • Rough Guide Zweden
 • Upptäck Sverige Bo Hos STF (Zweedse Jeugdherbergcentrale, gratis in zowat elke toeristische dienst in Zweden)

Stafkaart:  Landmäteriet Fjällkarta (Schaal: 1/100.000)

BD 10: Sareks Nationalpark

BD 09: Padjelanta – Sulitelma

Vroeger volstond de BD10, maar op de huidige kaart ontbreekt het deel langs de Noorse grens, waardoor je de kaart BD09 dient bij te kopen. Handige verkoopstrategie :-(.

Persoonlijke gegevens:

mountainman@scarlet.be

Padjelantaleden – Kungsleden:

Inleiding:

In het uiterste noorden van Zweden, en dus volop in het rijk van de middernachtzon, gekleefd tegen de Noorse grens tussen Gallivare en jokkmokk, vinden we zowel het Sarek als het Padjelanta Nationaal Park. Kvikkjokk en Ritsem zijn de toegangspoorten tot voorgenoemde Nationale Parken en het vertrekpunt van het Padjelantaleden.

In zeven à tien stapdagen overbruggen we 140 km te voet. Voor het deel tussen Saltoluokta Fjallstation en Kvikkjokk, dien je daar nog eens 65km en officieel 4 dagen bij te tellen. Omwille van de overvaarten over de meren en de daarbij behorende rust/wachttijden, vertraagt je effectieve wandeltijd op het Kungsleden.

Wie het volledige rondje rond Sarek wil afleggen raad ik de loop richting Kvikkjokk, Ritsem, Saltoluokta Fjallstation, Kvikkjokk aan en niet omgekeerd.

Daar zijn meerdere argumenten voor:

 • Op het deel Kungsleden loop je in de normale richting, wat voordelen heeft inzake de overvaarten (zie verslag).
 • Ook aan het begin van Padjelantaleden vanuit Kvikkjokk, vertrek je met een overvaart via een kleine boot. Bij de bootsteiger aan de overzijde, vind je een gesloten schuilhut met een GSM, welke aangesloten is op een autobatterij, waarmee je uitsluitend de nummers van de Bjorn Sarstad of zijn vervanger kan bellen. Er is hier tevens een droogtoilet, vuilnisbak en plaats om een paar tenten recht te zetten.
 • Vooral de overvaart over het Sitojaure is problematisch in de omgekeerde richting. Net over de top van de helling staat er een bordje met de telefoon gegevens van de uitbaters van de boottaxi. Aan de oever van het meer zelf is er namelijk geen netwerk.
 • In wijzerzin start je rustiger (maar modderiger L) en krijg je het mooiste deel op het einde van de Padjelantaleden als orgelpunt.
 • Kungsleden is dan beduidend drukker, maar de bevoorrading is er gemakkelijker mocht je achter geraakt zijn op je schema. De boottaxi’s leggen jou een rustiger tempo op.

Waarom wil nu iemand eerst 2750 km ver reizen, om dan ook nog regen en muggen te moeten trotseren, terwijl de Alpen toch zo praktisch dichtbij zijn? Misschien omdat die Alpen voor zoveel mensen gemakkelijk te bereiken zijn, dat men er een toeristische industrie heeft kunnen uitbouwen, dat het voor iemand met een beetje pioniersgeest niet meer leuk is.

Dit rondje is ideaal voor wie hier met eigen vervoer is en een goed alternatief voor het Kungsleden, dat last krijgt van zijn eigen succes, vooral op het ogenblik van de Fjällraven Classic.

Uitrusting en voeding:

Kledij op het lichaam:

– schoenen: voor wie uitsluitend op het hoofdtraject van Padjelantaleden of Kungsleden loopt, volstaan in principe gewone bergschoenen van het type A/B, in leder met een onderlaag in Gore-tex, bij voorkeur van een gekend merk.

In het algemeen dient toch opgemerkt te worden dat door het verhoogd aantal wandelaars op Padjelantaleden en zeker op Kungsleden, de erosie toegenomen is. Ook door budgetaire besparingen is er minder geld voor het onderhoud of uitbereiding van het aantal meters loopplanken, wat resulteert in meer modder of in planken die in perioden van overvloedige neerslag licht onder water komen te staan, wat niet goed is voor de levensduur en een verhoogd risico oplevert voor uitglijden. Dit is vooral het geval voor de delen van het pad die buiten het echte Padjelanta Nationaal Park gelegen zijn. In het park zelf zijn er opvallend veel meer loopplanken aanwezig en zijn ze ook in betere staat.

– stel sokken: minimaal 2 van goede kwaliteit (lusjesweefsel langs de binnenzijde en in materialen gaande van wol tot Coolmax). Overweeg een paar “Bugsox Adventure” (16,95€) sokken van Tropicare (www.careplus.nl) die bewerkt zijn tegen muggen en teken (nog geen persoonlijke ervaring mee.)

– trekkersbroek: lang, bij voorkeur in een waterafstotende en/of sneldrogende kwaliteit en met rekkers aan de onderzijde van de pijpen. Een mogelijk alternatief betreft een lange broek van het merk Ayacucho, verkrijgbaar bij A.S Adventure, welke voorzien is van een verfstof waaronder een insecticide is gemengd. Hierdoor is deze stof minstens 3 jaar werkzaam.)

– sporthemd met zonnefactor 30 (Aldi of AS Adventure Ayacucho AM Shirt met anti-mug behandeling in de verf gemengd)

– synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met lange of korte mouwen ( te koop: soms in Aldi, altijd in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)

– lichte fleece

– zonnehoedje (houdt ook de muggen uit je haar, vooral als je nog wat muggenolie op de zweetband doet.) Eventueel een hoed van AS Adventure Ayacucho met anti-mug behandeling in de verf gemengd  overwegen. Tropicare/Tropenzorg maakt tegenwoordige zowel  muggenolie met als zonder DEET, gezien DEET niet heel erg gezond is.

Kledij in de rugzak:

– zware fleece, liefst met windstopper (ook reeds te koop in Aldi)

– Gore-tex jas met kap of regenhoed (Outdoor Research). (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon)

– een gletsjerbril of skibril met hoge filteringgraad, vooral als bescherming tegen hagel, zonnecrème (beschermingsfactor 20 of hoger, als je het geluk hebt om een hogedrukgebied mee te maken) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)

– reserve synthetisch T-shirt, slip en onderbroek met lange pijpen (voor wie zeer kouwelijk is).

– stel reserve sokken

Andere uitrusting:

– telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen, houden je ook recht in de modder of op de planken).  Koop bij voorkeur stokken van de merken Leki, Komperdell, Black Diamond of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren.

– 2 kleine handdoekjes van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden. Reeds verkrijgbaar bij Aldi)

– 1 washandje met een klein busje douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een stick scheerzeep en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen.

– een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier

– drinkbusje met een inhoud van 0,5 liter of

– waterfilter van Care Plus/Sawyer met bijbehorende drinkzak. Op 25 jaar zonder slechts één maal pech gehad, maar toch…

– zakmes

– micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker (maar erg donker wordt het hier niet, vooral rond 21 juni).

– persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, Ibuprofen, Dafalgan, Rinomar (tegen neusloop) Imodium (Generisch: Loperadomine tegen diaree (als het reeds te laat is L), Enterol of Antedia (preventief ter voorkoming van diaree J).

– reserve plasticzakken

– naald en draad

– tube handwaszeep (1 voor 2 personen)

– GSM (dekking niet overal verzekerd), een Spot Gen 3 of soortgelijk toestel.

– oriëntatiemiddelen: stafkaarten (zie hoger), kompas en/of GPS.

Andere uitrusting specifiek voor de tentrekkers:

–      3 tot 4-seizoens tent van een gekend merk, bestand tegen winden tot 100 km/h en lichte sneeuwlast. (Heden gebruik ik een Hilleberg Akto met footprint (1,85 kg) (Avventura 450€ Engelse internet shops: vanaf 370€)

–     Onderzeil of footprint met een schotelvodje voor schoonmaak

–     Een donzen slaapzak met een comforttemperatuur  2°, -4°, -21°C (Slaapzak The North Face Gold Kazoo (1,0 kg) met bijgeleverde waterdichte compressiezak.

–    Slaapmat 8mm of Thermarest Neoair R(51 x 183 x 6,3cm) (410gr) (Decathlon 125€)

 • Het merk met de grootste keuze in gevriesdroogde maaltijden is op dit ogenblik Trek’n Eat (trekneat.com) , een ondermerk van de Katadyn groep (www.katadyn.com) , vooral bekend van de waterfilters, maar ook de Optimus vuurtjes (www.optimusstoves.com) vallen onder hun groep. Verder vind je bij AS Adventure ook nog maaltijden van www.adventurfood.com (beperkt assortiment, opletten voor het zakje siliconen in de voeding).
 • Qua brandstof verkies ik nog steeds alcohol, maar ben ik nu overgeschakeld van een 25 jaar oude Trangia op een modernere Esbit CS985H-EX (310gr) (esbit.de) (www.campz.be) met vlamverdeler, type pocketrocket. Hij is sneller en lichter dan de Trangia. Voor buitengebruik maak je best 2 windschermpjes uit de zijwand van 330ml drankblikken. Die wegen niets en passen perfect in de brandervoet. Een gasflesje koop je steeds vol en moet je vol meedragen bij de start. Alcohol kan je perfect doseren en in een aangepast klein plastic flesje gieten. Methanol (brandt zuiverder dan de ethanol verkrijgbaar in Scandinavië). Verder gebruik een afgezaagde plastic lepel. Meer heb je niet nodig om een gevriesdroogde maaltijd te eten. Het argument dat alcohol een lage calorische waarde heeft is onzin, want om een gevriesdroogde maaltijd op te warmen heb je echt niet zoveel nodig: 35ml ’s avonds voor een volle portie, 25ml ’s ochtends voor een halve portie, gebruik een 60ml injectiespuit (Rohloff oliewisselset of apotheek) met een plastic slangetje dat voldoende lang is voor de gebruikte brandstoffles.
 • Zakmes, lucifers in een filmblikje met de zijkant van het doosje erin, een schuursponsje, een schotelvodje en wat afwaszeep.
 • rugzak van ca. 80 liter. Ikzelf gebruik nog steeds een 30 jaar oude frame rugzak (2650gr) van Bergans, die nog steeds gemaakt wordt (bergans.com) . Binnenin steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi.

Andere uitrusting specifiek voor de huttentrekkers:

 • rugzak van ca 60L(Quecha Symbium 60 van Decathlon) Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi.
 • lakenzak type jeugdherberg eventueel in zijde
 • lucifers

Zweedse hutten:

Zweedse hutten verschillen in grote mate van de hutten in de Alpen. Enerzijds zijn de meeste eigendom van de Zweedse Jeugdherberg Centrale STF (Svenska Turistforeningen). Dit gegeven herken je vooral in het feit dat je in de hutten dezelfde synthetisch donsdekens vindt als in de Jeugdherbergen en dat je dus ook verondersteld wordt een lakenzak mee te brengen voor de hygiëne. Je slaapt dus in principe steeds in een individueel bed, met dekbed, in kamers van 4 tot 8 personen. Soms is er geen deur, enkel een gordijn.

De hutten worden verwarmd met hout of gas. Deze brandstoffen worden steeds voor het ganse jaar aangevoerd in de winter door middel van sledes achter sneeuwscooters. De hutten die op gas gestookt worden hebben vaak aan de inkom een droogkamer, links en recht van de toegangsdeur. Bij de hutten die met hout kachels gestookt worden is er een droogrek boven de houtkachel in de gemeenschappelijke ruimte. In sommige hutten moet het hout nog gezaagd en/of gekliefd worden. Als je daar niet mee vertrouwd bent, laat je dat beter over aan de Zweden. Bij hen zit dat in de genen. Indien je toch toevallig alleen voor deze taak zou staan, weet dan dat je een houtvuur hier start met de schors van berkenbomen, die gemakkelijk loskomt van de stam. Dit werkt zowat als een Zip blokje. Daarboven kleiner takken en dan pas de stammen.

Koken gebeurt steeds op gas. Meestal liggen er wel lucifers, maar het is handig als je er zelf ook bij hebt (just in case). Er zijn potten, bestek, borden en glazen. Water wordt met emmers uit de beek gehaald. De emmers voor het vuil water zijn gemerkt met ‘Slask’.

Er staat meestal buiten op een centrale plaats een boom met wegwijzers, met pictogrammen of aanduidingen als: ‘Vaten’ voor vers water uit de rivier, ‘Slask’ voor vuil water (uit te gieten in een afgeknotte piramide), ‘Bad’ om je te wassen in de rivier, ‘Sopor’ voor vast afval, ‘Bastu’ voor een eventuele sauna (tegen extra betaling). Toiletten zijn aangeduid met een icoon met een deur met een hartje. Behalve in de Fjällstations zijn het droogtoiletten of hudo’s.

Je wordt dus ook verondersteld je steentje bij te dragen tot het onderhoud van de hut, zoals het aanbrengen van vers water, het wegbrengen van het vuil water, het afwassen van de spullen die je gebruikt hebt en het vegen van de vloer.

De ‘Stugvard’ woont in een afzonderlijk deel van de hut of in een eigen kleine hut. Hij of zij zorgt voor de goede gang van zaken, ontvangt het geld, houdt de winkel open (indien aanwezig).

Verwacht voor het overige geen service, behalve in de Fjällstations, waar je restaurant service hebt tegen stevige Zweedse prijzen.

Voor de hutten in beheer van SNV, heb je geen lidkaart van de Jeugdherbergcentrale nodig. De tarieven zijn hier in principe hetzelfde als het ledentarief in de hutten in beheer van STF.

Overnachtingen in hutten van STF kan je via het internet reserveren en betalen. Bij die van SNV is dit niet het geval.

Gebruikte GPS-symbolen:

Openbaar vervoer (bushalte): treinstation of bushalte

Logies (groen bed): STF fjällstation of een officiële hut van STF of SNV

Hut (bruin tuinhuis): windschuilhut (overnachten mogelijk in geval van “nood”)

Camping (groene tent): bruikbare vrije kampeerplaats met “drinkbaar” water in de buurt.

Toilet (man/vrouw symbool, wit op blauw): (meestal) droogtoilet

Top (bruine berg met witte top): bergtop, pas of ander hoogste punt in het terrein

Begin wandelpad (blauwe wandelaar): wegwijzer of splitsing van 2 paden

Rode vlag: opvallende markering op het terrein, meestal cairne

Boothelling: overzet (betalend) over meer

Brug: hang- of statische brug van enige omvang

Overtocht (geel andreaskruis): wad (brede maar ondiepe beek

Visgebied (groene vis): smalle beek, normaal ondiep

Schedel met gekruiste botten: breed en diep wad of ander gevaar

Tolhuis (slagboom): grens nationaal park of rendieromheining

Informatie (i): informatiepaneel

Kerk: religieus gebouw van de Sami of bezinningsplaats

Voeding:

Volgens de voedingsleer zou je voeding een verhouding van 15% proteïnen, 30% vet en 55% koolhydraten moeten bevatten Voor sommige sporten gaat men zelfs tot 70% koolhydraten.

Hou echter rekening met het feit dat vet meer calorieën bevat voor eenzelfde gewicht voeding.

Mijn menu is zodanig samengesteld dat ik in principe alles wat ik onderweg moet eten, los uit de hand kan eten. Dit is handig bij slechte weersomstandigheden en spaart bovendien gewicht uit aan verpakkingsmaterialen, besteken, enz…

Mijn dagrantsoen voor onderweg stop ik per dag in een afzonderlijke plastic zak. Als het dan regent, steek ik die zak op de plaats waar ik anders mijn regenjas steek, zodat de rugzak niet telkens open moet, wanneer je je energiepeil wat wilt aanvullen.

Ikzelf weeg ca. 74 kg. Wie zwaarder is, zal in verhouding iets meer nodig hebben.

Een menu moet voldoende gevarieerd zijn en moet uiteraard voor jou aanvaardbaar zijn.

Weet echter dat ik thuis ook wel iets anders eet dan dit.

Veel sportvoeding vermeldt reeds de samenstelling. Indien je deze niet terugvindt op de verpakking, zal je gebruik moeten maken van een algemene lijst met de samenstelling van voedingsmiddelen. Die vind je terug in een boek over dieetleer in de bibliotheek of op het internet.  Als je weet dat 1gr proteïnen of eiwitten overeenkomt met 17 kJ of 4kcal, 1 gr vet met 38 kJ of 9 kcal en 1 gr koolhydraten met 17 kJ of 4 kcal, dan kan je zelf aan de slag.

Naam: Gr.: Prot./

100gr:

K.hydr./100gr: Vet/

100gr:

Cal/

100gr:

KJ/

100gr:

Tot Cal: Tot KJ:
Mueslibar 75 5,8 72,1 6,4 380 1603 285 1202,25
Energie Bar 80 5,4 72,3 9,2 392 1653 313,6 1322,4
Chocolade noten 80 9,2 49,7 36 445,6 1856 356,48 1484,8
Snickers (Foré) 90 9,5 58 26 509 2128 458,1 1915,2
Salami 75 30 2 43 515 2135 386,25 1601,25
Emmental 135 25 0 30 370 1535 499,5 2072,25
Vriesdroog 240 16,8 56,6 11,9 403 1697 967,2 4072,8
Totaal: 775 3266,13 13670,95

De chocolade is meestal van Ritter Sport (Makro). Alternatieven vind je ook bij Lidl of Aldi Energy Bars vind je soms bij Aldi, maar in elk geval vind je die van Isostar bij Makro of Decathlon. Foré (namaak Snickers) vind je bij Aldi. Koop harde Muesli Lidl (No added sugar) repen en geen zachte, want daar blijft niet veel van over na een verblijf in je rugzak. Of je moet ze in een doos steken en dat weegt weer extra. Voorheen kocht ik kaassticks van Vergeer bij Makro, maar dit product wordt sinds de reorganisatie niet meet gevolg. Heden kocht ik  kaasblokjes van 135gr van Entre-Monts. Gezien dit het daggewicht verhoogde, heb ik de hoeveelheid salami verlaagd, waardoor zowel gewicht als calorieën in evenwicht bleven.

Praktisch:

Ikzelf zorg dat ik steeds mijn eten voor ontbijt en overdag mee heb vanuit België. Je kan Snickers en Mars, vis in blik, ham in blik, Knackebrod, Tunbrod en voor de rest alles wat er in gevriesdroogde vorm bestaat aan maaltijden, soepen, desserten ook kopen in de hutten van STF tegen stevige prijzen, gezien die op dezelfde wijze dienen aangevoerd te worden als het hout om de hutten te verwarmen en de brandstof voor overvaarten op de meren op Kungsleden. De gevriesdroogde maaltijden in de hutten zijn zowat 50% duurder dan in de buitensportzaak in België.

Wie dus een laag rugzakgewicht wil, dient die enkel mee te sleuren in functie van de volgende hut waar je bevoorrading kan vinden. (om de 2 dagen op Kungsleden, om de 3 à 4 dagen op het noordelijkste deel van Padjelantaleden).

De meeste hutten langsheen Padjelantaleden: Tarrasluoppal, Tuottar, Staloluokta, Arasluokta, Laddejakka en Kisuris zijn eigendom van Statens Naturvardsverkets (SNV), Info bij Fjällheten, Asgatan 20, 96231 Jokkmokk, 0971/12330

Internet: http://padjelanta.com

Op deze site vind je ook wat er te koop is in die hutten. Dit hangt af van de opzichter, waarvan er meestal 2 verschillende zijn per seizoen. Kijk dit dus na als je niet alles wil meesleuren van bij het vertrek.

In Staloluokta is er een “winkel”, genaamd Parfas Kiosk. In praktijk betreft het een groot tuinhuis, in het Sami dorp nabij de hut. Hij wordt aangeduid met een wegwijzer met geldbiljetten en is gelegen op de helling net boven het pad. Net onder de winkel staat er ook een wegwijzer met foto en de openingsuren 9 – 12 & 16 – 20 van maandag tot zaterdag. Op zondag enkel 16 – 20.

Assortiment van Parfas Kiosk:

Lang houdbaar: Gedroogd rendiervlees, verse vis, Pilsner worst, gehaktballetjes in roomsaus, ravioli Felix, ham in blik, kaas, boter, witte bonen, macaroni 500g, spaghetti 453g, aardappelpuree, UncleBen’s rijst snel, Spagheteria Carbonara, Spagheteria Kaas

Gevriesdroogd: Hotpot met cantharellen, Indiase stoofpot met kip / rijst en andere soorten.

Brood, e.d.: HusmanWasa, Wasa sport, muesli met rozijnen ICA, havermout 750 g, Melkpoeder 1 l, instant soep, thee, Nescafe in porties, vruchtenmengsels, gedroogde abrikozen, rozijnen, marmelade, perziken

Koekjes: Ballerina koekjes, Singoalla, Digestive 400g, Brago

Dranken: Coca Cola, Fanta, bier 3,5% alcohol, bier 2,8% alcohol, fruitsap

Chocolade: Verschillende soorten in verpakkingen van 100g

Diverse: Postkaart met postzegel, WC-papier, papieren zakdoekjes, gas 230 g, gas groot (type Optimus), ethanol (T Liquor 1 l), batterijen, Compeed (patch tegen blaren), Mosquito afweermiddelen, muskietenspiraal, maandverbanden Always, tandpasta, enz.

Je kan uiteraard ook je eten meesleuren voor de volledige tocht.  Ik had eten voorzien voor  9 etappes. Ik werkte hem uiteindelijk af in 8 dagen behoorlijk lange dagen van respectievelijk: dag 1: 5.30u, dag 2 & 3: 11u, dag 4: 9u, dag 5: 6.30u, dag 6: 4.30u, dag 7: 5u & dag 8: 7.15u. In theorie zou het nog in één dag minder gekund hebben.

Hoe korter je onderweg bent, hoe minder eten je moet meedragen. 2 dagen uitsparen betekent ruim 1,5 kg aan eten,dat je minder moet meedragen. Ervaring inzake je eigen calorisch verbruik is dus belangrijk als je de tocht op een dergelijke manier wilt aanvatten. Ikzelf ben vertrokken met 18,5 kg.

Tochtbeschrijving:

Kvikkjokk Fjällstation:

(STF), bemand van ca 16/06 t/m 24/09, 56 bedden, restaurant,  proviandverkoop, sauna, boottaxi richting Padjelantaleden, telefoon 0046/971/210.22 GSM: 0046/70/337.16.83 ,

RT90 coördinaten: X:7429970 Y: 1583700.

’s Avonds neem je nog een kijkje bij de indrukwekkende stroomversnellingen en de mooie kerk van Kvikkjokk. Hopelijk kan je slapen ondanks het gedruis van de rivier.

Busverbinding (www.ltnbd.se): lijn 93: Murjek – Jokkmokk, lijn 94:Jokkmokk – Kvikkjokk)  waarbij Murjek een station is op de lijn naar Stockholm of Abisko. Vroeger was dit één buslijn met een doorlopende dienst tussen Murjek & Kvikkjokk. Nu is er soms een lange wachttijd in Jokkmokk.

Dag 01: Kvikkjokk – Bobäcken(boot) –Njunjes Fjällstuga (-12km  +125m):

Bobäcken – Njunjes Fjällstuga: 3u00’

In de meeste gevallen vertrek je met de ochtendboot. De uurregeling vind je zowel aan het fjällstation, aan het begin van de straat en aan de steiger zelf. De uren vind je ook terug op het internet (www.battrafikikvikkjokk.se & www.ltnbd.se).

Bjorn Sarstad +4670/205.31.93 of +4673/901.37.00, Kenth Arvidsson +4670/351.67.50

Kostprijs : 200 SEK (2017)

Tussen 30/06 t/m 16/07: 09.30 & 13.00 heen vanaf Kvikkjokk, 10.00 & 13.30 terug vanaf Padjelantaleden

Tussen 17/07 t/m 19/08: 9,30, 13.00 & 16.00 heen vanaf Kvikkjokk, 10.00, 13.30 & 16.30  terug vanaf Padjelantaleden

Tussen 20/08 t/m 10/09: 09.30 & 13.00 heen vanaf Kvikkjokk, 10.00 & 13.30 terug vanaf Padjelantaleden

Buiten genoemde periodes (29/05 t/m 29/06 & 11/09 t/m 24/09) enkel na telefonische afspraak.

Bij de bootsteiger zelf, vind je een gesloten schuilhut met een GSM, welke aangesloten is op een autobatterij, waarmee je uitsluitend de nummers van de Bjorn Sarstad of zijn vervanger kan bellen. Er is hier tevens een droogtoilet, vuilnisbak en plaats om een paar tenten recht te zetten. Wie een oude kaart heeft zal zien dat er een pad doorloopt tot vlak tegenover Kvikkjokk, doch dit deel wordt niet meer onderhouden. Ook daar scheidt de Kamajakka je van Kvikkjokk zelf en ook hier is de boottaxi de enige manier om in Kvikkjokk zelf te geraken. Je zou dus kunnen vertrekken van een plaats genaamd Vallevare. Hiervoor moet je Bjorn vragen om je daar af te zetten, maar in praktijk doet bijna niemand dat tenzij die een dagwandeling naar de Prinskullen willen maken.

Als  Bjorn klanten heeft voor Vallevare, passeert hij dicht genoeg tegen het einde van de stroomversnellingen van de Kamajakka, om een fotootje te laten maken vanop de boot.

Als je van op de boot richting Padjelanta kijkt, zie je een mooie synthese van het Noord Zweedse landschap: een tot meer verworden rivier, moerassig grasland, in de lagere delen dennen, hogerop laagstammige zilverberken, en boven de duidelijk zichtbare boomgrens de fjäll met zijn korstmossen, korte grassen en bosbesstruiken.

Afhankelijk van je uur van aankomst in Bobäcken, zoek je ofwel snel een kampeerplaats voor de nacht of  loop je door zover je dat wenst. De afstand tot de Njunjes Fjällstuga bedraagt 12 km en zelfs met een zware rugzak doe je daar ca 3u over. Dat wijst op een terreinsnelheid van ca 4km/u, wat wijst op zeer licht en vlak terrein.

2km voorbij de bootsteiger bij Bobäcken passeer je een eerste grote hangbrug (PL0917) over de Vallebacken. Deze brug is recent vernieuwd en is naar Zweedse normen uitzonderlijk hoog boven het wateroppervlak. Je kan daar enkel maar uit concluderen dat hier samen met het smeltwater wel het een en het ander naar beneden komt.

500m verder passeer je langs de hoofdrivier en vind je een leuke kampeerplaats (PL0915). 3,5km verder vind je een kampeerplaats langs een zijriviertje (PL0914) en anderhalve kilometer verder meerdere plaatsen opnieuw langs de hoofdrivier. De rivier wordt hier geperst tussen 2 rotswanden, wat resulteert in stroomversnellingen met de nodige decibels tot gevolg.

100m verder word je ter hoogte van een wegwijzer (PL0910) van het oude pad weggeleid richting een nieuwe brug (PL0909). Vervolgens vol je de rivier stroomopwaarts tot je terug het historische pad bereikt (PL0908). Ondanks het feit dat dit pad slechts 3 jaar oud is, vind je het traject toch reeds terug op de digitale kaarten van www.freizeitkarte-osm.de .

Een kleine kilometer verder vind je een complex van twee bruggen (PL0907) over de westelijke arm van de Njunjeskarsa. Na hevige regenval, staat de zone tussen de verschillende bruggen ook gedeeltelijk onder water, waardoor het vinden van de juiste weg bemoeilijkt wordt en je beter geen lage schoenen kan dragen.

Opnieuw een kleine kilometer verder bereik je terug de hoofdrivier met kampeermogelijkheid (PL0903). Bij het binnen komen van Njunjes vind je tegenwoordig quadsporen L.  Aan een half afgebrande en deels gerestaureerde hut vind je een wegwijzertje richting Njunjes Fjällstuga. Je passeer hier door een zone met een zeer weelderige plantengroei. Hogerop bereik je een “pad” dat gemarkeerd is met oranje cairnes. Je volgt dit tot aan de Njunjes Fjällstuga.

Wie het pad in de omgekeerde richting volgt en geen tent bijheeft, zal vroeg (5u30) moeten aanzetten om de boot van 10u te halen.

Njunjes Fjällstuga (STF): (bemand van ca 26/06 t/m 10/09) 22 bedden, geen proviandverkoop, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7430190 Y: 1570280

 

Dag 02: Njunjes Fjällstuga  -Tarrekaise Fjällstuga  (7km  +80m)

Njunjes Fjällstuga – Tarrekaise Fjällstuga: 2u45’

Ondanks het feit dat het maar 7km is tot aan de volgende hut, doe je daar toch 2u45’ over.  Dat is iets meer dan 2 km/u en dat zegt meteen iets over de aard van het terrein. Hoe vlot het deel  naar de eerste hut liep, hoe moeizaam dit stuk is, vooral met veel op en af, deels drassige grond en vooral geen meter waar je echt kan doorstappen. Je dient je constant moeizaam te bewegen tussen de rotsblokken en de modder ertussen.

Aan de hut vertrek je richting toiletten. Er staat een pijltje J. Daarna gaat het langs een beekje via een drassig pad omhoog. Op de hoger gelegen delen heb je voor het eerst echt uitzicht. Pas een kleine 3km verder daal je terug af tot aan het water en vind je een kampeerplaats (PL0802). Maar ook langs de meeroever blijft het pad moeizaam verlopen tot aan de Tarrekaise Fjällstuga.

 

Tarrekaise Fjällstuga (STF): (bemand van ca 26/06 t/m 10/09) 26 bedden,  proviandverkoop, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7433300 Y: 1564880

Dag 03: Tarrekaise Fjällstuga – Sammarlappa Fjällstuga 12km  +20m)

Tarrekaise Fjällstuga – Sammarlappa Fjällstuga: 4u

 

Vanaf de Tarrekaise Fjällstuga is het pad weliswaar vlakker, maar daarom niet gemakkelijker. De gemiddelde snelheid van ca 3km/u wijst in die richting. Het pad is heel erg steenig, waardoor je constant je voeten tussen de stenen moet zetten en je ook niet vlot kan doorstappen. Daarnaast heb je ook te maken met modder. Er liggen wel planken over de meest drassige stukken, maar die zijn stilaan oud en er mochten er ook wat meer liggen. Doordat ze vak oud zijn, zijn ze soms in minder goede staat en bepaalde liggen ook deels onder het wateroppervlak, waardoor mensen ze vermijden, terwijl ze met goede watervaste schoenen (Lowa Renegade A/B) een beter optie zijn dan door de modder te gaan ploeteren naast de planken. Hou wel altijd rekening met het feit dat nat hout zeer glad is, bijna zo glad als bruine zeep….

Opvallend op het vlak van de planken is het verschil tussen de kwaliteit en de hoeveelheid planken binnen het Padjelanta Nationaal Park en erbuiten.  Binnen het park is er blijkbaar budget in overvloed. Buiten het park wordt het stilaan huilen met de pet op. Voor een buitenstaander is dit onbegrijpelijk, gezien het pad toch één geheel vormt en meestal ook als geheel gelopen wordt door de wandelaar. Alleen worden de hutten in het park uitgebaat door het park zelf en dus in praktijk door Sami en buiten het park door STF en dus meestal door niet-Sami.

Een tweede opvallend voorbeeld zijn de Sami wegwijzers, die er de laatste 2 jaar zijn bijgekomen. Ze zijn in het Sami en in veel gevallen moet je raden naar wat ze verwijzen, maar ze zijn wel voorzien van de kleuren van de Sami vlag: rood-blauw. Het is een beetje zoals in het Baskenland, waar de wegwijzers in het Baskisch zijn en de stafkaarten in het Spaans. Erg verwarren voor de toerist. Ook op de wegwijzers zelf zijn de verZweedste oude plaatsbenamingen vervangen door de Sami schrijfwijze. Dus wie fier is op zijn eerste versie van de BD10 kaart uit 1986 moet wel wat fantasie hebben bij het lezen van de benamingen op de nieuwe wegwijzers. (de eerste letter K werd vervangen door G en T door D).

Een eerste voorbeeld van die wegwijzers vind je aan de afslag naar de Vaimokstugan (19km). Hier staat een bordje naar Gurra, een oude Sami nederzetting(1,4km) en de Darreädnohyddan (1,2km) vermoedelijk de Tarraälvshyddan (NK103A – Rest Area), maar verwacht geen pad zoals je dat gewoon bent op Padjelantaleden. Als je het verschil aan den lijve wilt ondervinden, moet je maar gewoon eens het pad een 500-tal meter inlopen tot aan de eerste beek. Neem van mij aan dat je er met je gewone bergschoenen niet doorgeraakt zonder natte voeten :-(.

Tussen de Tarrekaise Fjällstuga en de afslag vind 2 kampeerplaatsen. Op de tweede plaats werd de tent opgezet voor de eerste nacht. 250m voorbij de afslag vind je een zeer brede grindbedding (PL0716), met ook een kampeerplaats langs de kant van de Tarrekaise Fjällstuga. Deze plaats is heel erg goed om rendieren te spotten. Aan de overzijde is het wel wat moeilijk om het vervolg van het pad te vinden, zeker omdat je bij het waden wat moet afwijken van de rechte lijn als je hier met je bergschoenen wil doorgeraken.

Anderhalve kilometer verder vind je opnieuw een kampeerplaats (PL0715) aan een beekje. Vervolgens gaat het pad een stukje omhoog en beweegt het zicht aan de voet van de helling en tussen de helling en de meer drassige rivieroevers. Het aantal beekjes neemt sterk toe. Door de combinatie van bomen en een eerder drassige ondergrond loopt dit stuk ook eerder moeizaam.

Anderhalve kilometer voor de Sammarlappa Fjällstuga beriek je opnieuw de rivieroever zelf en vind je zeer veel kampeerplaatsen die populair zijn bij vissers. 750m voor de hut verlaat je de oever weer tot in de buurt van de hut.

Sammarlappa Fjällstuga (STF): (bemand van ca 26/06 t/m 10/09) 18 bedden, geen proviandverkoop, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7441920 Y: 1558850

 

Dag 04: Sammarlappa Fjällstuga – Tarraluoppal (Darreluopal) Fjällstuga – (15km  +160m)

Sammarlappa Fjällstuga – Tarraluoppal Fjällstuga: 4u15’

400m voorbij de Sammarlappa Fjällstuga vind je een kampeerplaats aan de hoofdrivier. 2km voorbij de hut begint het pad sterk te klimmen richting de grens van het Padjelanta Nationaal Park (PL0528), welke gevormd wordt door de rivier in de Slittavagge. Onderweg vind je geen kampeerplaatsen meer. De eerstvolgende kampeerplaats vind je net voorbij de brug (PL0528). Reken op 1u30’ voor ruim 4 km.

Vanaf hier vind je een eerder vlak en open terrein en de reeds vermelde goede houten planken over drassige stukken. Dit resulteert in een hoge terreinsnelheid. Je klimt van ca 640m naar 700m. Verderop daal je wel weer een stukje onder de bomenlijn (PL520), waar het pad weer iets moeilijker en steniger wordt.

Uiteindelijk wordt de begroeiing zo verspreid, dat je de Tarraluopalstugorna van ver kan zien, gezien ze op een soort richel gelegen zijn. Je passeert een meertje (Tarraluopal) en 500m verder passeer je een helikopterlandingsplaats en een breed maar relatief ondiep wad (PL0510), dat je probleemloos kan passeren via de hogere stenen.

750m verder vind je de hutten.

Tarraluoppal Fjällstuga (SNV): (bemand van ca 29/06 t/m 05/09) 36 bedden: zes hutten, elk met zes bedden, waarvan één het hele jaar open is, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X: 7455843 Y: 1557026

Beperkte proviandverkoop:

Periode 1: 29/6 – 3/8 2017:  zelfgebakken brood, snoep, chocolade, gerookte forel, bier, worst.

Periode 2: 3/8 – 05/9 2017: hotdogs, pasta, hard brood, gedroogd rendierworst, melkchocolade, bier, Compeed pleisters, zelfgebakken brood op basis van beschikbaarheid.

 

Dag 05: Tarraluoppal (Darreluopal) Fjällstuga – Tuottar (Duottar) Fjällstuga (10km  +240m -40m)

Tarraluoppal Fjällstuga – Tuottar Fjällstuga: 3u15’

Vanaf de hut loop je richting de brug (PL508). Je dwarst deze en vat de klim aan richting het hoogste punt (PL507) en het naamloze meer achter dit hoogste punt. Vergeet vooral niet achterom te kijken richting dal.

Dit traject mag je als een van de mooiste van het Padjelantaleden beschouwen.

Vervolgens gaat het op bijna gelijke hoogte richting het Kietjaivejauratjah, dat je in de langsrichting volgt. Je dwarst de uitloop (PL504) via de hoge stenen.

Vervolgens klim je licht in de flank van een heuvel en volg je het Karrojauratjah in zijn langsrichting. Aan het einde van de heuvel daal je af richting een verbindingsrivier (PL503) tussen 2 kleinere meertjes. Je daalt verder af tussen 2 volgende meertjes waarvan het linker de naam Unna Tuottarjaure draagt. Hier kan je probleemloos kamperen (PL502). De tent werd hier opgezet voor de tweede nacht. Vandaar daal je af richting de Tuottar Fjällstuga.

Tuottar Fjällstuga (SNV): (bemand van ca 29/06 t/m 10/09) 32 bedden: Twee hutten, elk met vier bedden, vier hutten met zes bedden, waarvan één het hele jaar geopend is, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X: 7464002 Y: 1552979

Beperkte proviandverkoop:

Periode 1: 29/6 – 3/8 2017:  Verse zachte koekjes, chocolade ballen, Hard brood, theezakjes, hotdogs, pasta, gehaktballen, goulash soep, chili con carne, aardappelpuree, macaroni, noedels, instant soep, kaas, koekjes en chocolade

Periode 2: 3/8 – 10/9 2017: vers brood, knapperig brood, hotdogs, makreel en andere levensmiddelen in blik, pasta, tortellini, soepen, chocolade, koekjes, snoep, koffie en chocolademelk.

 

Dag 06: Tuottar (Duottar) Fjällstuga – Staloluokta Fjällstuga (18km  -320m)

Tuottar – Staloluokta Fjällstuga: 5u30’

De hutten liggen op een soort heuveltje in een bocht van een uitloop richting Tjekimjaure. De geverfde stenen staan een beetje in de verkeerde richting. Je loopt beter in zuiver noordelijke richting. Aldaar zijn stangen aangebracht die de ideale richting geven voor het dwarsen van deze uitloop (PL412). Hij is zeer ondiep, maar breed, waardoor  er probleemloos kan doorstappen met lichte bergschoenen. Aan de overzijde vind je een pad dat vlak tegen de oever van het meer loopt richting een tweede uitloop (PL411). Dit wad is ietsje moeilijker. Hier dien je wel degelijk over de hoge stenen te lopen. Het is daarom raadzaam om de stokken te verlengen. Ook hier zijn stangen aangebracht, die de ideale koers van doorwaden aangeven.

Vervolgens gaat het licht omhoog, om dan af te dalen in de Ratokjakka. Je blijft minstens 150m verwijderd van de rivier. Je klimt een heuvel op rechts van het meer Leltjauratj genaamd. Je daalt af van 800m naar 700m.  Je passeert de vroegere splitsing (PL0406) met het rechtstreekse pad naar de Tarraluopalstugorna, waarvan op het terrein niet veel meer zichtbaar is.

Je daalt af tot aan de Pallaurjakka  (rivier). De nieuwe brug (PL0405) ligt sinds 2015 130m stroomopwaarts. Dit moet zowat de derde brugsokkel zijn die je hier aantreft. Het zegt iets over de omstandigheden die hier heersen tijdens de smeltperiode. 200m verder kom je terug op het historische pad. 750m verder bereik je terug de rivier, maar hier is de oever erg hoog.

 

Je bereikt een zone met wilgenstruiken. Vanaf hier werden de houten planken vernieuwd. Dit gebeurde echter zonder het nodige inzicht. Ten eerste werd hout vervangen dat eigenlijk nog niet aan vervanging toe was en dat beter had kunnen gebruikt worden in de zone tussen Kvikkjokk en de grens van het Padjelanta Nationaal Park. Bovendien werd de vervanging uitgevoerd op automatische piloot, zonder enige gedacht met het oog op verbetering en uitbereiding richting drassige delen die niet door de oude planken reeds bedekt waren. Nu  ligt het niet versleten weggenomen hou en nog een deel nieuw hout daar te verkommeren. Een geval van oversubsidie en onoordeelkundig gebruik van overheidsgeld.

3km voor Staloluokta Fjällstuga vind je bij GPS PL0406 een laatste vrije kampeerplaats. Bij de hut van Staloluokta alwaar dit enkel kan tegen betaling. 1km voor de hut vind je de splitsing richting Pieskehaure (PL0405). Vlak bij de hut vind je de brug over de uitloop van de Luoppal.

Vanaf de brug kan je zowel richting hut als rechtstreeks richting oever van het Virihaure lopen.

 

 

Staloluokta Fjällstuga (SNV): (bemand van ca 29/06 t/m 10/09), 42 bedden: één hut met twee 6-persoonskamers, deel voor wassen en drogen waarvan één kamer het hele jaar geopend is, één grote hut met zes 4-persoonskamers, een tweepersoons kamers, twee VIP-kamers met twee bedden en een eigen keuken. Receptie, keuken en eetkamer, sauna aan het meer Luoppal, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X: 7469400 Y: 1538479

Helikoptertransport: http://www.fiskflyg.se/welcome-to-fiskflyg/ritsem-english/ritsem-staloluokta/ (1250 SEK/p)

In Staloluokta is er een “winkel”, genaamd Parfas Kiosk. In praktijk betreft het een groot tuinhuis, in het Sami dorp nabij de hut. Hij wordt aangeduid met een wegwijzer met geldbiljetten en is gelegen op de helling net boven het pad. Net onder de winkel staat er ook een wegwijzer met foto en de openingsuren 9 – 12 & 16 – 20 van maandag tot zaterdag. Op zondag enkel 16 – 20. Assortiment: zie voeding.

 

Dag 07: Staloluokta Fjällstuga – Arasluokta Fjällstuga  (10,5km +220m -200m)

Staloluokta Fjällstuga – Arasluokta Fjällstuga: 3u30‘

 

Vanaf de hut vertrek je richting meeroever. Je passeert onderlangs de winkel (PL0311 Afslag winkel). Je vervolgt je weg richting GPS PL0310, alwaar je de klim aanvangt. Deze klim is vrij brut, maar dat is redelijk normaal zowel in Zweden als in dit deel van de Padjelantaleden. Vergeet tijdens de klim ook niet achterom te kijken en te genieten van het uitzicht over het Virihaure

 

In de buurt van GPS PL0308 vind je een aantal meertjes met bijbehorende kampeermogelijkheid. Vervolgens klimt het pad nog verder tot 800m. Het blijft lang op gelijke hoogte om dan vanaf GPS PL0307 in rechte lijn af te dalen richting brug (PL0304).

In de zone tussen de brug en hut vind je in een bocht van de rivier ruime kampeermogelijkheden (PL0303). Door de veelheid van paden geraak je wel het zicht op het hoofdpad een beetje kwijt. Gelukkig zie je de hutten (PL0301) liggen.

Arasluokta Fjällstuga (SNV): (bemand van ca 29/06 t/m 05/09) 32 bedden: twee hutten met vier bedden, waarvan één het hele jaar geopend is, vier hutten met zes bedden, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X: 7475802 Y: 1542779

Beperkte proviandverkoop:

Periode: 29/6 – 05/9 2017: cakes, vis (gerookt of vers), gedroogd rendiervlees, chocolade, bier, hotdog broodjes, noedels

 

Dag 08: Arasluokta Fjällstuga  – Laddejakka (Laddejahka) Fjällstuga (13,5km +400m -400m)

Arasluokta Fjällstuga  – Laddejakka (Laddejahka) Fjällstuga: 4u15’

Vanaf de hut keer je in ongeveer dezelfde richting terug richting GPS PL0211. Wie niet aan de hut moet zijn kan hier een stukje afsteken, maar op het terrein is dat weinig zichtbaar. Je vervolgt in noordwestelijke richting naar de bergflank, die je opklimt. Je passeert bovenlangs het Arasluokta Sameviste. Je klimt tot een hoogte van 600m (PL0210) om vervolgens terug af te dalen richting de brug over de Miëlatno (rivier – PL0208).

De tent werd hier opgezet voor de derde nacht, maar 1km verder vind je een rustigere kampeerplaats (PL0206) dan aan de Miëlatno zelf. Je klimt verder tot een hoogte van 900m naar GPS PL0205, alwaar zich de vroegere splitsing van het pad naar het wad bevond.

 

Het pad gaat hier een beetje naar rechts om een rivierbedding omlaag te volgen. Op het einde is een deel van het pad behoorlijk sterk geërodeerd door de hellingshoek. De brug (PL0203) zelf is vrij moeilijk te zien. Langs beide zijden van de Laddejakka rivier is er kampeermogelijkheid.

Aan de overzijde loop je langs een rendierhek richting hut (PL0201).

Laddejakka Fjällstuga (SNV): (bemand van ca 29/06 t/m 05/09) 34 bedden verdeeld over 3 hutten: één hut met 5 kamers met 4 bedden, een 2-persoonsbed & een dagverblijf met catering, twee huisjes met zes bedden elk, waarvan één het hele jaar geopend is, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X: 7485802 Y: 1547079

Beperkte proviandverkoop:

Periode: 29/6 – 05/9 2017: gerookte forel, gerookte rendiervlees, cake, bier, frisdranken, snoep, hard brood, broodjes bier worst, pasta en gas.

Dag 09: Laddejakka Fjällstuga – Kisuris (Gisuris) Fjällstuga (23km -180m +170m)

Laddejakka Fjällstuga – Kisuris (Gisuris) Fjällstuga: 6u15’

Met 23km is dit het langste traject tussen 2 hutten. Toch loopt deze etappe vrij vlot, met een gemiddelde snelheid van bijna 4km/u.

Je verlaat de Laddejakka Fjällstuga en gaat onmiddellijk door de poort in de rendieromheining. Vervolgens klim je  op zijn Scandinavisch 140m recht omhoog. Vervolgen daal je licht af naar de  rivierbedding van de Viertjajakati. Je dwarst deze en aldaar vind je de wegwijzer die de splitsing aangeeft tussen het gemarkeerde pad en het ongemarkeerde pad over de Njerek (Gamla leden). Dit pad is weliswaar 6km korter, maar de kans dat je ook sneller bent, dan via het normale pad, is relatief klein. Bovendien kan je maar beter aangepast schoeisel bijhebben, wat niet behoort tot het opzet van deze tocht.

Je loopt op gelijke hoogte tot aan 2 opeenvolgende rendieromheiningen. Vervolgens daal je af tot ca 600m. Daarna gaat het heel langzaam verder omlaag tot aan het bruggencomplex Saluhavre (PL01V08). Aan het bruggencomplex kan je ook kamperen.

Na het bruggencomplex loop je over een soort richel in het landschap. Dat is logisch, gezien dit meestal droger is dan het omliggende laagland. Je dwarst drie bruggen. Aan de eerste twee kan je kamperen.

2km na de derde brug kan je ook kamperen. Hier werd de tent opgezet voor de vierde nacht, maar de tweede plaats is beter dan de eerste. Nog een kilometer verder dwars je een brug en bereik je het pad tussen het Kutjare samviste en de Kisuris (Gisuris) Fjällstuga.

Je slaat rechts af. Eerst loop je over planken door een drassig gebied. Op het einde ga je naar rechts en bereik je een richel naast dezelfde rivier, die je via de brug dwarste. Aan het begin van deze richel vind je een mooie kampeerplaats (PL0103).

Je verlaat deze richel en via een meer open gebied bereik je de Kisuris (Gisuris) Fjällstuga. Vlak voor deze hut is er ook kampeergelegenheid (PL0102).

Kisuris Fjällstuga (SNV): (bemand van ca 29/06 t/m 10/09) 34 bedden verdeeld over 3 hutten: één hut met 5 kamers met 4 bedden, een 2-persoonsbed & een dagverblijf met catering, twee huisjes met zes bedden elk, waarvan één het hele jaar geopend is, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X: 7496785 Y: 1559445

Beperkte proviandverkoop:

Periode 1: 29/6 – 3/8 2017:  Knacke-brood, noedels, broodjes

Periode 2: 3/8 – 10/9 2017: zelfgebakken brood, knapperig brood, gehaktballen, bier worst, chocoladerepen donker en licht, Snickers, kaas, gedroogd fruit en pasta.

 

Dag 10: Kisuris Fjällstuga – Akka Fjällstuga  – Änonjalme (14km -200m +40m)

Kisuris Fjällstuga – Akka Fjällstuga  – Änonjalme: 4u

Je verlaat de hut in westelijke richting en loopt richting rivier. Na de wegwijzer bij GPS PL0020 daal je af richting brug (PL0019). 250m verder bereik je de tweede brug (PL0017). Tussen de twee bruggen vind je kampeerplaats (PL0018) langsheen het pad dat Sarek binnenleidt via zijn hoofdas. Je dwarst een uitloper van de Snjuftjutis. 2,5km voorbij de brug vind je 2 kampeerplaatsen. 3km verder passeer je een brug (PL0014) met toilet, picknick en kampeergelegenheid. Opnieuw 3km verder vind je opnieuw 2 bruggen en terug 1km verder vind je de hoofdbrug over de Vuojatatno. Op de hoogvlakte boven de rivier vind je ruim kampeerplaats. Anderhalve kilometer verder passer je opnieuw een brug en nog 200m verder vind je een laatste kampeerplaats voor de  Akka Fjällstuga en de overzet. Nog 200m verder vind je de hut.

Akka Fjällstuga (STF): (bemand van ca 26/06 t/m 06/09) 30 bedden verdeeld over 2 hutten, geen proviandverkoop, sauna!!!, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X: 7505390 Y: 1566130

Anderhalve kilometer verder bereik je de bootsteiger bij Änonjalme. Gezien 03/09 de laatste dag was waarop er een namiddagbus was, werd er opgebroken om 05.30u met aankomst in Änonjalme om 11.00u, ruim op tijd dus voor de middagboot :-).

Het vaarschema van de overzetboot M/S Sorlule (2017):

24/7-10/9 03/7-23/7 25/6-8/9 03/7-03/9 24/7-10/9
DEP Ritsem 07:45 08:15 09:00 11:20 17:35
ARR Änonjalme 08:25 08:55 09:40 12:00 18:15
DEP Vaisaluokta 09.05 —— 10:20 12:40 ——
ARR Ritsem 10:05 09:45 11:20 13:40 19:00

 

Nadere inlichtingen via http://www.svenskaturistforeningen.se/en/Inspiration/1/Weather-Transports-etc/Transports-in-the-mountain1/Boats-in-the-mountain/

In 2017 koste de overvaart voor leden 250 SEK.

Ritsem Fjällstuga:

Ritsem Fjällstuga (STF): (bemand van ca 16/06 t/m 24/09) 80 bedden verdeeld over 26 kamers,proviandverkoop, Camping voor caravans en mobilhomes, telefoon 0973/42030, RT90 coördinaten: X: 7515180 Y: 1570600

Gedurende  het volledige seizoen geraak je met de bus (www.ltnbd.se) altijd weg uit Ritsem als je de ochtendboot neemt. Van 16/6 t/m 03/9 geraak je ook nog weg met de middagboot. Met de avondboot geraak je enkel de volgende dag weg uit Ritsem.

16/6-03/9 03/7-24/9
DEP Ritsem 14:00 10:15
ARR Kebnats 16:15 12:30

In 2017 kostte de busrit naar Kebnats 167 SEK. Op de bus kan je enkel met een betaalkaart betalen (no cash).

In Kebnats sluit de boot naar Saltoluokta steeds aan op de bus. De oversteek neemt slechts een kwartiertje in beslag. In 2017 kostte de overvaart 120 SEK.

Door de aanwezigheid van de hoogspanningsleidingen, de stuwdam en windmolen bij Suorva, word je opnieuw met je neus op de realiteit van onze beschaving gedrukt.

Wie beschikt over een goed gevulde beurs, kan hier eten in het restaurant en een douche nemen met water opgepompt met elektriciteit van de stuwdam. Dat laatste is inbegrepen in de prijs van de overnachting (www.svenskaturistforeningen.se).

Saltoluokta Fjällstation: (bemand van ca 16/06 t/m 24/09) 100 bedden, restaurant,  proviandverkoop, sauna, boottaxi, telefoon 0973/410.10, RT90 coördinaten: X:7480200 Y: 1616500.

Bedenkingen bij Saltoluokta – Kvikkjokk:

Het vervelende van het traject tussen Saltoluokta en Kvikkjokk is dat de etappe tussen 2 overvaarten relatief kort (9km) is, daar waar de wachttijd tussen de overvaarten lang is.

Indien je de ochtendboot haalt in Änonjalme kom je in Saltoluokta aan om 12.30u. Gezien de avondboot in Sitojaure om 17u vaart, geraak je daar niet op tijd.

Indien je de middagboot haalt in Änonjalme kom je in Saltoluokta aan om 16.30u. Indien je zeer lang doorloopt en de volgende dag zeer vroeg opstaat, kan je eventueel de ochtendboot in Sitojaure om 9u halen. De avondboot resulteert in dat geval in een zeer lange wachttijd.

Indien je de ochtendboot in Sitojaure haalt, wacht jou een wandeltijd van 3u gevolgd door een wachttijd tot 17u. Indien je de avondboot van 17u haalt, dien je lang door te lopen en vroeg op te staan om de ochtendboot om 9u te halen.

Indien je in Aktse de avondboot haalt bereik je in 2u30’ (scherpe tijd) Rittak. Vandaar haal je in één dag Kvikkjokk.

Wie op de hutten loopt is gebonden aan 4 dagtrajecten. Met een tent lukt het in 3.

 

Dag 11: Saltoluokta Fjällstation – Sitojaure Fjällstuga  (20 km +400m -160m)

Saltoluokta Fjällstation – Sitojaure Fjällstuga: ca 5u.

Je verlaat het dennenbos rond het Saltoluokta Fjällstation (400m) en vervolgens klim je tussen de berken in zuidelijke richting tegen de bergflank op.

Je bereikt de Autsutj vallei op en hoogte van ca. 700m. Het pad volgt de hoge oever boven de gelijknamige rivier. Iets voor halfweg vind je de Autsutsjvagge schuilhut. Vanaf hier blijft het pad dichter bij de rivier. Op de waterscheidingslijn slalommen we tussen een paar meertjes en wisselen we van valleiwand. We klimmen vervolgens tot 800m over een uitloper van de Tjirak (berg), om dan definitief af te dalen naar de Sitojaure Fjällstuga (740m).

Sitojaure Fjällstuga: (bemand van ca 16/06 t/m 24/09) 22 bedden, geen proviandverkoop, private boottaxi, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7461900 Y: 1613960.

Dag 12: Sitojaure Fjällstuga – Aktse Fjällstuga  (9 km +200m –400m)

Sitojaure Fjällstuga – Aktse Fjällstuga: ca 3u

Deze dag begin je met een boottocht van 4 km over het Kaska en Kabta meer. Wie hier wil roeien is een beetje gek. De boeien die de route over het meer aangeven zijn vaak verbleekt, waardoor je ze moeilijk ziet liggen. Let dus op de uren van de boot (9 en 17u) en maak dat je op tijd bent. Het gashendel wordt stevig opengedraaid en op het smalste deel tussen de 2 meren worden er scherpe bochten genomen tussen de bakens die de vaarroute aangeven en dit ook aan hoge snelheid Leg je rugzak niet te dicht bij de boeg en zorg dat je je regenvest aanhebt tijdens de overvaart, want het is door de vaarsnelheid vrij fris.

Tel:0046104016347
Tel:

 • 0046730799603
 • 0046761143566

Prijs: 200 SEK, Naseizoen (4/9 – 24/9): 300 SEK!!!!!

Email:Sitojaure@hotmail.com
Contact person: Lars Blind

Aan de Svine windschuilhut vertrekt het pad in zuidwestelijke richting, door een zeer moerassig gebied, toegankelijk gemaakt door de ons vertrouwde loopplanken.

Op 750m bereik je de boomgrens, waarna een steile rechte klim van 200m volgt (van een pad in zigzag hebben de Scandinaviërs nog nooit gehoord.) De zuidoostelijke uitloper van de Taresaive (berg) valt op door de vele grote keien waarmee hij bezaaid is.

Wie hier naar Skierfe wil, kan over de hoogvlakte tussen de grote keien door zijn weg zoeken. Je loopt dan best op GPS, want Skierfe is vanaf dit punt niet zichtbaar. Lager vind je weligere bodembegroeiing, wat het lopen bemoeilijkt. Net voor we opnieuw de boomgrens bereiken, vind je naar rechts een pad dat naar Skierfe. Na 500m bereik je reeds een eerste zeer modderig stuk, waarin je je gewone bergschoenen aardig kan besmeuren. Aangepast schoeisel is aan te raden, gezien dit geen gemarkeerd pad is. De afstand tot Skierfe bedraagt de ruim 7 km en je dient 400 hoogtemeters te overwinnen. Het laatst deel is wegloos en puur klauterwerk.

Voor wie de volledige klim naar Skierfe niet ziet zitten, is het toch een aanrader om eventjes die 500m droge meters van het pad te overbruggen. Aan het einde van dit droge deel heb je reeds een veel mooier uitzicht op de Rapa delta dan van op Kungsleden zelf.

De Rapa Delta zelf is de meest beruchte toegang tot Sarek vanwege de vele modder. (Er werden wel planken gelegd, maar verwacht er geen Kungsleden pad).

Vanaf de splitsing dien je nog ca 250 hoogtemeters af te dalen tot aan de hut.

Aktse Fjällstuga: (bemand van ca 16/06 t/m 24/09) 34 bedden, proviandverkoop, buitendouche met koud water, boottaxi door de opzichters van de STF hut, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7452590 Y: 1608400.

Dag 13:  Aktse Fjällstuga – Parte Fjällstuga (21 km +320m –380m)

Aktse Fjällstuga – Parte Fjällstuga: 5u15’

Deze dag begin je met een afdaling van 1km van de hut tot aan de bootsteiger. Let dus goed op de uurregeling in de hut. Je dient je overvaart in de hut te reserveren. Reken op ruim 20’ vanaf de hut tot aan de bootsteiger. De boot maakt zowel oversteken over het meer richting Parte (3km) als overvaarten  richting Rapadalen voor de Sarek trekkers. (200 SEK 2017)

Uurregeling overvaart: 22/6-24/9
Aktse–Laitaure 9.00 en17.00
Laitaure – Aktse 9.30 en 17.30

Aan de overzijde vind je de Laitaure Rastskydd, voor diegenen die ’s avonds hun boot gemist hebben. Het pad vertrekt in zuidwestelijke richting door het dennenbos, tot we na 2 km de grens bereiken van het Sarek Nationaal Park. Groot is het verschil met de Belgische door mensen onderhouden en aangeplante bossen. Dit is oerbos, behalve op het pad, omdat je anders meer erosie door nieuwe paden creëert :-(. Omgevallen bomen blijven liggen. Hier vecht elke plant voor ruimte en licht.

Het pad gaat eerst in westelijke en later opnieuw in zuidwestelijke richting. Langzaam vatten we de vrij steile klim tegen de flank van de Partekietje aan. Op een hoogte van 750m bereiken we de boomgrens en genieten we voor het laatst van een onbelemmerd uitzicht op de omgeving We passeren de relatief grote Rittak Vindskydd, die in juli wondermooi tussen de bloemen staat, en begeven ons vervolgens naar de smalle pas tussen de Faunaive en Huornatj. Eenmaal voorbij deze pas verlaten we definitief de hoogvlakte tot Kvikkjokk. Bij de derde brug verlaten we ook Sarek. Twee kilometer verder vinden we de Parte hut aan een moerassige uitloper van het Sjabtjakmeer.

Parte Fjällstuga: (bemand van ca 16/06 t/m 24/09) 26 bedden, geen proviandverkoop, hulptelefoon, RT90 coördinaten: X:7440170 Y: 1593090.

Dag 14:  Parte Fjällstuga -Kvikkjokk (16 km +100m –250m)

Parte Fjällstuga –Kvikkjokk: 4u30’

De tiende en laatste dag lopen we de  steeds door het bos in zuidwestelijke richting. De enige manier om je positie te bepalen zonder GPS is aan de hand van de rivieren, meren en vennen die je onderweg passeert. Verder zie je enkel bomen. Wanneer je uiteindelijk het geraas van de Kama rivier hoort, weet je dat je einddoel Kvikkjokk vlakbij is.

De stroomversnellingen zijn imposant, de kerk is wondermooi. Opdracht volbracht.

Kvikkjokk Fjällstation: (bemand van ca 16/06 t/m 24/09) 56 bedden, restaurant,  proviandverkoop, sauna, boottaxi richting Padjelanta Leden, busverbinding (www.ltnbd.se) met Jokkmokk en Murjek (trein naar Stockholm of Abisko www.sj.se ), telefoon 0971/210.22 GSM: 070/337.16.83 , RT90 coördinaten: X:7429970 Y: 1583700.

Camping, niet behorend tot het fjällstation.

De bus van Kvikkjokk naar Jokkmokk vertrekt om 05.45u. Ticket tot Jokkmokk ca 150 SEK. Busverbinding (www.ltnbd.se): lijn 93: Murjek – Jokkmokk, lijn 94:Jokkmokk – Kvikkjokk, waarbij Murjek een station is op de lijn naar Stockholm of Abisko. Vroeger was dit één buslijn met een doorlopende dienst tussen Murjek & Kvikkjokk. Nu is er soms een lange wachttijd in Jokkmokk.

Eindconclusie:

Padjelanta zelf is een ideale tocht als kennismaking met Lapland en Scandinavië. Wat minder gladgestreken dan Kungsleden. Weinig technische moeilijkheden in verhouding tot tochten die je kan maken in Noorwegen. Landschappelijk zeer mooi. Hier gelukkig nog geen Fjällräven Classic.

De hier voorgestelde terugkeer via Kungsleden is ideaal voor personen die met eigen vervoer richting hoge noorden reisden. Het traject is drukker belopen dan Padjelantaleden, maar ook later in het seizoen te bewandelen (24/09) dan de Padjelantaleden, waar alles sluit vanaf 10/09.

Raadpleeg voor je vertrek de gedetailleerde plaatselijke weerberichten die je aantreft in de inkom van het Kvikkjokk Fjällstation of thuis en via smartphone via http://www.yr.no/ .

Het is de beste site voor deze regio, maar nooit perfect.

Weet echter zelfs indien men op een dag 0mm regen voorspelt, het toch nog kan regenen. Het blijft Scandinavië. Soms kan het zinvol zijn je vertrek wat te verlaten indien je voldoende speelruimte hebt. De dag voor mijn vertrek was behoorlijk slecht weer voorspeld en dat is mij dan ook ter ore gekomen in de verhalen van trekkers die in de tegenovergestelde richting liepen. Het hele zomerseizoen van 2017 blijkt relatief slecht geweest te zijn. Dit kan je ook afleiden uit de waterstand van het Akkajaure op het einde van Padjelantaleden. Als de bootsteigers op hun hoogste stand staan, was het een regenrijke zomer :-(.

Ikzelf mag niet klagen over het weer tijdens mijn tocht. Weinig zon, maar ook niet veel regen. Tenzij je heel veel ervaring hebt in Scandinavië is de kans dat je dagtochten van 11u in de regen maakt eerder klein. In de week na mijn aankomst in Kvikkjokk daalde de dagtemperatuur tot 5° met beduidend grotere hoeveelheden neerslag. Weet dat je op dergelijke ogenblikken ook te maken kan krijgen met sneeuw of hagel op de hoogvlaktes. Hou ook daar rekening mee in je planning.

Coördinatenlijst (WGS84):

Advertentie