Camino Francés

Algemene info bij het reisverslag.

Camino Francés

Streek: Navarra, La Rioja, Castilla y Leon (Burgos, Palencia & Leon), Galicia (Lugo & La Coruna)

Traject: Saint-Jean-Pied-de-Port – Pamplona- Logrono – Burgos – Leon – Astorga – Ponferrada- Saria – Palas de Rei – Santiago de Compostela.

Periode: 08/03/19 – 28/03/19 (Logroño – Santiago de Compostela.)

Reisgezelschap:

Alleen vertrokken uit België. Onderweg kom je vooral oudere pelgrims tegen, vaak in fysiek niet zo goede conditie, waardoor ze vooral kortere dagtrajecten lopen. Opvallend is het aantal jonge Zuid-Koreaanse  pelgrims, waarover later meer.

Transport:

Heen:

Vlucht Brussel – Madrid (op vrijdag, met 10kg ingecheckte bagage): 33,45€.

Met de bus vanuit Madrid naar Logroño: 26€ (www.alsa.com)

Terug:

Vlucht Santiago – Madrid (op donderdag, met 10kg ingecheckte bagage) en Vlucht Madrid – Brussel (op donderdag, met 10kg ingecheckte bagage): samen 82,55€.

Nota: Ryanair kent geen bagagetransfer tussen zijn eigen vluchten. Resultaat: 2 maal inchecken, 2 maal veiligheidscontrole & 2 maal bagage van de band halen.

Ryanair laat sinds begin 2019 enkel aan boord gebrachte reiskoffers toe voor Priority klanten. Voor de andere mag enkel nog een grote handtas of een dagrugzakje. Wie daartegen zondigt wordt een boete van 25€ aan de gate aangerekend, daar waar dit slechts 6€ kost indien dit minstens 2 uur voor de vlucht betaald en ingecheckt wordt. Een gewaarschuwd reiziger is er twee waard.

Nota: op donderdag is er een rechtstreekse vlucht van Santiago naar Zaventem met Easyjet voor een startbedrag van 99€.

Reizen in Spanje kost:

 • Hotelkamer (Santiago, zonder ontbijt: 24€)
 • Gite (5 à 10€)
 • Fles wijn of water: inbegrepen bij het menu.
 • Menu: 9 à 12€

Totaal reisbudget: 600 EUR

Betalingswijzen: 

 • Cash
 • Bancontact (opgelet: cash afhalen uit de biljettenautomaat, kost in Spanje 1,80 à 2,00€)

Reisliteratuur: 

Spaanse St. Jacobsroute, Cordula Rabe, www;uitgeverijelmar.nl, derde druk 2016. Betreft een vertaling van de Duitse Rother gids.

GPS:

Een GPS is op de Camino Francés niet echt noodzakelijk, maar soms wel praktisch. De Koreanen lopen met hun neus op hun smartphone gericht. Een echte GPS verbruikt minder. Een tracklog kan je bekomen door een mailtje te sturen naar info@rother.de .

Internet adressen: 

www.compostelagenootschap.be

www.sjb-trier.de of http://compostelle.toulouse.free.fr  (Credential Peregrino voor 9€ thuisgestuurd)

www.caminosantiago.org

www.asociaconriojanadelcamino.es

www.flixbus.com

www.easyjet.com

www.ryanair.com

www.brusselsairlaines.com

www.b-rail.be  www.tgv.com  www.voyages-sncf.com

www.aprinca.com/alberguesinvierno (lijst met herbergen open in de winter (dec – feb).

Persoonlijke gegevens:

mountainman@scarlet.be

Reisverslag Camino Francés

1) Inleiding.

Na 2 jaar Camino Tolosana, Voie d’Arles en Camino Aragonés was ik aanbeland op de Camino Francés. Het was 18 jaar geleden dat ik nog de Camino Francés afgewandeld heb. Ik hou niet echt van de Camino Francés, omdat hij slachtoffer geworden is van zijn eigen succes. Maar juist omdat het zo lang geleden was, wou ik toch nog eens kijken of mijn eventuele vooroordelen juist waren. Maar daarover verder meer.

2) Keuze reistijd :

Normaal verkies ik  dit type tochten te maken in de maart, en gezien de verwachte drukte, heb ik mij ook strikt aan deze regel gehouden. Dit is goed bevallen. Mogelijks zit de opwarming van de aarde hier ook voor iets tussen. Ik heb drie weken droog weer gehad. Het heeft één nacht wat geregend, maar nooit overdag. Bij mijn vertrek uit Galicië, waren er reeds drie actieve bosbranden gaande, en dat in maart!!!. Omdat ik in het verleden in maart nog in de sneeuw gelopen heb, had ik lichte bergbottines, een regenjas en regenbroek mee. Allemaal overbodig gewicht. Maar kan je je riskeren om die thuis te laten? Als Spanjaar die op een paar uren thuis is misschien wel, maar niet als Belg, die hier voor minstens 3 weken rondloopt en een vliegtuig nodig heeft om thuis te geraken.

3) Kenmerken Camino Francés.

 • Afstand Saint-Jean-Pied-de-Port tot Santiago: 780 km
 • Afstand tussen de albergues: 10 à 20 km.
 • Kostprijs van de reis: zeer goedkope overnachtingen in de albergues: 6 EUR of gratis (doos voor giften).
 • Opvang van de pelgrims: zeer goed
 • Drukte: enkel nog rustig in van december tot maart. Drukste maanden: mei en september (volgens de Vlaamse hospitalero’s in Los Arcos).
 • Markering van het pad: zowel metalen borden, stenen kilometerpalen, als gele pijlen.
 • Terrein: in praktijk de gemakkelijkste Camino vanwege de vele voorzieningen en de mogelijkheid tot bagagetransport. De drukte moet je dan maar voor lief nemen. Wie niet van drukte houdt moet uitwijken naar de Camino del Norte of de Via de la Plata/Mozàrabe. Wie een korter alternatief zoekt raad ik Porto – Santiago aan. Beiden vlot bereikbaar en “slechts” 240km. En veel rustiger dan de Camino Francés.

4) Verschillende soorten pelgrims:

De bus- en treinpelgrim:

Je ziet hem zelden onderweg, maar hij is altijd voor jou in de herberg. Hij is nooit moe en heeft tijd voor alles behalve de Camino zelf. Telefonisch schept hij op over zijn heldendaden tegen het thuisfront. Je herkent hem aan overgewicht en/of onaangepaste uitrusting.

De groepspelgrim:

Voelt zich alleen een beetje eenzaam en sluit zich daarom aan bij een land- of taalgenoten. Komt vooral voor bij Duitsers, Spanjaarden en Engelstaligen. In de herberg klitten ze samen en zijn soms storend voor kleinere groepen of individuele reizigers. Vaak zeer luidruchtig, soms onder invloed van alcohol.

In maart blijken dit de jonge Zuid-Koreanen te zijn. Velen zijn de Engelse taal maar in zeer beperkte mate  machtig en het Spaans al helemaal niet. Daarvoor gebruiken ze Google Translate.  Omdat ze vaak het Engels in slechts zeer beperkte mate machtig zijn, zijn ze ook niet erg communicatief naar andere niet-Koreaanse pelgrims. De paar die het Engels wel goed beheersten en meer ervaring hadden met de westerse cultuur, waren wel leuk. Maar dat betreft een kleine minderheid.

Waarom zijn ze zo talrijk? Blijkbaar krijgen ze via een akkoord met de Spaanse universiteiten universitair krediet voor het voltooien van de Camino.

De voorgekauwde busreispelgrim:

Tegenwoordig hebben de touroperaters ook de markt van de pelgrimsreizen ontdekt en dus zie je aan de grotere en strategisch aan de weg en de CS gelegen bar/restaurants soms grote groepen meestal redelijk jonge pelgrims met veel te grote rugzakken op het terras zitten. Ze spenderen meer tijd op dat terras, dan op de CS zelf. Gelukkig slapen ze meestal in de private albergues. Onder het motto “Alles voor een Compostelana) kom je ze vooral tijdens de laatste 100km tegen en is hun aanwezigheid vaak storend.

Soms kom je ook groepen oudere Spaanse pelgrims met dagrugzakken tegen, die naar Spaanse normen in de buurt wonen en de Camino in dagetappes doen.

De asociale pelgrim:

Vertrekt reeds in het donker om toch maar als eerste in de volgende herberg aan te komen en daar de beste plaatsjes of individuele slaapruimtes te kunnen innemen. Heeft daarbij geen enkele aandacht voor het asociale aspect van zijn gedrag ’s ochtend en de hoeveelheid lawaai die hij daarbij produceert. Is meestal weinig goed georganiseerd. Komt vooral voor op de Camino Francés.

De snurkende pelgrim:

Meestal te herkennen aan zijn leeftijd en vooral overgewicht. Ik beklaag zijn levensgezel. Slaapt steevast op de rug en heeft nooit geleerd op zijn zij de slapen om alzo het voor anderen storend geluid te voorkomen. Zal vermoedelijk voortijdig overlijden door overgewicht en/of ademhalingsstilstanden. Maar het is zoals met roken… het eigen gedrag bijsturen blijkt moeilijk.

De sportpelgrim:

Staat ook vroeg op om zo kort mogelijk in de middaghitte te moeten lopen. Loopt dubbel zo lange etappes als de normale pelgrim. Heeft zijn rugzak gepakt naast zijn bed staan en verdwijnt geruisloos uit de slaapzaal. Ligt na aankomst, maaltijd en douche op zijn bed, om zijn voeten te laten rusten en nog een uurtje slaap mee te pikken indien mogelijk.

De mankende pelgrim:

Te herkennen aan zijn mankende stap. Heeft vaak overgewicht en weinig ervaring met tochten van deze aard. Kent zijn eigen lichaam, materiaal en beperkingen niet en forceert daarom zichzelf met kwetsuren en/of blaren tot gevolg.

5) Fysieke voorbereiding:

Hoe beter je fysieke conditie bij het vertrek, hoe groter de kans is, dat je van je reis zal kunnen genieten. Misschien heeft het bij mij met het toenemen der jaren te maken, maar ik geraak steeds meer overtuigd van de noodzaak van  een goede fysieke voorbereiding. Wandelen in de Ardennen is in dit geval zeer goed, liefst ook eens met een volle rugzak. In 2007 ben ik 10kg afgevallen, om de simpele reden dat je niet alleen elke kilo uitrusting die je meedraagt moet torsen, maar ook elke kilo overgewicht. En dus heb ik mijn BMI tot onder de 25 gebracht en dat zal daar vanaf nu ook blijven.

Als ik de stijgingsmeters voor de Camino Francés opgegeven in mijn gids samentel, dan kom ik aan de som van 11.000m. Logischerwijs moet je evenveel meters afdalen, gezien Santiago en Saint-Jean-Pied-de-Port op bijna dezelfde hoogte liggen.

Het moeilijkste aspect is het constant wisselen van stijgen en dalen, vooral in Galicia. Ook loop je op de Camino Francés vaak op verharde bestrating of grindwegen met een teveel aan los materiaal op het harde deel, waardoor je een ander schoeisel nodig hebt dan de klassieke bergschoen.

Veel mensen lopen met te zware schoenen en krijgen daardoor last van blaren en verrekkingen aan de achillespees, of last aan de knieën door het gebrek aan demping.

6) Uitrusting:

Kledij op het lichaam:

 • stel lage wandelschoenen type A met Gore-tex tegen de regen en het natte gras, en dit vooral voor de langere stukken met veel asfalt (The North Face Hedgehog GTX XRC). Veel vooral oudere pelgrims maken de fout om deze tocht aan te vatten met hun vertrouwde bergschoenen, meestal van het type B in vol leder. Dit type schoenen is veel te zwaar voor deze tocht, gezien het aantal echt alpiene passages zeer beperkt is, maar het onderdeel verharde en grind wegen overheersen. De dempingfactor van de zool is dus doorslaggevend en bij oudere modellen van het type B is die zo goed als onbestaand, met alle gevolgen vandien bij het lopen op harde ondergrond.
 • stel sokken: bij voorkeur 2 van goede kwaliteit (lusjesweefsel langs de binnenzijde en in materialen gaande van wol tot Coolmax)
 • bermuda (mijn persoonlijke voorkeur), synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met korte mouwen in combinatie met een eveneens synthetisch hemd met lange mouwen ( te koop: soms in Aldi, altijd in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)
 • lichte fleece of fleece-windstopper, afhankelijk van je persoonlijke koudegevoeligheid.
 • zonnehoedje met zeer brede randen (Decathlon), zonnebrandcrème factor 30, zeker als je lange dagen maakt.

Kledij in de rugzak:

 • Gore-tex jas met kap in combinatie met een regenbroek. (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon. Een poncho beschermt je benen en sokken niet, hij vangt veel wind en is moeilijk alleen aan te trekken, maar hij is licht en goedkoop. Enkel aan te raden voor wie slechts korte dagtrajecten aflegt.)
 • een zonnebril met hoge filteringgraad, zonnecrème (beschermingsfactor 30 of hoger) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)
 • reserve synthetisch T-shirt en slip
 • stel reserve sokken
 • zomertrekkingbroek (Mammut met Schoeller Dryskin of Decathlon)
 • schoenen: bergschoenen van het type A/ B (Löwa Renegade GTX) bij voorkeur van een gekend merk en liefst in combinatie met een onderlaag in Gore-tex. (voor als het heel erg hard regent of je het ongeluk hebt om door de sneeuw te moet ploeteren. Bij elke voettocht zijn je voeten je kostbaarste bezit. Draag er dus zorg voor!!!!)

Andere uitrusting:

 • telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen) Koop bij voorkeur stokken van de merken Leki, Komperdell of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren. Vermijd ook de traditionele houten stokken (ze zijn zwaar, plooien niet samen en de greep is ook niet wat het zijn moet.) Vermijd ook slechts één stok te gebruiken, gezien je dan een asymmetrische belasting krijgt
 • rugzak van ca. 60 liter (Quecha Symbium 60 van Decathlon) Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en voeding (kaas, confituur…) gaan in diepvrieszakken van Aldi.
 • een lichte slaapzak Ultraligth S15 (Decathlon – 640g, comforttemperatuur 15°C).
 • 1 handdoek van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden. Reeds verkrijgbaar bij Aldi).
 • 1 washandje met een klein busje douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een stick scheerzeep en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen.
 • een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier.
 • bij voorkeur een drinkzak met slang met een gezamenlijke inhoud van 1,0 à 1,5 liter (slechts een paar trajecten hebben weinig kranen onderweg, en je kan nog steeds een bar binnengaan en een fles water kopen (1,25 à 2,00€)).
 • micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker. Een rode led stoort minder, zeker in vergelijking van de “spot” in de moderne smartphone.
 • Opinel en/of zakmes.
 • plastic doos om glazen confituurpot in uit te gieten (weegt minder dan glas en breekt niet.) Plastic kopje en lepel, als je in Galicia nog wil genieten van een kopje koffie of thee in de herbergen van de Xunta.
 • persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, Ibuprofen, Dafalgan, Cirus (tegen neusloop) Imodium (generisch: Loperadomine tegen diaree), Antedia (preventief tegen diaree).
 • reserve plasticzakken.
 • naald en draad.
 • tube handwaszeep (1 voor 2 personen).
 • GSM
 • GPS (Garmin).

 

Bagagetransport:

De meest voor de hand liggende bagagetransporteur is gewoon de Spaanse Post: Correos. Dit kost 4€ per traject. De rugzak moet afgeleverd worden voor 8 uur en wordt bezorgd voor 14.30u. Boekingen dienen gemaakt te worden voor 21.00 u de avond voordien, telefonisch via +34 683 44 00 22 , per mail via paqmochila@correos.com of via de site www.elcaminoconcorreos.com/paqmochila

Alle verdere info via www.elcaminoconcorreos.com

In herbergen van de Xunta worden op deze wijze aangebrachte rugzakken geweigerd.

7) Punaises de lit:

Omdat er tijdens deze reis veel ophef was in de overnachtingspunten, meerbepaald de gemeentelijke gîtes, omtrent dit onderwerp vind je hieronder wat meer uitleg:

http://nl.wikihow.com/Bedwantsen-bestrijden

Over het uiterlijk van bedwantsen, hun nimfen en eitjes:

De volwassen bedwants heeft een sterk afgeplat, ovaalvormig lichaam en is roodbruin van kleur. Zoals bij insecten gebruikelijk heeft een bedwants drie paar poten en twee duidelijke antennen (voelsprieten). De voorvleugels zijn gereduceerd tot korte vleugelstompjes; achtervleugels ontbreken. De vrouwelijke bedwants is ca. 6 mm lang en 4 mm breed, de mannetjes zijn gemiddeld iets kleiner.

De monddelen vormen tezamen een kleine, gedrongen stilettenbundel, die zich in rust onder de kop bevindt. Na een bloedmaaltijd is de bedwants donkerrood en heeft een gezwollen achterlijf. De nimfen (larven) lijken op de volwassen exemplaren, maar zijn kleiner (1-5 mm). De eitjes zijn wit tot geelwit en langwerpig (ca. 1 mm lang) van vorm.

Bedwantsen houden vooral van rust:

Bedwantsen worden aangetroffen in ruimten waar regelmatig wordt geslapen, waarbij ze zich voornamelijk in naden en kieren bevinden in de directe omgeving van de slapende gastheer. Het is niet duidelijk op welke wijze bedwantsen er in slagen een “bloedgever” te vinden. Op zeer korte afstand schijnt de warmte-uitstraling door de mens een belangrijke prikkel te zijn voor het vinden van de gastheer. Alvorens de bloedmaaltijd te beginnen, boort de stilettenbundel zich door de huid en “zagen” de buitenste stiletten zich dieper in de wond. Het binnenste stilettenpaar vormt een buis, waarin zich twee kanalen bevinden; door het ene kanaal wordt bloed opgepompt en door het andere kanaal wordt speeksel in de wond gebracht. Gewoonlijk duurt zo’n actie ca. 5-10 minuten om een volledige maaltijd naar binnen te krijgen, daarna keren deze insecten terug naar hun schuilplaatsen. Verreweg het grootste deel van het leven van een bedwants wordt in rust doorgebracht. Ze vermijden het licht en kunnen bij verstoring een karakteristieke zoete geur verspreiden, afkomstig uit klieren aan de onderkant van de thorax.

Hoelang leven bedwantsen?

Een vrouwelijke bedwants kan in haar leven gemiddeld 100-200 eitjes afzetten; ca. 2-12 per dag. Onder zeer gunstige omstandigheden (overvloedige voeding en een temperatuur van 25° C) kunnen meer dan 500 eitjes worden geproduceerd. De levensduur van de volwassen bedwants is zeer variabel en wordt beïnvloed door temperatuur en voedselaanbod. Onder in woningen voorkomende omstandigheden (18-20° C) leeft een bedwants gemiddeld ¾-1½ jaar. Beneden 13° C staat de ontwikkeling vrijwel stil en blijft een volwassen bedwants ca. 1 jaar in leven zonder voedsel tot zich te nemen. Bij temperaturen boven 34° C zullen alle stadia langzaam in aantal afnemen; een temperatuur van 45° C of hoger gedurende 1 uur is dodelijk voor alle stadia (ei, nimf, volwassen).

Ook onder zeer goede hygiënische omstandigheden kunnen er bedwantsen zijn:

Bedwantsen voeden zich uitsluitend met bloed, niet alleen van de mens, maar ook van andere zoogdieren en vogels. Hoewel er op dit gebied veel onderzoek verricht is, kan in West-Europa de bedwants niet beschouwd worden als een overbrenger van ziektekiemen. De door de wandluis veroorzaakte hinder bestaat vooral uit enige huidirritatie.

Hoe komt u aan bedwantsen?

Bedwantsen zullen in zeer vele gevallen „passief’ worden verspreid, d.w.z. dat ze versleept worden met goederen en materiaal afkomstig uit ruimten, waarin zich bedwantsen bevinden.
Bedwantsen kunnen opduiken in elke slaapkamer. In hotels (zowel gewone tot 5-sterrenhotels) in de grote Europese en Amerikaanse steden worden bedwantsen meer en meer een plaag. Ook in openbaar vervoer en bioscopen.
In hotels kunnen ze van de ene kamer naar de andere verhuizen, zelfs van de ene verdieping naar de andere. Ze kunnen ook worden meegenomen in bagage (in koffers, in naden van kleren, linnengoed…).
Als u tijdens een verblijf in een hotel tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als u gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het naar huis nemen van uw persoonlijke bezittingen. Het kan nodig zijn om uw kleding te wassen of een andere behandeling te geven die ervoor zorgt dat u ze bedwantsvrij mee naar huis kunt nemen. Hetzelfde geldt voor meubilair dat verplaatst wordt.

Hoe voorkomen?

Bedwantsen of hun eitjes komen terecht in kleding of koffers en worden zo mee naar huis genomen. Als u tijdens een verblijf in een hotel tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als u gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het naar huis nemen van uw persoonlijke bezittingen.

• Controleer bij het betrekken van een hotelkamer de bedden: kijk vooral onder het matras. Als u uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kunt u last hebben van bedwantsen. Ook kunt u in de buurt van hun schuilplaatsen donkere huidschilfertjes aantreffen.

• Zet de koffer neer op speciale bankjes die hiervoor bedoeld zijn en niet op de grond: zo voorkomt u dat u eventueel aanwezige bedwantsen als souvenir mee naar huis neemt.

 • Reis met het vliegtuig (met ingecheckte bagage). Slecht voor het milieu, maar je materiaal wordt diepgevroren bij ca.-40°C. Alles wat in de passagiersruimte zat, wassen bij 60°C of minstens 4u bij -18°C in de diepvriezer.

Bedwantsen verstoppen zich:

Indien mensen klagen over huidirritaties, veroorzaakt door insecten en voornamelijk gelokaliseerd op schouders, bovenarmen en nek, dan kunnen bedwantsen de boosdoeners zijn. Het is dan zaak een aantal van deze diertjes te verzamelen en ter determinatie aan een deskundige aan te bieden, dan wel een deskundige te vragen ter plaatse een onderzoek te komen instellen op eventuele aanwezige bedwantsen of “sporen” van deze insecten. Bedwantsen kan men in velerlei schuilplaatsen aantreffen, bijv. in bedden en ledikanten (inclusief de eventuele ombouw), waarbij dan vooral gericht gezocht dient te worden in de holle delen, zomen en noppen van matrassen en beddengoed, enz. Ook in naden en kieren van nachtkastjes, wandcontactdozen en schakelaars, achter schilderijen, loszittend behang en plinten kan men exemplaren aantreffen. Om verscholen bedwantsen zichtbaar te maken kan men met behulp van een spuitbus op basis van pyrethrinen de insecten activeren en uitdrijven. Tevens dient men attent te zijn op dode exemplaren, vervellingshuidjes, eitjes en eischalen, evenals op uitwerpselen. Deze uitwerpselen zijn kleine bruinzwarte hoopjes verteerd bloed ter grootte van een speldenknop en worden vooral in de omgeving van de schuilplaatsen aangetroffen; ze zijn vaak een belangrijk herkenningsteken voor de aanwezigheid van wandluizen.

8) Water:

Het vinden van drinkbaar water is zelden een probleem op de Camino Francés in tegenstelling tot de Via de la Plata, waar je wel moet voorzien zijn op lange afstanden zonder bevoorradingsmogelijkheid. Alle bronnen vermeld in het verslag zijn getest op hun aanwezigheid van water. Diegene die droog stonden, werden niet weerhouden. Mogelijks heeft dat in sommige gevallen te maken met het feit dat de tocht gelopen werd in maart en dat er dan nog nachtvorst mogelijk is, maar dat kan ik niet met zekerheid bepalen. Enige reserve inbouwen is dus altijd raadzaam. Wie in nood is, kan ook gewoon nog water aan een huis, of een fles kopen in een bar. Vooral in de laatste 100km van de Camino is het aantal bars niet te tellen.

9) Picknick:

Picknick en vooral de door mij gelogde plaatsen kunnen sterk variëren van locatie tot locatie. Dit kan in praktijk gaan van een steen of een muurtje waarop je kan zitten tot een heuse picknick met meerder banken al dan niet in combinatie met een tafel.

In de buurt van de hierboven behandelde waterpunten vind je bijna altijd ook een bank of heuse picknick.

De aangeduide schuilhutten betreffen in praktijk picknicks met minstens een partieel dak of een bushokje, waar je ook kan zitten.

 

10) Dag 01: Saint-Jean-Pied-de-Port – Roncesvalles,  25km +1250m –500m – MR: 7u45’:

 

 

Route: wie vroeg op het jaar in Saint-Jean wil starten, moet goed naar de bergtoppen kijken om te zien of er geen sneeuw boven in de vallei ligt. Navragen bij de toeristische dienst, de pelgrimsherberg of plaatselijke bevolking is op dat punt belangrijk. Bij twijfel: volg de variante langs de weg en niet de bergvariante (Route Napoleon).

Je verlaat Saint-Jean via de Rue d’Espagne en de Pont Saint-Jean. De Rue d’Espagne gaat over in de Route du Maréchal Harispe en later in de Route de Napoléon. Nog verder noemt de weg gewoon de D 428.

Na 1,5km bereik je al een eerste herberg, namelijk de CFR0101 Gîte La Coquille Napoléon (geen nadere info bekend). Na nog een km bereik je al een tweede herberg, zijnde de CFR0102 Gîte Antton (geen nadere info bekend).

In het gehucht Honto vind je de CFR0103 Albergue Ferme Ithurburia (Hostel***). Deze zou het gehele jaar open moeten zijn. 200m hoger vind je de CFR0104 Gîte Kayola (geen nadere info bekend).

Opnieuw 100m hoger (800m) vind je de CFR0105 Refuge Orisson (Hostel**°) (mrt – okt, liefst telefonisch reserveren: +33559491303;+330681497956 ) Dit is laatste bemande hut tot aan Roncesvalles. Onderweg vind je enkel nog de CFR009 (Fontaine de Roland), die kan droogstaan en de CFR0110 Refuged’ Intzondorre (Noodonderkomen, 2 bedden zonder matras) (op sommige kaarten vermeld als Cabanes de Bentarte).

Vanaf de Refuge Orisson blijf je de D 428 volgen tot aan het CFR0107 Croix Thibaut, alwaar je de weg verlaat voor een pad richting de CFR0109 Col de Bentarte, met vlak daarvoor de reeds genoemde CFR009 (Fontaine de Roland). Vanaf hier volg je een grindweg langs de bosrand tot aan de CFR0110 Refuged’ Intzondorre. Vanaf hier klimt het terug naar de CFR0111 Col de Lepoeder (1437 m).

Vanaf de CFR0111 Col de Lepoeder is er een pad richting Roncesvalles, maar dat is zeker bij vochtig weer zeer glibberig en stijl. Men probeert het gebruik te ontraden. Het is simpeler en zeker veiliger om via het asfalt af te dalen richting de CFR0112 Puerto de Ibañeta (1057 m) en dan verder langs de Camino richting Roncesvalles (niet te missen aanduidingen ;-)).

Water: de Fontaine de Roland kan droog staan. Ook de kwaliteit is niet gecontroleerd. De Refuge Orisson (CFR0105) is het laatste zekere punt van bevoorrading.

Roncesvalles:

Vlak voor de herberg sla je rechts af en vervolgens ga je links via een doorgang, om alzo een binnenplein te bereiken en verder de tuin aan de voorzijde van het complex. Hier kan je naar rechts richting Casa Sabina of  rechtdoor richting La Posada.

CASA SABINA (CFR0114):

Taal: Spaans, Frans

Tel: +34/948760012

www.casasabina.es

Open: Gans het jaar

Overnachting in kamer: 45€ (kamer met 2 bedden, eigen sanitair op de kamer)

Menu: 9€ (menu peregrino) (2014)

Avondeten (19.00u of 20.00u):

1°: soep

2°: forel met aardappel of stoofvlees met friet

3°: dessert: yoghurt .

¼ fles rode of witte wijn, ¼ fles spuitwater en één stuk brood: inbegrepen.

(hoeveelheid mocht wat ruimer)

Opgelet: op voorhand reserveren, anders geen eten.

 

Ontbijt: vanaf 6.15u:

2 croissants, 2 geroosterde broodjes, confituur, boter, koffie of thee (niet moeten betalen van eigenaar).

 

LA POSADA (CFR0115):

H/P: 45€ (all in voor 1p op kamer, niet op voorhand gereserveerd) (2014)

(lijkt duurder op het internet, maar blijkbaar geeft men korting onder druk van de Casa Sabina.

www.laposadaderoncesvalles.com

Refugio (CFR0113 **): nog steeds te weinig douches, wasmachine, droogkast, internet, zeer druk, zeer vroeg lawaai van pelgrims. (Ze moeten het nog leren en sommigen leren het nooit)

 

11) Dag 02-03: Roncesvalles – Arre***, 37km +350m –850m – MR: 10u00’:

Je verlaat Roncesvalles via de CS die westelijk van de Carretera de Roncesvalles verloopt tot CFR0201 Auritz/Burguete. Hier ga je in westelijke richting en vervolgens in zuidelijke richting naar CFR0202 Aurizberri/Espinal. De Camino dwarst de Carretera de Roncesvalles en gaat eerst in zuidelijke en later in noordwestelijke richting naar de CFR0203 Alto de Mezkiritz. Je vervolgt in zuidwestelijke richting naar CFR0204 Bizkarreta-Gerendiain, waarbij je twee haarspeldbochten afsteekt.

De CS vervolgt verder in zuidwestelijke richting naar CFR0205 Lintzoain en de CFR0206 Alto de Erro. Van hieraf daal je verder af in zuidwestelijke richting naar de CFR0208 Zubiri in de riviervallei van de Rio Arga.

De CS volgt verder de vallei van de Rio Arga, richting  Pamplona.

Water:

Zubiri: CFR0208 Fuente del agua del batueco, waterkraan op pad, 50m voorbij brug naar het centrum van Zubiri.

Larasoana: CFR0300, over brug links de hoofdstraat in.

Larasoana:

CFR0300 Albergue de Peregrinos Municipal de Larrasoaña ** (jaar). Op de linkerzijde in de hoofdstraat vind je de refugio in het Concelio.

Bar-restaurant: op het einde van de hoofdstraat, richting Pamplona. Menu del dia: gemengde sla, biefstuk, friet, wijn en dessert (wat prijzig, gezien er geen concurrentie is)

Arre:

CFR0307 Albergue de la Trinidad de Arre***: Refugio ligt naast de kerk, langs de straatzijde. Aanmelden links van het kerkportaal. Wasmachine, speciale ruimte voor snurkers (goed idee).

12) Dag 03-04: Arre – Puente La Reina – Mañeru***, 33 km +300m –300m – MR: 9u45’:

Je dwarst dan het centrum van Pamplona en vervolgt ten oosten van de A-12 autosnelweg richting CT03827 Puente la Reina/Gares, om aldaar de Rio Arga te dwarsen.

Vlak voor de kerk van Obanos vervoegt de Camino Francés de Camino Aragonés en is het plotseling gedaan met de rust voor wie nieuw is op de Camino Francés. Plots lopen er voor en achter jou pelgrims van alle nationaliteiten en vooral met zeer weinig ervaring. Dat zie je aan het schoeisel en vaak aan de manier van lopen.

 

Voorbij de kerk gaat de CS verder via de Calle San Salvador, die overgaat in een grindweg, welke afdaalt richting grote weg. Je dwarst deze en loopt vervolgens evenwijdig aan deze rijbaan.

Bij het binnenkomen van Puente la Reina/Gares begint de strijd om de Euro’s van depelgrim en dit aan de Albergue Jakue (CT03820), behorend bij het gelijknamig hotel. De menu kost er 13€ en is iets verzorgder dan gemiddeld. In het aanpalende Hostal Ilzarbe (CT03821), kost die maar 10€ (ligging bepaalt dus veel).

Je volgt de Carretera Galar – Viana richting centrum en aan de abdij vind je de “officiële” herberg Albergue de Peregrinos van de Padres Reparadores (CT03822 – 5€). Toch ben ik nog doorgelopen om een beetje van de drukte verlost te zijn.

Je vervolgt via de Calle del Crucifijo en de Calle Mayor richting de Puente la Reina (CT03829), de brug waar het allemaal om draait. Je dwarst de brug en slaat rechts af en op de T-splitsing ga je naar links. Je vervolgt evenwijdig aan de hoofdweg. Anderhalve kilometer na de rotonde aan het oprittencomplex draait de CS naar rechts en klimt hij via een zijdalletje naar het hoogste punt (CT03831) alwaar de autosnelweg niet meer te vermijden is.

Net na dit hoogste punt vind je de rotonde van Mañeru, alwaar je schuin links gaat in de Calle Mikelaldea. 350m verder vind je de Bar El Cantero (CT03900), een private Albergue de Peregrinos.

 

Water:

CFR0400 Cizur Menor Drinking Water/Fountain

CFR0401 Zariquiegui Drinking Water/Fountain

CFR0402 Fuente Reniega (Drinking Water/Fountain) Droog!!!!! Vlak voor de CFR0402 Alto del Perdón.

CFR0403 Uterga Drinking Water/Fountain

CFR0405 Muruzábal Drinking Water/Fountain

CFR0500 Obanos Drinking Water/Fountain

CT03823 Puente la Reina/Gares (inkom)

CT03829 Puente la Reina/Gares (einde)

 

Puente La Reina

Refugio: volledig vernieuwd, tegen 18.00 uur volzet.

Menu del dia: Restaurant de La Plaza: (goed, ruime keuze) Low budget: hotel op N111 richting Pamplona: Menu Peregrino (geen keuze).

Logrono

Albergue Communal Logrono (CT04100): Overnachting: 7€, ca 80 bedden. Goed sanitair, ruime keuken met microgolf, koelkast, vuur en kookgerei, automaten voor koffie en gekoelde dranken.

 

Café Moderno (CT04026): menu: 11€: voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, wijn, brood (zeer goed).

 

Bar El Cantero*** (CT03900):

Overnachting: 10€  Goed sanitair, kleine keuken met microgolf en zeer beperkt gerei.

Menu: 10€: sla, varkensvlees, friet, dessert, wijn, water brood (OK)

 

Ontbijt: brood meegebracht uit Puente la Reina.

 

13) Dag 05-06: Mañeru – Los Arcos*** – 37.4 km +900m –900m – MR: 8u20’ – ZR: 7u20’:

Je verlaat de herberg naar links, richting plein. Je dwarst dit diagonaal en verlaat het in westelijke richting. Bij het binnenkomen van Zirauki / Cirauqui vind je een rustbank (CT03901). In het dorp ga je linksaf in de Calle El Portal. In de Calle Medio sla je rechts af en vervolg je terug in noordwestelijke richting. Bij het verlaten van het dorp, neem je niet de stijgende weg (ontbrekend teken), maar de dalende Calzada romana (CT03901A) richting de Puente Romano (CT03901B).

Na de Puente Romano dwars je de autosnelweg en vervolg je weer in westelijke richting. Na een kleine 3km dwars je opnieuw de autosnelweg. 200m bereik je een grote rotonde. Hier zijn opnieuw voorzieningen voor de pelgrim, en daaraan merk je dat je in Spanje bent.

Op de rotonde ga je naar rechts en volg je het pad evenwijdig aan de weg. Na 500m verlaat je de weg opnieuw en dwars je de Río Salado (CT03902A). Je keert terug naar de autosnelweg en dwarst deze. Je dwarst ook de Carretera Galar – Viana, om aldaar een pad te vinden in zuidwestelijke richting. Je loopt richting Lorca/Lorka, alwaar je bij het binnenkomen van het dorp een bank (CT03903) vindt, en verder in het dorp ook een herberg (CT03904).

Je keert terug richting de Carretera Galar – Viana en loopt naast deze weg  richting een oprit van de autosnelweg. Na 500m verlaat je de weg naar links en steek je een stukje een bocht in de weg af. Je dwarst opnieuw de autosnelweg richting Villatuerta (CT03910). Bij het binnenkomen van het dorp vind je het parkje aan de Plaza del Peregrino met een bank (CT03905). Aan de Polideportivo (CT03906 Sporthal) is er ook een cafetaria, alwaar ze een menu serveren. Hier ga je naar rechts en vervolgens links af in de hoofdstraat. Je passeert een Bakkerij (CT03907) en een geldautomaat (CT03908). Aan de apotheek (CT03909) ga je naar rechts en dwars je de beek. Je slaat links af en passeert de herberg (CT03910). Aan de kerk ga je naar rechts.

Je verlaat het centrum en keer terug naar de Carretera Galar – Viana. Aldaar vind je een bank (CT03911). Vervolgens dwars je de  Carretera Estella – Tafalla – Sangüesa en daarna  de Río Ega (CT03911A). Je steekt een bocht in de rivier af en keert terug naar de Río Ega. Langs de rivier vervolg je richting Estella. Eerst passeer je een private herberg (CT03912). Vervolgens passeer je een parkje met een bank en een fontein. Wat verder passer je de immens mooie Iglesia del Santo Sepulcro (CT03913B), die thuishoort in de fotocollectie van elke pelgrim.

Nadat je onder de Calle Zalatambor door bent gegaan, vind je de Albergue Municipal de Peregrinos de Estella (CT03914). Wat verder passeer je onderlangs de kerk San Pedro de la Rúa, die in 2018 in de steigers stond.

 

 

Je vervolgt richting de rotonde aan het einde van de bebouwde kom van Estella. 300m verder vind je nog een rotonde, die je verlaat via een autoluwe weg achterlangs de hoogbouw. Wie inkopen wil doen vindt een Lidl Estella (CT03917) langs de hoofdweg.

De Camino vervogt langs autoluwe de autoluwe straten van Ayegui en passeert vervolgens langs de Gemeentelijk Albergue San Cipriano (CT03918). Op een tweesprong ga je naar rechts, waarna je afdaalt. Je passeert een openbaar toilet (CT03919) aan een school, en vervolgt bergaf richting de Carretera Galar – Viana (CT03920).

Deze volg je naar rechts over een afstand van 200m, alvorens hem te verlaten naar links. 400m verder vind je de verplichte stop en selfie plaats voor elke pelgrim: de Fuente del vino (CT03921). En ja, hier komt wel degelijk wijn uit de tapkraan, naast de tapkraan met water. Verwacht geen kwaliteit, eerder iets waar een Fransman zijn tanden mee zou poetsen, maar het heeft een grote symbolische waarde.

Wat verder vind je een parkje met banken voor het Monasterio de Santa María la Real de Irache (CT03921A). 500m verder vind je een splitsing (CT03922) tussen 2 varianten: één langs CT03924A Albergue Villamayor de Monjardín, voor wie aldaar wil overnachten en een iets kortere langs Luquin. Gezien ik van dit gedeelte geen reisgids mee had, koos ik voor de kortste.

Op de splitsing (CT03922) ga je hiervoor naar links. Je dwarst de autostrade via een tunnel, dwarst de dienstweg en gaat vervolgens het bos in. Je vindt een pad dat evenwijdig met de autosnelweg verloopt. Het pad is goed gemarkeerd en dat is nodig vanwege de vele dwarspaden en splitsingen. Langzaam verwijder het pad zich van de autosnelweg en vermindert het lawaai. Na 800m beweegt het pad zich op de rand van het bos en open terrein. Dan volgt weer een stukje dat volledig door het bos gaat om te eindigen in volledig open terrein. Je klimt langzaam naar een hoogste punt (CT03924). Vanaf hier volgt opnieuw een stukje langs de rand van het bos, om vervolgens af te dalen door open terrein richting het dorp Luquin (CT03925).

 

 

 

 

 

In dit dorp vind je vreemd genoeg een openbaar zwembad (CT03926) met een bar, waar je broodjes en snacks kan kopen, maar geen menu. Vanaf het dorp daal je af richting autosnelweg. Op een tweesprong (CT03927) ga je naar rechts. Na 350m bereik je de Carretera Galar – Viana die je naar links volgt om hem terug te verlaten voor een pad richting autosnelweg. Je gaat onder de snelweg door en bereikt 150m verder de variant (CT03928) vanaf Villamayor de Monjardín. Hier vervolg je naar links.

In 3,5km klim je naar een hoogste punt (CT03929). Hier ga je naar links. Na 350m maakt de weg een bocht naar rechts en vervolgt evenwijdig aan de bosrand. Na 1km vervoeg je een dalende weg. 750m verder vind je een picknick (CT03930). De weg rondt het bos en vervolgt in zuidwestelijke richting. Je klimt opnieuw naar een hoogste punt (CT03931), om dan af te dalen richting Los Arcos (CT03936).

De eerste niet private herberg is de Albergue La Fuente of Casa Austria (CT03933), gerund door de Oostenrijkse Santiago genootschap. 200m verder sla je rechts af en bereik je de Plaza Santa María met zijn terrasjes en 2 restaurants, waaronder het Meson de Garganta (CT03935), beiden met een menu aan 11€ met weliswaar maar een klein glas wijn ipv de fles :-(.

De kerk Iglesia de Santa María de los Arcos (CT03936) met haar gaanderij zijn imposant.

Je verlaat het historische centrum van Los Arcos en dwarst de rivier en de hoofdweg. 75m veder vind je net voorbij het museum de gemeentelijke herberg CT04000 Albergue Isaac Santiago, de gemeentelijke herberg welke gerund wordt door de Vlaamse Santiago Genootschap.

 

 

Albergue Isaac Santiago (CT04000):

Overnachting: 6€, ca 70 bedden. Goed sanitair (maar veel te warme douches!!!!), ruime keuken met microgolf, koelkast, vuur en ruim kookgerei, automaten voor koffie en gekoelde dranken, incl. bier ;-).

Meson de Garganta (CT03935): menu: 11€: voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, een glas wijn, brood (OK)

Vooral ’s ochtends merk je het verschil tussen de ervaren rat, wiens rugzak klaar staat om op te pakken en die juist nog zijn slaapzak in zijn nek moet leggen om na het verwijderen van de wegwerplakens de slaapzaal te verlaten en zij die “minder goed georganiseerd te werk gaan”.

Ontbijt: ’s avonds brood gekocht in Los Arcos.

14) Dag 06-07: Los Arcos – Logroño** – 27.2 km +550m –600m – MR: 5u30’ – ZR: 5u15’:

 

Je verlaat de herberg naar rechts. Je volgt een weg evenwijdig aan de Carretera Galar – Viana. Na 3,5km aan de rustbank (CT04002), sla je recht af. Je dwarst een andere weg en vervolgt in westelijke richting. Na 1km vervoeg je een andere weg. Je dwarst de Río de San Pedro (CT04002A) en bereikt de Carretera Sansol – Desojo – Espronceda en volgt deze naar links tot Sansol (CT04005). Je vervoegt opnieuw de Carretera Galar – Viana, die je rechtdoor verlaat in een haakse bocht naar rechts.

Je daalt in een bocht naar rechts af in de richting van een brug over de Río Linares (CT04006). Vanaf hier klim je naar de kerk, Santo Sepulcro (CT04009) van Torres delRío. Hier sla je links af en op een T-splitsing, rechts. Je passeert een rustbank (CT04010). Je vervolgt je weg in zuidwestelijke richting. Je nadert de N-111 en steekt een bocht af in deze weg via de grindweg. Aan het einde van deze bocht blijf je parallel aan de N-111, over een lengte van 1,2km tot je deze na een haarspeldbocht verlaat via een grindweg. Je klimt naar een rustbank aan de Na-7206. Na 100m verlaat je deze opnieuw naar rechts via een dalende grindweg. Je betreedt een bos en komt uit op een weg, die je naar links volgt. Je nadert opnieuw de N-111. Je blijft parallel lopen aan de N-111 tot Viana.

Vlak voor het binnenkomen van Viana, bij de rustbank ter hoogt van GPS CT04015, verlaat je de N-111 en ga je door het oude centrum van Viana. Net voorbij de herberg (CT04017), sla je recht af. Je vervolgt via de Calle de San Felices. Je dwarst een dalende weg en gaar dan scherp links. Je vervolgt via de Calle de la Fuente Vieja en bereikt de Na-7230 Calle de Los Arbolillos, die je dwarst. Op een tweesprong ga je links en vervolgt in de richting van de N-111. Wat verder dwars je deze. De grindweg verwijdert zich van de N-111 om er vervolgens naar terug te keren. Je dwars deze via een nieuwe voetgangersbrug en loopt vervolgens parallel aan de N-111 tot aan een wisselaar met de Autovía Logroño-Soria.

Vanaf deze wisselaar volg je het historisch traject via een autovrije weg parallel aan de N-111. Je komt uit op de Lr-132 Carretera de Mendavia, evenwijdig aan de Rio Ebro en dit ter hoogte van het crematorium. Je volg de Rio Ebro tot aan de brug, alwaar je omhoog gaat richting het informatiecentrum (CT04024). Je dwarst de brug. En gaat schuin recht de Calle de Ruavieja in. Na 150m vind je de gemeentelijke herberg (CT04100). Vlak daarvoor vind je nog een parochiale herberg.

Water:

CT03913A Estella

CT03916 Estella

CT04011 Sansol

CT04027 Logrono

 

Albergue Communal Logrono ** (CT04100):

Overnachting: 7€, ca 80 bedden. Goed sanitair, ruime keuken met microgolf, koelkast, vuur en kookgerei, automaten voor koffie en gekoelde dranken.

 

Café Moderno (CT04026):

menu: 11€: voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, wijn, brood (zeer goed).

 

15) Dag 08: Logroño – Najera GH**– 29km +350m –250m – MR: 8u00’ – ZR: 7u15’:

Je verlaat de herberg en vervolgt in westelijke richting via de Calle Ruavieja. Je passeert de kathedraal en vervolgt in dezelfde richting tot 20m voor het einde, alwaar je naar links gaat en vervolgens weer naar rechts in de Calle del Marqués de San Nicolás. Op het einde ga je schuin rechts via een appartementscomplex, waarna je uitkomt op de rotonde op de Plaza del Alférez Provisional. Je vervolgt in westelijke richting via de Calle Marqués de Murrieta. Aan een volgende rotonde, vervolg je opnieuw in dezelfde richting in de Calle Marqués de Murrieta. Aan een derde rotonde sla je aan het hoofdkwartier van de Guardia Civil links af in de Calle Duques de Nájera.

Je bereikt het Parque de San Miguel (CFR0801), alwaar je naar rechts gaat om het spoor te dwarsen via een voetgangersbrug. Je vervolgt door een park in westelijke richting en dwars de Calle Portillejo via een brug. Je vervolgt via een fiets- & wandelpad op een kleine bergrug Op het einde ervan daal je af naar de Calle Alfonso VI. Je dwarst een rotonde en vervolgt via een park naast de ring rond Logroño. Je passeert achterlangs de supermarket Simply (CT04037) en gaat via een tunnel onder de ring rond Logroño door.

Je volgt een grindweg tot aan het Embalse de la Grajera (CFR0809), dat je rondt in tegenwijzerzin. Op de noordelijke oever vind je aan Bar de La Grajera, publiek sanitair en een drinkwaterkraan. Aan een tweede schuilhut aan een zendmast, verlaat je de omgeving van het meer. Je bereikt de wijngaarden en maakt een halve cirkel in wijzerzin om te eindigen langs de ring rond Logroño. Je passeert ten zuiden van een verkeerswisselaar en dwarst vervolgens de autosnelweg AP-68.

Je passeert langs de ruïne van het oude pelgrimshospitaal van San Juan de Arce (CFR0814) en vervolgt richting Navarrete. Je rondt het centrum van Navarrete in een cirkelvormige beweging in wijzerzin via de Calle Camino Francés en de Calle Mayor Alta. Je daalt af via de Calle Arrabal en via de Calle San Roque verlaat je Navarrete.

Aan de Albergue Sombra del Laurel (CFR0819) bereik je de Carretera Logroño-Vigo, die je volgt in zuidwestelijke richting. Je passeert de Ermita de Santa Maria de Jesus en verlaat de nabijheid van de Carretera Logroño-Vigo voor een grindweg. Je rondt een afrittencomplex om daarna terug te keren naar de omgeving van de A-12 autosnelweg.

Na 1,5km kan je ofwel de CS volgen richting Ventosa of vervolgen langs de A-12 voor de kortste weg richting Najera. Je passeert ten zuiden van het afrittencomplex van Ventosa en vervolgt in westelijke richting om bij GPS CFR08024 Einde Afsteek zonder Ventosa terug op de CS te komen.

Je klimt tussen de wijngaarden naar de Alto de San Antón (CFR0825). Je daalt af naar de Carretera Logroño-Vigo en dwarst deze. Langzaam gaat de grindweg van de omgeving van de Carretera Logroño-Vigo naar het afrittencomplex van Alesón. Aldaar vind je een Picknick (CFR0827), nabij de Rio Yalde.

Vandaar ga je naar het centrum van Nájera (CFR0835). Op weg naar de rivier passeer je twee warenhuizen, alwaar je je kan bevoorraden.

De Albergue Communal van Najera (CFR0900) vind je op de oevers van de Río Najerilla. Om die te bereiken, dwars je de rivier beter via de voetgangersbrug, dan via de autobrug. 120m voorbij de voetgangersbrug naar links vind je de Albergue Communal van Najera (CFR0900).

 

Water:

CFR0803 Logrono Parque de San Miguel
CFR0804 Logrono Parque de San Miguel
CFR0805 Logrono Supermarkt Simply
CFR0808 Embalse de la Grajera

CFR0810 CFR0810 Bar de La Grajera (publiek sanitair & waterkraan))

CFR0812 Verlaten Embalse de la Grajera

 

Albergue Communal van Najera** (CFR0900) :

Overnachting: donativo, ca 92 bedden. Goed sanitair, ruime keuken met microgolf, koelkast, vuur en kookgerei, automaten voor koffie en gekoelde dranken.

 

Mesón el Buen Yantar (CFR0833) :

menu Peregrino 11€: voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, rode wijn (chateau migraine), brood (goed).

 

16) Dag 09: Najera – Redecilla del Camino GH*** – 31km +400m –200m – MR: 8u15’ – ZR: 7u00’:

Je verlaat de herberg naar rechts en loopt in de richting van de kerk van het Monasterio de Santa María la Real (CFR0835). Daar vind je de tekens van de CS terug. Je vervolgt in westelijke richting via de Calle Costanilla.

Je passeert de voetbalterreinen en al snel zit je midden de wijngaarden. Je dwarst en andere weg en aan een tweesprong ga je naar rechts. De aanduidingen op het terrein zijn goed.

Je bereikt Azofra, dat je dwarst via de Calle Mayor (wat anders ;-)).

Aan het einde van het dorp kom je uit op een betere weg, die je naar rechts (noordwesten) volgt. Je dwarste de Rio Tuerto. Na 150m verlaat je de hoofdweg voor een grindweg naar links. Je loopt richting A-12, die je volgt in westelijke richting tot aan het afrittencomplex van LR-207, die je dwarst. Vervolgens verwijdert de CS zich opnieuw van de A-12 richting Ciriñuela en de Golf Rioja Alta (CFR0911). In België wordt golf nog steeds als elitair bestempeld, wat in een klein en overbevolkt land logisch is vanwege de grondprijzen, maar in een land als Spanje waar er verhoudingsgewijs ruimte zat is, lonken ze overduidelijk met een Menu Peregrino naar de passerende pelgrims. In de gids wordt daar een afslag aangegeven, maar die wordt op het terrein niet aangegeven.

Vanaf de golf volg je de tekens van de CS richting “centrum” van Ciriñuela, om daar de Carretera Santo Domingo-Badarán te bereiken. Je volgt deze naar rechts tot aan de rotonde, om daar af te slaan in westelijke richting. 250m verder verlaat je de omgeving van het asfalt alweer, door naar links een grindweg in te slaan. Via deze grindweg snij je een bocht af in de Carretera Santo Domingo-Badarán. Je bereikt deze opnieuw en volgt deze naar links tot aan de N-120, die je dwarst. Je vervolgt richting centrum van Santo Domingo de la Calzada (CFR0920).

Santo Domingo de la Calzada is bekend vanwege de haan in de kerk. De legende zegt dat de kerk zou instorten zonder de haan. Tegenwoordig wordt het dier regelmatig eens vervangen om stress te voorkomen. In 2019 stond het gebouw volledig in de steigers, waardoor bezoek en het maken van een foto zo goed als onmogelijk waren. Alleen aan deprijzen (15€) van de restaurants in de buurt merk je dat dit een toeristisch oord is. Gauw weg van hier :-(.

Je volgt de N-120 tot vlak voor het centrum van Grañón, om dan naar dat centrum af te slaan en dit te dwarsen. Na het centrum van Grañón, dwars je de Rio Villar-Medio. Je slaat af in de tweede grindweg naar links en klimt. Je passeert de grenssteen (CFR0932) en infoborden in slechte staat van de Regio Castilla en Léon.

Je nadert opnieuw de N-120 / Carretera Logroño-Vigo / Carretera Logroño-Burgos en bereikt het centrum van Redecilla del Camino met zijn Albergue Municipal San Lazaro** (CFR1000).

 

Water:

CFR0910 Ciriñuela Golf

CFR0917 Santo Domingo de la Calzada
CFR0930 Grañón

 

Albergue Municipal San Lazaro** (CFR1000):

Overnachting: donativo (5€), ca 40 bedden. 1 douche, 3 toiletten, mini keuken met microgolf, beperkt kookgerei. Elektrische verwarming mogelijk. Geen restaurant, geen winkel. Alles zelf aan te voeren vanuit de Dia Supermarkt (CFR0918) van Santo Domingo de la Calzada.

 

Hostal El Chocolatero (CFR1003)

1,5km voorbij de Albergue Municipal San Lazaro vind je het Hostal El Chocolatero (www.elchocolatero.es) met eenpersoonskamers met individueel sanitair voor pelgrims voor 25€. Ontbijt en avondmaal nog bij te betalen. Als je weet dat sommige private albergues tot 18€ durven te vragen voor een bed in een slaapzaal, dan is dat een zeer goede deal.

 

17) Dag 10: Redecilla del Camino – Agés PH*** – 39km +550m –350m – MR: 10u15’ – ZR: 9u00’:

Je verlaat Redecilla del Camino via de Calle Mayor in westelijke richting. Aan het einde van de dorpskom, kom je terug uit op de Carretera Logroño – Burgos, die je volgt in westelijke richting. Grindwegen naast grote wegen zijn vaak in slechte staat, vooral door een teveel aan los materiaal boven op de harde onderlaag. Dit heeft tot resultaat dat je heel erg goed moet kijken waar je je voeten neerzet. Stenen onder je zolen belasten de vermoeidheid van de voet en dus dien je te overwegen of de gelijkgrondse berm naast de rijbaan geen betere oplossing is om die te volgen. Dit kan als de berm voldoende breed is en als de verkeersintensiteit niet te hoog is. Spaanse bestuurders zijn meestal hoffelijk naar pelgrims toe.

Na 1km verlaat je de nabijheid van de Carretera Logroño – Burgos, om door het centrum van Castildelgado te gaan. Langs de CS vind je de zoveelste private herberg, die in maart  gesloten is. Veel eigenaars vinden het beperkte aanbod aan pelgrims in maart blijkbaar niet de moeite om hun zaak te openen. Dit is een belangrijk gegeven bij de planning. Kijk dus uit naar herbergen die het ganse jaar open zijn. Op de hoofdweg vind je het Hostal El Chocolatero (www.elchocolatero.es) (CFR1003), Reeds van ver op voorhand wordt het hostal aangekondigd met prijzen van 25€ voor een individuele pelgrim.

600m na de dorpskom van Castildelgado, verlaat de CS de Carretera Logroño – Burgos voor een ommetje via Viloria de Rioja. Dit ommetje voegt zowat 800m toe aan het traject langs de hoofdweg. En dus blijven veel pelgrims langs de hoofdweg lopen. Na 1,7km keert de CS terug naar de nabijheid van de Carretera Logroño – Burgos. Je blijft de hoofdweg volgen tot vlak voor Belorado, alwaar je de hoofdweg verlaat voor een doortocht van het centrum van Belorado.

Na de doortocht keer je terug naar de Carretera Logroño – Burgos. Je dwarst de Rio Tiron. Na de rotonde volgt de CS de andere oever van een waterloop tot Tosantos. Vervolgens blijft de CS uit de buurt van de Carretera Logroño – Burgos door via de dorpskern van Villambistia te gaan. Vlak voor Espinosa del Camino dwarst de CS de Carretera Logroño – Burgos. Na de Iglesia de San Félix (CFR1011) keert de CS terug naar de Carretera Logroño – Burgos om de Rio Oca te kunnen dwarsen.

 

Villafranca Montes de Oca:

Villafranca Montes de Oca op zondag was een tegenvaller qua eten. Van ver word je honger reeds opgewekt door aankondigingen van een Menu Peregino in Bar Jomer (CFR1036). Alleen blijkt de zaak gesloten te zijn en ook te koop te staan. En in El Pajaro (CFR1032) blijken ze op zondagmiddag liever drank te verkopen aan hun vaste klanten, dan een Menu Peregrino aan een hongerige pelgrim, en dat ondanks het feit dat er een bord met de aankondiging van die Menu Peregrino aan hun deur staat.

Het CFR1032A Nuevo Meson Alba op het einde van de parking is door mij niet gecontroleerd. Er stond niets van aankondiging aan de deur of wijzend naar de betrokken zaak.

In het centrum van Villafranca Montes de Oca verlaat de CS eindelijk de omgeving van de Carretera Logroño – Burgos voor een traject door de natuur. Enkel in de buurt van de Puerto de la Pedraja (CFR1039 – 1150m) komt de CS weer in de buurt van de Carretera Logroño – Burgos. Daarna kiest de CS een traject door de bossen richting San Juan de Ortega. De afstand tussen Villafranca Montes de Oca en San Juan de Ortega bedraagt 12km. Onderweg is er enkel een ongecontroleerde bron (Fuente Mojapán – CFR1037) thv een picknick en een alternatieve “pop-up” bar zowat halfweg tussen de Puerto de la Pedraja en San Juan de Ortega, die echter enkel in het “hoofdseizoen” bemand is (dus pas vanaf 15 maart ).

 

Water:

CFR1005 Viloria
CFR1009 Belorado
CFR1024 Villambistia
CFR1029 Espinosa del Camino
CFR1037 Fuente Mojapán (natuurlijke bron, met ongecontroleerd debiet of kwaliteit)
CFR1044 San Juan de Ortega

 

Albergue Parroquial de San Juan de Ortega* (, CFR1042):

Overnachting: donativo (5€), ca 58 bedden. Vaak vol, te weinig warm water, geen verwarming. Gemeenschappelijke maaltijd. Open van 15/03 tot 01/11.

400m voorbij de herberg van San Juan de Ortega is er een splitsing is er een splitsing aangegeven op het terrein, die niet besproken wordt in de gids. Je vervolgt rechtdoor en gaat het bos in. 3,5km verder bereik je Agés  en de Albergue Municipal Albergue La Taberna de Agés (CFR1100).

 

Albergue Municipal Albergue La Taberna de Agés** (CFR1100):

Overnachting: 10€ incl. wegwerp laken, ca 36 bedden. 4 douches, 4 toiletten, geen keuken, restaurant, bar. Menu Peregrino 12€: voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, 2 glazen rode wijn, brood (goed). Deze herberg was nu behoorlijk druk, omdat die in San Juan de Ortega nog gesloten was. In normale omstandigheden moet die veel rustiger zijn.

 

18) Dag 11: Agés – Tardajos PH**° – 33km +250m –350m – MR: 8u45’ – ZR: 7u15’:

Je verlaat Agés via het asfalt, in noordwestelijke richting. In Atapuerca verlaat je het asfalt naar links voor een lastige en vooral zeer stenige klim naar de Matagrande (CFR1113 -1078m?). De klim is mogelijks glad bij vochtig weer. De afdaling is dan weer probleemloos. Vlak voor Villaval bereik je het asfalt. Je verlaat dit niet meer tot ruim voorbij Burgos.

Onmiddellijk na het gehucht Orbaneja-Riopico (CFR1120) dwars je de AP-1 autosnelweg. Vlak voor een verkaveling (CFR1123) is er volgens de gids de afslag van een variante, die niet op het terrein aangeduid is.

De variant passeert onderlangs het vliegveld en volgt dan de vallei van de Río Arlanzón. Het traject is vermoedelijk aangenamer dan het officiële kortere traject (-400m), dat door een winkel- en industriezone verloopt. De variante verlaat de rivierbedding vlak na het op- en afrittencomplex naar het centrum, om daar de hoofdroute terug te vervoegen. In principe zou je de bedding kunnen volgen tot aan de kathedraal.

De “nieuwe” herberg van Burgos bevindt zich in de Calle Fernán González 28, vlak voor de kathedraal. De nieuwe herberg krijgt een goede beoordeling in de gids. Maar hij heeft een capaciteit van 150 bedden, en dat schrikt mij af. Vroeger bevond die zich in barakken in het park van El Parral en die konden zeer warm worden in de zomermaanden.

Na El Parral passeer je de universiteit van Burgos. Een weinig later verlaat je aan het restaurant Bella Vista (CFR1151 – 10€ goed) de N-120.

 

Restaurant Bella Vista:

Menu: 10€ voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, rode wijn, brood (goed).

 

Je loopt een tijd door een half verwilderd niemandsland. Je passeert onder 2 hoogspanningsleidingen en vervolgens dwars je via een brug de BU-600 en via een tunnel de Autosnelweg BU-30. Vervolgens gaat het langs de N-120 tot in Tardajos.

Aanvankelijk had ik gepland om te stoppen in de gemeentelijke herberg van Tardajos, maar die wordt eerder zwak beoordeeld en bleek mogelijks gesloten te zijn. Aan de inkom van Tardajos vind je veel reclame voor de private herberg van Albergue La Fábrica (CFR1155), maar die ligt 350m van de CS en gezien je maar beter wat wantrouwig kan zijn ten aanzien van private herbergen in het begin van het seizoen, loop je beter door tot aan de Albergue La Casa de Beli (CFR1200).

 

Water:

CFR1111 Atapuerca
CFR1122 Orbaneja-Riopico
CFR1126 Burgos Calle Vitoria
CFR1129 Burgos
CFR1138 Burgos Río Arlanzón
CFR1150 Burgos El Parral
CFR1153 Burgos Avenida Prado de los Toros

 

Albergue La Casa de Beli**° (CFR1200):

Dit betreft een café/cafetaria, waarbij de herberg een bijkomstigheid is, wat meer zekerheid geeft inzake het feit of die het volledige jaar open is.

De ingang van de herberg is langs de voorzijde, die van het cafetaria/bar, langs de zijgevel.

Het is een redelijk drukke zaak, zonder dat dit overlast geeft voor de herberg.

Kamer met 4 bedden, goed en verzorgd sanitair op de gang. Geen keuken of eetzaal. Wel wasmachine en droogkast. Handwas mogelijk. Overnachting 10€

Menu: 10€ voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, rode wijn, brood (goed).

 

19) Dag 12: Tardajos – Castrojeriz GH**° – 30km +200m –200m – MR: 7u00’ – ZR: 6u00’:

Je verlaat Tardajos in westelijke richting, weg van de N-120 en gaat door het dorp, dat je verlaat via de Carretera Rabé. Je dwarst de Rio Urbel en vervolgt tussen de voet van een helling en de rivier tot Rabé de las Calzadas.

Hier vat je de klim aan richting de Fuente de Praotorre, een natuurlijke bron (CFR1203). Je klimt nog wat verder, maar langzamer tot aan het hoogste punt (CFR1205), om dan de afdaling in te zetten vanaf GPS CFR1206.

Je dwarst de BU-406 en de Río Hormazuela om vervolgens Hornillos del Camino (CFR1208) binnen te trekken. Opvallend is het aantal private albergues hier, waarvan de meeste nog gesloten lijken (in het laagseizoen).

Op het einde van het dorp verandert het wegdek zoals gebruikelijk in grind. Op een kruispunt net voorbij de rivier San Bol,vind je een wegwijzer naar de Gemeentelijke Herberg van San Bol (CFR1212). Je klimt de rivierbedding uit in westelijke richting en dwarst vervolgens de Bu-P-4041. Je vervolgt in iets meer zuidwestelijke richting naar Hontanas, het zoveelste dorp langs de CS met een aantal herbergen en niet veel anders, behalve een gemeentelijk openluchtzwembad, dat in maart uiteraard nog niet open is.

Je loopt het dorp uit in westelijke richting en passeert aan het kruispunt met de Bu-P-4013 het zwembad. De CS doet je hier de weg dwarsen om een tamelijk moeilijk aarden pad/weg te volgen, dat je beter kan mijden bij regenweer. Ook in andere omstandigheden is het volgen van de Bu-P-4013 te overwegen, gezien deze zeer verkeersluw is en je er vlak voor de resten van het Convento de San Antón (CFR1222) toch op uitkomt. Een oud mannetje tracht je hier vanuit zijn auto stempels, primitief gemaakte hangers en stokken te slijten.

De herberg van San Antón (CFR1221) is zeer primitief. Je kan maar beter doorlopen langs de Bu-P-4013 tot Castrojeriz. Vlak voor het begin van een bomenrij langs de Bu-P-4013, sla je rechts af richting het Colegiata de Nuestra Señora del Manzano (CFR1223). Op het einde ga je links en dan rechts richting een picknick en de voet van de helling van het kasteel van Castrojeriz. Je volgt de Calle Real de Oriente aan de voet van de helling en volgt deze tot aan het gemeentehuis, alwaar je de Albergue Municipal de San Estéban (CFR1300) op de hoogste verdieping van dit gemeentehuis vindt.

 

Water:

CFR1203 Fuente de Praotorre (natuurlijke bron)

Albergue Municipal de San Estéban**° (CFR1300) :

Overnachting: donativo (5€), wegwerp lakenset (1€) ca 26 bedden. 3 douches, 3 toiletten, mini keuken met microgolf, beperkt kookgerei, mini refter. Een tweede gemeentelijke herberg wordt geopend als deze volzet is.

Vrij druk: klassieke halteplaats, ook geliefd bij de Zuid-Koreanen.

 

Hotel Iacobus (** – CFR1301):

Menu: 11€ voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, rode wijn, brood (zeer goed).

 

20) Dag 13: Castrojeriz – Población de Campos GH*** – 28km +200m –250m – MR: 6u30’ – ZR: 5u45’:

Je verlaat de herberg, daalt de trap af en volgt de straat naar rechts. Op het einde ga je op een T-splitsing naar links. Je dwarst de Bu-404 en 200m verder de Bu-400. 1,3km verder dwars je de Odra en dan vat je de behoorlijk brute klim naar de Alto de Mostelares (CFR1303) aan.

Boven vind je een deels overdekte schuilhut (CFR1304). 500m verder wordt de afdaling ingezet naar de afslag naar Itero del Castillo (CFR1305). Hier sla je links af en 2,5km verder bereik je het asfalt en nog eens 900m verder verlaat je het asfalt. Wie alsnog naar Itero del Castillo wil, vindt hier een tweede afslag.

De CS vervolgt via een grindweg naar de Albergue San Nicolás (CFR1309 – Open: mei/juni -sept). Je dwarst de Río Pisuerga, die de grens vormt tussen de provincies Burgos en Palencia. Net over de brug sla je rechts af en volg je de Río Pisuerga richting Itero de la Vega. Vanaf hier loop je in rechte lijn richting Boadilla del Camino, dat je na ruim 8km bereikt. Er ligt hier veel los materiaal op de harde ondergrond, wat vermoeiend is. Wie niet echt in het centrum moet zijn, kan je bij GPS CFR1320 een afsteekje nemen via een grindweg aan de buitenrand van Boadilla del Camino. Op de Plaza Mayor of in de Calle Mayor sla je rechts af. 300m voorbij de dorpsrand sla je links af. 1,2km verder bereik je het Canal de Castilla (CFR1326).

Van woensdag tot maandag kan je hier een boot nemen voor 2€ voor een traject van 3,2km naar de buitenrand van Frómista. Alleen moet je de uurregeling opzoeken op de website www.palenciaturismo.es . De vraag blijft of het zinvol is om erop te wachten als je als geoefend pelgrim een goed half uur doet over dit uiteraard vlak stukje kanaaldijk.

Vlak voor de buiten dienst gestelde 4-trapssluis op dit Canal de Castilla, vind je de aanlegplaats van de kanaalboot. Je dwarst de bovenste sluisdeur en daalt in noordelijke richting af van de kanaaldijk, om daar de P-431 te volgen richting Frómista. Je dwarst het spoor. Je dwarst het hoofdkruispunt in Frómista  en vervolgt rechtdoor.

Je volgt de grindweg naast de rijbaan van de P-980. Je dwarst de N-611, een rotonde, de A-67 en nog een rotonde, en vervolgt in dezelfde richting tot Población de Campos met zijn Albergue Municipal (CFR1400).

 

Water:

CFR1306 Fuente (natuurlijke bron)
CFR1317 Itero de la Vega

 

Población de Campos Albergue Municipal (CFR1400) :

Overnachting: donativo (5€), wegwerp lakenset (1€) ca 18 bedden. 3 douches, 2 toiletten, mini keuken met 2 kookplaten, beperkt kookgerei, grote refter. Verwarming met een pelletkachel met warmeluchtkanalen. Elektrische boiler voor sanitair warm water. De combinatie pelletkachel, boiler & kookplaat is te veel voor de zekeringen, waardoor de pelletkachel dan uitvalt. (Nog zeer koude nachten, waardoor verwarming noodzakelijk is.)

Enige pelgrim in de herberg :-).

Info inzake de Albergue Municipal in Hostal Amanecer en Campos (CFR1401).

Hostal Amanecer en Campos:

Menu om 19u: sla, friet, kip, taart, brood, wijn, water en een digestief voor 9€ (zeker waar voor je geld). Wifi in het restaurant.

 

21) Dag 14: Población de Campos – Calzadilla de la Cueza PH**  – 32km +100m –0m – MR: 7u30’ – ZR: 6u30’:

Je verlaat Población de Campos via de Calle Escuelas om zo de P-980 te bereiken. Aan de dorpsrand, vlak voor d ebrug over de Río Ucieza vind je een splitsing tussen de hoofdroue  langs de P-980  en de 1,6km langere variant via Villovieco (CFR1407), Villarmentero de Campos (CFR1409) en de Ermita de la Virgen del Río (CFR1410). Vooral in dit laatst deel loop je verder weg van de P-980 en doe je dus meer omweg. Het hoofdtracé bestaat uit een fijne grindweg naast de P-980, waarop het verkeer door landbouwvoertuigen onmogelijk gemaakt wordt door de plaatsing van betonnen palen met schelplogo.

Vanaf Villalcázar de Sirga (CFR1411) loop je sowieso toch langs de P-980 . Erg spannend is dat niet, maar het hoort nu eenmaal bij de CS. Spanje is een groot land. Bij GPS CFR1418  bereik je een hoogste punt, om dan af te dalen naar Carrión de los Condes (CFR1420), een klassieke halteplaats op de CS.

Door Carrión  zijn er twee routes: een kortere en een meer toeristische langere. De kortere slaat aan het stadshuis links af en gaat dan voor het restaurant en het warenhuis Lupa rechts af. De langere blijft rechtdoor gaan door de winkelstraat om dan op het einde via een trapstraat af te dalen naar de brug over de Rio Carrión.

Na de brug passeer je voorbij het hotel en klooster Real Monasterio de San Zoilo (CFR1430). Wat verder dwars je de rotonde met de Cl-615. 700m verder dwars je de N-120 en loop je rechtdoor over een rustig asfaltwegje. Na 3?5km bereik je een kruispunt, alwaar je rechtdoor gaat, maar nu over grind. 4,5km verder dwars je opnieuw asfalt. Na nog eens 2,5km bereik je een derde picknick. Hier verandert het grind van kleur en wordt het wegdek iets ruwer om op te lopen. Het terrein begint te golven. Calzadilla de la Cueza (CFR1500) zelf zie je pas op het laaste ogenblik, omdat het in een kleine kom ligt. De kerk en een overdekte stroberging zie je eerst. De Albergue Municipal (CFR1500) blijkt gesloten te zijn. De private Albergue Camino Real ernaast, blijkt wel open.

 

Water:

CFR1405 Revenga de Campos

Albergue Camino Real** (CFR1501):

Overnachting: 10€ incl wegwerp lakenset, ca 30 bedden. 4 douches, 2 toiletten, geen keuken, overdekt terras, maar dat is in maart ’s ochtends steenkoud en dus zit er niet s anders op dan te ontbijten in de inkom. Verwarming met een pelletkachel. (Nog zeer koude nachten, waardoor verwarming noodzakelijk is, zeker voor miss Korea, die vlak naast de brander lag ;-)).

Hostal Camino Real (CFR1502):

Menu: sla, friet, kip, dessert, brood, wijn, water voor 11€ (tot 20.30u).

 

22) Dag 15: Calzadilla de la Cueza – Calzadilla de los Hermanillos  – 35km +200m –200m – MR: 8u30’ – ZR: 7u00’:

Je verlaat de herberg en volgt de Calle Mayor in westelijke richting. Deze geeft uit op de N-120, die je ook volgt in westelijke richting. De CS naast de N-120 heeft een ruw wegdek met veel los gesteente en dus is het interessanter om de gelijkgrondse berm van de N-120 zelf te volgen.

In Ledigos zijn er 2 mogelijkheden:

 • Je volgt de N-120. Dit kan in praktijk tot aan de afslag naar Ermita de la Virgen del Puente (CFR1524)
 • Je volgt een traject binnendoor (zie hieronder).

De afslag in de P-970 is slecht aangeduid. De volgende afslag naar rechts is nog slechter aangeduid. 500m verder sla je links af in westelijke richting. 1,7km verder sla je rechts af richting Terradillos de los Templarios. Aan een parkje met waterkraan (CFR1511), verlaat je het dorp naar links.

Je vervolgt ongeveer evenwijdig aan de N-120. De CS komt uit op een zijweg van de N-120, die je volgt naar links over een afstand van 400m. Hier verlaat je het asfalt naar recht via een grindweg. Je vervolgt in westelijke richting en dwarst de Río Templarios aan een picknick.

1,2km verder bereik je Moratinos. Aan de kerk ga je naar recht, en 50m verder sla je links af in alweer een grindweg. Na 50m ga je op een tweesprong naar rechts. Gedurende anderhalve km slalom je tussen 2 hoogspanningsleidingen om dan op een soort T-splitsing recht af te slaan richting San Nicolás del Real Camino..

Aan het einde van het dorp, na het dwarsen van de Río Sequillo, keert de op het terrein aangeduide CS terug naar de N-120, dit in tegenstelling tot de tracklog van de gids, die op een kruispunt vlak voor de N-120 rechtdoor gaat en evenwijdig aan de N-120 verdergaat, om na 1,2km rechts af te slaan en na 2,5km ter hoogte van de Ermita de la Virgen del Puente (CFR1524) toch terug te keren naar de N-120.

Maar zoals vermeld, vervolgt de op het terrein aangeduide CS gewoon evenwijdig aan de N-120. Ook dit deel heeft een zeer ruw wegdek met veel los materiaal, waardoor het volgen van de gelijkgrondse berm ook hier zinvol is. Ter hoogte van de verkeerswisselaar volgt deCS het traject van de afrit van de A-231, wat gezien de verkeersdrukte op de N-120 vrij overbodig is.

Net voorbij de Río Templarios (CFR1512) verlaat de CS de N-120, om langs de oever naar de Ermita de la Virgen del Puente (CFR1524) te gaan, een oord van relatieve stilte. Vervolgens gaat het verder in westelijke richting naar Sahagún (CFR1527).

De CS dwarst de N-120 via een tunnel en het spoor via een brug. Aan de Iglesia de la Trinidad sla je rechts af. Dit is de Albergue de Peregrinos Municipal Cluny van Sahagún (CFR1527).

 

De gemeentelijke albergue ziet er van buiten heel erg aantrekkelijk uit, maar hij is erg gehorig, zeker omdat er naast de herberg een evenementenhal is :-(. De Hospedería Monástica Santa Cruz (CFR1533 – 5€ incl. avondeten, koffie bij aankomst en mogelijkheid tot het bijwonen van de mis. Logies in kamers van 4) op het einde van Sahagún lijkt dan een betere keuze.In Sahagún is enkel het warenhuis Dia (CFR1534), tegenover het klooster goed gestockeerd.

Aan het einde van het stadje dwarst de CS de Rio Cea en passeert vervolgens langs de camping (CFR1536), om dan terug te keren naar de N-120. Deze gaat naar het op- en afrittencomplex van de A-231, alwaar je een splitsing vindt tussen 2 varianten van de CS, namelijk die via Calzada del Coto en die via Bercianos del Real Camino. Deze laatste verloopt steeds in de buurt van de A-231, wat niet zeer aangenaam is.

En dus dwars je beter de brug over de A-231, om alzo 8 Calzada de Coto (CFR1538) te bereiken. Je dwarst het gehucht via de Calle Real om aan het einde van het dorp uit komen op een splitsing van 2 grindwegen. Opgelet: naar links keer je terug naar Bercianos del Real Camino. Voor Calzadilla de los Hermanillos vervolg je rechtdoor (rechts).

1,7km verder dwars je het spoor via een brug. 4km verder passeer je een picknick met een natuurlijke bron. 2km verder bereik je Calzadilla de los Hermanillos met zijn Albergue Municipal (CFR1600).

Water:

CFR1511 Terradillos de los Templarios
CFR1520 San Nicolás del Real Camino
CFR1539 Calzada de Coto

 

Calzadilla de los Hermanillos Albergue Municipal (CFR1600):

Overnachting: donativo (geen verantwoordelijke, die normaal boven de herberg woont). ca 16 bedden. 2 douches, 2 toiletten, mini keuken met microgolf, beperkt kookgerei, grote refter. Verwarming met een houtkachel (hout buiten achter de herberg (geen lucifers gevonden).

Volgens informatie in de herberg, zou er avondeten mogelijk zijn in de Albergue Vía Trajana (CFR1601), maar deze blijkt gesloten te zijn. 😦

Het Hotel Rural Casa El Cura (CFR1603) blijkt die dag gesloten te zijn, zonder verdere uitleg. 😦

Het restaurant La Calleja de Urbano (CFR1604), dat al reclame maakt in Calzadilla de la Cueza en buiten aan de gevel van de herberg in Calzadilla de los Hermanillos blijkt een mooi, maar belachelijk duur restaurant te zijn, dat ook niet opengaat voor 21.00u. Totaal niet geschikt voor pelgrims. :-(((.

Tegenover de herberg is een winkel, die alle dagen open is, maar in de winter slechts tot 14.00u. Verder in het dorp is er nog een winkeltje dat aangeduid is met witte pijlen en zowat een kamer groot is. Je dient aan te bellen.

Grote onzekerheid dus inzake bevoorrading en avondmaal. Inkopen doen in de Dia in Sahagún lijkt raadzaam.

 

23) Dag 16: Calzadilla de los Hermanillos – Arcahueja – 34km +100m –100m – MR: 10u30’ – ZR: 8u30’:

Je verlaat Calzadilla de los Hermanillos via de Calle Mayor, die uitgeeft op de Le-6702. Je volgt deze in westelijke richting en dwarst het Canal Bajo de Payuelos. 2km verder dwars je dit nogmaals. Wat verder dwars je een asfaltweg en vervolgt rechtdoor via de grindweg. Na 3km passeer je een picknick (CFR1607) met partieel afdak. Opnieuw 3,5km verder paseer je een kruispunt, waar geen markeringen op het terrein aan te treffen waren. Je vervolgt gewoon rechtdoor. 2km verder nadert de CS een spoorwegovergang, zonder deze echter te dwarsen. Je gaat hier kort naar rechts en dan weer naar links en vervolgt aanvankelijk evenwijdig aan het spoor. Na 750m verwijdert de CS zich verder van het spoor. Je passeert 2 beken, gevolgd door een irrigatiekanaal met een picknick.

Na de brug vervolg je haaks op het kanaal. Na een picknick vervolgt de CS opnieuw een meer westelijke koers.1,7km verder bereik je Reliegos (CFR1615).

In het dorp sla je rechts af in de richting van de kerk. Je verlaat het dorp in noordwestelijke richting en dwarst de A-60. Ruim 3km verder dwars je de Carretera Adanero – León (Le-6615) en verderop een kanaal. 1km verder bereik je de herberg van Mansilla de las Mulas Albergue de Peregrinos Municipal (CFR1632).

Bij het binnenkomen van het stadje passeer je de private herberg El Jardin del Camino (CFR1627), waar ze ook een menu aanbieden. Dit blijkt zowat de enige plaats te zijn, waar in Mansilla de las Mulas, waar dit duidelijk aangekondigd is. Het warenhuis DIA (CFR1629) ligt relatief ver van de CS aan een soort Plaza Mayor.

Net buiten het stadje dwars je de Río Esla. 2,5km verder dwars je een rotonde aan het op- en afrittencomplex van de  A-61. 3km verder dwars je Rio Poma en ga je Puente Villarente (CFR1640) binnen.

 

200m eerder passeer je het Hotel Casablanca (CFR1638), alwaar ik het menu at. De hoofdschotel  (met kaas en paprika gevulde steak) leverde mij daar een voedselvergiftiging op, die mij 3 dagen hinderde.

Aanvankelijk was Puente Villarente voorzien als halteplaats, maar de herberg El Delfín Verde  (CFR1639) blijkt in het laagseizoen enkel open te zijn van maandag tot donderdag . De CFR1641 Albergue San Pelayo had al helemaal geen zin om open te doen voor pelgrims. (Wel veel auto’s vermoedelijk van werknemers in lang verblijf.)

Vanuit Puente Villarente contacteerde ik telefonisch de Albergue La Torre in Arcahueja (CFR1700), die wel wou opendoen, ondanks dat hij bezig was met schilderwerkzaamheden.

Water:

CFR1617 Reliegos
CFR1619 Reliegos

 

Arcahueja Albergue La Torre (CFR1700):

Dit betreft een café/herberg, waarbij de herberg een bijkomstigheid is, wat meer zekerheid geeft inzake het feit of die het volledige jaar open is.

De ingang van de herberg en café is in een zijstraat.

Het café was feitelijk gesloten voor schilderwerken, maar de uitbater deed toch open voor een pelgrim.

Mindervalidenkamer met 8 bedden, en een badkamer met douche en toilet. Geen keuken of eetzaal. Wel restaurant. Overnachting 10€. Kamer vanaf 25€.

3 Opspringende kleine en middelgrote honden op de binnenkoer.

 

Menu: 9€ (geen keuze). Voorgerecht was paella. Verder ben ik niet geraakt door de opgelopen maagproblemen. De specifieke geur van paella was voldoende om mij zowat alles te doen overgegeven. Ik had Imodium (generisch: Loperadomine) mee tegen diaree, maar Antedia of Enterol niet. Gekocht op maandag bij een bezorgde apothekeres, die mij ook nog rehydratatiepoeder aanraadde. Het nadeel van Enterol is dat het verkocht wordt in een flesje (wat in mijn ogen een nadeel is) en niet individueel verpakt is in een blister, zoals Antedia.

 

24) Dag 17: Arcahueja – Leon – Villar de Mazarife PH** – 29km +200m –150m – MR: 10u30’ – ZR: 8u30’:

Je verlaat de herberg via de toegangspoort en gaat dan naar recht. In de hoofdstraat sla je links af en keer je terug naar de CS. Je vervolgt in westelijke richting evenwijdig aan de Carretera Adanero – León en dit op een afstand van ca 200m. 2,5km verder bereik je asfalt, dat je naar links volgt tot aan de Carretera Adanero – León. Na 100m verlaat de CS het asfalt, maar dit kan je beter vermijden, omdat de grindweg veel hoogtemetertjes toevoegt, terwijl de verkeersdrukte hier eerder laag is (op een zondagochtend). Je vervolgt evenwijdig aan de hoofdweg en vervolgt je weg via de toevoerwegen. Net voorbij de rotonde, dwars je de Carretera Adanero – León via een grote portaalbrug. Je vervolgt op een hoogte boven de rijbaan van de Carretera Adanero – León. Je daalt langzaam af naar het wegniveau en rondt een tweede grote rotonde.

Je bereikt hier een ambachtszone aan de inkom van Leon. Je vervolgt in noordwestelijke richting via lange rechte stukken enkel onderbroken door een rotonde, verkeerslichten en de brug over de Río Torío (CFR1709). Dan volgt een rotonde met de N-120. Na het dwarsen van een volgende Avenida, dring je de binnenstad van Leon binnen. Je passeert de resten van de stadsmuur.

 

Je vervolgt steeds dezelfde straat, die langzaam in noordelijke richting draait. Ter hoogte van de Plaza San Marcelo gaat de tracklog naar recht richting kathedraal, maar dan mis je wel het Casa de Botines (La Casa Fernández y Andrés ) (CFR1715A) met het beeld van de architect Gaudi op een bankje voor zijn creatie. Als je naast het Casa de Botines vervolgt en dan op het eerste kruispunt naar rechts gaat, bereik je een parkje, alwaar je naar links gaat en terug de markeringen van de CS bereikt.

Net voorbij de Basílica de San Isidoro (CFR1716), ga je naar links, en vervolg je opnieuw in westelijke richting naar het Monasterio de San Marcos (CFR1719), de voormalige parador, die nu in de steigers staat voor een langdurige restauratie. Vlak voor het Monasterio de San Marcos vind je een splitsing (CFR1718) van de Camino naar Oviedo.

Net voorbij het Monasterio de San Marcos dwars je de brug over de Bernesga. Je vervolgt gedurende 1,3km tot aan een opvallend hoge spoorwegbrug. Rechts daarvan vind je een warenhuis LIDL (CFR1722).

750m na deze spoorwegbrug gaat de CS naar links voor een binnendoortje via een achterstraatje, om dan terug uit te komen op de eerste weg. Je dwarst deze en neemt dan de trap omlaag richting de Camino la Cruz  en de Calle Camino de Santiago Francés. Je keert terug naar de N-120 en volgt deze tot net voorbij de Basílica de la Virgen del Camino.

Vlak voor een rotonde is er een belangrijke splitsing tussen 2 varianten:

 • Je volgt gewoon de N-120 tot Hospital de Orbigo. De N-120 is echter zeer druk en dus is dat weinig aangenaam.
 • De variante via Villar de Mazarife. Je verlaat de N-120 om het dubbel op- en afrittencomplex te ontwijken in zuidelijke richting naar Fresno del Camino (CFR1728). Je vervolgt in hoofdzakelijk zuidelijke richting tot Villar de Mazarife. Vanaf Villar keer je terug naar Hospital de Orbigo.

Vanaf Oncina de la Valdoncina (CFR1731) verlaat je het asfalt en bereik je opnieuw hoofdzakelijk goede grindwegen. In Chozas de Abajo (CFR1731), ben je terug op het asfalt tot Villar de Mazarife. Aan de inkom van het dorp vind je de Albergue San Antonio de Padua (CFR1800).

Water:

CFR1703 Leon
CFR1729 Fresno del Camino
CFR1735 Chozas de Abajo

 

Villar de Mazarife Albergue San Antonio de Padua** (CFR1800):

Overnachting: 10€ incl. wegwerp lakenset, ca 56 bedden. 4 douches, 4 toiletten, geen keuken (privé), en dus zit er niets anders op dan te ontbijten in de badkamer. Verwarming met radiatoren. Geen ***, eerder ** Vooral omwille van het ontbreken van de keuken.

9€ Avondeten bij voldoende pelgrims. Aanvankelijk was ik alleen en werd ik doorverwezen naar het plaatselijke restaurant. Maar gezien ik nog niet aan avondeten toe, heb ik het zonder gedaan. Later zijn er nog 2 pelgrims bij gekomen en is er alsnog voor eten gezorgd. In de kelderverdieping is er een eetzaal en private keuken die in tegenstelling tot wat in de gids vermeld is, niet meer gebruikt mag worden door pelgrims.

 

25) Dag 18: Villar de Mazarife – Murias de Rechivaldo GH* – 36km +200m –200m – MR: 8u45’ – ZR: 7u30’:

Je begint met ruim 6km asfalt. Op een T-splitsing ga je rechtdoor via een grindweg naar de brug over het Canal General del Páramo. Na het kanaal wordt de kwaliteit van het grind beter.

Na 2km dwars je nog een kanaal. Na 800m word je naar rechts afgeleid richting het centrum van Villavante en een brug over het enkelspoor León – Ponferrada. Rechtdoor (CFR1806) kan ook, maar dan ga je via een onbeveiligde overweg. 1,5km verder dwars je de AP-71. Na de afzak van de brug, kan je rechtdoor of naar links.

Beide varianten komen terug samen vlak voor de brug van Puente de Órbigo (CFR1809).

Net buiten het dorp is er opnieuw een splitsing:

 • Een variante via de N-120
 • Een meer landelijk traject via Villares de Órbigo

 

Voor het meer landelijk traject via Villares de Órbigo, sla je rechts af en volg je richting Villares de Órbigo. Je gaat door het dorp en dwarst het asfalt. Je vervolgt rechtdoor via een grindweg. Je passeert een picknick en dan kom je uit op een nieuwe en brede grindweg.

En dan wordt het onduidelijk. In de berm staat een klein wit houten pijltje. Er vertrekt een pad schuin rechts omhoog. Dit kan je volgen. Je komt op een kruispunt van grindwegen, alwaar je alweer een pad (CFR1823) vindt diagonaal omhoog. Je komt uit op het asfalt, dat je nog kort omhoog volgt, om dan af te dalen richting Santibáñez de Valdeiglesias (CFR1825).

Daar vind je weer duidelijke aanduidingen van de CS.

Na Santibáñez de Valdeiglesias gaat het weer omhoog richting een picknick (CFR1827) aan een reuze vogelverschrikker. Vandaar blijft het verder omhoog gaan richting hoogste punt (CFR1828). Vlak voor het asfalt vind je een alternatieve bar.

Je daalt langzaam af naar Cruz Santo Toribio (CFR1829), alwaar de variante via de N-120 er weer bijkomt. Je daalt af vervolgens forser af richting San Justo de la Vega (CFR1830) en de Río Tuerto. Na de rivier, moet je nog een heuveltje over naar de volgende waterloop.

Je dwarst eerst de rivier en vervolgens het spoor via een zeer imposante spoorwegbrug. Na de eerste spoorweg, dwars je nog een tweede doodlopend spoor officieel via een omweg, in praktijk gewoon dwars over het spoor. Je steekt de N-120 over en loopt richting voet van de helling. Dan volgt nog een zeer steile klim tot aan de gemeentelijke herberg van Astorga, Albergue de peregrinos Siervas de Maria (CFR1833),  de klassieke halte op de CS.

Vandaar dat het zinvol is om nog wat door te lopen richting Murias de Rechivaldo.

Je loopt door Astorga in noordelijke richting. Op een T-splitsing ga je naar rechts en bereik je zowel de kathedraal van Astorga als het Palacio Episcopal van alweer Antonio Gaudí. Achter de kathedraal vind je een warenhuis (CFR1840 El Arbol), alwaar je je beter kan bevoorraden voor de klim naar Cruz de Ferro  (CFR1928 – 1490m).

Je verlaat het centrum van Astorga via de Calle San Pedro. Je dwarst de Avenida Madrid – La Coruña en vervolgt in westelijke richting via de Le-142. Je passeert de Ermita del Ecce Homo (CFR1844). 150m naar links vind je de gelijknamige Albergue Municipal Ecce Homo (CFR1845).

 

Water:

CFR1808 Hospital de Órbigo
CFR1825 Santibáñez de Valdeiglesias
CFR1849 Drinking Water/Fountain

Albergue Municipal Ecce Homo (CFR1845):

Overnachting: donativo (5€),  ca 10 bedden. 2 badkamers met elk een douche en een toilet, mini keuken met 2 microgolfovens, beperkt kookgerei, tafel met stoelen in het bar gedeelte. Geen verwarming. Automaten met drank, snoep en voedingsblikken. 3 Restaurants op ca 750m, langs de expresweg.

De CS volgt de Le-1421 en volgt daarbij een grindweg naast de rijbaan of de rijbaan zelf.

Murias de Rechivaldo Albergue Municipal (CFR1900):

Overnachting: donativo (5€),  ca 20 enkele bedden. Verwarming. Restaurants open buiten het seizoen?

 

26) Dag 19: Murias de Rechivaldo – Riego de Ambros GH*** – 35km +700m –650m – MR: 9u15’ – ZR: 7u45’:

Je verlaat de herberg en keert terug naar de CS, die je volgt in westelijke richting. Gedurende de eerste 2km volgt de CS een afzonderlijk traject langsheen een elektriciteitsleiding. Op het einde dwars je de Le-142  en vervolgt via de Le-6304. In veel gevallen volg je hier bete de rijbaan dan de CS zelf. Het bos vlak voor de picknick nabij CFR1913 werd in 2019 gerooid.

Vlak daar voorbij verlaat de CS de onmiddellijke nabijheid van de rijbaan over een afstand van 250m, waarna de CS terugkeert naar de rijbaan. Ook hier kies je beter voor de rijbaan.

De rijbaan van de Le-6304 keert terug naar die van de Le-142 en verlaat die onmiddellijk voor de toegangsweg naar Rabanal del Camino. In het dorp vind je meerdere herbergen, maar de meeste zijn nog niet open. Aan het einde van het dorp gaat het wegdek terug over in grind. 1km verder dwars je opnieuw de Le-142. Het daaropvolgende stukje CS verloopt onderlangs de Le-142 en steekt een stukje bocht in de weg af. Daarna volgt de CS gewoon de nabijheid van de Le-142 en volg je maar beter de rijbaan zelf, gezien er maar een auto elk kwartier passeert.

In het zicht van Foncebadón neem je de toegangsweg tot het gehucht. Er heerst hier een bouw- en restauratiewoede van ruines naar horecazaken. Het aantal herbergen is alweer niet te tellen, maar weinigen zijn al echt operationeel.

El Trasgu de Foncebadón (CFR1926):

Dit betreft een bar, restaurant, albergue en winkeltje.

Menu (10€):

 • sla met te veel azijn, wat uitzonderlijk is in Spanje, gezien je meestal de set met azijn en olijfolie zelf krijgt.
 • Kip: gepaneerd: veel gewrichten, weinig vlees, de goedkopere delen dus
 • Friet,: slap, maar dat is normaal in Spanje
 • Brood
 • 50cl water
 • Thee was OK

Niet perfect dus.

Winkeltje met brood om je veiligheidsvoorraad aan te vullen.

 

Vanaf Foncebadón volgt de CS opnieuw een afzonderlijk traject tot je weer Le-142 bereikt, die je vervolgens volgt tot de Cruz de Ferro  (CFR1928 – 1490m).

Na de Cruz de Ferro volg je opnieuw beter de rijbaan.

Onderweg passeer je Manjarín en de  Albergue de Tomas (CFR1930). Het woord primitief is hier zelfs een eufemisme!!!! Wie wil slapen tussen de geiten en de honden bij een zonderling?

Je vervolgt verder de Le-142  ipv de CS tot El Cotarrín (CFR1934),  een heuvel waar de rijbaan linksom de heuvel gaat en de CS een pasje neemt. Je kan de rijbaan verlaten bij GPS CFR1933, alwaar je een afsteekje op de weg vindt. Bij GPS CFR1934 klim je dan terug naar de echte CS, waarlangs je terug afdaalt naar de rijbaan van de Le-142.

De CS dwarst hier de rijbaan en volgt een afzonderlijk traject dat eindigt met een steile afdaling. Deze vermijd je opnieuw beter door gewoon de rijbaan zelf te volgen tot El Acebo.

El Acebo is een mooi maar zeer toeristisch oord met op het einde ervan, de Albergue La Casa del Peregrino (CFR1938), een hotel met zwembad en gemeenschappelijke bedden voor 10€. Om organisatorische redenen mag je er niet buiten voor 8u. (Uitsluitend voor langslapers dus).

Je volgt de Le-142 verder omlaag tot Riego de Ambros. Wanneer je het dorpje zit liggen, verlaat de CS de Le-142 om een grindweg onderlangs de Le-142  te volgen. Deze leid je rechtstreeks naar het centrum en de herberg van  Riego de Ambros .

Water:

CFR1910 El Ganso
CFR1916 Rabanal del Camin

Riego de Ambros Albergue de Peregrinos*** (CFR2000):

Overnachting: donativo (6€ incl wegwerplaken),  ca 25 bedden. 2 badkamers met elk een douche en een toilet, keuken met microgolfoven, beperkt kookgerei, tafel met stoelen in het keuken/eetzaal gedeelte, zithoekjes. Afzonderlijke kamertjes van 4 tot 8 bedden, af te sluiten met schuifdeuren. Krakende houten vloer in slaapgedeelte.

Slechts 2 gasten, de meeste blijven hangen in El Acebo.

Gemeenschappelijk avondmaal (6€, altijd) en ontbijt (3€, bij voldoende gasten, die laat genoeg opstaan).

Instructies ivm de doortocht van Ponferrada (afsteekjes).

 

27) Dag 20: Riego de Ambros – Pieros PH**° – 28km +200m –600m – MR: 8u15’ – ZR: 6u45’:

Je verlaat de herberg naar links en gaat in westelijke richting. Aan het einde van het dorp verandert de straat in een weg, en dan een pad. Het is een wat technische afdaling, waarbij de stenen mogelijks glad kunnen zijn bij regenweer. Je dwarst de rijbaan van de Le-142 en kort daarna, ga je op een tweesprong naar links. Je daalt verder af tot de inkom van Molinaseca.

Je passeert de kerk van Santuario Nuestra Señora de las Angustias en dwarst de historische brug over de Río Meruelo. Vervolgens loop je door het historische centrum van met alweer het gebruikelijke opbod van private albergues. De Albergue Municipal de Peregrinos van Molinaseca (CFR2008) bevindt zich een 500-tal meter buiten de historische kern van Molinaseca in de richting van Ponferrada.

Je volgt de Le-142 richting Ponferrada, waarbij je het trottoir benut. Na 2km bereik je de afslag van het officiële CS, die via Campo gaat, maar dat is een behoorlijke omweg.

Wie niet in het centrum van Ponferrada of in de herberg moet zijn, kan een afsteekje nemen, waardoor je alweer een paar kilometer bespaart op de officiële route.

Vanaf de afslag naar Campo blijf je verder de Le-142 volgen. Er zijn steeds trottoirs beschikbaar. Je passeert onderlangs een verkaveling en dwarst vervolgens de Rio Boeza. 1km verder dwars je het spoor. Aan de volgende rotonde sla je rechts af. Aan een volgend rotonde ga je schuin links. Je passeert de kerk Iglesia de San Antonio en gaat voorlangs een park naar links. Daar waar de rijbaan een bocht naar links maakt, ga je rechtdoor via een trapstraat of de lift. Op het einde van de Calle Guatemala ga je een 30-tal meter naar rechts om dan naar links verder te gaan in dezelfde richting. Je dwarst de Avenida de America om tussen hoogbouw en een school door te gaan. Op het einde loop je via een grindweg achterlangs de school. Op het asfalt ga je naar links en je dwarst de Rio Sil.

Je loopt rechtdoor tot aan de rotonde, alwaar je de tekens van de CS je naar rechts leiden. In het winkelcentrum aan de rotonde vind je een warenhuis DIA (CFR2017).

Via de Avenida Huertas del Sacramento bereik je een volgende rotonde, alwaar je naar rechts gaat. Officieel gaat de CS hier rechtdoor en aan de tweede rotonde naar links, maar je kan ook hier een hoekje afsteken via een oud industrieterrein. 100m na de rotonde ga je naar links en volgt een grindweg in noordelijke richting. Je passeert onder een hoogspanningsleiding en loopt in de richting van de bebouwing. In de Travesía del Canal ga je naar rechts en dwars je het kanaal. Aan de overzijde volg je de Vi Avenida nar links om dan in de derde straat (Calle 5) rechts af te slaan. Op het eerste kruispunt (CFR2020 Terug op Camino) neem je de CS naar links.

Je vervolgt in noordwestelijke richting en dwarst de Carretera Madrid a a Coruña aan het Novotel. Je passeert een kerkkhof en een kerk en dwarst vervolgens de Le-711. In het centrum van Columbrianos sla je af naar rechts en aan de kerk ga je naar links. Je vervolgt naar links in westelijke richting via de Calle San Blas.

In de nabijheid van een bos sla je af naar links en loop je richting Fuentes Nuevas (CFR2025). Je vervolgt in westelijke richting, passeert onder 2 hoogspanningsleidingen enbereikt de Avenida Camino de Santiago in Camponaraya (CFR2030).

Je volgt de Avenida Camino de Santiago in noordwestelijke richting tot vlak voor de opritten van de A-6. Hier sla je rechts af en vervolgt evenwijdig aan deze opritten richting een brug die uitgeeft op een grindweg. 2,5km na de brug dwars je de Le-713. 800m verder bereik je een overdekte picknick met waterkraan. Vervolgens ga je Cacabelos binnen. Naast de gebruikelijke commerciële herbergen vind je in de hoofdstraat op de CS ook de Pulperia Compostela (CFR2040).

Pulperia Compostela (CFR2040):

Menu: 10€ gemengde sla, biefstuk, friet & sla, dessert (groot stuk taart), rode wijn, brood & koffie (zeer goed).

 

Aan het einde van de bebouwde kom, na de brug over de rivier Río Cúa, vind je de Albergue Municipal van Cacabelos (CFR2045), die maar open is van mei tot oktober.

Anderhalve kilometer verder vind je de private herberg: Albergue El Serbal y la Luna (CFR2100 – Vegetarisch)

Water:

CFR2024 Fuentes Nuevas

CFR2039 Cacabelos
CFR2040 Cacabelos

Albergue El Serbal y la Luna (CFR2100 – Vegetarisch):

Overnachting: 5€, ca 18 bedden. 2 badkamers, geen keuken, restaurant, bar.

Vegetarische Menu Peregrino 10€: rode pepers met ei en look, couscous met verschillende gestoomde groenten (normaal pikant, voor mij met sojasaus), gestoomde appel met kaneel en koekjes, rode wijn, brood & thee (goed).

Wasmachine: 3€.

 

28) Dag 21: Pieros – Ruitelán PH*** – 24km +300m –200m – MR: 5u00’ – ZR: 4u45’:

Je verlaat de albergue naar rechts en keer terug naar de Le-713, die je volgt in westelijke richting. 500m verder verlaat de CS de Le-713 naar rechts voor een ommetje van 1km langs Valtuille de Arriba (CFR2113).

De Le-713 is niet erg druk. Je kan ook de variante langs deze weg volgen. Hiertoe volg je de Le-713 over een afstand van net geen 2km, alwaar je kort na een bocht de Le-713 verlaat aan een picknick. Hier ga je naar rechts een grindweg in, en net voorbij de picknick sla je links af. 500m verder ga je op een tweesprong naar links. 850m verder ben je terug op de CS, die je volgt naar links (westen).

Je vervolgt in westelijke richting naar Villafranca del Bierzo (CFR2116).

Je komt dit stadje binnen via de Calle Santiago, en vlak voor je de Le-713 bereikt, ga je naar links. Via wat trappen daal je af in de Calle del Agua, die je volgt in noordelijke richting tot aan de historische brug over de Rio Burbia.

Aan de overzijde vervolg je rechtdoor langs de rivier Rio Valcarce tot je uitkomt op de Carretera Madrid a a Coruña, terplaatse angeduid als N-VI, die op zijn beurt uit een tunnel komt. Je dwarst de rijbaan en vervolgt achter de betonnen stootband. De CS volgt deze N-VI, behalve wanneer er een afslag naar een dorpje gevolgd wordt. Dit is een eerste keer het geval in Pereje (CFR2122), een tweede keer voor Trabadelo (CFR2127), een derde keer voor La Portela de Valcarce (CFR2129) en een vierde keer voor Ambasmestas.

Nabij Ruitelán kan de CS de N-VI niet meer vermijden. Maar er is reeds heel veel verkeer verdwenen van deze weg richting de A-6, en dit via de op- en afrit ter hoogte van La Portela de Valcarce.

In Ruitelán vind je de Albergue Pequeño Potala (CFR2200), een van de laatste herbergen die gans het jaar open is. Vanaf Ruitelán vat ook de echte klim aan, wat aangenamer is in de ochtendlijke koelte dan in de warme namiddagzon.

Water:

CFR2102 Pieros

CFR2121 Pereje
CFR2130 La Portela de Valcarce
CFR2132 Ambasmestas
CFR2142 Ruitelán

 

Albergue Pequeño Potala*** (CFR2200):

Overnachting: 5€, ca 34 bedden. 2 badkamers, geen keuken voor pelgrims, eetzaal.

Menu 8€: wortelsoep, sla, kipkroket, spaghetti carbonara, rode wijn, brood, natillas (zeer goed, en veel te veel).

Ontbijt: 3€ (06.30u gevraag, en dat zijn ze duidelijk niet gewoon J)

4 stukken toast, confituur, chocopasta, boter, kan thee, muesli en Griekse yoghurt, 1 fruitsap en cakejes.

Slechts 2 pelgrims, en omwille van mijn ochtendlijk uur, ook nog een afzonderlijke kamer.

Zeer goed en spotgoedkoop.

 

29) Dag 22: Ruitelán – Triacastela XH** – 30km +900m –900m – MR: 7u45’ – ZR: 7u00’:

Je verlaat de herberg via de N-VI (Carretera Madrid a a Coruña) naar recht (westen). Na 1km verlaat je deze weg naar links en daalt af richting Las Herrerías de Valcarce. Vlak voor de Casa Polin (CFR2206), vind je een schuilhut (CFR2205) en tevens een waterkraan.

Aan een open plek (CFR2208), verlaat de CS het asfalt van de Le-4101, en slaat links een aanvankelijk nog berijdbare bosweg in. Aan de eerste haarspeldbocht is het gedaan met de berijdbaarheid en gaat de weg over in een ezelspad dat stevig klimt. Dit gaat door tot aan de Albergue de Peregrinos (CFR2209) in La Faba.

Je verlaat La Faba via een grindweg naast de nog gesloten commerciële herberg (El Refugio (CFR2209A)). Aanvankelijk klim je nog stevig door bos, maar eenmaal boven de bomenlijn, vlakt de klim af, en zie je ook probleemloos CFR2216 O Cebreiro liggen. Alleen moet je nog 200 hoogtemeters overbruggen over een afstand van ruim 3km.

In La Laguna (CFR2210), bereik je het asfalt, waarna je kan kiezen of je dit volgt dan wel de CS tot O Cebreiro. Via de CS passeer je een grenssteen (CFR2211) tussen de Galicia en Castilla y Leon. Net na deze grenssteen verandert de CS in een soort model pelgrimspad met perfect geel grind, dat uit een reclamefolder lijkt te komen :-(. Aan de gemeentegrens van O Cebreiro, wordt dat al heel wat minder :-(.

 

Het dorp O Cebreiro zelf, lijkt ook uit een reclamefolder te komen en is zwaar gecommercialiseerd. Op de weg Lu-633 is ook verhoudingsgewijs veel verkeer. De herberg van de Xunta (CFR2216) is dan ook heel erg populair.

Net voor de herberg is er een splitsing (CFR221) tussen een bergvariant en de normale CS, die in de bergflank, net boven de drukke Lu-633 verloopt. Hierdoor maak je heel veel extra hoogtemeters en in praktijk bleken de wandelaars, die via de bergvariant kwamen ruim zo snel als diegene die via de normale variant kwamen. In Liñares (CFR2218), komen beide varianten terug samen.

Daar dwarst de CS de Lu-633, om dan naar de Alto de San Roque (CFR2219 – 1270 m) te klimmen. De CS steekt een bocht af in de weg, om voor Hospital de Condesa (CFR222) terug samen te komen. Op het einde van het dorp staat een oud vrouwtje op vinkenslag om jou een pannenkoek met suiker aan te bieden en daar vervolgens geld voor te vragen :-(.

Het eerste deel na Hospital de Condesa verloopt de CS evenwijdig aan de Lu-633, om zich aan een zijweg er verder van te verwijderen. Via een vrij brute eindklim bereik je de Alto do Poio (CFR2224 – 1335m).

Kort na de Alto do Poio, is er een splitsing met een variante, die iets hoger op de helling verloopt ipv onmiddellijk naast de Lu-633. In Fonfría (CFR2227) komen beiden terug samen en tot aan O Biduedo (CFR2230) is er geen ontsnappen aan de aanwezigheid van de Lu-633.

Vlak voor O Biduedo (CFR2230) volgt de CS een afzonderlijk parcours tot Fillobal (CFR2231). In O Biduedo vind je Meson Betularia (CFR2229).

Meson Betularia (CFR2229):

Bar, restaurant, albergue.

Het is de enige zaak die open lijkt te zijn, maar qua eten is het een grote tegenvaller. Geen menu, enkel een zeer beperkte kaart, en dan nog relatief duur. Enkel in noodgevallen.

Dan volgt er nog een kort stuk naast de Lu-633, om dan weer een bocht in de weg af te steken tot de Albergue de peregrinos in Triacastela (CFR2300).

Water:

CFR2203 Las Herrerías de Valcarce

 

Albergue de peregrinos Triacastela** (CFR2300):

Overnachting: 6€ (incl. wegwerplakenset, ca 80 bedden verspreid over 3 gebouwen, 2 badkamers per gebouw (man/vrouw) met telkens 3 douches en 2 toiletten met klapdeuren en dus weinig privacy :-(, zithoek, keuken in het derde gebouw, zonder enig gerei, wat typisch is voor de herbergen van de Xunta, eetzaal zonder mogelijkheid tot verlichting, en dus ontbijt in de inkom :-(. Moeilijk te regelen watertemperatuur in de douches, vanwege 2 doucheknoppen (warm en koud), die je samen ingedrukt moet houden :-(.

Restaurant Esther (CFR2301):

Menu 10€: sla, biefstuk, friet, geitenkaas uit O Cebreiro met honing, rode wijn, brood (zeer goed). Deca solo: 1€.

 

30) Dag 23: Triacastela – San Xil – Ferreiros XH*° – 31km +600m –600m – MR: 7u30’ – ZR: 6u30’:

Je verlaat Triacastela in westelijke richting. Op het einde van het dorp bereik je een T-splitsing, alwaar de variant via San Xil naar rechts gaat en die via Samos naar links, die zowat 7km langer is. Op de hoofdweg ga je 30m naar rechts, om daar links af te slaan aan het wegwijzertje San Xil.

Op een eerste tweesprong (CFR2308) sla je rechts af. Op een tweede tweesprong  (CFR2308A) sla je links af. 100m na een brug over een beek, verlaat je het asfalt voor een aanvankelijk vrij vochtige en stevig stijgende bosweg naar rechts. 750m verder kom je terug op het asfalt ter hoogte van een picknick (CFR2310). Je vervoegt een weg van rechts en bereikt San Xil (CFR2312). Na San Xil klim je langzaam tot de Alto de Riocabo (CFR2313).

Je ziet hier oude gele pijlen naar rechts, en vreemd genoeg stuurt de tracklog je ook naar rechts, maar deze route is 700m langer dan de huidige gemarkeerde route, die rechtdoor vervolgt en vrij snel aan hoogte verliest. Je verlaat het bos en bereikt aan een kapel het asfalt, dat je naar rechts terug omhoog volgt. Na 100m ga je naar rechts het gehucht in. 500m verder vervoeg je terug de tracklog en de oude variante.

Je daalt langzaam terug af naar het asfalt van de Lu-P-5602, dat je kort volgt in noordelijke richting om dan onderlangs de weg terug te keren in zuidelijke richting. De tracklog snijdt hier een bocht af, wat op het terrein niet kan. De digitale kaart is wel correct.

Je passeert een picknick (CFR2315) aan een beek en klimt terug naar de Lu-P-5602.

Je blijft de Lu-P-5602 en verlaat deze telkens ter hoogte van het gehucht naast de weg.

De Albergue de peregrinos van Calvor ligt aan een rotonde in the middle of nowhere. (CFR2319). Breng je proviand mee, indien je hier wil overnachten. Vanaf het einde van de dorpskom van Aguiada (CFR2320) vind je een grindweg naast de rijbaan, die niet erg aangenaam is omwille van het vele los materiaal dat op de harde bodemlaag ligt.

De herberg in San Mamede, Albergue Paloma y Leña (CFR2322), lijkt meer gericht te zijn op klassiek gezinstoerisme en niet zozeer op pelgrims.

 

Sarria:

In Sarria vatten de meeste 100km pelgrims hun tocht aan en begint het ware pelgrimscircus dat ik hartstochtelijk verfoei. Vandaar dat ik de laatst 100km in 3 dagen heb afgelopen.

In maart viel het feitelijk nog mee qua drukte, maar je moet maar één foute pelgrim in een herberg hebben om de boel te verzieken voor de rest. Meestal heef dit te maken met overmatig drankgebruik. Kiezen voor een hotelkamer is raadzaam indien je dit soort problemen wenst te vermijden.

De doortocht van Sarria is al tekenend voor het fenomeen 100km pelgrims. Het aantal nog gesloten private herbergen in Sarria is ontelbaar.

Je dwarst de Lu-633 en vervolgt via de Rúa do Peregrino. De Ponte Riveira wordt gerestaureerd en dus dien je daar een omweg te maken naar recht via het **** Hotel Alfonso Ix.

In de Rúa Benigno Quiroga ga je 50m naar rechts om daar een trapstraat omhoog te nemen. Aan de kerk van San Salvador sla je rechts af richting het Monasterio de la Magdalena (CFR2412). Daar daal je af langs het kerkhof, om op het einde naar rechts te gaan richting de Río Celeiro (CFR2425). Je vervolgt naar links tussen rivier en spoor en gaat onder het viaduct van de weg Monforte-Lugo door. Vervolgens dwars je het spoor via een overweg. Na de overweg ga je naar links en vat je een klim door het bos aan. Je bereikt open terrein en vervolgens het gehucht Vilei (CFR2426) aan de  Lu-P-5712. Deze volg je langzaam klimmend tot je de Lu-P-5709 dwarst in A Serra. Onderweg passeer je de Albergue de Peregrinos de Barbadelo (CFR2428), uitgebaat door de Xunta.

600m na de bar in A Serra bereik je de Fuente del Peregrino (CFR2433), alwaar je naar links gaat. 700m verder bereik je de toegangspoor van de Casa Albergue Molino de Marzán (CFR2434) die overduidelijk niet gericht is op pelgrims. Hier  vervolg je naar rechts.

500m verder dwars je de Lu-633. 400m verder volg je in A Pena (CFR2435 Belante) de weg die naar links draait. In Peruscallo (CFR2436) volg je een pad dat de hoogtelijnen volgt. In Lavandeira vind je een picknick (CFR2439). Je daalt af om vervolgens terug te klimmen naar A Brea (CFR2440). Vandaar volg je hoofdzakelijk de hoogtelijnen richting de Albergue de Peregrinos van Ferreiros (CFR2500) uitgebaat door de Xunta. Je vindt hier tevens het Mesón Casa Cruceiro (CFR2444). Bij aankomst zat hier een lading Nederlandse buspelgrims.

De bijbehorende Albergue Casa Cruceiro (CFR2445) vind je in een grote nieuwbouw. Aan de kerk vind je tevens het Mesón Mirallos (CFR2501).

 

Mesón Mirallos (CFR2501):

Geen menukaart. Mondelinge opsomming, maar moeilijk te begrijpen.

Gewoon bestellen wat je wil. Als je het Spaans minder machtig bent, speel je best wat op veilig ;-). 10€ (zeer goed).

Nota: weinig zitbanken onderweg :-(.

Albergue de peregrinos Ferreiros*° (CFR2500):

Overnachting: 6€ (incl. wegwerplakenset, ca 20 bedden in een gebouw, 2 badkamers (man/vrouw) met krakende metalen deuren, met telkens 2 douches en 2 toiletten, zithoek, kleine keuken zonder enig gerei, wat typisch is voor de herbergen van de Xunta, eetzaal.

 

31) Dag 24: Ferreiros – Palas de Rei XH*° – 33km +550m –650m – MR: 7u15’ – ZR: 6u45’:

Na 750m bereik je de steen (CFR2503) die het 100km punt aangeeft.

Dan volgt er een traject van afwisselende asfalt en grind. Qua oriëntatie zijn er in Galicia zo goed als geen problemen. Vooral het aantal bars langs de CS neemt toe. Velen trachten ee graantje mee te pikken van de zee aan pelgrims. De meesten zijn in maart echter nog gesloten.

1km voor de brug van Portomarín vind je een splitsing (CFR2512) tussen een de oorspronkelijke variant en een langs de weg. Die langs de weg is iets korter.

Vlak voor de brug (CFR2514) komen beiden samen.

In Portomarin vind je de ondertussen de gebruikelijke zee van private herbergen. Wie niet op zoek is naar een herberg, restaurant of winkel, passeert onderlangs het stadje. Je blijft op de Lu-633 tot de brug over de Encoro de Belesar. Je steekt de rivier over en klimt via een bosweg. Eenmaal uit het bos wordt de weg vlakker en keert hij terug naar de Lu-633. Het ommetje rond een gebouw dat de tracklog aangeeft, wordt op het terrein niet aangegeven.

Dan volgt een redelijk saai tracé dat ofwel vlak naast de Lu-633 verloopt of  in de buurt ervan. Dit is het geval in Toxibo (CFR2529), Gonzar (CFR2531), Castromaior (CFR2533) & Hospital da Cruz (CFR2538).

Vanaf Ventas de Narón (CFR2540) volg je een smal asfalt wegje met weinig verkeer met ernaast een pelgrimstrook in grind, die zo ruw is dat ze feitelijk onbruikbaar is.

In A Brea (CFR2559) bereik je het gelijknamige restaurant Mesón a Brea (CFR2560) aan de N-547. De CS volgt een traject in de buurt van deze N-547 tot Rosario (CFR2561), waar de CS een bocht in de N-547 afsteekt richting Palas de Rei.

500m na het verlaten van de N-547 vind je de Albergue de peregrinos Os Chacotes (CFR2563) aan de sportvelden van Palas de Rei.  Indien er geen groepen voorzien zijn in deze albergue, blijf je beter hier dan in die in het centrum, want die is zeer lawaaierig. Je vindt hier ook een restaurant in La Cabaña (CFR2565) met een menu aan 10€ (zeer goed).

La Cabaña (CFR2565):

 • Ensalada mixta
 • Vis met 2 sauzen en gekookte aardappelen
 • Appeltaart
 • Wijn en brood

Menu aan 10€ (zeer goed).

Tegenover de herberg van de Xunta blijkt ook nog een Gemeentelijke Albergue te zijn, maar die werd niet in detail gecontroleerd. Vlak aan de N-547 vind je in Palas de Rei de Albergue van de Xunta*.

Albergue San Marcos (CFR2567):

Menu aan 10€: porties wat klein, maar verder geen klachten.

Water:

CFR2564 Palas de Rei

Palas de Rei Albergue de pereginos Xunta (CFR2600):

Overnachting: 6€ (incl. wegwerplakenset, ca 112 bedden in een gebouw, 1 badkamer per slaapzaal en supplementaire douches en toiletten op de benedenverdieping, zithoek, grote keuken zonder enig gerei, wat typisch is voor de herbergen van de Xunta, eetzaal.

De herberg van de Xunta is lawaaierig en geeft weinig visuele scheiding van de straatzijde door het ontbreken van gordijnen en de grote glaspartijen. L Deze slaapruimte wordt het eerst gevuld….

Ook vanwege het gesnurk uiteindelijk gaan slapen in de eetzaal op samengeschoven zeteltjes. Daar zijn wel gordijnen.

 

31) Dag 25: Palas de Rei – Arzúa XH**° – 28km +450m –600m – MR: 7u15’ – ZR: 6u45’:

Je verlaat de herberg van Palas de Rei en dwarst de N-547. Je maakt de doorsteek van het voetgangersgebied en bereikt opnieuw de N-547, die je naar rechts volgt over een afstand van 40m om hem opnieuw te dwarsen en te verlaten via Rúa Do Apostolo in westelijke richting. Aan de Albergue a Casina di Marcello (CFR2603) sla je rechts af en keer je terug naar de N-547 om hem opnieuw te dwarsen. Je volgt de aanduidingen op het terrein en loopt via de Rúa do Río Roxán evenwijdig aan de N-547, om er naar terug te keren. Je volgt hem over een afstand van 500m, om hem opnieuw te verlaten  voor een kort ommetje. Na een hoogspanningsleiding verlaat je hem naar rechts om er aan het begin van een bos naar terug te keren. Via een parking aan de overzijde verlaat je hem vervolgens voor langere tijd. Je loopt via een bosweg en later door de velden naar San Xulián do Camiño (CFR2608). Aan een zitbank (CFR2609), sla je links af richting kerk en je verlaat het dorp. Je loopt door de velden en bereikt Pontecampaña (CFR2611), alwaar je een zoveelste private albergue vindt.

Anderhalve kilometer verder vind je in Casanova/ Mato, de Albergue van de Xunta (CFR2613). De ligging is prachtig, de bevoorrading onzeker omdat je afhankelijk bent van één speler, waarvan je niet zeker weet of die open is in het begin van het seizoen. Via veldwegen keer je terug naar de Lu-P-4001, die je volgt richting N-547 zonder deze feitelijk te bereiken. Net voor de N-547 sla je links af richting Leboreiro (CFR2619) en vervolgens Desecabo (CFR2621). Je keert terug naar de N-547 om opnieuw er vlak voor er terug van weg te lopen. Je passeert achterlangs een restaurant en vervolgens voorlangs een ambachtszone (CFR2624 Parque Empresarial de la Madalena).

Ter hoogte van het kerkhof verlaat je opnieuw de N-547 en daal je af naar de historische brug over de Río Furelos. Vervolgens ga je Melide binnen. Je keert terug naar de N-547, die je volgt richting centrale rotonde. Je slaat rechts af en slaat de tweede straat naar links in.

Je volgt deze Rúa Principal evenwijdig aan de N-547. In de laatste straat rechts vind je de Abergue de la Xunta (CFR2640) in Mélide. Je klimt licht richting kerkhof en de Capela do Carme. Je daalt af richting N-547 en dwarst deze.

Je gaat de zijstraat in en slaat op het eerste kruispunt recht af om evenwijdig aan de N-547 verder te gaan. In een bocht aan de bosrand, ga je rechtdoor het eucalyptusbos in. Je daalt af richting rivier, die je dwarst met behulp van stapstenen (CFR2647). Aan de overzijde vervolg je door het bos terug richting de N-547 in Raido. Je loopt zowat 150m naast de N-547 om er dan opnieuw van weg te gaan via een zijstraat aan een picknick (CFR2648). Je loopt opnieuw richting een eucalyptusbos en daalt erdoor af richting een picknick (CFR2649). Je gaat onder een hoogspanningsleiding door en gaat richting Boente (CFR2650).

Je dwarst de N-547 en aan de kerk en alweer een picknick (CFR2651) verlaat je deze voor een veldweg richting eucalyptusbos. Je dwarst de N-547 via een tunnel en passeert alweer een picknick (CFR2652). Vervolgens klim je  richting bosrand en een brug over de N-547, die je niet dwarst. Je blijft langs dezelfde kant en loopt richting Castañeda (CFR2653) en een zoveelste private Albergue. Aan de herberg sla je een zijstraat in en vervolg je in westelijke richting. Je passeert een volgende picknick (CFR2655) in Rio en vervolgt evenwijdig aan de N-547.

Anderhalve kilometer verder dwars je opnieuw de N-547 en daal je af richting de prachtig gelegen Albergue de Ribadiso da Baixo (CFR2656) van de Xunta. Tegenwoordig zijn er hier private herbergen en ook twee eetgelegenheden.

Na Ribadiso da Baixo klim je terug richting N-547, die je dwarst via een tunnel als je netjes de markeringen volgt. Maar het is korter om dit op gelijkgrondse hoogte doet. Je passeert in Ribadiso (CFR2661) een zoveelste Albergue/bar/restaurant, en vervolgt evenwijdig aan de N-547 richting Arzua.

Ook lijkt te bestaan uit een eindeloze aaneenschakeling van private herbergen, die klanten trachten te lokken, maar in deze maart nog maar zelden open zijn. Aan het Praza do Peregrino (CFR2677) verlaat je de N-547 zelf en loop je verder via de Rúa Cima do Lugar tot aan de Albergue de la Xunta (CFR2700) van Arzúa.

Water:

CFR2623 Melide

CFR2627 Melide

Arzúa, Albergue de peregrinos de la Xunta**° (CFR2700):

Overnachting: 6€ (incl. wegwerplakenset, ca 64 bedden in een gebouw met 1verdieping, 2 badkamer (man/vrouw) met 2 douches tegenover elkaar, zonder gordijn en 3 toiletten, zithoek, grote keuken zonder enig gerei, wat typisch is voor de herbergen van de Xunta, eetzaal. Elektrische verwarming en 3 wasmachines.

Sfeer en rust verpest door een dronken pelgrim (per fiets).

 

CFR2676 Casa Theodora:

Menu 12€: voorgerecht, hoofdschotel, nagerecht, brood, wijn & koffie.

(stoffen servetten, afzonderlijke bedieningsschotels, veel beroepseters)

 

32) Dag 26: Arzúa – Santiago de Compostela KH** – 39km +500m –600m – MR: 8u15’ – ZR: 7u45’:

Je verlaat de herberg naar links. Op een tweesprong ga je naar links. Aan het einde van de bebouwde kom verandert de bestrating naar grind. Aan de overgang tussen 2 bossen sla je links af. Op een tweesprong ga je naar rechts. Eenmaal uit het bos loop je richting Pregontoño

(CFR2701). Op een kruispunt vervolg je in westelijke richting. Je loopt richting N-547.

Je dwarst deze en loopt  aanvankelijk in noordelijke richting en later in westelijke richting naar A Peroxa (CFR2702). Je vervolgt verder in westelijke richting, hoofdzakelijk door eucalyptusbos richting As Quintas (CFR2704).

Je dwarst de sleuf van de autosnelweg Santiago – Lugo en vervolgt in zuidwestelijke richting naar A Calzada (CFR2705) en later O Outeiro (CFR2708). Je blijft min of meer evenwijdig lopen aan de N-547. Je passeert nog Boavista (CFR2710) alvorens je effectief de N-547 bereikt in Salced (CFR2714). Je volgt de N-547 over een afstand van 400m. Vervolgens steek je een bocht af in van de N-547. Je dwarst hem opnieuw en vervolgt ten zuiden ervan richting As Ras (CFR2716). Vervolgens dwars je de N-547 opnieuw richting A Brea (CFR2717). 500m verder keer je terug naar de N-547 zelf. Na 500 m wissel je van kant en vind je een picknick (CFR2719).

700m verder verlaat je de N-547 aan de private Albergue Andaina. Je slaat hier rechts af en na 130m sla je links af en vervolg je door het eucalyptusbos. Na 600m kan je ter hoogte van een tunnel afslaan richting de private herberg van Santa Irene (CFR2721). De herberg van Santa Irene de Xunta (CFR2724) vind je 500m verder langsheen de N-547.

250m voorbij de herberg van de Xunta (CFR2724), ga je naar rechts het eucalyptusbos in. Je daalt af  richting een tunnel, die onder de N-547 doorgaat. Aan de andere kant ga je, alweer door eucalyptusbos richting A Rúa (CFR2727). Vanaf A Rúa vervolg je door open terrein in westelijke richting tot aan de N-547. Wie wil overnachten (CFR2730) of eten in Pedrouzo/ Arca do Pino, slaat hier links af en loopt richting het commerciële centrum van Pedrouzo/ Arca do Pino. De anderen steken de N-547 over en vervolgen rechtdoor door het eucalyptusbos. Je verlaat het bos aan het gemeentehuis van Pedrouzo/ Arca do Pino en volgt hier het asfalt naar rechts. 200m verder sla je links af, om alweer een bosweg door het eucalyptusbos te volgen. Aan het einde van het bos bereik je asfalt en San Antón (CFR2742). Je vervolgt in westelijke richting op weg naar alweer een eucalyptusbos.

800m verder verlaat je het bos en keer je door open terrein terug naar de N-547 in het gehucht Amenal (CFR2733). Je dwarst de N-547 en loopt eerst door open terrein tot aan Cimadevila (CFR2743). Dan volgt een lange klim door eucalyptusbos richting het vliegveld van Santiago. Aan het einde van de klim (CFR2744) staat een “foodtruck” om jou gekoelde drankjes te verkopen.

Je vervolgt naar rechts. Na 600m eindig je in een soort werfzone van de A-54, alwaar je voor de brug naar links gaat en vervolgt evenwijdig aan de A-54. Je rondt het einde van de start- en landingsbaan van het vliegveld.

Ter hoogte van een soort parking van het vliegveld, sla je rechts af richting San Paio (CFR2749). Aan de kapel maak je een bocht naar links en vervolgens een naar rechts. Dan volgt een tweesprong, alwaar je naar links het bos ingaat. Op het hoogste punt, nabij zendmasten (CFR2750), ga je op een tweesprong naar rechts. Vervolgens dwars je de autosnelweg Sc-21 via een brug. Je vervolgt in zuidwestelijke richting tot de Albergue Lavacolla (CFR2752), alwaar je de Avenida de San Marcos dwarst.

Je klimt naar een hoogste tussenpunt (CFR2754), en vervolgens gaat het nog verder omhoog richting Vilamaior (CFR2755). In Vilamaior ga je op een T-splitsing naar rechts. Je volgt het asfalt tussen de eucalyptusbossen door. Je passeert TV España y Galicia (CFR2756) en op het einde van de straat vind je Camping San Marcos (CFR2758) met een bar, die ook een graantje tracht mee te pikken van de passerende pelgrims.

Aan de camping ge je naar links en 200m verder sla je rechts in. 900m verder sla je rechts af en 80m verder terug naar links om verder te gaan in de oorspronkelijke richting. 125m verder rechtdoor vind je het Hotel Akelarre (CFR2760), een mogelijke plaats om te eten. Zoniet  dien je verder te lopen tot aan de rand van Santiago, net binnen de stadsring Ap-9 rond Santiago.

500m verder passeer je een waterkraan en het monument van Paus Johannes Paulus II. 400m verder vind je de afslag naar de Albergue de Monte do Gozo, een groot en ongezellig ding. Je blijft rechtdoor lopen, en in een haarspeldbocht, ga je rechtdoor via een passage voorbehouden voor voetgangers. Je dwarst de Ap-9, de Rio Sar en het spoor.

Net over het spoor vind je links een Pulperia met een menu aan 10€:

 • Russische sla
 • Kotelet friet
 • Dessert
 • Brood & wijn

 

Je dwarst de grote rotonde met de binnenring. Aan de derde kleinere rotonde, sla je links af in de Rúa do Valiño. 250m verder op de hoek met de Rúa de Belgrado vind je het Hotel San Lázaro (CFR2803).

 

Water:

CFR2761 Monte do Gozo
CFR2763 Santiago
CFR2765 Santiago

Hotel San Lázaro (CFR2803):

Hotelkamer met eigen ligbad, kamer aan lichtkoker: 24€/1p/n (www.booking.com 29€)

Ontbijt: 6€ (buffet, goed)

Avondmaal 9€ (goed, zeker voor de prijs)

Taxi luchthaven: 21€ (standaardtarief, eerste bus vanaf 6u busstation, 6.45u luchthaven)

700m verder bereik je de binnenring rond het centrum. De CS dwarst  die ring en gaat dan schuin de Rúa dos Concheiros binnen. Aan het Dia warenhuis ga je schuin links.in de Rúa de San Pedro.  450m verder dwars je de binnenring rond het historisch centrum. Je vervolgt rechtdoor via de Rúa das Casas Reais. Op het einde ga je naar links en op de Praza de Cervantes sla je rechts af in de Rúa da Acibechería. Via de Arco do Pazo bereik je de Praza do Obradoiro aan de voet van de kathedraal van Santiago de Compostela (CFR2800).

Het pelgrimsbureau bevindt zich niet meer in de Rúa do Vilar 1, maar in de Rúa das Carretas 33, aan de zijkant van het Hostal dos Reis Católicos. Hiertoe neem je de trap omlaag aan de linker kant van het hotel bij vooraanzicht. Hier bereik je de Rúa das Carretas, die je naar rechts volgt tot het einde. In het laatste gebouw op de linker kant, bevindt zich heden het Pelgrimsbureau (CFR2801 Oficina del Peregrino).

De Compostelana is tegenwoordig iets kleurrijker, daar waar hij vroeger monochroom bruin was. Voor 2€ krijg je een koker om hem onbeschadigd thuis te krijgen.

Albergue Seminario Menor (CFR2783):

Jarenlang mijn vast onderkomen in Santiago. 10€ voor een individuele kamer. In 2019 pas open op woensdag 27/03/2019. Vanaf nu wordt dit het Hotel San Lázaro (CFR2803).

33) Terugreis:

Voor wat 2019 betreft zijn mijn geplande verlofdagen voor deze periode op en eindigt hier voor mij de Camino Francés in Santiago. Vanaf het busstation van Santiago gaat er vanaf 06u t/m 24.00u een bus naar de Luchthaven van Santiago. Wie een vroege vlucht heeft, zoals de vlucht naar Madrid om 7u, dient een taxi te nemen a 21€.

Ryanair vliegt vanaf Santiago naar Madrid-Barajas-T1, de oudere luchthaven, en vanaf dezelfde luchthaven naar Brussel. Tussen de verschillende luchthavens is er een gratis pendelbus, die een rondje maakt langs T3, T2, de personeelsparking en vervolgens T1.

Op donderdag vliegt Easyjet  rechtstreeks van Santiago naar Zaventem in 2u15’ vanaf 99€ zonder ingecheckte bagage.

Alweer door acties van de aircontrolers, verloor de vlucht met Ryanair zijn slot en diende een uur aan de grond te wachten, alvorens te kunnen opstijgen. De vlucht zelf verliep verder probleemloos. Het vliegtuig parkeerde in Madrid aan een de pier, waardoor iedereen het vliegtuig in en uit moet langs de voorzijde. In  Brussel wordt er niet aan een pier geparkeerd, waadoor je zowel langs voor als achter uit het vliegtuig kan. Nadeel: je legt een stuk te voet af door de openlucht, wat nadelig is bij regen. De Priority klanten staan dan ook het langste buiten om in het vliegtuig te gaan…. Het moet gezegd worden: zowel in Madrid als in Zaventem lag mijn bagage reeds op de band op het ogenblik dat ik daar passeerde. (Zolang er niet gestaakt wordt bij de bagage afhandelaars L).

34) Bedenkingen inzake de Camino Francés:

Het was 18 jaar geleden dat ik nog de Camino Francés afgewandeld heb. Ik hou niet echt van de Camino Francés, omdat hij slachtoffer geworden is van zijn eigen succes. Maar juist omdat het zo lang geleden was, wou ik toch nog eens kijken of mijn eventuele vooroordelen juist waren. Al bij al is de Camino Francés mij nog goed meegevallen, behalve de laatste 100km, omdat vooral die laatste 100km veel Compostelana toerisme opwekt.

Normaal verkies ik  dit type tochten te maken in de maart, en gezien de verwachte drukte, heb ik mij ook strikt aan deze regel gehouden. Ik heb ook bewust getracht de drukke toeristische plaatsen te mijden als overnachtingplaats. Liever een plaats daar net voorbij. Dit is goed bevallen.

Mogelijks zit de opwarming van de aarde er ook voor iets tussen, dat ik drie weken droog weer gehad heb. Het heeft één nacht wat geregend, maar nooit overdag. Bij mijn vertrek uit Galicië, waren er reeds drie actieve bosbranden gaande, en dat in maart!!!. Omdat ik in het verleden in maart nog in de sneeuw gelopen heb, had ik lichte bergbottines, een regenjas en regenbroek mee. Allemaal overbodig gewicht. Maar kan je je riskeren om die thuis te laten? Als Spanjaard die op een paar uren thuis is misschien wel, maar niet als Belg, die hier voor minstens 3 weken rondloopt en een vliegtuig nodig heeft om thuis te geraken.

35) Coördinatenlijst:

einde

Advertentie