Entre Lesse et Lomme

Algemene info bij het reisverslag.

Entre Lesse et Lomme

Streek:

Libin (Luxembourg, België)

Traject:

Rondwandeling rond Libin in het Forêt de Saint-Hubert

Periode:

21/07/22 – 24/07/22

Nota: niet toegankelijk tussen 1/10 en 31/12 vanwege de jacht.

Reisgezelschap:

De vriendin.

Transport:

Heen:

Met de eigen auto.

Terug:

Idem.

 

Reizen in Wallonië kost:

 • Hotelkamer (zonder ontbijt: 74 tot 130€ (1 kamer voor 2 personen)
 • Half pension Hostellerie Des Tilleuls : 65€ (2 personen)
 • Pizzeria: 2 pizza’s met wijn, water en koffie: 51,40€

Totaal reisbudget:

455 EUR (zonder transportkosten)

Betalingswijzen:

 • Bancontact

Reisliteratuur:

 • Entre Lesse et Lomme: Roadbook de 16 liaisons issuu.com

GPS:

www.foretsainthubert.wixsite.com/entrelessetlomme/carte

Internet adressen:

Zie hoger.

Persoonlijke gegevens: 

mountainman@scarlet.be

Reisverslag Entre Lesse et Lomme

1) Inleiding.

Wat doet een mens met een verlengd weekend in redelijk Corona-stabiele tijden? Je zoekt iets dat toch wat avontuurlijk is, niet te ver weg met toch voldoende comfort (voor de vriendin).

De meeste verslagen op het internet betreffen versies die zich richten op tenttrekkers, die gebruik kunnen maken van de 3 bivakzones langsheen het traject van 78km. Je materiaal op die manier uittesten, is een goed plan alvorens je grootsere buitenlandse plannen met succes ten uitvoer wilt brengen. www.roversmountains.com/scandinavie

2) Keuze reistijd :

Normaal gans het jaar beloopbaar, behalve de periode van de jacht (1/10 en 31/12).

3) Kenmerken Entre Lesse et Lomme.

 • Afstand: 78 km
 • Afstand tussen de overnachtingspunten: ca. 25 km, afhankelijk van het aantal wandeldagen of de soort accommodatie.
 • Kostprijs van de reis: gratis overnachtingen op de bivakplaatsen. Hotels: zie hoger.
 • Drukte: nergens storend.
 • Markering van het pad: groene rechthoek op witte achtergrond, met in de rechter bovenhoek het logo van La Grande Forêt de Saint-Hubert (uiteraard met een burlend hert). In het geval van een richtingsverandering, wordt de witte achtergrond verlengd met een driehoek die de richting aangeeft.
 • Volgens de tracklog bedraagt het totale hoogteverschil over de 78km bijna 3000 hoogtemeters stijgen en dalen, variërend van 250 tot 950m per dag.
 • De folder van dit pad roemt zich op het feit dat 90% van het traject onverhard is, maar onverhard moet je dan wel lezen als: vrij van asfalt of beton. Minstens 60% van het traject bestaat uit met grind verharde wegen.
 • De delen met sterke begroeiing, die een lange broek zouden noodzaken zijn eerder beperkt. Aandacht voor teken blijft noodzakelijk.

4) Fysieke voorbereiding:

Deze tocht is bedoeld als voorbereidingstocht. Wie helemaal onvoorbereid begint en zeker als je dit doet met een bivakbepakking, zal je dit fysiek gewaarworden.

5) Uitrusting:

Kledij op het lichaam:

 • Stel lage wandelschoenen type A met Gore-tex tegen de regen en het natte gras (The North Face Hedgehog GTX XRC). In functie van je definitieve toch kan je deze tocht aanvatten met je vertrouwde bergschoenen. Maar A/B is wel het zwaarste type dat hier te verantwoorden is. Type B schoenen is veel te zwaar voor deze tocht, gezien het onderdeel grindwegen overheerst. De dempingfactor van de zool is dus doorslaggevend en bij oudere modellen van het type B is die zo goed als onbestaand, met alle gevolgen vandien bij het lopen op harde ondergrond.
 • stel sokken: bij voorkeur 2 van goede kwaliteit (lusjesweefsel langs de binnenzijde en in materialen gaande van wol tot Coolmax)
 • bermuda (mijn persoonlijke voorkeur), synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die/Dim) en T-shirt met korte mouwen in combinatie met een eveneens synthetisch hemd met lange mouwen ( te koop: in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)
 • lichte fleece of fleece-windstopper, afhankelijk van je persoonlijke koudegevoeligheid.
 • zonnehoedje met zeer brede randen (Decathlon), zonnebrandcrème factor 30, zeker als je lange dagen maakt. Gelukkig loop je veel in de schaduw van de bossen.

Kledij in de rugzak:

 • Gore-tex jas met kap. Een regenbroek dien je enkel te overwegen bij zeer regenachtige weervoorspellingen. (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon. Een poncho beschermt je benen en sokken niet, hij vangt veel wind en is moeilijk alleen aan te trekken, maar hij is licht en goedkoop. Kan hier omwille van het hoge percentage bostraject.)
 • een zonnebril met hoge filteringgraad, zonnecrème (beschermingsfactor 30 of hoger) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)
 • reserve synthetisch T-shirt en slip
 • stel reserve sokken
 • zomertrekkingbroek (Mammut met Schoeller Dryskin of Decathlon)

Andere uitrusting:

 • telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen) Gezien het beperkte rugzakgewicht van een hoteltoch, heb ik ze thuis gelaten. Voor wie bivakeert is dit mogelijks wel nuttig in functie van het hogere rugzakgewicht. Indien je er toch wenst mee te nemen, koop dan bij voorkeur stokken van de merken Leki of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren. Vermijd ook de traditionele houten stokken (ze zijn zwaar, plooien niet samen en de greep is ook niet wat het zijn moet.) Vermijd ook slechts één stok te gebruiken, gezien je dan een asymmetrische belasting krijgt
 • rugzak van Lowa Alpine Airzone Trek+ van 45 à 55 liter ter vervanging van mijn 10 jaar oude Quecha Symbium 60 van Decathlon. Het nieuwe model van Decathlon vond ik te zwaar, te groot en relatief duur in verhouding tot de Lowa. Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en voeding (kaas, confituur…) gaan in diepvrieszakken van Aldi of zakken met druksluiting van Ikea.
 • een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een stick scheerzeep en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen.
 • een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier.
 • bij voorkeur een drinkzak met slang met een gezamenlijke inhoud van 1,5 à 2,0 liter
 • persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, Ibuprofen, Dafalgan, Cirus (tegen neusloop) Imodium (generisch: Loperadomine tegen diaree), Probactiol Plus (preventief tegen diaree).
 • reserve plasticzakken.
 • naald en draad.
 • tube handwaszeep (1 voor 2 personen).
 • GSM/Smartphone
 • GPS (Garmin).

 

Bagagetransport:

www.europaventure.be biedt deze tocht aan in een formule van 5 dagen met 4 overnachtingen, eventueel met bagagetransport. Wel duur!

6) Water:

Onderweg vind je in principe geen drinkbar water. Ook bepaalde bivakplaatsen zijn niet echt goed voorzien van een waterbron van goede kwaliteit. Van ver meedragen en achteraf koken, of een filter gebruiken, is de boodschap.

7) Picknick:

De door mij als picknick gelogde plaatsen betreffen op deze tocht houten banken met een betonnen onderstel, meestal niet in combinatie met een tafel.

8) Dag 01: Parking N40 – Smuid:  19,5km +725m –550m – MR: 4u30’:

Je verlaat de parking langs de rijbaan naar rechts. Vervolgens dwars je de brug over de Le Glan, waarnaar de Gïte Le Ry des Glands genoemd is. Over de brug vind je links een smal paadje dat evenwijdig aan het asfalt verloopt tot aan de eerste grindweg naar links.

Je volgt deze naar links tot aan en tweede brug over de Glan om vervolgens naar rechts te gaan.

Aan Entre Lesse et Lomme (ELL) punt 6 (BELELL0004) vind je opnieuw een houten brugje over de rivier, die je dwarst. Je vindt hier tevens een zitbank. Op de splitsing ga je naar links. Op een kruispunt van wegen vind je opnieuw een zitbank (BELELL0007). Je vervolgt hier in dezelfde richting.

1,8km verder vind je het punt 7-R (BELELL0008). Hier sla je links af. Na 500m sla je links af en na 200m rechts. Hier vervolg je de weg tot je een groot hekken bereikt, dat je kan openen door het kettinkje los te maken en na je passage weer vast te maken.

Wat verder bereik je de openbare weg (asfalt). Je dwarst de weg en daalt het talud af naar een pad en volgt dit naar rechts evenwijdig aan de weg tot aan de eerste dwarsweg naar links. Hier sla je links af en dwars je via een onderdoorgang de autosnelweg E411.

400m verder vind je het ELL punt 8 (BELELL0012). Hier ga je naar links en vervolgens maak je een bocht naar rechts. 450m verder vind je een zitbank (BELELL0013). Dan volgt een wat eigenaardig traject via een paadje tussen de bomen dat verderop een onverharde weg wordt.

Zowat 1km verder vind je ELL punt 9-T (BELELL0014), alwaar wie problemen ondervindt Smuid kan bereiken, via de weg in zuidoostelijke richting (13km vanaf de parking aan de N40). Het normale pad van de ELL vervolgt 1,3km in noordoostelijke richting, tot je Les Fournais de Marsolle (BELELL0016) bereikt. Dit betreffen de resten van een oude hoogoven voor het smelten van ijzerersts. Je vervolgt hier naar rechts. 750m verder vind je opnieuw een zitbank (BELELL0017). 900m verder vind je het ELL punt 10-S (BELELL0018), het tweede punt waarlangs je Smuid kan bereiken (rechtdoor).

De ELL gaat hier echter naar links en 300m verder opnieuw naar links. 1km verder bereik je

Bivak Bois de Biolin (BELELL0021):

Er zijn hier twee overdekte BBQ-hutten, maar geen water in de directe omgeving.

Reservatie van de overnachting is verplicht via:

Je bent hier tevens op het ELL punt 11 (BELELL0019).

Je gaat hier 100m naar rechts, alwaar je de asfaltweg bereikt. Na 200m ga je naar links en na 150m opnieuw naar rechts. Na 550m bereik je het ELL punt 12-S, alwaar je de derde afsteek naar Smuid vindt (rechts).

De ELL gaat echter scherp links en maakt een bocht in de vorm van een omgekeerde U. Na 900m, alwaar je de terugkeer aanvat, vind je een zitbank (BELELL0023). 400m verder dien je op te letten voor de afslag naar rechts (BELELL0024) via een klein paadje tot aan een brug over de uitloop van een forel kweekvijver. Je vindt hier op de oever teven een zitbank (BELELL0026).

Aan het einde van het pad ga je naar rechts en vervolgens scherp links op een kruispunt van grindwegen. In een bocht naar rechts, verlaat je de betere grind weg voor een smallere naar links. Je vervolgt deze en daalt af naar het niveau van de Lomme om er vervolgens weer van weg te draaien en opnieuw wat te klimmen. Het pad draait weg van de rivier en je bereikt een houten paal (BELELL0027) met aanduidingen van de ELL en twee lokale wandelingen.

Wie in Smuid wil overnachten dient hier de ELL te verlaten naar rechts in westelijke richting. Je klimt licht, evenwijdig aan een weg. Aan een omheining, rond je deze rechtsom, om uit te komen op het asfalt. Hier ga je naar links richting kerk. Net voor deze kerk vind je de:

Hostellerie Des Tilleuls (BELELL0100):

Rue des Loches 45

6890 Smuid – Libin

0032/61 61 23 94

www.hostelleriedestilleuls.be

info@hostelleriedestilleuls.be

 

Kamer 2p met eigen sanitair en TV : 74€

Verblijfstax 2p: 2€

Half-pension 2p: 65€

Lunchpakket 2p: 9€

Rosé ½ L: 14,75€ (betere kwaliteit)

Chaudfontaine ½ L: 4,50€

Expreso 2p: 4,50€

Totaal: 173,75€

Menu H/P :

– 2 keuzes voorgerecht: vis of vlees

– 2 keuzes hoofdgerecht: eendenborst of zalm

– 3 keuzes nagerecht: tiramisu, gebak of ijs

Nederlandse zaakvoerders met een hart voor wandelaars. Heel goede prijs/kwaliteit verhouding.

Enige nadelen zijn eigen aan een oud gebouw, namelijk minder goede akoestische scheiding en badkamer met een eerder beperkt oppervlak. Maakt deel uit van de charme.

9) Dag 02: Smuid – Libramont:  25,2km +950m –850m – MR: 6u00’:

De volgende morgen keer je op je stappen terug richting de houten paal (BELELL0027), alwaar je gisteren de ELL verliet. Je vervolgt er rechtdoor in westelijke richting. 600m verder bereik je het asfalt, dat je dwarst.

Je bereikt hier het ELL punt 13 (BELELL0101) en vindt hier tevens een zitbank. Je vervolgt nog 100m langs het spoor omhoog, om dan rechts af te slaan in zuidelijke richting. Na 500m vind je alweer een zitbank (BELELL0103). 1,4km verder vind je het ELL punt 14-L (BELELL0104). Je slaat hier links af, en 500m verder vind je opnieuw een zitbank (BELELL0105). 350m verder sla je op een kruispunt van grindwegen rechts af en bereik je na 300m de asfaltweg, die je dwarst. Je vindt hier het ELL punt 15 (BELELL0106).

Aan de overzijde van de weg volg je een paadje in noordoostelijke richting, dat uitgeeft op een kruispunt van grindwegen, alwaar je naar rechts gaat. De weg maakt een korte bocht naar links en vervolgens een zeer wijde boog naar rechts richting spoorweg, om hiervan onmiddellijk terug weg te gaan. Je dwarst een beekbedding en gaat op een tweesprong naar rechts. 150m verder verlaat je de grindweg ter hoogte van een toegangshek van een privaat terrein met vijver. voor een zeer sterk stijgende grindweg naar links. Je maakt een kwart bocht in wijzerzin. De weg gaat het bos in en wordt langzaam vlakker. Je bereikt opnieuw een rustbank (BELELL0107). 600m verder sla je opnieuw links af in een mindere zijweg. 300m verder bereik je ELL 16 (BELELL0108).

Je slaat links af en 100m verder sla je schuin rechts af. 200m verder dien je goed op te letten om de afslag naar rechts niet te missen. Je gaat alweer het bos in en 250m verder sla je links af in een betere weg. Na 200m vind je opnieuw een rustbank (BELELL0110). 800m verder kom je uit op het asfalt, dat je naar links volgt in dalende richting. Je bereikt een drukkere weg aan het ELL punt 17 (BELELL0111).

Je gaar hier 40m naar rechts, om dan opnieuw naar links het bos in te gaan. Na 250m bereik je alweer een zitbank (BELELL0112). Na 1,4km in dezelfde richting bereik je het ELL punt 18-L (BELELL0113). Je slaat links af en negeert de eerste zijweg naar recht, om vervolgens een bocht in wijzerzin te maken. Wanneer je ongeveer in zuidelijke richting loopt, verlaat je de weg voor een pad tussen de bomen, dat daalt naar een brugje (BELELL0114).

Aan de overzijde vind je een grote kast op een paal (BELELL0115) met het ELL tochtboek, alwaar je je bedenkingen kan neerschrijven. Ook hier vind je een rustbank. 450m verder vind je er nog één (BELELL0116). 250m verder bereik je een T-splitsing, alwaar je nar links gaat. De weg maakt een halve boog om te eindigen in zuidwestelijke richting. Na 1,5km bereik je opnieuw een kruispunt en een ELL punt 19-G (BELELL0117), alwaar je naar links gaat.

350m verder bereik je opnieuw een rustbank (BELELL0118). 125m verder ga je op een tweesprong nar rechts. 200m verder draait het pad in zuidelijke richting en 150m verder bereik je een brug en feitelijk het begin van een stuk knuppelpad. 800m verder bereik je opnieuw een ELL punt 20-G km (BELELL0120).

Na 250m ga je scherp links. Na 500m ga je scherp rechts, om dan opnieuw in zuidelijke richting verder te gaan. Na 1,8km bereik je de drukke N40. Je slaat links af en blijft langs de haag lopen tot aan een bushalte. Hier dwars je voorzichtig de rijbaan om dan langs de overzijde verder te gaan via een paadje dat aanvankelijk evenwijdig met de N40 verloopt. Daarna draait het pad haaks op de N40 en je bereikt een grindweg, die je in een bocht naar links (BELELL0122) verlaat voor een mindere weg. Opgelet: goed uitkijken!

Voor een beek verlaat je het vage pad nar links, in de richting van een houten brugje (BELELL0123) over een andere arm van de beek. Je vervolgt 350m in zuidwestelijke richting door het bos, tot je een betere weg bereikt. Vlak voor de bosrand en een beek sla je links af. 200m verder rechtdoor vind je:

Bivak Bois de Bané (BELELL0124):

Er zijn hier geen overdekte BBQ-hutten, maar redelijk wat oppervlakte water in de directe omgeving. Er is ook een bio-toilet.

Reservatie van de overnachting is verplicht via:

Na je afslag naar links volg je de bochtige weg hoofdzakelijk in zuidelijke richting tot een T-splitsing, alwaar je naar links gaat. Na 1100m maakt de weg een bocht naar rechts om dan 600m verder hat asfalt te bereiken. Hier dwarst de ELL de rijbaan om aldaar het ELL punt 22 (BELELL0125).  Wie hotelaccommodatie zoekt, verlaat hier de ELL naar links richting Libramont (ca 2,5km asfalt). Na 1,1km bereik je opnieuw de drukke N40, alwaar je naar rechts afslaat. 1km verder dwars je de N89 en het spoor om vervolgens aan de rotonde de meest linkse weg te nemen, zijnde de Avenue de Bouillon, een straat met hoofdzakelijk baanwinkels en ook:

Hotel l’Amandier (BELELL0200):

Avenue de Bouillon 70,

6800 Libramont-Chevigny

Kamer 2p/n: 123€

Het hotel serveert buiten het ontbijt, geen maaltijden en is daardoor in mijn ogen geen hotel.

Voor die 123€ krijg je een kamer op de derde verdieping. Voor die prijs kregen we in het vorig hotel half-pension.

Als je de buitengevel goed bekijkt, kan je zien dat deze later is toegevoegd, en zich onder het dak situeert. Op warme dagen is het er bij aankomst dan ook warm. Er is weliswaar airco, maar die produceert te veel lawaai voor nachtelijk gebruik en is niet voorzien van een nachtstand en dat vind ik onaanvaardbaar voor een hotel met drie sterren en een dergelijke prijszetting. Misschien dat zakenlui op congressen in andere seizoenen daar geen punt van maken, maar ik wel.

In de kamer staat een professionele Nespresso met 2 pads en 2 theezakjes met kopjes en beker.

In Ochamps vond ik na mijn ervaring met dit hotel een AirBnB Anne-Françoise, Rue de la Goutelle 20, Ochamp (BELELL0206) voor 76€ voor een kamer voor 2 personen. De locatie is slechts 1,3km verwijderd van de ELL. De gastvrouw voorziet ook maaltijden en de beoordelingen zijn goed.

Gezien hotel l’Amandier geen restaurant heeft, zijn we gaan eten in:

La Vendetta Pizzeria (BELELL0130):

Avenue de Bouillon 98B

6800 Libramont-Chevigny

Prijslijst

Totaal voor 2 lekkere pizza’s, ½ L wijn, ½ L spuitwater en 2 expresso’s: 51,40€

10) Dag 03: Libramont – Maissin:  22,5km +225m –350m – MR: 6u30’:

De volgende morgen keer je op je stappen terug richting de bron van de Lesse.

Eenmaal terug aan het ELL punt 22 (BELELL0125), ga je het bos in en na minder dan 200m vind je reeds een zitbank (BELELL0201). 750m verder bereik je een brugje over de eerste sporen van de Lesse. Je vindt hier ook tekens van de GR. Je draait terug richting de asfalt hoofdweg, om er dan evenwijdig aan te lopen tot je een lokale asfaltweg bereikt. Hier ga je naar links. De weg maakt een bocht in een stukje bos en vervolgens bereik je het punt 23 (BELELL0203). Wie de AirBnB van Anne-Françoise wil bereiken slaat hier rechts af.

Je dwarst het kruispunt en vervolgens gaat het asfalt over in grind. Je dwarst een brug over de Lesse (BELELL0204). Het geluid van de autosnelweg is hier afhankelijk van de windrichting goed waarneembaar. 500m verder vind je een zitbank (BELELL0205) met uitzicht op een weide en mogelijks koeien. De weg maakt een bocht en volgt de rand van het bos. Aan een kruispunt met een asverschuiving ga je rechtdoor. De weg klimt wat.

Aan het volgende kruispunt met een asfaltweg vind je metalen kruisen als herinnering aan de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan het volgende kruispunt met een asfaltweg vind je het punt 24-O (BELELL0207).

Je gaat hier naar links over het asfalt en gaat onder de E411 autosnelweg door. Onmiddellijk voor bij de doorgang ga je naar rechts en volgt de grindweg (BELELL0208), die lange tijd evenwijdig aan de autosnelweg loopt.

Na 1,4km dien je goed op te letten om een afslag naar links (BELELL0209) niet te missen. Een weinig verder dwars je een brugje (BELELL0210). 1,2km verder bereik je opnieuw het asfalt en het ELL punt 25 (BELELL0211). Je gaat hier 200m naar links om dan naar rechts het bos in te gaan. Na 650m bereik je opnieuw een zitbank (BELELL0212) en 700m verder bereik je het volgende ELL punt 26-A (BELELL0213).

Hier ga je scherp naar links om een kleine 200m verder opnieuw scherp naar rechts te gaan. 400m verder vind je alweer een zitbank (BELELL0214). 400m verder bereik je een T-splitsing, om aldaar naar links te gaan over een afstand van een goede 100m en vervolgens weer naar rechts te gaan in een noordwestelijke richting. 600m verder bereik je opnieuw het asfalt en het ELL punt 27 (BELELL0215).

Je dwarst de rijbaan en vervolgt ruim 500m rechtdoor om aldaar een soort wendpunt in het bos te bereiken. De ELL gaat hier naar links. Wie echter wat kart kan lezen en last heeft van wat overbodige kilometers, kan hier rechtdoor gaan en op die manier ruim 5km aan lussen afsteken.

Na 200m slaat de ELL opnieuw rechts af en vervolgt zo terug in de oorspronkelijke richting. 950m verder dwars je terug het asfalt en bereik je ELL punt  28 (BELELL0216).

Je vervolgt rechtdoor en 300m verder dwars je opnieuw asfalt. Ook hier kan je weer afsteken naar rechts richting het Cimetière militaire d’Anloy. De ELL gaat echter rechtdoor om na 500m rechts af te slaan en 350m verder opnieuw het asfalt te bereiken. Je vervolgt naar rechts en 350m verder verlaat de ELL opnieuw het asfalt naar rechts voor een ommetje van 1,5km. 350m verder langs het asfalt dwarst de ELL opnieuw het asfalt voor een tweede ommetje van 1,1km. 400m verder via het asfalt bereikt de ELL het reeds genoemde militaire kerkhof van Anloy  en het bijbehorende ELL punt 30-A (BELELL0220).

400m verder langs het asfalt verlaat je dit naar links. 1,5km verder bereik je het ELL punt 30-A (BELELL0220). Wie een kampeerplaats met iets meer comfort dan het volgende bivak zoekt, kan hier naar links naar de Camping Trois Fontaines (BELELL0221).

De ELL vervolgt gewoon rechtdoor. Ruim 200m verder bereik je een soort driesprong, alwaar je links en dus feitelijk dezelfde richting aanhoudt. 550m verder vind je opnieuw een rustbank (BELELL0222). Je verlaat het bos en daalt af richting de N808, die je dwarst.

Je volgt een smal kronkelend paadje, deels knuppelpad, dat meestal tussen twee draadomheiningen verloopt en bereikt alzo het einde van de Rue de la Justice, nabij de gelijknamige brug over de Lesse. Je vindt hier tevens het ELL punt 31-V (BELELL0223).

Wie wil overnachten in het hotel Chalet sur Lesse, volgt hier best de GR naar links richting het dorp van Maissin. In het hotel wordt namelijk geen avondmaal geserveerd. Weet echter dat de Proxy Delhaize definitief gesloten is (BELELL0225). Enkel de bakkerij Donche (BELELL0224) is nog actief. In het dorp is ook nog de Frituur Le Picotin (BELELL0226) die echter haar jaarlijks verlof heeft vanaf 22/7 tot zowat 23/8. En dus was ons maal wat beperkt tot brood met confituur en yoghurt of gebak als nagerecht.

In het dorp, ga je links van de kerk in noordoostelijke richting de Avenue Albert 1 in, die je volgt tot deze overgaat in de Avenue Batonnier Thomas Braun, alwaar je aan het begin de

Chalet sur Lesse (BELELL0300):

Avenue Batonnier Thomas Braun 1

6852 Maissin

www.chalet-sur-lesse.be

info@chalet-sur-lesse.be

+32 61 65 53 91

Hotel met een zeer uitgesproken sfeer!

Kroonluchters, jachttrofeeën uit Afrika, statieportretten en curiosa.

Kamer 2p met ligbad met ontbijt: 104€

In de kamer vind je een waterkoker en 2 kopjes, met een aantal theezakjes, oploskoffie en chocolademelk die in water oplosbaar zijn. Op de gang staat een microgolfoven.

11) Dag 04: Maissin – Parking N40:  16,0km +800m –935m – MR: 5u00’:

De volgende morgen verlaat je het hotel naar links en volgt het asfalt over een afstand van zowat anderhalve kilometer. Net voorbij de brug over de Lesse vind je aan de Parking Entre Less et Lomme (BELELL0301) en het ELL punt 32 (BELELL0302). Je dwarst hier de Lesse via een brug (BELELL0304). Uiteraard werd ook hier de rustbank niet vergeten!

Anderhalve kilometer verder vind je:

Bivak Virée à Chêne (BELELL0305):

 Er zijn hier geen overdekte BBQ-hutten. Water uit de Lesse te nemen.

Reservatie van de overnachting is verplicht via:

1,2km verder vind je het ELL punt 33-T (BELELL0306). 200m verder vind je opnieuw een rustbank en 750m verder vind je er nog één aan de weg naar Lesse. 200m verder vind je het ELL punt R-1 (BELELL0309), dat leidt naar het officiële startpunt in Lesse (BELELL0310).

Gezien wij dit punt niet erg interessant vinden als startpunt, vervolgen wij onze weg rechtdoor langsheen de Lesse. Na 350m sla je rechts af en daal je 50m af door het bos om dan weer naar links in de oorspronkelijke richting te vervolgen. 500m verder dwars je de Lesse via een brug en bereik je het ELL punt 2 (BELELL0313).

Je volgt het asfalt naar links. Na 500m gaat het asfalt over in een grindweg. Je vervolgt je weg langs de Lesse en na nog eens 600m vind je ter hoogte van een brugje over de Lesse een splitsing van GR-paden (BELELL0314). Je vervolgt je weg in dezelfde richting en vindt 1,4km verder opnieuw een rustbank. 700m verder bereik je opnieuw asfalt nabij een brug over de Lesse.

Je vindt hier het ELL punt 3-R (BELELL0316). Je dwarst deze brug niet, maar daalt ter hoogte van een bord dat de voorrang regelt ter hoogte van de versmalling aan de brug, af van het talud. Aanvankelijk is het pad redelijk smal, maar dat verbetert verderop. 150m verder vind je al een rustbank (BELELL0318). 500m verder dien je de oever van de Lesse te verlaten vanwege een privaat eigendom dat met veel borden en omheiningen kenbaar gemaakt wordt.

Om dit eigendom te ronden, dienen er heel wat hoogtemeters geklommen te worden. Dit begint met een brute klim langs een smal paadje, tot je uitkomt op een grindweg, alwaar je naar links verder gaat. De weg blijft klimmen en 1,7km verder bereik je het ELLpunt 4 (BELELL0319). 225m verder bereik je een betere weg en ga je naar links. Na 800m verlaat je een beetje voorbij de toegangspoort tot het domein de grindweg voor een weg door het bos. Ter hoogte van de toegangspoort staan er alweer allerlei borden die wijzen op de private aard van het terrein. Duidelijk iemand die niet van pottenkijkers houdt…

400m verder bereik je het hoogste punt van 340 hoogtemeters en wordt de afdaling ingezet, langs de Ri de Houssi (beek). Na 1,7km vind je de laatste zitbank (BELELL0320), voor je terug bent bij je startpunt van de ELL. 900 meter verder vind je het ELL punt 5 (BELELL0002) ter hoogte van de N40 en het brugje over de Lesse. Je gaat naar links en bereikt de parking alwaar je 3 dagen eerder je voertuig achterliet.

12) Eindbedenkingen:

Leuk initiatief, dat wel degelijk succes kent!

Slechts in één richting gemarkeerd, maar dan wel degelijk gemarkeerd. Weinig hiaten opgemerkt in de markering. Soms mag je wel niet lopen te kletsen, want op die manier kan je wel eens een afslag missen.

Soms maakt het pad wel heel erg veel kronkels, waarvan je niet onmiddellijk de zin kan inzien. Hier en daar het pad wat inkorten mag!

Ook het totaalverbod om het pad te belopen tussen 1/10 en 31/12 is wat lang als periode. Dit is namelijk een periode waarin het bladerdek heel feeëriek en fotografisch interessant is.

De samenwerking met andere gemeenten had het misschien nog interessanter kunnen maken. Nu is het heel erg een project van de gemeente Libin.

13) Coördinatenlijst:

 

 

 

 

Advertentie