Camino del Sureste/de Levante

Algemene info bij het reisverslag.

Camino del Sureste/de Levante

Streek:  Valencia (Alicante), Castilla La Mancha (Albacete, Cuenca, Toledo), Madrid (Madrid), Castilla y Leon (Avila, Valladolid & Zamora).

Traject: Alicante, Albacete, Toledo, Avila, Benavente

Periode: 12/02/20 – 11/03/20 (Alicante – Benavente)

Reisgezelschap:

Alleen vertrokken uit België. Onderweg kwam ik slechts één pelgrim tegen, die dan nog een praktiserend moslim was (met bidmat, Koran en rustdag op vrijdag). Ik denk dat ik in totaal 3 fietspelgrims gezien heb. Na de samenvoeging met de Camino de Levante zag ik dat er een dag voor mij een Tsjech liep, maar ik heb die nooit gezien. De laatste pelgrim daarvoor was meestal 15 dagen eerder gepasseerd.

Transport:

Heen:

Vlucht Brussel – Alicante (met Tui-Fly op woensdag, met 10kg handbagage): 52€. Tui-Fly vliegt heel vroeg, waardoor je nog een volle wandeldag hebt en vliegt dagelijks, daar waar Ryanair in die periode slechts 2 maal per week vliegt.

 

Terug:

Vlucht Madrid – Brussel (op donderdag, met 10kg handbagage (Priority) en gereserveerde stoel): 42,00€.

Ryanair laat sinds begin 2019 enkel aan boord gebrachte reiskoffers toe voor Priority klanten. Voor de andere mag enkel nog een grote handtas of een dagrugzakje. Wie daartegen zondigt wordt een boete van 25€ aan de gate aangerekend, daar waar dit slechts 6€ kost indien dit minstens 2 uur voor de vlucht betaald en ingecheckt wordt. Een gewaarschuwd reiziger is er twee waard.

Neem op de website van Ryanair ook nooit de aanbiedingen op het “eerste scherm”, maar ga dieper in het systeem, waardoor je hetzelfde krijgt als op het “eerste scherm”, maar goedkoper. Denk goed na over wat belangrijk voor jou is. Voor deze reis heb ik bijvoorbeeld mijn wandelstokken thuis gelaten, vooral omdat je die niet mag meenemen in de handbagage en omdat je bij Tui geen 10kg ingecheckte bagage kan nemen, maar dat dat onmiddellijk 20kg is, wat logisch is vanuit het doelpubliek van Tui, maar te duur voor mijn type reizen. Als ik naar de bergen ga en mijn wandelstokken echt nodig heb, neem ik steeds 10kg ingecheckte bagage bij Ryanair.

Reizen in Spanje kost:

 • Hotelkamer (zonder ontbijt: 20 tot 40€ (Toledo, buiten het weekend, in het weekend maal 3)
 • Gite (Donativo)
 • Fles wijn of water: inbegrepen bij het menu.
 • Menu: 10 à 16€ (weekend, duurder)

Totaal reisbudget: 900 EUR

Betalingswijzen:

 • Cash (minder en minder noodzakelijk)
 • Debit (contactloos betalen, zonder pincode voor bedragen onder de 10€) kan in zowat elk warenhuis van een grote keten. Spanjaarden zelf gebruiken het nog relatief weinig, maar het kan en het is gratis, in tegenstelling tot het afhalen van cash door buitenlanders.
 • Bancontact (opgelet: cash afhalen uit de biljettenautomaat, kost in Spanje 1,80 à 2,00€, behalve bij: Caixabank, IberCaja, Kutxabank)

Reisliteratuur:

Vertrokken met de Duitse Conrad Stein gids: Camino de Levante: von Valencia nach Zamora, (Ulrike Bruckmeier), www.conrad-stein-verlag.de , eerste druk 2010.

In de herberg van Villena kocht ik de Spaanse gids:

Camino de Santiago del Sureste (2016 – Federico Ramirez Huerta – www.encaminodesdealicante.org )

GPS:

Een GPS is op de Santiago del Sureste/de Levante absoluut noodzakelijk, en vooral praktisch.

De tracklogs die ik gebruikte, vond ik op het internet (www.rayyrosa.com ), maar waren soms verouderd, en weken soms af van de feitelijke situatie op het terrein.

Hopelijk kan je de juiste tracklogs bekomen via de site: www.encaminodesdealicante.org

Internet adressen:

www.compostelagenootschap.be

www.sjb-trier.de (Credential Peregrino voor 9€ thuisgestuurd)

http://www.caminosantiago.org

www.encaminodesdealicante.org

www.tuifly.com

www.ryanair.com

www.brusselsairlaines.com

www.b-rail.be  www.tgv.com  www.voyages-sncf.com

www.aprinca.com/alberguesinvierno (lijst met herbergen open in de winter (dec – feb).

 

Persoonlijke gegevens: 

mountainman@scarlet.be

 

Reisverslag

Camino del Sureste/de Levante

1) Inleiding.

Na 3 jaar Camino Tolosana, Voie d’Arles en Camino Aragonés en de afsluitende Camino Francés was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Dat is de Camino del Sureste/de Levante geworden. Waarom? Omdat ik in deze regio nog niet echt belopen heb. De Camino de Levante vertrekt vanuit Valencia, wat leidt tot een aantal extra etappes evenwijdig aan de kust. De Sureste vertrekt vanuit Alicante, wat druk bevlogen wordt vanuit België, door o.a. Tui-Fly. Vanuit Alicante loop je in rechte lijn weg van de kust, en in tijden van de uitbraak van het Coronavirus was dat niet slecht.

2) Keuze reistijd :

Normaal verkies ik dit type tochten te maken in de maart, en gezien de verwachte warmte aan de Costa Blanca, heb ik mijn vertrek nog wat vervroegd. Ook diende ik nog wat meer vakantie op te gebruiken dan in normale jaren. Deze keuze is goed bevallen. Mogelijks zit de opwarming van de aarde hier ook voor iets tussen. Ik heb vier weken droog weer gehad. Het heeft op 3 dagen wat geregend: één dag met motregen, één dag met hagel en regen en vooral veel wind op de hoogste pas en nog eens een dag met een uur of twee regen met vooral heel veel wind.

Omdat ik in het verleden in maart nog in de sneeuw gelopen heb, had ik lichte bergbottines, een regenjas en regenbroek mee. Vooral de regenbroek heb ik maar één keer gebruikt en de lichte bergbottines al helemaal niet. Allemaal ogenschijnlijk overbodig gewicht dus. Maar kan je het riskeren om die thuis te laten? Als Spanjaard, die op een paar uren thuis is misschien wel, maar niet als Belg, die hier voor minstens 3 weken rondloopt en een vliegtuig nodig heeft om thuis te geraken.

Weet dat er qua temperatuur een groot verschil is tussen de provincie Valencia en vooral de regio rond Avila. Avila ligt op 1100m. De hoogste pas vlak voor Avila, de Puerto de Boqueron ligt op 1315m, en vooral dat punt is een kantelpunt qua weer. Voorheen had je vooral te maken met een mediterrane rugwind, daar waar je vanaf de pas te maken krijgt met een koude noordwestelijke wind in je gezicht.

3) Kenmerken Camino del Sureste/de Levante.

 • Afstand Alicante tot Santiago: 1100 km
 • Afstand tussen de albergues: 20 à 38 km.
 • Kostprijs van de reis: zeer goedkope overnachtingen in de albergues: Donativo (doos voor giften).
 • Opvang van de pelgrims: zeer beperkt, zonder kennis van basis Spaans kan je hier niet terecht.
 • Drukte: zo goed als onbestaand. Vandaar dat je best de herbergen verwittigt van je komst. Niet overal ligt de verwarming van water of herberg permanent aan.
 • Markering van het pad: hoofdzakelijk gele pijlen, maar niet in de dorpen en steden in Valencia (Alicante), Castilla La Mancha (Albacete, Cuenca, Toledo), Madrid (Madrid). Wel in Castilla y Leon, alwaar de aanduidingen substantieel beter zijn. Daar waar de Sureste samenvalt met de Levante vind je ook nog wegwijzers van de GR239. Maar stel je daar voor de rest niet veel van voor. Je vindt ze als je de juiste weg reeds gevonden hebt, meestal aan de inkom en uitgang van een stad of dorp. ;-(
 • Je loopt vaak door uitgestrekte landbouwgebieden, wat leidt tot een eerder monotoon landschap. Tussen Medina del Campo en Benavente heb je behoorlijk wat last van de aanwezigheid van de autosnelweg A6. Eventueel kan je hier Levante volgen via Zamora en de Via de la Plata naar Santa Marta de Tera. Gezien deze reeds verkend werd onder het verslag: Camino Sanabrés (https://roversmountains.com/camino-mozarabe/ ), werd er in dit geval voor gekozen om de Sureste te blijven volgen tot Benavente.

4) Verschillen tussen de Camino del Sureste & de Levante

De Camino de Levante vertrekt in Valencia. De Camino de Sureste in Alicante. De eerste verloopt vrij lang evenwijdig met de kust, om dan landinwaarts te draaien. Beiden komen samen in Chinchilla de Monte-Aragón, vlak voor Albacete.

Daarna valt hun traject soms samen, maar soms verschilt het ook. Het traject van de Sureste is vaak iets landelijker. De Levante zoekt vaak iets grotere plaatsen op of blijft meer in de buurt van drukkere wegen. Dit heeft tot gevolg dat de accommodatie op de Sureste soms iets minder is dan op de Levante. Op de Sureste krijg je iets vaker te maken met onderdak in sporthallen (Polideportivo) of een keer zelfs de kleedruimte van een zwembad. Vermoedelijk gaat dat om een openlucht zwembed, enkel open in het seizoen, en is er dus geen sprake van enige verwarming of iets van matrassen. Voorzie dan ook een slaapzak en voor de kleedkamer van het zwembad zelfs een matras.

Maar of je je wilt laden aan een matras en slaapzak is een andere zaak. Je kunt ook een alternatieve route zoeken of pendelen met het openbaar vervoer. Je kunt ook kiezen voor langere, etappes als je die aankan.

De keuzes welke door mij op dat vlak zijn gemaakt, zijn weergegeven in het verslag.

5) Verschillende soorten pelgrims:

Behalve fiets- en wandel pelgrims zal je hier niet veel andere soorten pelgrims tegen komen. Dit is namelijk het terrein voor de meer ervaren pelgrim.

6) Fysieke voorbereiding:

Hoe beter je fysieke conditie bij het vertrek, hoe groter de kans is, dat je van je reis zal kunnen genieten. Misschien heeft het bij mij met het toenemen der jaren te maken, maar ik geraak steeds meer overtuigd van de noodzaak van  een goede fysieke voorbereiding. Wandelen in de Ardennen is in dit geval zeer goed, liefst ook eens met een volle rugzak. In 2007 ben ik 10kg afgevallen, om de simpele reden dat je niet alleen elke kilo uitrusting die je meedraagt moet torsen, maar ook elke kilo overgewicht. En dus heb ik mijn BMI tot onder de 25 gebracht en dat zal daar vanaf nu ook blijven.

Als ik de stijgingsmeters voor de Camino de Levante gemeten met de gps samentel, dan kom ik aan de som van slechts 9.000m. Je vertrekt op zeeniveau en eindigt in Benavente op ca 700m, met als hoogste punt de Puerto El Boquerón (1315m).

Het moeilijkste aspect zijn de grindwegen met een teveel aan los materiaal op het harde deel, waardoor je een ander schoeisel nodig hebt dan de klassieke bergschoen.

Veel mensen lopen met te zware schoenen en krijgen daardoor last van blaren en verrekkingen aan de achillespees, of last aan de knieën door het gebrek aan demping.

Ook ikzelf kreeg te maken met een infectie op een blaar, wat geleid heeft tot een verplicht bezoek aan de Medische Urgentie en in praktijk 2 dagen rust. Doordat ik hierdoor aan zou komen in Toledo in het weekend, met astronomische hotelprijzen tot gevolg, heeft mij doen opteren om 70km met de bus tot Toledo door te reizen, om alzo in de week aldaar aan te komen en ook nog mijn geplande einddoel te kunnen bereiken.

7) Uitrusting:

Kledij op het lichaam:

 • stel lage wandelschoenen type A met Gore-tex tegen de regen en het natte gras, en dit vooral voor de langere stukken met veel asfalt (The North Face Hedgehog GTX XRC). Veel vooral oudere pelgrims maken de fout om deze tocht aan te vatten met hun vertrouwde bergschoenen, meestal van het type B in vol leder. Dit type schoenen is veel te zwaar voor deze tocht, gezien het aantal echt alpiene passages zeer beperkt is, maar het onderdeel verharde en grind wegen overheersen. De dempingfactor van de zool is dus doorslaggevend en bij oudere modellen van het type B is die zo goed als onbestaand, met alle gevolgen vandien bij het lopen op harde ondergrond.
 • stel sokken: bij voorkeur 2 van goede kwaliteit (lusjesweefsel langs de binnenzijde en in materialen gaande van wol tot Coolmax)
 • bermuda (mijn persoonlijke voorkeur), synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met korte mouwen in combinatie met een eveneens synthetisch hemd met lange mouwen ( te koop: soms in Aldi, altijd in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)
 • lichte fleece of fleece-windstopper, afhankelijk van je persoonlijke koudegevoeligheid.
 • zonnehoedje met zeer brede randen (Decathlon), zonnebrandcrème factor 30, zeker als je lange dagen maakt.

Kledij in de rugzak:

 • Gore-tex jas met kap in combinatie met een regenbroek. (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon. Een poncho beschermt je benen en sokken niet, hij vangt veel wind en is moeilijk alleen aan te trekken, maar hij is licht en goedkoop. Enkel aan te raden voor wie slechts korte dagtrajecten aflegt.)
 • een zonnebril met hoge filteringgraad, zonnecrème (beschermingsfactor 30 of hoger) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)
 • reserve synthetisch T-shirt en slip
 • stel reserve sokken
 • zomertrekkingbroek (Mammut met Schoeller Dryskin of Decathlon)
 • schoenen: bergschoenen van het type A/ B (Löwa Renegade GTX) bij voorkeur van een gekend merk en liefst in combinatie met een onderlaag in Gore-tex. (voor als het heel erg hard regent of je het ongeluk hebt om door de sneeuw te moet ploeteren. Bij elke voettocht zijn je voeten je kostbaarste bezit. Draag er dus zorg voor!!!!)

Andere uitrusting:

 • telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen) Gezien dit traject relatief vlak is, heb ik ze thuis gelaten, waardoor ik bij Tui geen ingecheckte bagage hoefde bij te betalen. Indien je er toch wenst mee te nemen, koop dan bij voorkeur stokken van de merken Leki of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren. Vermijd ook de traditionele houten stokken (ze zijn zwaar, plooien niet samen en de greep is ook niet wat het zijn moet.) Vermijd ook slechts één stok te gebruiken, gezien je dan een asymmetrische belasting krijgt
 • rugzak van Lowa Alpine Airzone Trek+ van 45 à 55 liter ter vervanging van mijn 10 jaar oude Quecha Symbium 60 van Decathlon. Het nieuwe model van Decathlon vond ik te zwaar, te groot en relatief duur in verhouding tot de Lowa. Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en voeding (kaas, confituur…) gaan in diepvrieszakken van Aldi.
 • een lichte zijden lakenzak van Sea to Summit. Lichte zomerslaapzak (Ultraligth S15 (Decathlon – 640g, comforttemperatuur 15°C) en opblaasbare matras (Thermarest NeoAir), voor wie slechts korte dagetappes aankan of niet wil pendelen of niet van een bepaalde route wil afwijken.
 • 1 handdoek van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden. Reeds verkrijgbaar bij Aldi).
 • 1 washandje met een klein busje douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een stick scheerzeep en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen.
 • een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier.
 • bij voorkeur een drinkzak met slang met een gezamenlijke inhoud van 1,0 à 1,5 liter (slechts een paar trajecten hebben weinig kranen onderweg, en je kunt nog steeds een bar binnengaan en een fles water kopen (1,25 à 2,00€)).
 • micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker. Een rode led stoort minder, zeker in vergelijking van de “spot” in de moderne smartphone.
 • opplooibaar bestek: handig als je ’s avonds of in het weekend geen fortuinen wil uitgeven aan eten. Weet dat veel herbergen zeer beperkt zijn uitgerust. Je mag al blij zijn met een microgolfoven en zeer beperkt keukengerei.
 • plastic doos om glazen confituurpot in uit te gieten (weegt minder dan glas en breekt niet.)
 • persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, Ibuprofen, Dafalgan, Cirus (tegen neusloop) Imodium (generisch: Loperadomine tegen diaree), Probactiol Plus (preventief tegen diaree).
 • reserve plasticzakken.
 • naald en draad.
 • tube handwaszeep (1 voor 2 personen).
 • GSM/Smartphone
 • GPS (Garmin).

 Bagagetransport:

De meest voor de hand liggende bagagetransporteur is gewoon de Spaanse Post: Correos. Dit kost 4€ per traject. De rugzak moet afgeleverd worden voor 8 uur en wordt bezorgd voor 14.30u. Boekingen dienen gemaakt te worden voor 21.00 u de avond voordien, telefonisch via +34 683 44 00 22 , per mail via paqmochila@correos.com of via de site www.elcaminoconcorreos.com/paqmochila

Alle verdere info via www.elcaminoconcorreos.com

In herbergen van de Xunta worden op deze wijze aangebrachte rugzakken geweigerd. Ook in de herbergen van de gemeenten of de parochies is dit praktisch niet haalbaar, gezien je daar zelf de sleutel dient af te halen of iemand telefonisch dient te verwittigen van je aanwezigheid. Vermoedelijk kan dit dus enkel in hotels of hostals, en die zijn er niet overal.

8) Punaises de lit:

Omdat er tijdens vorige reizen veel ophef was in de overnachtingpunten, meerbepaald de gemeentelijke gîtes, omtrent dit onderwerp vind je hieronder wat meer uitleg:

http://nl.wikihow.com/Bedwantsen-bestrijden

Over het uiterlijk van bedwantsen, hun nimfen en eitjes:

De volwassen bedwants heeft een sterk afgeplat, ovaalvormig lichaam en is roodbruin van kleur. Zoals bij insecten gebruikelijk heeft een bedwants drie paar poten en twee duidelijke antennen (voelsprieten). De voorvleugels zijn gereduceerd tot korte vleugelstompjes; achtervleugels ontbreken. De vrouwelijke bedwants is ca. 6 mm lang en 4 mm breed, de mannetjes zijn gemiddeld iets kleiner.

De monddelen vormen tezamen een kleine, gedrongen stilettenbundel, die zich in rust onder de kop bevindt. Na een bloedmaaltijd is de bedwants donkerrood en heeft een gezwollen achterlijf. De nimfen (larven) lijken op de volwassen exemplaren, maar zijn kleiner (1-5 mm). De eitjes zijn wit tot geelwit en langwerpig (ca. 1 mm lang) van vorm.

Bedwantsen houden vooral van rust:

Bedwantsen worden aangetroffen in ruimten waar regelmatig wordt geslapen, waarbij ze zich voornamelijk in naden en kieren bevinden in de directe omgeving van de slapende gastheer. Het is niet duidelijk op welke wijze bedwantsen er in slagen een “bloedgever” te vinden. Op zeer korte afstand schijnt de warmte-uitstraling door de mens een belangrijke prikkel te zijn voor het vinden van de gastheer. Alvorens de bloedmaaltijd te beginnen, boort de stilettenbundel zich door de huid en “zagen” de buitenste stiletten zich dieper in de wond. Het binnenste stilettenpaar vormt een buis, waarin zich twee kanalen bevinden; door het ene kanaal wordt bloed opgepompt en door het andere kanaal wordt speeksel in de wond gebracht. Gewoonlijk duurt zo’n actie ca. 5-10 minuten om een volledige maaltijd naar binnen te krijgen, daarna keren deze insecten terug naar hun schuilplaatsen. Verreweg het grootste deel van het leven van een bedwants wordt in rust doorgebracht. Ze vermijden het licht en kunnen bij verstoring een karakteristieke zoete geur verspreiden, afkomstig uit klieren aan de onderkant van de thorax.

Hoelang leven bedwantsen?

Een vrouwelijke bedwants kan in haar leven gemiddeld 100-200 eitjes afzetten; ca. 2-12 per dag. Onder zeer gunstige omstandigheden (overvloedige voeding en een temperatuur van 25° C) kunnen meer dan 500 eitjes worden geproduceerd. De levensduur van de volwassen bedwants is zeer variabel en wordt beïnvloed door temperatuur en voedselaanbod. Onder in woningen voorkomende omstandigheden (18-20° C) leeft een bedwants gemiddeld ¾-1½ jaar. Beneden 13° C staat de ontwikkeling vrijwel stil en blijft een volwassen bedwants ca. 1 jaar in leven zonder voedsel tot zich te nemen. Bij temperaturen boven 34° C zullen alle stadia langzaam in aantal afnemen; een temperatuur van 45° C of hoger gedurende 1 uur is dodelijk voor alle stadia (ei, nimf, volwassen).

Ook onder zeer goede hygiënische omstandigheden kunnen er bedwantsen zijn:

Bedwantsen voeden zich uitsluitend met bloed, niet alleen van de mens, maar ook van andere zoogdieren en vogels. Hoewel er op dit gebied veel onderzoek verricht is, kan in West-Europa de bedwants niet beschouwd worden als een overbrenger van ziektekiemen. De door de wandluis veroorzaakte hinder bestaat vooral uit enige huidirritatie.

Hoe komt u aan bedwantsen?

Bedwantsen zullen in zeer vele gevallen „passief’ worden verspreid, d.w.z. dat ze versleept worden met goederen en materiaal afkomstig uit ruimten, waarin zich bedwantsen bevinden.
Bedwantsen kunnen opduiken in elke slaapkamer. In hotels (zowel gewone tot 5-sterrenhotels) in de grote Europese en Amerikaanse steden worden bedwantsen meer en meer een plaag. Ook in openbaar vervoer en bioscopen.
In hotels kunnen ze van de ene kamer naar de andere verhuizen, zelfs van de ene verdieping naar de andere. Ze kunnen ook worden meegenomen in bagage (in koffers, in naden van kleren, linnengoed…).
Als u tijdens een verblijf in een hotel tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als u gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het naar huis nemen van uw persoonlijke bezittingen. Het kan nodig zijn om uw kleding te wassen of een andere behandeling te geven die ervoor zorgt dat u ze bedwantsvrij mee naar huis kunt nemen. Hetzelfde geldt voor meubilair dat verplaatst wordt.

Hoe voorkomen?

Bedwantsen of hun eitjes komen terecht in kleding of koffers en worden zo mee naar huis genomen. Als u tijdens een verblijf in een hotel tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als u gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het naar huis nemen van uw persoonlijke bezittingen.

• Controleer bij het betrekken van een hotelkamer de bedden: kijk vooral onder de matras. Als u uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kunt u last hebben van bedwantsen. Ook kunt u in de buurt van hun schuilplaatsen donkere huidschilfertjes aantreffen.

• Zet de koffer neer op speciale bankjes die hiervoor bedoeld zijn en niet op de grond: zo voorkomt u dat u eventueel aanwezige bedwantsen als souvenir mee naar huis neemt.

 • Reis met het vliegtuig (met ingecheckte bagage). Slecht voor het milieu, maar je materiaal wordt diepgevroren bij ca.-40°C. Alles wat in de passagiersruimte zat, wassen bij 60°C of minstens 4u bij -18°C in de diepvriezer.

Bedwantsen verstoppen zich:

Indien mensen klagen over huidirritaties, veroorzaakt door insecten en voornamelijk gelokaliseerd op schouders, bovenarmen en nek, dan kunnen bedwantsen de boosdoeners zijn. Het is dan zaak een aantal van deze diertjes te verzamelen en ter determinatie aan een deskundige aan te bieden, dan wel een deskundige te vragen ter plaatse een onderzoek te komen instellen op eventuele aanwezige bedwantsen of “sporen” van deze insecten. Bedwantsen kan men in velerlei schuilplaatsen aantreffen, bijv. In bedden en ledikanten (inclusief de eventuele ombouw), waarbij dan vooral gericht gezocht dient te worden in de holle delen, zomen en noppen van matrassen en beddengoed, enz. Ook in naden en kieren van nachtkastjes, wandcontactdozen en schakelaars, achter schilderijen, loszittend behang en plinten kan men exemplaren aantreffen. Om verscholen bedwantsen zichtbaar te maken kan men met behulp van een spuitbus op basis van pyrethrinen de insecten activeren en uitdrijven. Tevens dient men attent te zijn op dode exemplaren, vervellingshuidjes, eitjes en eischalen, evenals op uitwerpselen. Deze uitwerpselen zijn kleine bruinzwarte hoopjes verteerd bloed ter grootte van een speldenknop en worden vooral in de omgeving van de schuilplaatsen aangetroffen; ze zijn vaak een belangrijk herkenningsteken voor de aanwezigheid van wandluizen.

9) Water:

Het vinden van drinkbaar water is zelden een probleem op de Camino del Sureste/de Levante, in tegenstelling tot de Via de la Plata, waar je wel moet voorzien zijn op lange afstanden zonder bevoorradingsmogelijkheid. Alle bronnen vermeld in het verslag zijn getest op hun aanwezigheid van water. Diegene die droog stonden, werden niet weerhouden. Mogelijks heeft dat in sommige gevallen te maken met het feit dat de tocht gelopen werd in maart en dat er dan nog nachtvorst mogelijk is, maar dat kan ik niet met zekerheid bepalen. Enige reserve inbouwen is dus altijd raadzaam. Wie in nood is, kan ook gewoon nog water aan een huis, of een fles kopen in een bar.

10) Picknick:

Picknick en vooral de door mij gelogde plaatsen kunnen sterk variëren van locatie tot locatie. Dit kan in praktijk gaan van een steen of een muurtje waarop je kan zitten tot een heuse picknick met meerder banken al dan niet in combinatie met een tafel.

In de buurt van de hierboven behandelde waterpunten vind je bijna altijd ook een bank of heuse picknick.

11) Dag 01: Alicante – Novelda:  31,3km +650m –300m – MR: 9u00’:

 

De lijnbussen bevinden zich voor het gebouw op het niveau van de vertrekhal aan de rechter zijde, als je de aankomstzone verlaat. Er staan aanduidingen, uiteraard in het Spaans. Je moet wachten op de bus C-6.

Een link naar de uurregeling is terug te vinden via de site van de stad Alicante. (www.alicante.vectalia.es ) De bus rijdt elke 20’ van 07.00 tot 21.00/22.00u. Kostprijs: 3,85€.

Je stapt uit net voorbij de jachthaven (CSR0001 Plaza Puerta Del Mar). Dat is de eerste halte voorbij het busstation.

Je dwarst de Avenida Juan Bautista Lafora en loopt de Calle Bendicho in tot het einde. Aldaar ga je naar rechts en neem je de trap omhoog naar de Iglesia de Santa María (CSR0100). Om 9.30u ’s ochtends was die nog niet open. Eventueel kan je een stempel gaan zoeken bij de politie (CSR0102) of in het stadhuis. Ze kijken daar niet raar op als je met je Credential afkomt voor een stempel of voor info (uiteraard in het Spaans ;-)).

Je keert je rug naar de Iglesia de Santa María en loopt terug richting luchthaven (west), de Calle Villavieja en vervolgens de Calle Mayor in. Op de Plaza Portal de Elche dien je een beetje naar links te gaan om dan de Calle San Francisco in te lopen en deze te volgen in steeds dezelfde richting. Je komt uit aan een park dat je diagonaal dwarst om steeds verder te gaan in dezelfde richting in de brede Avenida de Maisonnave. Deze geeft uit op een grote rotonde, die je dwarst, om verder te gaan in de Avenida de Aguilera. Je passeert het gerechtsgebouw. De weg maakt een knik in noordwestelijke richting en gaat over in de Avenida de Orihuela. Hier vind je een eerste aanduiding van de Camino del Sureste bij GPS CSR0109.

Nota: de tracklog is in het centrum van Alicante vrij onstabiel vanwege de hoogbouw, wat resulteert in een bereik van minder satellieten en dus een lagere nauwkeurigheid.

Je dwarst opnieuw een rotonde en vervolgt in westelijke richting in dezelfde laan. Je dwarst een complex kruispunt en vervolgens een spoorwegbedding via een brug. Je bereikt opnieuw een rotonde, alwaar je schuin rechts gaat in de Calle vial de los cipreses. Dit is een eerder marginale buurt. De straat eindigt aan het kerkhof (CSR0113), alwaar je naar links gaat.

Je dwarst een water en vervolgens de A70 autosnelweg. Je vervolgt rechtdoor tot je een spoor dwarst via een brug (CSR0115). Na deze brug neem je een grindweg naar links. Je dwarst een drukkere weg en vervolgt evenwijdig aan het spoor, nu via asfalt. Na 1,5km passeer je voorlangs de ingang van een bedrijf, waarna de weg overgaat in grind. Je dwarst opnieuw hetzelfde spoor via een brug (CSR0117) en vervolgt in zuidwestelijke richting. Na 1,5km sla je rechts af, daar waar een grindweg rechtdoor gaat. Het asfalt maakt een bocht. Je bereikt een T-splitsing, alwaar je naar rechts gaat en na een kleine 100m ga je opnieuw naar links Je vervoegt en andere weg en bereikt een tweesprong. Hier gaat de Camino naar rechts. Naar links bereik je een kerk met zitbanken en een waterkraan (CSR0119).

Je vervolgt in noordwestelijke richting in de Camino de la Iglesia. Je verlaat het asfalt in een bocht rechtdoor voor een grindweg. Je klimt naar een hoogste punt (CSR0120), om dan een weg en vervolgens de autosnelweg te dwarsen.

Op een tweesprong (CSR0121) ga je naar links en volg je een pad naar links. Je loopt hier door een natuurgebied, waar overduidelijk motorcrossers aan het werk zijn (meestal op zondag). Het juiste traject is goed aangeduid met een hoge frequentie aan gele pijlen (GP). Aan een vrijstaand “buitenverblijf” (CSR0124) vervoeg je een betere weg.

Deze draait in noordwestelijke richting en aan een tweesprong (CSR0125) kan je te voet naar links verder, maar als fietser ga je beter naar rechts.

In de verte boven je, zie je reeds de Cueva de San Pascual (CSR0126). Je richt je op een lager punt op de kam. Je vervolgt in westelijke richting tot je terug een betere weg bereikt, die je volgt in noordelijke richting. De weg maakt een haarspeldbocht en klimt dan naar de kam (CSR0130).

Eenmaal op de kam, hangt je tong zowat op de grond van vermoeienis in combinatie met de droogte en de hitte. Wie rechtstreeks met het vliegtuig vanuit België komt is in februari niet gewoon aan een temperatuur van ca 25°C, bij nul schaduw. Voor koele noorderlingen is deze Camino zeker niet aan te raden later in het jaar, vanwege de toenemende temperatuur en het totaal ontbreken van schaduw.

Een verstandig mens laat dus de kapel (CSR0126) voor wat ze is en daalt samen met de fietspelgrims af via het asfalt naar links. Je passeert de gemeentelijke camping, die in februari gesloten is. Op een T-splitsing ga je naar rechts, en bij GPS CSR0132 ben je terug op de CSR. 150m verder vervolg je in westelijke richting naar Orito.

Orito:

Convento de Nuestra Señora de Orito (CSR0133):

Franciscaner Abdij met mogelijkheid tot onderdak voor pelgrims (info niet bekend bij vertrek):

0034/665.11.67.18

0034/965.62.10.04

Donativo.

 

Bar Nuevo (CSR0134):

Ook hamburgers e.d.

 

San Pascual (CSR0137):

Restaurant, maar te laat, gezien mijn aankomst om 15.45u.

 

Je verlaat Orito via de avenida de San Pascual Bailón in westelijke richting. Je passeert het restaurant San Pascual (CSR0137) en vervolgens het Ermita de La Aparición (CSR0138). Je dwarst het spoor en vervolgens passeer je een parking onder een zonnecentrale. Je dwarst een beek en vervolgens de A-31 autosnelweg.

Je bereikt een rotonde in Monforte Del Cid, die je verlaat in zuidwestelijke richting via een parallelweg (Calle de Agost) aan de Avenida de la Constitución. Deze zijstraat eindigt op een trapstraat, waarna je terugkeert naar de Avenida de la Constitución.

 

Monforte Del Cid:

Hostal Avenida (CSR0141)

Avinguda Aspe 24

Tel 0034/965 626 333

Je verlaat Monforte Del Cid via de Avenida de Jorge Juan richting alweer een rotonde. Je verlaat deze via de Carretera Novelda-Monforte naar alweer een rotonde aan een industriegebied. Je verlaat deze rotonde via de Carretera d’Elx a Novelda. Deze verlaat je voor de beek naar rechts richting een rotonde aan een winkelcentrum met een Aldi warenhuis (CSR0143).

Aan de rotonde dwars je de rivier en ga je Novelda binnen via de Calle Travesia. De herberg vind je in de Avenida de la Constitución 96.

Novelda:

Albergue (CSR0200):

Avenida de la Constitución 96

0034/629.66.88.29 (Paco Serra, voorzitter van de Amigos del Camino, Novelda)

0034/965.60.08.42

Donativo.

 

Verwittiging graag één dag op voorhand is bijna de regel, voor wat herbergen betreft.

Dit deed ik bij voorkeur via WhatsApp en Google Translate, als er een GSM-nummer beschikbaar is.

 

Betreft een appartement op de eerste verdieping, met werkelijk alles aanwezig: 3 slaapkamers, salon met TV, keuken met kookplaat, microgolf, beperkt keukengerij, maar meer dan in de meeste volgende herbergen, 2 badkamers, wasmachine en een binnenplaats om de was te drogen. Maar aangezien dit mijn eerste dag is, heb ik nog niet veel was…

Kraan op de binnenkoer terug sluiten. Elektriciteit aan de voordeur afleggen. Sleutel terug in de brievenbus.

 

Hostal Suiza* (CSR0148):

Calle Tirso de Molina 50, Novelda

0034/965 601 996

Novelda_Province_of_Alicante_Valencian_Country.html

 

Hotel Palacios*** (CSR0144):

Calle Joanot Martorell 24 Esquina Con Poeta Garcia Lorca 8, Novelda

https://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g1064242-d3308356-Reviews-Hotel_Palacios-

 

Hostal Pasaje**

0034/965 601 250

 

12) Dag 02: Novelda – Sax:  23,5km +350m –100m – MR: 6u00’:

Je verlaat de herberg en keer terug naar de Calle Travesia. Deze volg je in westelijke richting tot aan de Plaza d’Espagna en vervolgens gaat het verder in noordelijke richting via de Calle Mayor. Aan de Plaza de la Magdalena  ga je een beetje naar links en vervolg je in dezelfde richting via de Paseo de los Molinos. Op het einde ervan verlaat je de bebouwde kom en vervolg je via de Subida al castillo de la Mola.

Na 500m verlaat je de weg voor een grindweg richting Riu Vinalopó. Je dwarst deze en vervolgt stroomopwaarts. Na 1,2km dwars je deze via stapstenen. Je vervolgt verder stroomopwaarts. Eenmaal voorbij het Santuario Santa Maria Magdalena (CSR0207), dwars je de Riu Vinalopó terug via een brug (CSR0208). Je vervolgt nog steeds stroomopwaarts en dwarst een zijrivier bij GPS CSR0210.

Na 1,5km ga je onder een spoorwegviaduct door en blijf je de rivier volgen langs dezelfde oever via een mindere weg. Je gaat samen met de rivier onder een tweede spoor door. 250m verder blijf je ter hoogte van een brug over de rivier op dezelfde oever. Dit week af van de tracklog op het internet.

Vlak voor het industriegebied aan de overzijde van de rivier, neem je op een tweesprong de klimmende weg en bereik je asfalt. Je volgt deze weg in de flank van de berg tot je de Cv-83 nadert en je deze kan dwarsen via een brug. Je dwarst een zijrivier en vervolgt in noordelijke en later noordwestelijke richting tot aan de hoofdrivier (CSR0216), zonder dat je veel tekens vindt. Aan de hoofdrivier vind je het fietspad door het park langs de rivier dat je stroomopwaarts volgt. Je bent hier terug op de tracklog. Via één van de vele bruggen wissel je van oever.

Daar waar de rivier in noordelijke richting draait, vind je een picknick (CSR0221). Je passeert een atletiekpiste en vervolgens de hoge Puente de la Libertad. Wat verder verlaat de GR de CSR (CSR0222), en volgt deze laatste een traject rond de berg ipv over de berg.

De CSR volgt nu een weg of pad van wisselde kwaliteit, geklemd tussen de rivier en de rijbaan, tot deze laatste de rivier dwarst. Hier is er een soort splitsing en ga je samen met de rivier onder de weg door, omhoog richting een dam en een natuurgebied.

Wanneer je een spoorwegviaduct nadert, ga je ook hier samen met de rivier onder het spoor door. Je vervolgt nu langs het spoor en gaat samen met het spoor onder een brug van een grindweg door. Verderop vervoegt de grindweg van de brug die naast het spoor. Na 2,5km, in het zicht van Sax, verlaat je de weg langs het spoor naar links tot aan de rivier, die je verder stroomopwaarts volgt tot aan een brug over de rivier. Hier ben je in Sax. Het Hostal El Almendros (CSR0300) vind je een goede 100m naar rechts langs de weg.

 

Sax.

Hostal El Almendros (CSR0300):

Placa Poligono 4 19,Cv-829 99, Sax

Kamer 1p/n: 25€

Menu del dia: 9€

 

13) Dag 03: Sax – Caudete :  30,0km +250m –50m – MR: 8u00’:

Van het Hostal El Almendros keer je terug naar de brug, waarna je deze dwarst. Aan de rotonde kan je gewoon naar rechts gaan en de Avenida Rey Don Jaime I volgen tot het einde van de bebouwde kom., maar de CSR volgt een traject iets meer door het centrum. Aan de rotonde ga je rechtdoor. Aan het bord C1 (Verboden inrit) sla je recht af in de Calle Castelar, gevolgd door de Calle Jose Corte Moreno, de Calle Mayor en de Calle Carlos R Soler, waarna je terug op de Avenida Rey Don Jaime I bent.

Voor de brug over de rivier ga je naar links in de Calle Médico Vicente Francisco Gil Guillén en na 100m sla je rechts af. Je volgt een weg evenwijdig aan de rivier. Na 4,5km passeer je het gehucht, Santa Eulalia (CSR0306). Het asfalt gaat over in een grindweg en 650m verder dwars je de rivier (CSR0307). Na 1,5km dwars je opnieuw de rivier en vervolg je in noordelijke richting evenwijdig aan een beek, zonder deze te dwarsen.

Je verlaat de directe nabijheid van de beek en passeert een zitbank (CSR0308), waarna de weg meer begint te kronkelen en in noordoostelijke richting draait. Na 1,8km bereik je asfalt, alwaar je naar rechts gaat. Je dwarst het spoor, waarna je evenwijdig aan het spoor richting Villena gaat.

Villena:

Je passeert de school en loopt verder richting bebouwde kom. Via de Calle Benito ga je de bebouwde kom binnen. In de derde straat ga je naar recht (CSR0309, Camino-tegel hoog tegen de gevel). Je dwarst de Calle Nueva in de Calle el Hilo en op een tweesprong naar links richting Plaza Mayor met rustbank en waterkraan (CSR0310). Links in de Calle Mayor vind je een warenhuis (CSR0311).

Vanaf de Plaza Mayor vervolg je in noordwestelijke richting via de centrale winkelstraat langs het gemeentehuis en de kerk. Je vervolgt via de onvermijdelijke Avenida de la Constitución in dezelfde richting. Aan de Plaza María Auxiliadora (Park), het Colegio Los Salesianos en het Hotel Salvadora (CSR0315) is er een splitsing tussen de variant naar Yecla en Caudete. De laatste is korter en bovendien is er een herberg in Caudete.

 

Hotel Salvadora (CSR0315):

Avenida Constitución 102, Villena

https://www.booking.com/ (41€)

0034/965 800 950

 

La Casa de Los Aromas (CSR0311):

Calle El Arco 1, Villena

0034/666 475 612

 

De CSR richting Caudete vervolgt via de Avenida Constitución tot aan de rotonde. Aldaar neem je de dienstweg naast de A-31, welke je volgt over een afstand van 700m. Je vindt hier tevens een splitsing met de Camino de Llana richting Burgos, welke verder rechtdoor gaat langs de A-31.

De CSR echter gaat hier naar links en op een T-splitsing naar rechts. Over een afstand van 2km vervolg je langs het spoor, dat je dwarst via een overweg ter hoogte van een tankstation op de A-31. Je vervolgt via het asfalt in noordwestelijke richting. Op een kruispunt met een andere asfaltweg ga je rechtdoor via een grindweg tot aan een volgend spoorwegovergang, alwaar je het spoor dwarst. Je loopt tot aan een wijngaard, alwaar je naar links (westelijk) vervolgt.

Na 2km verlaat je deze weg in het zicht van Caudete, via een mindere weg richting een bosje met een kapel, het Santuario de la Virgen de Gracia (CSR0320) erin, aan de Ab-303. Je dwarst de Ab-303 en vervolgt via de autoluwe Avenida Virgen de Gracia, tot je de gesloten bebouwing bereikt. Je dwarst het eerste kruispunt en in de volgende straat sla je schuin links af. Aan de kerk ga je naar rechts om de Plaza de la Iglesia te bereiken.

Vanaf hier ben ik op GPS naar de herberg gelopen. Dit was via de Calle la Abadia naar links, Calle Santa Ana rechts omhoog, in de Calle San Joaquin naar rechts en dan via Calle Calvario verder omhoog tot aan de Ermita de Santa Ana en de gelijknamige pelgrimsherberg.

Caudete:

Albergue de Santa Ana (CSR0400):

Plaza Santa Ana, Caudete

0034/634 307 571

 

Zithoek, eetplaats, slaapkamer (4 bedden), douche en toilet, kleine keuken met microgolf, beperkte kookplaten en beperkt keukengerei, beperkte verwarming door zwakke elektriciteitsvoorziening en het feit dat de ruimte meestal onverwarmd is.

Sleutel in de brievenbus bij vertrek.

Donativo.

14) Dag 04: Caudete – Montealegre:  34,3km +300m –100m – MR: 9u00’:

 

Nota: dit is een lange dag, zonder enige voorziening. Voorzie je dus op voldoende drinkwater en eten!!!

Je verlaat de herberg naar links en neemt de dalende straat tot op het eerste kruispunt. Hier ga je naar links, maar dat is slecht aangeduid. Je blijft langzaam dalen in zuidwestelijke en later westelijke richting. Op een tweesprong kan je beide richtingen uit. Beiden eindigen op de Avenida de Valencia. Hier ga je naar links richting een rotonde. 200m voor deze rotonde sla je rechts af in een grindweg (CSR0404) en vervolg je richting een tunnel (CSR0405) onder de N-344. Na de tunnel vervolg je in westelijke richting, voorbij een rotonde, in de richting van de Ab-3004.

Na een kleine 2km verlaat je de Ab-3004 voor een grindweg (CSR0406), die aanvankelijk bijna parallel verloopt aan de Ab-3004, om er vervolgens langzaam van te verwijderen.

Na 12km (jawel!!!) dwars je de Rm-426, een asfaltweg. Na nog eens 8km bereik je de Casas de los Hitos (CSR0409), een soort boerderij, die je langs rechts passeert (CSR0410). Hier vervoeg je de variante vanuit Yecla en samen vervolg je in noordwestelijke richting tot aan de Rm-A18, welke je volgt in noordelijke richting.

Na ongeveer 2km verlaat de CSR deze Rm-A18 aan de rand van een bos (CSR0411), voor een traject parallel aan deze Rm-A18 richting Montealegre del Castillo. Deze keuze voor de CSR voegt wel ruim 1,5km toe aan je traject, terwijl de Rm-A18 echt een rustige weg is. Aan jou de keuze.

Aan het eerste kruispunt binnen de bebouwde kom, kan je reeds naar links richting een parkje aan de hoofdweg. Hier zie je links van jou het gemeentehuis (CSR0417). Links daarvan is een steegje, waarlangs je het oude slachthuis bereikt. De herberg vind je aan de rechter zijde van dit gebouw.

Montealegre del Castillo

Albergue de Peregrinos (CSR0500):

Herberg met enkel 2 slaapruimtes (8 bedden), douche & toilet, stoelen, een schoolbankje en gelukkig goed werkende verwarming.

Sleutel achter te laten op het tafeltje aan de giftenbus.

Donativo.

0034/625 416 275 (Pedro)

0034/647 920 919 (Manuela)

 

Supermercado (CSR0419): Middagpauze tot 17u, ook open op zondagvoormiddag.

 

Restaurante Casa Alonso (CSR0420): niet geprobeerd, wegens zaterdagavond.

 

15) Dag 05: Montealegre – Pétrola:  23,4km +300m –200m – MR: 6u00’:

Je verlaat de herberg naar rechts en keert terug naar het parkje aan het gemeentehuis. Je dwarst de grote weg (Calle Capataz Santiago) en keert terug naar de supermercado (CSR0419). Je slaat de Carretera de La Higuera in en volgt deze tot aan het einde van de bebouwde kom. Hier draait hij in westelijke richting en gaat over in de Ab-302.

Na 6,5km bereik je het gehucht La Higuera. Aan het einde van het gehucht, maakt de weg een bocht in noordelijke richting, waarna je een kruispunt met twee grindwegen (CSR0503) bereikt.

Opgelet: Ga hier naar links! Deze afslag is niet gemarkeerd! De eerste aanduiding vind je maar op een volgend kruispunt (CSR0504), een kleine 300m verder.

Na 4,2km bereik je een boerderij (CSR0509), die je rondt langs de noordzijde om vervolgens verder te gaan in noordwestelijke richting (CSR0510). Na een kleine 2km bereik je een tweede boerderij (CSR0511) die je langs de zuidelijke kant passeert. Je vervolgt in westelijke richting en bereikt de bosrand om vervolgens een kort stukje door dat bos te gaan. Je bereikt de bergkam met windmolens (CSR0512). Het hoogste punt bereik je een weinig verder (CSR0513).

Je daalt af richting een kaarsrechte weg, die je volgt in noordwestelijke richting over een afstand van 6,5km. Je bereikt een asfaltweg aan een zoutdepot voor winterse wegenzorg. Hier ga je 100m naar rechts, en vervolgens ga je op het feitelijke kruispunt naar links in de Carretera de Fuenteálamo. 500m verder, ter hoogte van de sportvelden, sla je schuin links af in de Calle San Bernabé, richting het centrum van Pétrola. Op een tweesprong ga je naar rechts. 400m verder bereik je een T-splitsing, alwaar je naar links gaat in de Avenida de la Constitución. Op het einde ervan ga je naar links in de Calle Pajar en volgt deze tot aan de kerk. Hier vind je de Albergue de Peregrinos (CSR0600).

Pétrola

Albergue de Peregrinos (CSR0600)

Primitieve herberg in de parochiezaal naast de kerk.

2 stapelbedden, lavabo, toilet, maar geen douche. Grote tafel en stoelen.

Geur van mazout, vanwege een lek aan de oude brandstoftank, die in de parochiezaal staat. Gasstraalkachels, die werken op flessengas. Niet getest vanwege de aanwezige geur van diesel en het feit dat de verbrandingsgassen van die toestellen in de ruimte blijven. Gelukkig trof ik er een slaapzak aan, die toch voor de nodige warmte zorgt tijdens de nacht.

Sleutel af te halen in de Calle Olmo 8. Er hangt een plaket aan de deur ivm een begrafenisondernemer.

0034/ 699 158 839

0034/ 677 586 624

Donativo.

Sleutel achter te laten op de tafel.

 

16) Dag 06: Pétrola – Chinchilla de Monte-Aragón:  19,9km +200m –200m – MR: 4u15’:

 

Je verlaat de herberg en loopt aan het kruispunt de toepasselijk genaamde Calle Chinchilla in. Op het volgende kruispunt ga je verder in westelijke richting via de Calle Nueva. Op een tweesprong ga je rechts de Calle de la Galana in en volgt deze tot aan de rotonde met de Cm-3211. Je dwarst de rotonde en loopt via een soort dijkweg aan de rand van een zoutwinningsmeer verder in noordwestelijke richting. Op een soort pas draait de weg in een meer westelijke richting. Je bereikt een boerderij (CSR0609), alwaar de weg in zuidwestelijke en later westelijke richting draait.

Je bereikt asfalt nabij Homa, welke je naar rechts omhoog volgt. Je gaat het gehucht niet in, maar blijft de weg aan de rand volgen. Op een tweesprong met een grindweg volg je deze naar links en verlaat je het asfalt. De weg verandert snel in een tractorspoor in slechte staat. Dit loopt over een afstand van bijna 3km evenwijdig aan de Cm-3211. Bij GPS CSR0612 bereik je een betere weg die je naar links volgt richting de Cm-3211.

Nota: Zeker  bij slecht weer is het te overwegen om in Homa, door het centrum naar links te lopen richting Cm-3211en deze vervolgens naar rechts te volgen om na 3km de CSR terug te vinden wanneer deze terugkeert naar de Cm-3211.

Eenmaal op de Cm-3211 volg je deze naar rechts over een afstand van bijna 4km. Aan een picknick vind je de afslag van de directe route naar Albacte (Totaal 35,6km). Wie naar Chinchilla de Monte-Aragón wil, wordt een grindweg evenwijdig aan de Cm-3211 opgestuurd. In praktijk blijf je beter op de Cm-3211 zelf lopen. 700m verder kan je de zich verwijderende veldweg opnieuw bereiken, maar zelf dat zou ik nalaten.

Het stukje CSR dat nu volgt blinkt namelijk uit in zinloosheid en overbodigheid. De grindweg loopt in de richting van een pelgrimtunnel onder het spoor, gevolgd door een grindweg welke je leidt naar een pelgrimbrug met zeer ruw grind als wegdek. Na deze pelgrimbrug, word je teruggeleid naar de Cm-3211, om samen met deze weg over een derde spoor te gaan. In praktijk blijf je dus beter gewoon op deze Cm-3211 lopen. En eigenlijk kan je dat al vanaf Pétrola.

Eenmaal over de brug, ga je op het kruispunt naar links en loop je langs de A-31 via de dienstweg naar Chinchilla de Monte-Aragón, dat je bereikt via de Avenida de Levante, alwaar de hostals gelegen zijn.

Chinchilla de Monte-Aragón:

Hostal El Peñón (CSR06A00):

Carretera Circunvalación

Menu del Dia: 10€ (ook ’s avonds goed bediend…)

Kamer 1p/n: 18€??? (Het navragen waard…)

 

Restaurante El Volante (CSR06A01):

Carretera Circunvalación

Menu del Dia: ’s middags: 10€.

’s Avonds weigerde de ober mij te bedienen, maar andere klanten wel L

Ik weet nog steeds niet tegen welke ongeschreven regel ik daar gezondigd heb.

Ik ben gewoon in El Peñón gaan eten.

Kamer 1p/n: 28€

 

17) Dag 07: Chinchilla de Monte-Aragón – Albacete:  18,2km +200m –300m – MR: 4u15’:

Je verlaat het hotel en neemt de stijgende straat naast het tankstation tot je op een T-splitsing komt. Hier ga je naar links en vervolgens scherp rechts in de Calle Alfareros.. Wanneer je een trap ziet, neem je deze omhoog tot aan de Calle Cuevas de San Antón en de gelijknamige Ermita. Hier ga je nog licht omhoog en vervolgens dwars je de A-31.

Ruim 1,5km verder (CSR06A04) vervolg je schuin rechts in de richting van een brug over het spoor. Vervolgens loopje in de richting van een tweede brug over een spoor, die je ook dwarst. Hier kom je terug bij de rechtstreekse variant tussen Pétrola en Albacete (CSR06A05). Een weinig verder ga je over een brug over een beek (CSR06A06).

Op een tweesprong ga je rechts, om zo rechts van een groeve te passeren (CSR06A07). Je vervolgt ruim 1,5km in noordwestelijke richting tot je op een T-splitsing komt aan een stortplaats van steenafval. Je gaat hier 250m naar rechts (CSR06A10) om dan achterlangs het stort in de oorspronkelijke richting verder te gaan (CSR06A11). Je vervolgt nu bijna 4km in dezelfde richting tot vlak aan de verkeerswisselaar van de A-31 & de A-30.

Hier ga je voorlangs naar links tot aan een brug over de A-30. Aan de overzijde vind je de Parador Nacional de Turismo (CSR06A17) waarvan het restaurant pelgrim vriendelijk is, maar die ik allesbehalve aantrekkelijk vind qua ligging, zo vlak naast de A-30.

Hoe de CSR hier verder verloopt, is allesbehalve duidelijk, maar je kunt het best als volgt gaan: Vervolg ruim 1km in westelijke richting via het asfalt, tot je een grindweg treft (CSR06A18), alwaar je naar rechts gaat in de Cordel de la Gineta a Chinchilla, die je volgt tot aan het eerste kruispunt met verkeerslichten aan de rand van de bebouwde kom van Albacete (CSR06A19).

Ga hier naar links tot aan de eerste rotonde, om daar naar rechts te gaan. Je vervolgt steeds in noordelijke richting en passeert het grote park Abelardo Sánchez lang de rechter kant. Aan de noordkant ervan ga je verder in noordelijke richting in de Calle Tesifonte Gallego en de Calle del Marqués de Molins tot aan de Plaza del Altozano  met het gelijknamige Hotel Altozano (CSR0700).

Albacete:

Hotel Altozano (CSR0700):

http://www.hotelaltozano.es/

Kamer 1p/n: 30€

Centraal gelegen en volgens booking.com het meest prijsgunstige.

Geen eigen restaurant, maar voldoende keuze in de buurt.

 

Vermijd het Cafetaria Altozano wegens te duur voor de geboden kwaliteit.

In de nabijgelegen Calle Mayor (CSR06A28) zijn er 3 restaurants met een Menu del Dia en concurrentie is altijd goed.

Voor het avondmaal en het ontbijt vind je voldoende keuze in de Mercadona Supermarket (CSR0623).

 

18) Dag 08: Albacete – La Roda:  40,0km +200m –200m – MR: 10u15’:

 

Nota: in La Gineta is enkel een Polideportivo. Gezien ik daar niet zoveel zin in had, heb ik hier een dubbele etappe van gemaakt. Eventueel kan je ook met de bus pendelen…

Je verlaat het hotel en loopt naar links richting Kathedraal, die je rondt langs het zuiden en het westen. Je vervolgt via de Calle Padre Romano in noordelijke richting tot aan de Paseo de la Cuba, die je naar links volgt. Aan de eerste rotonde sla je rechts af in de Avenida Cronista Mateos y Sotos, die je volgt tot aan een voetgangersbrug over de sporen (CSR0702).

Na de passerelle blijf je langs het spoor lopen over een afstand van een kleine kilometer tot de onderdoorgang onder de toegangsweg tot de A-31 bereikt. Na de onderdoorgang keer je terug naar het spoor om vervolgens een weg te kiezen die zich langzaam verwijdert van het spoor richting deze de A-31. Je dwarst deze via een brug om vervolgens langs de autosnelweg verder te gaan in noordwestelijke richting.

Deze grindweg (Cordel de la Gineta a Chinchilla) verwijdert zich langzaam van de A-31 om dan het spoor als leidraad te volgen. 6,5km na de brug over de autosnelweg, vind je een onderdoorgang onder het spoor (CSR0708). In periodes van regen neem je beter de brug die 500m verder ligt. Na de brug (CSR0709) verlaat je het asfalt voor een grindweg die zich verwijdert van het spoor.

7km verder ben je weer aan de A-31, die hier een bocht rond La Gineta maakt. Je volgt de grindweg naar rechts over een afstand van 300m langs de A-31, om dan er onderdoor te gaan. Na deze tunnel loop je richting een  tweede tunnel onder de oude ringweg rond La Gineta, waarna de aanduidingen onduidelijk zijn. Je gaat naar links en loopt de tweede straat rechts in, om dan richting centrum te gaan.

La Gineta

Opvang pelgrims in de sporthal

0034/967 275 002

0034/630 943 845

Op de Plaza Mayor (CSR0713) vind je zowel een drinkfontein als zitbanken en zelfs een (niet zo proper) openbaar toilet. Je verlaat de Plaza in noordwestelijke richting. Onderweg vind je een kleine kruidenier. Op een T-splitsing ga je naar rechts. Je passeert het grote snelwegcafetaria Los Chopos (CSR0716), en gaat vervolgens terug onder de A-31 door.

 

Je volgt de N-320 gedurende 500m in noordelijke richting, waarna je deze verlaat voor een grindweg naar links. Op het derde kruispunt sla je na ruim 2km rechts af, en na 1km sla je op het volgende kruispunt terug naar links af. Na net geen 2km bereik je een asfaltweg, die je naar rechts volgt over een afstand van 400m, alwaar je hem weer verlaat voor een grindweg naar links. Na 2,5km sla je links af en na 300m sla je terug rechts af, en na een knik in de weg vervolg je weer in de oorspronkelijke richting. Je passeert bovenlangs een stal en vervolgt in bijna noordelijke richting. Na bijna 1km vervoeg je een mindere weg, die van recht komend, en vervolg je in noordwestelijke richting.

 

Na 2,5km word je afgeleid naar links voor een totaal overbodig ommetje, waarbij je na 800m terug uitkomt op dezelfde weg, na de passage aan een boerderij. Je dwarst een irrigatiekanaal en ruim 3km verder bereik je alweer een brug over de A31, die je dwarst om La Roda binnen te trekken. Na de brug vervolg je in dezelfde richting tot aan de Avenida Tarazona, alwaar je naar links gaat. Aan de rotonde op het einde vind je de Stierengevechtenarena, alwaar zich de Albergue de Peregrinos (CSR0800) bevindt.

 

La Roda

Albergue de Peregrinos (CSR0800):

Basic albergue met 3 bedden, douche, toilet, verwarming en een microgolfoven en zeer beperkt keukengerei.

0034/669 290 802 (Maria)

0034/630 440 215 (Antonio)

Donativo

 

Hotel Flor de la Mancha (CSR0724)

Calle Alfredo Atienza 139

https://www.flordelamancha.com/

Menu del Dia ook ‘s avonds (13€)

19) Dag 09: La Roda – Minaya:  17,5km +100m –50m – MR: 4u15’:

Officieel loopt de CSR via de Avenida Juan Ramón Ramírez, de Calle Ramón Menéndez Pidal en de Avenida de Ramón y Cajal naar de Calle Mártires. Maar je kunt dat hoekje afsnijden door aan de rotonde aan de arena gewoon de Calle Alfredo Atienza te volgen en zo op hetzelfde punt uit te komen.

Op een tweesprong met de Calle de Cervantes hou je links aan in de Calle Mártires tot een kruispunt met verkeerslichten op het einde van de bebouwde kom. Hier ga je links in de Calle Dulcinea, en vervolgens ga je rechts op het eerste kruispunt om zo verder te gaan in de Camino Viejo de Minaya. Deze grindweg loopt evenwijdig aan de N-301 tot in Minaya.

Minaya:

Je loopt Minaya binnen via de Calle San Marcos aan het gemeentelijk openlucht zwembad. Op het einde van dit terrein sla je links af en op het eerste kruispunt weer rechts in de Calle Grande. Je loopt door tot vlak voor de kerk, alwaar je een wegwijzer “Polideportivo” (CSR0807) treft. Je gaat naar links tot voorbij de plaatselijke school, alwaar je de sporthal treft. Onderweg passeer je een kruidenier en een bakker. Maak gebruik van deze zaken als je nog iets ontbreekt qua bevoorrading, want voor de rest is die zeer schaars in Minaya, buiten het Hostal Antolín (CSR0808). Om 14u is de school ten einde en wordt de straat voor de school afgesloten. De persoon die dit doet, is ook de verantwoordelijke voor de sporthal.

Polideportivo municipal (CSR0900):

0034/615 680 385 (Jesus)

Zoals eerder gemeld heb ik een behoorlijke schrik gekregen van Polideportivos vooral tijdens mijn eerste tocht op de Via de la Plata. Maar volgens de verantwoordelijke van de herberg van La Roda was deze in een afzonderlijk lokaal met bedden. En dus ben ik op onderzoek gegaan…

In praktijk is dit hier het materiaalhok van de sporthal, waarin inderdaad een stapelbed staat. Toen ik hier met de verantwoordelijke toekwam, zat er een halve klas zevenjarigen in dat materiaalhok en die zaten op zowat alles wat je maar kan verzinnen, terwijl de leraar zich ogenschijnlijk van geen kwaad bewust was.

 

Op de dag dat ik geland ben in Alicante is daar de eerste positieve vaststelling gedaan inzake het Corona-virus. Maar qua bewustzijn inzake de problematiek naar het publiek in het algemeen, was dat op dat ogenblik nog een fait divers. De scholen waren nog open en kinderen mochten nog vrolijk rondspringen in de slaapruimte van pelgrims…

 

Het is dus niet verwonderlijk dat de uitbraak in Spanje zo hevig was, als zwaarst getroffen land na Italië.

Het sanitair van de herberg was dat van de sporthal. Om warm water te hebben in de douches, hebben ze de volledige verwarming van de sporthal aangestoken voor ruim een half uur, inclusief blazers in de hal. De isolatie van een Spaanse sporthal is gewoon nul. Hetzelfde geldt voor dat materiaalhok, met een metalen buitendeur en een metalen deur naar de hal. Gelukkig werkte het elektrisch vuurtje goed, want in Spanje wordt er op dat vlak ook niet op een kilowatt meer of minder gekeken. Verder geen voorzieningen.

Hostal Antolín (CSR0808):

Langs de N-301.

www.booking.com

Prijs niet nagevraagd aan de bar, maar zou mij verwonderen indien het niet goedkoper kan dan 50€.

Zowel ’s middags in het restaurant (13€) als ’s avonds in de bar (11€) gaan eten, wegens geen andere mogelijkheden.

 

20) Dag 10: Minaya – San Clemente:  18,5km +150m –100m – MR: 4u00’:

Nota: In Minaya is er opnieuw een splitsing tussen het traject van de Sureste en de Levante. De Levante is 3 km langer, waarbij er dient opgemerkt te worden dat de afstand tussen Minaya en San Clemente wel degelijk 18km bedraagt en niet de 34km welke verkeerdelijk is opgegeven op de Mapa de Metro van de Camino del Sureste – Levante. En vreemd genoeg wordt deze fout ook in andere publicaties gewoon klakkeloos overgenomen…

Het traject van de Sureste is iets landelijker.

 

In El Povencio is er mogelijks nog een alternatief voor de Polideportivo, in de vorm van het

Pension Juype ***

0034/967 165 683

https://www.facebook.com/pages/Hostal-Juype-Tierrallana/130476360345879

https://www.booking.com/

 

In Las Mesas

 

Hostal La Posada

(even buiten het dorp aan de route)

0034/ 967 573 0640

https://www.expedia.es/Las-Mesas-Hoteles-Hotel-La-Posada-Las-Mesas.h28759959.Informacion-Hotel

Maar in de planningsfase had ik dus niet de beschikking over de Spaanse gids, en heb ik mij dus noodgedwongen meer op de Conrad Stein gids van de Camino de Levante gebaseerd en dus ben ik deze voor dit traject gevolgd.

 

Je verlaat de Polideportivo en loopt terug richting school, om aldaar naar links te gaan in de Calle Ramón y Cajal, tot je een T-splitsing bereikt. Hier ga je naar links. Op het eerste kruispunt ga je naar rechts. Op het kruispunt met de Calle Roldán vind je de splitsing van de Camino del Sureste & de Levante. De Sureste gaat naar links in de Calle Roldán en loopt dan parallel aan de N-301 richting El Povencio.

De Levante passeert het Hostal Antolín (CSR0808) en dwarst de N-301 aan de rotonde met de Cm-3117. Je gaat links van de Cm-3117 een grindweg in, die in noordwestelijke richting gaat. Je houdt deze richting aan over een afstand van 4km, waarna je de Ap-36 dwarst via een brug.

Na 3km in dezelfde richting bereik je het gehucht Casas de los Pinos (CLV0909).

Aldaar loop je richting kerk en aan de kerk ga je verder in noordelijke richting via de Cu-V-8302. Op de splitsing met de Cu-V-8304 hou je links (rechtdoor) aan in de Cu-V-8302. 1km na deze splitsing verlaat de CLV de Cu-V-8302, maar je kan ook gewoon de weg blijven volgen richting San Clemente. Het asfalt is vriendelijker voor je voeten en na een tijd begin je ook daar op te letten…

San Clemente

Je dwarst de A-43. 650m verder komt de CLV terug op de Cu-V-8302 uit. Via de Calle de María Josefa Melgrado bereik je de N-310, die je dwarst. Vervolgens dwars je de Río Rús en loop je richting de kerk van San Clemente. Aan de Plaza Mayor loop je rechts de autoluwe winkelstraat Calle Boteros in. Op het nummer 24 vind je het hostal (Nueva) Milan.

Hostal (Nueva) Milan I (CLV1000):

Calle Boteros 24

www.hotelrestaurantemilan.com

0034/969 300 708

0034/690 698 656

Kamer 1p/n: 20€

Menu del Dia: 12,50€

Nadeel (in het weekend): “Lovebirds”, die dronken de kamer in komen en vervolgens de TV heel luid zetten om bepaalde andere geluiden te overstemmen L.

Een kamer vragen weg van de straat…. Of de Lovebirds…

 

21) Dag 11: San Clemente – Las Pedroñeras:  24,4km +200m –200m – MR: 5u30’:

Je verlaat het hostal naar links richting Plaza Mayor. Aan de kerk ga je naar rechts, de Calle Trinidad in. Je gaat achterlangs de kerk en gaat in de Calle Cruz Cerrada naar rechts. Je verlaat de bebouwde kom in noordwestelijke richting. 650m verder ga je voorbij een gebouw naar links in westelijke richting. Op een T-splitsing ga je naar recht, waardoor je terug in noordwestelijke richting verdergaat.

4km verder sla je aan een eenzaam huis (CLV1002) op een kleine hoogte links af. Deze weg is van mindere kwaliteit, maar hij wordt wel gebruikt door de vrachtwagen die de melk ophaalt. Na 750m bereik je een bredere grindweg (CLV1003), die je naar rechts volgt. Na 3km dwars je een asfaltweg. Negeer ook hier de uitleg in de Conrad Stein gids en loop gewoon rechtdoor. Na 5km bereik je Santiago de la Torre (CLV1009).

250m na Santiago de la Torre dwars je de Río Záncara en een afwateringskanaal. Na het kanaal draait de weg tijdelijk in noordwestelijke richting, om dan weer in westelijke richting te gaan. Na 6km dwars je de (opnieuw) Ap-36. 750m na de autosnelweg, en nadat je een kanaal gedwarst bent, sla je schuin rechts af, richting kerktoren.

 

Las Pedroñeras

Wie zich wil bevoorraden, slaat in de Calle Pompeyo Castillo links af. De anderen kunnen verder rechtdoor tot ze op het kruispunt met de Calle El Concejo links moeten afslaan. In beide gevallen kom je in de Calle de José María Álvarez Mendizábal uit. Je vervolgt in de Avenida Juan XXIII, die je naar links volgt. Op het kruispunt met de Avenida Juan Carlos I sla je rechts af in licht stijgende de Calle Fermín Mota. Op het einde ervan vind je de Casa Parroquial Las Pedroñeras (CLV1100).

Casa Parroquial Las Pedroñeras (CLV1100):

Calle Montejano 88

Verder dan de deur ben ik niet gekomen…

Het contactnummer vermeld in de Conrad Stein gids is dat van de priester, die meestal niet in Las Pedroñeras aanwezig is.

0034/616 964 296

0034/967 160 067 (parochiehuis)

De nummers van de contactpersonen vermeld op de deur zijn:

0034/610 621 084

0034/653 420 272

Beiden waren toevallig de stad uit… En daar schiet je dus ook niets mee op….

 

En dus ben ik via de plaatselijke politie (CLV1017) aan het adres geraakt van:

Casa Mauricio Apartamentos Estudio Rurales (CLV1101):

Calle Moreno Lázaro 36

0034/610 878 574

Klein appartement 1p/n: 20€

1 zithoek, keukenhoek (microgolf, beperkt gerei), badkamer en toilet niet afgescheiden, slaapkamer half afgescheiden. Grootste probleem: verwarming met gasstraalkachels, die de zuurstof uit de ruimte gebruiken en hun verbrandingsgassen afgeven in dezelfde ruimte :-(.

 

22) Dag 12: Las Pedroñeras – El Toboso:  32,3km +300m –300m – MR: 7u45’:

Afhankelijk van waar je sliep, keer je terug via de Calle Montejano  en de Calle Europa naar Calle Vista Alegre en het kruispunt met de N-301. Aldaar, bij GPS CLV1103  vind je de wegwijzer van de GR239 en dus de Camino de Levante.

800m verder kom je aan de foto in de Conrad Stein gids pagina 102 (CLV1104). Negeer alle uitleg in de gids, die voor verwarring zorgt en vervolg gewoon rechtdoor, evenwijdig aan de N-301. 4km verder dwars je de Ap-36. Anderhalve kilometer verder vind je de gebruikelijke GR239 wegwijzer (CLV1106) aan het begin van de bebouwde kom van (CLV1107) El Pedemoso. Via de Avenida Colmena bereik je de Plaza del Ayuntamiento, alwaar je naar links gaat.

Ook hier is de aanduiding op het terrein niet eenduidig. Ofwel ga je op het kruispunt van de Cm-3102 en de Calle Constitución naar links en onmiddellijk naar rechts in de Calle Manuel Langa. Ofwel ga je wat verder door in de Calle Constitución  en sla je aan de wegwijzer Santa María de Los Llanos links in en kom je zo aan het kruispunt met de Calle Manuel Langa.

Bij GPS CLV1112 vind je de gebruikelijke wegwijzer van de GR239, die je zoals eerder opgemerkt eerst zelf moet vinden via GPS en dus de facto daardoor overbodig is L. Op de tweesprong alhier, ga je rechts. Je blijft ergens halfweg tussen de N-301 en de Ap-36 lopen richting Santa María de Los Llanos.

Ook daar weer tref je aan het begin van het asfalt de wegwijzer van de GR239 (CLV1113). Je vervolgt in dezelfde richting via de Calle Mayor en loopt richting kerk, alwaar je zitbanken vindt (CLV1114).

Op het einde van de bebouwde kom vind je opnieuw de gebruikelijke wegwijzer van de GR239 aan het begin van de Calle Doña Isabel. Anderhalve kilometer verder bereik je een asfaltweg, die naar links naar een tunnel onder de Ap-36 leidt. Je dwarst deze weg en vindt rechts een stortplaats van steenpuin. Je vervolgt rechtdoor naar een hoogste punt, alwaar je twee grindwegen naar rechts vindt. Vermoedelijk is het de bedoeling dat je hier naar rechts gaat in de tweede weg, die dan in noordelijke richting gaat, evenwijdig aan de asfaltweg, die je dwarste. Alleen vind je hier op de afslag alweer geen duidelijke markeringen.

Aan de GPS-punten CLV1119 en CLV1120 vind je oude tekens, die je uiteindelijk leiden naar het punt CLV1122, alwaar je weer frisse tekens vindt en waar de hierboven beschreven weg samenkomt met de weg met oude tekens. Je dwarst de N-301 en  loopt verder richting bebouwde kom, waar je de gebruikelijke wegwijzer van de GR239 (CLV1123) treft.

Op de heuvel boven het dorp vind je de typische windmolentjes, waarvoor La Mancha bekend is en waartegen Don Quichotte vocht.

Mota del Cuervo

Via de Calle de Las Mesas bereik je de Calle Mayor Alta, die je naar links volgt. Op de Plaza Mayor vind je:

Casa Rural La Mota (CLV1127):

Plaza Mayor 2

www.casalamota.com

0034/967 180 230

0034/667 707 451

 

Quiosco (CLV1126):

Verkoopt ook brood. Open op zondag tot 14u.

 

Je vervolgt je weg via de Calle Mayor Baja en op het einde ervan, sla ja aan de rotonde rechts af in de Calle Don Sabino. Op een tweesprong ga je schuin links, en op het einde ervan links in de Camino Real Bajo (CLV1131). Vlak voor een tankstation, sla je links af in de toepasselijk genaamde Calle de El Toboso. Op het einde van de bebouwde kom vind je de gebruikelijke wegwijzer van de GR239 (CLV1132).

Na 800m ga je onder de N-301 door. Na 1,5km ga je over de Ap-36. In de afzak van de brug neem je de weg naar rechts (CLV1133). Je volgt deze weg in westelijke richting en bereikt na 3,5km een soort pasje (CLV1136). Van daar daal je af tot je een andere weg vervoegt. Aan het kerkhof van El Toboso (CSR1105) vervoeg je terug de Camino del Sureste. Aan het kerkhof ga je op de “tweesprong” schuin rechts, waarna je de Cm-3103 dwarst.

El Toboso

Je vervolgt rechtdoor in de Camino de Mota. Aan een fontein ga je rechts richting kerk via de Calle Bascula en de Calle Don Quijote. Op het plein voor de kerk vind je bronzen beelden van Don Quijote (Don Quichotte) en Dulcinea in combinatie met een fontein.

Je gaat links van de kerk en vervolgens links in de Calle Dulcinea. Vervolgens ga je rechts in de Calle de Ramón y Cajal, waarna je richting Hospedería Convento Madres Trinitarias (CSR1107 – 25€) loopt.

Hier verlaat je de CSR naar rechts in de richting van de Cm-3103, alwaar je het Hotel Dulcinea (CSR1200) vindt.

 

Hotel Dulcinea (CSR1200):

Calle Clavileño, El Toboso

www.booking.com

Kamer: 25€ 1p/n incl. (Spaans = matig) ontbijt in bar El Rincón de La Mancha (CSR1201).

Het hotel opent maar om 10u. Als je dus vroeger (vanaf 07.15u wilt ontbijten, moet je naar de bar gaan. De eigenaar is een zeer kleinburgerlijke Spanjaard L)

Menu del Dia: 10€ zowel (’s middags als ’s avonds)

 

23) Dag 13: El Toboso – La Villa de Don Fadrique:  24,1km +100m –100m – MR: 6u00’:

Je verlaat de bar of het hotel in noordwestelijke richting en loopt langs de Avenida de Castilla-La Mancha / Cm-3103 tot aan de rotonde, alwaar je naar links gaat via de Cm-3162. 200m verder, aan de rand van de bebouwde kom dwars je de Camino en kom je recht aan een tweesprong van landwegen, alwaar je naar links gaat in de Camino de la Puebla de Almoradiel a El Toboso.

Na 400m ga je op een tweesprong naar links, waarna je 50m verder nog een tweesprong treft, deze keer met de aanduidingen van de splitsing tussen de CSR (links) en de CLV (rechts), die een ommetje maakt van 2km via Quintanar de la Orden (CLV1202).

Na ruim 6km op de CLV (links), dwars je de asfaltweg Cm-310. Na 1,3km dwars je de Arroyo de la Nava en na nog eens 3,3km dwars je opnieuw asfalt, namelijk de To-2988.

Na nog eens 2km dwars je de ringweg rond La Puebla de Almoradiel.

 

La Puebla de Almoradiel:

Accogida parroquial:

0034/925 178 161 (mogelijks ook voor daklozen)

 

Hostal Los Olivitas:

Luna 6, 45840 La Puebla de Almoradiel, España

www.booking.com

0034/626 528 344

 

350m na de ringweg dwars je een Camino Natural Vía Verde aan zitbanken. Je passeert de kerk  en dwarst de Avenida del Rey Juan Carlos I. Op het volgende kruispunt sla je links af in de Calle Veracruz. Je vervoegt opnieuw de CLV vanuit Quintanar de la Orden.

Bij een tweesprong ga je naar links en bij het verlaten van de bebouwde kom tref je opnieuw de gebruikelijke wegwijzer van de GR239 (CSR1212). 1,2km verder dwars je de Río Cigüela (CSR1213). 100m verder vind je na een bosje, een tweesprong, alwaar je naar links gaat.

5,5km verder, nadat je meerdere andere wegen vervoegd hebt, kom je uit aan een kruispunt (CSR1214), alwaar je rechtdoor gaat in westelijke richting.

 

La Villa de Don Fadrique

Je loopt La Villa de Don Fadrique binnen via de Calle de Quintanar. Op de tweesprong met de Avenida de Valencia, sla je rechts af en loop je tot aan de Plaza Mayor, alwaar je de Casa Rural El Rincon del Infante (CSR1300) treft.

Casa Rural El Rincon del Infante (CSR1300):

Plaza Mayor 2

www.booking.com

0034/925 195 651

0034/615 187 921

Kamer 1p/n: 20€ (incl. was) + 10€ voor alle maaltijden

 

Een veilige haven voor de pelgrim.

Door een onoplettendheid van mezelf, heb ik een blaar tussen mijn tenen laattijdig opgemerkt, waardoor deze was beginnen ontsteken. Juan, “de uitbater”, is dezelfde avond nog met mij naar de “spoed” gereden in Villacanas. De volgende dag heb ik noodgedwongen een rustdag ingelast en zijn we ’s middags naar de “spoed” in La Villa de Don Fadrique zelf gereden. Daar ben ik opnieuw verzorgd geworden, deze keer door een arts zelf, waarna ik een kleine injectiespuit gevuld met antibacteriële zalf en verband meekreeg. Dit is mijn redding geweest.

Door de vertraging zou ik echter in het weekend toekomen in Toledo. Wat opzoekingen via de smartphone leerden mij dat ik minimum 132€ zou moeten ophoesten voor een kamer die op een weekdag 38€ kost. En dus heb ik de volgende dag 7€ betaald en de bus 09.15u naar Toledo genomen, waardoor ik drie wandeldagen inliep.

In Toledo heb ik nog een rustdag genomen om Toledo te bezoeken, waardoor ik uiteindelijk nog één rustdag overhad.

 

Nota: de hiernavolgende beschrijvingen zijn gebaseerd op info door mij verzameld, maar is uiteraard niet gecontroleerd op het terrein.

 

24) Dag 14: La Villa de Don Fadrique – Tembleque:  28,3km +150m –150m – MR: ca. 7u00’:

Je verlaat de herberg van La Villa de Don Fadrique via de Calle de Toledo, de Plaza del Pozuelo, alwaar je een tweesprong vindt. Hier zijn 2 varianten naar Villacañas:

 1. Die via de Ermita de San Gregorio (CSR1302), waarvoor je naar links gaat in de Calle de Villacañas en wat dieper tussen de wijngaarden verloopt en dus wat verder van Carretera de Quintanar de la Orden a Menasalbas. Aan de Ermita dwars je de Río Riánsares en vervolg je in dezelfde richting tot je vlak voor Villacañas terugkeert naar de weg.
 2. Die via het fietspad van de Camino Natural Vía Verde de Villacañas a Quintanar de la Orden. Hiervoor ga je naar links in de Calle de San Gregorio (vreemd genoeg), richting de Avenida de la Constitución. Aldaar bereik je de Camino Natural Vía Verde de Villacañas a Quintanar de la Orden, die zich vervolgens langzaam verwijdert tot ca. 200m van de hoofdweg, om dan in de buurt van Villacañas terug te keren naar de directe omgeving van de Carretera (hoofdweg).

500m voor het Repsol tankstation verlaat de Camino Natural de hoofdweg om richting een rotonde op de Cm-3001 te gaan en vervolgens richting een voetgangersbrug over het spoor naar het station van Villacañas te gaan.

 

Villacañas:

Aan de overzijde van het spoor vind je:

Hostal Prickley (CSR1401)

Paseo Ángela Carneros 8

www.booking.com (38€)

 

3* Hotel €uropa (CSR1400)

Avenida de la Mancha 34

www.booking.com (38€)

 

Opvang voor pelgrims mogelijk in de Albergue Herberg voor Daklozen Villacanas (CSR1407) (gesloten 14 -20u)

Calle San Roque 55

 

Je dwarst de Avenida de la Mancha en gaat via de Calle Mayor in westelijke richting en later in zuidwestelijke richting. De Calle Mayor, die zeer lang is, gaat over in de Avenida de las Cuestas Blancas. 500m voor de Avenida de Tembleque verlaat je het asfalt voor een grindweg tussen de wijnvelden, evenwijdig aan de hoofdweg.

6km verder keert de CSR terug naar de directe omgeving van de asfaltweg (Carretera de Quintanar de la Orden a Menasalbas), om in de buurt ervan richting Tembleque te gaan.

2km voor Tembleque verlaat de CSR opnieuw het asfalt om via een grindweg richting een brug over de A-4 te gaan en deze vervolgens te dwarsen.

 

Tembleque:

 

1* Hostal La Purísima (CSR1500)

Avenida de Andalucia

Kamer 1p/n: 25€

 

3* Hotel A Posada (CSR1501)

Avenida de Andalucia

Kamer 1p/n: 22€

https://www.hotelaposada.com/

 

Casa Rural Mirador de La Mancha (CSR1112)

Plaza de la Orden 8, Tembleque

https://www.elmiradordelamancha.com/en/946-2/

De CSR vervolgt richting een rotonde aan de Avenida de Andalucia om daar de Calle Pocillo in te gaan. Op het kruispunt met de Calle de la Iglesia sla je rechts af en volgt deze straat tot aan het cultureel centrum.

 

Vanaf Tembleque zijn er opnieuw 2 mogelijkheden:

 1. Via Mora de Toledo. Alhier is een hotel, maar dit traject voegt ruim 3km toe, en verloopt in de buurt van de Carretera de Quintanar de la Orden a Menasalbas.
 2. Via Almonacid de Toledo. Alhier is geen hotel en is pendelen naar Toledo met de bus raadzaam. Dit is het kortste traject en bovendien zeer landelijk.

 

Inzake Toledo werd reeds opgemerkt dat het raadzaam is om hier zeker niet in het weekend te willen verblijven op hotel, en dit gegeven wordt nog belangrijker als je er meerdere dagen wenst te verblijven en wenst te pendelen op de trajecten voor en na Toledo.

 

25) Dag 15: Tembleque – Almonacid de Toledo:  32,9km +250m –200m – MR: ca. 8u00’:

Je verlaat Tembleque via de Calle Villanueva de Bogas. Aan de rand van de bebouwde kom gaat de CSR over in een grindweg. 3km verder vind je een tweesprong, alwaar je naar links gaat. 10km verder bereik je Villanueva de Bogas.

Je gaat het centrum binnen via de Calle Tembleque. Vlak voor de Plaza de la Constitución met het stadshuis ga je naar links in de Calle del Santo. In de tweede straat ga je naar rechts en vervolgens naar links in de Calle Principe. Op het einde ervan ga je rechts in de Calle Mora. Je passeert een monument voor de Camino.

Bij het verlaten van de bebouwde kom gaat deze over in een grindweg. 2km verder dwars je de Río Algodor (CSR1601). 1,5km verder vind je aan de rand van het bos een splitsing tussen de variante via Mora de Toledo (links) en die rechtstreeks naar Almonacid de Toledo (rechts).

2km verder vervoeg je een andere weg en ga je verder in westelijke richting. Nog 1,5km verder ga je rechts op een tweesprong. 700m verder dwars je de Cm-4005.

1,3km verder bereik je de Ruine van de Ermita San Marcos de Yegros (CSR1603) aan een beek. 1,5km verder vind je een tweesprong aan de rand van het bos, alwaar je naar rechts gaat. Na 3,7km dwars je een spoorwegbedding en 100m verder ga je op een T-splitsing naar rechts. Na 200m maak je een bocht in westelijke richting. Je nadert de Cm-4019, die je bereikt 300m voor de bebouwde kom van Almonacid de Toledo.

 

Almonacid de Toledo:

Ontvangst van pelgrims in de kleedkamers van het gemeentelijke zwembad van Almonacid de Toledo (CLV1700).

 

Pendelen naar Toledo voor overnachting lijkt zinvol.

Bus Mora de Toledo – Toledo:

9 maal per dag in beide richtingen op werkdagen tussen 07.15 en 21.20u)

In het weekend slechts 1 per dag in beide richtingen:

Zaterdag: 09.40u naar Toledo en 14.00u vanuit Toledo

Zondag:   18.40u naar Toledo en 15.30u vanuit Toledo

(www.autocaresmartincar.com )

26) Dag 16: Almonacid de Toledo – Toledo:  27,6km +300m –500m – MR: ca. 7u00’:

Je verlaat de Cm-4019 via de Calle San Cebrián, gevolgd door de Calle de las Cruces en de Calle Iglesia richting kerk. Vlak voor de kerk vind je de splitsing tussen de CSR & de CLV.

 

Opnieuw volgt de CLV hier een minder aantrekkelijk traject evenwijdig aan de autosnelweg richting Nambroca. De CSR gaat naar links via de Plaza Constitución gevolgd door de Calle Ángel. Je verlaat de bebouwde kom, dwarst de Calle Chueca en gaat rechtdoor via een grindweg richting een onderdoorgang onder de autosnelweg. Je gaat verder in westelijke richting en na iets minder dan 1km bereik je een brug over de Arroyo de Vallehermoso o de Casalgordo. Je vervolgt nog steeds in westelijke richting tot aan de Ermita Virgen de la Oliva (CSR1602), waarna je aanplanting van olijfbomen ingaat. Je loopt onderlangs een heuvelrug met windmolens. De weg verlaat de aanplanting en gaat richting een pas tussen twee bergrugjes, alwaar er een picknick (CSR1603) te vinden is.

Je gaat opnieuw richting een aanplanting met olijfbomen onderlangs de tweede bergrug in de richting van de autosnelweg. 400m voor deze autosnelweg ga je op een kruispunt aan alweer een aanplanting van olijfbomen, naar links. De weg kronkelt in westelijke richting alweer een aanplanting. Aan de rand van Burguillos de Toledo (CSR1605) dwars je de N-401, waarna je het centrum bereikt via een grindweg evenwijdig aan de Avenida Olivos. Vervolgens neem je een dwarsdoorsteekje richting de grindweg die uitgeeft op de N-401a. Je vervolgt rechtdoor in de Calle Nambroca, gevolgd door de Calle de los Olmos, een rotonde en de Calle Layos en de Camino Layos. Op een kruispunt van grindwegen net buiten de plantage (CSR1606), sla je rechts af en ga je via de Camino Eras richting de kerk (CSR1607) van Cobisa (CSR1608).

Cobisa (CSR1608):

 

Casa Rural Salambel (CSR1609)

Calle Bosque 42

https://www.casasalambel.com/ (Relatief duur!!! 60€ 2p/n)

 

Nota: tussen Burguillos de Toledo  en Cobisa  kan je ook via een grindweg naast de To-7901/3100 lopen. Dat is korter maar minder aangenaam.

 

Vanaf de kerk van Cobisa volg je de Carretera de Argés in noordwestelijke richting. Aan het einde van de bebouwde kom neem je een weg in noordelijke richting en dwars je de autosnelweg. Aan een plantage van olijfbomen ga je naar links en volg je een de Camino de la Pozuela in noordelijke richting. Deze geeft uit op de reeds gekende To-7901/3100, ter hoogte van het AC hotel Ciudad de Toledo (CSR1610).

 

Toledo:

 

Vanaf dit punt volgt de CSR een traject in de flank van de Taag (Tajo). Dit traject is lang. Het komt uit aan de Nuevo Puente de Alcántara. Maar uiteindelijk loop je toch best richting de oude brug, om daar de roltrappen omhoog richting de Plaza La Concepción (CSR1616) en het einde van de  roltrap naar de bovenstad te vinden. Vandaar loop je door in westelijke richting naar de Plaza de Zocodover (CSR1615), een beetje het uitgangscentrum van de stad Toledo. Hier neem je het straatje tussen de Mc Donalds en de Burger King en loop je richting het Yit Conquista De Toledo (CSR1700).

 

Wie vanaf het AC hotel Ciudad de Toledo linksom gaat via de Puente San Martin, spaart anderhalve kilometer uit.

 

Yit Conquista De Toledo (CSR1700):

Calle Juan Labrador 8

https://git-conquista-de-toledo-hotel.hotelmix.es/

Kamer 1p/n: 38€ (Weekend:  132€)

Het betrokken hotel heeft geen restaurant. Je wordt doorverwezen naar het restaurant Mercado de San Agustín (CSR1707), waar je enkel ’s middags terecht kan voor een Menu del dia aan 9€. ’s Avonds was het daar een dooie boel. Uiteindelijk ben ik ’s avonds nog gaan eten in het Hostal Palacios (CSR1708) waar je ook ’s avonds een Menu del Dia kan krijgen voor 8,50€.

 

27) Dag 17: Toledo – Novés:  33,7km +400m –400m – MR: 7u30’:

Je verlaat het hotel in noordelijke richting en loopt via de Calle Juan Labrador terug naar de Plaza de Zocodover. Alhier ga je naar links in de Calle Silleria. Op een tweesprong volg je dezelfde straat naar links. Je passeert de Carrefour City (CSR1706), een goede plaats om je voorraden aan te vullen. Aan de Iglesia de San Nicolás de Bari ben je terug op het officiële traject van de camino. Zoek echter niet achter markeringen. Je vindt die pas aan de rand van de stad. Op het einde van het kerkgebouw sla je rechts af in de Calle Cristo de la Luz. Je volgt deze bergaf richting de stadspoort. Vervolgens kom je uit in de Calle Real del Arrabal, alwaar je naar links gaat, tot aan de Puerta de Bisagra (CSR1715).

Aan de rotonde ga je naar links in de Calle de Alfonso VI. Aan de volgende rotonde ga je in noordwestelijke richting in de Avenida Carlos III. Aan de volgende rotonde, aan een grote parkeerplaats, vind je het eerste teken van de Camino. Aan deze rotonde ga je verder in een meer noordelijke richting in de Avenida de Mas de Rivero. Aan (alweer) een rotonde ga je naar links.

Je komt uit aan een ovaal, alwaar je richting brug loopt. Vlak voor de brug ga je naar rechts in een soort dienstweg. Je bereikt de Taag en de Camino Natural del Tajo – Gr 113 (CSR1722).

400m verder vind je ter hoogte van de dam en de oude elektriciteitscentrale, de splitsing tussen de korte variante en de 7km langere variant via Rielves (CSR1723).

Voor de korte variant, ga je omhoog richting rotonde van de N-403. Vlak voor de grote rotonde van de autosnelweg van Castilla la Mancha ga je naar links om dan s de autosnelweg bovenlang te dwarsen. Je vervolgt 2km via de N-403 tot een volgende rotonde. Vlak voor deze rotonde word je naar de parallelweg afgeleid, maar dat levert je een omweg op van bijna 1km. Blijf dus op het asfalt om de rotonde te dwarsen. Voorbij de rotonde word je via een grindweg naast de zo goed als ongebruikte N-403 geleid. De N-403 zelf volgen is beter voor je voeten.

Aan de volgende rotonde vind je verwijderde tekens (CSR1725) richting de parallelweg naast de autosnelweg. De N-403 wisselt hier van kant. Een alternatief traject buiten de uitgeschilderde tekens kon niet bepaald worden. Het lijkt de enige logische verbinding richting autosnelweg driehoek. Wie zijn voeten wil sparen volgt de N-403 zelf, maar dit is wat om.

Ten noorden van de autosnelweg driehoek dwarst de CSR de Río Guadarrama (CSR1726). Onmiddellijk voorbij de rivier is er aan de rotonde een splitsing tussen de variant via Rielves en Novés (CSR1727).

De variante via Noves gaat verder in noordelijke richting (CSR1728) en volgt een grindweg naast de Cm-4011 over een afstand van 3km tot vlak voor Villamiel de Toledo, alwaar de CSR de weg dwarst en dan door de Urbanisation El Arenal CSR1730 gaat, om vervolgens terug te keren naar de Cm-4011 tot Huecas (CSR1733).

Persoonlijk heb ik het volledige traject langs de Cm-4011 zelf afgelegd om mijn voeten te sparen tijdens een eerste dag terug op pad met een net gesloten wonde aan mijn voet.

700m voor Huecas verlaat je de Cm-4011 voor de Cm-4011a naar het centrum van Huecas. Aan het gemeentehuis sla je links af richting kerk. Aan de kerk sla je rechts af in de Calle Real. Op het einde ga je naar links en verlaat je de bebouwde kom via een grindweg in westelijke richting. Na 350m ga je op een tweesprong naar rechts (CSR1735).

Na 3,3km dwars je de To-3927 en vervolg je in dezelfde richting. Na 2,6km dwars je de ringweg Cm-4009. Aan het begin van de bebouwde kom ga je op een tweesprong naar rechts richting kerk. Aan een tweede tweesprong ga je nogmaals rechts in de Calle Iglesia. In de tweede straat (Calle José Caro) sla je links af en halfweg vind je aan de linker kant de Albergue, met een rode metalen deur.

 

Albergue de peregrinos Novés (CSR1800) :

4 bedden, keuken, badkamer, tuin

Donativo.

0034/925 778 128

0034/679 205 163

Bar/ Restaurante Pupy (CSR1802):

Menu del Dia: 10€

’s Avonds: tortilla (geen diefstal :-))

 

28) Dag 18: Novés – Escalona:  20,1km +200m –300m – MR: 4u00’:

Je verlaat de herberg naar links en gaat via de Calle Real naar de Plaza de España, die je dwarst. Je verlaat ze via de Calle de la Carrera in noordwestelijke richting. Aan het gemeentelijk zwembad verlaat je de bebouwde kom via de gebruikelijke grindweg in noordwestelijke richting. Na 1km bereik je een tweesprong, alwaar je naar links gaat.

Na 1,3km dwars je een brug over een beek. Je vervolgt rechtdoor langs de arm van een beek en loopt langs een aanplanting van fruitbomen en olijven, met op de hoogte het Castillo de San Silvestre. Na 300m ga je via een brug naar links over de beek. Ruim 100m verder ga je op een tweesprong met een verbodsbord/privaat (rechtdoor) naar rechts. Je rondt een boerderijencomplex en neemt de tweede weg naar rechts in noord-noordwestelijke richting.

Na 2km bereik je een beek, die je dwarst. Na nog eens 2km in meer noordelijke richting bereik je de rand van de bebouwde kom van Quismondo.

 

Quismondo

Je gaat de bebouwde kom binnen via de Camino de Novés. Na de rotonde ga je rechtdoor in de Avenida de la Constitución. Aan de kerk ga je verder rechtdoor via de Calle Hipólito Castillo. Op een T-splitsing in de Carretera de Extremadura, ga je naar links. Je passeert het Hostal Euroquismondo (CSR1808).

 

Hostal Euroquismondo (CSR1808):

Carretera de Extremadura

www.tripadvisor.es

 

Voorbij het hostal ga je op het eerste kruispunt rechtsaf in de Camino de Escalona. Je passeert het kerkhof en gaat via de brug de autosnelweg A-5 over. Aan het einde van de brughelling sla je scherp links af, waarna je terugkeert richting A-5 om dan er evenwijdig aan te open tot het eerste kruispunt naar rechts (CSR1810).

1,5km verder kom je aan een tweesprong (CSR1808). Bij slecht weer ga je beter naar links en volg je de grootste grindweg. 500m verder ga je op een tweesprong naar recht. 3,5km verder vind je in een S-bocht terug tekens (CSR1814).

Maar heden verloopt de markering naar rechts. 650m verder kom je uit op een T-splitsing, alwaar je naar links gaat. 250m verder ga je naar rechts, maar dat is een vrij oneffen tractorspoor dat mogelijks modderig is bij nat weer. In een S-bocht (CSR1814) vervoeg je terug de grindweg richting het gehucht Ribera del Alberche (CSR1815), een soort voorstad op de tegenoverliggende oever van Escalona. Je vervolgt richting de grote rotonde op de N-403.

Je gaat rechtdoor en dwarst de historische smalle brug over de  Río Alberche (CSR1815). Aan de overzijde vind je links van de rijbaan een getrapt voetpad naar de bovenstad van Escalona.

 

Escalona:

Aan het einde van de klim bereik je een soort toren, waarin zich de toeristische dienst bevindt. Verassend genoeg was deze bemand en krijg je er als pelgrim de perfecte uitleg. Alleen de uitleg betreffende de sleutel van de herberg bleek niet correct te zijn, want deze is in het bezit van de lokale politie en niet in het bezit van het personeel van de school.

De lokale politie bevindt zich in het gebouw tegenover de toren, maar langs de andere zijde.

Vanaf de toeristische dienst loop je in noordelijke richting via de Plaza de Santa María en de Calle Queipo de Llano naar de Plaza del Infante Don Juan Manuel. Je kruist dit plein diagonaal en verlaat het via de Calle Lazarillo de Tormes. Op een T-splitsing met de Calle Duque de Uceda, ga je naar rechts en op het eerstvolgende kruispunt ga je naar links in de Calle La Parra. Deze geeft uit op de Cm-5005. Je volgt deze naar links tot aan de rotonde, die je dwarst. 300m verder, net na de plaatselijke afdeling van de Guardia Civil, vind je een parkeerplaats voor de schoolbussen. Deze ga je op, waarna je aan de linkerzijde aan een schoolspeelplaats de toegangsdeur tot de herberg vindt. Vanaf 15u is de rust hier compleet.

 

Acogida en Colegio Público Inmaculada Concepción (CSR1900)

8-tal bedden, douche, toilet, maar geen wc-papier, tafel, kinderstoelen, verwarming, microgolfoven. Zo goed als niets, qua keukengerei.

Gemeentelijk gratis openbaar draadloos internet in de parken, niet in de herberg.

Donativo

Sleutel via het raam aan de inkom terug binnenwerpen in de afgesloten herberg.

 

 Luna (CSR1819)

Avenida de la Constitución

Menu del Dia: 10€

 

Dia Warenhuis (CSR1901)

Avenida de la Constitución (noordelijke kant, vertrekroute voor de volgende dag)

 

29) Dag 19: Escalona – Cadalso d/l Vidrios:  19,6km +550m –200m – MR: 4u00’:

Je keert terug op je stappen in de Cm-5005 richting rotonde. 200m voorbij de rotonde zie je een oude stadspoort in de stadsomwallingen. Je vindt hier de splitsing tussen de CSR & de CLV. De CLV gaat hier naar links in de Calle Santa Beatriz. Je passeert langs het klooster en komt uit in de Avenida de la Constitución, die je naar links volgt.

Op het eerste kruispunt voorbij het warenhuis Dia (CSR1901) ga je naar links in de Cm-543. Na iets minder dan 3km verlaat je in het zicht van Paredes de Escalona de Cm-543 voor een grindweg richting de kerk van Paredes de Escalona. Je dwarst de To-1451 en gaat Paredes de Escalona binnen via de Calle José Antonio. Op het dorpsplein (Plaza Chica) is er een splitsing:

 1. De rechtstreekse route beschreven in de Spaanse gids, is in praktijk 300m langer, en bovendien loop je 6,4km langs de M-542. Hiervoor ga je naar links in de Calle Potro, gevolgd door de Calle Almorox. Je bereikt de To-1455, die je volgt in noordoostelijke richting over een afstand van 400m, waarna je naar links gaat in een grindweg. Na ruim 1,5km kronkelende weg op de rand van een rivierkom, dwars je de Arroyo de los Molinillos in een bosje. Je vervoegt een tweede weg en 800m verder bereik je een soort T-splitsing, alwaar je naar links gaat. Je loopt 500m in noordelijke richting, waarna de weg een bocht maakt in westelijke richting. 250m voor een kruispunt van asfaltwegen ga je op een tweesprong naar links. Op de driesprong ga je rechtdoor in de M-542. Deze volg je tot Cadalso de Los Vidrios.
 2. De tracklog welke door mij gebruikt werd, leid je langs Cenicientos, waardoor ik die gevolgd ben, zonder erop te letten dat de Spaanse gids een andere variant gebruikte. Je gaat op de tweesprong schuin links in de Calle José Antonio, gevolgd door de Calle Arenal, die overgaat in een grindweg. Wanneer deze op een tweesprong in noordelijke richting draait, gaat het steil omhoog. Je dwarst de M-543 en vervolgt de klim tot het hoogste punt (CSR1911). Je daalt langzaam af en keer terug naar de M-543, die je nu naar rechts volgt. Na 5km verlaat de CSR de M-543 naar rechts op een kruispunt met een grindweg, maar je zou evengoed op de M-543 kunnen blijven lopen tot Cenicientos. Via de Camino bereik je na 100m een grindweg (CSR1915), die van rechts komt,en je vervolgt naar links. Je daalt af naar de Arroyo de los Molinillos (CSR1916). Je klimt in noordwestelijke en later noordelijke richting naar Cenicientos dat je binnenkomt langs een speelplein (CSR1917). Je vervolgt richting kerk via de Calle de la Ronda del Sur en de Calle de García Lorca. Aan een parkje (CSR1918) en het gemeentehuis, ga je naar rechts richting kerk. Vanaf de kerk loop je in noordelijke richting naar de M-541, die je volgt in noordelijke richting. Bij het verlaten van de bebouwde kom klim je naar een pasje, alwaar je de M-541 verlaat, via een steil dalende betonweg. Deze gaat over in grind op het ogenblik dat deze uitvlakt in de buurt van de Arroyo de la Huerta de las Ánimas. Er zijn hier sporen van bosbrand. Je bereikt een laagste punt nabij GPS CSR1924, waarna je weer langzaam de klim aanvat. Op een tweesprong (CSR1926) ga je naar rechts. Daar waar de weg een bocht naar rechts maakt, verlaat je hem naar links via een pad. Je dwarst een beek in een drassig stuk en bereikt het asfalt van de M-542, die je richting centrum van Cadalso de Los Vidrios volgt.

 

Op het kruispunt met de Avenida de la Constitución ga je of naar links richting de sporthal, of je vervolgt rechtdoor richting een hostal. Gezien de weersomstandigheden (motregen) koos ik voor een hostal.

 

Hotel Rest. Casa Moncho (CSR2000)

Calle Sangre

www.hotelcasamoncho.com/

Kamer 1p/n: 30€

Relatief duur, vooral het weekend menu is buitensporig duur, gezien het gebodene (20€).

 

Hostal San José (CSR2001)

Calle del Doctor Menéndez

www.booking.com

Heeft een openlucht zwembad. Weinig sporen van activiteit in de bar of het restaurant. Open in de winter?

 

Acogida Municipal en Polideportivo (CSR2002).

Carretera de Las Rozas

 

Policia Municipal:

0034/918 640 002

0034/608 711 151

 

Asociation Amigos Camino Cadalso:

0034/649 862 595 (Javier Perals)

 

30) Dag 20: Cadalso d/l Vidrios – San Bartolomé de Pinares:  36,2km +950m –750m – MR: 8u45’:

Afhankelijk van de door jou gekozen plaats van overnachting, keer je terug naar de rotonde van de Carretera de Las Rozas (Sporthal) en de Avenida de la Constitución. Je vervolgt in noordelijke richting naar een tweede rotonde aan de rand van de bebouwde kom. Hier ga je naar links, bergaf langs de M-542.

Je daalt af richting een stuwmeer op de Arroyo de Tórtolas, alwaar je de toevoerrivier dwarst. 7km na het verlaten van de Cadalso d/l Vidrios, bereik je een rotonde met de Carretera de los Pantanos. 300m verder in noordelijke richting, na het dwarsen van de Río de Avellaneda, ga je naar links in de Av-904, en volg je deze in noordelijke richting.

Vanaf hier ben je in Castilla y Leon en is de kwaliteit van de markeringen van de Camino opvallen veel beter, vooral in de steden en dorpen.

1,3km verder passeer je de Toros de Guisando.

Enkel open op vrijdag, zaterdag, zon-, en feestdagen  :-(, pas vanaf 10u t/m 14u en 15u t/m 21u of 18u in de winter.)

http://www.torosdeguisando.org/

 

1,5km verder kom je uit op de Carretera de Ávila a Toledo. De fietsers gaan hier rechtdoor via de Av-502. De wandelaars gaan naar links en 130m verder sla je rechts af in de Cañada Real Leonesa Oriental (een veetrekweg). 1km verder komt deze Cañada  terug in de buurt van de Av-502. In grote lijnen volg je steeds een pad in de nabijheid van de elektriciteitsleiding, en dit tot je uitkomt op een asfaltweg, die je in noordelijke richting volgt.

Na iets minder dan 1km verlaat je hem via een grindweg in noordelijke richting, in een bocht naar links (CSR2015). Na 1,5km dwars je de historische bruggen over de Río Alberche (CSR2017). Na 250m bereik je een tweesprong, alwaar je naar rechts gaat. Zowat 1km verder passeer je de Ermita de Valsordo (CSR2020 – picknick & toilet). 1,5km verder verlaat je het beton voor een mindere weg naar rechts. In de klim naar Cebreros passeer je nog een stuk Heerweg.

 Cebreros

Je dwarst de Carretera de Cebreros al Tiemblo en gaat het centrum binnen via de Calle Toledo. Je rondt de kerk en vervolgt in noordelijke richting via de Avenida de la Constitución.

Aan de Iglesia Romana. Museo Adolfo Suárez y la Transición (CSR2026), ga je links.

 

CSR2028 Albergue La Pizarra

Calle Poeta M. Martín Borro 3

 

Hotel Dracos (CSR2023)

Calle Del Serrallo 49

www.expedia.be  (60€)

 

El Rondón (CSR2029)

Carrretera de Villacastiín s/n

www.elrondon.es/ (42€)

2* El Castrejón (CSR2024)

Calle de los Caños

 

Reeds van ver kon je muziek horen afkomstig van Cebreros. Een herder die ik onderweg kruiste had mij reeds in kennis gesteld van het carnaval in Cebreros. Zoals gebruikelijk gaat dit gepaard met luide muziek, veel alcohol en veel mensen. Daarom ben ik verder gelopen naar het volgende dorp, en in dit geval is dat ook een etappe. Door dit evenement was er ook meer verkeer op de weg naar Avila, dan je zou verwachten op een zondag.

Nota: in San Bartolomé de Pinares is zo goed als niet te krijgen. Zorg dus dat je je voorraden meebrengt vanuit Cebreros (of verder :-(). In Cebreros is een Día Supermarket (CSR2027) in de Avenida de la Constitución 41 (9 -19, niet op zondag).

 

Je dwarst de Carretera de Ávila a Cebreros (CSR2030), waarna je in dezelfde richting verdergaat in de Camino del Convento. Op een tweesprong hou je links de meest stijgende weg aan. Je dwarst de Carretera de Cebreros a San Bartolomé de Pinares en vervolgt het stijgend pad in de flank. Je nadert de weg ter hoogte van GPS CSR2033 en vervolgt via het pad tot 150m voor de pas. Via de rijbaan van de Av-503, bereik je de Puerto de Arrebatacapas (1069m – CSR2034).

De markeringen van de Camino gaan op de pas naar links. Als je de schematische kaart in de Spaanse gids bekijkt, lijkt dit een traject een lange omweg te maken ten opzichte van de rijbaan. De tracklog behorend bij de Duitse gids is hier zeer twijfelachtig van aard, ten opzicht van wat er op het terrein zichtbaar is. In dit verslag is dus enkel weergegeven wat op basis van kaartmateriaal kan vastgesteld worden. Je volgt dus een weg door dennenbos. Op het einde ervan vind je een kruispunt met een pad, alwaar je naar rechts gaat. Na 3km bereik je terug de asfaltweg (Av-503), die je dwarst. Vervolgens verloopt de Camino evenwijdig aan de weg, waarna het verloop onduidelijk wordt. De weg Av-503 volgen is in dit geval sneller en gemakkelijker. Bij GPS CSR2039 verlaat de CSR opnieuw de weg voor alweer een grindweg evenwijdig aan de Av-503. Pas op het kruispunt met de Av-P-307, volgt de CSR dan deze weg naar rechts om hem na 500m te dwarsen, waarna je hem definitief verlaat via een grindweg in noordelijke richting. Na 2km kom je op een pas je uit op een kruispunt met een betere weg, die je naar rechts volgt. Via deze weg zet je de afdaling richting San Bartolomé de Pinares in. Je komt San Bartolomé de Pinares binnen via de Calle de la Virgen, waarna je aan de Ermita del Stmo. Cristo naar links afslaat in de Calle Mayor. Voor overnachtingen met je afdalen tot vlak voor de Av-503.

Indien je afgedaald bent via de Av-503, heb je dat probleem in mindere mate.

Albergue Municipal, Casa del Pino,  San Bartolomé de Pinares (CSR2100)

Calle Nuestra Senora de la Visitación

Betreft de bovenverdieping van het Centro de Salud

0034/605 349 788

0034/669 797 661

Nota: eigenlijk hoef je die nummers niet te bellen. De sleutel zit in een sleutelkluisje, dat niet op slot is. Gewoon het klepje oplichten en op het knopje drukken en het kluisje gaat open. Hangplek voor jongeren onder het afdak aan de toegangsdeur.

Toilet, lavabo en douche (in het damestoilet).

Boven: stempel, tafeltje, 6 bedden, verwarming, geen microgolf, ed…

Donativo.

Sleutel terugplaatsen in het kluisje.

Staat aangeduid met gele pijlen vanaf de Calle de la Igelsia.

 

Hostal El Patio (CSR2102  – te mijden)

Calle de la Paloma

 

31) Dag 21: San Bartolomé de Pinares – Avila:  25,0km +700m –700m – MR: 5u45’ (afd. via weg):

Vanaf de herberg ben je feitelijk korter indien je gewoon de Av-503 volgt. 650m na de Calle de la Iglesia kan je naar rechts in een zijstraat die naar de Camino de Nava leidt, alwaar je weer kan aansluiten op de CSR. Maar je kunt ook de gewoon de Av-503 volgen tot Avila. Enkel tussen de groeve en Avila is er iets meer verkeer van vrachtwagens die aan- en afrijden naar de groeve.

Vanaf de herberg keer je terug naar de kerk, en daar neem je de aan de kerk de Calle de Eloy Gonzalo naar links. Deze gaat over in de Calle de la Paloma. In de Calle Barco ga je naar links en dwars je de rivier, waarna je 50m terugkeert en in noordelijke richting draait. Je volgt dezelfde weg (Camino de la Nava) in de flank.

Bij GPS CSR2106 kom je uit op een verbindingsweg met de Av-503, alwaar je naar rechts gaat. Bij GPS CSR2107 verlaat je de weg en neem je een pad dat uitgeeft op een zijweg (CSR2108), die richting een pasje klimt om vervolgens terug af te dalen naar El Herradón.

Je dwarst de Rio Gaznata en loopt richting kerk. Je volgt de Calle Mayor onderlangs de kerk. 900m verder bereik je de Ermita de Nuestra Señora de la Antigua. Nog eens 800m verder neem je een steil pad bergop (CSR2111). Wanneer je in de nabijheid van de Av-503 komt, vlakt de helling uit. Je loopt door een weide, waar runderen lopen. Je volgt meestal een deels vervallen muur van de weide. Je bereikt de Arroyo Cañada Los Carriles en volgt deze stroomopwaarts tot een haarspeldbocht in de Av-503. Hier ga je via de ondertunneling onder de rijbaan door. Met lage schoenen dien je op te letten.

Na de tunnel is er een splitsing, maar pad en weg komen hogerop terug samen. 300m verder word je definitief naar de Av-503 geleid. Je dient over de vangrail te klimmen. Via de weg bereik je de Puerto El Boquerón (CSR2116 – 1315m).

Nota: Dit is het hoogste punt op de CSR en een mogelijks omslagpunt voor het weer. Daar waar ik tot aan de Puerto El Boquerón (CSR2116 – 1315m) hoofdzakelijk te maken kreeg met rugwind, verandert deze vanaf dit punt in hoofdzakelijk noordwesten wind, en die krijg je recht in je gezicht of van opzij. Direct na de pas, was dat het geval voor mij en dit ging gepaard met hagel en hevige windstoten. Niet direct weersomstandigheden voor een ommetje, en dus werd er gekozen voor een zo snel mogelijke afdaling via de weg. De route via de CSR is “maar” 400m langer, ondanks dat dit langer lijkt op zicht.

 

Zoals eerder aangegeven, kan je gewoon de Av-503 volgen eerst in westelijke en later in noordelijke richting. Na 6km passeer je de groeve. Je daalt verder af tot aan het golfhotel Fontecruz (CSR2118), alwaar de CSR de rijbaan dwarst.

Vanaf de Puerto El Boquerón verlaat de CSR de rijbaan in noordelijke richting. Je klimt een 50-tal hoogtemeters om dan geleidelijk af te dalen in de richting van CSR2120 Tornadizos de Ávila (CSR2120). Je passeert tussen twee heuveltopjes door en vervolgt in het verlengde van de flank van de heuvel van de linker. Je negeert alle zijwegen en vervolgt in noordelijke richting, tot je op een kruispunt (CSR2119 Begin mogelijk afsteekje) met een betere weg uitkomt. De CSR leid je af naar rechts, in noordelijke richting, naar de Cl-505 en vervolgens naar Tornadizos de Ávila (CSR2120).

Als je op het kruispunt CSR2119 rechtdoor gaat, passeer je onderlangs Tornadizos de Ávila, en maak je alzo een mogelijk afsteekje op de CSR. Je bereikt de Cl-505, 125m voor een rotonde alwaar de CSR terugkeert naar de directe omgeving van de Cl-505.

De CSR dwarst de Cl-505 en gaat op een tweesprong naar rechts in de Calle Real. Voorbij de Calle Mayor, ga je naar links in de Calle Avila. Je gaat naar rechts richting kerk. Aan de kerk ga je links in de Calle Iglesia. Je verlaat de bebouwde kom en keert terug naar de Cl-505 via de Nucleo Huertas de Thous.

Na 1,2km dwars je de rijbaan en neem je een weg naar links, langs de rand van een hotelcomplex met manege. Je bereikt de Av-503 aan het golfhotel Fontecruz (CSR2118).

Hier dwars je de rijbaan en neem je een grindweg langs de zijkant van het hotel. Na 2,3km bereik je de bebouwde kom. Dit is een omgeving van hoogbouw en vooral veel onbebouwde percelen. Aan de vijfde rotonde, meerbepaald aan het Real Monasterio de Santo Tomás (CSR2128), ga je schuin links in de Calle Jesús del Gran Poder. Op een tweesprong ga je rechts in de Calle Francisco Gallego. Op het einde van deze straat ben je aan de stadsmuur.

 

Avila:

Je gaat door de Puerta del Rastro de stad in. Je passeert de Plaza del Rastro en vervolgens ga je verder in noordelijke richting via de Calle de Caballeros tot op de Plaza del Mercado Chico. Hier ga je naar links in de Calle de Vallespin. Je daalt deze af tot je terug uitkomt aan de stadsmuur. Je verlaat het centrum van Avila via de Arco del Puente. Aan de overzijde van de rotonde vind je de Albergue Municipal “Las Tenerías” (CSR2200).

Albergue Municipal “Las Tenerías” (CSR2200):

Avenida de Madrid (naast de brug over de Rio Adaja)

0034/699 327 792

Goed uitgeruste herberg met een 8-tal bedden verdeeld over 3 kamers. Zithoek, eettafel en keuken met kookplaten, koelkast, microgolf en keukengerei.

 

Posada de la Fruta (CSR2123)

Calle de Caballeros

Menu del dia: 13€

 

Mercadona Supermarket (CSR2127)

Carretera de Burgohondo 12

 

32) Dag 22: Avila – Gotarendura:  21,5km +450m –600m – MR: 4u30’:

 

Je verlaat de herberg en steekt de sleutel in de brievenbus, uiteraard nadat je het hangslot van de poort ontsloten hebt. Je moet de rijbaan dwarsen en de historische brug gebruiken, omdat de rijbaan van de brug voor het autoverkeer erg smal is om ook nog voetgangers toe te laten.

Na de brug ga je naar rechts. Je neemt de Calle Cuatro Postes naast de hoofdweg en volgt die tot aan het gelijknamige monument (CSR2201) aan het museum van Avila. Je komt terug op de hoofdweg, dwarst de rotonde en passeert het gelijknamige hotel. Vlak voor de volgende rotonde ga je niet naar rechts (vroegere route), maar blijf je de N-501 volgen. Je gaat onder de autosnelweg Av-20 door en aan de volgende rotonde ga je naar rechts op de rotonde, om dan onder de A-50 autosnelweg door te gaan. Je volgt de Av-101 in noordelijke richting tot je de bebouwde kom van Narrillos de San Leonardo.

Om één of andere bizarre reden word je aan het begin van de bebouwde kom (CSR2205) in de Calle de la Iglesia naar links gestuurd, om dan in de Calle Alamedilla naar rechts te gaan. Maar je kunt ook gewoon rechtdoor lopen via de Camino de Cardeñosa. In beide gevallen verlaat je het dorpje in noordelijke richting.

Na ongeveer anderhalve km kom je uit aan een weidepoort. De aanduidingen zijn hier wat dubbel. Mogelijks kan je ook rechtdoor via de poort, maar ik ben naar rechts gegaan, om dan rond de muur naar links te gaan. Dan kom je terug aan een poort, waar je best kan over klimmen. Bij GPS CSR2207 vind je terug een grote gele pijl. Verderop wordt de weg weer meer duidelijk. Je gaat over een brug en bereikt de weg Av-804 (CSR2208).

Op de weg word je naar links gestuurd, waarna je rond een meer richting autosnelweg gaat. Echt aantrekkelijk is deze routekeuze niet, en bovendien is ze om. Je kan ruim zo goed langs de autoluwe Av-804 blijven lopen tot Cardeñosa (CSR2213). Aan een drinkwaterkraan en een bar (CSR2212) sla je rechts af in de Calle de la Taberna en vervolgens links af in de Calle de las Escuelas, waarna je opnieuw rechts gaat in de Calle del Lagar. Je neemt de tweede zijstraat naar links en verlaat Cardeñosa in noordelijke richting.

Op een kruispunt van grindwegen buiten de bebouwde kom (CSR2214), ga je naar links. Je vervolgt in noordelijke richting naar een pasje tussen twee heuveltjes. Op het hoogste punt (CSR2215), kom je weer uit vlak tegen de Av-804, echter zonder deze feitelijk te raken. Je dwarst een asfaltweg en blijft op een laterale grindweg, om dan aan het kruisbeeld de grindweg omlaag te nemen richting de Ermita. Je gaat rechts ervan en op een tweesprong binnen de bebouwde kom, ga je terug rechts. Op een T-splitsing ga je terug rechts, waarna je aan de rand van de bebouwde kom terug uitkomt op de asfaltweg komende van de pas. Je volgt deze naar links in noordelijke richting.

Buiten de bebouwde kom bereik je een soort uitzichtpunt, vanwaar je Gotarendura al kan zien liggen. Op een tweesprong ga je naar rechts, en op een volgende ga je links. Je dwarst de Av-p-103 en vervolgens dwars je de Arroyo del Valle o de Navarés. Wat verder ga je op een tweesprong naar rechts. Alvorens Gotarendura binnen te gaan dwars je opnieuw de Av-804.

Op het eerste kruispunt binnen de bebouwde kom ga je naar links. 40m verder passeer je de Albergue Municipal Entre Adobe (CSR2300).

 

Albergue Municipal Entre Adobe (CSR2300) :

Sleutel af te halen in de bar, na contactname met het gemeentebestuur op 0034/920 269 038

Dorpsbar (CSR2301): Menu del Dia 10€ (ook ’s avonds – gesloten op maandag)

Linker deur: privaat verhuurd gedeelte, vermoedelijk langdurig

Rechter deur: doorgang naar binnenkoer en achterste gedeelte voor pelgrims:

Slaapkamer met 4 bedden, elektrische verwarming

Badkamer met toilet, lavabo en douche. Elektrische verwarming. Opgelet: zeer lang wachten op warm water. Warm water komt vermoedelijk uit het voorste gedeelte, waar centrale verwarming is.

Keuken: zeer beperkt bruikbare uitrusting. Microgolf in de keuken van het verhuurde gedeelte (Je kan erin via de doorgang.)

Sleutel achterlaten in de brievenbus.

Donativo.

33) Dag 23: Gotarendura – Arévalo:  28,8km +100m –200m – MR: 6u00’:

Je verlaat de herberg naar recht en keert dus terug op je stappen tot aan het eerste kruispunt. Hier ga je rechtdoor. Op een T-splitsing ga je naar links in Calle Mayor, en vervolgens rechtdoor in de Calle Hernansancho. Deze gaat aan het volgende kruispunt over in de Cuesta de la Ermita. Aan een tweesprong (CSR2304) buiten de bebouwde kom, ga je naar links. Je loopt richting Av-804. Er loopt een grindweg naast de rijbaan, maar in praktijk loop je beter op de rijbaan. Je volgt de Av-804 tot aan de rotonde net buiten Hernansancho.

Je dwarst de rotonde en gaat het dorp binnen. Voorbij de kerk, ga je de Calle del Teso in. Na een kleine 100m sla je rechts af in de Avenida Mayor, die uitgeeft op de Calle Mayor. Hier ga je links richting kerkhof. Voor het kerkhof ga je naar rechts. Je vervolgt steeds in dezelfde richting, tot je in de buurt van Villanueva de Gómez de Av-p-120 dwarst. 250m verder neem je een grindweg die schuin links van de Av-804 wegloopt. Je houdt steeds dezelfde richting aan tot El Bohodón.

Je loopt het centrum binnen via de Calle Constitución. Op een T-splitsing ga  je naar rechts in de Calle Pinar. Op een tweesprong ga je links in de Calle de la Iglesia. Op de plaza Iglesia ga je rechtdoor in noordelijke richting. Na een bocht naar links, ga je rechtsaf in de Calle Paralela a Arévalo. Op een tweesprong ga je naar links. Op een volgende tweesprong ga je naar rechts. In Tiñosillos keer je terug naar de Av-804.

Op de Av-804 ga je naar links. Op het einde van de bebouwde kom, ga je schuin links ter hoogte van de Calle Paloma. Je loopt richting een uitgestrekte zone met pijnbomen, die je doorkruist tot vlak voor Arévalo. De bomen vertonen sporen van vroegere harswinning.

Aan de rand van het bos vind je een tweesprong, alwaar je naar links (rechtdoor) gaat. In het bos vind je 100m voor een hoogspanningsleiding een kruispunt (CSR2317), alwaar je ook rechtdoor gaat. Je negeert alle zijwegen tot je op een T-splitsing komt (CSR2318).

Alhier ga je naar links en 125m verder ga je naar rechts. 2km verder dwars je de Av-P-124. Je vervolgt rechtdoor. Je negeert alle zijwegen. De hoofdweg nadert langzaam de Av-804. Je volgt zowat 2km de weg zelf. Wanneer het bos langs de linker zijde ophoudt (CSR2322), vind je rechts een bosweg evenwijdig aan de weg. Deze volg je tot aan een rotonde aan de rand van de bebouwde kom van Arévalo.

Arévalo

Vanaf deze rotonde gaat de bosweg over in een fietspad, dat je volgt tot aan de eerste rotonde binnen de bebouwde kom. Vanaf hier gaat het fietspad over in een trottoir. Aan een tweede rotonde ga je ook rechtdoor. Aan een tweesprong aan de Plaza San Francisco ga je naar rechts. De Iglesia del Salvador rond je in langs rechts via de hoofdweg. Na de kerk ga je aan een voetgangerslicht (CSR2325) schuin links in de Calle de los Zapateros, een smalle autovrije winkelstraat. Deze geeft uit op de Plaza del Arrabal, die je volgt in de langsrichting. Op het einde rechts, ga je onder de boog door. In de boog vind je de toeristische dienst van Arévalo.

Aan de andere zijde dwars je de Plaza del Real. Aan de het plein vind je het stadshuis met ook de plaatselijke politie. Alhier kan je een sleutel van de herberg afhalen, indien de verantwoordelijke niet bereikbaar is.

Je loopt de straat links van het stadshuis (Calle de Santa Maria) in en volgt deze tot aan de toegangsdeur van de herberg (125m).

Toeristische:

 • Plaza de la Villa (CSR2332)
 • Boogbrug over de Arevalillo (CSR2402)
 • Castillo de Arévalo (CSR2401)

 

Albergue Arévalo “Casa Avelina” (CSR2400):

Calle de Santa Maria 13

0034/920 303 091(Policia Local)

0034/639 078 665 (Hospitalero)

Recent geopende herberg. In de Spaanse gids is nog sprake van het noodonderkomen in de gemeentelijke sporthal.

Mooie ruime herberg, met een ruime eettafel, keuken, met beperkt gerei. Er zijn twee slaapkamers, waarvan één met vier bedden. De tweede was afgesloten wegens werken. Badkamer met toilet en douche. Elektrische verwarming.

Sleutel terug in de brievenbus.

Donativo.

 

Dia Supermarket (CSR2331)

Calle de la Luz, nabij de eerste grote rotonde binnen de bebouwde kom.

 

Mesón Alcocer (CSR2327)

Menu del dia: 13€ (nogal afgemeten)

 

Asador Restaurante El Arco (CSR2328):

Menu del dia: 13€ (niet geprobeerd)

 

34) Dag 24: Arévalo – Medina del Campo:  34,0km +400m –600m – MR: 8u00’:

 

Je verlaat de herberg naar links en gaat onder de toren door, ter hoogte van de Plaza de la Villa (CSR2332). Indien je het kasteel reeds gezien hebt, kan je op de Plaza de San Pedro reeds naar links gaan. Op het einde ga je door de Calle de la Llanura en daal je af naar de asfaltweg, die over de historische boogbrug over de Arevalillo (CSR2402) leidt.

Aan de andere kant van de brug vind je een wegwijzer van de GR239, die je naar rechts leidt in een zijstraat. Vlak voor het industriegebied, bereik je een rotonde, die je dwarst. Je volgt de laterale weg tot aan een tweede rotonde op de hoofdweg. Hier ga je naar links en dwars je de hoofdweg. Je loopt in dezelfde richting tot je een parallelweg bereikt, die achterlangs de gebouwen aan de hoofdweg loopt. Hier ga je naar rechts in de Calle Real Cañada Coruñesa.

Als je op het einde van het overbemeten en dus nog zeer lege industriegebied van Arévalo terugkeer naar de hoofdweg vind je daar:

 

Hostal Las Fuentes (CSR2404)

Industrial

www.hostalfuentes.es/   30€

 

Lupa Supermarket (CSR2405)

 

Je volgt deze asfaltweg over een afstand van 5km tot je in het zicht (1,3km) van de autosnelwegafrit van Palacios de Goda een grindweg schuin naar links vindt in de richting van het dorpje Palacios de Goda. Na 1,4km grindweg vind je de gebruikelijke wegwijzer van de GR239 aan het begin van de bebouwde kom (CSR2405).

 

Palacios de Goda

Acogida Municipal en Frontón Palacios de Goda (CSR2407)

De Frontón is het plaatselijke kaatsspel terrein, gekenmerkt door een zeer hoge muur, die meestal groen geschilderd is. (Niet gecontroleerd, maar vermoedelijk zeer “basic”)

0034/920 308 136 (Gemeentehuis)

 

Je dwarst het dorpje via de Calle del Espino en de Calle de la Estación. Op de Plaza del Sur ga je schuin rechts in de Calle Del Caño en op de Plaza Mayor schuin rechts in de Calle del Oro, waarlangs je de bebouwde kom verlaat in de richting van het Cementerio Palacios de Goda. Vlak daarvoor vind je op een kruispunt de gebruikelijke wegwijzer van de GR239 (CSR2409).

Na 750m ga je op een tweesprong naar links. Op een volgend kruispunt 850m verder, ga je gewoon rechtdoor tot Honquilana, een gehucht van vervallen leemhuizen. Bij het verlaten van Honquilana via de Vp-8907 vind je in een bocht naar rechts van deze weg een grindweg die rechtdoor gaat. Je vindt hier een eerste kilometerpaal (Mojón 467) in de provincie Valladolid. (CSR2412). Deze grindweg keert terug naar de nabijheid (200m) van de A-6 autosnelweg en een hoogspanningsleiding.

Je vervolgt in noordelijke richting naar de rotonde van de Va-801 en de Vp-8906, ter hoogte van de afrit van de A-6 ter hoogte van Ataquines.

 

Ataquines

Hostal Los Arcos Ataquines (CSR2413)

Parking A-6

www.losarcosrestaurante.net

 

 

Acogida en Polideportivo municipal  Ataquines (CSR2415)

0034/983 815 905

 

400m voorbij de rotonde vind je de kilometerpaal/Mojón 462  en een wegwijzer en (CSR2416) richting de voetgangersbrug naar Ataquines. Je vervolgt via de grindweg evenwijdig aan de A-6 rechtdoor. Een kleine 6km verder bereik je San Vicente Del Palacio.

Je komt het dorpje binnen via de Calle Progreso. Je loopt richting kerk, alwaar je zitbanken vindt.

 

San Vicente Del Palacio

Ook hier vind je een basic:

Acogida en el Polideportivo/Pabellón Municipal San Vicente Del Palacio (CSR2418):

Geen matten of bedden, wel douche en toilet.

0034/983 825 049 (Gemeentehuis)

0034/686 008 921

0034/653 315 240

 

Op het kruispunt van de Calle Medina en de Calle de la Vega zou je de Mojón 456 (CSR2420) moeten vinden, maar die is slecht aangeduid. De verwarring is nog groter, omdat er hier ook een splitsing is tussen de CSR & CLV, waarbij de CLV rechtdoor gaat via de Calle Medina en niet recent is opgefrist en de CSR via de Calle de la Vega gaat en wel goed zou aangeduid moeten zijn. De CLV is de kortste maar minst mooie variant. De CSR is slechts 400m langer en mooier, vooral omdat hij op grotere afstand van de A-6 loopt.

 1. De CLV verlaat dus de San Vicente Del Palacio via de Calle Medina en gaat dan langzaam richting een op- en afrit van de A-6. Je dwarst deze niet, maar loopt richting een historische brug over de Río Zapardiel. Vervolgens gaat het verder vlak langs de A-6 richting Medina del Campo. Anderhalve kilometer verder rond je opnieuw een brughelling over de A-6. Opnieuw anderhalve km verder kom je aan een splitsing (CSR2423) met een vage tractorspoor schuin links, langs een laagspanningsleiding. Je kan ook verder langs de grindweg langs de A-6 blijven lopen. Na 1,5km langs het vage tractorspoor dwars je een droge beekbedding (CSR2424). Indien die toch vol zou staan, kan je het best 150m naar links lopen in de richting van de metalen brug (CSR2425), die je kan zien op het traject van de CSR. Je loopt het bos in, en vervoegt 350m verder de CSR (CSR2426).
 2. De CSR verlaat San Vicente Del Palacio via de Calle de la Vega. Na 1,2km dwars je de Río Zapardiel. Je gaat nog 600m verder in noordwestelijke richting om dan in noordelijke richting verder te gaan. Op een kruispunt met de weg naar de brug over de A-6 ga je naar links, om 250m verder weer verder in noordelijke richting te gaan. Hier zou je de Mojón 451 moeten vinden. Je loopt richting een stukje pijnbomenbos, dat je hoofdzakelijk langs links passeert. Je loopt verder in de richting van een uitloper van een tweede stuk bos dat je langs rechts passeert. Vervolgens loop je in richting van de metalen brug over een beek, om dan het bos in te gaan. Je vervoegt de CLV.

 

Op het einde van de boszone vind je een picknick (CSR2427). Je loopt richting een onderdoorgang  onder het spoor. Vervolgens loop je richting de A-6 en volgt deze in noordelijke richting tot de Carretera de Madrid (CSR2428 Mojón 446) en het Hotel-Restaurante San Roque (CSR2429).

Medina del Campo

600m verder vind je meerdere warenhuizen (CSR2431) om je inkopen te doen. Iets verder vind je het:

3* Hotel-Restaurante Villa de Ferias (CSR2432)

Avenida del V Centenario de Isabel la Católica 4, Medina del Campo

www.villadeferias.com/

Menu del Dia:16€

 

500m verder vind je aan de rotonde op het einde van een parkje de Policía Local (CSR2501), alwaar ik werd doorverwezen naar het Convento de Pp. Carmelitas. Hiertoe neem je op de rotonde schuin links de Calle de las Farolas, gevolgd door de Calle de Simón Ruiz en dwars je de Plaza Mayor de la Hispanidad om via de Calle Del Almirante het klooster te bereiken. Je belt aan en er wordt opengedaan, waarna je en tijdje moet wachten tot de verantwoordelijke afkomt. Je wordt begeleid naar een zijingang, alwaar er pijltjes zijn aangebracht om je de weg door het doolhof naar je kamer te helpen vinden.

Convento de Pp. Carmelitas (CSR2500)

Calle Del Almirante/

0034/983 812 731

Donativo : 10€

Kamer met verwarming en lavabo, gemeenschappelijk sanitair op de gang, gemeenschappelijke zithoek met TV.

 

Splitsing Camino de Levante / Sanabrés & Camino Sureste / Francés:

Hier dien je te beslissen of je naar Santiago wil gaan via de Camino de Sanabrés dan wel de Camino Francés.

Kenmerken Camino Francés.

 • Afstand Benavente tot Santiago: 340 km
 • Afstand tussen de refugio’s: 10 à 20 km.
 • Kostprijs van de reis: zeer goedkope overnachtingen in de refugio’s: 6€ of gratis (doos voor giften).
 • Opvang van de pelgrims: zeer goed
 • Drukte: in mei & september en eigenlijk de volledige zomer en vooral gedurende Jacobeos (jaar waarin de feestdag van Sint-Jacob op een zondag valt): irritant druk.
 • Markering van het pad: zowel metalen borden, stenen kilometerpalen, als gele pijlen.
 • Terrein: lichter dan de Camino Sanabrés.

 

Kenmerken Camino Sanabrés.

 • Afstand van Zamora tot Santiago: ruim 420 km. Afstand tussen Benavente en Santiago: ook 340km.
 • Afstand tussen dorpen met gratis overnachtingsmogelijkheid: tot 36 km.- Kostprijs van de reis: goedkoop indien je enkel gebruik maakt van de gratis refugio’s, die soms primitief en soms bijna kleine jeugdherbergen zijn.
 • Opvang van de pelgrims: enkel vanaf Galicia is het min of meer georganiseerd. Toch moet je zelfs daar nog veel zelf uitzoeken.
 • Drukte: onbestaand.
 • Markering van het pad: wisselend per provincie en soms per gemeente. Enkel het deel naar het Monasterio de Oseira was heel erg zwak gemarkeerd.
 • Terrein: de zwaarste tocht na de Camino del Norte, vooral het sterk golvend reliëf.

 

Afhankelijk dus van jouw keuze voor de Francés of de Sanabrés zal je vanuit Medina del Campo kiezen voor de CLV via Zamora en dan eventueel rechtstreeks naar Santa Maria de Tera (177km) of via de CSR naar Benavente en van daaruit naar Santa Maria de Tera (153km). Via Benavente ben je dus 24 km korter, maar je ondervindt er meer hinder van de A-6 autosnelweg, die de route domineert. Dit kan je ten dele opvangen door er zo weinig mogelijk vlak langs te lopen. Het gedeelte tussen Medina del Campo en Zamora werd door mij nog nooit afgestapt. De beschrijving ervan is gebaseerd op de tracklog, en info vergaard via het internet. Het is beschreven in de Duitse Conrad Stein gids: Camino de Levante: von Valencia nach Zamora, (Ulrike Bruckmeier), www.conrad-stein-verlag.de , eerste druk 2010

Voor het deel tussen Zamora en Santiago verwijs ik naar het verslag: Camino Mozarabe – Sanabria van 2003 (https://roversmountains.com/camino-mozarabe/ ).

Het traject is ook beschreven in de Rother gids: Via de la Plata (Cordula Rabe www.rother.de), die ondertussen ook vertaald is in het Nederlands en is uitgegeven door www.uitgeverijelmar.nl .

 

35) Dag 25: Medina del Campo – Tordesillas:  24,5km +250m –300m – MR: 5u15’:

Je verlaat de herberg naar links en loopt westelijke richting naar de T-splitsing met de Calle San Martin, alwaar je naar links gaat. Op het volgende kruispunt met de Ronda del Apóstol Santiago ga je naar rechts. 300m verder vind je aan de Iglesia de Santiago el Real (CSR2506) de splitsing tussen CLV naar Zamora & de CSR naar Benavente.

De CLV vervolgt in noordoostelijke richting, in de Calle de Mondragón. Na 200m ga je onder het spoor door. 130m verder dwars je de Río Zapardiel. Je passeert het stedelijk openlucht zwembad. Op het volgende kruispunt ga je schuin links in de Calle de Alonso Nieto. Deze geeft uit op de Avenida de la Constitución aan een Lidl warenhuis (CSR2506). Je volgt de Avenida de la Constitución tot aan het op- en afritcomplex met de A-6. Je dwarst de brug en gaat dan naar rechts (CSR2508) in een grindweg evenwijdig aan de oprit richting Benavente.

500m verder bereik je een tweesprong, alwaar je naar rechts gaat en de directe omgeving van de A-6 verlaat. 800m verder kom je aan een tweesprong (CSR2509 Mojón 440) tussen wijngaarden, alwaar je naar links gaat in een mindere weg, die deels kapot gereden is door een overmatig gebruik door wijnbouwvoertuigen. 4km verder, nadat je tweemaal onder dezelfde hoogspanningsleiding bent doorgegaan, kom je uit op een T-splitsing van grindwegen, alwaar je naar links gaat. 200m voor de A-6, ga je naar rechts (CSR2510 Mojón 436) en vervolg je evenwijdig aan de A-6 in noordelijke richting. 3km verder ben je in Rueda aan de afrit van de A-6. Je verlaat de dienstweg en volgt de hoofdbaan van de Carretera Madrid a a Coruña.

 

Rueda

Rueda Acogida municipal en Casa de Cultura (CSR2511)

0034/983 868 119

 

Aan het kerkhof ga je naar rechts in een grindweg (CSR2514 Mojón 426) afgelijnd met acacia’s, bankjes en waterfonteinen. 1,2km verder vind je net boven een recent bedrijfsgebouw een splitsing tussen een pad voor voetgangers links en een brede grindweg met veel los materiaal rechts. Wie een beetje handig is als fietser kan ook naar links, maar dat is niet raadzaam met fietskarren. Het pad nadert de A-6 om er dan weer van weg te gaan Het pad is vooral slecht omdat het boven op een rioleringsbuis naar een waterzuiveringinstallatie verloopt. Voorbij deze installatie gaat het pad over in een weg. Aan de lokale weg Vp-9901 dwars je de beek via een brug, om dan langs de andere oever je weg verder te zetten. Anderhalve km verder dwars je opnieuw een beek aan de Vp-9014 en aan  Mojón/kilometerpaal 422 (CSR2516).

3km verder bereik je een rondweg in de A-6 rond Tordesillas. Je volgt deze een weinig naar rechts, om dan via een tunnel onder de A-6 door te gaan. Je gaat verder in de oorspronkelijke looprichting tot een rotonde net buiten Tordesillas.

 

Tordesillas

Aan de rotonde vind je het:

Hotel Doña Carmen (CSR2517)

www.booking.com 39€

Carretera de Salamanca

 

Je dwarst de Rio Duero om Tordesillas binnen te gaan. Op het plein aan de overzijde ga je naar rechts in de Calle Empedrador. Na een bocht naar links (omhoog), gaat deze over in de Calle San Antolín, waar je het gelijknamige Hostal passeert. Je vervolgt tot aan de Plaza Mayor, om daar rechts te gaan in de Calle Empedrador. Vlak voor de Iglesia de San Pedro vind je de in de Calleja El Corpus (straat) de:

 

CSR2600 Albergue Municipal Tordesillas

Calleja El Corpus s/n (zonder nummer)

0034/983 771 153 (Antonio Gravilanes)

0034/637 068 628 (Antonio Gravilanes)

 

Oficina del Turismo: 0034/983 771 067

Policia Local: 0034/983 770 721

 

In maart 2020, was de herberg gesloten voor werken aan de riolering en het sanitair. Vandaar dat deze door mij niet bezocht werd.

 

Een prijsgunstig alternatief vind je in het:

Hostal San Antolín (CSR2601):

www.booking.com 25€

Calle San Antolín

Menu del Dia:  10€

 

36) Dag 26: Tordesillas – Mota Del Marqués:  24,6km +350m –300m – MR: 5u30’:

 

Vanuit de herberg ga je in noordelijke richting en vervolgens ga je in de Calle San Pedro naar links tot aan de Plaza Mayor.

Vanuit het Hostal San Antolín ga je eveneens in noordelijke richting tot aan de Plaza Mayor.

Op de Plaza Mayor ga je verder in noordelijke richting in de Calle Santa Maria tot aan de Avenida de Valladolid. Deze dwars je met een kleine asverschuiving, waarna je in noordelijke richting verder gaat in de  Avenida de León. Je dwarst de A-6 en bereikt een rotonde aan de rand van een bedrijventerrein.

Aan de Mojón/kilometerpaal 415 (CSR2606) sturen de pijlen je terug richting A-6 via een grindweg langsheen de brughelling. Aan de draadomheining ga je naar rechts langs de A-6. Je passeert een elektriciteitsleiding en gaat dan in een dubbele straat naar rechts richting een rotonde.

Je kan ook gedurende 9km langsheen de A-6 blijven lopen, maar dan moet je 2 maal van kant van de autostrade wisselen. Uiteraard is dat zeer onaangenaam. Ook het wegdek van de grindweg is zeer onaangenaam vanwege het half-opgebroken asfalt. Aan jou de keuze.

Wie voor officiële route kiest, alwaar de kilometerpalen staan, kan aan de rotonde ook gewoon naar links gaan. Aan de derde rotonde kom je dan terug op de route uit. Dat is veel aangenamer dan via de grindweg langs de A-6.

Je gaat verder door het bedrijventerrein in westelijk richting tot aan de laatste rotonde. Deze dwars je, waarna je verder gaat via een grindweg in westelijke richting tot aan een T-splitsing. Hier ga je 125m naar links, waarna je de zijweg naar rechts neemt om weer verder te gaan in westelijke richting, evenwijdig aan de A-6. 850m verder kom je uit op een T-splitsing, alwaar je naar rechts gaat in noordelijke richting in de richting van de kerk van Villavieja del Cerro.

Je gaat de bebouwde kom binnen via de Calle Las Eras, die uitgeeft op de Calle Torresilla aan de voet van de kerk. Op de T-splitsing ga je naar rechts. Aan de voet van de toegangsweg tot de kerk vind je een rustbank (CSR2611). Op een tweesprong ga je naar links. Aan een volgend T-splitsing  ga je opnieuw naar rechts, om dan op het kruispunt met de Calle del Medio naar links te gaan. Via deze straat verlaat je de bebouwde kom  en je gaar verder in noordwestelijke richting. Op een tweesprong ga je naar rechts en klim je verder richting een col (CSR2613).

Vanaf de col zie je Bercero liggen, waarheen je afdaalt. Je gaat de bebouwde kom binnen via de Calle de San Roque. Aan de kerk vind je de Mojón 408 (CSR2614). Je gaat hier naar links in de Calle Real de Santa María. Je passeert een parkje met banken op de Plaza del Arrabal (CSR2614). Je verlaat de bebouwde kom via de Calle de Daniel de Fuentes in westelijke richting. Wat verder vind je inderdaad een bron, die men gebruikt heeft om wat bomen te irrigeren met gemengd resultaat tot gevolg.

700m voorbij het einde van de bebouwde kom, aan het einde van de bomenrij, vind je een splitsing (CSR2615), alwaar je naar rechts gaat. 2km verder bereik je de grindweg naast de A-6, die je naar rechts volgt. Hier vind je de Mojón 405 (CSR2616) alwaar je terug samenkomt met de korte variant langs de A-6 vanuit Tordesillas.

2km verder rond je een brughelling om verder te gaan richting Vega de Valdetronco. Na één km volg je de afrit van de A-6 van Vega de Valdetronco naar rechts en loop je richting de hoofdkerk van Vega de Valdetronco.

 

Vega de Valdetronco

Vanaf de afrit heb je zicht op de ruïne van de Ermita de Nuestra Señora de Canteces, met zijn kenmerkende steunbogen.

Net voorbij de hoofdkerk ga je naar links in de Calle Arenal. Aan het einde van de bebouwde kom passeer je nog een kerkje en een speelplein.

Vega de Valdetronco Acogida municipal (CSR2618).

In de oude schoolgebouwen.

0034/983 788 037

0034/639 609 684 (Ana)

 

Je dwarst de Rio Hornija en vervolgt langs het asfalt in de richting van de autostradeparking met ter hoogte van de Mojón 401 het:

 

Hostal La Torre (CSR2619)

https://hotel-la-torre-vega-de-valdetronco.hotelmix.es/

 

Vlak voor het einde van de parking/oprit van de A-6, ga je naar rechts van de A-6 in een grindweg parallel aan de autosnelweg. Na 1,3km kom je aan een brughelling. Hier ga je 500m naar rechts, alwaar je een grindweg naar links inslaat. Na 1,5km bereik je een pasje, vanwaar je in rechte lijn afdaalt richting Mota Del Marqués.

Je bereikt de afrit van de A-6 ter hoogte van het plaatselijke kwartier van de Guardia Civil. Naar links vind je hier een grindweg naar de parking met een Repsol tankstation en de:

 

Hostelera La Mota (CSR2623):

Menu del Dia:

Middag: 12,50€

Avond: 10,50€ (in de bar)

 

Net voorbij een pomp met bankje ga je op de tweesprong naar rechts in de Calle Germán Gamazo. 250m in deze straat vind je een kleine kruidenier (CSR2626), alwaar je brood kan kopen en een beperkt gamma etenswaren. Op de Plaza Mayor vind je het gemeentehuis met de Hogar del Pensionistas. Langs de achterzijde van dit gebouw, vind je in de Calle Hospital:

 

Acogida Municipal Mota Del Marqués (CSR2700):

Calle Hospital

0034/669 474 348 (Rebeca)

0034/983 780 001 (Gemeentehuis)

4 bedden, douche, toilet, verwarming, microgolfoven, tafel en stoel.

Donativo.

Sleutel in de brievenbus van het Architectenbureau tegenover het stadhuis.

 

Als je van op de Plaza Mayor terugloopt richting de verbindingsweg tussen de op- en de afrit van Mota Del Marqués vind je het:

Hostal Botafumeiro (CSR2627):

Vp-5604, Mota del Marqués

https://www.booking.com/hotel/es/hostal-botafumeiro.es.html 46€

 

37) Dag 27: Mota Del Marqués – Villardefrades:  14,4km +150m –200m – MR: 3u15’:

Nota: De normale etappe is tot San Pedro de Latarce: 20 km. Maar de herberg daar laat te wensen over, vooral omdat het sanitair bereikbaar is voor oneigenlijke gebruikers van de Casa Cultural, door de plaatselijke jeugd die er een ongecontroleerd feestje hield. De sporen daarvan waren nog zichtbaar en niet van dien aard dat ik de behoefte voelde om daar de nacht door te brengen. Ook de verwarming is zeer zwak en de verbinding met de binnenplaats en het sanitair is een ongeïsoleerde metalen deur, wat leidt tot ernstig warmteverlies.

Het hostal Galicia Restaurante (CSR2800) kost maar 21€ volgens www.booking.com/hotel/es/hostal-galicia-villardefrades.es.html

En is dus een alternatief dat het overwegen waard is. De volgende dag resten er dan nog 24,6km.

De enige andere optie is doorlopen tot Villalpando, goed voor in totaal 39km. Wat ik in praktijk deed.

 

Je verlaat de herberg naar links en keer terug naar de Plaza Mayor. Je laat de sleutel van de herberg in de brievenbus van het Architectenbureau tegenover het stadhuis.

Je verlaat de Plaza Mayor in noordwestelijke richting via de Calle San Juan. Op het einde van de bebouwde kom, vind je de Mojón 394 (CSR2701). Je vervolgt in dezelfde richting via een grindweg. Je loopt evenwijdig aan de A-6 tot je een zijweg treft, die naar een brug over de A-6 leidt. Je dwarst deze en  aan de overzijde vind je de Mojón 392 (CSR2702). Hier sla je rechts af en vervolgt je weg evenwijdig aan de A-6. Na 1km kom je aan een tweesprong (CSR2703), alwaar je naar rechts gaat. Na 850m keer je terug naar de directe omgeving van de A-6. Je volgt deze in noordelijke richting tot een hoogste punt nabij GPS CSR2704.

1km verder vind je aan het op- en afrittencomplex van de Vp-6600 de Mojón 388 (CSR2705);

Zowat 2km verder vind je opnieuw een op- en afrittencomplex aan een tankstation (CSR2706). 600m verder verlaat je de directe omgeving van de A-6, en sla je af naar links. 300m verder vind je Mojón 385 (CSR2707). Hier sla je rechts af. Je vervolgt je weg in noordwestelijke en later westelijke richting naar een hoogste punt (CSR2708). Je daalt af en 2km verder passeer je het einde van een laan met bomen. Je vervolgt in dezelfde richting, maakt een S-bocht en bereikt een asfaltweg. Indien je naar het hostal Galicia Restaurante (CSR2800) in Villardefrades wil gaan om te overnachten, dan ga je hier naar rechts en volg je het asfalt tot aan de rotonde met de Carretera de Madrid a a Coruña. Hier sla je dan rechts af, en na zowat 100m vind je het:

Hostal Galicia Restaurante (CSR2800)

Carretera Madrid a a Coruña

0034/983 723 502

www.booking.com/hotel/es/hostal-galicia-villardefrades.es.html (21€)

 

38) Dag 28: Villardefrades – Villalpando:  24,6km +150m –150m – MR: 5u00’:

De volgende ochtend keer je terug naar de CSR en vervolg je je weg in noordwestelijke richting. Je dwarst een grindweg evenwijdig aan het asfalt (CSR2802). Na 2km dwars je een andere grindweg en vind je Mojón 378 (CSR2803). Na 3,3km passeer je de Ermita de La Virgen de La Bóveda (CSR2804). Na 850m ben je in San Pedro de Latarce.

 

San Pedro de Latarce

Binnen de bebouwde kom, kom je op een T-splitsing, alwaar je naar links gaat. Na 50m kom je opnieuw op een T-splitsing, alwaar je naar rechts gaat in de Calle de la Libertad. Op de Plaza Del Generalisimo vind je de Hogar del Pensionistas (CSR2805), alwaar je de sleutel van de herberg vindt.

 

Albergue de Peregrinos San Pedro de Latarce (CSR2806 – Af te raden).

4 bedden, zwakke verwarming, tafel, stoel, microgolf, douche en toilet in ongekende toestand.

 

Op de Plaza Del Generalisimo ga je naar links en vervolgens in de Calle Valejo naar rechts. Hier vind je rechts de toegangsdeur tot de herberg. Via de Calle del Puente bereik je de Vp-6004 aan de rand van de bebouwde kom. Links passeer je het Castillo de San Pedro de Latarce (CSR2807), in adobe.

Je dwarst de Rio Sequillo en vervolgens kom je op het kruispunt met de Va-714. In de bocht naar rechts die deze vervolgens maakt, verlaat je het asfalt en ga je rechtdoor in een grindweg. 50m verder kom je aan een tweesprong, alwaar je naar links gaat (CSR2808 Mojón 373) in noordwestelijke richting.

2,5km verder kom je aan een driesprong (CSR2809 Mojón 370), alwaar je rechtdoor gaat. 3km verder, aan de hoek van een bos, vind je een infobord dat je welkom heet in de Provincie Zamora. Hier vind je de laatste Mojón 367 (CSR2810). Vanaf hier vind je op frequentere basis stenen met pijlen, die de belangrijkste richtingveranderingen aangeven, maar zonder kilometeraanduidingen.

Aan het einde van het bos, ga je op een kruispunt (CSR2812) naar rechts. 400m verder sla je links in en klim je 600m verder naar een hoogste punt (CSR2813). Anderhalve kilometer verder kom je na een bocht op een T-splitsing (CSR2814) terecht, alwaar een GP op een steen je naar links stuurt. 50m verder vind je aan de bosrand een zijweg (CSR2815) naar rechts, die je negeert, ondank het feit dat de tracklog van het internet jou daarheen stuurt.

Blijf rechtdoor lopen tussen 2 bossen. Eenmaal buiten het bos daal je langzaam af richting A-6 en Villalpando. Na ruim 2km kom je uit aan een kruispunt aan een boerderij en een ven. Je vervolgt rechtdoor richting A-6 en Villalpando. Je dwarst de brug over de A-6 en loopt verder richting Villalpando.

 

Villalpando

Bij het betreden van de bebouwde kom, maak je een bocht naar rechts, en loop je recht op het hostal Athlanta af.

 

Hostal Athlanta (CSR2900)

Antiguo trazado N-Vi

http://hostalathlanta.com/ (25€)

 

Geen Menu del dia ’s avonds L, enkel dure belegde broodjes. Maar op een zondagavond en na 39km had ik geen zin om nog ver te lopen.

 

Cafetería Avenida (CSR2901):

Calle Cercas de Santiago (Niet gecontroleerd)

 

Albergue de Peregrinos (CSR2903):

Calle Las Cruces (naast de Guardia Civil, volgens Freizeitkarte.de)

4 bedden, geen nadere info wegens niet bezocht.

0034/980 660 006

 

39) Dag 29: Villalpando – Benavente:  30,7km +400m –350m – MR: 7u30’:

 

Je verlaat het Hostal Athlanta of  de herberg in noordwestelijke richting. Vanaf het hostal neem je het eerste of tweede wegje rechts, waardoor je uitkomt bij de Arco de Santiago (CSR2905), die je onderdoor gaat. Je vervolgt in noordelijke richting via de Calle Miraflores. Op een soort tweesprong, ga je schuin links verder in dezelfde straat. Je komt uit op de Plaza Angustias, alwaar je naar links gaat in de Calle Real, gevolg door de Calle Doctor Ballester Nieto. Je dwarst de Carretera a Medina de Rioseco en verlaat de bebouwde kom via de Camino Villalobos. Je vindt hier een Lupa Supermarket (CSR2910).

Na 800m dwars je de Río Valderaduey. Na nog eens 700m sla je links af in een zijweg. Na 3,3km evenwijdig aan de A-6 gelopen te hebben, kom je op een kruispunt met een grindweg, die richting A-6 gaat. Je negeert deze weg en vervolgt in noordwestelijke richting. De grindweg loopt in de richting van een ringweg rond Cerecinos de Campos. Je passeert een hoogste punt (CSR2912) en daalt vervolgens af richting de brug over de A-6. Je vervolgt in dezelfde richting en 500m verder kom je uit op de Carretera Madrid a a Coruña, ook gekend als de  Avenida Baltasar Lobo. Om een onbegrijpelijke reden dwars je deze niet , maar volg je hem over een afstand van 300m tot een meerarmenkruispunt, alwaar je naar links gaat. Het meest praktische is dan om vervolgens schuin rechts te gaan richting een parkeerterrein en de Calle Regato. Op een tweesprong loop je richting een brug over een (meestal) droge bedding via de Calle D. Rosendo Rosado. 50m verder ga je op een tweesprong naar links. Voor de kerk sla je links af. Je verlaat de bebouwde kom en loopt richting kerkhof, alwaar je naar rechts gaat. 500m verder ga je in de derde weg naar links.

Je vervolgt opnieuw evenwijdig aan de A-6 over een afstand van bijna 6km, alvorens je de Za-P-1304 dwarst. Via de Calle Oriente loop je richting kerk van San Esteban del Molar. Hier ga je verder in noordelijke richting via nog steeds de Calle Oriente. Op het eerste kruispunt sla je rechts af in de Calle Reguero. Op een tweesprong ga je naar links. Op een kruispunt vlak bij de A-6 ga je naar links in de Calle La Higuera. Je passeert een zitbank en een wegwijzer.

 

Je verlaat opnieuw de bebouwde kom en dwarst de Za-P-1304. 300m verder ga je in een bocht naar links via een grindweg. 200m verder ga je op een kruispunt naar rechts en vervolg je gedurende 4km evenwijdig aan de A-6. Vervolgens dwars je de A-66 en een oprit ernaar.

 

2,2km verder bereik je een rotonde, alwaar je naar rechts gaat, richting A-6 en de pelgrimsbrug (CSR2929) erover. Na de brug keer je terug naar de draadomheining naast de A-6, en volgt het pad aldaar naast de A-6 tot aan de Puente de Castrogonzalo (CSR2931) Deze brug was afgesloten voor alle verkeer, inclusief voetgangers en dit sinds 26/02/2020 tot een niet nader meegedeelde datum. Om die reden was het verkeer op de A-6 richting Benavente teruggebracht op één rijstrook, waarbij het rechter vak was afgezet met het type betonblokken dat vaak gebruikt wordt als verkeersscheiding op de middenberm.

Als pelgrim moet je dus over de deels losgemaakte scheidingsdraad heen en dan via de pechstrook tot de overkant van de brug. Op het einde van de reek betonblokken en ter hoogte van de onderdoorgang, die leidt naar de Puente de Castrogonzalo, verlaat je de A-6 en dien je via een vrij steile helling tussen de dennenbomen omlaag, om dan vlak aan de rijbaan de draadafsluiting te overschrijden. Eenmaal terug op het asfalt van de Camino Torrizales, ga je onder de A-6 door en vervolg je richting Benavente.

 

Benavente

Je dwarst de beek Caño de la Huerga en vervolgens de Carretera de Orense. Je vervolgt in dezelfde richting via de Calle de Castropepe tot aan een rotonde, alwaar je rechtdoor gaat via een grindweg tot aan de Via del Canal. Vlak voor deze laan vind je een splitsing: links naar de herberg en rechts richting centrum en dan niets meer qua aanduidingen. 😦 In de Via del Canal vind je alle grote ketens van warenhuizen. In de directe omgeving van de herberg is er niets.

 

Wie rechtstreeks naar de herberg wil gaan, wordt rond het centrum van Benavente geleid, dat op een heuvel ligt. Je loopt de Via del Canal af naar links tot vlak voor de brug over het Canal de la Azucarera, om aldaar rechts af te slaan in de Carretera de la Estación. Je volgt deze tot aan het oude stationsgebouw, alwaar je de Albergue Municipal Benavente vindt.

Albergue Municipal Benavente (CSR3000):

Sleutel:

In de herberg:

Van maandag tot vrijdag:  12.30 t/m 20.00u

In het toerisme bureau:

Plaza Mayor 1

0034/980 634 211

Op zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00 t/m 14.00u

Bij de lokale politie:

Calle de Villalpando 12

Op zaterdag, zondag en feestdagen in de namiddag.

0034/980 631 349

 

Zeker op in het weekend en op feestdagen kan je dus maar beter via het centrum lopen.

 

Gezien ikzelf nog een rustdag overhad en dus 2 nachten wou verblijven in Benavente koos ik voor:

Hostal Universal (CSR2941)

Calle de Sancti Spiritus 17 (locatie niet juist op Freizeitkarte.de)

www.booking.com 30€

Geen restaurant of ontbijthoek, enkel kamers.

 

Alimerka Supermarket (CSR2943)

Vlakbij Hostal Universal.

 

El Regional (CSR2942)

Plaza de Santa Maria 12

Menu del dia 10€: (ook ’s avonds  :-))

 

40) Dag 25V: Medina del Campo – Siete Iglesias de Trabancos:  24,9km +200m –200m – MR: ca. 5u15’:

Je verlaat de herberg naar links en loopt westelijke richting naar de T-splitsing met de Calle San Martin, alwaar je naar links gaat. Op het volgende kruispunt met de Ronda del Apóstol Santiago ga je naar rechts. 300m verder vind je aan de Iglesia de Santiago el Real (CSR2506) De splitsing tussen CLV naar Zamora & de CSR naar Benavente.

De CLV gaat schuin links op de Plaza de Santiago. Je gaat verder in westelijke richting via de Calle de San Lázaro. Aan het einde van de bebouwde kom gaat deze over in een grindweg. Je dwarst 2 spoorwegen en loopt dan verder in westelijke richting tussen spoor en de Río Zapardiel.

Na ruim 5km verwijderen rivier en spoor zich van elkaar en kom je aan op een kruispunt van grindwegen nabij een boerderij. Je vervolgt 3,7 km in westelijke richting en dwarst vervolgens het spoor. 3,3km verder kom je uit op de asfaltweg Vp-8902.

 

Nava del Rey

200m verder dwars je het spoor en loop je Nava del Rey binnen via de Calle Luis Salvador Carmona. Je passeert het Convento de los Sagrados Corazones de Jesús y María (CLV2505).

Aan de Iglesia de los Santos Juanes (CLV2506), ga je naar rechts in de Calle Rodriguez Chico. Op het einde van de bebouwde kom, verlaat je de Cl-602 via de Camino Atarrubio (CLV2509) in noordwestelijke richting. Je klimt naar een hoogste punt (CLV2510).

Op het derde kruispunt (CLV2511) sla je links af. 1,5km verder kom je uit op een andere grindweg, waarna je naar rechts de brug over de Río Trabancos (CLV2512) dwarst. Ruim 1,5km verder dwars je de brug over de A-62 (CLV2513). 600m verder dwars je de N-620A aan de rotonde.

Je gaat de bebouwde kom binnen van Siete Iglesias de Trabancos via de Calle Larga de Los Fruteros. Deze gaat over in de Calle Real. Op de Plaza Mayor vind je het Gemeentehuis met de Albergue Peregrinos.

 

Albergue Peregrinos Siete Iglesias de Trabancos (CLV2600):

Eerste verdieping van het gemeentehuis.

2 bedden, 2 matrassen, douche, toilet.

0034/983 816 006 (Gemeentehuis (tot 14.30u)).

 

41) Dag 26V: Siete Iglesias de Trabancos – Toro:  31,3km +450m –400m – MR: ca. 8u00’:

Je verlaat de Plaza Mayor in noordwestelijke richting via de Calle Reguera. Buiten de bebouwde kom gaat deze over in een grindweg, na een lichte asverschuiving. Na 100m ga je op een tweesprong naar links. Na 500m ga je op een tweesprong naar rechts/rechtdoor.

Na 6km bereik je een dienstweg/parking naast de Cl-602 (CLV2601). Je gaat niet naar de Cl-602, maar verlaat de dienstweg/parking opnieuw in bijna noordelijke richting naar de tunnel onder de hogesnelheidslijn Olmedo-Zamora-Galicia (CLV2602).

Je vervolgt in noordelijke richting en bereikt na een kleine km de bebouwde kom van Castronuño, die je betreedt via  de Calle Caño. Op een tweesprong ga je naar links in de Calle Nueva. Je komt uit in de Va-610 (CLV2603), alwaar je naar links gaat. Je blijft de hoofdweg (Calle Los Mesones) volgen tot 150m voor de Cl-602, alwaar je naar rechts gaat in de Calle del Cine, die overgaat in de Calle Pajares. Op het einde ervan ga je 30m naar links en kom je uiteindelijk ook in de Cl-602 uit, welke je naar rechts (noord) volgt. 150m verder verlaat je deze alweer rechtdoor via de Calle Cementerio, en dit in een bocht naar rechts van de Cl-602.

Het gaat nu op en af evenwijdig aan de rivier Duero en de hogesnelheidslijn. Aan een T-splitsing (CLV2604) ga je naar rechts. Vanaf hier voert een zigzag weg jou omlaag naar de Duero en Villafranca de Duero. Je bereikt de Cl-602, alwaar je kort naar links gaat, om dan in de eerste zijstraat rechts het dorp in te gaan via de Calle Carmen Seco. Deze volg je tot op het einde, alwaar je naar links gaat in de Calle Calzada de Toro. Aan de Calle del Rio maakt de Calle Calzada de Toro een asverschuiving van 10m. Je blijft de Calle Calzada de Toro volgen in noordelijke richting. Je dwarst het Canal de San José en verlaat de bebouwde kom.

Je volgt nu een grindweg evenwijdig aan de Cl-602 tot je 200m voor het Canal de San José op een T-splitsing naar rechts gaat. De weg nadert het kanaal om het ten slotte te dwarsen. Je gaat een dennenbos in en dwarst opnieuw het Canal de San José. Je steekt een paar bochten in het kanaal af en loopt dan in de richting van de Cl-602.

Ter hoogte van de Urbanizacion El Gejo nader je de Cl-602 (CLV2611) het dichtste, echter zonder erop te komen. De grindweg verwijdert zich opnieuw van de Cl-602 en dwarst dan Río Guareña, waarna je vervolgt in de richting van zijn monding in de Duero. Je blijft de Duero volgen en dwarst vervolgens de Za-633 (CLV2612). Je blijft de oever volgen richting de historische brug over de Duero, die je aldaar dwarst. Voor de spoorweg ga je naar rechts tot je opnieuw de Za-633 bereikt. Via deze weg dwars je het spoor en het Canal de Toro y Zamora.

350m verder verlaat je de Za-633 rechtdoor in een bocht naar rechts. Via de Calle Cavila klim je naar het historische centrum van:

 

Toro

Via een haarspeldbocht bereik je de Plaza San Augustin, die je verlaat in noordwestelijke richting via de Calle Candeleros. Op het einde ervan ben je in de Calle Mayor. In het verlengde ervan, in de Calle Puerta Del Mercado 1 of 5 vind je het:

 

Bar/Pension Zamora (CLV2700)

0034/980 691 717

Calle Puerta Del Mercado 1 of 5

21€

 

42) Dag 27V: Toro – Zamora:  32,8km +200m –300m – MR: ca. 8u00’:

Je keert terug naar de Plaza Mayor en slaat achter het gemeentehuis rechts in, in de Calle Perezal, gevolgd door de Calle Juderia en de Calle Homo Magdalenas. Aan de Mirador Puerto de la Magdalena (CLV2701), sla je links af in de Calle Canto en daal je af richting Cl-602 (CLV2702). Je vervolgt richting de brug over de Duero (CLV2703), die je dwarst.

In de eerste grindweg sla je rechts af. Op het eerste kruispunt sla je rechts af en keer je terug naar de oever van de Duero, die je stroomafwaarts volgt. Na 4km dwars je de Hogesnelheidslijn (CLV2702). Na 5km verder langs de rivier, bereik je het kruispunt van de Za-P-1102 en de Za-P-2102 (CLV2705). Je vervolgt langs de Za-P-1102 en blijft op dezelfde oever verdergaan. Na 1,7km dwars je het Canal de San José (CLV2706), dat net bovengronds komt.

Je blijft de Za-P-1102 volgen en passeert Granja Florencia (CLV2707). Na 3,5km dwars je nogmaals het Canal de San José en ga je Villalazán (CLV2708) binnen. Je passeert de Iglesia parroquial en blijft de Za-P-1102 volgen. Net buiten de bebouwde kom van Villalazán dwars je de Arroyo de Ariballos (CLV2709).

Na 6,5km verlaat je de Za-P-1102 (CLV2710) voor de Calle Toro, langs waar je de Iglesia parroquial Nuestra Señora de la Asunción in Villaralbo bereikt (CLV2711). Via de Calle Monforte en de Calle Zamora loop je richting de grotere Calle del Rio, die je dwarst. Via de Calle Vistalegre verlaat je Villaralbo.

Je dwarst een kanaal (CLV2712) en vervolgt in de Camino Viejo de Villaralbo. Na 2,5km dwars je de A-66 (CLV2713). En nog één km verder dwars je de ringweg rond Zamora, Za-20 (CLV2714). Een kleine kilometer verder dwars je de N-630a (CLV2715). Je volgt de Calle de Entrepuentes naar de historische Puente de Piedra (CLV2716), die je dwarst om Zamora binnen te lopen.

 

Zamora

Je vervolgt in de Calle Puente en nadat je het Palacio del Cordón en Iglesia de Santa Lucia (CLV2717) gepasseerd bent, sla je links af. Vervolgens sla je terug links af en bereik je via de Cuesta San Cipriano de Albergue Zamora (CMZ1800).

Albergue Zamora (CMZ1800):

(Info 2012)

Zeer ruime herbergen, met meerdere meerpersoonsslaapkamers met eigen sanitair, verdeeld over 2 verdiepingen. In de onderste verdieping vind je een eetzaal en een keuken. Ontbijt inbegrepen (koekjes, ontbijtgranen, cacao, thee, oploskoffie). (Donativo)

Openingsuren: niet vanaf 12.00 uur maar wel vanaf 13.30 uur tot 22.00 uur.

Restaurant:

Hotel Trefacio, Calle Alfonso de Castro 7

Menu del Dia: 10,90€

Moussaka, schaap, chocomousse, zuinig met brood, wijn, koffie (1,10€)

Om de hoek vind je een bibliotheek, alwaar je op de bovenste verdieping gratis internet vindt (1 uur) (Credential Peregrino meebrengen).

Verwijzen voor het vervolg van de Camino Sanabrés, naar het gelijknamige verslag (https://roversmountains.com/camino-mozarabe/ ).

 

43) Terugreis:

Voor wat 2020 betreft zijn mijn geplande verlofdagen voor deze periode op en eindigt voor mij de Camino del Sureste in Benavente. Vanaf het busstation van Benavente (CSR 2950 Estación de autobuses) gaat er 4 maal daags een bus van www.avanzabus.com naar het busstation, Estación Sur de Autobuses (CSR 2951) van Madrid voor 17,90€ (aan het loket, internet +3€ commissie). Vanuit het Estación Sur de Autobuses is er een ondergrondse verbinding naar het Metrostation Méndez Álvaro (CSR2952). Vanaf dit metrostation neem je de metro lijn 5 tot aan het metrostation Nuevos Ministerios (CSR2953). Gezien de lijn tussen Méndez Álvaro & Nuevos Ministerios een circulaire lijn is maakt het niet echt veel uit, welke rijrichting je neemt, maar tegenwijzerzin is korter. In Nuevos Ministerios verander je naar lijn 8, richting Luchthavens. Hiervoor dien je wel een extra toeslag te betalen bij de aankoop van je biljet. In metro van Madrid werkt men met een herbruikbare metrokaart. Goed voor het milieu, maar slecht voor de portemonnee van de toerist. Deze kaart kost namelijk 2,50€. De rit ook en de toeslag ook. Samen goed voor 7,50€.

Ryanair vliegt naar Brussel vanaf Madrid-Barajas-T1, de oudere luchthaven. Je kan met de metro uitstappen aan de halte T1-T2-T3. Feitelijk kom je dan ergens op de T2 uit en dien je naar T1 te gaan via hoofdzakelijk horizontale roltapijten. Tussen de verschillende luchthavens rijdt er ook een gratis pendelbus, die een rondje maakt langs de T4, T3, T2, de personeelsparking en vervolgens de T1. Dit is enkel echt van belang als je moet pendelen van of naar de T4. Die is namelijk niet te voet of via de roltapijten te bereiken, enkel met de pendelbus. De T4 is ook rechtstreeks bereikbaar via de metrohalte T4.

Het vliegtuig parkeerde in Madrid aan een de pier, waardoor iedereen het vliegtuig in en uit moet langs de voorzijde. In  Brussel wordt er niet aan een pier geparkeerd, waardoor je zowel langs voor als achter uit het vliegtuig kan. Nadeel: je legt een stuk te voet af door de openlucht, wat nadelig is bij regen.

Deze vlucht werd uitgevoerd in vroege Covid-19 tijd, waarbij de vlucht afgeladen zat met voor 95% Spanjaarden. Ondanks dat ik slechts alleen op mijn rij zat, wat heel uitzonderlijk is in een toestel van Ryanair, ben ik vermoedelijk in het vliegtuig of in de metro besmet geraakt met het Covid-19 virus, wat resulteerde in 14 dagen thuis uitzieken en nog steeds een zekere mate van longschade.

 

44) Bedenkingen inzake de Camino del Sureste/Levante:

Aanvankelijk diende ik nog zowat 4 weken vakantie op te gebruiken voor einde maart. Later is die periode verlengd tot eind april, maar toen waren de vluchten al geboekt. Uiteraard is daar Corona tussendoor gefietst. Er was al sprake van enige gevallen in Italië en op Ibiza. Achteraf is gebleken dat de eerste dode door Corona in het ziekenhuis van Valencia gevallen is op de dag dat ik in Alicante geland bent.

Tijdens de reis zelf, ben ik maar één pelgrim te voet fysiek tegengekomen. Na de samenkomst van de Levante en de Sureste zag ik in herbergregisters sporen van de aanwezigheid van één ander pelgrim uit Tsjechië, die steeds een dag voor mij uitliep. De laatste pelgrim daarvoor was meestal ergens half januari.

Qua temperatuursgevoel, ben ik een koele noorderling. Dat wil zeggen dat ik slecht temperaturen boven de 25°C verdraag. En in de eerste 14 dagen heb ik daarmee te maken gehad. De temperatuur- en weersomslag zijn in mijn geval gebeurd aan de Puerto El Boquerón (CSR2116), met 1315m het hoogste punt op dit deel van de tocht. Vanaf dat punt draait vooral de windrichting van zuidoost naar noordwest en dat heeft een hele invloed op de temperatuur en de kans op regen.

Mogelijks zit de opwarming van de aarde er ook voor iets tussen, dat ik vier weken zo goed als droog weer gehad heb. Het heeft één dag gemotregend, en op de Puerto El Boquerón kreeg ik te maken met hagel. Omdat ik in het verleden in maart nog in de sneeuw gelopen heb, had ik lichte bergbottines, een regenjas en regenbroek mee. De regenbroek noch de bergbottines heb ik gebruikt. Je zou kunnen zeggen: “Allemaal overbodig gewicht.” Maar kan je je riskeren om die thuis te laten? Als Spanjaard die op een paar uren thuis is misschien wel, maar niet als Belg, die hier voor minstens 3 weken rondloopt en een vliegtuig nodig heeft om thuis te geraken.

En dan de keuze tussen de Levante en de Sureste:

De Sureste vind ik qua trajectkeuze meestal beter dan de Levante. De Levante kiest vaker voor trajecten vlak tegen de grote weg, dan de Levante. Dit betekent soms meer slaapcomfort, maar ook een minder leuke wandelomgeving. De extra dagen evenwijdig met de kust, welke het traject vanuit Valencia toevoegen, lijken mij ook weinig meerwaarde te geven.

Vanaf Medina del Campo is de situatie volledig omgekeerd. Hier is het één wandeldag  kortere traject van de Sureste minder interessant omwille van de aanwezigheid van de A-6. Wie niet in tijdnood is, kan beter voor de Levante via Zamora kiezen.

Wie voor een traject als de Levante/Sureste kiest, zal weinig boodschap hebben aan de Camino Francés en zal eerder kiezen voor de Sanabrés.

Maar in zijn algemeenheid gesproken vind ik de keuze voor de Levante/Sureste sowieso een keuze voor pelgrims die al meerdere andere Camino’s afgelopen hebben. Je moet sowieso zeer zelfredzaam zijn in het Spaans. En als je graag in het zuiden vertrekt, vind ik de Via de la Plata landschappelijk mooier dan de Camino de Levante/Sureste. Deze laatst is vooral gekenmerkt door landbouwlandschappen in de ruimste zin van het woord, inclusief fruitbomen, olijfbomen en wijngaarden.

 

45) Coördinatenlijst:

 

Advertentie