Wenen – Nice 2

 Algemene info bij het reisverslag.

Reisverslag Wenen – Nice (deel 2)

Rosenbach – Merano.

Landen: Oostenrijk, Italië en een klein beetje Slovenië

Streek: Kärnten – Zuid-Tirol (Alto Adige)

Traject: Rosenbach – Merano

Periode:  22/07/17 t/m 12/08/17

Reisgezelschap: solo

Openbaar vervoer:.

Heen:

 • Alle stations naar Keulen via Brussel Zuid: 35€. (b-rail.be )
 • Keulen – Stuttgart (15’ te laat, waardoor aansluiting gemist)
 • Stuttgart – München (35’ te laat). Prijs Keulen – München in combinatie met nachttrein: 52,70€
 • München(23.35u) – Villach (04.00u) (Zitplaats): 49€
 • Villach (na 07.00u) – Rosenbach: 5,80€ alles geboekt via de site van oebb.at

Terug:

 • Latsch – Merano (4,00€ aan de automaat, elk uur, op het uur)
 • Merano – Innsbruck via Bolzano, in combinatie met nachttrein: 25,90€. Opgelet: in Merano stopt de trein uit Latsch op hetzelfde perron als de vertrekkende trein naar Bolzano. Niet aarzelen: het perron oversteken en instappen, want de trein naar Bolzane vertrekt bijna onmiddellijk (Aanduiding bestemming enkel op de displays binnen in de trein :-(, niet op het perron of langs de buitenzijde van de trein, tenzij aan de kop en de staart van de trein.)
 • Innsbruck (20.44u) – Keulen (08.15u) via Nurenberg (halte van 01.00 tot 03.30) (Zitplaats 29,0€), alles geboekt via de site van oebb.at
 • Keulen naar alle stations via Brussel Zuid: 26€. (b-rail.be )

Laat voldoende marge tussen de verschillende treinen om eventuele vertragingen op te vangen.

Logies:

 • Berghutten eigendom van de Öav, CAI of privaat. Een deel van de hutten op de Kärnischen Höhenweg is verplicht centraal boekbaar via de site van het Öav) Korting als je lid van een bergsportvereniging bent. Lager is goedkoper dan Zimmer (kamer, maar je hebt iets meer privacy en bescherming tegen snurkers of andere lawaaimakers, maar het blijft relatief. In een hut van de bergsportvereniging kan men je geen overnachting weigeren als je lid bent, maar dat kan op een noodlager zijn, als de hut officieel vol zit.
 • Hotels meestal geboekt via booking.com . Een paar werden gemaild, als ze niet beschikten over een eigen site. (Prijzen tussen 40 en 55€ voor een kamer met ontbijt)

Reizen kost:

 • Middag- of avondmaal (hoofdschotel) ca 10,00 – 12,00€ (Wienerschnitzel – friet)
 • Pizza: 7,00 – 10,00 €
 • Sla ca 2,50 – 5,00€
 • Taart ca 3,00€
 • Rode wijn: 3,40 tot 7,00€ per 25cl.

Totaal reisbudget: 1050€

Betalingswijze:

 • Cash
 • Elektronisch betalen in de hotels is meestal mogelijk. (Visa/Maestro)
 • Bancontact (Tot in de kleinste dorpen, is er wel één of meerdere bankautomaten te vinden)
 • Visa/Mastercard (wordt aanvaard, eventueel mits een toeslag, maar reken er niet op). Sommige hotels rekenen erop via booking.com . Dit staat in de betalingsdetails: betaald op voorhand, geen annulering mogelijk, of u hoeft zich geen zorgen te maken over de betaling, geniet maar van je vakantie (hier dien je enkel de verblijfstaks cash te betalen).

Reisliteratuur:

Rother gidsen www.rother.de :

 • Kärnischen Höhenweg
 • Alpenüberquerung Wien – Lago Maggiore (nieuw sinds zomer 2017)

Stafkaart: enkel de digitale reliëfkaarten in het toestel Garmin 62 ST GPS, samen met de geselecteerde kaarten uit de bundel Alpen via htpps//freizeitkarte-osm.de . Dit toestel kan 10.000 Tracklog points opslaan. Het weegt 200gr met batterijen en verbruikt 2 AA batterijen per drie dagen indien je niet logt. Gezien ik hoofdzakelijk gebruik maakte van hotels, gebruikte ik oplaadbare batterijen en het ladertje bij mijn Nikon fototoestel.

Internet:

www.cheaptickets.be

www.brusselsairlaines.com

www.austrian.com

www.via-alpina.org

www.rother.de

www.berghutten.be

www.meteoalpin.com

www.wiki.openstreetmap.org/wiki/hrp (tracklogs)

Persoonlijke gegevens:

Man, 1,79m 74kg

mountainman@scarlet.be

 

Reisverslag Wenen – Nice (deel 2)

Rosenbach – Merano.

Inleiding:

Na 3 maal de Alpen doorkruist te hebben van noord naar zuid (München-Venetië, Öberstdorf –Verona en GTA en een doorsteek van de Pyreneeën via de HRP, moet een mens maar iets nieuws verzinnen. Op de GTA ontmoette ik een vrouw die van Wenen naar Nice onderweg was in één seizoen. Een interessante uitdaging, maar gezien ik niet over zoveel vakantie beschik zonder loopbaanonderbreking te nemen, heb ik besloten om het project op te splitsen in 5 delen. Dit is het verslag van het tweede deel.

Daar waar München – Venetië een tocht betreft van 3 weken alpien en 1 week “vlak” met een totaal te overwinnen hoogteverschil van ca 25000 hoogtemeters en de E5 Oberstdorf  -Verona afklokt op ongeveer 21000 hoogtemeters, dien je voor het eerste deel van Wenen – Nice (Wenen – Rosenbach) te rekenen op minstens 23000 hoogtemeters in combinatie met een afstand van in totaal 520km, en dat in 21 dagen. Voor dit deel (Rosenbach – Merano) klok je af op 420km in combinatie met ruim 25.000 hoogtemeters. Kort samengevat betekent dit meer dan 1000 hoogtemeter op en af in combinatie met 20km per dag.

Dat is veel. Dat is zeer veel. En dus komt het erop aan om de grenzen van je lichaam te kennen en deze vooral niet te overschrijden.

Belangrijk is dus om niet alleen je eigen lichaamsgewicht laag te houden, maar ook je rugzakgewicht zo veel mogelijk te beperken. Ken ook je materiaal: goede schoenen en vooral een paar stokken zijn onontbeerlijk.

Fysieke voorbereiding:

Hoe beter je fysieke conditie bij het vertrek, hoe groter de kans is, dat je van je reis zal kunnen genieten. Misschien heeft het bij mij met het toenemen der jaren te maken, maar ik geraak steeds meer overtuigd van de noodzaak van  een goede fysieke voorbereiding. Wandelen in de Ardennen is goed, maar het gevoel van een klim 2500m in combinatie met een afdaling van nog eens 1000m kan je er toch niet evenaren. Een bij de Klim- & Bergsportfederatie gewaardeerde kuitenbijter is het GR traject Bouillon-Vresse, waar je qua stijgings- en dalingsmeters en beetje in de buurt komt van de normale dagtrajecten.

In 2007 ben ik 10kg afgevallen, om de simpele reden dat je niet alleen elke kilo uitrusting die je meedraagt moet torsen, maar ook elke kilo overgewicht. En dus heb ik mijn BMI tot onder de 25 gebracht en die zal daar vanaf heden ook blijven.

Uitrusting en voeding:

Kledij op het lichaam:

– schoenen:

Voor langer tochten met een redelijke technische moeilijkheidgraad, maak ik heden meestal gebruik van een combinatie van 2 schoenen, namelijk:

 • Een paar approach schoenen type A (The North Face Hedgehog Fastpack GTX)
 • Een paar bergschoenen van het type C (La Sportiva Evo Trek) voorzien van een Vibram Mulaz zool. Deze heeft zeer goede contacteigenschappen op natte stenen, maar slijt wel snel, waardoor deze redelijk duur in het gebruik zijn. Als alternatief kan ook een paar bergschoenen van het type A/B (Lowa Renegade Mid) voorzien van een normale Vibram zool, gezien er op dit traject weinig echt technische stukken zijn.

– stel sokken: bij voorkeur 2 van goede kwaliteit (Decathlon Quecha Forclaz 900, 25€ per 2 paar, wat relatief duur is, maar ik liep er blarenvrij mee, mogelijks ook te danken aan de verbeterde Hedgehog Fastpack)

– bermuda (mijn persoonlijke voorkeur, maar je wordt vreemd aangekeken. Nadeel: je hebt meer last van de soms weelderige plantengroei. Opletten voor brandnetels, berenklauw en teken. Vooral voor dit laatste kan een lange broek je een vals gevoel van veiligheid geven. Na elke passage door lang gras je benen controleren is geen overbodige luxe, en dan mis je er nog… Vooral in de recent (5 à 10 jaar) gekapte bossen, met veel grassen en andere bodembedekkers, die niet begraasd worden L. Een mogelijk alternatief voor dit deel betreft een lange broek van het merk Ayacucho, verkrijgbaar bij A.S Adventure, welke voorzien is van een verfstof waaronder een insecticide is gemengd. Hierdoor is deze stof minstens 3 jaar werkzaam.)

– synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met lange of korte mouwen ( te koop: soms in Aldi, altijd in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)

– sporthemd met zonnefactor 30 (Aldi of AS Adventure Ayacucho AM Shirt met anti-mug behandeling, werkt meestal ook tegen teken)

– zonnehoedje (Decathlon, met zeer brede rand)

 

Kledij in de rugzak:

– fleece windstopper

– Gore-tex jas met kap of regenhoed (Outdoor Research). (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon)

– een zonnebril met hoge filteringgraad, zonnecrème (beschermingsfactor 20 of hoger) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)

– reserve synthetisch T-shirt en slip

– stel reserve sokken

– zomertrekkingbroek (Mammut met Schoeller Dryskin, Decathlon of AS Adventure Ayacucho AM Pants met anti-mug behandeling, werkt meestal ook tegen teken).

– stel lage wandelschoenen type A met Gore-tex tegen de regen en het natte gras (zie hoger)

 

Andere uitrusting:

– telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen) Koop bij voorkeur stokken van de merken Leki, Komperdell of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren.

– stijgijzers (niet nodig tenzij je extreem vroeg zou vertrekken).

– rugzak van ca. 60 liter (Quecha Symbium 60 van Decathlon) Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi.

– een donzen slaapzak (niet nodig, een zijden lakenzak volstaat)

– 1 handdoek van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden. Reeds verkrijgbaar bij Aldi)

– 1 washandje met 100ml douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een tube scheerzeep van  Nivea of Somersets English Shaving Oil (AS Adventure 15ml) en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen/netstroom.

– een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier

–  bij voorkeur een drinkzak met slang met een gezamenlijke inhoud van 3 liter (Enkel aan de hutten ben je verzekerd van min of meer goede kwaliteit van water. Bij andere bronnen heb je geen garanties inzake de kwaliteit van het water, en dan heb ik het vooral over fecale besmetting door vee L.)

– waterfilter van Care Plus/Sawyer met bijbehorende drinkzak. Op 25 jaar zonder slechts één maal pech gehad, maar toch…

– micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker

– persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, ibuprofen, Dafalgan (paracetamol), Rinomar (tegen neusloop) Imodium (generisch: loperadomine tegen diaree), tekentang, (zie hoger). Budgettip voor wie dicht bij de Nederlandse grens woont: paracetamol, loperadomine & ibuprofen zijn voorschriftvrij en spotgoedkoop te verkrijgen in de Lidl in Nederland.

– reserve plasticzakken

– naald en draad

– tube handwaszeep (1 voor 2 personen)

– GSM (dekking niet overal verzekerd) of Thuraya satelliettelefoon voor wie het kan of wil betalen. Een Spot Gen 3 of soortgelijk toestel is ook een optie.

– oriëntatiemiddelen: stafkaarten (zie hoger), kompas en/of GPS.

 

Voeding:

Het ontbijt is in de meeste hotels in Oostenrijk is meestal veel beter dan in de Oostenrijkse berghutten, maar ook daar zijn de laatste jaren serieuze vorderingen gemaakt. De tijd van drie schijfjes droog bruin brood zijn bijna overal verleden tijd. In veel hotels en zelfs al in veel hutten vind je een ontbijtbuffet, waar je jezelf vrij kan bedienen. In tegenstelling tot mijn normaal eetgedrag thuis, eet ik in de bergen zeer grote ontbijten, omwille van het grote calorisch verbruik in de loop van de dag. Met een goed ontbijt geraak ik tot aan de middag. In hotels waar het brood individueel aangeboden wordt, dien je bij te vragen en ook alles te eten, wat er verkrijgbaar is, inclusief cornflakes of andere populaire ontbijtgranen. Indien je dit doet, dien zelf je minder mee te dragen en/of supplementair aan te kopen en kan je meestal tot aan de middag voort. Reken voor een lunchpakket in hotel of hut op 8 à 10€.

In de Oostenrijkse hutten schijnt men in gedachte nog in een ander tijdperk te leven, namelijk het tijdperk waar het voedsel nog op de rug van een mens omhoog gedragen wordt, zoals in de Adolf Nossberger op de Wiener Höhenweg, en zelfs daar heb ik extra brood bij gekregen. Brood wordt in zeer veel Oostenrijkse hutten behandeld alsof het goud is, terwijl de meeste beschikken over een materiaallift of bevoorraad worden via een dienstweg. Bij de zeer hoog gelegen hutten gebeurt dit per helikopter en daar speelt de transportkost wel een rol, maar dat blijven de uitzonderingen. Feit is dat de sommige Oostenrijkse hutten nog zeer magere ontbijten aanbieden en dat ze dan ook niet verwonderd moeten zijn  dat ze klanten verliezen aan hotels in het dal, met hun groter comfort en ontbijtbuffetten en vergelijkbare prijzen voor wie niet per sé in een viersterrenhotel wil slapen.

Tijdens deze reis heb ik dus enkel wat noodvoorraad meegesleurd. Volledigheidshalve geef ik nog mijn gebruikelijk verkorte cursus voedingsleer mee :-).

Ikzelf weeg ca. 74 kg. Wie zwaarder is, zal in verhouding iets meer nodig hebben.

Een menu moet voldoende gevarieerd zijn en moet uiteraard voor jou aanvaardbaar zijn.

Weet echter dat ik thuis ook wel iets anders eet dan dit.

Veel sportvoeding vermeldt reeds de samenstelling. Indien je deze niet terugvindt op de verpakking, zal je gebruik moeten maken van een algemene lijst met de samenstelling van voedingsmiddelen.

Die vind je terug in een boek over dieetleer in de bibliotheek of op het internet.  Als je weet dat 1gr proteïnen of eiwitten overeenkomt met 17 kJ of 4kcal, 1 gr vet met 38 kJ of 9 kcal en 1 gr koolhydraten met 17 kJ of 4 kcal, dan kan je zelf aan de slag.

Naam: Gr.: Prot./

100gr:

K.hydr./

100gr:

Vet/

100gr:

Cal/

100gr:

KJ/

100gr:

Prot: K.hydr: Vet: Tot Cal: Tot KJ:
Mueslireep 63 5,5 77 9 418 1765 3,465 48,51 5,67 263,34 1111,95
Energie Bar 80 5,4 72,3 9,2 392 1653 4,32 57,84 7,36 313,6 1322,4
Chocolade noten 40 9,2 49,7 36 564 2353 3,68 19,88 14,4 225,6 941,2
Snickers (Foré) 50 10 50,9 27,9 500 2090 5 25,45 13,95 250 1045
Peperkoek 40 3,2 74 1 323 1371 1,28 29,6 0,4 129,2 548,4
Totaal: 273 17,745 181,28 41,78 1181,74 4968,95
%: 6,50% 66,40% 15,30%

 

De chocolade is meestal van Ritter Sport (Makro). Alternatieven vind je ook bij Lidl of Aldi .

Energy Bars vind je soms bij Aldi, maar in elk geval vind je die van Isostar bij Makro of sportzaken. Foré (namaak Snickers) vind je bij Aldi. Koop harde Muesli repen en geen zachte, want daar blijft niet veel van over na een verblijf in je rugzak. Of je moet ze in een doos steken en dat weegt weer extra.

Reservatie van hotels & hutten:

Voor dit deel van deze reis heb ik alle overnachting vanuit België gereserveerd. Daarbij waren slechts drie hotels welke via www.booking.com geboekt werden. Een paar werden gemaild, als ze niet beschikten over een eigen site. (Prijzen tussen 40 en 55€ voor een kamer met ontbijt)

Berghutten eigendom van de Öav op de Kärnischen Höhenweg zijn meestal centraal boekbaar van op de site van het Öav. Korting als je lid van een bergsportvereniging bent. Lager is goedkoper dan Zimmer (kamer, maar je hebt iets meer privacy en bescherming tegen snurkers of andere lawaaimakers, maar het blijft relatief.

Volledigheidshalve geef ik de telefoonnummers vermeld op de eigen website van de hut of overnachtingpunt of andere bron op het internet op. Weet echter dat sommige hutten moeilijk bereikbaar zijn. Weet dat het in praktijk soms moeilijk is om zelfs gewone GSM nummers te bereiken, gezien wij een internationale verbinding moeten opbouwen. Afzeggen van gemaakte reservaties in hutten kan probleemloos in de hutten (behalve in het Hohweissteinhaus (10€). In hotels worden daar soms kosten voor aangerekend (zie site van booking).

Oriëntatie – GPS:

Met een GPS toestel alleen ben je niet veel. Je moet het voeden met data.

In het verslag wordt naar deze punten verwezen door een Garmin volgnummer (WNDDDXX).

De tracklogs zijn deels afkomstig van de Via Alpina, deels van Rother gidsen met tracklog en deels van tracklogs, gevonden op het internet en eigen verbindingen tussen voorgenoemde trajecten, opgebouwd via de Freizeitkarten.

Daarnaast moet je overnachtingpunten vinden op wandelafstand, waarbij je soms moet afwijken van de ideale lijn. Veel routes van de Via Alpina volgen de graad, en dat levert dus veel hoogtemeters op. Een verstandige keuze van route in functie van het aantal hoogtemeters dringt zich dus op.

Wie zijn huiswerk gedaan heeft, zal op het terrein weinig problemen tegenkomen, qua oriëntatie.

Opgegeven hoogtemeters:

De opgegeven hoogtemeters werden bepaald op basis van de op het terrein gemaakte tracklogs op het terrein. Een geaccumuleerd effect van meetfouten is niet uit te sluiten. Een opgave op basis van referentiehoogtepunten betekent meestal een grove onderschatting van de effectieve hoogteverschillen. Gezien de GPS permanent aanstond, zouden de meetfouten echter zo beperkt mogelijk moeten zijn.

In praktijk heb ik vastgesteld dat een tracklog welke gemaakt werd op het terrein resulteert in kleinere meetfouten dan een die thuis gemaakt werd op een digitale kaart.

Via Alpina:

De Via Alpina volgt heel vaak de graadroute of de meest spectaculaire route. Tijdens een meerdaagse trektocht is dit niet altijd ideaal, tenzij je jong en zeer enthousiast bent. Dit leidt namelijk tot zeer veel hoogtemeters en dus heb ik ervoor gekozen om niet overal het voorgestelde traject te volgen en te kiezen voor iets meer realistische totalen van hoogteverschillen.

Alpenüberquerung Wien – Lago Maggiore:

Dit betref een nieuwe gids sinds de zomer van 2017. In combinatie met de gids  van de GTA (Grande Traversata delle Alpi – in 2 verslagen terug te vinden op deze site) vormt deze gids een kant en klare route van Wenen naar de Middellandse Zee.

Elke auteur maakt keuzes, net zoals ik keuzes gemaakt heb in de planningsfase en de uitvoering van deze tocht. De keuzes door de auteur gemaakt lijken mij op kaart fysiek en technisch lastiger dan bepaalde keuzes welke ik maakte inzake trajectkeuze. Dit is vooral het geval in de buurt van de Drei Zinnen Hütte, de Rifugio Lagazuoi en de Sellagruppe. Voor het eerste deel van deze tocht is dit ook nog het geval in het Triglav gebergte.

De fundamentele vraag die zich stelt bij de trajectkeuze is de volgende: zoek je een traject dat je met een grote mate van waarschijnlijkheid zal kunnen afwerken in alle weersomstandigheden, wat noodzakelijk is in het geval van een doorlopende trektocht of voer je dit uit in kortere stukjes als het mooi weer is. Indien je zoals de auteur reeds in Oostenrijk woont is deze laatste optie veel gemakkelijker realiseerbaar en kan je kiezen voor technisch moeilijkere trajecten. Maar als je als Laaglander eerst duizend km moet reizen om je bestemming te bereiken, dien je misschien een veiliger scenario in overweging te nemen en de keuzes die door mij gemaakt werden te overwegen.

Heenreis:

Zie hoger.

Dag 022 Rosenbach – Faak am See    16,0km     +490  -520

 

Met rust: 4u00’, zonder rust: 3u45’

Nota voor dag 022 t/m 025:

Normaal was het de bedoeling omhier de Via Alpina te volgen. Gezien ik echter in een weekend vertrok, bleek Gasthof Baumgartnerhof volgeboekt te zijn. Hierdoor ben ik afgedaald naar Faak amSee. Voor mijn vertrek heb ik getracht op alle mogelijke manieren om Gasthof Wurzenpass (restaurant & bivak) te contacteren, doch ik kreeg op geen enkel ogenblik antwoord. In Faak heeft men nogmaals getracht om het Gasthof Wurzenpass telefonisch te contacteren, maar ook dat bleek niet te lukken. Men heeft mij toen afgeraden om daarheen te gaan. Ik ben toen via het dal naar WN02601 Gasthof Neuwirth gegaan in WN02437 Thörl-Maglern gegaan en ben daar 2 nachten gebleven op om schema te blijven. In Gasthof Neuwirth heeft men mij de sluiting van het Gasthof Wurzenpass bevestigde alsook de verkoop van de bivak-hut, die blijkbaar eigendom was van het Öav, maar werd doorverkocht aan een private eigenaar, die ze nu privaat gebruikt, waardoor aldaar heden geen overnachtingen mogelijk zijn.

Alternatieven: ofwel via het dal stappen of trachten te liften van de Wurzenpass tot het dal voor overnachting.

Je verlaat het station van Rosenbach (WN02201) naar links via de toegangsweg. Je passeert het Gasthaus Matschnig (WN02200). Je vervolgt je weg evenwijdig met het spoor tot de weg via een tunnel onder het spoor doorgaat. Hier sla je links af en keer je een stukje terug evenwijdig met het spoor. Je neemt de tweede “straat” rechts. Je dwarst een tweede maal een spoor via een brug en vervolgt steeds rechtdoor. Je passeert een wegwijzer met aanduidingen naar meerdere vakantiehuizen (WN02202). Aan een Kruisbeeld (WN02203) is er een splitsing: rechts is openbaar, links is ca 100m  privé. Beiden komen weer samen vlak voor de brug over de A11. Je dwarst deze en vervolgt steeds rechtdoor in westelijke richting.

Bij GPS WN02205 Schemernitzen 724m, vind je een eerste gele wandelwegwijzer met aanduidingen van de Rossalm en de Berthahütte (richting grens). Bij GPS WN02206 verlaat je de wit-rood-wit markeringen en vervolgt de weg rechtdoor (ongemarkeerd). Aan een eerstvolgende T-splitsing (WN02207 Links) sla je links af. Je vervolgt in westelijke en later noordwestelijke richting. Bij GPS WN02211 vervoeg je terug de Via Alpina. 300m verder bereik je het Gasthof Sticker – Türkenkopf (WN02212).

Daar waar de hoofdweg een haakse bocht naar rechts maakt, vervolg je rechtdoor richting Ischnig en Martinihof. Bij GPS WN02217 vind je opnieuw een aanduiding richting Martinihof. Wat verder dwars je een rivier waar je afhankelijk van de waterstand toch wat meer aandacht voor moet hebben bij het dwarsen (WN02218). 250m verder bereik je het Buschenschenke Ischnighof (WN02220).

Een goede 500m verder vind je de afslag naar het WN02401 Gasthof Baumgartnerhof.at . Maar gezien dit in het weekend vaak volzet is, zal je eventueel alternatieven moeten zoeken in Faak am See. Hiertoe vervolg je langs de weg richting Gasthof Martinihof-Faakersee.at (N02222), een gasthof dat goed te doen heeft bij dagjesmensen en fietsers, gezien het via het asfalt bereikbaar is vanuit Faak.

Je daalt af via het asfalt tot GPS WN02225, alwaar je dit rechtdoor verlaat. Je daalt steil af via een mountainbikeroute genaamd “shorty”door het bos en bereikt een vlakker weidegebied. Onderlangs de berk bereik je een betere weg die je volgt tot aan het asfalt. Hier volg ja naar links. Je verlaat de hoofdweg naar rechts in een haakse bocht. Je volgt de Weinbergweg tot deze de Rotschitzabach dwarste. Hierna sla je rechts af in de Faakerseestraße, welke je volgt tot aan de spoorweg, die je dwarst via een ondertunneling. Aan de overzijde dwars je de hoofdweg om verder te gaan via de Bahnhofweg. Op het einde vervolg je naar rechts in de Seeufer-Landesstraße. Je passeert hier een geldautomaat en een Spar supermarktje op weg naar de Karwanken Lodge (WN02228).

Karwanken Lodge (WN02228):

Seeufer-Landesstraße  2, 9583 Faak am See

Tel: +43/6603814903

+43/42542279

www.booking.com

www.karwanken-lodge.at

info@karwanken-lodge.at

Kamer met ontbijt: 39€ (eenpersoonskamer, eigen sanitair en TV. Tax: 1,70€

’s Avonds:

Forel met peterselieaardappelen (14,50€) met kleine sla.

25cl rode wijn: 3,60€

Schnaps: gratis

Totaal: 58,80€

 

’s Middags:

Gemengde sla met gebakken kip: 9,30€

Mineraal water 33cl:  (beiden niet aangerekend)

 

Ontbijt (buffet): vanaf 8.00u (zondag):

Brood (witten en bruine broodjes en sneden bruin brood), ontbijtgranen, 3 soorten kaas, 4 soorten vlees, ei naar keuze, 3 soorten, confituur, Nutella, boter, koffie of thee, fruitsap, 2 soorten meloen, appels

Dag 023-024 Faak -Thörl-Maglern   25,7km    +500   -350

 

Met rust: 6u15’, zonder rust: 5u30’

Zoals hoger reeds vermeld, betreft dit een dalvariante.

Van de Karwanken Lodge daal je aft tot aan het kruispunt aan de Spar winkel. Hier sla je rechts af. Je loopt via een grind fietspad door een natuurgebied. Wanneer je op een kruispunt komt aan het einde van dit gebied en het fietspad rechts verdergaat, ga je rechtdoor en onmiddellijk links via een smal pad door een weidegebied in de richting van de kerk. Je dwarst het spoor en vervolgt naar rechts evenwijdige ermee tot aan een tunnel. Hier ga je onder het spoor door en vervolg je evenwijdig met het spoor in dezelfde richting. Wat verder dwars je opnieuw het spoor, ditmaal gelijkgronds en vervolg je opnieuw evenwijdig aan het spoor.

Na een sociale wijk, verlaat je het spoor en sla je links af. Op het einde ga je een beetje naar links en vervolg je in dezelfde richting via een wegje achterlangs huizen. Je komt uit op een grotere weg (Finkensteiner Straße) aan een groot hotel. Via deze weg dwars je de rivier om de grote weg onmiddellijk te verlaten via een kleinere, die kort evenwijdig met de rivier verloopt om er dan van weg te gaan, opnieuw evenwijdig met de Finkensteiner Straße.

Vanaf hier ben je op een mountainbike route. Aan het laatste huis eindigt het asfalt en gaat over in een landweg, die behoorlijk begroeid is en weinig gebruikt lijkt. Na het dwarsen van een hoogspanningslijn bereik je een werf en kom je terug uit op een betere weg.

Je bereikt een kruispunt, alwaar je een 50-tal meter naar rechts gaat om dan links af te slaan en verder te gaan in de oorspronkelijke richting.

Je bereikt Korpitsch en aan het einde ervan vind je een wegwijzer richting Arnoldstein. Aan de volgende tweesprong dien je links aan te houden (geen aanduiding). Bij GPS WN02410 bereik je opnieuw een betere weg en dien je rechtdoor te gaan via een poort, richting een kapel met bank (WN02411) en bron. 250m verder draait de weg in noordwestelijke richting om op gelijke hoogte te blijven. Je bereikt de Wurzenpassstraße (WN02412), die je dwarst. 75m verder sla je aan een bank rechts af en opnieuw 75m verder links af. 400m verder ga je op een tweesprong links af.

Je bereikt Lind (WN02416), alwaar je rechts afslaat om 100m verder opnieuw links af te slaan. Aan het kerkhof vind je banken en water (WN02417). 900m verder dien je rechts af te slaan richting B83. Hier volg je het fietspad evenwijdig aan deze weg naar links over een afstand van 130m om na het dwarsen van een beek terug links af te slaan en de B83 te verlaten. Na 150m sla je rechts af en dan dien je een 50-tal meter verder zeer goed op te letten, want je verlaat het asfalt via een stijgend bospad naar links en dat is enkel met verftekens aangeduid. Je volgt dit pad over een afstand van 1,3km alvorens je aan het einde van een open plek opnieuw een betere weg bereikt (WN02423),  die je volgt in dezelfde richting.

Aan een T-splitsing bereik je Arnoldstein en vervolg ja naar links. Je komt uit op de Marktplatz en blijft op gelijke hoogte tot aan een wegwijzer (WN02423), alwaar je links afslaat richting kerkhof en sportpark. Ook aan het kerkhof vind je banken.

Je vervolgt in dezelfde richting tot aan de rivier , die je dwarst via de brug naast de hoofdweg. Je vindt hier tevens een Lidl (WN02430).

Je gaat niet onder de B83 door, maar blijft langs dezelfde kant als de fietsbrug en slaat vervolgens links af, om na een bocht de oorspronkelijke richting terug in te nemen. Een km verder dwars je de A2 autosnelweg. Je bereikt een betere weg (WN02432), die je richting Maglern (WN02433) volgt. Hier blijf je evenwijdig aan de B83 slalommen tot wanneer je de spoorweg bereikt. Hier kan je via een veldweg rechtdoor het asfalt verlaten tot aan de brug over het spoor, dat je dwarst. Je komt uit op de B83. Aan de overzijde van de straat ben je terug op de Via Alpina en vind je een wegwijzer richting Freistritzer alm (WN02436).

Het Gasthof Neuwirth (WN02601) vind je een 700-tal meter verder langs de B83.

Gasthof Neuwirth (WN02601):

Unterthörl 19, 9602 Arnoldstein

Tel: +43/42558232

gasthof-neuwirth@aon.at

Kamer met ontbijt: 48€ HP (eenpersoonskamer, eigen douche, gemeenschappelijk toilet)

Nota: aanvankelijk was de kamer gereserveerd voor één nacht, maar gezien de onmogelijkheid om aan de Wurzenpass te overnachten, werd er telefonisch nagevraagd of 2 nachten ook mogelijk was. Dit bleek geen probleem. Men wou mij zelfs een betere kamer aanbieden voor dezelfde prijs, maar een kamer aan de voorzijde betekent meer straatlawaai en dus heb ik de kamer aan de achterzijde behouden.

Avondmaal:

Pompoensoep, Wienerschnitzel met aardappelpartjes in de schil, Zachertorte

25cl rode wijn: inbegrepen

Ontbijt (buffet): vanaf 7.00u

Brood (2 witte broodjes en 3 sneden bruin brood), kaas, vlees, confituur, Nutella, boter, koffie of thee, fruitsap (Men brengt brood bij als de mand leeg is :-)).

 

Dag 025 Thörl- 3-Landenpunt  8,0km   +1000   -150

Met rust: 2u30’, zonder rust: 2u15’ (heen), 2u (terug)

Na een voormiddag met onweer, klaarde het na de middag uit.

Gezien de symboolwaarde van het Drielandenpunt, besloot ik om daarheen te gaan.

Je keer tterug richting spoorwegbrug en dwars deze. Je daalt af richting kerk en het kruispunt nabij GPS WN02434. Je dwarst dit en daalt verder af richting laatste woning. In een haakse bocht neem je een pad richting een voetgangersbrug, waarlangs je de rivier dwarst. Je klimt aan de overzijde tot aan de sokkel van het viaduct. Je gaat niet  onder de autostrade door, maar klimt in een haarspeldbocht tot het niveau van de autosnelweg. Je dwarst deze via een brug en volgt deze in oostelijke richting. Je bereikt een kruispunt, alwaar je rechts afslaat. Je bereikt een soort boerderij/vakantiewoning, alwaar je links afslaat en de betere grindweg omhoog neemt. Dit wijkt af van de tracklog van de Via Alpina, maar is een betere weg. De weg maakt een haarspeldbocht thv GPS WN02512. Bij GPS WN02513 vind je een wegwijzer en vervolg je rechtdoor. Bij GPS WN02510 bereik je opnieuw een wegwijzer.

Bij GPS WN02508 is het pad dusdanig vernield door bosbouw dat het beter is om op de grindweg te blijven. 1km verder bereik je een kruispunt, alwaar je scherp rechts gaat. 70m hoger bereik je terug het officiële pad bij GPS WN02505 en ga je naar links verder. Vanaf hier klimt het pad langs de grensgraad naar het Drielandenpunt.

Je vindt er drie monumenten op drie verschillende plaatsen, waarbij de eenheid sterk benadrukt wordt ;-).  Boven vind je een wegwijzer die de Wurzenpass aangeeft 1u15’.

Er was een opening in de bewolking, maar die bleek slechts van korte duur, want de afdaling werd afgelegd in de regen, gelukkig hoofdzakelijk in een bosrijke omgeving.

 

 

Gasthof Neuwirth (WN02601):

Unterthörl 19, 9602 Arnoldstein

Tel: +43/42558232

gasthof-neuwirth@aon.at

Avondmaal:

Soep, Kotelet met gebakken aardappelen in de schil en sla, taart (rustdag)

25cl rode wijn en schnaps: inbegrepen

 

Ontbijt (buffet): vanaf 7.00u

Brood (2 witte broodjes en 3 sneden bruin brood), kaas, vlees, confituur, Nutella, boter, koffie of thee, fruitsap (Men brengt brood bij als de mand leeg is :-)).

Dag 026 Thörl -Feistritzeralm   16,3km   +1850   -800

Met rust: 7u00’, zonder rust: 6u30’

Officieel begin (of einde) van de Kärnischen Höhenweg (KGW). De eerste aanduiding vind je tegenover de spoorwegbrug, maar als je toch in Gasthof Neuwirth slaapt, sla je links af in het eerste straatje naast het hotel en loop je daar omhoog.

Bij GPS WN02603 verlaat je de verharde weg en begint het feitelijke pad. Je bereikt een betere weg nabij GPS WN02604. Er zouden hier verder ook afsteekjes moeten zijn, maar die zijn onduidelijk. Ook via de weg geraak je omhoog, iets langzamer, maar dan ook met minder zweet J. Bij GPS WN02606 ben je terug op pad. Ook bij WN02607 moet je opnieuw de weg volgen. Bij GPS WN02609 volg je definitief een pad. Bij GPS WN02610 vind je een waterbron. Je klimt in de buurt van de grensgraad en dat betekent dat het steil omhoog gaat.

Je bereikt de Kapin (WN02611). Je klimt verder omhoog richting Göriacher Alm (WN02612). Hier sla je links af. Op een tweesprong gaat het naar rechts. Je keert terug naar de grensgraad. Bij GPS WN02616 bereik je een zadel. Je klimt verder naar de Kapinberg (WN02618).

Je daalt af richting het Bartolosattel (WN02622). Onderweg krijg je te maken met bosbouw wat soms hinderlijk is. Na het Bartolosattel gaat het terug omhoog dicht bij de grens.

Net onder de Schönwipfel verlaat je de grens naar een zadeltje er net voorbij. Je verlaat het bos en dan wordt het pad onduidelijk. Je klimt via een vaag spoor verder omhoog.

Boven vind je een wegwijzer en een gebouwtje. Je slaat rechts af in de richting van het Schönwipfel-Schutzhaus (WN02625). Bij GPS WN02626 ga je naar links. Je daalt weer af langs de grensgraad richting Pletschasattel – Sella di Pleccia (WN02627 – 1617). Vandaar ga je via weiden weer omhoog richting WN02629 Gozman (1795), om net onder de top terug af te dalen richting Feistritzer Alm (WN02701). Dit is een alm met vakantiehuisjes, waarbij de Feistritzer Alm de functie van ontmoetingsplaats en dorpscafé vervult.

Feistritzer Alm (WN02701):

Schutzhütte oi Sternig

9613 Feistritz An Der Gail

Tel: +43/69917242520

sabine.schager@gmail.com

open: half mei tot half oktober, 08 t/m 20u, maandag t/m zondag

 

Beperkte kaart, hoofdzakelijk koud:

Worst met brood (warm): 5€

Gulashsuppe: 4,50€

Bretteljause: 9€

25cl rode wijn: 4€

Thee: 2€

Overnachting: 20€

Douche: 3€

 

Ontbijt:

Donker bruin brood, kaas, vlees, confituur, boter, koffie of thee, geen fruitsap (Brood: wat weinig, bijvragen!!!).

Nota: je merkt dat men hier meer gericht is op het café, dan op eten en trekkers

 

Dag 027 Feistritzer – Egger Alm   14,3km   +650   -950

Met rust: 4u30’, zonder rust: 4u15’

 Het vertrek van de  Feistritzer Alm is wat moeilijk omdat er in het weidegebied maar weinig duidelijke sporen zijn. Je moet al wat verder in de diepte kijken om die te zien en de oriëntatie van de wegwijzers leidt ook tot wat verwarring. Het eerste duidelijke witrode merkteken vind je bij GPS WN02702. Je daalt langzaam richting bosrand en vervolgt evenwijdig aan de stroom tot je aan een tweesprong komt (WN02703). Hier sla je rechts omhoog af richting Starhand – Dolinza Alm (1499).

Op het Lomsattel (WN02705 – 1459m) moet je naar links richting Starhand (WN02706). Voorbij het Wirtshaus vervolg je bij een volgende wegwijzer (WN02707) rechtdoor richting Gortschacher & Dellacher Alm. Je dwarst de rivier en vervolgens verlaat je de weg voor een pad dat de haarspeldbochten in de weg afsnijdt.

Je klimt richting een zadel onder de Starhand (WN02710 – berg). Vanaf hier daal je terug af door bos. Je bereikt een betere weg (WN02712), waarvan je onmiddellijk de haarspeldbocht afsnijdt richting Gortschacher Alm (WN02713). Hier volg je de hoofdweg naar links, waarna je weer stijgt. Bij GPS WN02714 verlaat je weer de weg voor een pad dat de haarspeldbochten afsteekt. Je bereikt de weg terug bij GPS WN02715, waarna je een via een breder wad de rivier dient te dwarsen. Je klimt kort, om dan de weg te verlaten door een draadafsluiting te passeren en via een mindere weg terug af te dalen. Je bereikt weer een wad, alwaar je over het smalste deel moet springen tussen 2 stenen, waarna je terug klimt via een trappad naar een weg. Je vindt hier een wegwijzer (WN02720).

Vervolgens klim je via een moeilijk koeienpad tot GPS WN02721 vanaf waar de hellingshoek daalt en het pad verbetert. Bij GPS WN02722 bereik je het asfalt, waarlangs je afdaalt richting WN02725 Dellacher Alm, die volstaat met vakantiehuisjes. Vanaf hier volg je de “drukke” asfaltweg richting Egger-Alm en de Alte Kaserei (WN02801).

Alten Kaserei (WN02801):

Schutzhütte oi Sternig

9620 Hermagor-Pressegger See

Tel: +43/

elisabeth.buchacher@gmx.at

open: half mei tot half oktober, 08 t/m 20u, maandag t/m zondag

 

Beperkte kaart met de toeristische klassiekers:

Wienerschnitzel: 9,80€

Sla: 2,50€

12,5cl rode wijn: 1,80€

Overnachting met douche: 28€, tax: 1,70€

 

Ontbijt:

Donker bruin brood (zeer weinig, bijgevraagd, 1!!!! snede bekomen :-(), 4 stukjes kaas, rookvlees, yoghurt met bosbessen, confituur, boter, koffie of thee (’s avonds muntthee besteld, ’s morgens bleek dat zwarte thee).

Nota: opnieuw een zaak die meer gericht is op dagjesmensen dan op trekkers. Warme keuken slechts tot 17.30u, wienerschnitzel al uitverkocht om 16.00u :-(.

Dag 028 Egger Alm – Nassfeld   11,5km   +650   -450

Met rust: 3u30’, zonder rust: 3u30’ (tot Plattner, Nassfeld zelf: +20’)

Je volgt het asfalt 250m dalwaarts, waarna je links afslaat in een weg afgesloten door een poort. Je dwarst eerst de beek en klimt dan naar de bosrand. In het bos stijg je verder en maak je ondertussen een bocht in tegenwijzerzin. Je dwarst een beek, rondt een tweede uitloper en dwarst nog een beek. Je vervolgt richting einde van een kom onder het Kersnitzensattel (WN02804). Je passeert onderlangs het feitelijke zadel en vervolgt het ronden van de kom via de tegenoverliggende zijde tot aan het Stallensattel (WN02807 – 1498m).

Aan de andere kant daal je langzaam af richting Stutenbodensattel – Sella della Spalla (WN02809 – 1432). Net onder deze col vind je nog een wegwijzer (WN02808), net als op de col zelf. Je klimt evenwijdig met de grens tot 1500m, om dan op gelijke hoogte te blijven. Je verlaat het bos en komt in een skigebied met een drassig stuk, alvorens je de weg naar de WN02812 Garnitzenalm (WN02812 – overnachting mogelijk) bereikt.

Hier volgt een korte klim en traverse tot aan een kunstsneeuwmeer dat je rondt in wijzerzin. Vervolgens klim je verder richting een zadel boven Nassfeld. Je daalt af via het Geotrail richting Watschiger Alm (WN02822) & Plattner (WN02901).

Plattner (WN02901):

9631 Hermagor-Pressegger See

www.plattner.at

reception@plattner.at

Öav-verdragshuis: je krijgt hier korting op een overnachting op Lager met je lidkaart van de bergsportvereniging. Het hotel zelf is relatief duur (70€), maar dat zijn de hotels die open zijn in Nassfeld nog meer. Velen daarvan hebben 4 sterren, de ander zijn gewoon gesloten in de zomer.

Ook het Lager in Plattner is overduidelijk op skiërs gericht.

Öav-overnachting op Lager met ontbijt: 26,40€ te betalen bij aankomst.

Avondeten à la carte tot 19.30 (bestellen):

Cordon bleu friet: 14,90€

Gemengde sla : 4,40€

25cl Blauer Zweigelt (de goedkoopste) : 5,00€ (niet echt goedkoop dus).

 

Ontbijt (buffet): vanaf 7.00u (J)

Brood (witten broodjes en sneden bruin brood), ontbijtgranen, 1 soort kaas, 4 hespenworst, gekookt ei, 3 soorten, confituur, honing, boter, koffie of thee (automaat), fruitsap, yoghurt.

Ontbijtruimte in de kelder, nabij de kamers. Vermoedelijk is het ontbijt in het hotelgedeelte ook chiquer (hepenworst L), maar verder geen grote klachten.

Winkel in Nassfeld (WN02902 Voeding  8 – 13u & 15–19u):

Beperkt assortiment, gericht op toeristen: veel chips, chocolade, drank, beperkte koeling en verse producten, persoonlijke verzorgingsproducten, pasta, reist en sauzen en Loctite Flex Gel om schoenen te lijmen (schoenen mee hersteld tot einde Kärnischen Höhenweg.

Naast de voedingswinkel vind je de geldautomaat (WN02903) met daarnaast ook een buitensportwinkel en verderop ook nog een Intersport (WN02906 – open).

Dag 029 Nassfeld – Zollnersee Hütte 22,9km +1250 -1150

Met rust: 8u00’, zonder rust: 7u30’

Je daalt af via de weg tot het hotel Berghof (WN02902 – gesloten, enkel winter), tegenover de grenspost. Je vervolgt richting Nassfeld en aan de eerste parking aan de linker kant vind je een aantal wegwijzers (WN02902A): O3, KHW, Rudnigalm. Hogerop vind je identieke aanduidingen. Je rondt alweer een kunstsneeuwmeer. Bij GPS WN02913 kan je naar links of via de Rossalm (WN02914). Bij GPS WN02917 komen beiden terug samen en klim je naar de graad, alwaar je de gebruikelijke skiliften vindt. Je daalt onmiddellijk terug af tot ca 1700m, waarna je de klim naar het Rudnigsattel (WN02924) aanvat.

Op het Rudnigsattel (WN02924) ben je eindelijk verlost van de lelijkheid van het skigebied rond Nassfeld. Je loopt op gelijke hoogte onder de Crete Rosse, een prachtige rots waar je de gelijknamige Via Ferrata vindt. Onder je zie je het rode Bivacco Ernesto Lomasti (WN02926 – 1900). Je vat de afdaling aan richting Rattendorfer Schneid (WN02932).

Vervolgens gaat het weer omhoog richting de Lanzenkopf (WN02935 – 1893). Daarna daalt het weer af richting de Sella di Cordin – Kordin Sattel (WN02937 – 1776). Hier ga je door het poortje en wissel je van kant van de grens. Dit kan ook nog via een poort ter hoogte van de wegwijzer nabij GPS (WN02938). Je daalt verder af naar een zadel (WN02939) onder de Gugel (WN02940). Van het zadel daal je af naar een grindweg aan de ander kant van de Gugel. Deze weg daalt in zuidwestelijke richting. Je bereikt een wegwijzer (WN02942) richting Italië en de Passo di Melédis – Straniger Sattel (1613). Je vervolgt op de weg in westelijke richting een tweede wegwijzer 250m verder. Hier sla je rechts af richting Straniger Alm (WN02944). Opgelet: De tracklog op de Via Alpina website stemt hier niet overeen met de aanduidingen op het terrein. De weg rechtdoor is iets langer.

Aan de Straniger Alm (WN02944) kan je iets eten of drinken om jezelf te versterken voor de volgende klim (Alcohol is daarbij niet echt raadzaam J). Je daalt achter de hut af naar de beek, die je dwarst via een brug voor wandelaars. Een goede 50m verder verlaat je reeds de weg voor een pad naar links (WN02946). Je klimt bijna in rechte lijn tot 1700m, waarna het pad eerst in noordelijke richting en vervolgens terug in westelijke richting draait. Je bereikt opnieuw een wegwijzer, waar je terugkeert op de tracklog van de Via Alpina (WN02947). Je blijft op het pad en klimt nog wat verder tot een zadel en een volgende wegwijzer (WN02948). Vervolgens volg je een pad dat duidelijke zichtbaar is in de flank van de berg. Het pad blijft grotendeels op gelijke hoogte. Je passeert onderlangs de Passo Lodinut – Nöblingpass (WN02950  – 1817). Je daalt een beetje af en klimt vervolgens richting een pasje (WN02951) boven de Zollnersee (WN02952). Je volgt het meer in de langsrichting. Je daalt af richting de Zollnersee Hütte (WN03001).

Zollnersee Hütte (WN03001):

9635 Dellach

www.alpenverein.at/zollnerseehuette/

 zollnersee-huette@oeav-obergailtal.at

00436769602209

Overnachting op Lager met HP: 41,00€.

Avondeten (19.30u):

 • Soep met vermicelli
 • Wienerschnitzel met sla
 • Desert

25cl Blauer Zweigelt: 5,20€ (niet echt goedkoop dus).

Douche: 3€

Totaal: 49,20€

 

Ontbijt (buffet): vanaf 7.00u (J) en voor 8u wegens opkuis en boerderijactiviteiten.

3 Sneden bruin brood, muesli, kaas, vlees, 3 soorten, confituur, honing, boter, koffie of thee, yoghurt. Door de muesli en het feit dat de Italianen hun brood niet opeten, is het ontbijt OK.

 

Dag 030 Zollnersee Hütte –

Untere Valentinalm                        17,7km     +1000   -1500

Met rust: 6u45’, zonder rust: 6u15’

Je verlaat de hut en loopt op de toegangsweg naar rechts. Na 50m verlaat je deze echter voor een pad naar links. Dit pad heeft een wat verwarrend verloop, maar is goed gemarkeerd. 300m verder vind je reeds een wegwijzer, alwaar je naar rechts gaat. 200m verder vind je aan een tweesprong opnieuw een wegwijzer, alwaar je naar links gaat. Vanaf hier daal je af richting de Obere Bischofalm (WN03005).

Je passeert tussen de 2 gebouwen en loopt richting brug via de weg. Vanaf de brug klim je uit de bedding richting bos. Je blijft op gelijke hoogte, waarna de afdaling wordt ingezet. Bij een wegwijzer, die aan een rotsblok is bevestigd, verlaat je de weg richting dal en sla je links af in een pad. Het pad daalt af richting beekbedding om dan terug te klimmen. Eenmaal uit het bos krijg je zicht op de te volgen weg. Eerst gaat deze naar links richting daleinde. Hier vind je een wegwijzer richting Passo Pramosio – Kronhof Törl (Italië – 1792m).

Je blijft echter aan de Oostenrijkse kant en rondt verder de kom. Het pad stijgt verder in de flank en in het zicht van een hut vind je een wegwijzer (WN03009), alwaar je  een bocht naar links maakt. Het pad blijft stijgen tot de top van de Köderkopf (WN03012).

Je daalt 250 hoogtemeters af in westelijke richting, waarna het pad overgaat in traverse in noordwestelijke richting. Vervolgens rond je de kom van de Angersbach om uit de komen aan de Obere Tschintemuntalm (WN03013 – Vervallen). Je rondt de kom van een tweede beek en bereikt een volgende wegwijzer (WN03013). Je vervolgt dalend in westelijke richting en bereikt een pad en wegwijzer op de Obere Spielbodenalm (WN03016 – bronnen).

Hier sla je links af om steil af te dalen tot je uitkomt op een betere weg bij een wegwijzer (WN03017).  Via de weg daal je verder af in westelijke richting tot   je uitkomt op een andere weg. Je verlaat de weg en daalt verder af via een pad. Je bereikt een weg aan de rand van een weide. Hier kom je terug uit op de tracklog van de Via Alpina.

Je slaat rechts af. Op een tweesprong aan de Grünsee (WN03023), ga je links om het meertje. Je bereikt een bank (WN03024) en slaat rechts af. Je bereikt opnieuw een bank, alwaar je rechts afslaat. Op de parking van het Gasthof Plöckenhaus (WN03027) vind je nog een bank.

Je dwarst de drukke weg en neemt het pad rechts van het terras. Je loopt richting Cellonsee (WN03029). In de buurt van het meer zelf kom je uit op een nieuwe grindweg. Daar waar deze een bocht maakt (WN03030), neem je de stijgende weg links omhoog (geen wegwijzer).

Je klimt door de weide richting bosrand, waar je opnieuw een wegwijzer (WN03031) vindt. 80m verder vind je er nog een. Je volgt de weg in stijgende richting en op het hoogste punt (WN03034 Theresienhöhe) vind je nog een wegwijzer. Je daalt langzaam af richting Valentinbach.  Gelukkig kan je het Gasthaus Valentinalm (WN03101) reeds van ver zien want in de afdaling kom je op een tweesprong, alwaar er geen wegwijzers staan. Ook naar het brugje over de Valentinbach staat geen wegwijzer. Aan de overzijde klim je licht richting Gasthaus Valentinalm.

Gasthaus Valentinalm (WN03101):

www.valentinalm.at

info@valentinalm.at

+43 4715 92215

Plöcken 6, 9640 Kötschach-Mauthen

 

Overnachting op Lager met HP: 45,00€.

Lager overdag vrij warm wegens direct gelegen onder het dak van een bijgebouw. Sanitair wordt ook gebruikt door personeel (Polen voor de boerderij en Oostenrijkse jongeren voor de bediening).

Avondeten (halfpension, uur vrij):

 • Courgettesoep
 • Rijst met beef stroganoff
 • Taart

25cl Blauer Zweigelt: 4,40€

Douche: (inbegrepen)

Totaal: 49,40€

 

Ontbijt (buffet):

1 wit & een bruin broodje, meerdere soorten muesli, kaas, vlees, 3 soorten, confituur, honing, boter, koffie of thee, yoghurt, geen fruit.

 

Dag 031 Untere Valentinalm –

Hochweißsteinhaus                      19,7km    +1900   -1200

Met rust: 8u20’, zonder rust: 7u45’

Je verlaat de Untere Valentinalm door de weg rechts van de garage te nemen. In opeenvolgende haarspeldbochten, steek je deze af via een ongemarkeerd pad. Enkel aan GPS WN03102 is de afsteek gemarkeerd met verf, echter zonder wegwijzer. 140m hoger kom je terug op de weg. Je steekt onmiddellijk weer een bocht af en volgt dan de weg tot vlak voor de Obere Valentinalm (WN03103A). Ook hier wordt de weg afgestoken via een pad. Op een hoogte van 1800m blijkt het pad meer te zigzaggen dan de tracklog op de kaart van www.freizeitkarte-osm.de . Vanaf een hoogte van 1920m vallen beide weer samen. Je klimt verder tot de Valentintörl  (WN03104).

Vanaf de pass daal je af naar de Wolayersee. De hut (WN03107) is pas op het laatste ogenblik zichtbaar. Op een ongemarkeerde tweesprong, sla je rechts af. Het pad langs het meer is moeilijk.

Wolayerseehütte (WN03107): toiletten in de kelder.

www.wolayerseehuette.at   wolayerseehuette@gmx.at  +43 720 346 141

Je verlaat de hut in zuidwestelijke richting. Bij een wegwijzer (WN03108) vervolg je langs de weg in noordwestelijke richting. 125m verder verlaat je de weg via een pad dat sneller daalt dan de weg. 100 m lager keer je terug naar de weg (WN03110). Je klimt een 40-tal hoogtemeters om dan af te dalen richting Obere Wolayer Alm (WN03111).

300m verder langs de weg dien je naar links uit te kijken naar een opvallende rotsblok tegen de rand van de alm. Daar vind je het pad richting de Passo Giramondo – Giramondopass (WN03117 – 2005). De wegwijzer staat verderop, tegen de bosrand, maar dat maakt de oriëntatie niet eenvoudiger en bovendien dien je een stukje terug te keren.

Ook vanaf de genoemde rotsblok dien je nog op te letten, want het pad laveert tussen struiken en rotsblokken. Je loopt door een keienveld, wat steeds de nodige aandacht vraagt. Hogerop wordt het pad beter. Het blijft wel smal. Je loopt in traverse over een afstand van ca anderhalve kilometer op een hoogte van ca 1700m tot je net voorbij een geul op de rechter flank van deze geul de steile klim aanvat. In dalende richting is dit pad eerder technisch. Op een hoogte van ca 1940m vlakt de klim uit. De koeien zijn hier ondertussen ook al verdwenen, waardoor het gras lang is. Je bereikt probleemloos de Passo Giramondo – Giramondopass (WN03117 – 2005).

Het contrast tussen de Oostenrijkse en de Italiaanse kant kan niet groter zijn, alm versus steen. 500m verder vind je een wegwijzer die in 2017 omver lag, wat de oriëntatie niet vergemakkelijkt. Je neemt hier het pad naar rechts dat duidelijk zichtbaar is in het steenslagveld in de flank van de Creta di Bordaglia – Kreutzen (2170). Je vervolgt op bijna gelijke hoogte richting het Lago Pera (WN03119). Aan de andere kant van het meer vind je een wegwijzer. Hier ga je kort omhoog richting de kleine pas genaamd Sella Sissanis (WN03120A  – 1987). Vanaf deze pas daal je af langs de rivier Rio Sissanis en dit tot aan de Casera Sissanis di sopra (WN03122). Op een tweesprong neem je hier de dalende weg. Verderop komen beiden terug samen. Je dwarst een beek en daalt verder af. Aan een paar gebouwen bereik je een betere weg, die je volgt tot aan een wegwijzer (WN03123). Hier verlaat je de weg voor een pad. Je gaat door een weidepoort en vervolgt je weg in de flank. Je dwarst drie beken en klimt vervolgens richting Casera Fleons Di Sotto (WN03124), een reeks Augiasstallen, die met veel water uitgespoeld worden en waar je als wandelaar een droog stuk grond zonder mest dient te zoeken. Bij wegwijzer (WN03125) neem je niet de toegangsweg, maar een eerder vaag licht dalend pad tot aan de hoofdweg in het dal (WN03126). Je klimt evenwijdig met de hoofdrivier tot een hoogte van ca 1700m, waarna je deze verlaat voor een zijrivier, die je meermaals dwarst.

Bij GPS WN03127 kan je op de weg blijven en rond de stallen langzaam klimmen of het steile pad recht omhoog nemen. Bij GPS WN03129 komen beiden weer samen en klim je verder richting het Öfner Joch (WN03131 – 2011). Vanaf de pas daal je 250 hoogtemeter af richting Hochweißsteinhaus (WN03201)

Hochweißsteinhaus (WN03201):

www.hochweisssteinhaus.at 

hwh@aon.at

+43 676 746 28 86

9653 Lesachtal

Nota: het Hochweißsteinhaus heeft als enige een afzonderlijk reserveringssysteem, waarbij je 10€ per persoon dient te betalen. Exacte voorwaarden zie website. Je krijgt het bedrag bij aankomst in cash terug. Bij afrekening betaal je dan je normale verteer.

Je bent hier op het meest populaire deel van de Kärnischen Höhenweg, waardoor de hutten vaak volgeboekt zijn bij mooi weer en in het weekend. Wie niet reserveerde moet soms tevreden zijn met het noodlager.

Overnachting op Lager met HP: 43,00€.

Avondeten:

 • soep
 • goulash met sla en aardappelen in de schil
 • dessert

25cl Blauer Zweigelt: 4,80€

Douche: 2,50€ (2min effectief water, tijd stopt als je de kraan toedraait)

Totaal: 50,30€

 

Ontbijt (alles in buffetvorm behalve de dranken :-)):

witte & bruin broodjes, sneden bruin brood, meerdere soorten muesli, kaas, vlees, 3 soorten, confituur, honing, boter, koffie of grote tas thee, yoghurt, fruitsla.

 

Dag 032 Hochweißsteinhaus –

Neue Porze Hütte                               16,7km    +1200   -1150

Met rust: 7u30’, zonder rust: 7u00’

Opgelet: water voor de hele dag meenemen. Geen water op de kam.

Je verlaat het Hochweißsteinhaus in zuidwestelijke richting. Je kan het pad zien lopen in de flank tot aan het GPS-punt WN03202. Eenmaal op een hoogte van 2000m begint het pad in zigzag verticaal te klimmen tot op het Luggauer Törl (WN03204 – 2232). Vanop het Luggauer Törl klim je verder tot op het Luggauer Sattel (WN03205 – 2404). Vanaf hier ben je op de grensgraad. Je klimt verder naar de Steinkarspitz (WN03206 – 2524), alwaar je onderlangs passeert. Dit is het hoogste punt van de dag. Je dient hier wel op te letten dat je niet het pad over de Steinkarspitz volgt, want dan daal je af richting Maria Luggau en dat is niet de bedoeling. De aanduiding schept wat verwarring en het onderscheid tussen beide paden is in het begin niet zo duidelijk.

Vanaf de Steinkarspitz gaat het constant op en af. Je loopt hoofdzakelijk langs de Italiaanse kant van de graad. Je passeert het Walisches Kar – Forcella Val Grande (WN03207 – 2401). Je verlaat de grensgraad bij wegwijzer WN03208. Dan passeer je een moeilijke passage bij GPS WN03208. Je keert terug naar de grensgraad op de Forcella Vancomun (WN03210 – 2392).

Je verlaat deze onmiddellijk om via een zijgraad (WN03211) onderlangs de Hochspitz – Monte Vancomun (2583) te passeren. Bij GPS WN03212 is er opnieuw een moeilijke passage. Je keert terug naar de grensgraad op de Hochspitzsenke – Forcella Val Carnia (WN03213 – 2314). Je verlaat deze opnieuw om langs de Italiaanse kant onderlangs de grensgraad te passeren. Het hoogste punt vind je op een uitloper onderlangs de Mosescharte – Cima Manzon (WN03214 – 2331). Vandaar daal je af naar het Winkler Joch – Forcella Manzon (WN03215 – 2248). Je verlaat opnieuw de grensgraad om de Cima Salvades (WN03217) te ronden. Bij GPS verlaat je opnieuw de grensgraad om de Reiterkarspitze – Monte Cecido (2422) te ronden. Ook naar de WN03220 Kesselscharte keer je terug na het ronden van de Stollen – Col del Rocco (2370).

Vanaf dit punt zijn er geen grote afwijkingen meer van de grensgraad. Je blijft wel hoofdzakelijk langs de Italiaanse kant. Pas op het Tilliacher Joch – Forcella Dignas (WN03222 – 2094) verlaat je definitief de grensgraad om af te dalen richting de Neue Porzehütte (WN03301). Aanvankelijk is dit via een grindweg, maar bij GPS WN03223 verlaat je deze via een pad dat veel haarspeldbochten afsnijdt.

Neue Porzehütte (WN03301):

www.alpenverein.at/porzehuette/

porzehuette@gmx.at

00436643256452

9942 Obertilliach

Nota: reservatie via het centrale systeem.

Je bent hier op het meest populaire deel van de Kärnischen Höhenweg, waardoor de hutten vaak volgeboekt zijn bij mooi weer en in het weekend. Wie niet reserveerde moet soms tevreden zijn met het noodlager.

Overnachting op Lager met HP: 42,00€.

Avondeten:

 • groentesoep met 2 sneden brood
 • wienerschnitzel met aardappelsla of knödel
 • tiramisu

25cl Blauer Zweigelt: 4,60€

Douche: 2,50€ (2min effectief water, tijd stopt als je de kraan toedraait)

Totaal: 49,10€

 

Ontbijt (alles in buffetvorm behalve de dranken :-)):

witte & bruin brood, muesli, kaas, vlees, 3 soorten confituur, honing, boter, koffie of kleine tas thee L, fruityoghurt, fruitsla, fruit.

Dag 033 Neue Porze Hütte –

Obstansersee Hütte                     10,8km  +1200   -700

Met rust: 5u30’, zonder rust: 5u00’

Variante via de Tscharrhütte: +1500 -1000 – +1u

 

Je verlaat de Neue Porzehütte in zuidwestelijke richting via een aanvankelijk breed aangelegd grindpad. Verderop gaat het pad over in een normaal bergpad. Na 1km, bij GPS WN03302, vind je een pad richting dal. 300m verder vind je het pad naar de Porzescharte – Passo di Cima Vallona (2363). Je klimt verder richting een pyloon (WN03304) van een hoogspanningsleiding. Vanaf hier loop je op bijna gelijke hoogte tot aan het Heretriegel (WN03305). Wie goed kijkt, kan vanaf hier reeds de Filmoor-Standschützenhütte (WN03309) zien.

Je daalt 100 hoogtemeters af, om vervolgens in traverse in zuidwestelijke richting te lopen richting Oberer Stuckensee (WN03307). Vanaf hier vat je de klim aan richting de Filmoor-Standschützenhütte (14 bedden), eerst in zuidwestelijke, later noordwestelijke richting. Je bereikt de hut na 2,5u.

 

Vanaf de hut ga je verder in westelijke richting. Na 350m bereik je de splitsing met de variante via de Tscharrhütte. Deze variante resulteert in 300 hoogtemeters extra klimmen en dalen en ruim anderhalve km extra horizontale verplaatsing, samen goed voor een extra uur wandeltijd.

 

 

 

 

 

 

Je klimt in noordwestelijke richting het Filmoorsattel – Forcella del Cavallino (WN03313 – 2453) en de grens. Je dient hier het laagste pad te volgen in noordwestelijke richting. Vanaf hier loop je weer langs de Italiaanse kant en dit tot net voorbij de Kleine Kinigat – Monte Cavallatto (WN03317 – 2671). Het volledige pad is technisch moeilijk. Goed schoeisel en goede weersomstandigheden zijn raadzaam. Bij minder goede omstandigheden kies je beter voor de variante via de Tscharrhütte.

Vanaf GPS WN03318  vind je kazematten als stille getuigen van de oorlog. De graad is hier smal en nog steeds erg technisch. Je klimt langzaam naar de Pfannspitze – Cima Vanscuro (WN03319 – 2678), het hoogst punt van de dag. De beklimming is probleemloos. Je daalt af naar het zadel (WN03320), alwaar je een wegwijzer naar de Obstanserseehütte (WN03401) vindt. Wie rechtstreeks doorloopt naar de Sillianer Hütte (WN03488) blijft uiteraard op de graad richting de Eisenreich. Het pad naar de Obstanserseehütte is erg geërodeerd en stenig en loopt daardoor niet erg aangenaam.

Obstanserseehütte (WN03401):

www.fam-bodner.at

bhp@tirolspeed.com

+43 4848 5422

9941 Kartitsch

Nota: reservatie via het centrale systeem.

Je bent hier op het meest populaire deel van de Kärnischen Höhenweg, waardoor de hutten vaak volgeboekt zijn bij mooi weer en in het weekend. Wie niet reserveerde moet soms tevreden zijn met het noodlager.

Overnachting op Lager met HP: 48,00€ (aanvoer eten per helikopter)

Avondeten:

 • soep
 • varkensgebraad met zuurkool en knödel
 • nagerecht

25cl Blauer Zweigelt: 4,90€

50cl witbier: 5,10€

Douche: 3,00€ (zelfde munt als in het Hochweißsteinhaus, maar daar 50c goedkoper J, 2min effectief water, tijd stopt als je de kraan toedraait)

Totaal: 61,00€

 

Bergsteiger ontbijt (7 tot 8u, feitelijk 6u45):

brood, geen muesli, wel roerei, kaas, vlees, confituur, boter, koffie of thee, brikje 25cl fruitsap. Brood bijgevraagd en gekregen. Anderen eten minder, daar valt dus ook nog wat te rapen J.

Dag 034 Obstansersee Hütte –

Talschlusshütte                                19,9km   +850   -1550

Met rust: 8u30’, zonder rust: 6u00’ (2u00’ winkel- & maaltijdpauze)

Je verlaat de Obstansersee Hütte via een pad in noordnoordwestelijke richting. Het pad gaat de zijgraad op en volgt deze in westelijke richting tot op de grenskam. 500m voorbij de eerste wegwijzer op de graad, vind je een splitsing tussen de feitelijke graadroute en hoofdpad (WN03404). Je passeert het hoogste punt op het hoofdpad net onder de Eisenreich (WN03405). Je passeert meerdere topjes via de Oostenrijkse kant, waaronder de Schöntalhöhe (WN03409) en de Demut (WN03410). Je daalt af naar de Hochgrantensee (WN03413) om dan terug te klimmen naar een pas (WN03417) onder de Hollbrucker Spitze – Cima di Pontegrotta (WN03418 – 2580). Je gaat hier van de Oostenrijkse naar de Italiaanse kant. Na het ronden van deze top keer je terug naar de Oostenrijkse kant (WN03419). Vervolgens rond je de Hornischegg – Monte Arnese (WN03421 – 2546) langs de Oostenrijkse kant, om alzo op het Obermahdsattel (WN03424)  te komen. Gezien de grens om een of andere historische reden over de top van de Hochgruben – Tovo Alto (WN03425 – 2537) passeert, verloopt het pad opnieuw een stukje over Italiaans grondgebied om de Sillianer Hütte (WN03425) te bereiken.

Sillianer Hütte (WN03425) zonder rust: 3u00’:

www.alpenverein.at/sillian

viktoria_sch@hotmail.com

+43664 5323802

Voor velen is deze hut de eerste op de Kärnischen Höhenweg. Ze is bereikbaar zowel vanuit het Puter- als het Moostal, te voet of via de kabelbaan op de Monte Elmo (WN03432B  – 2060). Er is wel geen openbaar vervoer meer tussen Vierschach-Helm in het Pustertal en Mauthen in het Gailtal.

Vanaf de Sillianer Hütte (WN03425) daal je af naar het Leckfeldsattel (WN03426), om daar definitief Italië binnen te gaan. Je volgt de brede weg onderlangs de Helm – Monte Elmo (WN03432A  – 2434) richting de gelijknamige bergbaan. Wie te voet wil afdalen, verlaat de weg ter hoogte van de wegwijzer (WN03432) aan de voet van het sterk geërodeerde pad richting de top van de Helm – Monte Elmo (WN03432A  – 2434) en dit via de Heimatsteig richting de Helmhanghutte – Rifugio Pendio Monte Elmo (WN03440). Het betrokken pad is vrij steil en geërodeerd. Het eindigt op een grindweg in Negerdorf (WN03437 – Einöde). Hier ga je naar rechts om 100m verder naar links te gaan via een pad. Je passeert door een bos. Aan het einde ervan zie je de Helmhanghutte – Rifugio Pendio Monte Elmo (WN03440). Je loopt in de richting ervan.

Vanaf de Helmhanghutte daal je verder af via een grindweg in zuidelijke richting. Bij GPS WN03441 bereik je het asfalt. Je gaat hier naar rechts. Bij GPS WN03442 ga je links af  tussen 2 gebouwen. Je blijft verder afdalen terug richting asfalt en de huizen en hotels van Moos. Je eindigt op de hoofdstraat van Moos. Je bereikt de Gol Market (WN03447), alwaar je je voorraden kan aanvullen. Onder de Gol Market vind je een buitensportzaak met een ruime keuze. Je vindt hier tevens een bankautomaat (WN03450) en een pizzeria (WN03449).

Pizzeria (WN03449):

Pizza vegetariana: 8,90€, 50cl spuitwater: 2€: totaal: 10,90€

Je kan dit traject niet verkorten, maar wel het aantal hoogtemeters verminderen door vanaf de Obstansersee Hütte te klimmen naar de Sella dei Frugnoni (WN03451 – 2534) en vervolgens de afdaling in te zetten richting de Passo Silvella (WN03452 – 2329) en dan verder omlaag richting Nemes Alm – Rifugio Malga Nemes (WN03453 – 1877) en Moos. Op die manier verminder je het aantal hoogtemeters met 350m (op & af).

Afgaande op de prijzen die ik vond op de site www.booking.com zijn de hotels hier zeer duur. Vandaar dat de budgetbewuste trekker beter uitwijkt naar de Talschlusshutte – Rifugio Fondo Valle (WN03501). Je kan naar deze hut lopen via de geasfalteerde toegangsweg (Fischleintalstrasse). Aangenamer is dit via de Heideckstraße (WN03501A), gevolg door een grindweg aan de overzijde van de Fischleinbach. Deze eindigt op de grote parking aan het Dolomitenhof (WN03460), alwaar de openbare weg eindigt en het verkeer richting de Talschlusshutte – Rifugio Fondo Valle beperkt wordt via een slagboom.

Talschlusshutte – Rifugio Fondo Valle (WN03501):

http://www.talschlusshuette.com/en/index.asp

info@talschlusshuette.com

Fischleintalstraße – Via Val Fiscalina 33

Sexten – Sesto

Overnachting op Lager met HP: 44,00€

Avondeten (17.30 – 19.00) (kwalitatief beter dan gewone hut, is dan ook meer een soort hotel):

 • groene pasta met spek en parmezaan
 • vis met aardappelen en sla
 • taart

25cl rode wijn: 3,60€

50cl spuitwater: 2,40€

Expresso HAG: 1,50€

Douche: 3,00€ (onbeperkt)

Totaal: 57,20€

 

Ontbijt (7 tot 9u, feitelijk 6u45):

2 bruine en 2 witte broodjes, muesli, kaas, vlees, confituur, boter, honing, koffie of grote kan thee met 2 zakjes :-), fruitsap. Brood bijgevraagd en gekregen (1wit, 1 bruin).

Dag 035 Talschlusshütte –

Durrensteinhütte                     20,2km   +1450    -950

Met rust: 7u20’, zonder rust: 6u00’ (45’ maaltijdpauze)

Je verlaat de Talschlusshutte – Rifugio Fondo Valle langs de zijde van het grote terras in zuidwestelijke richting. 400m verder vind je de splitsing met het pad naar de Zsigmondy-Comici Hütte. Het pad naar de Dreizinnenhutte – Rifugio Locatelli Alle Tre Cime Di Lavaredo (WN03505 – 2438m) is breed en overduidelijk gebouwd op het ontvangen van massa’s toeristen. Het feit dat dit gelegen is in een nationaal park, maakt ook dat er geld is voor het onderhoud. Gelukkig klim je nog een deel van de klim in de schaduw (dat geldt uiteraard niet voor de langslapers :-)).

Bij GPS WN03503 vind je een bank met uitzicht. Je hebt dan al het grootste deel van de klim achter de rug en kan nog eens terugkijken richting de Talschlusshutte. Vervolgens verdwijn je achter een uitloper van een berg. Het pad wordt langzaam vlakker en je komt in koeien territorium. Je rondt de Laghi Del Piani (WN03504) en krijgt de Dreizinnenhutte met de beroemde Tre Cime Di Lavaredoo in de achtergrond in zicht. Dit is vermoedelijk één van de bekendste panorama’s van de Alpen. Geen wonder dat je ook hier Japanners met mondmaskertjes achter een gids ziet aanlopen (uiteraard op het ogenblik dat een koele noorderling weer bijna beneden was en dus in de volle middag hitte :-)).

Dreizinnenhutte – Rifugio Locatelli (WN03505):

www.dreizinnenhuette.com/

dreizinnenhuette@rolmail.net

Prachtige ligging, maar attitude personeel laat te wensen over. Als je weet dat je hut sowieso elk avond vol zit omwille van de ligging, geeft dat blijkbaar aanleiding tot arrogantie.

De aanduidingen van de wegwijzers laten hier te wensen over. Je moet hier het pad 102 volgen richting Landro, maar de wegwijzer stuurt jou in de richting van de jeepweg in noordwestelijke richting, wat omweg is. Als wandelaar dien je het dalende pad naast het terras te nemen in zuidelijke richting. Hier staat enkel het pad 105 aangegeven, maar de splitsing met het pad 102 bevindt zich pas bij GPS WN03506, alwaar je terugkeert naar de jeepweg. Het pad 102 verlaat deze echter onmiddellijk en zet al snel de afdaling in in westelijke richting. Ook dit pad is goed uitgebouwd en voorzien op toeristen. Bij GPS WN03508 is het steilste stuk voorbij en heb je de bodem van de vallei bereikt. Je daalt nu verder af langs de rivier. Verderop krijg je nog te maken met een afwijking van het pad tov wat ingetekend is op de digitale kaart.

De Rifúgio Rienza (WN03511) is een goede plaats voor een pauze. Je kan er op het terras zitten. Op de tweesprong bij GPS WN03513 ga je naar links richting Dürrensee (Lago di Landro). Ook aan de volgende kruispunten hou je links aan tot je het fietspad tussen de Dürrensee (Lago di Landro) en de SS51 bereikt. Je volgt dit naar links in zuidelijke richting. Op het einde van het meer verwijderd de rijbaan zich van het fietspad. 500m verder keert de rijbaan terug tot vlak tegen het fietspad. 300m verder vind je een minder gebruikte grindweg naar rechts, die in de buurt van de SS51 blijft. De grindweg geeft uit op een zijweg van de SS51. Je slaat af en loopt eventueel deels over het terrein van een hotelcomplex met pizzeria (WN03518), alwaar je eventueel een lunchbreak kan nemen alvorens de klim naar de Durrensteinhütte (WN03601) aan te vatten.

Pizzeria Ploner (WN03518):

Via Alemagna 1, Dobbiaco

Pizza: 7€, coperto: 2€, 1l spuitwater: 2€: totaal: 11€

 

Je vervolgt je weg langs de SS51 in westelijke richting tot je thv een bushalte  een wegwijzer vindt richting Durrensteinhütte. Vreemd genoeg moet je hier over de balustrade klimmen… vermoedelijk is dit om de mountainbikers van het pad te houden. 200m verder bereik je de jeepweg richting Durrensteinhütte. Na 3 haarspeldbochten bereik je een wegwijzer (WN03521), alwaar je kan kiezen voor een pad dat uiteraard steiler is dan de jeepweg.

Vlak onder de Durrensteinhütte (WN03601) vind je opnieuw een wegwijzer aan een zeer steil pad. Hier bespaar je echter ruim 500m in vergelijking met wie langs de jeepweg gaat.

Durrensteinhütte – Rifugio Vallandro (WN03601):

www.vallandro.it/index.html  

info@vallandro.it

Opgelet: het eerste contact met de hut wordt bestempeld als in informatievraag. Deze moet nog bevestigd worden om een definitieve reservatie te bekomen.

Overnachting op Lager met HP: 40,00€

Avondeten (18.30):

 • soep of pasta
 • varkensvlees, champignonsaus en gestoomde groenten
 • taart

Douche: 3,00€ (onbeperkt)

Ontbijt (buffet, 7 tot 7u30’):

bruine en witte broodjes, muesli, fruit, yoghurt, smeerkaas, paté, confituur, Nutella, boter, honing, koffie of  thee. Opgelet: wie brood wil meenemen voor de lunch doet dit maar beter zeer discreet… .  Er wordt streng op toegezien ;-).

Dag 036 Durrensteinhütte –

Rifugio Biela/Seekofelhütte    13,2km  +850    -550

Met rust: 4u45’, zonder rust: 4u30’

Dalvariante: 14,6km +1200 -900

Je verlaat de hut in noordwestelijke richting via een vlakke weg richting Platwieze. Thv GPS WN03603 vind je een bordje met een verzoek om de officiële wandelweg te volgen. Waarom is een raadsel, gezien het spoor zeer duidelijk is. De wegwijzer en het officiële traject vind je thv GPS WN03606. In 2017 stond hier tevens een bericht van afsluiting van het pad tussen de Stolla Alm en de Rossalm. Eigenlijk is deze afsluiting vreemd, gezien er reeds een nieuw pad gemaakt en gemarkeerd is onderlangs de steenlawine.

Je loopt richting bosrand. In het bos vind je een wegwijzer. Je loopt niet richting de Stolla Alm, maar blijft op een pad dat bovenlangs gaat. Je blijft op gelijke hoogte en rond een kom. Je klimt naar een uitzichtpuntje met zitbank (WN03611A). Vervolgens gaat het in zigzag tegen de flank op en dan de kom in. Op het einde van de kom, ga je naar rechts omhoog. Je klimt naar en hoogste punt (WN03612) en gaat dan naar een uitzichtpunt met rustbank (WN03613) op een uitloper van La Crodetta (WN03614 – 2445m). Op de volgende uitloper is het pad vrij technisch van aard, en dien je zeker op te letten bij nat weer. Er zijn een paar kabels aangebracht, maar niet altijd op de meest ideale plaats.

Eenmaal je deze laatste uitloper gerond hebt, zie je de steenlawine. Bij GPS WN03615  vind je de afslag richting het nieuw pad dat aangelegd werd ten gevolge van de steenlawine. Het pad is gemarkeerd met oranje verfstippen. Uiteraard is het pad weinig ingesleten en hoofdzakelijk een koeienpad.

Je passeert onderlangs het puntje van de tong van de steenslaglawine. Daarna probeer je zo snel mogelijk weer terug op het historische pad te geraken, dat je bereikt bij GPS WN03616. 500m verder bereik je het pad dat vanuit het dal komt. Je vindt hier dezelfde waarschuwing inzake het afgesloten zijn van het pad. Wie de variante via het dal neemt, moet rekenen op ruim anderhalve km extra en daarenboven 350m extra klimmen en dalen. 100m verder bereik je de Rossalm (WN03618).

Je klimt verder richting een zadel, alwaar je een splitsing (WN03619) vindt. Je gaat hier naar links. 400m verder vind je opnieuw een splitsing (WN03620 Afslag naar Pragser Wildsee). Nog eens 100m verder vind je de splitsing (WN03621) tussen het pad 28 via de  Fossesser Ridl (WN03620 – 2330 – 1u) en het normale pad via de Forcella Sora Forno (WN03625 – 2388 – 50’). Het pad via de Fossesser Ridl is vrij moeilijk beloopbaar zeker bij na weer, gezien de bodem bijna uitsluitend uit steen bestaat.  Je loopt over de graad via de GPS-punten WN03623 & WN03624. Vervolgens verlaat je de graad en daal je af in de flank richting Rifúgio Biella – Seekofelhütte (WN03701 – 2327).

Biella – Seekofelhütte (WN03701):

www.caitreviso.it/rifugi/rifugio-biella/

rifugiobiella@libero.it

+39 436 866991

 

Overnachting op Lager: 15€

Middageten:

 • Pasta met room en paddenstoelen: 8€
 • 1,5L spuitwater: 3€

Avondeten (18.00 – 19.30):

 • Pasta met room en paddenstoelen: 7€ (als voorgerecht)
 • Goulash met spekknödel: 14€
 • Sla: 4,50€

Douche: (geen)

 

Ontbijt (buffet, 7 tot 8u): 8€

bruine en witte brood, cornflakes, muesli, yoghurt, confituur, Nutella, boter, honing, koffie , zwarte thee, warme melk en nesquick.

 

Dag 037 Rifugio Biela/Seekofelhütte –

San Martino In Badía                    24,5km  +1050   -2150

Met rust: 8u00’, zonder rust: 7u30’

Je volgt de jeepweg in westelijke en later in zuidwestelijke richting tot aan de eerste wegwijzer (WN03702). Je slaat hier rechts af en volgt pad 23. Bij GPS WN03703 vind je een wegwijzer zonder dat hiervoor een directe aanleiding zichtbaar. Was hier vroeger een afslag van een oud pad? Je vervolgt je weg in noordwestelijke richting. Je klimt een 40-tal meter om die dan terug af te dalen. Je bereikt wegwijzer (WN03704) op een zadel 200m van de officiële Seitenbachscharte (WN03704 – 2331). Hier ga je naar links en volgt pad 23,24. Het verloop van het pad is moeizaam. 250m verder bereik je een wegwijzer (WN03706), alwaar je rechts afslaat en pad 24 volgt. Ook hier is het pad vaag in het begin.

Vanaf GPS WN03707 is het pad duidelijker. Je bereikt de splitsing met het pad naar de Seitenbachscharte (2331). Hier ga je rechtdoor/links in westelijke richting en klimt richting de Ju de Senes (WN03709 – 2519). Het pad is sterk geërodeerd.

Eenmaal boven op de pas kan het verschil tussen beide zijden niet groter zijn. Je daalt af in een steenslag kom via een goed pad. In het laagste punt klim je naar een zadeltje, vanwaar je vervolgt naar een tweede zadeltje (WN03710). Je daalt af naar een wegwijzer (WN03711) op alweer een zadeltje. Je daalt af in zuidwestelijke en later noordwestelijke richting. Je bereikt het groen en verderop een wegwijzer (WN03712) aan een zitbank. Je daalt verder af en bereikt een private hut (WN03713) met een waterbron aan de achterzijde. Hier ga je naar links. Je daalt verder af en passeert een tweede hut (WN03715).

Je dwarst de droge bedding 2 maal. De kloof wordt smaller, waardoor de GPS ontvangst onzuiver wordt. Het water verschijnt ter hoogte van een picknick (WN03716). Lager dwars je de rivier via een brug (WN03716B) aan een kleine waterval. Let in deze zone op voor natte stenen.

Lager verlaat je de nabijheid van de rivier. Het pad wordt vlak en je bereikt een kleine asfaltweg. Ook hier vind je een picknick (WN03718) en wegwijzers.

Je slaat rechts af en volgt het asfalt over een afstand van 150m. Je passeert een restaurant (WN03719). Aan een wegwijzer (WN03721) sla je links af. Je volgt de richting RIT (WN03735 Le Rit) en de wandelweg 13. 250m verder bereik je een brede grindweg, die als fietspad gebruikt wordt. Je slaat rechts af. Na 1km maakt de weg een haarspeldbocht. Bij de wegwijzer (WN03723) sla je rechts af. Je volgt de weg omhoog. Bij GPS WN03726 verlaat je hem en ga je rechtdoor via een vermoedelijke bosbouwweg die de helling in bijna rechte lijn volgt. Vanaf GPS WN03730 draait de weg/pad in westelijke richting. De hellingsgraad verkleint, maar de grond wordt vochtiger en gladder. Je verlaat het bos en komt in weidegebied terecht. Je dwarst een betere weg en vervolgt je klim rechtdoor tot op de kam. Je verlaat de weide in zuidelijke richting en keert terug het bos in. Je bereikt het hoogste punt en het meertje (WN03735 Le Rit). In de omgeving vind je zitbanken.

De weg daalt af in zuidelijke richting. Op een hoogte van 1760m maakt de weg een haakse bocht naar rechts. Je daalt verder af in westelijke richting tot Biei (WN03739). Je bereikt het asfalt dat je verlaat naar rechts in een haarspeldbocht. Op een tweesprong (WN03741), sla je links af in de dalende mindere weg. Aan een dwarsweg (WN03742) ga je rechtdoor, via een poort. Je daalt af en bereikt Ciampei (WN03744). Je slaat rechts af en op een tweesprong (WN03745) neem je de dalende weg. Je vervoegt een tweede weg en vervolgt in westelijke richting. Je bereikt Costa (WN03747). Je vervolgt via wat een private toegang tot 2 woningen lijkt, maar de weg vervolgt bergaf en je steekt op die manier de hoofdweg af. Je bereikt hem terug bij GPS (WN03748). Vanaf hier volg je het asfalt verder bergaf richting Preromang (WN03749) en de SS244, die je dwarst. Vervolgens dwars je rivier en vervolgt evenwijdig met deze rivier in noordelijke richting. Je  klimt richting San Martino In Badía en het hotel Garni Pineta (WN03801).

 

Garni Pineta (WN03801):

Via Pinis 11

San Martino in Badia

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 55€

Griekse sla: 12,50€

Pizza 4 Stagione: 9€

25cl rode wijn; 3€

Tax, 1,20€

Totaal: 80,70€

 

Ontbijt (vanaf 8u):

2 bruine en 2 witte broodjes, 1 Croissant, cornflakes, fruit, yoghurt, kaas, vlees, confituur, Nutella, boter, honing, koffie of  thee.

Dag 038 San Martino In Badía –

Würzjoch                                            10,0km     +1200   -300

Met rust: 3u45’, zonder rust: 3u30’

Je verlaat Garni Pineta naar rechts en op de hoofdweg (Sp29) ga je naar links. Je loopt 500m in zuidelijke richting tot een kruispunt (WN03803), alwaar je naar links gaat. 75m verder, net voorbij een dwarsweg vind je een wegwijzer (WN03804) aan het begin van Pad 13 omhoog. Het pad gaat steil omhoog op de graad, wat niet super aangenaam is. Bovendien is het pad weinig gebruikt en niet bijster goed gemarkeerd.

Bij GPS WN03808 blijf je op het pad en volg je niet de weg naar links. Bij GPS WN03812 dwars je de beekbedding. Je vervolgt in zuidelijke en later noordwestelijke richting. Bij WN03813 verlaat je het bos. 100m verder vind je een tweede wegwijzer. Opgelet: hier moet je naar links in zuidwestelijke richting en niet naar rechts, verder omhoog door de weide. Je loopt op gelijke hoogte richting bos en vervolgt door het bos tot je uitkomt op het weidegebied rond de Passo Goma (WN03817 – 2111m).

Op de pas zelf vind je wegwijzers. Je gaat hier rechts omlaag tot aan de wegwijzer WN03818, alwaar je een wegwijzer van het pad 35 omlaag vindt richting San Martino. Dit pad dwast in de lagere zone meermaals de passtraat.

Aan deze wegwijzer draait het pad naar links in westelijke richting. Bij GPS WN03819 vind je opnieuw een pad omlaag dat je negeert. 300m verder vind je de Ütja de Goma (WN03822) alwaar je iets kan eten of drinken.

Je dwarst een klein brugje (WN03822) en rondt een uitloper van de berg. Je gaat het bos binnen. Eenmaal terug uit het bos bereik je het restaurant Munt de Fornella (WN03824). 100m verder bereik je een wegwijzer (WN03825), alwaar je via de grindweg in noordelijke richting verdergaat tot aan de asfalt passtraat en het  Ütia de Börz – Würzjochhütte (WN03901 – 2007).

Vanaf de Munt de Fornella begon het te onweren en vervolgens hard en lang te regenen. Gelukkig was de Ütia de Börz – Würzjochhütte niet ver af. Als gevolg van deze regen was het binnen een overrompeling. Gelukkig had ik gereserveerd. Bij goede weersomstandigheden valt het te overwegen af te dalen naar Albeins – Albes.

Op het Würzjoch dwars je het pad München – Venetië, waardoor deze hut relatief druk is. De kamers zijn relatief duren en trekken dus een kapitaalkrachtiger publiek aan. De keuken is zeer verzorgd en overstijgt het niveau van de doorsnee berghut.

Ütia de Börz – Würzjochhütte (WN03901):

39030 San Martin de Tor – San Martino In Badia – St. Martin In Thurn

www.passodelleerbe.it

info@passodelleerbe.it

+39 474 52 00 66

+39 348 7019231

Overnachting op Lager in HP: 65€

Avondeten (18.00 – 19.30):

 • Saladbar
 • Gnocci met Gorgonzola
 • Fritatensuppe
 • Kalfsgebraad met aardappelen en groenten
 • Moeilleux met vanillesaus

Douche: inbegrepen (onbeperkt)

25cl rode wijn; 4€

Totaal: 69,00€

Ontbijt (buffet vanaf 7u, koffie en thee vanaf ca 7u15’):

letterlijk alles en onbeperkt: bruine en witte broodjes, muesli, cornflakes, fruit, yoghurt, kaas, vlees, vis, ei, confituur, Nutella, boter, honing, koffie of  thee, fruitsap.

 

Dag 039 Würzjoch – Radlseehütte 29,7km +2000  -1700

Met rust: 9u00’, zonder rust: 8u00’

Nota: 45’ maaltijd pauze. In praktijk 1u extra gespendeerd aan zoeken naar het juiste traject tussen de valleibodem en het begin van het pad naar de Radlseehütte, wegens slechte aanduidingen op het terrein en paden die doodlopen op de steile helling of door bosbouw.

Je verlaat de Ütia de Börz – Würzjochhütte via het asfalt naar rechts. Na 450m vind je een pad (WN03902) naar links, dat de haarspeldbocht in de weg afsnijdt. Bij GPS WN03903 bereik je terug het asfalt. Je volgt dit bergaf tot een haakse bocht (WN03904), alwaar je terug het asfalt rechtdoor verlat via een pad bergaf. Je bereikt een grindweg (WN03905), die je bergaf volgt tot aan de Via Petschied (WN03906). Je dwarst deze en vervolgt via een vaag pad door een weide in de richting van de monding van een zijrivier in de Lasanke – Rio Luson. Door de hevige regen van de dag voordien stond dit wad (WN03907) hoger dan gebruikelijk en in een dergelijke situatie dien je toch even bij de les te blijven om met droge voeten de overzijde te bereiken.

Aan de overzijde vind je opnieuw een wegwijzer (WN03908), die je langs de zijrivier omhoog leidt. 100m verder vind je opnieuw een wegwijzer (WN03909). Je vervolgt langs de rivier, die je verderop 2 maal dwarst via brugjes. Je vervolgt 750m via de rechter oever tot je de beek terug dwarst om de Piskoialm (WN03912) te bereiken. 250m verder bereik je het asfalt, dan je bergaf naar rechts volgt. Bij mooi weer is deze straat druk bereden door motorrijders. Je passeer de Halslhütte (WN03915 – Restaurant) en Edelweiss (WN03916), alwaar je ook kan slapen (geen Lager).

75m verder verlaat je het asfalt en volg je de Bachweg (WN03917) tot je de vallei van de Eisack – Isarco (WN03939) bereikt. De weg is plaatselijk drassig in het begin. Je dwarst de Rodel Bach (WN03918) via een brug. Je loopt bergaf evenwijdig aan de beek over een afstand van ruim 1km tot je opnieuw een brug (WN03920) bereikt. Wat verder bereik je het asfalt.

Je dwarst dit en  daalt verder af door een bos, waar ook koeien grazen. Na 650m bereik je terug een wad (WN03923) op een zijrivier dat na hevige regen wat moeilijk kan zijn. Opnieuw 600m verder dwars je de hoofdrivier (WN03924) opnieuw en bereik je een grindweg (WN03925), die je bergaf volgt. Anderhalve km verder bereik je het asfalt.

Je dwarst 2 maal de rivier en op het ogenblik dat het asfalt stijgt, volg je de grindweg (WN03929) langs de rivier, die uiteraard daalt. Je volgt deze weg over een afstand van 5,5km door een smalle vallei, waardoor de GPS ontvangst niet steeds optimaal is. De weg is populair bij mountainbikers als alternatieve weg naar het Würzjoch.

Bij GPS WN03931 beriek je terug het asfalt, dat je bergaf volgt langs de rivier tot in het centrum van Albeins – Albes (WN03937). Verderop scheiden de weg en de rivier van elkaar. Je gaat onder meerdere hoogspanningsleidingen door en bereikt de Brennerbahn (WN03938) door het dal van de Eisack – Isarco (WN03939).

Je kan de Brennerbahn spoorlijn op niet reglementaire wijze dwarsen of de weg 350m naar rechts volgen om daar de spoorweg via het asfalt te dwarsen. Je loopt richting de rotonde tussen rivier en autosnelweg. Je dwarst de autosnelweg en daalt af richting rotonde. Aan een zijweg, volg je deze naar rechts richting het Ziggler Industriegebied. Je bereikt de hoofdweg SS12, welke evenwijdig aan de autosnelweg verloopt en volgt deze naar links tot aan de 2 Pizzeria Harpf (WN0394), waar het ’s middags druk is.

Je loopt via het terras links of rechtsom via de oprit tot aan een grindweg, welke klimt tussen de wijngaarden. Na een haakse bocht en 2 haarspeldbochten bereik je terug het asfalt in Tschötsch – Scezze (WN03943). Aan het eerste kruispunt richting centrum sla je links af. Langzaam klim je in zuidwestelijke richting tot je na 4 haarspeldbochten uitkomt op een bredere weg. Je volgt deze naar links. OP een tweesprong ga je rechts omhoog. Aan de boerderij Tonigmüller, verlaat je het asfalt en ga je rechts omhoog. Je volgt deze grindweg rechts omhoog langs een beek tot je terug op asfalt uitkomt. Je dwarst de beek en slaat vervolgens rechts af op de hoofdweg. Hier vind je voor het eerst een wegwijzer (WN03950) richting Radlseehütte.

Je volgt de weg tot aan een tweesprong met een kapel (WN03951), alwaar je naar links gaat. Je blijft het asfalt omhoog volgen door het gehucht  Oberschnauders (WN03952), tot het asfalt ophoudt aan een laatste boerderij. Hier vind je een wegwijzer: Radlseehütte 3uur, maar het kan in minder tijd.

Vanaf hier volg je het pas probleemloos omhoog. Je dwarst meermaals de toegangsweg , die eindigt aan het basisstation (WN03963) van de materiaallift. Bij GPS WN03964 verlaat je aan een weidepoort de weg voor een pad omhoog. Je passeert nog een bank (WN03965) met uitzicht, om dan uiteindelijk de Radlseehütte zelf te bereiken.

Rifugio Lago Rodella – Radlseehutte (WN04001):

Feldthurns – Velturno, Alto Adige

www.radlseehuette.it

info@radlseehuette.it

 

Overnachting op Lager in HP: 39€

Avondeten (18.00.30):

 • Fritaten- of Knödelsuppe
 • Wienerschnitzel met aardappelen en sla
 • Taart

Douche: 2,80€

25cl rode wijn; 3,60€

1L spuitwater (van tap): 4,00€ (vrij duur)

Totaal: 49,40€

 

Ontbijt (7.30u – 8.30u):

1 broodje, 6 kleine sneden grof brood, cornflakes, 2 sneden kaas, 2 sneden salami, 2 sneden hesp, confituur, pot Nutella, boter, koffie of  thee, 33cl fruitsap, 33 cl water.

 

Dag 040 Radlseehütte –

Astfeld-Campolasta             26,4km   +1200    -2300

Met rust: 9u45’, zonder rust: 9u00’

Nota: opnieuw een lange dag, die 1km verkort kan worden met 175 hoogtemeter minder niveauverschil door via de Pfroderalm (WN04025), ipv de Villanderer Berg – Monte Villandro (WN04033). Je bespaart jezelf bovendien een gezekerde afdaling, wat een hele opluchting kan zijn voor wie niet helemaal vertrouwd is met dat soort terrein.

Je verlaat de hut via het terras naar rechts en vat de klim aan in de flank bovenlangs het meer. Je bereikt de graad en volgt deze in westelijke en later zuidwestelijke richting, tot je de Königsanger – Monte Del Pascolo (WN04002 – 2436m) bereikt.

Vandaar gaat het langzaam bergaf in westelijke richting tot je onder een zadel een wegwijzer (WN04003) vindt. 450m verder in westelijke richting vind je er nog één. 1,7 km verder vind je nog een wegwijzer op het pad naar de Lorenzispitze (WN04005 – 2487). Vanaf hier zie je het vervolg van je weg aan de overzijde van de vallei in de flank. Op een bepaald ogenblik kan je zelf de opvallend witte toren van de kapel van het Latzfonser Kreuz – Santa Croce di Lazfons (WN04011). Het pad draait eerst naar het noordwesten in de  richting van de Fortschellscharte – Forcella Di San Cassiano (WN04007 – 2299m), om vervolgens terug te keren in zuidelijke richting naar het hoogste punt (WN04009) op een uitloper van de Ritzlar (WN04009 – 2528). Eenmaal voorbij dit punt wordt het landschap lieflijker. Je daalt af naar de Latzfonser Kreuz Hütte -Rifugio Santa Croce di Lazfons (WN04010).

Je vervolgt in zuidwestelijke richting op gelijke hoogte en klimt vervolgens in de flank van de Monte Del Passo (WN04012 – 2390m) tot het hoogste punt (WN04013), waarna je terug afdaalt in zuidwestelijke richting. Wat nu volt is een lang traject in eerst licht dalend en vervolgens vlak en plaatselijk drassig terrein. Het voelt wat Scandinavisch aan. Plaatselijk werden er planken gelegd om de bodem en ook de schoenen van de wandelaar (:-)) te beschermen, maar er zit weinig structuur in het geheel.

Bij GPS WN04024 bereik je de toegangsweg naar de Pfroderalm (WN04025). Vanaf hier zijn er 3 mogelijkheden:

 1. Je loopt richting de Pfroderalm en vervolgt verder bergop tot een pass, waarop je de Totenkirchl (WN04027) treft. Je daalt af richting Seebergalm (WN04028) en vandaar richting Waldrast (WN04049) en Astfeld – Campolasta (WN04062).
 2. Je klimt richting de graad (WN04032) van de Zwolfernock (WN04032 – 2434m). Vervolgens ga je langs de graad naar de top. Vandaar vervolg je richting de Villanderer Berg – Monte Villandro (WN04033 – 2509m). Je daalt af richting een pas in zuidwestelijke richting. Hier vind je een wegwijzer (WN04034 Begin Gezekerde afdaling) aan het begin van het pad 18A richting Waldrast (WN04039) met een onderbord: “Gesicherter Steig – Sentiero Attrezzato” (Gezekerde steig). Vaak vind je onder dat soort borden ook nog de mededeling “Nur fur Geübten – Solo per experti” (Enkel voor geoefenden). Wie last heeft van hoogtevrees heeft hier niets te zoeken. Ook bij regenweer heb je hier niets te zoeken, tenzij je een paar Via Ferrata schoenen (cat. C) bij hebt en ervaring hebt met dit soort terrein. Je daalt ongeveer 150 hoogtemeter af over een afstand van ca 350m. Het volledige traject is gezekerd met staaldraad of ketting. Beugels of ladders zijn er niet. Je beweegt je volledig over rotsachtig terrein. Aan het einde van de kabel haal je je stokken weer boven. Na 150m bereik je een bredere rug, vanwaar je verder afdaalt tussen lage struiken tot een open stuk (WN040) waar wegmarkeringen ontbreken. Je vervolgt licht dalend in noordoostelijke richting, alwaar je na 50m pas een eerste wegmarkering (WN04041) vindt. Je komt uit op een brede grindweg en bij GPS WN04042 bereik je een tweede nog bredere grindweg, die je in dalende richting volgt. 150m verder vind je een wegwijzer (WN04043) naar “Waldrast” en een zitbank. Je verlaat de weg en vervolgt je weg door de beboste bergweide. 150m lager bereik je terug een grindweg (WN04045) nabij Waldrast (WN04039). 30m verder verlaat je alweer de weg voor een pad dat via de bergweide het bos opzoekt. Je daalt door het bos verder af tot de wegwijzer (WN04049), alwaar je het pad van de Seebergalm (WN04028) bereikt.
 3. Wie aan het begin van het pad 18A toch nog last krijgt van zenuwen kan rondgaan over de top van de Sarner Scharte (WN04036 – 2458 m), om dan af te dalen naar de pas genaamd Valico (WN04037 – 2381m). Hier vind je naast een bivak het pad 3A, waarlangs je iets gemakkelijker kan afdalen dan langs het pad 18A. Beide paden komen terug samen aan de Waldrast (WN04039).

Je daalt verder af door het bos richting Astfeld – Campolasta (WN04062). Bij GPS WN04056 bereik je definitief het asfalt, dat je bergaf volgt tot de hoofdweg door het dal (WN04065).

Alpenblick (WN04101):

Astfeld 41

Sarntal – Sarentino

www.booking.com

Nota: er was geboekt via www.booking.com bij:

Zum weissen Rössl (WN04061)

Astfeld 6

Sarntal – Sarentino

Die waren echter vergeten de reservatie over te zetten naar hun eigen reservatiesysteem. Het hotel was volzet. Ze hebben zelf contact opgenomen met Alpenblick, die nog plaats hadden. De prijs van 38€ werd behouden.

Kamer met ontbijt: 38€

Avondmenu (18.00 – 19.30): 18€

 • Saladbar
 • Pasta
 • Vis met aardappelen en groenten
 • Banana-split

25cl rode wijn; 3,50€

Totaal: 59,50€

Ontbijt (buffet vanaf 7u30):

bruine en witte broodjes, croissants, cornflakes, muesli, fruit (gespoeld), yoghurt fruitsla, kaas, vlees, confituur, Nutella, boter, honing, koffie of  thee (water uit de samovar, zakjes the vrij uit te kiezen). Super J.

 

Dag 041 Astfeld-Campolasta –

Merano                                                21,6km   +1100   -1400

Met rust: 6u45’, zonder rust: 6u15’

Je verlaat je hotel en loopt via de hoofdweg in zuidelijke richting. Aan de Raiffeisenkasse (WN04063), sla je rechts af in een zijstraat. Na 50m vervolg je evenwijdig aan de hoofdweg. Na 125m ka je al naar rechts aan een speelplein richting rivier. Je kan ook rechtdoor. Daarbij passeer je via een doorgang onder een wooncomplex. Aan een T-splitsing sla je rechts af richting rivier en volg je deze stroomafwaarts. Na 500m vervoeg je de hoofdweg. Aldaar sla je rechts af en dwars je de rivier via een brug. Je vervolgt rechtdoor, waarbij je je verwijdert van de rivier. Na 1km bereik je een dwarsweg, vlak voor een zijrivier.

Je slaat hier rechts af in de dwarsweg en klimt omhoog langs de zijrivier. Na 650m bereik je een eerste haarspeldbocht. Negeer de eerste 2 afsteekjes van de rijbaan, want deze zijn zwaar overgroeid. Vanaf GPS WN04108 kan je wel gebruik maken van het pad richting de Meraner Hütte. Je dwarst tweemaal de rijbaan  en vervolgt verder bergop door het bos. Je bereikt terug een weg bij GPS WN04111 en volgt deze door open terrein bergop. De weg maakt een haarspeldbocht en vervolgens verlaat je hem naar links via een pad. Je gaat het bos in en bereikt een eenzaam huis aan het einde van een weg. Hier maakt de weg een bocht naar links.

Eerst loop je nog door het bos, waarna je een open plek bereikt met gebouwen (WN04115 Bannholz). Je blijft langs de rechter kant tegen de bosrand lopen. Je bereikt een weg en volgt deze omhoog. Bij GPS WN04119 kom je terug uit op het asfalt dat je verliet aan het begin van het pad in Moar in der Wies (WN04105). Je volgt het asfalt verder omhoog. Je passeert de gehuchten Alber, Untermarcher en Obermarcher. Het asfalt houdt op. Er staat een bord dat automobilisten verwijst naar de parkeerplaats. Voor deze parkeerplaats sla je echter links af.

Ondanks de aanwezige wegwijzers (WN04121 & WN04122) is het wegverloop onduidelijk en stemt dit vooral niet overeen met de digitale kaart. Je vervolgt in westelijke richting. Na wegwijzer WN04123 wordt dit noordwestelijke richting. Deze richting wordt aangehouden tot het pad uitkomt op een grindweg, welke gevolgd wordt door de mountainbikers die hier omhoog rijden.

Je vervolgt je weg naar links over de grindweg, tot je 100m verder een veepoort met rooster en opnieuw wegwijzers vindt. Hier dwars je de E5 Oberstdorf  – Verona, waarvan je ook een verslag terugvindt op deze site. De E5 gaat hier naar links, terwijl jij je weg vervolgt omlaag via de grindweg tot aan de Meranerhutte (WN04125). De hut is eigendom van het Öav

 Meranerhutte (WN04125):

www.meranerhuette.it    info@meranerhuette.it

De hut is eigendom van het Öav, de Oostenrijkse bergsportvereniging.

Je kan hier overnachting aan de gebruikelijke tarieven in een berghut. Ikzelf at hier in 2011 enkel:

 • Pasta van het huis: 7€
 • 1/8L rode wijn: 1,20€

Je vervolgt je weg verder bergaf richting een private almhut genaamd: Kirchsteigeralm (WN04126). Hier sla je links af richting een brug (WN04127) over de Sinichbach – Rio Sinigo. Aan de overzijde vind je een andere grindweg (WN04128), maar geen wegwijzers. Die staan 100m hogerop, bij de aldaar gelegen brug (WN04128A) aan de  Meran 2000  Rifúgio Malga Sant Osvaldo / Meraner Hütte (WN04128A). Hier sla je links af en daal je af via de grindweg over een afstand van ca 1,5km tot aan de volgende wegwijzer, die je aantreft na een haarspeldbocht in de weg omwille van een beekje. Hier verlaat je de weg en volg je het pad richting de Bergbahn Meran 2000 (WN04130A – 1950). Dit pad stijgt ligt tot je een bredere weg bereikt bij GPS WN04130. De weg draait in noordwestelijke richting en je passeert onder een de kabels van een skilift door. Wanneer de weg een bocht maakt in zuidwestelijke richting, verlaat je deze via een pad rechtdoor,omhoog (WN04131   Pad 17 – 18a en Waldmannweg en Waidmannweg). Ook dit pad maakt een bocht in zuidwestelijke richting en geeft uit op een bredere weg. Deze volg je omhoog. Je vervoegt een tweede weg en samen ga je verder omhoog tot aan de Passo Di Nova (WN04132 – 1902m).

Op de pas tref je een informatiebord en wegwijzer richting Ifinger Hütte (1810). De weg 18 wordt als zeer technisch aangegeven en geeft uit op een Via Ferrata naar de betrokken hut. Je verlaat deze weg 18 echter al na 100m voor de weg 3 omlaag richting Meran. De weg 3 is in het bovenste deel ook technisch, maar niet uitzonderlijk. Het is raadzaam om je stokken te verlengen, gezien de daalhoek van het pad groot is. Vanaf GPS WN04137 is het moeilijkste deel voorbij. De weg wordt breder. Je daalt nog steeds af in westelijke en zuidwestelijke richting. Bij GPS WN04139 bereik je het asfalt. Je daalt verder af tot WN04142 Gasthof Gsteier (WN04142), waar je iets kan eten of drinken. Vlak voor het Gasthof Gsteier vind je een waterkraan (WN04141).

Je volgt het asfalt bergaf over een afstand van 1km tot vlak voor het begin van een reeks haarspeldbochten. Hier (WN04145) verlaat je het asfalt via een pad dat de haarspeldbochten afsteekt. Bij GPS-punten WN04146, WN04147 en WN04148 dwars je de rijbaan en vervolg je verder via het pad. Bij GPS WN04149 bereik je opnieuw de weg in een haarspeldbocht. Je volgt de weg 50m bergaf om hem opnieuw te verlaten via het pad. Bij GPS WN04150 bereik je definitief de rijbaan en volg je deze bergaf. Je blijft deze weg volgen tot je aan Pension-Garni Eden (WN04201).

Pension-Garni Eden (WN04201):

Sankt Georgener Straße – Via Sant Georgen 25

Schenna – Scena, Bolzano – Bozen

www.garnieden.it   info@garnieden.it

www.booking.com

+39 0473 945 602

Kamer met ontbijt: 40€ + 1€ tax

Kamer ‘Stube’ heeft uitzonderlijk houtsnijwerk. Lijkt inderdaad op een gewezen kleine bar, die nu omgevormd is tot kamer.

Ontbijt (buffet vanaf 7u45 – 10u00):

bruine en witte broodjes, cornflakes, muesli, yoghurt fruitsla, kaas, vlees, confituur, boter, koffie of  thee. Fenomenaal uitzichtJ.

Avondeten:

Pizzeria ADI

Schenastrasse 27C, Schenna – Scena, Bolzano – Bozen:

Pizza: 9,80€

25cl Rode wijn: 4€, 50cl: 6€

Opletten: de salami op de pizza is erg pikant en dat is niet opgegeven.

Dag 042 Merano –

Hochganghaus                    16,8km        +1550    -350

Met rust: 5u30’, zonder rust: 5u15’

Je verlaat Pension-Garni Eden naar links en daalt tot het eerste kruispunt. Hier ga je scherp links om alzo terug te keren in zuidelijke richting. De weg maakt een U-bocht en daalt ondertussen. Hij geeft uit op een belangrijkere weg, die je naar links volgt via het fietspad. Na 200m verlaat je de weg naar rechts ter hoogte van een hotelcomplex. Je slaat onmiddellijk  terug links af en vervolgt je weg evenwijdig aan de hoofdweg. Deze weg lijkt privaat te zijn omdat hij onder de ingang van het hotel doorgaat en naar de garages leidt, maar hij is wel degelijk openbaar en vervolgt zijn weg omlaag, links van een wijngaard. Na 250m kom je uit op een T-splitsing, alwaar je naar rechts gaat. 30m verder sla je weer links af.

Je vervolgt je weg in zuid en zuidwestelijke richting en vervoegt een andere weg, die je naar links volgt; Je bereikt de rand van de agglomeratie van Meran –Merano. Je dwarst een kruispunt en na 80m ga je schuin rechts in de Pröfingerstraße – Via Pröfinger. Wanneer je een nandere weg vervoegt,  vervolg je je weg in westelijke richting. Je komt uit op de Schennastraße – Via Scena, die je 50m naar rechts volgt om dan weer links af te slaan in westelijke richting. Je dwarst de Brunnenplatz – Piazza Fontana aan een filiaal van de Sparkasse (WN04223).

Hier ga je 20m naar rechts om dan naar links het autovrije deel in te gaan. Je bereikt de Kirchsteig – Via Salita Alla Chiesa, die uitgeeft op de St.-Georgen-Straße. Je dwarst deze en gaat het park in. Je vervolgt naar rechts in dalende lijn en bereikt een voetgangersbrug over de Passer – Passirio.

Aan de overzijde vind je een trapstraatje, dat je omhoog volgt. Je komt uit op de Zenobergstraße – Via Monte San Zeno, welke je niet volgt, maar dwarst, om vervolgens een voetpad  omhoog te volgen. Het pad maakt een haarspeldbocht naar rechts om dan op een kruispunt scherp links te gaan. Je vervolgt door een wijngaard om dan een bocht naar rechts te maken. Vanaf hier zit je op de Tappeiner Promenade – Passeggiata Tappeiner, welke je in noordwestelijke richting volgt. Dit betreft een panoramaweg, die je volt over een afstand van ruim 2,5km

Je komt terug op de openbare weg aan een bushalte in de Laurinstraße – Via Laurin. Hier vervolg je de licht oplopende Gnaidweg – Via Gnaid richting het Hotel Thurnergut (WN04229). 300m verder kan je voor een haarspeldbocht het asfalt verlaten via een moderne brug over een ravijn. Je kan ook gewoon je weg vervolgen via het asfalt. Bij GPS WN04231 verlaat je de panoramaweg en neem je de stijgende grindweg richting het Walknerhof (WN04233) en het Hotel Schloss Thurnstein(WN04235). Hier kom je terug uit op het asfalt, dat je naar links volgt. Je volgt het asfalt over een afstand van 350m in westelijke richting, om daar een wegwijzer (WN04238) te vinden aan et begin van een pad omhoog.

Vanaf hier vind je de eerste aanduiding naar het Hochganghaus – Rifúgio Del Valico (WN04301 – 3u). Je vat de klim aan door het bos. Je dwarst nogmaals een betere weg, om ter hoogte van de wegwijzers WN04239 & WN04240 verder je weg via het pad omhoog te zoeken in noordwestelijke richting. Op een hoogte van 800m dwars je een beek en draait het pad in zuidelijke richting. Ter hoogte van wegwijzer WN04241, nabij een gebouw, draait het pad in westelijke richting en klimt dan in zigzag omhoog. Je bereikt het Vellauerhof (WN04243) en het Gasthof Oberlechner (WN04245) en komt uit op de verharde toegangsweg.

Ter hoogte van de wegwijzer WN04246 aan een kapel, verlaat je de weg voor een pad dat klimt door gemengd bos- en weidegebied richting Gasthof Kienegg (WN04251). Vanaf hier gaat het pad weer steviger stijgen door het bos. Om die reden vind je hier ook meerdere rustbanken onderweg. Op die manier bereik je het Obperplatzerhof (WN04257)

Net voorbij het Obperplatzerhof vind je de splitsing (WN04259) tussen de variant via de Leiteralm en het rechtstreekse pad richting Hochganghaus – Rifúgio Del Valico (WN04301). Gezien de weersvoorspellingen werd er gekozen voor het meest directe pad naar het Hochganghaus. Je volgt daarvoor de redelijk langzaam stijgende grindweg in aanvankelijk westelijke richting. Bij GPS WN04260 passer je een afslag richting Leiteralm, maar je vervolgt via de grindweg tot zijn einde aan een wad (WN04261) op een bergbeek. Afhankelijk van de neerslag in de voorafgaandelijke periode, dien je hier meer of minder voorzichtig te zijn om met droge voeten de overzijde te bereiken. Voorbij het wad gaat de weg over in een pad, dat eerst nog verder op gelijke hoogte verloopt, om vanaf de passage onder de materiaalkabelbaan naar het Hochganghaus stevig beginnen te stijgen. Het pad gaat in grote zigzag bewegingen omhoog tot aan de hut. Eenmaal in de hut gingen de hemelsluizen volledig open.

Hochganghaus – Rifúgio Del Valico (WN04301):

www.hochganghaus.it/

erlacher@hochganghaus.it

Overnachting op Lager: 36€ (privaat en duur dus)

Avondeten:

 • Pasta van het huis: 8€
 • Spek met eieren met aardappelen: 9,50€
 • Sla: 4,50€

Douche (6’): 3,00€

25cl rode wijn; 3,60€

Totaal: 64,50€ (vrij duur dus)

 

Ontbijt (buffet, vanaf 7.00u):

sneden grof brood, cornflakes, muesli, kaas, vlees, confituur, boter, koffie of  thee.

 

Dag 043 Hochganghaus –

Patleidhof                               15,9km     +850    -1250

Met rust: ca. 6u00’, zonder rust: ca. 5u30’

Nota: dit traject werd feitelijk gelopen van aan het Hochganghaus tot aan de Schlucht der 1000 Stufen (Kloof met 1000 trappen). Op het ogenblik van de passage aldaar was het pad weggespoeld en was de nieuwe brug nog niet toegankelijk. Dit heeft geresulteerd in een grote omweg via het dal. Wanneer je dit verslag leest, zullen alle problemen aldaar reeds lang opgelost zijn. Het gemeentebesluit dat de toegang tot de betrokken passage verbood was van de dag van mijn passage aldaar. Het pad werd na mijn passage, met linten fysiek afgesloten. Door de regen van de nacht voordien werd het pad volledig weggespoeld in de betrokken kloof, die zeer eng is. De constructie van de betrokken hangbrug biedt een oplossing ter voorkoming van passageproblemen voor de verdere toekomst.

Je verlaat het Hochganghaus en loopt in de richting van de wegwijzer (WN04302), 30m ten noorden van de hut. Vanaf hier ga je verder in westelijke richting. Het betreft een vlot lopende weg, die grotendeels op gelijke hoogte blijft. 750m verder passeer je al de Goidner Alm (WN04303). 1,2km verder bereik je de Hohe Wiege (WN04306) met een rustbank met uitzicht. Alweer 1km verder bereik je de Tablander Alm (WN04309). Langzaam daal je af richting de Schutzhutte Nasereit – Rifugio Nassereto (WN04316 – 1523m – www.nasereit.com  ).

Vanaf de Schutzhutte Nasereit gaat het weer omhoog richting Uitzichtpunt (WN04323 – 1640m), waarna je weer afdaalt richting WN04325 Gasthaus Giggelberg (ca. 1540m – www.giggelberg.com ). Je kan tot hier omhoog vanuit het dal met de Texel Kabelbaan. Vandaar dat het hier op zonnige dagen relatief druk is.

Vanaf Giggelberg gaat het pad weer een klein beetje omhoog om dan weer af te dalen richting de wegwijzer bij GPS WN04327 (ca 1480m). En vanaf hier gaat het weer omhoog richting Hochforch (WN04332 – ca. 1550m). 250m verder vind je de afslag (WN04334) richting Naturns – Naturno.

Vanaf deze afslag krijgt het pad een volledig ander karakter met veel meer hoogteverschil, vaak te overbruggen via een pad met trappen en soms zelfs echte metalen trappen. Of het er feitelijk duizend zijn heb ik niet geteld, maar dit deel vraagt beduidend meer aandacht.

Je daalt af richting een eerste beek om dan weer omhoog te klimmen. Vervolgens daal je terug af naar de kloof van de Lahnbach. De hangbrug alhier is behoorlijk spectaculair, gezien ze hoog boven de rivier gemonteerd is. Een hangbrug hang je niet zomaar op. Daarvoor heb je een stevige fundering nodig in de vorm van een rotsblok in combinatie met beton en boorankers. Dit ankerpunt lag toch een ruim 5m boven het bestaande pad, waardoor er enige vorm van klimhulp, waarschijnlijk  in de vorm van een trap nodig zal zijn om het looppad van de brug te bereiken. Aan de overzijde was dit al duidelijker uitgewerkt. Vervolgens gaat het via een steil pad omhoog richting Gasthof Pirch (WN04436 – 1445m – http://www.pirchhof.com/ ). Iets hoger vind je Gasthof Schnatz (WN04337 – http://www.schnatzhof.it/willkommen.asp ).

Vanaf het Gasthof Pirch ben je weer op verharde wegen tot aan Grub (WN04438 – 1377m http://www.grubhof.it/ ). Na Grub gaat het weer over in een pad dat afdaalt naar de brug over de Kirchbach – Rio della Chiesa (WN04339). 150m verder bereik je Galmein (WN04440). Na een kort stukje via de toegangsweg, verlaat je ook deze voor een pad richting Innerforch (WN04441). Vanaf Innerforch gaat het licht bergop tot Lint (WN04342) om dan kort bergad te gaan tot het Patleidhof (WN04401).

Patleidhof (WN04401):

http://www.patleidhof.it/

Overnachting op Lager: 25€ (privaat)

Avondeten (zeer beperkte kaart):

 • Pasta Bolognaise: 7€
 • Spek met eieren met aardappelen: 8,50€
 • Sla: 4,50€

Douche (onbeperkt): inbegrepen

25cl rode wijn; 3,00€

Totaal: 51,00€

 

Ontbijt (vanaf 7.00u):

Broodjes grof en wit (bijgevraagd en probleemloos gekregen), cornflakes, muesli, kaas, vlees, confituur, boter, koffie of  thee.

 

Dag 044 Patleidhof – Latch     16,7km    +200     -950

Met rust: 4u00’, zonder rust: 3u45’

Nota: afdalen in het zijdal van de Schnalserbach – Rio di Senales willen afdalen, moeten minstens 5km het dal ingaan tov het Etschdal. De wand is te steil om een normaal pad toe te laten. Enkel de Via Ferrata Hoachwool (WN04411) vind je in deze wand. En dus dien je af te dalen via het pad onder de kabelbaan. Niet de elegantste oplossing. Andere oplossingen zijn:

 • Afdalen via het pad aan GPS WN04334 Afslag Naturns – Naturno, kort na Hochforch (WN04332 – ca. 1550m).
 • Afdalen aan het Gasthof Grub (WN04338 – 1377m).

Je daalt af van het Patleidhof via het gemarkeerde pad. Waneer dit uitkomt op de weg, vind je een mindere weg aan de overzijde. In 2017 waren er daar werken, waardoor deze niet bruikbaar was. Je kan verder afdalen via de weg tot een tweede pad dat afdaalt naar het eindstation van de kabelbaan (WN04406 Seilbahn Unterstell – Funivia Unterstell).

Bij vooraanzicht rechts van dit gebouw vind je het pad nr.10 dat omlaag gaat richting Natums. Bij GPS WN04408 dwars je de weg. Je daalt verder af richting een bergboerderij, die je bovenlangs passeert om dan via de toegangsweg terug op de hoofdweg omlaag te komen. Dze verlaat je onmiddellijk op het kruispunt via het pad 10 dat je verder omlaag leidt.

Bij GPS WN04411 sla je links af en loop je richting een tweede wegwijzer  bij GPS WN04412 om dan verder af te dalen  en te traverseren richting kabels van de kabelbaan. Je dwarst een eerste beek en vlak voor een tweede beek, keer je terug richting kabelbaan. Je neemt de meest dalende weg. Je passeert een elektriciteitsleiding en vervolgt naar rechts via een poort, alwaar het pad verdergaat eerst evenwijdig aan de elektriciteitsleiding en dan in zuidelijke richting. 30m voor je die een tweede keer zou dwarsen (WN04414A Naturlehrpfad), sla je links af in een meer dalend pad. Je passeert nog een poort (WN04414B Poort) en bereikt het Restaurant Schwalbennest (WN04414C) aan een weg. Vlak voor het gebouw sla je rechts af. Je dwarst de  Buechlbach – Rio del Colle (WN04415). Je daalt verder in zuidwestelijke richting en dwarst eerst de elektriciteitsleiding en vervolgens de Seilbahn Unterstell – Funivia Unterstell (WN04406).

Je bereikt de wegwijzer (WN04416) en vervolgt in dezelfde richting. Je bereikt het asfalt (WN04417) en gaat aldaar naar links in de richting van het Onderstation Seilbahn Unterstell – Funivia Unterstell (WN04418). Je dwarst een kanaal en vervolgt in zuidelijke tot aan de Hoofdstraat, alwaar je rechts afslaat. 80m verder, vlak voor je een tweede maal het kanaal zou dwarsen, sla je links af. Op een tweesprong, sla je rechts af. Je dwarst de brug over de Etsch – Adige (WN04425) en slaat rechts af, via het fietspad aldaar.

1,4km verder vind je de Radbar (WN04427). Na 700m dwars je de Etsch – Adige (WN04428) en vervolg je je weg in dezelfde richting op de andere oever. 1,3km verder passeer je nog een brug, maar je blijft op dezelfde oever. Alweer 1km verder passeer je een brug en het hotel-restaurant Winkler Und Häusler (WN04430). 2km verder alweer een brug, maar je blijft op dezelfde oever.

1,3km verder ben je in Kastelbell – Castelbello (N04433). 2,5km verder dwars je samen met het fietspad de Etsch – Adige (WN04434). Je vervolgt je weg tot aan de spoorwegovergang.

Wie zijn reis niet beëindigt in Latch, vervolgt zijn weg rechtdoor via het fietspad langs de rivier. Wie zijn reis wel beëindigt in Latch, dwarst de spoorweg en vervolgt er evenwijdig aan in zuidwestelijke richting. 200m na de brug over het spoor sla je recht af om via het fietspad het station van Latsch – Laces (WN04437) te bereiken.

Terugreis:

In Latsch – Laces kan je de trein nemen naar Meran – Merano en verder terug naar huis:

 • Latsch – Merano (4,00€ aan de automaat, elk uur, op het uur)
 • Merano – Innsbruck via Bolzano, in combinatie met nachttrein: 25,90€. Opgelet: in Merano stopt de trein uit Latsch op hetzelfde perron als de vertrekkende trein naar Bolzano. Niet aarzelen: het perron oversteken en instappen, want de trein naar Bolzane vertrekt 1 minuut later (Aanduiding bestemming enkel op de displays binnen in de trein L, niet op het perron of langs de buitenzijde van de trein, tenzij aan de kop en de staart van de trein.)
 • Innsbruck (20.44u) – Keulen (08.15u) via Nurenberg (halte van 01.00 tot 03.30) (Zitplaats 29,0€), alles geboekt via de site van oebb.at
 • Keulen naar alle stations via Brussel Zuid: 26€. (b-rail.be )

Laat voldoende marge tussen de verschillende treinen om eventuele vertragingen op te vangen.

Eindconclusie:

Na 3 weken had ik mijn voorzien einddoel bereikt, en diende ik terug te keren naar huis. Mijn conditie was optimaal Ik heb zo goed als geen hinder gehad.

Het volledige traject was voorbereid op GPS. Verwijzend naar vorig jaar, heb ik iets meer aandacht besteed aan de trajectkeuze en vooral de lengte van de etappes. De eerste vijf dagen spreken we eerder over middengebergte dan hooggebergte. Vanaf Nassfeld kom je op de grensgraad terecht, wat betekent dat je beter op hoogte blijft, waardoor je in verhouding minder hoogtemeters moet maken.

Gedurende deze 3 weken diende ik slechts 3 maal bij te sturen:

 1. Gezien het Gasthof Wurzenpass & het bijbehorende bivak gesloten was, zette ik een route door het dal uit, waardoor ik sneller kon opschieten om alzo mijn eindpunt van de daaropvolgende dag te kunnen bereiken, Gasthof Neuwirth in Thörl-Maglern (WN02601). Aldaar bleef ik twee nachten en liep ik terug tot het drielandenpunt Oostenrijk-Italië-Slovenië. Het was die dag zeer slecht weer, waardoor het beperkt aantal kilometers leuk meegenomen was.
 2. In de helling tussen Feldthurns – Velturno en de Radlseehutte, diende ik bij te sturen omwille van een pad dat afgesloten en in onbruik geraakt was in de aanstijg naar Tschiffnon – Gioviniano en de boerderij Tonigmüller (WN03948).
 3. Gezien de Merander Höhenweg gesloten was in de omgeving van de Schlucht der 1000 Stufen (Kloof met 1000 trappen), diende ik ook hier rond te gaan via het dal. Ook hier was er sprake van onstabiel weer, waardoor ik helemaal te voet afdaalde tot Naturns – Naturno om dan weer met de kabelbaan omhoog te gaan richting Patleidhof. Het gebruik van kabelbanen is tegen mijn principes, maar in uitzonderlijke omstandigheden durf ik er wel eens tegen te zondigen ;-).

Het bijsturen op het terrein kost wel meer moeite omwille van het kleine scherm van GPS.

Ik ben oud genoeg om het nog te kunnen zonder, maar de technologie bestaat nu eenmaal en dus zie ik niet in waarom je die niet zou gebruiken. Normaal loop ik niet constant op mijn GPS te kijken. In dit geval was dit enkel nodig op de plaatsen waar ik op het terrein bijgestuurd heb, door bosbouw of in de gevallen hierboven beschreven.

Ik beschouw de aanmaak van een tracklog als een essentieel onderdeel van je voorbereiding op elke langdurige tocht. Vandaar dat ik mijn tracklog niet publiekelijk ter beschikking stel. Hoe je hem zelf kan aanmaken vind je terug onder de rubriek: Oriëntatie – GPS (zie hoger).

Op dit deel van mijn tocht heb ik mijn type C schoenen minder gebruikt dan ik zelf voorzien had. Dit kwam enerzijds door het feit dat de paden in de regel weinig echt technisch waren, maar ook omdat ik uiteindelijk zeer goed weer gehad heb. Meestal was ik reeds binnen voor het serieus begon te regenen. Ik heb ze dus gedurende het grootste deel van deze tocht in mijn rugzak meegedragen. Dat lijkt zwaar en neemt vooral veel plaats in in je rugzak, maar op gebied van veiligheid maak ik nooit compromissen.

Elementaire kennis hebben van meteo en flexibel zijn in je plannen is essentieel. Vooral op het Wurzjoch heb ik weer moeten vaststellen hoe toeristen ondanks het feit dat het reeds aan het bliksemen en donderen is in de verte toch nog verder de berg blijven oplopen ipv terug te keren naar de veiligheid van een hut. Uiteindelijk zullen de meeste dan toch teruggekeerd zijn op het ogenblik dat het effectief begon te regenen, uiteraard met een nat pak wegens het ontbreken van aangepaste regenkledij. Pas dus je reisplannen aan in functie van het weer, je fysieke conditie en je kunde. Zelfoverschatting leidt tot ongelukken. Ga in de bergen, maar kom vooral terug (levend!)

Coördinatenlijst:

Advertentie