Wenen – Nice 1

Algemene info bij het reisverslag.

Reisverslag Wenen – Nice (deel 1)

overzicht-wenen-nice

 

 

overzicht-wenen-rosenbach-2016Wenen – Rosenbach.

Landen: Oostenrijk en een klein beetje Slovenië

Streek: Nieder Österreich – Steiermark – Kärnten

Traject: Wenen – Rosenbach

Periode: 10/09/16 t/m 30/09/16

Reisgezelschap: solo

Openbaar vervoer:.

Heen:

 • Gent –Zaventem (motorfiets parkeer je gratis op Zaventem, nabij P15 en de haltes van De Lijn.)

 • Vlucht Zaventem – Wenen, geboekt via www.cheaptickets.be . Heel vroege vlucht (7.10u) geboekt en daarvoor betaald. Werd uiteindelijk vervangen door een latere vlucht (10.20u), zonder uitleg of opgave van reden. Heenvlucht uitgevoerd door Austrian Airlines met een gratis drankje en snakje aan boord. (H/T ca 250€ met ingecheckte bagage van max. 23kg.) (Nota: wandelstokken zijn verboden in de handbagage .)

 • Wenen Airport – Wenen Mitte (Landstrasse) geboekt via de site van www.oebb.at voor 3,90€. Als je met ingecheckte bagage vliegt, dien je te rekenen op iets meer dan een uur tussen landingstijd en vertrek van je trein. Nadeel is dat je het ticket op voorhand moet kopen en je dus op voorhand dient te bepalen wanneer je je trein zal nemen. De gewone trein doet er 25’ over met tussenhalten. Eindbestemming van de trein is of Laa/Thaya Bahnhof (xx.18u) of Florisdorf (xx.48u). De CAT (City Airport Train kost je voor hetzelfde traject 12€. Zonder tussenstops doet hij er 16’ over. Hij rijdt om xx.06u en xx.36u. Pure oplichterij dus….

Terug:

 • Wenen Mitte (Landstrasse) – Wenen Airport. Deze keer met de dure CAT trein. Enig voordeel bij de terugkeer: je kan je bagage inchecken in Wenen Mitte, mits je een ticketje voor de (dure) CAT-trein kan voorleggen. Je kan dus bij een late terugvlucht nog een dagje zonder bagage in Wenen rondzwerven. Voor alle anderen: neem de gewone ÖBB trein (S7 – veel goedkoper 🙂). Jezelf inchecken kan gratis voor Austrian Airlines, Lufthansa en alle andere maatschappijen verbonden met de Star Alliance in het CAT station in het shoppingcentrum van Wien Mitte.

 • Vlucht Wenen – Zaventem, geboekt via www.cheaptickets.be . Laatste vlucht (21.25u) geboekt. Nadeel: als het vliegtuig vertraging heeft opgelopen tijdens eerdere vluchten, haal je dat waarschijnlijk niet meer in. Terugvlucht uitgevoerd door Brussels Airlines zonder gratis drankje of snakje aan boord. 5,50€ betaald voor een flesje wijn van geen 25, maar 18,50cl, dat kwalitatief zeker niet beter was dan de gratis wijn op de heenvlucht bij Austrian. Gezien maatschappijen verbonden aan de Star Alliance samen vluchten verkopen onder de eigen naam, maar gemeenschappelijk uitvoeren, is het moeilijk om te weten wie feitelijk welke vlucht zal uitvoeren en welke service je daarbij geboden krijgt. Als klap op de vuurpijl is men er in Wenen in geslaagd om mijn bagage niet op het juiste vliegtuig te krijgen, waardoor ik deze slechts 24u later per koerier thuisbezorgd kreeg.

 • Zaventem – Gent (Door het ontbreken van mijn ingecheckte bagage uitgevoerd met enkel mijn licht zomerpak aan. Voorwaar een zeer kouwelijke bedoening. 😦)

Logies:

 • Berghutten eigendom van de Öav (zouden vanaf 2017 eindelijk centraal boekbaar moeten zijn vanop de site van het Öav) Korting als je lid van een bergsportvereniging bent. Lager is goedkoper dan Zimmer (kamer, maar je hebt iets meer privacy en bescherming tegen snurkers of andere lawaaimakers, maar het blijft relatief.

 • Hotels meestal geboekt via www.booking.com . Een paar werden gemaild, als ze niet beschikten over een eigen site. (Prijzen tussen 30 en 65€ voor een kamer met ontbijt)

Reizen kost:

 • Middag- of avondmaal (hoofdschotel) ca 10,00 – 12,00€ (Wienerschnitzel – friet)

 • Pizza: 7,00 – 10,00 €

 • Sla ca 2,50 – 5,00€

 • Taart ca 3,00€

 • Rode wijn: 3,40 tot 7,00€ per 25cl.

Totaal reisbudget: 1250€ (nog na te zien)

Betalingswijze:

 • Cash

 • Elektronisch betalen in de hotels is meestal mogelijk. (Visa/Maestro)

 • Bancontact (Tot in de kleinste dorpen, is er wel één of meerdere bankautomaten te vinden)

 • Visa/Mastercard (wordt aanvaard, eventueel mits een toeslag, maar reken er niet op). Sommige hotels rekenen erop via www.booking.com . Dit staat in de betalingsdetails: betaald op voorhand, geen annulering mogelijk, of u hoeft zich geen zorgen te maken over de betaling, geniet maar van je vakantie (hier dien je enkel de verblijfstaks cash te betalen).

Reisliteratuur:

Geen specifieke voor wat betreft dit deel.

Stafkaart: enkel de digitale reliëfkaarten in het toestel Garmin 62 ST GPS, samen met een oude versie van de Garmin stafkaarten ven Oostenrijk. Dit toestel kan 10.000 Tracklog points opslaan. Het weegt 200gr met batterijen en verbruikt 2 AA batterijen per drie dagen indien je niet logt. Gezien ik hoofdzakelijk gebruik maakte van hotels, gebruikte ik oplaadbare batterijen en het ladertje bij mijn Nikon fototoestel.

Internet:

www.cheaptickets.be

www.brusselsairlaines.com

www.austrian.com

www.via-alpina.org

www.viasacra.at

www.rother.com

www.berghutten.be

www.meteoalpin.com

www.wiki.openstreetmap.org/wiki/hrp (tracklogs)

Persoonlijke gegevens:

Man, 1,79m 74kg

mountainman@scarlet.be

Reisverslag Wenen – Nice (deel 1)

Wenen – Rosenbach.

overzicht-wenen-rosenbach-2016

Inleiding:

Na 3 maal de Alpen doorkruist te hebben van noord naar zuid (München-Venetië, Öberstdorf –Verona en GTA en een doorsteek van de Pyreneeën via de HRP, moet een mens maar iets nieuws verzinnen. Op de GTA ontmoette ik een vrouw die van Wenen naar Nice onderweg was in één seizoen. Een interessante uitdaging, maar gezien ik niet over zoveel vakantie beschik zonder loopbaanonderbreking te nemen, heb ik besloten om het project op te splitsen in 5 delen. Dit is het verslag van het eerste deel.

Daar waar München – Venetië een tocht betreft van 3 weken alpien en 1 week “vlak” met een totaal te overwinnen hoogteverschil van ca 25000 hoogtemeters en de E5 Oberstdorf -Verona afklokt op ongeveer 21000 hoogtemeters, dien je er enkel voor het in dit verslag omschreven westelijke deel van Wenen – Nice te rekenen op minstens 23000 hoogtemeters in combinatie met een afstand van in totaal 520km, en dat in 21 dagen. Kort samengevat betekent dit meer dan 1000 hoogtemeter op en af in combinatie met 25km per dag.

Dat is veel. Dat is zeer veel. En dus komt het erop aan om de grenzen van je lichaam te kennen en deze vooral niet te overschrijden.

Belangrijk is dus om niet alleen je eigen lichaamsgewicht laag te houden, maar ook je rugzakgewicht zo veel mogelijk te beperken. Ken ook je materiaal: goede schoenen en vooral een paar stokken zijn onontbeerlijk.

Fysieke voorbereiding:

Hoe beter je fysieke conditie bij het vertrek, hoe groter de kans is, dat je van je reis zal kunnen genieten. Misschien heeft het bij mij met het toenemen der jaren te maken, maar ik geraak steeds meer overtuigd van de noodzaak van een goede fysieke voorbereiding. Wandelen in de Ardennen is goed, maar het gevoel van een klim 2500m in combinatie met een afdaling van nog eens 1000m kan je er toch niet evenaren. Een bij de Klim- & Bergsportfederatie gewaardeerde kuitenbijter is het GR traject Bouillon-Vresse, waar je qua stijgings- en dalingsmeters en beetje in de buurt komt van de normale dagtrajecten.

In 2007 ben ik 10kg afgevallen, om de simpele reden dat je niet alleen elke kilo uitrusting die je meedraagt moet torsen, maar ook elke kilo overgewicht. En dus heb ik mijn BMI tot onder de 25 gebracht en die zal daar vanaf heden ook blijven.

Uitrusting en voeding:

Kledij op het lichaam:

– schoenen:

Voor langer tochten met een redelijke technische moeilijkheidsgraad, maak ik heden meestal gebruik van een combinatie van 2 schoenen, namelijk:

 • Een paar approach schoenen type A (The North Face Hedgehog Fastpack GTX)

 • Een paar bergschoenen van het type A/B (Lowa Renegade Mid) voorzien van een normale Vibram zool. Voor dit deel heb je ze enkel nodig voor de overschrijding van het Rax gebergte en de traverse van steenslagvelden onderaan de kam tussen het Koschutahaus – Deutcher Peter/Klagenfurter Hutte.

– stel sokken: bij voorkeur 2 van goede kwaliteit (Decathlon Quecha Forclaz 900, 25€ per 2 paar, wat relatief duur is, maar ik liep er blarenvrij mee, mogelijks ook te danken aan de verbeterde Hedgehog Fastpack)

– bermuda (mijn persoonlijke voorkeur, maar je wordt vreemd aangekeken. Nadeel: je hebt meer last van de soms weelderige plantengroei. Opletten voor brandnetels, berenklauw en teken. Vooral voor dit laatste kan een lange broek je een vals gevoel van veiligheid geven. Na elke passage door lang gras je benen controleren is geen overbodige luxe, en dan mis je er nog… Vooral in Steiermark en dan vooral in de recent (5 à 10 jaar) gekapte bossen, met veel grassen en andere bodembedekkers, die niet begraasd worden 😦. Een mogelijk alternatief voor dit deel betreft een lange broek van het merk Ayacucho, verkrijgbaar bij A.S Adventure, welke voorzien is van een verfstof waaronder een insecticide is gemengd. Hierdoor is deze stof minstens 3 jaar werkzaam.)

– synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met lange of korte mouwen ( te koop: soms in Aldi, altijd in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)

– sporthemd met zonnefactor 30 (Aldi of AS Adventure Ayacucho AM Shirt met anti-mug behandeling, werkt meestal ook tegen teken)

– zonnehoedje (Decathlon, met zeer brede rand)

Kledij in de rugzak:

– fleece windstopper

– Gore-tex jas met kap of regenhoed (Outdoor Research). (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon)

– een zonnebril met hoge filteringsgraad, zonnecrème (beschermingsfactor 20 of hoger) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)

– reserve synthetisch T-shirt en slip

– stel reserve sokken

– zomertrekkingsbroek (Mammut met Schoeller Dryskin, Decathlon of AS Adventure Ayacucho AM Pants met anti-mug behandeling, werkt meestal ook tegen teken).

– stel lage wandelschoenen type A met Gore-tex tegen de regen en het natte gras (zie hoger)

Andere uitrusting:

– telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen) Koop bij voorkeur stokken van de merken Leki, Komperdell of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren.

– stijgijzers (niet nodig tenzij je extreem vroeg zou vertrekken en dan enkel nog voor het het Rax gebergte en de traverse van steenslagvelden onderaan de kam tussen het Koschutahaus – Deutcher Peter/Klagenfurter Hutte

– rugzak van ca. 60 liter (Quecha Symbium 60 van Decathlon) Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi.

– een donzen slaapzak (niet nodig, een zijden lakenzak volstaat)

– 1 handdoek van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden. Reeds verkrijgbaar bij Aldi)

– 1 washandje met 100ml douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een tube scheerzeep van Nivea of Somersets English Shaving Oil (AS Adventure 15ml) en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen/netstroom.

– een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier

– bij voorkeur een drinkzak met slang met een gezamenlijke inhoud van 2 liter (Drinkbakken voor vee onderweg. Deze waterbronnen zijn ook gedeeltelijk aangegeven als GPS-waypoint, maar je hebt geen garanties inzake de kwaliteit van het water, en dan heb ik het vooral over fecale besmetting door vee .)

– waterfilter van Care Plus/Sawyer met bijbehorende drinkzak. Op 25 jaar zonder slechts één maal pech gehad, maar toch…

– micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker

– persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, ibuprofen, Dafalgan (paracetamol), Rinomar (tegen neusloop) Imodium (generisch: loperadomine tegen diaree), tekentang, (zie hoger). Budgettip voor wie dicht bij de Nederlandse grens woont: paracetamol, loperadomine & ibuprofen zijn voorschriftvrij en spotgoedkoop te verkrijgen in de Lidl in Nederland.

– reserve plasticzakken

– naald en draad

– tube handwaszeep (1 voor 2 personen)

– GSM (dekking niet overal verzekerd) of Thuraya satelliettelefoon voor wie het kan of wil betalen.

– oriëntatiemiddelen: stafkaarten (zie hoger), kompas en/of GPS.

Voeding:

Het ontbijt is in de meeste hotels in Oostenrijk is meestal veel beter dan in de Oostenrijkse berghutten. In veel hotels vind je een ontbijtbuffet, waar je jezelf vrij kan bedienen. In tegenstelling tot mijn normaal eetgedrag thuis, eet ik in de bergen zeer grote ontbijten, omwille van het grote calorisch verbruik in de loop van de dag. Met een goed ontbijt geraak ik tot aan de middag. In hotels waar het brood individueel aangeboden wordt, dien je bij te vragen en ook alles te eten, wat er verkrijgbaar is, inclusief cornflakes of andere populaire ontbijtgranen. Indien je dit doet, dien zelf je minder mee te dragen en/of supplementair aan te kopen en kan je meestal tot aan de middag voort. Reken voor een lunchpakket in hotel of hut op 8 à 10€.

In de Oostenrijkse hutten schijnt men in gedachte nog in een ander tijdperk te leven, namelijk het tijdperk waar het voedsel nog op de rug van een mens omhoog gedragen wordt, zoals in de Adolf Nossberger op de Wiener Höhenweg, en zelfs daar heb ik extra brood bij gekregen. Brood wordt in zeer veel Oostenrijkse hutten behandeld alsof het goud is, terwijl de meeste beschikken over een materiaallift of bevoorraad worden via een dienstweg. Bij de zeer hoog gelegen hutten gebeurt dit per helikopter en daar speelt de transportkost wel een rol, maar dat blijven de uitzonderingen. Feit is dat de Oostenrijkse hutten zeer magere ontbijten aanbieden en dat ze dan ook niet verwonderd moeten zijn dat ze klanten verliezen aan hotels in het dal, met hun groter comfort en ontbijtbuffetten en vergelijkbare prijzen voor wie niet per se in een viersterrenhotel wil slapen.

Tijdens deze reis heb ik dus enkel wat noodvoorraad meegesleurd. Volledigheidshalve geef ik nog mijn gebruikelijk verkorte cursus voedingsleer meer 🙂.

Ikzelf weeg ca. 74 kg. Wie zwaarder is, zal in verhouding iets meer nodig hebben.

Een menu moet voldoende gevarieerd zijn en moet uiteraard voor jou aanvaardbaar zijn.

Weet echter dat ik thuis ook wel iets anders eet dan dit.

Veel sportvoeding vermeldt reeds de samenstelling. Indien je deze niet terugvindt op de verpakking, zal je gebruik moeten maken van een algemene lijst met de samenstelling van voedingsmiddelen.

Die vind je terug in een boek over dieetleer in de bibliotheek of op het internet. Als je weet dat 1gr proteïnen of eiwitten overeenkomt met 17 kJ of 4kcal, 1 gr vet met 38 kJ of 9 kcal en 1 gr koolhydraten met 17 kJ of 4 kcal, dan kan je zelf aan de slag.

Naam:

Gr.:

Prot./

100gr:

K.hydr./

100gr:

Vet/

100gr:

Cal/

100gr:

KJ/

100gr:

Prot:

K.hydr:

Vet:

Tot Cal:

Tot KJ:

Mueslireep

63

5,5

77

9

418

1765

3,465

48,51

5,67

263,34

1111,95

Energie Bar

80

5,4

72,3

9,2

392

1653

4,32

57,84

7,36

313,6

1322,4

Chocolade noten

40

9,2

49,7

36

564

2353

3,68

19,88

14,4

225,6

941,2

Snickers (Foré)

50

10

50,9

27,9

500

2090

5

25,45

13,95

250

1045

Peperkoek

40

3,2

74

1

323

1371

1,28

29,6

0,4

129,2

548,4

Totaal:

273

17,745

181,28

41,78

1181,74

4968,95

%:

6,50%

66,40%

15,30%

De chocolade is meestal van Ritter Sport (Makro). Alternatieven vind je ook bij Lidl of Aldi .

Energy Bars vind je soms bij Aldi, maar in elk geval vind je die van Isostar bij Makro of sportzaken. Foré (namaak Snickers) vind je bij Aldi. Koop harde Muesli repen en geen zachte, want daar blijft niet veel van over na een verblijf in je rugzak. Of je moet ze in een doos steken en dat weegt weer extra.

Reservatie van hotels & hutten:

Voor dit deel van deze reis heb ik alle overnachting vanuit België gereserveerd, de meeste via www.booking.com . Een paar werden gemaild, als ze niet beschikten over een eigen site. (Prijzen tussen 30 en 65€ voor een kamer met ontbijt)

Berghutten eigendom van de Öav zouden vanaf 2017 eindelijk centraal boekbaar moeten zijn vanop de site van het Öav. Korting als je lid van een bergsportvereniging bent. Lager is goedkoper dan Zimmer (kamer, maar je hebt iets meer privacy en bescherming tegen snurkers of andere lawaaimakers, maar het blijft relatief.

Volledigheidshalve geef ik de telefoonnummers vermeld op de eigen website van de hut of overnachtingspunt of andere bron op het internet op. Weet echter dat sommige hutten moeilijk bereikbaar zijn. Weet dat het in praktijk soms moeilijk is om zelfs gewone GSM nummers te bereiken, gezien wij een internationale verbinding moeten opbouwen. Afzeggen van gemaakte reservaties in hutten kan probleemloos in de hutten. In hotels worden daar soms kosten voor aangerekend (zie site van Booking).

Oriëntatie – GPS:

Met een GPS toestel alleen ben je niet veel. Je moet het voeden met data.

In het verslag wordt naar deze punten verwezen door een Garmin volgnummer (WNDDDXX).

De tracklogs zijn deels afkomstig van de Via Alpina, deels van Rother gidsen met tracklog en deels van tracklogs, gevonden op het internet en eigen verbindingen tussen voorgenoemde trajecten, opgebouwd via de OSM-kaarten.

Daarnaast moet je overnachtingspunten vinden op wandelafstand, waarbij je soms moet afwijken van de ideale lijn. In de echte bergstreken ondervind je op dat vlak minder problemen dan in de streken doorlopen tijdens dit traject. Dit gebied ontbreekt het misschien wat aan de aantrekkingskracht bij het grote publiek, wat een impact heeft op de beschikbaarheid van overnachtingspunten. Onderweg zag ik veel leegstaande hotels en hutten die enkel in de vakantie of in het weekend open zijn. Tevens zijn er veel hutten die geen overnachtingen meer aanbieden, omdat je nu eenmaal meer verdient aan het verkopen van drank en snacks aan dagjesmensen, dan aan het aanbieden van overnachtingen aan doorgaande trekkers.

Veel routes van de Via Alpina volgen de graad, en dat lever dus veel hoogtemeters op. Een verstandige keuze van route in functie van het aantal hoogtemeters dringt zich dus op.

Wie zijn huiswerk gedaan heeft, zal op het terrein weinig problemen tegenkomen, qua oriëntatie.

Opgegeven hoogtemeters:

De opgegeven hoogtemeters werden bepaald op basis van de op het terrein gemaakte tracklogs op het terrein. Een geaccumuleerd effect van meetfouten is niet uit te sluiten. Een opgave op basis van referentiehoogtepunten betekent meestal een grove onderschatting van de effectieve hoogteverschillen. Gezien de GPS permanent aanstond, zouden de meetfouten echter zo beperkt mogelijk moeten zijn.

In praktijk heb ik vastgesteld dat een tracklog welke gemaakt werd op het terrein resulteert in kleinere meetfouten dan een die thuis gemaakt werd op een digitale kaart.

Via Alpina:

De Via Alpina volgt heel vaak de graadroute of de meest spectaculaire route. Tijdens een meerdaagse trektocht is dit niet altijd ideaal, tenzij je jong en zeer enthousiast bent. Dit leidt namelijk tot zeer veel hoogtemeters en dus heb ik ervoor gekozen om niet overal het voorgestelde traject te volgen en te kiezen voor iets meer realistische totalen van hoogteverschillen.

Heenreis:

Zie hoger.

Door de late aankomst in Wenen en de voor die dag geplande 25km, werd er op het einde van het traject wat geknabbeld aan de dagafstand.

Dag 001 Wenen – Perchtoldsdorf

21.4km +367 -174

Zonder rust: 4u30’

dag-001-wenen-perchtoldsdorf

hp-001-wenen-perchtoldsdorfdscn0006Je komt boven uit het station Wien Mitte en je komt terecht in een volwaardig winkelcentrum. Je loopt richting straat en vervolgen ga je naar links. Je dwarst de rivier en loopt in de richting van de kathedraal. Je rondt de kathedraal en vervolgens ga je naar links en vervolg je je weg door de autovrije Karntner Strasse (winkelstraat). Je dwarst de binnenring en vervolgens bereik je een park, alwaar je een bocht naar rechts maakt.

Je bereikt de Naschmarkt, op de overdekte Weense Rivier, die je over zijn volledige lengte volgt. Aan het einde ervan kan je een fietspad volgen langs de hoofdzakelijk autovrij oever van de nu niet meer overdekte Weense rivier. Je volg de rivier en het fietspad tot aan het kasteel Schönbrunn. Je dwarst het park in de richting van de Neptunus fontein.dscn0014

Vervolgens ga je naar links en neem je de eerste rechts. Je passeert langs het kerkhof en een parkje met voorwaar giraffen.

Je loopt richting spoorweg, die je dwarst. Vervolgens ga je naar rechts. Aan de Bila sla je rechts af en aan de spar ga je naar links. Aan de T-splitsing ga je naar rechts en bereik je de de muur van de Lainzer Dierentuin. Hier vind je de eerste wandelmarkeringen.

Aan het einde van de muur bereik je terug asfalt. Dit volg je naar links. Je dwarst de B13 , alwaar je een wandelpad langs een beek vindt. Je volgt de beek tot je een grotere weg (B13) bereikt, die je naar rechts volgt. Op een T-splitsing ga je naar rechts. Je vervolgt je weg richting Sportplatz. Op het einde van de straat ga je naar links en vind je Gasthof Pension Gerhart.

Gasthof Gerhart (WN00200):

Elisabethstrasse 69, 2380 Perchtoldsdorf

Tel: +43/6608699570

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 39€ (eenpersoonskamer, gemeenschappelijk sanitair en TV)

Ontbijt: vanaf 7.15u (zondag)

Brood (ruim), kaas, vlees, tomaat, komkommer, confituur, boter, koffie of thee

Avondeten:

Geen avondeten in Gasthof Gerhart. Relatief moeilijk in Perchtoldsdorf, veel wijnhuizen, maar weinig open restaurants. Voldoende adressen in je GPS steken, is hier belangrijk. Op goed geluk een visrestaurant gevonden nabij een tweede kerk (WN00112)

1°: Gemengde vis- en schaaldierschotel: 25€

2°: Dessert: 6€

3°: Thee: 4€

4°: Glas wijn: 5€

5°: Bestek en brood (jawel): 3€

(1 hapje vooraf)

Relatief duur dus.

Dag 002 Perchtoldsdorf – Baden 21.0km +785 -833

Met rust: 6u15’, zonder rust: 5u15’

dag-002-perchtoldsdorf-baden

hp-002-perchtoldsdorf-badenJe verlaat Gasthof Pension Gerhart naar links en wandelt door de wijnvelden richting bosrand. In het bos neem je een smal en steil pad omhoog tot je uitkomt op een betere weg. Op het hoogste punt kom je uit op de Alpen Nordweg 01, 04 & 06, die van rechts komt. Je vervolgt rechtdoor. Wat verder bereik je WN00201 Gasthof Kugelwiese (Salzstanglwirt). Wat verder vind je een pad naar links (Alpen Weg 04) dat je omlaag volgt om dieper terug op de weg uit te komen. Je volgt deze naar links en aan een wat toegegroeide weg ga je naar rechts. Het traject stemt aanvankelijk niet helemaal overeen met de digitale kaarten. Wat lager bereik je een rivierbedding, die je volgt tot je gebouwen ziet. Hier dwars je de rivier en vat je terug een klim aan. Stilaan neem je het geluid van de autosnelweg waar. Bij GPS WN00204 Sla je rechts af en neem je een meer dichtgegroeide dalende weg. Je gaat onder de autosnelweg door en vervolgt naar recht. War het asfalt begint, ga je naar links. Op een kruispunt ga je rechtdoor. Je bereikt een drukke weg. Je vindt hier het Hotel-Restaurant Höldrichsmühle (WN00207). Wat verder sla je rechts af richting Kiental. 1,3km verder sla je naar rechts af. 350m verder verlaat je de brede stijgende weg voor een meer overgroeide weg rechtdoor. De weg gaat langzaam over in een pad dat brutaal klimt richting het Anninger Schutzhaus (WN00217), een zeer groot gebouw, dat open was voor een drankje (weekend 🙂  😦 ).

dscn0032Je verlaat het Anninger Schutzhaus via de toegangsweg richting Rudolf-Proksch-Hütte (WN00223). Deze hut is echter gesloten, waardoor het weinig zinvol is langs de hut zelf te willen passeren. Bij GPS WN00222 bereik je een holle weg, die de toegangsweg tot de Rudolf-Proksch-Hütte is. Je vindt hier een wegwijzer richting Baden. Je daalt af richting asfalt. Je dwarst het asfalt en vindt een pad aan de overzijde dat kortstondig stijgt, om vervolgens terug af te dalen richting asfalt. Je daalt verder af via dat asfalt tot een hoofdweg. Hier ga je naar rechts richting centrum van Baden. Vervolgens ga je door het park richting Schlosshotel Oth (WN00300).

Schlosshotel Oth (WN00300):dscn0034

Schlossgasse 23, 2500 Baden

Tel: +43/225244436

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 45€ (betaald op voorhand, eenpersoonskamer, eigen sanitair en TV)

Vrij lawaaierig door enkel glas via terras, ook overdracht via muren (oud hotel).

Ontbijt: vanaf 7.30u

Ontbijtbuffet: brood en meerdere soorten (ruim), muesli, ei, worst, kaas, vlees, tomaat, komkommer, confituur, boter, fruitsap, koffie of thee

Middageten:

Pizzeria Di-Caprio (WN00228 – hoofdzakelijk uitdraag, beperkte ruimte binnen + terras):

Pizza: 6,50 – 9,50€

Water: 1,80€

Cola: 2,50€

Wijn(enkel per fles): 10,00€

Avondeten in Schlosshotel Oth mogelijk.

Dag 003 Baden – Berndorf-Stadt 15.0km +685 -560

Zonder rust: 3u30’

dag-003-baden-berndorf-stadt

hp-003-baden-berndorf-stadtJe verlaat Schlosshotel Oth naar links en loopt tot aan de hoofdweg. Op een driehoekig kruispunt ga je naar links. Op het einde ervan ga je naar rechts en passeer je onder de B210. Je slaat links af en klimt tot aan het waterbedrijf. Op een kruispunt sla je rechts af in een doodlopende straat. Je vervolgt je weg tot aan de toegangspoort van een private woning. Hier ga je rechts omhoog. Op een klein kruispuntje, ga je naar links. Bij GPS WN00305 kom je terug op een weg achter de woning. Je vervolgt je weg tot op het asfalt, alwaar je naar rechts gaat.dscn0043

Op een T-splitsing sla je links af en volg je pad 404. Na een kleine kilometer, sla je rechts af en klim je verder omhoog. Eenmaal op de graad (WN00310), sla je scherp links af. Je klimt tot aan de Sooßer Lindkogel (WN00313), en volgt pad 448. Je daalt af richting Vöslauer Hütte (WN00318). Ook deze is buiten het hoogseizoen en buiten het weekend niet open. Je kan in dat geval beter bij GPS WN00316 reeds rechts afslaan. Dit bespaart je de tamelijk brute afdaling recht onder de Vöslauer Hütte. Je volgt de weg bergaf door het Manhartstal (WN00320).

Je vervolgt je weg richting bosrand en aldaar rechtdoor via een veldweg tussen 2 akkers en dit tot aan de asfaltweg. Hier ga je naar rechts en sla je net voorbij het Haidlhof (WN00324) links af in de grindweg. Je passeert een proefboerderij van de Universiteit van Wenen en vervolgt je weg licht omhoog. Verderop gaat het weer omlaag en dan voorbij een bijzondere picknick richting asfalt.

dscn0046Op de B212 sla je rechts af en klim je richtingbegraafplaats (hoogste punt). Vanaf hier vind je een trottoir richting Berndorf-Stadt. Je dwarst de B18, de rivier en het spoor. Aan het tweede kruispunt rechts vind je de Schnitzlplatz’l Berndorf (WN00329) en een Bila (WN00330), alwaar je iets kan vinden voor een middag of avondmaal. Aan een kasseistraat ga je schuin rechts omhoog en vervolgens rechts af de Kruppstrasse en vervolgens de Badgasse in. Hier vind je:

Hotel Kaiservilla (WN00400):dscn0048

Badgasse 1, 2560 Berndorf

Tel: +43/267281099

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 60€ (tweepersoonskamer, eigen sanitair en Tv, stijlvol, maar geen airco noch zonnewering op de zuidkant en dat is en zware vergissing van de architect of bouwheer). Hierdoor geen 60€ waard. Bovendien geen restaurant, waardoor het in mijn ogen al geen hotel is. Prijzen minibar aanvaardbaar.

Ontbijt: vanaf 7.00u

Ontbijtbuffet: brood en meerdere soorten (ruim), muesli, ei, kaas, vlees, zalm, tomaat, komkommer, confituur, boter, fruitsap, koffie of thee

Middageten:

Schnitzlplatz’l Berndorf (WN00329), Neu Gasse 4, Berndorf.

Wienerschnitzl met aardappelsla (dagschotel): 4,95€, mineraalwater 50cl: 1,75€, kraantjeswater: gratis

Avondeten:

Geen zin in nog een Wienerschnitzl: sla, tonijn uit blik, slasaus en 25€ rode wijn uit de Bila: <6€

Aan de deur van Gasthof-Pension Zum Bärenschlössl (www.pension-berndorf.at) (WN00401 – gesloten) hangt een telefoonnummer, indien je daar een kamer wenst. (Locatie op OSM-kaart is fout. Gelegen aan kerkplein.)

Bedenkingen inzake trajectkeuze op dag 3,4 & 5:

Zowel stoppen in Berndorf als afdalen naar Scheeberg, zijn geen optimale oplossingen, die het gevolg zijn van een gebrek aan flexibiliteit van bepaalde horecazaken, die het overduidelijk al moeilijk hebben, maar die op die manier geen goede reclame voor zichzelf maken. Het gevolg daarvan is de keuze geworden voor een vlot boekbaar pension in Scheeberg, via www.booking.com , maar met veel extra hoogte meters tot gevolg (zie etappe 004.)

WN00415A Waxeneckhaus (www.naturfreunde-haeuser.net/data_geofinder_item.php?Item=155 ma, di gesloten):

Vreemd dat een Natuurvriendenhuis geen gasten opneemt op hun rustdag. Het resultaat is dat je te vroeg moet stoppen in Berndorf.

WN00454 Gasthof Mamauwiese (www.mamauwiese.at , woensdag sluitingsdag, sluit begin september!!!):

Alweer zeer spijtig dat een gasthof zo vroeg sluit, of dit althans zo aankondigt op zijn website en niet reageert op email. Misschien waren ze toch nog open gezien het weer, maar op een dergelijke basis kan je moeilijk plannen maken.

WN00517 Edelweißhütte (www.edelweisshuette.at/ , edelweisshuette@schneeberg.tv ):

Eventueel kan er afgedaald worden richting Losenheim, al dan niet gebruikmakend van de Salamander zetellift richting Forellenhof (www.forellenhof-puchberg.at/).

Dag 004 Berndorf-Stadt -Schneeberg 32.4km +1575 -1300

Met rust: 9u00’, zonder rust: 8u00’

dag-004-berndorf-stadt-schneeberg

hp-004-berndorf-stadt-schneebergdscn0047Je verlaat het hotel naar rechts en loopt dan richting kerk. Rechts van de kerk vind je een eerste wegwijzer. Net voorbij de kerk sla je rechts af. Je maakt een bocht van 90°, dwarst een weg en volgt een weg rechtdoor. 500m verder kom je op een kruispunt met wegwijzer. Je kan hier zowel rechtdoor richting Steinhof en Alter Brunnen richting Geyersattel (WN00418). Als je rechtsaf slaat, volg je iets meer een graadroute richting Waxeneckhaus (WN00415A) Gezien dit op maandag & dinsdag gesloten is en je hier nog vroeg passeert bij een overnachting in Berndorf, ben ik niet langs de hut zelf gepasseerd, die een beetje van het hoofdpad afligt.

Vervolgens passer je het reeds genoemde Geyersattel (WN00418). Het gaat verder over de graad richting Schihütte Fozeben (WN00420). Vanaf hier volg je wandelweg 231 richting Berndorfer Hütte (WN00423). De hoofdweg passeer echter niet langs de Berndorfer Hütte zelf, maar onderlangs ervan. De markering verdwijnen plots bergop, maar je moet zeer goed opletten om dit pad niet te missen. Wie op de weg blijft, slaat op een T-splitsing rechts af en klimt licht.. Je dwarst het pad dat afdaalt van de Berndorfer Hütte. Het pad is smal en behoorlijk toegegroeid. Bovendien daalt het snel en dien je goed op te letten om het te volgen.

In het laatste deel is het bos uitgedund, waardoor er minder tekens zijn en je nog beter moet opletten.

Je bereikt de B21 en volgt deze naar links. Aan het eerste kruispunt sla je rechts af. Je dwarst het spoor en de rivier. Het gasthof op het kruispunt is gesloten. Aan de gevel vind je nog een waterkraan, waar nog water uitkomt.

Vervolgens sla je rechts af over wat de toegangsweg tot een kabelrollen productiebedrijf is. Je volgt de Nordalpenweg 01 richting Waidmannsfeld. Aanvankelijk klim je door het bos. Vervolgens kom je in akkerland, alwaar het pad wel moeilijk te volgen is, door het ontbreken van goede steunpunten. Terug aan de bosrand, bereik je al snel een verharde weg, die licht daalt richting Waidmannsfeld. Hier vind je een bar/restaurant (WN00432 – Wagner Franz Positie?)

Je slaat rechts af en 300m verder sla je links af richting Gauermann Hütte, Öhler Schutzhaus & Gasthof Mamauwiese. Na de splitsing daal je verder af via een grindweg tot een splitsing. Links ga je richting dal, rechts vind je geen aanduiding. Voorbij een boerderij ga je schuin links zigzag omhoog tot bijna op de kam. Vervolgens gaat het bergaf langs een vervallen boerderij. Vervolgens gaat het langs een tweede boerderij. Dan maakt de weg een bocht naar rechts. Aan een splitsing ga je terug schuin links bergop tot je boven blauwwitte markeringen treft. Deze volg je naar rechts. 2 km verder bij GPS WN00443 Wit/Rood, sla je links af en volg je witrode markeringen omlaag. Je komt aan een kruispunt met een privéweg en gaat rechtdoor. Verderop wordt het moeilijk om de markeringen te volgen. In praktijk gaat het veel gemakkelijker via de aanpalende weide. Je gaat omlaag richting wegwijzer en weg. Op de asfaltweg sla je links af richting centrum. In het centrum sla je rechts af en voor de spoorweg ga je opnieuw rechts. Wanneer je terug op de hoofdweg bent, sla je rechts af. Tegenover een tweedehands autohandel tref je Pension Triebl (WN00500).

Pension Triebl (WN00500):

Schneebergstrasse 63, 2734 Puchberg am Schneeberg

Tel: +43/26362266

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 40€ (eenpersoonskamer, eigen sanitair en TV, geen airco, maar ook niet echt nodig, gezien de constructie. Geen restaurant, enkel ontbijt.

Ontbijt: vanaf 8.00u

Ontbijtbuffet: brood en meerdere soorten (ruim), muesli, ei, kaas, vlees, tomaat, komkommer, confituur, boter, fruitsap, koffie of thee

Avondeten:

Landgasthof Hausmann (WN00458), Schneebergstrasse 2, 2734 Puchberg am Schneeberg

Wienerschnitzl met kleine sla: 8,80€, frieten (diepvries): 3,0€, kastanjerijsttaart (zeer goed), ¼ Blauwer Zweigelt 5,20€ (zeer goed)

Dag 005 Schneeberg – Weichtalhaus 18.4km +1120 -1150

Met rust: 6u15’, zonder rust: 5u30’

dag-005-schneeberg-weichtalhaus

hp-005-schneeberg-weichtalhausHet verloop van dit dagtraject is niet volledig logisch, maar het gevolg van een bijsturing onderweg. Zoals vermeld zoekt de Via Alpina vaak zijn weg over de kam, met veel hoogtemeters tot gevolg. In dit geval was het handiger en sneller om rond de berg te gaan ipv er over. Als alternatief kan je de weg naar Lösenheim volgen, maar dat is niet zeer aangenaam of je kan het pad/grindweg volgen richting Gasthof Mamauwiese (WN00454) om op de graad naar links te gaan richting Edelweißhütte (WN00517). Je zou ook zuidelijk van de Kaiserstein en de Fischerhütte kunnen passeren door richting Bahnhof Hochscheeberg te gaan en dan verder te richting Weichtalhaus

dscn0074Je verlaat het Pension Triebl naar links en slaat onmiddellijk links af richting Bahnhof Hochscheeberg. Aan de tweesprong sla je rechts af richting Schneebergdörfl. Je vervolgt je weg tot het einde van het asfalt alwaar je aanduidingen richting Nordlicher Gräfensteig volgt. Net voorbij de Ferdinand-Bürkle-Bergrettungshütte (WN00514) vind je de splitsing tussen het pad naar de Fischerhütte en de Edelweißhütte. Dit laatste pad blijft bijna op gelijke hoogt tot aan de Edelweißhütte.

Aan de Edelweißhütte vervolg je richting Sparbacher Hütte (WN00518). Rechts onder de hut vind je wegwijzers, waarvan de aanduidingen moeilijk terug te vinden zijn op de kaart. Uiteindelijk kom je uit op een weg en vind je de eerste aanduidingen (WN00519) richting Kienthalerhütte (WN00527).dscn0085

Bij GPS WN00521 verlaat je de grindweg voor een kronkelend pad richting de Kienthalerhütte. Bij GPS WN00522 kom je op een kleine pas zonder duidelijk pad. Je vervolgt rechtdoor de witrode tekens. Uiteindelijk bereik je de Kienthalerhütte, die enkel in het weekend in het seizoen open is.

Aanvankelijk daal je een zeer stenig pad af door het bos. Verderop wordt het aangenamer om te belopen. Bij de Jakobsquelle (WN00529) bereik je het einde van een weg, die je dalwaars volgt. Iets verder vind je de afslag van het pas door de Weichtal Klamm (WN00530). Dit pad is technisch moeilijk, vooral bij nat weer. Met een zware rugzak volg je beter het normale pad richting Weichtalhaus (WN00600 – vernieuwd 2015). Bij GPS WN00531 verlaat je de grindweg voor een dalend pad. Je volgt dit tot aan splitsing (WN00532) nabij de brug (WN00601) over de rivier nabij het Weichtalhaus.

Weichtalhaus (WN00600):dscn0088

Hirschwang 109/Weichtal 1, 2651 Reichenau An Der Rax

Tel: +43266652134, of  +436765203193

www.weichtalhaus.com weichtalhaus@gmx.net

Ondanks het feit dat deze overnachting gereserveerd en bevestigd was per mail, stond ik bij aankomst toch voor een gesloten deur, omwille van de sluitingsdag. Ik weet niet of dit een wettelijke verplichting is in Oostenrijk, maar het blijft een bizar gegeven; een sluitingsdag voor wat feitelijk een soort hotel is. Uiteindelijk bleek de Nepalese keukenhulp wel aanwezig te zijn, maar die neemt geen initiatief zonder toestemming van “de chef”. Telefonisch contact opgenomen met het mobiel telefoonnummer vermeld op de affiches aan de deur, wat niet echt gemakkelijk is gezien de ligging van het Weichtalhaus in een nauw dal. Als je dan bovendien nog een buitenlandse verbinding moet opbouwen, wordt het soms problematisch. Maar hij heeft wel teruggebeld, en tegen 17u15 was ik uiteindelijk binnen, samen met nog 2 andere gasten.

Lager (slaapzaal): 19,50€ (leden, slechts 2 andere gasten, gezien sluitingsdag)

Douche, 2,50€ (niet aangerekend)

Avondeten: Varkensgebraad, zuurkool, knödel 10,80€ (zeer beperkte kaart voor een hut die aan de weg ligt 😦 )

Fles 1,50l spuitwater: 3,80€

25cl Rode wijn: 4,50€

Geen betaalnota, gezien het sluitingsdag was…. Maar liever zo dan geen overnachting.

Ontbijt: vanaf 8.00u

brood (bijgevraagd), muesli, melk, kaas, vlees, tomaat, komkommer, paprika, confituur, boter, koffie of thee

Dag 006 Weichtalhaus – Neuberg 26.9km +1975 -1800

Met rust: 10u30’, zonder rust: 9u00’

dag-006-weichtalhaus-neuberg

hp-006-weichtalhaus-neubergOok hier voorziet de Nordalpenweg 01 een massa extra hoogtemeters door een bijkomende passage over de graad van de Schneealpe met een bijkomende overnachting in het Schneealpenhaus of de Lurgbauerhütte. Deze punten zijn op het einde van het seizoen onzeker en dus koos ik ook hier weer voor een kortere en iets beter haalbare variant met wat improvisatie op het terrein. De Rax Alpen zijn mij niet onbekend (zie verslag terzake), wat bevorderlijk is voor een veilige passage, gezien de vele korte Klettersteigen (Via Ferrata) aan de rand van dit plateau.

Je verlaat het Weichtalhaus en keert terug naar de wegwijzer nabij de brug om vervolgens de voetgangersbrug te dwarsen. Je volgt de rijbaan naar rechts om vlak voor een sneeuwgalerij over de weg een wandelwegwijzer te vinden aan het begin van een pad. Je vindt hier hogerop 2 wegwijzers zeer kort op elkaar, waarbij de eerste wegwijzer bij mij voor enige verwarring zorgde. De borden wijzen maar in één richting. Ik vermoed dat het vage pad rechtdoor naar de wand leidt en uitsluitend bestemd is voor klimmers.

De tweede wegwijzer is de splitsing tussen de Wachthüttlkamm en het pad door het Preintal, dat vertrekt over de galerij om dan af te dalen tot het feitelijke Preintal. Vanuit het Preintal vertrekken uitsluitend lichte (A/B) Klettersteigen (Via Ferrata), die je niet kan aanpakken zonder de noodzakelijke uitrusting. De Rudolfsteig aan de overzijde van het Preintal is de enige andere die je zonder uitrusting kan belopen, maar vooral in de afdaling vond ik hem zeer onaangenaam, wegens zeer steil en totaal ongezekerd.

Van zodra je de splitsing voorbij bent, begint een zeer technisch klimmend pad dat afwisselend schuine ladders, met kabel gezekerde stukken en ongezekerde stukken bevat. Vooral omwille van de ongezekerde stukken, berg je je stokken beter niet op, maar neem je ze in één hand om de ladders te bestijgen. Je kan je hier weinig fouten permitteren, want je begeeft je in een zeer steile wand, waar elke fout genadeloos afgestraft wordt. Met dit hoog technische deel ben je zowat een uur zoet. Je stijgt in dat uur zowat 650 hoogtemeters, wat op zich al genoeg zegt (ca. 400m is normaal).

Bij GPS WN00606 vind je een witte wegwijze (Wachthüttlkamm – Ottohaus), die aan een boom gespijkerd is. Dit is het einde van de Teufelsbadstubensteig, één van de Klettersteigen (Via Ferrata), die vanuit het Preintal vertrekt. Vanaf hier is er sprake van een normaal pad. Wanneer het pad helemaal uitvlakt, kom je in meer open boomloos landschap. Bij GPS WN00607 vind je een houten pijl met opschrift: Otto-Schutzhaus. Rechtdoor vind je weinig spoor (wel ingetekend op de kaart). 10 minuten verder vind je op een plaats genaamd Praterstern (1615m) meer wegwijzers (WN00608) en een duidelijkere weg, richting Hollentalaussicht en het Habsburghaus. Vanaf hier zit je op de “autostrade” tussen het Otto-Schutzhaus en de Rax Kabelbaan.

dscn0093Vlak voor het Otto-Schutzhaus zelf vind je opnieuw wegwijzers richting Neue Seehütte (WN00613). Deze Seeweg is vlakker, waardoor je een kwartier kan winnen. Het pad dat achter het Otto-Schutzhaus vertrekt, is aanvankelijk wat moeilijk te volgen, gezien het weinig ingesleten is, omwille van de rotsachtige bodem en de halfopen plantengroei. Dit pad passeert langs het Preinerwandkreuz (1783m – WN00609A) en het einde van de Preinerwandsteig (WN00609B), de moeilijkste (D) Klettersteigen (Via Ferrata) van het Rax gebergte.dscn0094

Bij GPS WN00610 komen de Seeweg en de Preinerwandweg terug samen om vervolgens de Neue Seehütte (WN00613) te bereiken. Voor de hut zelf kom je opnieuw aan een wandelboom met veel wegwijzers. Hier vind je de eerste aanduidingen naar het Carl-Ludwig-Haus (WN00618). Bij GPS WN00614 vind je de splitsing tussen de variante via Trinksteinsattel (rechts), die langer is dan die via de Predigtstuhl (WN00617 – rechtdoor).

Bij GPS WN00616 vind je het begin van de Bismarcksteig (B) Wie geen helm bijheeft, volgt hier het gewone pad rechtdoor.

dscn0100Na de Predigtstuhl (WN00617) daal je af naar het zadel waar de Schlangenweg vertrekt. Dit is de enige niet gezekerde afdaling langs deze kant van het Rax plateau. Gebruik van dit pad resulteert wel in een omweg. Gebruik van de Gretchensteig (WN00620) met ca 100m gezekerd pad, is beduidend korter als route. Je klimt tot aan het Carl-Ludwig-Haus (WN00618) en vindt bij GPS WN00619 het pad naar de Gretchensteig (WN00620).

Het is handig om hier je stokken op te binden, ook al is dit maar voor een goede 100m. Daarvan zijn er zowat 30 m horizontaal over een smalle kam en 70m in afdaling door een smalle kloof. De kabel hangt wat hoog aan de wand, waardoor je wat hoger tegen de wand moet blijven. In de klim zou je dit stukken door de bodem van de sleuf kunnen doen met uitsluitend stokken, maar in de afdaling lijkt dit minder raadzaam, gezien het vrij steil is. Aan het einde van de kabel haal je zo snel mogelijk je stokken weer boven, want er rest nog een eveneens steil deel in zeer fijn grind zonder mogelijke steunpunten. Wanneer de bregroeiing toeneemt, wordt de afdaling lichter. Bij GPS WN00622 bereik je de splitsing met de in 2016 afgesloten Reisstalersteig (steenslag).

dscn0112Bij de eerstvolgende wegwijzer vind je rechts een pad dat je omhoog leidt. Dat is uiteraard niet de bedoeling. 30m lager vind je echter een tweede wegwijzer, met de eerste vermelding van het Gasthof Moassa (WN00631). Je blijft deze aanduiding volgen tot aan het Gasthof zelf, gelegen aan het einde van een grindweg met dito parking voor voertuigen.

Almgasthof Moassa:

Kohlbachgraben 16, 8691 Neuberg/Mürz

Tel.: +43/3857 20010 of +43/676 9733914

www.moassa.at moassa.hans@gmail.com

Vanaf het Gasthof Moassa neem je de stijgende weg rechtdoor (geen WW). Hogerop vind je tocht een WW, maar je blijft op de weg tot een soort vakantiehuisje met wat hoefdieren. Wat verder eindigt de grindweg op een soort parking. Je slaat rechts af en volgt een mindere dalende weg.

Vanaf hier vind je witrode tekens eerst schaars wegens bosbouw. Lager wordt dit beter. Je blijft dalen tot aan een boerderij (WN00633), alwaar je links afslaat en een eerste groene houten WW richting “Kaisersteig” vindt. Je passeer een weidepoort (WN00633A) en gaat het bos in. Bij GPS WN00635 verlaat je de bredere weg voor pad. Wat verder bereik je een weinig zichtbaar zadel (WN00636 Kaiserstein) en vat je de afdaling aan richting “Dorf”. Bij GPS WN00637 kom je op een betere weg en dien je links af te slaan (geen aanduiding wegens bosbouw). Wat verder verlaat je de weg weer naar rechts en daal je verder af door een uitgedund bos, wat het pad moeilijk te volgen maakt. Aan het einde van het bos dwars je een beekje via een brugje en bereik je een weg die afdaalt naar de Altenbergstrasse (L129).

Altenbergerhof

Altenberg 14, 8691 Neuberg/Mürz

Tel.: +43/3857 2202

www.altenbergerhof.at office@altenbergerhof.at

Vanaf 35€ voor overnachting met ontbijt.

Je volgt deze weg over een afstand van 600m naar links tot je een asfaltwegje (WN00641A –Hanslgrabnerweg) met aan het begin ervan een schematische kaart van wandelwegen en een rustbank. Al snel gaat het asfalt over in grind. Bij GPS WN00642 vind je een eerste WW richting Schneealpe. Hogerop (WN00643) vind je een wegwijzer “Knappensteig – Neuberg”. Onderweg passeer je een bosbouwbedrijf. Op het hoogste punt staat een geautomatiseerde slagboom om sluipverkeer langs deze grindweg te voorkomen.

In de afdaling volg je steeds de richting “Knappensteig – Neuberg” tot aan GPS WN00648 alwaar de graadweg van Schneealpe de Knappensteig dwarst. Hier kan je kiezen om naar Neuberg centrum (rechtdoor) of Lechen (links omlaag) te gaan. De keuze maak je in functie van je overnachtingadres en of je eventueel nog inkopen wenst te doen. Er is een Spar (WN00652) in het centrum.

Art Hotel Neuberg (WN00500):dscn0118

Hauptstrasse 40, 8692 Neuberg An Der Mürz

Tel: +43/385720588

www.booking.com

Kamer met halfpension: 63€ (eenpersoonskamer, eigen sanitair en TV, geen airco. Geen restaurant, enkel ontbijt. Uiteindelijk 45€ betaald voor de kamer met ontbijt (oorspronkelijk 53€)

Opm: De buitenzijde van het hotel doet een beetje aan Hundertwasser denken en valt dus wat uit de toon in zo een klein dorp. Er is ook geen echte andere aantrekkingspool om volk naar een dergelijk groot hotel te trekken. Op het ogenblik van mijn aanwezigheid, werden maar 10 kamers effectief uitgebaat van de meer dan 60. Ik vermoed dat het hotel gerund wordt op huurbasis. De uitbater/personeel leken Hongaars. Ik kon niet met een betaalkaart betalen, want het hotel zou binnen een week sluiten wegens onderbezetting. Hou daar rekening mee als je hier boekt via www.booking.com .

Ontbijt: normaal 8.00u, echter 07.00u gevraagd en dat was OK

Ontbijtbuffet: meerdere soorten brood (ruim), muesli, kaas, vlees, tomaat, komkommer, confituur, boter, fruitsap, koffie of thee

Avondeten:

Gasthof Borkenkäfer (houtkever) (WN00655 – eten, als resto Arthotel gesloten is),

Hauptstrasse 43A, 8692 Neuberg An Der Mürz

Geen website, enkel bereikbaar: Tel.: +43/3857 8835

Grillteller met friet en sla: 12,00€, ¼ Blauwer Zweigelt 3,20€ (goed en goedkoop)

Alternatief:

Gasthof Holzer

Hauptstraße 9, 8692 Neuberg/Mürz

Tel.: +43/3857 8332

www.gasthofholzer.at genuss@gasthofholzer.at

Eenpersoonskamer met ontbijt; 62€ (=duur)

Eventueel Gasthof Borkenkäfer bellen: beduidend goedkoper

Dag 007 Neuberg – GH Scheikl 19.8km +1550 -1100

Met rust: 7u15’, zonder rust: 6u30’

dag-007-neuberg-scheikl

hp-007-neuberg-scheiklJe verlaat Neuberg en de B23 via de Bahnstrasse. Je dwarst de rivier en vervolgens het fietspad. Je ziet een gebouw aan een soort bol/petanque baan en net voorbij dit gebouw vind je een wegwijzer (WN00701 WW 481) naar de Veitschbachtörl (pad 481). Het is echter gemakkelijke om voorlangs het gebouw te lopen vanwege de brandnetels aan de achterzijde. Het pad gaat wat omhoog en verandert van richting aan een grondverschuiving (WN00702). Hogerop kom je aan een uitkijktoren (WN00703). Vervolgens klimt het pad diagonaal in de flank van de Arzbachhöhe om eenmaal op een zadel de graad te volgen. Het pad loot soms lang evenwijdig met een weg, wat vervelend is. Bovendien is het gras hier lang, wat vervelend is bij nat weer en wat je opmerkzaam moet maken voor teken.

Net onder de Veitschbachtörl (WN00709) zijn er recente sporen van bosbouw en heeft men het pad door de zware bosbouwmachines behoorlijk beschadigd. Bovendien vond men het blijkbaar nog nodig om de zaak nog wat te bemoeilijken door takken van dennen over de weg te laten liggen. Bosbouw is een noodzakelijke economische activiteit, maar de boel een beetje netjes achterlaten in een streek die het toch al moeilijk heeft in de concurrentie met grotere toeristische toppers, zou wel leuk zijn.

dscn0126Boven op de Veitschbachtörl, moet je niet naar links, maar rechtdoor. Je vindt een wegwijzer met aanduidingen naar de Hohe Veitsch en de Veitschalmhütten, waaronder de Grundbauernhütte (pad 401).

De weg eindigt op een soort rotonde op de rand van het gekapte bos. Hier moet je schuin links aan een soort pijl. Je volg een vaag pad, door de jungle die ontstaat na bosbouw (GPS WN00709, 710 & 711). Je loopt in de richting van een stuk bos aan de overzijde van de gekapte zone. Vanaf hier is het pad weer eenvoudiger om te volgen. Er zijn geen problemen meer tot aan de Grundbauernhütte (WN00726).

Bij GPS WN00712 vervoegt een andere weg van links de weg waarop je loopt. Je volgt de graad en bij GPS WN00715, vlak voor de Draxlerkogel, maakt het pad een bocht naar rechts en vervolg je in noordwestelijke richting. Je loopt licht op en af en volgt hoofdzakelijk de graad of blijft er toch in de buurt ervan. Bij wegwijzers volg je het pad 401 richting Klein-Veitschalm, komende uit de richting Hocheck.

Eenmaal op de Klein-Veitschalm met o.a. de Grundbauernhütte (WN00726 – enkel open in het WK) en een zitbank aan de voet van het kruis, neem je de grindweg omhoog, langs de rand van de weide. De weg maakt een zigzag beweging en bij een wegwijzer verlaat je de grindweg richting Ebenhütte voor een pad door de koeienweide. Je blijft het pad volgen tot een kunstmatige vijver. Hier volg je beter de weg ipv het pad, gezien die veel vlotter loopt. Je verlaat opnieuw de weg wanneer deze naar rechts afbuigt en je groene houten wegwijzers op een metalen paal opmerkt (WN00736: Meranhaus – H. Veitsch – 401) neem je hier het pad naar links. Eerst klimt het pad richting Vorkogel (WN00737), om dan op gelijke hoogte verder te gaan tot aan de splitsing tussen het pad naar het Meranhaus en de HogeVeitsch. Hier sla je links af en daal je af richting (Graf) Meranhaus.

Graf Meranhaus:dscn0137

www.oetk.at grafmeranhaus@oetk.at

Tel: 0043664 1513220

Druk terras. In principe kan je hier overnachten, maar de hut is telefonisch moeilijk bereikbaar en op mijn mail werd niet geantwoord. Of er effectief veel overnacht wordt is mij onbekend. De hut is eerder klein en haalt haar grootste inkomsten vermoedelijk uit de verkoop van drank en eten/snacks.

Het alternatief is 700m af te dalen naar het Alpengasthof Scheikl (WN00800). Van die 700m die je slechts 150m terug te winnen de volgende dag, maar je bent ten minste verzekerd van een goed bed en een goed maal voor een gelijkaardige prijs.

Aan de hut sla je links af en daal je via een aanvankelijk wat vaag pad (465) af richting Brunnalm, dat nog iets lager ligt dan het Alpengasthof Scheikl. Het begin van het pad is niet zo aangenaam vanwege het vele losse gesteente. Bij GPS WN00740A bereik je een soort splitsing, waarbij het officiële pad naar rechts afslaat tussen wat struiken en er rechtdoor een soort steil afsteekje is. Beiden komen weer samen en bij GPS WN00741 ga je door een koepoortje, om vervolgens af te dalen over een skipiste tot aan het Alpengasthof Scheikl. Aan het einde van de skipiste vind je een wegwijzer richting Rotsohlalm met onderbord 06A van de Mariazellerweg.

Alpengasthof Scheikl (WN00800):dscn0139

Brunnalmstrasse 65, 8664 Sankt Barbara im Mürztal

Tel: +43/3856 23 49

scheikl.brunnalm@gmx.at

Kamer met ontbijt: 30€ (tweepersoonskamer met balkon en gemeenschappelijk sanitair, geen TV)

Ontbijt: geen uur, wordt klaargezet in speciale ontbijthoek met koelkast en expresso automaat

Ontbijtbuffet: 3donkere en 2 witte broodjes, geen muesli, kaas, vlees, tomaat, komkommer, confituur, boter, fruitsap, koffie of thee uit expresso automaat

Avondeten:

Grillteller met gestoomde groenten(diepvries) en friet: 11,90€ (mocht iets ruimer), ¼ Blauwer Zweigelt 3,20€

Dag 008 GH Scheikl – Kindberg 23,1km +850 -1500

Met rust: 6u30’, zonder rust: 6u00’

dag-008-scheikl-kindberg

hp-008-scheikl-kindbergJe verlaat Alpengasthof Scheikl en loopt terug naar de wegwijzer onderaan de skipiste. Neem hier de grindweg welke afgesloten is door een slagboom. Aan de eerste wegwijzer vervolg je rechtdoor. Een weinig verder verlaat je de weg en daal je af naar een brugje over een beekje. Je keert terug naar een grindweg en in de eerstvolgende haarspeldbocht verlaat je de witrode markeringen, die opnieuw de grindweg verlaten. Je blijft echter op de gindweg en volgt deze in zuidelijke richting. Je vindt geen enkele wegwijzer in deze richting.

dscn0150Bij GPS WN00805 vervoeg je een andere weg, die van rechts komt. Je gaat verder op gelijke hoogte en daalt vervolgens een stukje af. Anderhalve kilometer verder tref je opnieuw een wegwijzer met witrode markeringen. Je slaat links af in de richting van het Pretalsattel (Weg L102 – WW 430/06A). Je vervolgt in dezelfde richting. Laat je bij GPS WN00809 vooral niet verleiden om op de weg te gaan lopen, want een weinig verder gaan die toch uit elkaar. Blijf op het pad ondanks de nabijheid van de weg. Wat verder kom je uit op een aftakking van de eerdere weg. Hij gaat over in een pad. Bij GPS WN00811 kom je terug uit op een weg, die je 50m verder opnieuw verlaat aan de wegwijzer bij GPS WN00812.

Je vindt hier een aanduiding richting Kindberg, Troiseck en Maurerkreuz (WW 470). Je daalt langzaam af naar het Pretalsattel. Je bereikt hier het asfalt met het bijbehorend geluid van auto’s. Je dwarst de weg en aan de overzijde vat je de klim aan richting Troiseck.

Laat je bij GPS WN00829 niet verleiden om het pad links rond de top van de Troiseck te nemen. Dit betreft een weinig gebruikt en daardoor toegegroeid pad, waardoor e meer tijd verliest dan door gewoon over de top van de Troiseck (WN00831 – 1466m) te gaan. Vervolg dus gewoon rechtdoor richting Troiseck. Bij GPS WN00832 komen beide paden terug samen. Dit punt is op geen enkele wijze gemarkeerd als een splitsing.dscn0153

Wat verder vind je een bron (WN00833). Vlak voor de Tollmarkogel vind je een rustbank en een wegwijzer. 150m verder bereik je de Tollmarkogel (1366m – WN00836). Vlak daarna splits het pad zich i twee en dien je links aan te houden. Je daalt verder af in zuidelijke richting. Ter hoogte van wat vakantiehuisjes (WN00840)word je over een onhandig klimbok door een weide in de richting van een boerderij gestuurd. De eigenaars van de vakantiehuisjes hebben blijkbaar niet graag passanten :-(. Op de weg gaat het naar links in de richting van Gasthof. Polzl (WN00842 – Helicoptervluchten – begin asfalt).

dscn0159600m verder na een S-bocht verlaat je het asfalt via een bosweg. Verderop bereik je via 2 weidepoortjes een boerderij met de gebruikelijke hond. Op het terrein vind je geen aanduidingen. Je verlaat het hof via een brede gegalvaniseerde poort en vervolgens nog een schrikdraad. Je vervolgt links van een omheining, alwaar je weer aanduidingen vindt. Dit is een weinig wandelvriendelijke omgeving. Je daalt verder af via een holle weg tot aan het asfalt. Je vindt hier een bank en een kruis.

Op het asfalt ga je naar links. Je daalt af en negeert de eerste asfaltweg. 100m verder vind je een grindweg naar links door het bos. Deze gaat bij het verlaten van het bos over in asfalt. Op een tweesprong ga je naar links in een doodlopende straat. Deze gaat over in een gras weg langs een weide. Verderop kom je terug tussen de huizen en gaat hij weer over in asfalt.

Je komt uit op de L118. Links ga je richting centrum van Kindberg Er is een grote Intersport voor wie nog iets van uitrusting ontbreekt. Rechts ga je richting Höfer (Aldi). Net voorbij dit warenhuis vind je een weg naar links. Je gaat onder de autosnelweg en vervolgens ga je via een fietspad langs de rivier naar rechts. 250m verder vind je een brug over de rivier, die je dwarst. Je gaat rechtdoor in de Pionierweg. Op het einde ervan ga je naar links en kom je uit in de Alpinestrasse, die je naar rechts volgt. Je dwarst een spoor en vervolgt rechtdoor tot je links een doorgang onder het hoofdspoor ziet. Je gaat door deze fietstunnel en komt uit aan de brandweer van Kindbergdörfl. Net voorbij de brandweer vind je het Pension Ehrenfried (WN00900).

Pension Ehrenfried (WN00900):

Stanzer Strasse 34, 8650 Kindbergdörfl

Tel: +43/ 3865 24 06

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 47,50 € (eenpersoonskamer met eigen sanitair en TV)

Ontbijt: 7 uur,

Ontbijtbuffet: super, vergelijkbaar met een zeer groot hotel: meerdere soorten broodjes, muesli, kaas, vlees, ei, tomaat, komkommer, confituur, boter, fruitsap, koffie of thee.

Avondeten:

Pizzeria Danieli (WN00865) (Druk op zaterdagavond, enkel nog plaat in café gedeelte (niet-rookvrij))

Hauptstrasse 5, 8650 Kindberg

Pizza Spinacci: 7,90€, ¼ Blauwer Zweigelt 3,40€ (goed, behalve de rook…)

Dag 009 Kindberg – Pernegg

23,9km +1225 -1275

Met rust: 7u15’, zonder rust: 6u30’

dag-009-kindberg-pernegg

hp-009-kindberg-perneggHet is zoeken naar een goede doorsteek door het gebergte tussen Kindberg en Pernegg.

Hiervoor ga je eerst door de vallei in zuidwestelijke richting Allerheiligen Im Mürztal (WN00902). Aan de kerk ga je in zuidelijke richting. 750m verder vind je een wegwijzer (WN00903 – WW 718) naar rechts richting Schwarzkogel (WN00924).

Het begin van het pad is ondermaats gemarkeerd en daardoor relatief moeilijk te volgen. Verderop wordt dit beter tot aan het Jagdhaus Sattler (WN00913). Hier zijn de aanduidingen ook weer zwak. Je moet dus niet de weg voorlangs het Jagdhaus Sattler volgen, maar een beetje rechtdoor gaan (bergaf), om daar een pad naar rechts te vinden achterlangs het Jagdhaus Sattler. Hogerop gaat het pad door gekapt gebied, waardoor er weinig steunpunten zijn om wegmarkeringen aan te brengen. Bijkomend probleem is dat door het ontbreken van hoge begroeiing er veel lage begroeiing is, waardoor de wegmarkeringen soms ook moeilijk te zien zijn. Bovendien zijn ze niet recent opgefrist, wat hun zichtbaarheid niet bevordert. Je dwarst verschillende keren een grindweg.

dscn0169Op de Schwarzkogel (WN00924) zelf vind je een wegwijzer, een bank en een kruis. De top zelf is kaal, waardoor het een uitzichtberg is. Vanaf hier volg je de richting Buchecksattel (WN00932 – WW740). Je daalt af van de top en komt op een kruispunt van wegen (WN00925). Je verlaat de weg en klimt langs de graad. Ook hier laten de wegmarkeringen te wensen over tot op een volgend zadel met wegwijzer (WN00926). Vanaf hier is de kwaliteit van de wegmarkeringen veel beter.

Vanaf hier gaat het langzaam bergaf richting Bucheck (WN00929) en Buchecksattel (WN00932). Op het Buchecksattel vind je een combinatie van wegwijzer en zitbank in hout. Vanaf hier volg je de wandelweg 714 richting Pernegg naar links. Je kan ook rechtdoor via de wandelweg 715 richting Rennfeld (WN00932B) en het Ottokar-Kernstock-Haus (WN00932A). Deze weg gaat over de graad en klimt en daalt ruim 300 hoogtemeters meer dan de weg 714.

Ottokar-Kernstock-Haus (WN00932A)

www.alpenverein.at/huetten/?huette_nr=0169

Open 01/06 t/m 31/10, donderdag rustdag

Tel: +43/ 3864 67 61

Via de gewone weg 714 daal je probleemloos af naar het Eggersattel (WN00945) en vervolgens daal je af tot het asfalt (WN00951). Je daalt verder af via het asfalt tot je het opnieuw verlaat via een grindweg (WN00952) naar rechts langs de rivier. Je daalt verder af tot een tunnel onder het spoor, dat je dwarst. Je bereikt terug het asfalt en gaat naar links. 100m verder vind je Ritschi’s Wirsthaus (WN01000). Hier meld je je aan en is het restaurantgedeelte en een aantal kamers. De andere kamers bevinden zich in het Pernegger Dorfstub’n (WN01001). Om dit te bereiken, volg je gewoon de Murradweg of Radweg nr.2. verder naar links. Bij de eerste zijweg sla je links af en voor het spoor draai je naar rechts. Je passeert het station van Pernegg en gaat dan onder het spoor door. Vervolgens klim je licht richting kerk. Vlak voor de kerk vind je het Pernegger Dorfstub’n (WN01001).

Buiten aan de deur hangt een sleutelkluisje. Het ontbijt wordt hier opgediend.

Ritschi’s Wirsthaus (WN01000) – Pernegger Dorfstub’n (WN01001):

Bahnstrasse 6A, 8132 Pernegg an der Mur

Tel: +43/ 664 4592185

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 37,80 € (eenpersoonskamer met eigen sanitair en TV)

Ontbijt: 7 uur,

Ontbijtbuffet: super, vergelijkbaar met een zeer groot hotel: meerdere soorten broodjes, muesli, kaas, vlees, ei, tomaat, komkommer, confituur, boter, fruitsap, koffie of thee.

Avondeten:

Ritschi’s Wirsthaus (WN01000)

½ kip (gepaneerd) met rijst: 9,80€, ¼ Blauwer Zweigelt 4,20€

Dag 010 Pernegg – Ubelbach

31,2km +1050 -950

Met rust: 7u45’, zonder rust: 7u00’

dag-010-pernegg-ubelbach

hp-010-pernegg-ubelbach

Oorspronkelijk was dit traject voorzien om over de graad te gaan via het Carl-Hermann-Noodonderkomen (www.alpenvereinaktiv.com/de/selbstversorgerhuette/carl-hermann-notunterkunft/6938036/ ) en het Gleinalpenhaus (WN01110 – www.gleinalm-schutzhaus.com/ – 14/05 t/m 14/09 – Tel.: +43/6801436773).

Omwille van het feit dat ik relatief laat in het seizoen onderweg was, was deze optie echter uitgesloten. Dit betekent dat je dient af te dalen tot Ubelbach. En om dan de hoogtemeters wat onder controle te houden werd geopteerd om aan te lopen via de vallei en de Murradweg.

Je verlaat de Pernegger Dorfstub’n (WN01001) en volgt de Murradweg in zuidelijke richting over een afstand van iets minder dan 2km. Hier dwars je de L104 onderlangs en vevolgens kom je uit op de L133, die je volgt in zuidelijke richting. Dit deel is niet autovrij noch autoluw. Na 650m kan je deze eventjes naar links verlaten, maar 300m verder keer je terug naar de L133. 600m verder verlaat je deze aan rotonde rechtdoor.

Mixnitz is gekend voor de Bärenschützklamm, een van veel houten trappen voorzien pad door de diepe rivierkloof van de Mixnitzbach. De Alpenwandelweg 02 verlaat de vallei via deze weg.

De Murradweg vervolgt echter rechtdoor en verlaat de drukke L133 aan de rotonde. Vanaf hier wordt het fietspad in praktijk erg autoluw. 2km verder sla je rechts af en ga je onder het spoor door. Je volgt nu een fietspad tussen spoor en rivier over een lengte van bijna 3 km. Vervolgens ga je terug onder het spoor door, klim je een 10-tal meter om dan een asfaltwegje in de flank te volgen, dat meer stijgt en daalt.

Na iets meer dan 3km verwijdert de weg zich van het spoor. Bij de eerste zijstraat ga je rechts af en ga je via een tunnel onder het spoor door. Je gaat richting rivieroever. Eerst dwars je een aftakking en vervolgens ga je over de hoofdarm van de Mur. Je slaat rechts af en gaat onder de autosnelweg door. Je laat rechts af en dwars de Gamsbach (beek). 3àm verder sla je links af in de Gamserstrasse.

Je dwars opnieuw de Gamsbach en na 1km sla je op een tweesprong aan het begin van de dorpskom van Gans, links af in de Ratlosgrabenweg. Na iets minder dan 2km maakt de hoofdweg een bocht naar rechts (WN01010). Hier ga je rechtdoor langs de rivier. De weg wordt echter erg geërodeerd. Aan een samenvloeiing, volg je der linker arm verder omhoog. Na 400m verlaat je de rivierbedding naar links. De weg maakt een haarspeldbocht en je klimt verder in zuidoostelijke richting tot een zadel. Je vindt hier een wegwijzer met allemaal bestemmingen naar links. Je moet hier echter rechtsaf om 200m verder een wegwijzer te vinden richting Fuchskogel. 500m verder vind je op een tweesprong van wegen een wegwijzer en een pad dat zeers sterk klimt op de graad. Je klimt 250 hoogtemeters tot net onder de top van de Fuchskogel (WN01022A).

Aan de Gmeinalmhütte (WN01024) vind je een wegwijzer waarop Ubelbach vermeld staat. Je loop over de open graad richting een meer beboste helling. Je houdt steeds de richting Ubelbach (rechts en omlaag) aan.

Wat verder passeer je Plotscherbauer (WN01028), een drankgelegenheid die enkel in het seizoen geopend is. Aan de wegwijzer bij GPS WN01029 vind je ook een bank.

Van de twee boswegen in zuidelijk neem je de linkse en minst afdalende. Ook hier waren er problemen met de oriëntatie omwille van bosbouw. Je loopt over de beboste graad. Bij GPS WN01032 verlaat je de weg voor een pad. Alweer door bosbouw vind je hier geen tekens. Verderop, bij het einde van de bosbouw, vind je ze weer terug, maar ondertussen moet je wel je plan trekken.

Bij GPS WN01041 kom je terug op de weg die van Plotscherbauer komt. Wat lager passeer je het Hubertushof (WN01042), een plaats waarvan je moeilijk kan uitmaken of ze zuiver privaat of deels commercieel is. Net voorbij de open plek van het Hubertushof vind je een wegwijzer, waar je de we dient te verlaten , maar het pad zelf is moeilijk zichtbaar. Het is geen groot probleem als je de weg volgt, want iets lager dwars je terug het pad. De afsteekjes op de weg volgen elkaar op. Bij GPS WN01049 blijf je op de weg en sla je links af. Je daalt af richting dorp. Bij GPS WN01051 bereik je het asfalt. Je daalt verder af tot de dorpsstraat. Rechts vind je restaurant Zur Sonne (WN01053) en Brauhaus (WN01052). Of die ook overnachtingen geven is niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk wel. Pension Herti vind je op de L385. Je gaat naar links en aan de Raiffeisenbank sla je rechts af.

Pension Herti (WN01100):

Gleinalmstrasse 20, 8124 Übelbach

Tel: +43/ 664 4059028

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 33,50 € (tweepersoonskamer met eigen sanitair en TV)

Een van de meest stijlvolle kamers, voor een zeer aanvaardbare prijs. De buitenkant van het gebouw is eerder sober. Opgelet: deur aan de voorzijde is een tandartspraktijk. De ingang van het pension is aan de achterzijde. Er is geen feitelijke receptie. Alles gebeurt telefonisch. De kans is groot dat de sleutel klaarligt in de krantenkoker onder de normale brievenbus. Indien dit het geval is, bel je best eventjes om af te spreken voor het ontbijt.

Ontbijt: 6u15’ (Het vroegste van de hele reis. Samen met 3 wegeniswerkers, die blijkbaar ook vroeg begonnen. Gezien de lente van de etappe kwam mij dat zeer goed uit.)

Ontbijtbuffet: super, vergelijkbaar met een zeer groot hotel: meerdere soorten broodjes, muesli, kaas, vlees, ei, tomaat, komkommer, confituur, boter, fruitsap, koffie of thee. Je krijgt zelfs aluminiumfolie om een lunchpakket te maken.

Avondeten:

Gasthof Zur Sonne (WN01053) www.gasthof-schwarzbauer.at (Schwarzbauer is de familienaam van de uitbaters. Je moet het maar weten…)

½ kip (zonder paneermeel) met peterselieaardappelen en sla met notenolie : 8,00€, ¼ Blauwer Zweigelt 5,00€

Dag 011 Ubelbach – Altes Almhaus

37,9km +1925 -900

Met rust: 10u00’, zonder rust: 9u15’

dag-011-ubelbach-altes-almhaus

hp-011v-ubelbach-altes-almhausZoals eerder vermeld is Ubelbach een noodoplossing als overnachtingpunt. Dit resulteert in meer afstand en meer hoogtemeters. Optimaal blijf je dus op de graad en overnacht je in het Gleinalpenhaus (WN01110 – gesloten vanaf 15/09).

Met een etappelengte van 37,9km ga je niet op zoek naar een nog grotere moeilijkheidsgraad.

In het dorp vind je wegwijzers naar het Gleinalpenhaus (WN01110). Dit traject verloopt ook over een graad, wat niet resulteert in meer kilometers, maar wel in 300 extra hoogtemeters. De vraag stelt zich of je die er nog wil bijnemen.

dscn0202Indien je niet in het Gleinalpenhaus (WN01110) kan overnachten, volg je om de hoogtemeters te beperken het asfalt richting Gleinalpenhaus (WN01110). Eerst betreft dit een tweevaksbaan. Vervolgens wordt dit een eenvaksbaan (WN01104) om over te gaan in een grindweg (WN01106) en ten slotte een pad (WN01107) Opgelet: het pad begint aan de linker kant van de weg, die stijgt en een beetje terugkeert na een haarspeldbocht. Er is ook een mindere weg rechtdoor: die neem je niet, want die is een omweg. Na 3u45’ ben je aan de hut.

dscn0203Aan de hut vind je een kapel met Sint-Jakob teken. Achter deze kapel dwars je de omheining via een poortje aan een wegwijzer. Je dwarst niet de weide naar de nabijgelegen wegwijzer, maar gaat hier links omhoog naar de bosrand. Eenmaal tussen de bomen stijgt het pad snel. Je verlaat al snel de bomengordel en betreed een open zone.

Je rondt de Rossbachkogel (WN01114) en vervolgens passeer je een wegwijzer op een splitsing en daalt verder af richting Zeissmannhutte (WN01118).

Je vindt hier een drinkbak met een enorm krachtig debiet.

Na de hut ga je naar rechts omhoog. Je klimt op een graad en volgt dan de graad.

dscn0210Volg niet de omheining, maar de brede weg en let op de geverfde tekens (WN01121). Door het ontbreken van goede steunpunten staan die soms ver uit elkaar. Bij GPS WN01123 neem je de brede weg rechts. Je gaat over de Ternbachkogel (WN01125) en bij GPS WN01126 kan je links afslaan richting Oskar-Schauer-Sattelhaus. Wij vervolgen echter onze weg rechtdoor en dalen verder af via de graad richting Stierkreuz (WN01128). Vanaf hier volg je de richting Gaberl, zijnde de pass waar de B77 de Via Alpina dwarst.

Voorbij de hut vind je eerst een kaal en open deel, maar eenmaal je terug tussen de bomen komt, vind je een sterke begroeiing van bosbesstruiken. Ondanks alle bordjes met plukverboden, wordt hier in het seizoen duchtig geplukt, ook met schoffelbakjes, die blijkbaar verboden zijn in Oostenrijk.

Op de Turneralm (WN01130) ga je naar links. Voorbij de Turneralm ga je op en af. Na de wegwijzer bij GPS WN01134 ga je omhoog richting Scherzberg (WN01138). In de aanloop naar de Ofnerkogel (WN01144) vind je vanaf GPS WN01142 sporen van bosbouw. Je vindt hier de gebruikelijke rommel en modder (gelukkig kort).

Vanaf de Ofnerkogel daal je definitief af naar de pass genaamd Gaberl (1547m). Je vindt hier het Sporthotel Lipp, een etablissement dat overduidelijk op skiërs gericht is. Je dwarst hier de rijbaan en treft een wegwijzer richting Altes Almhaus (WN01200 – 1u). De grindweg begint eerst vlak, maar stijgt vooral op het einde nog een 100tal meter. Het Altes Almhaus ligt net voorbij de 5 windmolens die je reeds vanaf de pass na de Zeissmannhutte kon zien. Aan het Altes Almhaus zelf heb je weinig last van de windmolens. Toch verstoren ze gevoelsmatig de omgeving. Ook het Altes Almhaus is een etablissement dat overduidelijk op skiërs gericht. Wandelaars komen hier wat eten of drinken, maar behalve een paar bouwvakkers, die aan een uitbereiding aan het werken waren, was ik hier de enige gast die bleef overnachten.

Altes Almhaus (WN01200):dscn0218

Kemetberg 60, 8591 Maria Lankowitz

Tel: +43/ 3147 212

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 36,50 € (vierpersoonskamer met eigen sanitair zonder TV)

Ontbijt: 7u30 uur,

Ontbijt (één van de mindere): geen muesli, bruin brood (bijgevraagd) kaas, vlees, ei, tomaat, paprika, confituur, 2 x thee.

Avondeten (ter plaatse):

Wildragout: 10,60€ (kleine portie voor een wandelaar), Salade 3,20€, Sachertorte: 3,30€,

¼ Blauwer Zweigelt 3,60€, Samen: 20,70€

Dag 012 Altes Almhaus – Pack

24,6km +500 -1050

Met rust: 5u30’, zonder rust: 5u15’

dag-012-altes-almhaus-pack

hp-012-altes-almhaus-packProbleemloze dag. Pack staat reeds aangegeven op de wegwijzer aan het Altes Almhaus. Er duiken hier stickers op van het Koralm Kristall Trail, naast de aanduidingen van de Österreichsen Weitwanderweg 05, de Europese Wandelweg 6 en de Via Alpina.

Je neemt de grindweg in zuidoostelijke richting, die aanvankelijk op gelijke hoogte blijft. Je rondt de Wölkerkogel en draait in zuidelijke richting. Later wordt dit terug westelijk. Je dwarst een grindweg en zet de afdaling in.

Bij GPS WN01203 bereik je een wegwijzer.. Je vervolgt in westelijke, later noordwestelijke richting. In de buurt van een rustbank bereik je een zone met sporen van bosbouw. Je blijft op een hoogte van 1600m en rondt een kom. Vanaf de wegwijzer bij GPS WN01206 zet je de afdaling in naar het Salzstiegelhaus (WN01209).

Salzstiegelhaus (WN01209):

www.salzstiegelhaus.at/ (relatief duur)

Na het Salzstiegelhaus volgt een lelijke klim over een steile skipiste, naar een graad met 2 windmolens. Boven vind je een waterreservoir om de sneeuwkannen te voeden in de winter . Je rondt dit reservoir en aan de overzijde ga je door een weidepoortje. Het eerste deel van het pad door de weide is vaag. Eenmaal je de flank van de berg bereikt, vind je terug een duidelijk pad, dat bij benadering op gelijke hoogte blijft lopen tot je het Peterer Sattel (WN01214) bereikt. Vanaf hier loop je op de grens van Carinthië en Steiermark en dit tot aan de Dreieckhutte (WN01432).

Je blijft in de flank van de Peterer Riegel, opnieuw grotendeels op gelijke hoogte en meestal langs een omheining van een weide. De markeringen op het terrein zijn goed.

Je wisselt 2 keer van kant van de omheining, en op die punten dien je wat extra op te letten. Bij GPS WN01217A vind je enkel een houten wegwijzer richting Bernsteinhütte (WN01220). Pack is men hier vergeten als richting. Op de Hirschegger Alm (WN01217B) is Pack opnieuw aangeduid. Je daalt langzaam af richting Bernsteinhütte. De begroeiing neemt toe.dscn0224

De markeringen van het pad blijven tegen de bosrand en gaan niet in de richting van de Bernsteinhütte (WN01220) zelf. Je duikt het bos in, nog voor het einde van de weide. Je daalt verder af richting Knodelhutte (WN01222), het laatste deel opnieuw door open gebied.

Na de Knodelhutte loop je richting parking en vervolgens neem je de weg in noordoostelijke richting. Na 750m verlaat je de weg naar links en verdwijnen de tekens het bos in. Dit is totaal zinloos. Je kan hier beter de weg blijven volgen. Bij GPS WN01224A komen de markeringen terug op de weg. Na 400m verlaten de wegmarkeringen opnieuw de weg, deze keer voor een afsteekje door het bos. Bij GPS WN01226 ben je terug op de weg. 900m verder verlaat je de weg bij een wegwijzer (WN01227) naar links richting Pack Ort. Bij GPS WN01228 verlaat je de weg voor een pad. 250m verder kom je terug uit op een weg aan een paar vakantiehuizen. Deze daal je af tot op het asfalt. De wegwijzer bij GPS WN01230 lijkt gedraaid te staan. Je daalt verder af richting B70. Hier vind je het hotel Tilzwirt (WN01300).

Tilzwirt (WN01300):

Pack 43, 8583 Pack

Tel: +43 3146 8107

www.tilzwirt.at doppler@tilzwirt.at

De gelagzaal is een waar museum!!!

Kamer met ontbijt: 35,00 € (appartement met mini keuken, eigen sanitair en TV)

Nota: meeste appartementen lijken langdurig verhuurd te zijn als woonst. Het hotel is het enige dat nog open is. Het is tevens het dorpscafé en zelfs de zaak om begrafenismaaltijden te organiseren. Kortom deze zak is letterlijk het middelpunt van het dorp. De uitbaters zijn 70+ en hebben een dochter in Zuid-Afrika. Hoelang houden ze het nog vol? Neemt de dochter uiteindelijk de zaak over? Of is er mee geld te verdienen in Zuid-Afrika?

Ontbijt: 8u00 uur,

Ontbijt (één van de mindere): 1 wit broodje, bruin brood (bijgevraagd) kaas, vlees, confituur, koffie of thee.

Avondeten (ter plaatse):

Fritaten soep, Varkensgebraad, rijst, knödel, gemengde sla, taart: 13,50€,

¼ Blauwer Zweigelt 4,60€, Samen: 18,10€

Dag 013 Pack – Koralpenhaus

28,7km +1600 -700

Met rust: 7u30’, zonder rust: 7u15’

dag-013-pack-koralpenhaus

hp-013-pack-koralpenhausJe loopt de zijstraat net naast het hotel in en vervolgens ga je achterlangs het gemeentehuis. In de eerste bocht van de asfaltweg verlaat je deze via een grindweg rechts van een woning. Je gaat het bos in. Je vervolgt steeds in zuidelijke richting, hoofdzakelijk door het bos.

Bij de wegwijzer nabij GPS WN01306 ben je terug op het hoofdpad richting Koralpenhaus (05/E6). Het Koralpenhaus zelf staat meestal nog niet aangegeven. Meestal is dat Weinebene (6u opgegeven, in praktijk eerder 4u30).

Tot GPS WN01313 Hacker verloopt het pad hoofdzakelijk vlak. Vanaf Hacker wordt de klimingezet richting de Hebalmstrasse (L606) aan het Gasthof Fichtenhof (WN01322). Dit stond in 2016 te koop, wat iets zegt over de algehele malaise in de toeristische sector in Steiermark. Deze regio mist misschien net dat beetje extra qua landschap om de grote horden toeristen aan te trekken, maar net daarom kan het juist de rustzoekers aantrekken.

Je verlaat de Hebalmstrasse (L606) via een grindweg in zuidelijke richting. Bij GPS WN01324 verlaat je deze voor een weg door het bos. Tussen GPS WN01325 en ga je diagonaal door de weide tot halfweg haar lengte, alwaar je een poortje (WN01326) vindt. Je vervolgt dus niet via weg. In de weide staan vaak paarden.

Bij GPS WN01329 dien je goed op te letten op de markeringen. Je gaat hier niet rechtdoor via een bosweg, maar schuin links via een pad tussen de 2 wegen in. Uiteindelijk komt het pad toch weer uit op de rechtse weg (WN01331). Bij GPS WN01334 keer je terug naar de grens Carinthië/Steiermark . Vervolgens loop je recht op de Stoffhütte (WN01339) af.

Aan de Stoffhütte vat je de klim aan richting Renneiskogel (WN01343A). Vervolgens daal je af tot het Wildbachsattel (WN01344). Je klimt in de buurt van een omheining en verlaat de bomengordel om in een open grasgebied terecht te komen. Vervolgens klim je naar de Weberkogel (WN01346). In de buurt van de Weberalm waren er in 2016 bouwwerken aan de gang, mogelijks om de ski-infrastructuur uit te bereiden. Vanaf GPS WN01347 Handalm daal je af van de graad via een sterk geërodeerd pad. Verhoudingsgewijs tref je hier veel volk aan. Dit wordt verklaard door het feit dat het feit dat je hier probleemloos met de auto tot 1680m kan rijden via de pas Weinebene (WN01353).

Op de pas vind je een horecazaak (Weinofenblick – WN01352) die wel open is. Of de andere Naturfreundehaus Weinebene (WN01350) & Göslerhütte (WN01351) ook open zijn is twijfelachtig. Gasthof Glashütten maakt reclame met een afhaaldienst.

Gasthof Glashütten:

Glashütten 77, 8530 Deutschslandberg

0043/3461 230

www.bergdorf-glashuetten.at berggasthof@bergdorf-glashuetten.at

Naast Weinofenblick begint een grindweg, die je volgt in zuidelijke richting. Bij GPS WN01356 sta je aan de voet van een brutale klim richting Großer Speikkogel. Zeker bij mindere weesomstandigheden is er een alternatief waarbij je iets lager blijft en vooral minder lang op de graad blijft lopen. Je loopt onder een soort boog door en 100m verder neem je een mindere weg, die in de flank blijft lopen en niet langs de Grilllitschhütte (WN01355 – open) passeert. Bij GPS WN01358 Schäferkreuz komen beide wegen terug samen. 250m verder is er een splitsing tussen de weg naar het dal en die naar het Koralpenhaus (WN01400). De weg naar het Koralpenhaus verloopt vrij vlak. Aan GPS WN01361 vind je een afsteekje op grindweg, dat moeilijk te vinden is. Je kan ook de grindweg volgen. Het pad wordt vager, hoofdzakelijk omwille van de aanwezigheid van weidedieren, die het pad kapotlopen en doen vervagen. 800m verder bereik je een wegwijzer die je opnieuw de mogelijkheid geeft om naar de Großer Speikkogel (WN01357) te klimmen, mocht je daar alsnog zin in hebben.

Op de graad zie je 2 bollen (WN01367 & 68), die deel uitmaken van een radarinstallatie voor de burgerluchtvaart.

dscn0243Het eerste deel van het pad naar het Koralpenhaus is vaag. Voorbij de wegwijzer die afslag dal (WN01363) aangeeft, wordt het weer duidelijker. Het feit dat het lang geleden is dat de tekens bijgeschilderd werden, verbetert de situatie uiteraard niet (toestand 2016). Wat volgt is een smal en tamelijk steil paadje dat in de flank klimt richting van de graad. Je klimt eerst naar een grijs gebouw dat volstaat met straalverbindingsantennes. Net voorbij dit gebouw vind je een pad dat in rechte lijn afdaalt van de graad naar het Koralpenhaus.

Koralpenhaus (WN01400):dscn0246

Goding 50, 9431 St. Andrä Tel: +43 4357 2210

www.alpenverein.at/huetten/?huette_nr=0129

Koralpenhaus@yahoo.de

Gemeenschappelijke kamer met ontbijt: 23,30 € (prijs leden) (solo in kamer met 4 bedden met eigen lavabo, maar douche en toilet op de gang)

De Huttenwirt draagt een AC/DC T-shirt met Lederhosen. Hij rookt en drinkt wat veel van zijn eigen flessen. De vrouw is hier de echte baas 🙂.

Gezien beiden roken, staat de voordeur open, wat resulteert in een lage temperatuur binnen. Enkel de speksteenkachel biedt enig soelaas.

Ontbijt: 7u00 uur,dscn0247

Ontbijt (één van de mindere): bruin brood (bijgevraagd) kaas, vlees, tomaat, confituur, koffie of thee (2x).

Avondeten (ter plaatse):

Wienerschnitzel met aardappelen: 9,50€,

¼ Blauwer Zweigelt 3,60€,

Thee: 2,50€

Alles samen: 38,90€

Dag 014 Koralpenhaus – Soboth

17,9km +250 -1150

Met rust: 4u30’, zonder rust: 4u30’

dag-014-koralpenhaus-soboth

hp-014-koralpenhaus-sobothdscn0260Korte probleemloze dag via wandelweg 560. De Via Alpina maakt hier een vreemde omweg, die mij niet zinvol leek. Zelf de meest logische route uitgezet. Die bleek samen te vallen met het reeds genoemde Koralm Kristall Trail.

Je neemt het pad dat aan de zijgevel van het Koralpenhaus vertrekt en onderlangs de graad met de 2 bollen loopt. Als je als eerste op pad bent, kan je op het plateau onderaan de Krakaberg (WN01404) gemzen zien. Ze zijn wel heel erg schichtig en houden jou op grote afstand. Het landschap wordt hier wel ontsierd door hoogspanningsleidingen.dscn0263

Je zet de afdaling in via het Jauksattel om vervolgens terug wat te klimmen in de flank van Kleinalpl (WN01412). Daarna gaat het weer bergaf richting Kleinschneiderkogel (WN01416).

In de afzak van deze laatste vind je een wegwijzer naar de Steinberger Hutte

bij GPS WN01420. Verderop dwars je twee maal een bosweg, waarna de markeringen je een pad insturen parallel aan een weg om bij GPS WN01425 terug te keren naar diezelfde weg.

Op het hoogste punt vind je op een open plek in het bos naast een wegwijzer een grote niet afgesloten observatiehut. Het pad verloopt hier moeizaam tussen de bosrand en een omheining. Dit geeft uit op een weg, die je naar links volgt.dscn0279

Je bereikt de Dreieckhutte (WN01432), een drankgelegenheid, die enkel in de zomer open is.

In de buurt vind je een kapel. Aan deze kapel vind je een wegwijzer, die Soboth zowel naar links als naar rechts aangeeft. De variante naar rechts (Koralm Kristall Trail) is een half uur langer dan die naar links.

dscn0280Je vervolgt naar links in de flank van de Narrenfelsen (WN01433A). Aan een tweesprong neem je de grotere weg naar links in dalende richting. Wanneer je een andere weg vervoegt, bereik je opnieuw een zone alwaar recent bosbouwactiviteiten plaatsvonden. Bij GPS WN01435 verlaat je de weg naar rechts via een pad.

Je daalt verder af over een heuvelrug, dwarst een weg en vervolgens de Loinighütte (WN01437 – Privaat). Je blijft verder afdalen in zuidelijke richting tot aan Wirtshaus Lindner (WN01441), een drankgelegenheid. Hier volg je het asfalt naar rechts. Je vervoegt een andere weg en daalt verder af. Je dwarst de B69 en gaat Soboth in. Na een bocht naar rechts vind je

Alpengasthof Messner (WN01500) en Gasthof Deutsches Grensland (WN01453 – kamer met ontbijt). Verder vind je hier nog een buurtwinkel (WN01448 Tschuchnigg) en Gasthof Morth (eten en drinken – WN01449).

Alpengasthof Messner (WN01500):dscn0287

Soboth 19, 8554 Soboth

Tel: +43/ 3460 209

www.hotel-messner-soboth.at

www.booking.com (duur, hier loont het om telefonisch of per mail navraag te doen.)

Kamer met ontbijt: 54,00 € (Tweepersoonskamer met balkon,eigen sanitair (vermaaltoilet) en TV) (Tapijt was aan vervanging tot!!!) Nota: telefonisch: 45,00€!!!

Hotel is populair bij motorrijders en die kunnen stevig drinken!!

Ontbijt: 7u00 uur,

Ontbijtbuffet (relatief sober in functie van de prijs): 2 witte broodjes aan tafel, bruin brood (op het buffet) kaas, vlees, confituur, koffie of thee.

Avondeten (ter plaatse):

Gegrilde kotelet met friet en groenten: 9,80€ (mag ook iets ruimer voor een wandelaar)

¼ Blauwer Zweigelt: 4,00€, Samen: 13,80€

Middageten (ter plaatse):

Gemengde sla met ei: 7,20€

¼ Rosé: 4,40€,

Tschuchnigg (WN01448): relatief grote buurtwinkel. Je verwacht dit niet in een dorp als Soboth. Hoe lang nog?

Glashütten Museum Soboth (WN01451): Klein (gratis) museum over de geschiedenis van de glasproductie in de streek, in een opvallend gebouw. Tevens informatiepunt over de Jacobsweg, waarvan je de tekens onderweg reeds zag.

Dag 015 Soboth – Lavamünd

14,7km +700 -700

Met rust: 3u45’, zonder rust: 3u45’

dag-015-soboth-lavamund

hp-015-soboth-lavamundOpnieuw een korte dag. De markeringen op het grondgebied van Lavamünd laten plaatselijk te wensen over. Panoramahotel Almhof ligt boven Lavamünd en als het niet zwaar bewolkt is krijg je er een spectaculaire zonsondergang bij. De afdaling naar Lavamünd centrum is niet ideaal (of langs de weg of zoeken naar een pad 😦 ).

Je verlaat Alpengasthof Messner en Soboth naar links. Je neemt op de tweesprong de dalende weg (links). Lavamünd staat reeds aangegeven. Je volgt de Weitwanderwegen 03 & 06. Je volgt deze tot GPS WN01505, alwaar je de weg verlaat voor een pad dat een haarspeldbocht in de weg afsteekt. Wanneer je terug op de weg komt, vind je tevens wegwijzers. Je dwarst de weg en daalt verder af tot de bedding van de Gaschitzbach. Na de beek maak je een scherpe bocht naar links en begint het pad weer te stijgen. Verderop dwars je een tweede beek (WN01513). Vervolgens klim je naar een open plek met vakantiehuisjes (WN01515 Laßnighube). Het pad is hier vrij vaag tot aan de bosrand (WN01516).

Bij GPS WN01518 bereik je een boerderij met loslopende honden (veel lawaai, weinig dreiging 🙂).

Vervolgens passeer je een paar prikkeldraadomheiningen met een opening. Bij GPS WN01519 neem je de dalende weg. Verderop vind je weer een wegwijzer. Je neemt hier de dalende weg. Je rond een vallei van de afwateringsrivier (Feistritz) van de Stausee Soboth.

Na de technische installatie, verlaat je bij GPS WN01522 de toegangsweg via een pad dat stijgt in de flank. Bij GPS WN01523 bereik je een weg, die je verder omhoog volgt. Aan een nog betee weg vind je opnieuw een wegwijzer. Je volgt de weg naar links en dwarst een beek, die de grens tussen Carinthië en Steiermark vormt. Nadat je de beek dwarste, verlaat je de weg naar rechts en volg je de beek omhoog. Bij WN01526 verlaat je de beek en ga je scherp links. Bij GPS WN0152 verlaat je de weg en volg je een pad dat je via de graad naar de Jankitzkogel (WN01533) leidt.

Net onder de top vind je een wegwijzer (WN01532) aan een weg, die je naar links volgt. Op een kruispunt op het zadel ga je naar rechts en zet je de afdaling in. Vanaf Jankitz (WN01540) volg je een weg omlaag tot GPS WN01542. Wie naar het Panoramahotel Almhof gaat, blijft hier reeds beter op weg!!!. Het traject door de weide is moeilijk te volgen en geeft je al een voorsmaakje van wat je op het grondgebied van Lavamünd verder te wachten staat 😦.

Wie naar Panoramahotel Almhof gaat dient in elk geval bij de wegwijzer bij GPS WN01544 het pad naar Lavamünd te verlaten rechts. Bij GPS WN01545 verlaat je het asfalt naar rechts. Je volgt een grindweg op gelijke hoogte richting B69. Op het asfalt ga je 100m naar links tot aan het Panoramahotel Almhof.

Panoramahotel Almhof (WN01600):dscn0295

Magdalensberg 22, 9473 Lavamünd

Tel: +43/ 4356 20257

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 36,60 € (prijs booking) (Eenpersoonskamer met balkon,eigen sanitair en TV) 39,00€ betaald (macht der gewoonte?). Wijn bij aankomst werd niet aangerekend, vandaar dat ik er geen opmerking over gemaakt heb.

Hotel is populair bij motorrijders en die kunnen stevig drinken!!

Ontbijt: 7u00 uur (komen wat langzaam op gang, o.a. de broodjes dienen nog gebakken te worden)

Ontbijt aan tafel : 2 witte broodjes (bijgevraagd), kaas, vlees, confituur, koffie of thee.

Avondeten (ter plaatse):

Gemengd gegrilde vlees met friet en groenten (bord ligt overvol), daarbij nog sla en koffie of schnaps: 15,90€

¼ Blauwer Zweigelt: 4,20€, Samen: 20,10€

Dag 016 Lavamünd – Bleiburg

25,0km +350 -850

Met rust: 6u15’, zonder rust: 6u00’

dag-016-lavamund-bleiburg

hp-016-lavamund-bleiburgAls je een vroeg ontbijt neemt, verlaat je Panoramahotel Almhof terwijl er nog weinig verkeer is op de B69. Je daalt hem af over een lengte van 3,3km tot je een witrood teken vindt aan het begin van een asfaltwegje. Vermoedelijk dwarst hier het pad naar Lavamünd hier de rijbaan. Maar zoals eerder vermeld zijn er behoorlijke problemen met wegmarkeringen en de ondersteuning van de wandelpaden door het plaatselijk bestuur. Verder afdalen langs de B69 is dan waarschijnlijk ook de snelste oplossing.

Wie het toch wil wagen, slaat hier rechts af en loopt tot aan een boerderij. Voorbij de woning vind je op een stal opnieuw oude tekens, maar je moet wel over de schrikdraad om er te geraken. Je daalt af door een weide langs een omheining tot aan een lagergelegen boerderij, ook aan het einde van een asfaltwegje. Hier vind je opnieuw een wegwijzertje.

Je verlaat het asfalt naar rechts en zoekt een door tractoren vernielde weg, rechts van een weide tussen wat bomen. Je bereikt opnieuw asfalt en gaat naar rechts (WN01605).

Op een tweesprong ga je naar links. Je dwarst een beek (WN01607) en slaat een grindweg in naar links. Via deze weg daal je af tot op de B80, die je naar rechts volgt.

Bij het binnenkomen van Lavamünd vind je een Bila (WN01509). Vervolgens dwars je de Lavant (zoals de Dender in Dendermonde) en waar de hoofdweg een bocht naar rechts maakt, sla je links af en dwars je vervolgens de Drau.

Aan de overzijde vind je aan het begin van een grindweg een wegwijzer, die naast Bleiburg ook voor het eerst de Panoramaweg Südalpen (www.panoramaweg.at ) vermeld. Wie zichzelf echter een hoop miserie wil besparen volgt hier de B81 over een afstand van 600m tot aan de Bacher Strasse en volgt deze dan naar links omhoog, tot in het gehucht Bach.

Wie onwetende de tekens volgt, komt al snel aan een met een lint afgesloten grindweg. Hier moet je naar rechts. De weg gaat al snel over in een pad en dit pad in een jungle van hoofdzakelijk braamstruiken. En braamstruiken hebben… juist: doornen. Aan het einde van deze jungle tussen de bomen vind je opnieuw tekens. Je komt uit op een veldweg, die al snel verdwijnt in de akkers. Hier moet je jezelf een weg banen op de grens van 2 akkers richting de kerk van Bach. Aan de boerderij bij het binnenkomen van Bach vind je opnieuw tekens.

Je dwarst de Bacher Strasse en loopt verder in de richting van de kerk (WN01621A). Op de tweesprong ga je naar rechts en neem je de stijgende weg. In het gehucht Illmitzen sla je rechts af. Je vindt hier een bank en veel brievenbussen. 200m verder sla je rechts af. 500m verder (WN01626) neem je rechtdoor de weg die kort daalt tot aan een beekbedding om dan opnieuw te stijgen. Bij GPS WN01627 gaat de weg over in een pad. Wanneer je op een hoogte van 1000m nogmaals een beek dwarst, gaat het pad bij GPS WN01629 weer over in een weg. Je loopt hier vlak tegen de grens van het vroegere Joegoslavië, en dat merk je aan de borden en de grensstenen. Het verloop van het pad/de weg blijft erg grillig en je dient dus goed op te letten op de richtingsveranderingen.

Je bereikt opnieuw het asfalt en een wegwijzer (WN01633) bij een paar huizen. Je klimt eerst door open gebied, vervolgens weer door bos en wanneer je een T-splitsing ziet, die je vlak daarvoor af te slaan naar links in een wat moeilijk zichtbare bosweg. Deze geeft uit op een grindweg (WN01636) op de graad, die je volgt over een lengte van 1,5km. Bij GPS WN01637 verlaat je de graadweg naar rechts. De weg maak een haarspeldbocht en daalt dan af in zuidwestelijke richting. Bij GPS WN01639 vind je een afsteekje naar rechts, via een deels holle weg. De markering volgen echter de grindweg rechtdoor, waarna deze bij GPS WN01640 een haarspeldbocht maakt om bij GPS WN01641 het einde van het afsteekje te bereiken. Hier verlaat je de grindweg voor een smallere bosweg naar links. 500m verder verlaat je bij GPS WN01642 ook deze weg voor een pad.

Dot pad komt uit op een open plek in het bos met een huis (WN01643). Je verlaat deze open plek niet via de toegangsweg tot de woning, maar volgt een vaag spoor, door de “tuin” van dit huis. Er lopen hier 2 kleine keffers. Even de stokken tonen en ze blazen de aftocht. Je volgt dit vaag spoor tot aan de bosrand, waar je een betere weg vindt. De weg gaat vrij steil naar beneden en is deels hol. Je vindt hier dan ook aanduidingen en sporen van mountainbike. Deze weg komt uit op een doodlopende straatje dat uitgeeft in de Schloßgasse (WN01654).

Naast een wegwijzer, vind je hier ook een zitbank. Je slaat rechts af en 100m verder bereik je het centrum van Bleiburg. Op de 10-Oktober-Platz vind je het Brauhaus Breznik (WN01660 – jaarlijks verlof eind september). Het restaurant Alpe Adria (WN01661) was wel open. Op de B81 vind je naast een Spar (WN01664) en een Bila (WN01665) ook nog het pension Rosslwirt (WN01666 kamer – restaurant enkel ‘s middags).

dscn0322Wie onmiddellijk naar de Campus Futura Jufa Bleiburg (WN01700) wil, slaat voor de 10-Oktober-Platz links af en volgt eerst de Postgasse en vervolgens de Bahnhofstrasse tot aan de Campus Futura Jufa Bleiburg. Naast het hotel/herberg staat er een grote sporthal (Jufa Arena). Je kan er dus echt niet naast kijken.

Campus Futura Jufa Bleiburg (WN01700):

Doktor-Ludwig-Herbst-Strasse 1, 9150 Bleiburg

Tel: +43/ 57 083 430

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 44,38 € (prijs booking) (Driepersoonskamer met eigen sanitair en TV)

Receptie open om 15.00u.

Passief gebouw, waardoor de ramen niet open kunnen.

Sfeer een beetje tussen een jeugdherberg en een Ibis Budget.

Enige gast op zondagavond in een gebouw dat meer dan 300 man aankan. Vooral gericht op scholen, vanwege het ecologisch project. Gratis appels aan de receptie. De receptie is ook een soort bar. Geen avondeten tenzij er grote groepen zijn. Dan kan je waarschijnlijk mee-eten met de hoop, maar uiteraard geen keuze.

Ontbijt: 7u15 uur (Personeel begint om 07.00u)

Ontbijt aan tafel : Grootste broodmand van de reis met een variatie aan broodjes (zelfs met mijn lunchpakket kreeg ik ze nog niet leeg), kaas, vlees, groenten, ei, confituur, yoghurt, fruitsap, koffie of thee (enige gast…).

Avondeten:

Restaurant Alpe Adria (WN01661)

Schnitzel met champignonsaus, friet (normaal rijst, maar die was op): 8,50€

Grote sla: 3,50€

¼ Blauwer Zweigelt: 3,80€, Samen: 15,80€

Dag 017 Bleiburg – Bad Eisenkappel

31,4km +1050 -950

Met rust: 7u45’, zonder rust: 7u15’

dag-017-bleiburg-bad-eisenkappel

hp-017-bleiburg-bad-eisenkappelOpnieuw een dagje met veel kilometers en dus heb ik een lichtere route gezocht dan de Via Alpina. Reken voor de Via Alpina op 800 extra hoogtemeters, wat resulteert in 2 extra uren wandeltijd. De door mij gevolgde route is 700m langer (+10’) in horizontale afstand, maar dat weegt niet op tegen de 2u extra indien je de Via Alpina volgt.

Je verlaat de Campus Futura Jufa Bleiburg en in de Bahnhofstrasse ga je naar links, weg van het centrum. Je komt uit op de B81 en dwarst het spoor. 250m verder vind je een pizzeria (WN01702) als eventueel alternatief voor het restaurant Alpe Adria. Nog eens 350m verder vind je Gasthof Linde (WN01703), waar in 2016 op de parking containerkamers geplaatst waren naast het hoofdgebouw. Mogelijks is dit gasthof langdurig bezet door het personeel van een bouwwerf.

Nadat je de Feistritz (beek) gedwarst bent, gaat de Via Alpina naar links richting Station van Bleiburg. Wij volgen echter de Radweg D1 in westelijke richting. Je dwarst nu het hoofdspoor via ene tunnel en onmiddellijk na de tunnel neem je de eerste zijweg links. De aanduidingen van de richtingverandering op de Radweg D1 zijn hier niet ideaal. Wat verder eindigt het fietspad langs de B81 en dus word je min of meer gedwongen om deze te verlaten via de genoemde zijstraat, samen met de Radweg D1.

De weg maakt een bocht van 90° en vervolgens kom je uit op de L129. Hier ga je naar links via het fietspad en daar waar dit eindigt, zijnde net voorbij de eerste zijweg naar rechts, volg je deze naar rechts. Na ruim 1 km kom je terug uit op een iets bredere weg, die je naar links volgt.

600m verder ga je naar rechts. De Radweg D1 gaat vervolgens onmiddellijk naar links, maar je kan ook gewoon rechtdoor blijven lopen wat iets korter is. Van verkeersdrukte is hier geen sprake. Ruim 1km verder ga je op een vierarmenkruispunt naar links in de richting van Globasnitz (WN01708). 100m verder ga je op een soort tweesprong naar rechts. Je volgt de hoofdweg via het gehucht Wackendorf/Vecna Vas tot in het iets grotere Globasnitz. Op het hoofdkruispunt (WN01708) sla je links af.

Vanaf hier vind je aanduidingen van een mountainbike route G3. 350m verder kom je uit op een soort hoofdweg (L130), die je in dezelfde richting blijft volgen. Voorbij het laatste huis, aan de bosrand gaat het asfalt over in grind. Je blijft steeds de hoofdweg volgen. Je neemt twee haarspeldbochten en vervolgt terug in zuidelijke richting. Bij GPS WN01709 vervolg je rechtdoor en volg je opnieuw de aanduidingen van de MTB-route G3. 700m verder volg je bij GPS WN01710 de hoofdarm van de Globasnitzbach naar links. Vreemd genoeg vind je hier terug asfalt, weliswaar in niet al te beste staat. Mogelijks heeft dit te maken met de toenemende stijgingsgraad van de weg. Hogerop heeft men werken moeten uitvoeren om afkalving van de weg door de rivier tegen te gaan. Op een hoogte van 1150m verlaat je de rivierbedding via een haarspeldbocht naar rechts. Er volgen nog meer bochten. De weg blijft verder stijgen tot op het Luschasattel (WN01711). Je bent hier terug op de Via Alpina.

dscn0330Je vervolgt hier naar rechts op gelijke hoogte. Bij GPS WN01713 vind je een rustbank aan een gebouw, maar de volgende aan een kapel (WN01715) is mooier gelegen. Nog eens 400m verder bereik je Gasthof Riepl (WN01716). Deze zaak is open en vormt een etappepunt op de Via Alpina. Je kan hier eten, drinken en slapen. Een infobord inzake de Via Alpina vind je aan de grindweg. Indien de Eisenkappler Hütte (www.eisenkapplerhuette.at/ ) geopend is, kan je eventueel een traject Riepl – Eisenkappler Hütte overwegen.

dscn0331De weg maakt een haarspeldbocht. Kort na deze bocht ga je aan een vakantiewoning naar rechts. Je passeert de private picknick en loopt dan rechtdoor, licht dalend in de richting van een holle weg. Je volgt de contouren van de helling en daalt langzaam af. Je bereikt terug een open plek en bereikt vervolgens een grindweg. Hier vind je een soort museum met een gedenkteken voor de partizanen. Je vindt hier tevens een picknick (WN01723).

Je volgt de weg naar rechts. 700m verder passeer je een vervallen boerderij en maakt de weg 2 opeenvolgende haarspeldbochten omhoog. Na een weidepoort ga je opnieuw het bos in. Je volgt de contouren van het landschap. Bij GPS WN01730 daal je af. Je bereikt een weg, dwarst deze en daalt verder af via een aardeweg. Hier vind je een paal met een verdraaide wegwijzer. Je klimt hier terug omhoog via een slechte weg. Hogerop wordt deze opnieuw beter.

Bij GPS WN01738 neem je de dalende weg. Bij WN01741 neem je opnieuw de dalende weg. Deze zone is voorzien van heel veel wegwijzers, maar slechts weinig geverfde tekens. De nodige aandacht is hier noodzakelijk. Bij GPS WN01749 krijg je weer temaken met loslopende honden. Bij GPS WN01750 bereik je terug het asfalt en ga je naar links. In de haarspeldbocht verlaat je onmiddellijk terug de weg en volg je een paadje dat met verftekens gemarkeerd is door het bos. Je komt aan een weideomheining met drie draden, gelukkig zonder stroom. Je dwarst deze en gaat diagonaal rechts door de weide richting een schuur. Hier vind je opnieuw een weg. Bij GPS WN01754 kom je terug op de weg die je verliet bij GPS WN01751. De routekeuze is hier vrij bizar. Op de weg blijven is waarschijnlijk simpeler (maar dat weet je maar zeker als je het achteraf op kaart ziet ).

Bij GPS WN01755 verlaat je opnieuw de weg in een haarspeldbocht, voor een pad rechtdoor. Bij GPS WN01757 kom je uit op een dalend pad evenwijdig met een beek. Je daalt in zigzag tot je uitkomt op een asfaltweg. Hier ga je naar rechts. Je volgt de licht dalende weg evenwijdig aan de Lobnigbach. Bij GPS WN01760 verlaat je de weg voor een pad dat dichter bij de Lobnigbach blijft. Je daalt verder af tot je terug op het asfalt naast de rivier uitkomt. Je bereikt het kruispunt me de B82 in het centrum van Bad Eisenkappel. Pension Besser vind je rechts op de hoofdbaan.

Pension Besser (WN01700):

Hauptstrasse 163, 9135 Bad Eisenkappel

Tel: +43/ 4238 85680

www.booking.com

Kamer met ontbijt: 35,50 € (betaling via booking) + 1,70€ cash Verblijfstaks. (Eenpersoonskamer met balkon,eigen sanitair en TV) (Wat krakend bed, straatlawaai vanwege de B82 en avondlijke laad- en losgeluiden afkomstig van een bedrijfje aan de overzijde van de straat. Een kamer aan de achterzijde is vermoedelijk rustiger).

Ontbijt: 07.00u

Ontbijtbuffet: variatie aan broodjes (genoeg voor een lunchpakket 🙂), kaas, vlees, groenten, confituur, yoghurt en vers fruit!!!, fruitsap, koffie of thee.

Avondeten:

Restaurant Marktstube Alex (WN01766)

Pizza Capricciosa: 6,90€

Grote sla met tonijn: 5,00€

¼ Blauwer Zweigelt: 3,80€, Samen: 15,70€

(Ook klassieke Oostenrijkse keuken verkrijgbaar)

Dag 018 Eisenkappel-Terklbauer

17,6km +1050 -750

Met rust: 6u30’, zonder rust: 5u45’

dag-018-bad-eisenkappel-terklbauer

hp-018-bad-eisenkappel-terklbauerJe kan je het deze dag zo moeilijk maken als je het zelf wil.

De eenvoudigste weg is gewoon langs de weg; goed voor 15,6km en slechts 700m omhoog en 400m omlaag. De moeilijkste is via de graad en de Eisenkappler Hütte ; goed voor 19,0km en 1800m omhoog en 1500m omlaag. Deze is goed aangegeven als Via Alpina. De Eisenkappler Hütte (www.eisenkapplerhuette.at/ ) zou volgens de eigen website geopend zijn van 1/05 tot 1/11 Tel: +43 / 4238 / 8170 of +43 / 664/2824203, geen é-mail.

De eenvoudigste behoeft weinig uitleg. Ikzelf zocht een compromis.

Vanaf het Pension Besser ga je naar rechts en vervolgens sla je rechts af. Je neemt de tweede of derde straat naar rechts en loopt dan evenwichtig aan de stroom in de richting van de warenhuizen. Aan de Bila met ernaast een Spar, ga je naar links. Aan de rotonde ga je rechtdoor. 75m verder vind je een wegwijzer die het pad naar de Eisenkappler Hütte (3u30’) en de Hochobir (5u) aanduiden. Wij vervolgen echter onze weg langs de rijbaan. Wie niet graag langs de weg loopt, kan 600m verder een weg nemen op de rechter oever van de rivier. Anderhalve kilometer verder keer je terug naar de weg. 800m verder verlaat je de weg door de vallei definitief. Je kan uiteraard ook deze weg blijven volgen tot op het Schaida-Sattel (WN01827).

Via deze weg kan je omhoog rijden tot aan de Eisenkappler Hütte. Dit zou een tolweg moeten zijn, maar wie die tol int is mij niet helemaal duidelijk geworden. 100m voorbij een tweede bergbeek vind je de wegwijzer van het wandelpad naar de Eisenkappler Hütte (618) . Je volgt dit vage en weinig gebruikte pad omhoog. Het pad is in het begin wat moeilijk te volgen tot aan de weg. Vanaf hier is er qua oriëntatie geen probleem meer. De weg stijgt stevig. Er ligt hier en daar al eens een hindernis op de weg.

Op een eerste zadel wordt het pad zelfs kort overwoekerd. Wat verder vind je de wegwijzer aan een grindweg. Je vindt hier een tolhuisje en een zitbank. Je volgt de weg in noordwestelijke richting. Je stijgt langzaam tot op het Petschniksattel (WN01812).

Je klimt nog verder tot op de Obiralm (WN01815).dscn0341

Je neemt hier de weg naast de gebouwen van een soort vakantieboerderij en neem je de weg op gelijke hoogte in westelijke richting. Je komt uit op een weg. Wanneer bij deze weg een andere weg komt uit het dal, verlaat je deze weg na 150m. Je daalt af in de flank tot op het Schaida-Sattel (WN01827). Via de weg daal je verder af tot aan het Gasthof Terklbauer (WN01900).

In Terkl vind je naast het Gasthof ook nog een Spar (WN01832) annex café (WN01833), annex restaurant/snackbar.

Gasthof Terklbauer (WN01900):

Zell-Freibach 1, 9170 Zell

Tel: +43 4227 7101

www.terklbauer.at/ gasthaus@terklbauer.at

Kamer met ontbijt: 30,00 € (Tweepersoonskamer,eigen sanitair en TV) (geen zeep, wel een bonte verzameling handdoeken)

Ontbijt: 07.00u

Ontbijtbuffet (een van de magerste van de hele reis): één broodjes en wat bruin brood, nog bruin brood bijgevraagd, maar het bleef mager voor een bergwandelaar), kaas, vlees, confituur, fruitsap, koffie of thee.

Avondeten (ter plaatse):

Kotelet met kroketten en groenten: 9,80€ (ook wat klein portie voor een wandelaar, vandaar de taart)

Kleine sla: 3,00€

Taart: 2,50€

¼ Blauwer Zweigelt: 5,00€

1dl Poseco: 2,50€ Samen: 22,80€

Dag 019 Terklbauer -Deutscher Peter

23,2km +1600 -1600

Met rust: 8u45’, zonder rust: 7u15’

dag-019-terklbauer-deutscher-peter

hp-019-terklbauer-deutscher-peterEen steenlawine, vijf dagen voor mijn passage, net onder de Klagenfurter Hutte (WN02100) en meerbepaald onder het Matschacher Sattel (WN01967) en de Bielschitza (WN02101) heeft ervoor gezorgd dat ik niet kon doorsteken tussen het Koschutahaus (WN01918) en de Klagenfurter Hutte (WN02100). Dit traject (Via Alpina) is sowieso lang en technisch.

Afdalen naar de Loibelpass/Grenzkontrollstelle Ferlach (WN01962) blijft ook altijd mogelijk. Vandaar kan je liften naar Deutscher Peter (WN02000).

De Koča na Ljubelju (hut op 1369 m, nabij de Loibelpass) blijkt geen mogelijkheid te zijn om deze etappe op te splitsen, gezien ze geen overnachtingen aanbiedt, enkel resto (http://www.planinske-koce.si/koča_na_ljubelju?lang=en).

Gezien Deutscher Peter het best gelegen alternatief is en de Panoramaweg Südalpen (www.panoramaweg.at ) ook dit traject volgt, ben ik in die richting afgedaald. Alleen gaat die Panoramaweg Südalpen de volgende dag terug omhoog via het gesperde Matschacher Sattel en dus diende ik een alternatieve route te zoeken richting Klagenfurter Hutte en ook dat is redelijk goed gelukt.dscn0353

Maar de informatie inzake de steenlawine is mij pas in het Koschutahaus ter ore gekomen en dus ben ik eerst richting Koschutahaus geklommen. Je dient je dus terdege te informeren, bij voorkeur bij de Klagenfurter Hutte, of deze toestand van blijvende aard is, dan wel of er een veilige oplossing gevonden wordt voor wandelaars.

Je verlaat het Gasthof Terklbauer naar links en keert terug op je stappen van gisteren. In de eerste zijstraat op het laagste punt, sla je rechts af. Je dwarst de rivier en na 100m sla je opnieuw rechts af richting “Sportplatz”. Dit blijken in praktijk 2 voetbalterreinen met kantine te zijn. Tot daar volg je het asfalt. In de haakse bocht net voorbij deze terreinen, ga je rechtdoor en neem je de grindweg. Een wegwijzer plaatsen vond men hier niet nodig.

Je loopt evenwijdig met de Freibach tot je deze bij GPS WN01908 verlaat. De weg dwarst de Freibach en maakt een bijna haakse bocht. Je klimt verder omhoog en 350m verder maakt de hoofdweg opnieuw een haarspeldbocht en vervolgt in zuidwestelijke richting. De weg maakt nog een S-bocht en bij een volgende haarspeldbocht (WN01913) verlaat je de weg voor een pad. Het pad gaat door een gebied dat vrij recent werd gerooid, waardoor de plantengroei weelderig is en lang vochtig blijft. Je klimt nog 80m naar het Mejniksattel. Van het zadel daal je af richting Koschutahaus (WN01918 – 2u15’). Deze hut is bereikbaar per auto via een betalende weg, en is daardoor een geliefde uitvalsbasis voor de via ferrata/Klettersteig in de flank van de Lärchenturm (D).

In de hut zelf komt men maar wat langzaam op gang. Ik had deze hut gereserveerd. Toen ik echter mijn plan voor de volgende dag uiteenzette, werd ik in kennis gesteld van de steenslaglawine onder de Bielschitza op weg naar de Klagenfurter Hutte. En dus diende ik mijn plannen grondig bij te spijkeren. Het nadeel van een GPS is dat het scherm relatief klein is. Het koste mij dus wat tijd om het Gasthof Deutscher Peter en de nodige tussenpunten te vinden, waarna ik terug op gang trok. Gasthof Deutscher Peter is een etappe op de Panoramaweg Südalpen, maar gezien de infoborden hier maar informatie geven over één looprichting (in tegenstelling tot de borden van de Via Alpina) en ik tegen die richting inliep, was mij dat aanvankelijk niet bekend.

dscn0359Daar waar je tot aan het Koschutahaus op lage schoenen kon lopen, is het traject tussen het Koschutahaus en Pischenzasattel (WN01922) dermate technisch dat schoenen met een hige schacht aan te raden zijn. Vanaf het Koschutahaus volg je dus de aanduidingen van de Panoramaweg Südalpen en aanvankelijk ook die naar de Loiblpass (WN01962) (647/649). Je gaat naar de wegwijzer aan de bosrand en neemt hier het sterk stijgende pad in zuidwestelijke en later noordwestelijke richting. Je bereikt de graad bij een volgende wegwijzer (WN01919) en volgt hier de graad in zuidelijke richting. Je passeert nog een wegwijzer en uiteindelijk een halfopen schuilhutje voor jagers. Vanaf hier kom je in de puinhelling terecht onder de grensgraad en voor het eerst sinds het Raxgebergte word je nog eens geconfronteerd met meer technisch terrein. Je krijgt een goede 2km puinhelling te verwerken en voor wie daar niet mee vertrouwd is, is het eventjes schrikken.

Maar eenmaal op het Pischenzasattel (WN01922) is voor wie afdaalt naar het Gasthof Deutscher Peter het grootste leed geleden. Onder het Pischenzasattel neem je het pad dat zigzag in de helling afdaalt tot aan een grindweg. In het vlakke gedeelte zijn de aanduidingen maar matig. Eenmaal je de weg gedwarst hebt, leiden de vage tekens jou in de richting van een hutje, alwaar je een onaangename weg door het bos omlaag volgt om weer op de grindweg uit te komen. Gewoon de grindweg zelf volgen is eenvoudiger en voorlal aangenamer. 250m na de samenkomst der paden tref je een wegwijzer (WN01926) aan een weg die bijna in een haarspeldbocht terugkeert in zuidelijke richting.

Hier gaat de Via Alpina verder in de richting van de Loiblpass (WN02005). De Panoramaweg Südalpen gaat echter rechtdoor richting Skarbina (WN01927A). Wat verder vind je een picknick (WN01927). Dit is een goede plek om eventueel terug je lage schoenen aan te trekken. Vanaf hier zijn er namelijk geen technische moeilijkheden meer.

Je daalt langzaam af en slalomt tussen de gebouwen van een boerderij. Je daalt verder af langs de weg. In Travnik (WN01929) verlaat je de weg in een haakse bocht door een aanvankelijk moeilijk zichtbaar pad te volgen links van een woning. Verderop aan de bosrand wordt het pad duidelijker (WN01930). In Male bereik je terug een geasfalteerde weg. Het laatste deel van het pad is sterk overgroeid door grassen. Beneden aan de wegwijzer vind je een rustbank. Je gaat via het asfalt naar links. Na ruim een kilometer verlaat je het asfalt naar rechts.

De wegwijzer (WN01935) staat eigenlijk 100m te vroeg. Je wordt een paadje evenwijdig aan de weg ingestuurd dat erg drassig kan zijn omwille van de daar aanwezige bron (WN01936). Het pad 100m verder oppikken kan ook. Ook het verder verloop van het pad is soms irritant omwille van de aanwezige weideomheiningen soms zonder poortje of opening. Of ze onder stroom staan weet je nooit zeker. Hogerop vind je een picknick (WN01937). Bij GPS WN01939 verlaat je terug de weg voor een pad. Bij GPS WN01941 passeer je bijna over de privé van een woning. De bewoners zijn even verwonderd over jouw aanwezigheid als jij over die van hen. Je verlaat de tuin van de woning via de toegangsweg en 50m verder verlaat je deze verharde weg voor een pad naar rechts. 200m verder kom je terug uit op een weg, die je naar links volgt. Na een haarspeldbocht verlaat je hem weer, en klim je richting alweer een wegwijzer en een weg, die je naar links volgt. Feitelijk zou je deze weg kunnen blijven volgen tot op het Eselsattel, maar de bewegwijzering stuurt je bij GPS WN01947 alweer een pad op dat eerst een haarspeldbocht afsteekt in de weg, maar vervolgens net boven de weg blijft hangen tot op het zadel. Op het zadel vind je een kleine kapel en een rustbank.dscn0369

Van de kapel daal je weer af naar de weg. Je dwarst deze en neemt het pad 639 terug omlaag. Het pad maakt eerst een paar zigzagbochten en daalt dan af in rechte lijn tot aan een weg, die je volgt naar rechts. Op een kruispunt met wegwijzer neem je het dalende pad naar links. Dit geeft uit op de B91, afkomstig van de Loiblpass (WN01962). Je volgt de weg licht bergaf tot aan het Gasthof Deutscher Peter (WN02000).

Deutscher Peter (WN02000):

Loiblpass 4, 9163 Unterbergen

Tel: +43/ 4227 6220

www.deutscher-peter.atdscn0374

Kamer met ontbijt: 40,00 € (Tweepersoonskamer met balkon, eigen sanitair en TV)

(Elektrische handdoekradiator in de badkamer leent zich tot het drogen van een handwasje!!)

De mooiste kamer van de hele reis, stijlvol en luxueus, met respect voor het historisch karakter van het gebouw. Een mengeling van modern en Biedermeier. Een ontdekking!!!

dscn0377(wie graag in het donker slaapt, dient de raamluiken te sluiten. Dat van de badkamer dien je te sluiten via het terras!)

Het Gasthof is in de handen van de familie Tschauko sinds de jaren 1500. Historisch gezien was dit ook een pelgrimshuis. Ze zijn ook gespecialiseerd in het stoken van schnaps op basis van zowat alles. Ik heb er maar eentje geprobeerd, die op basis van dennenhars!

Ontbijt: 07.00udscn0378

Ontbijt aan tafel: (een schoonheidsfout; alweer niet voorzien op wandelaars en pelgrims, eerder op motorrijders): twee broodje (nog 2 bijgevraagd), kaas, vlees, confituur, koffie of thee.

Avondeten (ter plaatse):

Deutscher Peter Schnitzel: 12,30€ (Kotelet met champignonsaus, aardappel & kleine sla)

Taart: 3,20€ (Sachertorte)

¼ Blauwer Zweigelt: 3,60€

2cl Schnaps (Dennensap): 2,30€ Samen: 21,40€

Dag 020 DeutschePeter-Klagenfurt H

20,2km +1550 -600

Met rust: 5u00’, zonder rust: 4u30’

dag-020-deutscher-peter-klagenfurter-hutte

hp-020-deutscher-peter-klagenfurter-hutteHet heeft mij opnieuw verbaasd hoe moeilijk het is om correcte informatie te krijgen over de toestand van een pad bij plaatselijke bevolking. Ze weten meestal wel de klok, maar net de klepel hangen en dat is wel cruciaal voor het maken van een juiste beslissing inzake routekeuze. De meest zekere oplossing hiervoor is de Klagenfurter Hütte te contacteren. Mogelijks valt er in de toekomst wel info terug te vinden indien er geen onmiddellijke oplossing komt voor het probleem met de steenlawine. Mogelijks wordt de regio te onstabiel bevonden om hier nog veilig een pad in te richten. Mogelijks kan men tocht een nieuw pad bouwen door een veilige sector. Dergelijke zaken vragen tijd. Mogelijks is er tegen het begin van het seizoen 2017 al meer duidelijkheid. Verwijzen terzake naar de website van de Klagenfurter Hütte (www.klagenfurterhuette.at ), de meest zekere bron van informatie over de toestand van een pad dat directe toegang tot hun hut verleent.

Maar 5 dagen na de feiten was de communicatie nog beperkt tot een paar geplastificeerde waarschuwingsberichten, die vooral veel te hoog in de bergen aangebracht waren. Bovendien was er nog niemand op het idee gekomen om een alternatieve route uit te zetten en dus heb ik die maar zelf moeten zoeken, met behulp van mijn gps en een stuk op het gevoel, gezien de digitale kaart in mijn gps niet alle boswegen weergeeft. De OSM-kaart verslaat op dat vlak duidelijk de Garmin-kaart van Oostenrijk, maar de OSM-kaart geeft dan weer geen hoogtelijnen weer…. En dus werd het een stukje improviseren… En dat is behoorlijk goed gelukt.

Je verlaat het Gasthof Deutscher Peter naar rechts via de Loiblpass(strasse) en keert een beetje terug op je stappen. Na 200m bereik je een brug, waarlangs je de Loiblbach dwarst. Over de brug vind je een brede grindweg, die schuin rechts in de flank omhoog gaat. Blijkbaar moet er hier ook een pad rechtdoor omhoog gaan in de helling, maar bijster goed is dat niet aangegeven. 500m verder via de weg maak je een haarspeldbocht naar links en keer je terug tot boven de brug. Hier zou ook een pad terug moeten te vinden zijn, maar erg klaar was dat niet. En dus volg je maar de weg verder omhoog in een paar zigzagbewegingen tot je bij GPS WN02005 eindelijk duidelijke sporen vindt van een sterk stijgend pad. Je verlaat de weg en neemt dit sterk stijgend pad omhoog. Je klimt tot op het zadel (WN02006), alwaar je een wegwijzer vindt. Je daalt terug af van het zadel om uit te komen op een geasfalteerde weg, die je naar links volgt.

Op het volgende kruispunt te midden van een gehucht vol vakantiehuizen vind je het Gasthof Sereinig (WN02010 – open). In de bar had men achteraf gezien ook niet de juiste informatie inzake de toestand van de weg naar de Klagenfurter Hutte (WN02100).

Je volgt de wegwijzers richting Klagenfurter Hutte. 300m verder dwars je de rivier en volg je de stijgende asfaltweg verder omhoog. Pas bij WN02014 gaat hij over in grind.

In 2016 vond je pas bij GPS WN02015 de eerste echte waarschuwingen inzake de feitelijke afsluiting van de normale weg naar de Klagenfurter Hutte.

Je neemt hier de brede grindweg naar rechts. Bij GPS WN02017 vind je een sterk dalende zijweg over de graad. Je komt uit op een T-splitsing (WN02018) en slaat hier links af. Je volgt een weg die de contouren van het landschap volgt. Bij GPS WN02019 kom je op een open plek en vind je een dalende weg, die je inslaat. Je bereikt opnieuw een T-splitsing en gaat hier naar links. Deze weg rondt een kom van een rivier. Je kan de weg reeds zien aan de overzijde. Je bereikt een zadel en een dalende weg graadweg. Je vervolgt de weg in de contouren van de berg. Je daalt langzaam af in de flank. Bij GPS WN02028 ben je vlak bij de parking aan de voet van de normale weg naar de Klagenfurter Hutte. Vanafhier volg je de massa omhoog naar de hut. Er is een pad en een weg naar de hut. Het pad snijdt de bochten van de weg af. Uiteindelijk bereik je de Klagenfurter Hutte.

Klagenfurter Hutte (WN02100):dscn0399

Tel: +43/ 664 866 06 08

9181 Feistritz im Rosental

www.klagenfurterhuette.at

Kamer met ontbijt: tarieven zie website

Mogelijke problemen met vlooien!!!!!

Ontbijt: 07.30u

De uitbaters komen zeer langzaam op gang… Via Ferrata mensen klimmen bij voorkeur op droge rotsen. De afstand van de hut tot de instijg is eerder kort, waardoor de vraag naar vroege ontbijten duidelijk niet groot is.

Ontbijt af te halen aan de zelfbedieningstoonbank: spek met eieren, met zeer weinig brood. Brood bijgevraagd, maar ik werd bijna als een soort misdadiger gezien omwille van het feit dat ik brood durfde bijvragen. Een snede bruin brood gekregen. Verder: confituur, koffie of thee. Opnieuw zeer verassende voor een hut waar de voorraden per vrachtwagen worden aangevoerd. Misschien dronk ik te weinig in verhouding tot de andere gasten, die letterlijk een tafel vol flessen leeg zopen. Maar ik had de volgende dag nog een zware etappe voor de boeg.

Middageten (ter plaatse):

Zelfde als avondeten 😦.

Avondeten (ter plaatse):

Zeer beperkte kaart, weinig aantrekkelijk voor een hut waar een koelvrachtwagen de bevoorrading doet.

Dag 021 Klagenfurter H – Rosenbach

25,2km +1300 -2300

Met rust: 9u00’, zonder rust: 8u30’

dag-021-klagenfurter-hutte-rosenbach

hp-021-klagenfurter-hutte-rosenbachdscn0394Voor het grootste deel van deze dag zijn schoenen met een hoge schacht aan te raden.

Je verlaat de hut in de richting van de Bielschitzascharte (WN02102) op de grens van Oostenrijk & Slovenië. Het pad is overduidelijk zichtbaar in de flank en niet overdreven moeilijk. Eenmaal boven kom je in een verrassend groene kom aan de achterzijde van de Bielschitza. Je volgt hier een pad naar rechts dat verdwijnt uit de kom via een smalle schacht.

dscn0402Hier kan je onmiddellijk al een paar hoge schoenen gebruiken. Het pad is gemarkeerd met oude groene ringen. Het pad zelf is wel duidelijk. Vanaf de eerste wegwijzer op Sloveens grondgebied (WN02105 – onder de Edelweissspitze), zijn de geverfde tekens wel opgefrist. Vanaf de wegwijzer klim je door een door een puinhelling omhoog. In het laatste deel van de klim is het pad plaatselijk onaangenaam. Vanaf GPS WN02105A wordt dat weer beter.

Op de graad vind je 2 wegwijzer. dscn0405Je kan via de Presernova koča na Stolu (06 – 09) hut lopen, maar die was eind september al gesloten. De Slovenen klimmen naar de top van de Hochstuhl wat slechts een 80-tal meter extra is vanaf de wegwijzer. Je kan ook rechtstreeks afdalen van de graad in bijna westelijke richting, zonder langs de hut te passeren.

Je daalt verder af van het Hochstuhlzadel in de richting van de grensgraad. Bij GPS WN02111 heb je voor het eerst terug uitzicht op de Klagenfurter Hutte, maar de aanwezigheid van een eventueel alternatief verbindingspad 664 met de Klagenfurter Hutte werd niet opgemerkt. Dit (eventueel) pad is enkel aangeduid op de OSM-kaart, niet op Garmin-kaart van Oostenrijk. Vanaf dit punt kan je eventueel terug overschakelen op lichter schoeisel.

Je volgt vanaf hier een vrij eenvoudig pad langs de Sloveense kant van de grensgraad. Geluid stijgt op uit de drukke Sava Dolinka-vallei met zijn autosnelweg en spoor. 5km verder bereik je een eerste private hut (WN02113). 2,5km verder vind je de eveneens private Belska Planina (WN02114). Zelfs de waterbronnen worden hier angstvallig goed afgesloten. Wees hier als wandelaar op voorzien bij warm weer.

Vanaf de Belska Planina volg je niet de weg, maar een pad dat aanvankelijk rechts evenwijdig loopt met de weg, maar er zich langzaam van verwijdert. Het pad blijft grotendeels op gelijke hoogte en volgt de contouren van het landschap. Anderhalve km voorbij de Belska Planina maakt het pad in koeienterritorium een opvallende bocht (WN02115) naar rechts om hoogtemeters te sparen. Je keert terug naar de grensgraad, die langs de Oostenrijkse kant een verticale muur blijkt te zijn.

Je verlaat de grensgraad en rondt de Kotschna via een zadel (WN02116). Je volgt de contouren van het landschap en keer terug naar de grensgraad en het Maria-Elend-Sattel (WN02118). Vanaf hier verlaat je weer de grensgraad. Bij GPS WN02119 verlaat je een “weg” naar rechts. Het pad klimt weer licht en dringt het bos binnen. Zowel bij GPS WN02120 als bij WN02121 vind je wegwijzers naar de Koča na Golici hut (WN02122 – 05-10). Deze hut is de enige Sloveense die nog open was. Een fles mineraalwater van 1,5L kost er 2,5€.

dscn0415Net voorbij de hut werd er een nieuw pad aangelegd tussen de hut en de wegwijzer bij GPS WN02123. Hogerop loop je weer op het oude pad. Je bereikt de grensgraad. Bij GPS WN02124 vind je geen pad meer langs de Oostenrijkse kant. Je dient verder over de graad te lopen tot de feitelijke “top” van de Kahlkogel (WN02125). Je dient nog 300m voorbij deze top langs de graad te blijven lopen tot aan een metalen beugel naast een stenen zuil (WN02127).

Op de beugel vind je een eerste witrode sticker. 30m achter de beugel vind je een eerste rots met geverfd witrood teken. Dit is het begin van een technisch moeilijke afdaling door steil en dicht begroeid terrein. Ook voor dit deel is schoeisel met een hoge schacht, naast het verlengen van je stokken met 20 extra cm raadzaam. Het pad wordt waarschijnlijk niet zo vaak gebruikt, maar is wel uitstekend gemarkeerd. Bij GPS WN02129 ben je terug op het gemeenschappelijke pad. Ook langs deze kant is een splitsing niet zichtbaar. Bij GPS WN02130 eindigt het moeilijk deel van deze afdaling richting Rosenbach. Je vindt hier ook de splitsing met de Via Alpina. Je kan hier zowel naar links als naar rechts, maar rechts blijkt iets korter te zijn. Je volgt gewoon de weg. Een eerste keer kom je in de problemen door bosbouw in de buurt van GPS WN02134. Zoals gebruikelijk verdwijnen er samen met de bomen heel wat tekens en soms ook het pad en dan is het gissen tot je terug een teken vindt. In de buurt van Kaltwasser (WN02136) is het… juist ja… drassig 😦.

Bij GPS WN02138 bereik je opnieuw een zone met sporen van bosbouw, waarbij de weg duchtig stuk werd gereden door de banden van de bosbouwmachines. Ook bij de wegwijzer bij GPS WN02140 moet je je weg zoek door meer open gebied ten gevolge van bosbouw. En in de buurt van GPS WN02144 alweer hetzelfde liedje. Hier ga je op een kruispunt van boswegen rechtdoor een pad in, maar dat is wat moeilijk zichtbaar. Aan de wegwijzer bij GPS WN02149 kan je maar beter links afslaan via de weg en dan rechts afslaan in plaats van de markeringen te volgen en tweemaal over een weideomheining te moeten klimmen.

Wat verder bereik je het asfalt en steek je links de Rosenbach (rivier) over. Je volg de weg links omhoog tot aan de achtergevel van het Gasthaus Matschnig (WN02200). Hier ga je naar links richting station. Ik was hier nog een uurtje te vroeg voor mijn trein, maar aangezien het restaurant van Gasthaus Matschnig pas openging om 18.00u, hebben ze aan mij niets verdiend en viel ik terug op de resten van mijn noodvoorraad.

Wenen:

Ik heb mijn ticket van Rosenbach naar Wien Mitte via de website van OBB gekocht en betaalde ik slechts 19,00€ voor bijna 5u sporen. En neen, de trein stond geen 4u stil. Alleen het treinnummer in Villach was een lichte variant van wat er op het ticket stond. Maar de uren waren wel correct. Navraag bij de conducteur leverde een bevestiging van mijn vermoeden op. De trein kwam met enige vertraging aan in Wenen, maar gezien er zelfs zond middernacht nog om de 10’ een lokale trein rijdt in Wenen, leverde dat weinig problemen op.

Gezien ik geen studie gemaakt had van het Weense metronet, legde ik de afstand van Wien Mitte naar Pension Liechtenstein (WN00004) te voet af.

Pension Liechtenstein WN00004:

Hörlgasse 9, 09 Alsergrund

1090 Wien

Tel: +43/ 1 3196675

www.booking.com

Kamer zonder ontbijt: 2 nachten (vrijdag- en zaterdagnacht) 112€ incl. 3,20% toeristenbelasting. Op voorhand betaald, zonder mogelijkheid tot annulatie.

Ontbijt: 7.00€

Eenpersoonskamer in het bijgebouw met eigen sanitair, raam aan de straatzijde en TV.

Aziatisch beheer.

Achteraf problemen gehad met vlooienbeten, waarbij ik niet met zekerheid kon vaststellen of deze afkomstig waren van dit pension, dan wel de Klagenfurter Hütte.

Wenen Dag 1:

Op de eerste dag van de trektocht het park bij het Schoenbrunn Palace (WN00103) bezocht.

Bij mijn terugkeer deed ik opnieuw Wenen te voet.

dscn0491Daarbij bezocht ik het Museumquartier met het Leopold Museum en het MuMoK (Museum Moderne Kunst). Een gemeenschappelijk toegangsticket voor beide musea kost 20,50€. Het Leopold Museum heeft een belangrijke collecties van Gustav Klimt & Egon Schiele. Daarnaast zijn er ook nog tijdelijke tentoonstellingen, meestal in de kelderverdieping.

De collectie van het MuMoK viel mij wat tegen.

In de buurt van het Museumquartier vind je ondergronds in het metrostation een paar snackbars, waarvan 1 met Sushi. Bovengronds vind je een Spar, die hoofdzakelijk gericht is op snacks.

dscn0511In de namiddag bezocht ik het Hundertwasser House (WN00015) en het Museum Hundertwasser (WN00014). Beiden hebben een café dat in het gebouw gevestigd is. Beiden zijn gelegen in smalle straten, waardoor het maken van goede foto’s moeilijk is.

Da Luigi WN00016:

Liechtensteinstrasse 8, 1090 Wien

1 Pizza Capricciosa: 8,90€ (normaal)

1 Insalata rucola: 5,50€ (klein en daardoor te duur)

2 x 1/8 Montepulciano: 3,50€ X 2: (te duur, betere en goedkopere Blauwer Zweigelt gedronken)

Wenen Dag 2:

dscn0535Bezoek park Belvedere. De ingang van het Unteres Belvedere (WN00018) vanuit het centrum bevindt zich in de Rennweg. Het park zelf is al ruim een bezoek de moeite waard. De Musea in zowel het Oberes als het Unteres Belvedere gaan zeer laat open (11.00u) Een combiticket kost 24,00€. Ook hier maakt men reclame met Klint. Of zinvol is om zowel het Leopold als het Belvedere te bezoeken blijf voor mij een vraagteken.

Biergart’l Im Stadtpark (WN00019):dscn0520

Johannesgasse 33, 1010 Wien

Wiener Schnitzl met friet: 11,90€ (normaal)

1/8L Portugiese: 3,30€

Terugreis:

Omdat ik ’s ochtends mijn rugzak had afgegeven in het CAT station en wat optimistisch ook mijn regenjas had meegegeven, werd ik kort na de middag geconfronteerd met… jawel regen. Daarom ben ik wat vervroegd teruggekeerd naar de luchthaven.

De terugvlucht zelf verliep probleemloos en werd uitgevoerd door Brussels Airlines. In tegenstelling tot de heen reis met een vliegtuig van Austrian, waar een snack en de drank gratis waren, diende je daar bij Brussels voor bij te betalen. Het flesje bevatte bovendien geen 25 maar 18cl, wordt verkocht aan 5,50€ en de kwaliteit liet bovendien nog te wensen over. (Zeker niet beter dan de gratis wijn van Austrian 😦).

Als klap op de vuurpeil diende ik bij mijn aankomst vast te stellen dat mijn bagage niet mee was met het vliegtuig. Op dezelfde vlucht waren er drie andere personen die hun bagage kwijt waren. Indien ik de enige zou geweest zijn, had ik het misschien aan de CAT-trein kunnen wijten, maar dat was niet het geval.

Resultaat: meer dan een uur extra kwijt aan zoeken en administratie, gevolgd door een zeer kouwelijke terugkeer huiswaarts met mijn motorfiets, enkel gekleed in mijn doorwaaimotorpak. Nogmaals mezelf vervloekt dat ik mijn regenjas meegegeven had met mijn rugzak. Het regende weliswaar niet tussen Brussel en Gent, maar een Gore-tex houdt wel een stuk van de wind en de koude tegen.

De volgende dag werd de rugzak per koerier aan huis afgeleverd.

Eindconclusie:

Na 3 weken had ik mijn voorzien einddoel bereikt, en diende ik terug te keren naar huis. Mijn conditie was optimaal Ik heb zo goed als geen hinder gehad.

Het volledige traject was voorbereid op GPS. Alleen heb ik mij wat vergaloppeerd in de hoogtemeters van het door de Via Alpina gekozen traject. We spreken hier eerder over voorgebergte dan hooggebergte, wat resulteert in een grotere dichtheid van paden, waarbij het traject van de Via Alpina steeds kiest voor het hoogste punt op een graad, ook al moet je die enkel in zijn breedte dwarsen. Op langdurige trektochten doe ik nooit toppen, omdat je jezelf steeds een beetje moet sparen om het geheel tot een goed einde te brengen. Dit aspect van de Via Alpina was niet helemaal tot mij doorgedrongen in de voorbereidingsfase. Maar als je eenmaal op het terrein met een muur geconfronteerd wordt en er is een mogelijkheid om rond de muur te gaan, dan doet een verstandig mens dat.

Het bijsturen op het terrein kost wel meer moeite omwille van het kleine scherm van GPS.

Ik ben oud genoeg om het nog te kunnen zonder, maar de technologie bestaat nu eenmaal en dus zie ik niet in waarom je die niet zou gebruiken. Normaal loop ik niet constant op mijn GPS te kijken. In dit geval was dit enkel nodig op de plaatsen waar ik op het terrein bijgestuurd heb, door bosbouw of door het geval van de steenlawine. Ook de laatste dag op de grens van Oostenrijk en Slovenië had ik problemen met de mindere markeringen rond de grensovergang en het feit dat een pad dat was aangeduid op de OSM-kaart in onbruik was geraakt.

Ik beschouw de aanmaak van een tracklog als een essentieel onderdeel van je voorbereiding op elke langdurige tocht.. Vandaar dat ik mijn tracklog niet publiekelijk ter beschikking stel. Hoe je hem zelf kan aanmaken vind je terug onder de rubriek: Oriëntatie – GPS (zie hoger).

Enkel voor het Rax-gebergte en de grensgraad Oostenrijk/Slovenië dien je een veelheid aan vaardigheden te bezitten. Het gaat hier over staptechniek op alle soorten terrein, inclusief los grind en eventueel sneeuw indien je deze tocht in de zeer vroege zomer zou ondernemen. Een beetje elementaire klimtechniek kan vooral in het Rax-gebergte geen kwaad.

Bovendien moet je elementaire kennis hebben van meteo en flexibel zijn in je plannen.

Pas je reisplannen aan in functie van het weer, je fysieke conditie en je kunde. Zelfoverschatting leidt tot ongelukken. Ga in de bergen, maar kom vooral terug (levend!)

Coördinatenlijst:
coordinatenlijst-01coordinatenlijst-02coordinatenlijst-03coordinatenlijst-04coordinatenlijst-05coordinatenlijst-06coordinatenlijst-07coordinatenlijst-08coordinatenlijst-09coordinatenlijst-10coordinatenlijst-11coordinatenlijst-12coordinatenlijst-13coordinatenlijst-14coordinatenlijst-15coordinatenlijst-16coordinatenlijst-17coordinatenlijst-18coordinatenlijst-19coordinatenlijst-20coordinatenlijst-21coordinatenlijst-22coordinatenlijst-23coordinatenlijst-24coordinatenlijst-25coordinatenlijst-26coordinatenlijst-27coordinatenlijst-28coordinatenlijst-29coordinatenlijst-30coordinatenlijst-31coordinatenlijst-32coordinatenlijst-33coordinatenlijst-34coordinatenlijst-35coordinatenlijst-36coordinatenlijst-37coordinatenlijst-38coordinatenlijst-39coordinatenlijst-40coordinatenlijst-41coordinatenlijst-42coordinatenlijst-43coordinatenlijst-44coordinatenlijst-45coordinatenlijst-46coordinatenlijst-47coordinatenlijst-48coordinatenlijst-49coordinatenlijst-50coordinatenlijst-51coordinatenlijst-52coordinatenlijst-53coordinatenlijst-54coordinatenlijst-55coordinatenlijst-56coordinatenlijst-57coordinatenlijst-58coordinatenlijst-59coordinatenlijst-60coordinatenlijst-61

Advertentie