München – Venetië

Algemene info bij het reisverslag.

Reisverslag München – Venetië

Het Droompad.

Landen: Duitsland, Oostenrijk, Italië
Streek: Inntal, Karwendel, Zillertal, Pustertal, Puez Geisler, Sella Gruppe, Bindelweg (Viel del Pan), Val Civetta, Dolomiti Bellunesi, Veneto.
Traject: München – Venetië (en soms omgekeerd)
Periode: 27/08/10 t/m 26/09/10
Reisgezelschap: solo
Openbaar vervoer:
Heen: Gent – Antwerpen, Antwerpen – Amsterdam 40€), Amsterdam – München (nachttrein 40€)
Terug: met Ryanair  van Treviso (vlak bij Venetië) naar Charleroi. (80€ incl 1 stuk bagage 15kg)

Logies:

 • Berghutten tijdens het gedeelte in het hooggebergte (35 à 55€ HP ppn als lid van een bergsportvereniging op lager).
 • Hotels in het laagland en de valleien: van 27 tot 65€ in kamer met ontbijt ppn

Reizen kost:

 • 50cl bier: 4 à 6 €
 • 50cl wijn: 4 à 9€ (In Oostenrijk en Duitsland dubbel zo duur als in Italië)
 • Spaghetti: 6,50€
 • 2 spiegeleieren met brood: 6,00€
 • Minestrone: 6,50€
 • Mineraal water 1L: 2€

Nota: enkel het Spannagelhaus vermeldde dat hun kraantjeswater niet drinkbaar was. Hier water in de keuken gevraagd om mee te nemen de volgende dag.
Totaal reisbudget: 1800€

Betalingswijze:

 1. Cash
 2. Bancontact (opgelet: slechts beschikbaar in de valleien en het laagland)
 3. Visa (opgelet, wordt moeilijk aanvaard, gezien de kleine bedragen.)
 4. Cash afhalen met Visa duur.

Reisliteratuur:

 • Wandelgids: Von München nach Venedig (reeks Dumont Aktiv,                 www.dumontreise.de  )
 • Een recentere (2010) en uitgebreidere uitgave bestaat er nu bij Rother (www.rother.de ) (met GPS-coördinaten en 2 soorten tracklogs.) Naar mijn mening op dit ogenblik de beste en vooral meest gedetailleerde gids. Geen enkel risico om te verdwalen, maar het neemt er wel een beetje het avontuur uit.

Stafkaart:

Enkel de getekende kaarten in het gidsje en de digitale kaarten: City Navigator Europe, Land navigator Italia en Topo Oesterreich van Garmin, samen met een Garmin 60 CSX GPS. Dit toestel kan 10.000 Tracklog points opslaan.
Om de vereenvoudigde tracklogs behorend bij de Rother gids van de volledige route München Venetië op te slaan heb je 5 x 500 = 2500 points nodig. De niet vereenvoudigde tracklogs bevatten tot 10.000 waypoints voor elk van de vijf delen.
Meeste moderne toestellen hebben plaats voor 10.000 trackpoints. Het bestand bevat tevens 255 waypoints. Het bestand bij dit verslag bevat er 832.

Internet: 

www.ryanair.com
www.nshispeed.nl/nl/internationale-treinplanner
//fahrplan.oebb.at
www.b-rail.be
www.trenitalia.com
www.suedtirol.info
www.alpenverein.de
www.cai.it
www.berghutten.be
www.meteoalpin.com

Het Droompad (München – Venetië)

Inleiding:

Deze tocht is zowat de meest complexe tocht zowel qua voorbereiding, die ik tot nu toe ondernam. Deze tocht valt in de aller zwaarste categorie, door zijn lengte in combinatie met de absolute beheersing van staptechnieken over alle terrein vereist (rots, grind, en in mindere mate op sneeuw) en een goede vertrouwdheid met de omgang met staalkabel zekeringen en Klettersteig- of via ferrata-uitrusting voor wie de Chiara overschrijding doet.
Ikzelf had 31 dagen voorzien voor deze tocht, inclusief heen- en terugreis. Feitelijk kwam dit neer op 26 geplande stapdagen en 3 rustdagen. In praktijk zijn het 24 stapdagen en 5 rustdagen geworden, en dit hoofdzakelijk onder invloed van het weer. De Dumont reisgids voorziet 30 stapdagen, Rother 29. Het was mijn bedoeling om het volledige traject tussen München en Venetië te voet af te leggen, zonder gebruik te maken van kabelbanen, maar ook zonder in mijn ogen onnodige omwegen en extra’s, zoals de alpine variant naar de Lizumer Hütte of de de omweg over de Coldai en de Tissi Hütte. En dat is gelukt, zei het wel dat ik meer van Venetië naar München gelopen heb, dan omgekeerd en dit omwille van de weersomstandigheden en meerbepaald de sneeuw. Omwille van de sneeuw heb ik ook drie passen niet kunnen doen, en heb ik een variante via het dal moeten nemen.

Fysieke voorbereiding:

Hoe beter je fysieke conditie bij het vertrek, hoe groter de kans is, dat je van je reis zal kunnen genieten. Misschien heeft het bij mij met het toenemen der jaren te maken, maar ik geraak steeds meer overtuigd van de noodzaak van  een goede fysieke voorbereiding. Wandelen in de Ardennen is goed, maar het gevoel van een klim 2500m in combinatie met een afdaling van nog eens 1000m kan je er toch niet evenaren. Een bij de Klim- & Bergsportfederatie gewaardeerde kuitenbijter is het GR traject Bouillon-Vresse, waar je qua stijgings- en dalingsmeters en beetje in de buurt komt van de normale dagtrajecten.
Vorig jaar ben ik 10kg afgevallen, om de simpele reden dat je niet alleen elke kilo uitrusting die je meedraagt moet torsen, maar ook elke kilo overgewicht. En dus heb ik mijn BMI tot onder de 25 gebracht en die zal daar vanaf heden ook blijven.

Logistieke voorbereiding:

Zend één week voor je vertrek je postdoos met je volledige Klettersteigset op naar:
Fam. Cordella,
Rifugio San Sebastiano, Passo Duran
I-32010 Goima di Zoldo Alto (BL)
Italia
www.passoduran.it

Ik had dit niet gedaan, waardoor ik de tocht kon omkeren, maar in Alleghe heb ik wel zo snel als ik kon mijn Klettersteigset naar huis gestuurd (net geen 2kg met postdoos. Het gewicht moet onder de 2kg blijven voor aangetekende zending in Italië). In het geval dat je hetzelfde zou tegenkomen als ik qua weer in Oostenrijk en je hebt je Klettersteigset opgestuurd, dan kan je de trein naar Niedervintl nemen en blijf je zo in de normale richting lopen. Dit was ook mijn eerste plan, maar dan zou ik drie keer de trein moeten nemen. Gezien ik de Klettersteigset bij had is het Belluno geworden, waardoor ik ook een treinreis uitspaarde. Weet echter dat de omgekeerde richting lastiger is dan de normale. Bij mijn terugkeer in Belluno voor het vlakke deel naar Venetië heb ik ook nog mijn bergschoenen, lakenzak, hoofdlamp en nog wat touw teruggezonden naar België. (Samen, 2,5kg incl. postdoos. In Oostenrijk is het automatisch aangetekend, zonder gewichtsbeperking)

Klettersteig techniek:

 • Zorg dat beide musketons op de kabel zijn ingeklikt bij verticale passages. Wanneer je een bevestigingspunt van de kabel dient te passeren, ben je dus een ogenblik slechts met één musketon ingeklikt (kritisch moment). Bij een maximale val op één musketon, bestaat er een risico van breuk (hoofdzakelijk van de carabines, gezien die minder sterk zijn dan de bandsling van de moderne Klettersteigset, Berg und Steigen, Öav). Bij horizontale traversen volstaat één ingeklikte musketon en wissel je van musketon ter hoogte van een bevestgingspunt van de kabel, gezien de belasting bij een val op een horizontaal stuk kleiner is. In klare taal: bij een verticale passage val je tot aan het volgende bevestigingspunt van de kabel plus de lengte van je Klettersteigset om de schok te absorberen. Bij een horizontale passage val je enkel op de lengte van je Klettersteigset plus eventuele rek en speling van de kabel.
 • Werk snel, maar zorgvuldig. Hoe langer je je in de kritische passages bevindt, hoe langer je je spieren belast. Niets is zo vervelend als een file in de kritische passages, waardoor je dient te wachten in oncomfortabele posities. Kijk dus vooruit en wacht op een meer comfortabele positie, indien de volgende passage niet vrij is.
 • Haak bij overhang van de ladder je arm over een sport, terwijl je je musketons één per één voorbij een bevestigingspunt brengt. Bij zeer technische routes wordt het gebruik van een derde musketon aangeraden, die je kort tegen het inbindpunt van je gordel aanbrengt, en inpikt op de kabel of een sport, om alzo beide handen vrij te hebben of je armspieren tijdelijk te ontlasten.
 • Overbelast geen ladders of kabels. In principe mag zich slechts één persoon inpikken op een sectie kabel tussen twee bevestigingspunten.
  Maak zelf geen Klettersteigset: knopen zijn zwakke punten en minder sterk dan de bevestigingen of stiksels gebruikt door producenten van gekeurd bergsportmateriaal. Koop een recente Klettersteigset. Oude sets vertonen soms productiewijzen, waarvan men achteraf bij tests heeft vastgesteld dat deze onvoldoende sterk zijn bij uitzonderlijke vormen van belasting. (Productiedatum staat steeds ergens vermeld op de verpakking of het label van het product zelf.)
 • Behandel je materiaal met zorg. Je leven hangt ervan af.
 • Draag je helm.
 • Zorg dat je voldoende gegeten hebt, alvorens je een kritische passage aanvat. Zorg voor een paar krachtrepen binnen handbereik.
 • Zorg voor drinken binnen handbereik. (Camelback of soortgelijk drinksysteem).Voeg eventueel een isotoon poeder toe aan je drinkwater.
 • Overschat je eigen kunnen niet. Bouw geleidelijk op.

Uitrusting en voeding:

Kledij op het lichaam:

 • schoenen: bergschoenen van het type B tot C (La Sportiva Evo Trek) bij voorkeur van een gekend merk en liefst in combinatie met een onderlaag in Gore-tex.
 • stel sokken: bij voorkeur 2 van goede kwaliteit (lusjesweefsel langs de binnenzijde en in materialen gaande van wol tot Coolmax)
 • bermuda (mijn persoonlijke voorkeur, maar je wordt vreemd aangekeken, zeker op een Klettersteig. Nadeel: je schaaft eens sneller je knie, maar een lange zomer trekkingbroek houdt dat ook niet tegen. Je moet al een echte dikke klimbroek dragen om dat tegen te gaan.)
 • synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met lange of korte mouwen ( te koop: soms in Aldi, altijd in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)
 • lichte fleece
 • zonnehoedje (als je je klimhelm niet draagt)
 • bandana of Buff voor onder de klimhelm

Kledij in de rugzak:

 • zware fleece, liefst met windstopper (ook reeds te koop in Aldi)
 • Gore-tex jas met kap of regenhoed (Outdoor Research). (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon)
 • een zonnebril met hoge filteringgraad, zonnecrème (beschermingsfactor 20 of hoger) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)
 • reserve synthetisch T-shirt en slip
 • stel reserve sokken
 • zomertrekkingbroek (Mammut met Schoeller Dryskin).
 • stel lage wandelschoenen type A met Gore-tex tegen de regen en het natte gras, en dit vooral voor dag 1 en 2 en het deel Belluno – Venetië, plus nog een aantal langere stukken met veel asfalt.

Andere uitrusting:

 • telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen) Koop bij voorkeur stokken van de merken Leki, Komperdell of Decathlon als goedkoper alternatief. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren.
 • rugzak van ca. 60 liter (Quecha Symbium 60 van Decathlon) Ondanks dat er bij die rugzak een regenhoes zit, steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi.
 • een zijde slaapzak (AS Adventure)
 • 1 handdoek van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden. Reeds verkrijgbaar bij Aldi)
 • 1 washandje met een klein busje douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een stick scheerzeep en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen.
 • een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier
 • bij voorkeur een drinkzak met slang met een gezamenlijke inhoud van 3 liter (reken zeker in de zomer niet te veel op water onderweg)
 • micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker
 • persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, Ibuprofen, Dafalgan, Rinomar (tegen neusloop) Imodium (generisch: Loperadomine tegen diaree)
 • reserve plasticzakken
 • naald en draad
 • tube handwaszeep (1 voor 2 personen)
 • GSM (dekking niet overal verzekerd) of Thuraya satelliettelefoon voor wie het kan of wil betalen.
 • oriëntatiemiddelen: stafkaarten (zie hoger), kompas en/of GPS.

Technische uitrusting:

 • Klettersteigset van Mammut in Y-vorm met elastische bandweefsels en type Salewa Attack carrabinnes musketons (worden ook al nagemaakt door Mammut of Camp). Vermijd screw-lock of twist-lock musketons  gezien die vermoeiend en traag zijn in het gebruik, wat leidt tot incorrect gebruik.
 • Integraalgordel van Camp.
 • Klimhelm (Black Diamond) met Buff of banadana tegen het zweet.

Voeding:

Volgens de voedingsleer zou je voeding een verhouding van 15% proteïnen, 30% vet en 55% koolhydraten moeten bevatten Voor sommige sporten gaat men zelfs tot 70% koolhydraten.
Hou echter rekening met het feit dat vet meer calorieën bevat voor eenzelfde gewicht voeding.
Mijn menu is zodanig samengesteld dat ik in principe alles wat ik onderweg moet eten, los uit de hand kan eten. Dit is handig bij slechte weersomstandigheden en spaart bovendien gewicht uit aan verpakkingsmaterialen, besteken, enz…
Mijn dagrantsoen voor onderweg stop ik per dag in een afzonderlijke plastic zak. Als het dan regent, steek ik die zak op de plaats waar ik anders mijn regenjas steek, zodat de rugzak niet telkens open moet, wanneer je je energiepeil wat wilt aanvullen.

Ikzelf weeg ca. 73 kg. Wie zwaarder is, zal in verhouding iets meer nodig hebben.
Een menu moet voldoende gevarieerd zijn en moet uiteraard voor jou aanvaardbaar zijn.
Weet echter dat ik thuis ook wel iets anders eet dan dit.
Veel sportvoeding vermeldt reeds de samenstelling. Indien je deze niet terugvindt op de verpakking, zal je gebruik moeten maken van een algemene lijst met de samenstelling van voedingsmiddelen. Die vind je terug in een boek over dieetleer in de bibliotheek of op het internet.  Als je weet dat 1gr proteïnen of eiwitten overeenkomt met 17 kJ of 4kcal, 1 gr vet met 38 kJ of 9 kcal en 1 gr koolhydraten met 17 kJ of 4 kcal, dan kan je zelf aan de slag.

Naam:                          Gr.:    Proteïnen:    Koolhydraten:        Vet:           KJ:
Muesli reep Aldi          75      5,2%              52,20%                  9,00%        1313,25
Energie Bar                  80     3,9%              56,72%                   7,52%         1308,08
Chocolade noten        120     9,84%           41,72%                   13,57%        1374,65
Snickers (Foré)            60    5,7%              34,80%                  15,00%        1243,20
Totaal:                         335    7,39%           56,75%                    13,60%       5239,18

De chocolade is meestal van Ritter Sport (Makro). Alternatieven vind je ook bij Lidl of Aldi.
Energy Bars vind je soms bij Aldi, maar in elk geval vind je die van Isostar bij Makro of sportzaken. Foré (namaak Snickers) vind je bij Aldi. Koop harde Muesli repen en geen zachte, want daar blijft niet veel van over na een verblijf in je rugzak. Of je moet ze in een doos steken en dat weegt weer extra.
Voor de eerste week had ik zo mijn eten mee van thuis. Onderweg heb ik moeten bijkopen in lokale winkels, met dit tabelletje in mijn achterhoofd.

Heenreis:

Een ticket Gent (of elke ander grote stad in België) – Amsterdam, kan je slechts max. 3 maanden op voorhand aankopen zowel op het internet als in het station. Alleen betaal je daar tegenwoordig in het station 7€ extra voor en op een bedrag van 39€ is dat substantieel. Een combinatie met vertrek uit een lokaal station op een L-lijn is niet mogelijk (computertijdperk?).
Met een normale IC trein van Gent naar Antwerpen. Daar moet je afdalen naar het niveau -2 voor de trein naar Amsterdam. Deze was overvol. Hij stopt namelijk ook in Schiphol, en blijkbaar vertrekken er toch redelijk wat Belgen vanuit Schiphol naar verre bestemmingen.
Mijn ticket Amsterdam – München kocht ik ca 6 maanden op voorhand op het internet, voor de prijs van 39€ voor een “slaapzetel”. Je krijgt een geheime code en in combinatie met je kredietkaart, kan je je feitelijk ticket afdrukken in Amsterdam Centraal. Er zou ook een dergelijke automaat moeten staan in Antwerpen, Brussel-Zuid en Luik. Ik heb niet gezocht achter die in Antwerpen, maar onmiddellijk de trein naar Amsterdam genomen.
De normale trein komt in Amsterdam aan een paar minuten na het uur. Als je je weg goed kent in het station van Amsterdam, kan je je riskeren om slechts een half uur te nemen tussen beide treinen. In Amsterdam centraal moet je als je van het spoor komt naar rechts richting “Centrum Noord”. Aldaar vind je het “Ticket en Service” centrum. Het verwarrende is dat er ook een centrum is met dezelfde naam halfweg het station, maar dar staan geen ticket automaten. Je moet dus naar het eerstgenoemde. Daar vind je tussen de nationale en de internationale service 2 rode automaten. Na het inbrengen van de code, je é-mail en de betaalkaart waarmee je de tickets aankocht op het internet, wordt het ticket afgedrukt. Daar staat een wagonnummer en een zitplaats op.
De nachttrein naar München vertrekt omstreeks 20.30u in Amsterdam en komt in München aan omstreeks 07.00u. Op die manier win je een dag. Bij aankomst in de mij toegewezen wagon, blijkt de desbetreffende zitplaats 57 niet te bestaan (Franz Kafka of candid camera?) De nummering in de desbetreffende wagon ging van ca.56 naar ca.72. Sprak het personeel daarover aan. Antwoord, dat ik maar zelf een plaats moest zoeken. Waarvoor dient een reservatie dan?. Gelukkig was de wagon niet vol en ik nam plaats in het laatste compartiment, sloot de gordijnen en zat daar voor de rest van de nacht alleen op mijn gemak.

Nota bij de GPS punten:
Alle blauwe vlaggen en spelden en ook de meeste overnachtingspunten, zijn met de GPS vastgelegd op het terrein. Rode vlaggen zijn op de kaart gepositioneerd en kunnen afwijkingen vertonen met de realiteit. Rode vlaggen werden aangebracht om de route te verduidelijken daar waar onvoldoende punten werden vastgelegd op het terrein. Dit was ook het geval tussen Jachenau en het Karwendelhaus, alwaar mijn GPS tijdelijk onbruikbaar was ten gevolge van vochtinsijpeling door de langdurige regen, en dit ondanks een IPX 7 keuring (30’ ondergedompeld in 1m water).

Dag 1: München – Wolfratshausen (33,4km – 8u30’ +60m):

Vanaf het perron ga je naar rechts en eenmaal op straat (ITAMV0101) ga je naar links richting Centrum (ITAMV0102). Op dit uur op een zaterdag is het hier nog heel rustig. Enkel bij de bakers is het al druk. Voorbij de Mariënplatz loop je in dezelfde richting verder. Wat verder zie je de eerste bordjes richting het fietspad naast de Isar. Je dwarst de Isar via een dubbele brug, waarbij je de toegang tot het Deutsches Museum passeert en bereikt GPS ITAMV0103. Vanaf hier volg je de Isar. Iets verder zijn er twee mogelijkheden: Je volgt ofwel de fietsroute, die uitgevoerd is in asfalt of fijn goed befietsbaar grind of je volgt het pad door de rivierbedding, maar dat is lastig lopen, omwille van de rivierkiezel. Je hebt nog 30 km voor de boeg en dus blijf je best niet de hele tijd in de bedding lopen.
Eenmaal je het Tierpark Hellabrunn (ITAMV0104) bereikt hebt, moet je beslissen hoe je naar Wolfratshausen wil gaan. De eenvoudigste oplossing is het fietspad op dezelfde oever blijven volgen. Je bent zeker van een goede ondergrond, maar het is misschien wat monotoon.
Ikzelf heb getracht de route in het boekje te volgen, maar gebaseerd op plaatselijke aanduidingen van fietsroutes. In retrospectieve, zou ik niet meer de hoge brug nemen,maar de fietsbrug daarvoor (ITAMV0105) om aldaar langs het fietspad aan de overzijde te lopen, dichter bij de rivier dan de route die het gidsje volgt.
Maar zoals gezegd, ben ik via de hoge spoorwegbrug (ITAMV0106) naar de andere oever gegaan en heb ik vandaar plaatselijke aanduidingen van fietsroutes gevolg, tot ik bij GPS ITAMV0116 te dicht bij de drukke B11 kwam en toen heb ik de eerste afslag richting dal (ITAMV0118) genomen om bij GPS ITAMV0119 het asfalt definitief te verlaten en tekens van het Isartalverein te volgen tot aan de rivieroever. Weet echter dat de paden van het ITV (Isartalverein) niet steeds de gemakkelijkste zijn om te belopen, zeker niet in een periode met veel regen.
Bij GPS ITAMV0125 vind je tekens naar het Kloster Schläftlarn. Ik heb hier getracht het pad langs de oever te blijven volgen op een dijk, en dat is gelukt. Bij GPS ITAMV0127 bereik je de weg. Hier ben ik rechtdoor de dijk blijven volgen. Bij een stort van bouwafval (GPS ITAMV0128) moet je van de dijk af en wat dan volgt, kan je op zijn minst als een avontuurlijk stukje beschouwen. Door het natte weer wordt het er allemaal niet eenvoudiger op. Het pad is zeer smal en lijkt vooral geliefd bij mountainbikers. Op een bepaald ogenblik diende ik door een beekje te gaan, waar maar een paar smalle latjes als brug lagen, en dus haalde ik hier mijn stokken boven, om het evenwicht te bewaren. Door de dichtheid van de begroeiing, heb je geen enkel aanknoopingspunt omtrent de plaats waar je je bevindt.
Vanaf GPS ITAMV0135 wordt het weer wat gemakkelijker en kom je op een beter pad. Uiteindelijk kom je op een weg naast de spoorweg. De weg was zeer vuil door grote werken aan het spoor, maar dat is uiteraard van tijdelijke aard. Op het einde van deze weg bereik je de afvaartplaats van de vlotten op de Isar. Dat blijkt een hele commerciële bedoening te zijn, waar toeristen in bussen worden afgezet om met het vlot en de blaaskapel mee te varen. Ik heb ze gehoord, maar bijna niet gezien, omwille van de dichte begroeiing.
Vanaf GPS ITAMV0138 heb ik de B11 gevolgd tot aan GPS ITAMV0139, alwaar je rechtdoor gaat richting Camping en Pension Rosengarten (ITAMV0201).

Pension Rosengarten, Badstrasse 27, Wolfratshausen
www.pensionrosengarten.de
Kamer met TV, douche en toilet op de gang. Ruim ontbijt, aanvankelijk wat wantrouwig (uitbaters: oudere mensen) Eten deed ik op de camping. Men doet er een poging om wat origineel te zijn, qua gerechten op de kaart. Ik at inktvis gevuld met pangasius en olijven met een salade. De portie was wat klein in vergelijking met de meer traditionele vleesgerechten.
4,50€ voor 0,2L rode wijn en 12,80€ voor het gerecht, samen 17,30€ afgerond naar boven tot 18€., zonder het wisselgeld te brengen.

Dag 2: Wolfratshausen – Bad Tölz (26,7km – 6u45’ +100m):

Vanaf Pension Rosengarten (ITAMV0201) loop je terug naar de B11 (ITAMV0139). Je slaat af naar rechts. Over de rivier ga je opnieuw naar rechts (ITAMV0202)en je volgt deze weg voorbij de spoorweg tot een kruispunt met lichten (ITAMV0203). Hier ga je links en onmiddellijk rechts (ITAMV0204). Je volgt deze straat tot een brug over het Loisach – Isar Kanal (ITAMVV0205). Dit steek je over en je volgt dit kanaal naar rechts tot vlak voor de monding in de Isar (ITAMV0206). Hier volg je het fietspad naar rechts tot het begin van Garten berg (ITAMV0209). Hier volg je de rand van de bebouwde kom tot (ITAMV0212) Vanaf hier wordt het weer een fietspad door het bos.  Dit fietspad blijf je volgen tot het begin van Geretsried. Bij GPS ITAMV0213 & 14 dwarsen we de rijbaan. Vervolgens gaat het langs de rijbaan op een nieuw aangelegd fietspad tot aan de eerste dwarsstraat (ITAMV0215). Hier ga je naar rechts tot een zeer rechte weg (ITAMV0216) die doorloopt tot in het bos. Hier ga je links en vervolgens rechts (ITAMV0217) een stijgende grindweg het bos in. Je eindigt hoog boven de rivier (ITAMV0219). Hier verlaat je het fietspad, omdat dit te ver weg van de Isar weggaat en te veel stijgt. Je daalt weer af naar de rivier (ITAMV0220 t/m 24), alwaar het moeilijk lopen is op de ronde keien. Bij GPS ITAMV0224 maak je een opvallende knik naar rechts om dan terug bij de rivier te komen  bij GPS ITAMV0225 & 26. Bij GPS ITAMV0227  is er een splitsing tussen de variant langs de rivier en die via Rimslrain. Neem die via Rimslrain, want die via de rivier is niet veel soeps. Je loopt tot aan de weg en volgt deze tot GPS ITAMV0228. Hier sla je rechts af. De weg klimt tot het gehucht Rimslrain. Laat je hier niet verleiden tot het “Leerpad” (ITAMV0229), dat terug afdaalt naar de rivier. Volg het gidsje en blijf doorlopen tot Leitzing (ITAMV0230). Aan het begin van de bebouwing, nabij een bushalte ga je links een doodlopende straat in. Je passeert links onderlangs een witte kapel en daalt via een bosweg af tot de hoofdweg (ITAMV0231), die aldaar een gescheiden fietspad heeft tot Bad Tölz. Bij GPS ITAMV0233 verlaat het fietspad de weg en loopt verder langs het meer. Bij GPS ITAMV0234 ga je landinwaarts en bij GPS ITAMV0235 sla je links af, op weg naar je overnachtingsplaats, in dit geval Haus Maximillian (ITAMV0301).

Haus Maximillian, Seppstrasse 5, Bad Tölz
www.booking.com
35€ + 1,80€ verblijfstaks voor een kamer met eigen badkamer. Mooie binnentuin, vrij rustig. Geen opmerkingen, goed ontbijt in buffetvorm zelf met fruit, geen echt restaurant, wel zeer beperkte kaart verkrijgbaar bij de roomservice.

Grieks Eten vind je op GPS ITAM0302 (Restaurant Olympia).
Ikzelf at bij Restaurant Enzo, Marktstrasse 30:
Grote gemixte salade: 5€
Taghliatelli met zalm: 7,5€
Nero d’Avola (rode wijn): 4,5€

Dag 3: Bad Tölz – Tutzinger Hütte (19,1km – 6u +730m -150m):

Via GPS ITAMV0302 en 03 loop je richting rotonde van Bad Tölz (ITAMV0304) en verder rechtdoor langs de rivier op dezelfde oever. Bij GPS ITAMV0305 verlaat je de rijbaan voor een fietspad in fijn grind. Je volgt dit tot je in Arzbach komt (GPS ITAMV0306). Wanneer je bij GPS ITAMV0307 ter hoogte van de kerk van Arzbach komt, sla je rechts af tot aan de kerk zelf (ITAMV0308). Hier vind je een pijltje richting Untermberg (ITAMV0309). Je volgt deze weg eerst haaks op de Isar. Vervolgens maakt hij en bocht in tegenwijzerszin. Hij wordt smaller en bereikt een eigenaardig kruispunt, waarbij de weg rechtdoor overgaat in een grindweg voorbij een slagboom. Hier ga je links (ITAMV0310) over de rivier en dan rechts omhoog (ITAMV0311). De weg bestaat uit asfalt en deels uit steenslag. Hij klimt tot aan een parking (ITAMV0313). Aan het einde van de parking ga je over een brugje en neem je de stijgende weg. Het gaat het weer steil omhoog. Na een aantal haarspeldbochten kom je aan een splitsing (ITAMV0314).

Links staat de aanduiding “Benediktwand” en “Brauneck”. Rechts een aanduiding naar een Neuwirtshütte, die mij niet bekend is. Je neemt hier de weg rechts. Hoger vind je een splitsing (ITAMV0315), waar je naar rechts de eerste aanduiding vindt van de Tutzinger Hütte. De weg klimt tot op het zadel (ITAMV0316). Hier ga je rechtdoor en neem je de dalende weg in slechte staat (ITAMV0317). De weg blijft dalen tot een haarspeldbocht, waarna hij weer begint te stijgen. Je gaat over een brug en de weg stijgt(ITAMV0318). Het landschap wordt meer open. Het grind houdt op en de weg maakt een haarspeldbocht naar links (ITAMV0319). Hij stijgt licht en maakt een bocht naar rechts en gaat verder tot aan een almhut (ITAMV0320).
Indien je nog lage schoenen draagt, wissel deze dan voor hoge, want wat voorbij de hut volgt is een zeer drassig terrein. In combinatie met de aanwezigheid van de koeien, krijg je hier een stuk lastig beloopbaar terrein. Ook de oriëntatie is moeilijk omwille van het ontbreken van een duidelijk pad dat vooral in het lager gedeelte kapot gelopen is door de koeien. Ook de tekens zijn vrij vaag. Boven vind je een wegwijzer. Je gaat over een kleine kam (ITAMV0323) en dan gaat het naar beneden. Eerst zie je een private hut. Een klein beetje verder ligt de Tutzinger Hütte (ITAMV0401) met een bestaand gedeelte en een nieuw opgericht na de lawine van 2009.

Tutzinger Hütte (1327m):
Lager: 71
0049/(0)175/1641690
www.dav-tutzinger-huette.de
Overnachting: 7€
Avondeten: 8,40€
(Bergsteigeressen: 7€)
Ontbijtbuffet: 8€
Wijn 0,2L: 3,40€
Appelsap gespritzt 0,5L: 3€
Het eten is hier redelijk flauw. Er zijn problemen met de voedingshygiëne. Men verkoopt hier liever drank dan eten.

Dag 4: Tutzinger Hütte – Vorderriss (18,8km  – 6u +660m – 1170m):

De klim van de hut naar het zadel is goed aangeduid en ook goed uitgevoerd. Je klimt tot op de pas, maar dan daal je niet onmiddellijk af. Je loopt nog een tiental minuten in de richting van de Benediktenwand, tot je net voorbij een beek de afslag naar het dal (ITAMV0402) richting Jachenau vindt. Van hier daalt het pad vrij snel af. Door de aanhoudende regen was het pad vrij glad en diende je goed op te letten voor uitschuivers. Dieper in het bos vind je nog een splitsing (ITAMV0403) en daal je gewoon verder af in dezelfde richting. Vervolgens bereik je een nieuwe grindweg (ITAMV0405), die nog niet voorkomt op de GPS-kaarten. Hier kan je nog kiezen: ofwel daal je verder af via een pad naar de “oude” grindweg, ofwel daal je af via de nieuwe, tot je op de oude uitkomt. Gezien de vele regen opteerde ik voor de laatste mogelijkheid. Bij GPS ITAMV0407 bereik je dan de oorspronkelijke grindweg en vanaf hier is het kilometers vreten tot Jachenau. Landschappelijk is er niets mis met de omgeving, maar gezien de aanhoudende regen was het voor mij minder leuk.
Bij GPS ITAMV0409 is er de mogelijkheid om via een brug de rivier over te steken en dan via en pad langs de rechter oever af te dalen tot Jachenau centrum, maar ook dat heb ik gezien het weer aan mij laten voorbijgaan.
Ergens voorbij GPS ITAMV0409 gaf mijn GPS de geest, ondanks de IPX 7 keuring, inzake waterdichtheid (30’ ondergedompeld in 1m water). Door de regen was het toetsenbord niet meer bedienbaar en heb ik van armoede dan maar de batterijen verwijderd, gezien ook de aan/uit knop niet meer werkte. Hij gaf dus nog wel de positie aan, maar alle andere bewerkingen waren onmogelijk.
In praktijk blijf je dezelfde weg volgen, steeds in dalende richting en steeds in de buurt van de rivier Grosse Laine. Je negeert alle zijwegen van ondergeschikte kwaliteit.
Uiteindelijk bereik je dan het asfalt in het dal (ITAMV0410). Hier ga je naar links tot aan de eerste weg naar rechts. Hier vind je een ruim bushok, waar ik een maaltijdpauze nam en schuilde voor de regen. Tegenover dit bushok vind je een bank filiaal met een geldautomaat (ITAMV0411), alwaar je eventueel je geldreserves kan aanvullen.
Je slaat de weg aan het bushok in en volgt hem tot aan de rivier, die je dwarst, waarna je naar links gaat (Pijl: Point Niggeln). Op het einde van de weg vind je een pad langs de rivier. Deze volgt de rivier tot aan een volgende brug. Hier vind je de eerste aanduiding naar Vorderriss. Je steekt de brug over en loopt in de richting van een paar huizen. Op het asfalt ga je naar links. Je volgt deze straat tot het laatste huis. Hier ga je terug over de rivier en gaat het asfalt over in grind. Een eind verder maakt de grindweg een bocht naar links en kan je rechtdoor via een steile weg omhoog (rode markeringen). Ondanks de regen heb ik deze genomen. Hoger kom je terug uit op de grindweg, die je naar rechts volgt tot aan de splitsing (ITAMV0413): links Lainer Alm, rechts Luitpolder Alm. Je gaat hier naar links. Bij de Lainer Alm (ITAMV0414) tracht men je te verleiden tot een pauze, maar in de bocht die de weg maakt rond de Almhut, ga je rechtdoor via een niet berijdbare weg door het bos en volg je de blauwe markeringen. Later kom je weer samen met de grindweg. Je volgt deze tot de weg van de andere zijde van de rivier weer samenkomt met de weg die je volgt om samen te eindigen aan de Luitpolder (ITAMV0415). Hier moet je of rond de omheining, of over het terrein van de almboerderij. Je vindt hier blauwe markeringen, die je door een redelijk drassig gebied  naar het Risssattel leiden. Hier en daar zijn er pogingen gedaan om de drassigheid wat op te vangen door planken en boomtakken, maar je kan dit deel beter niet op je lage schoenen doen. In het bos vind je ook nog oranje reflectoren die je de weg wijzen. Eigenlijk volg je steeds dezelfde richting en negeer je alle zijwegen, tot je op het zadel staat (ITAMV0416). In het gidsje spreekt men van de droge rivierbedding, maar toen ik er was, was die door de vele regen allesbehalve droog.
Je daalt af via een smal en steil, maar goed pad af tot het dal dat je onder je ziet. Je bereikt het asfalt en dan ga je naar links. Je passeert het tolhuis en dwarst vervolgens de rivier. Hier vind je het Alpengasthof  “Post” (ITAMV0501).

Alpengasthof  “Post”:
www.post-voderriss.de
Lager: 22€, Kamer: 40€ incl zeer ruim ontbijt vanaf 8u. Alles OK.
Avondmaal: à la carte tot 20u: Roomschnitzel met sla: 11,90€, wijn 1/4L: 3,80€
In het bijhuis, alwaar het Lager gevestigd is, heb je wel wat hinder van een occasioneel draaiende compressor (koelcel?). Ik vond er 10 matrassen, 14 hoofdkussens en maar 11 dekens. Ik was er alleen. Sanitair  en douche OK.
Rustdag: donderdag.
0043/(0)80/45.277

Dag 5: Vorderriss – Karwendelhaus (24,8km  – 6u +1100m – 100m):

Gedurende 5,5 km loop je langs de weg tot aan de grens met Oostenrijk. Je kan de weg nog vermijden gedurende 2,5 km, maar dan moet je in Voderriss omhoog tot aan een bosweg, die na 2,5 km toch afdaalt tot op het asfalt. Zo vroeg in de morgen is de weg vrij rustig, en gezien de regen van de afgelopen dagen had ik niet veel zin in een bosweg, en dus volgde ik ook de baan. Bovendien heb ik dit deel op mijn lage schoenen gedaan.
Wanneer de rijbaan een tweede maal de rivier dwarst (ITAMV0503), kan je via een grindweg op de linker oever van de rivier weg van het asfalt. De weg is goed. Je hebt enkel wat meer niveauverschil dan via de rijbaan. Eenmaal je in de buurt van Hinterriss komt, vind je de typische gele wegwijzertjes voor wandelaars. Wanneer de rijbaan opnieuw van oever wisselt, komen beide wegen terug samen (ITAMV0504). Na ca. 2u bereik je Hinterriss.

Je volgt de rijbaan en loopt langs het Infocentrum voor de Karwendel. Vervolgens passeer je Gasthof ‘Zur Post’ (ITAMV0505)en dan loop je verder tot aan Parking 2 (ITAMV0506). Hier vind je de aanduidingen naar het Karwendelhaus. Je volgt deze weg tot voorbij de afslag naar Parking 3. Wat verder verlaat een pad richting “Ahornboden” de weg (ITAMV0507). Het pad loopt lange tijd horizontaal en maakt een bocht naar rechts richting Johannestal. Waar het pad verbreedt, vind je plotseling een afslag naar beneden richting “Johannestal”. Rechtdoor vond ik geen enkele aanduiding. Gezien mijn GPS nog steeds dienst weigerde, kon ik die niet raadplegen en ben ik afgedaald naar het dal. Hier vind je een brug over de rivier. Je bereikt een jeepweg aan de overzijde, die je naar rechts volgt. Naar links vind je een pijl richting “Parking 3”. Een weinig verder steekt de weg de rivier over via een brug. Hier begon ik echt een eerste zicht te krijgen op de hoeveelheid sneeuw die er in de bergen lag, en dat was niet erg geruststellend.
Je blijft de jeepweg volgen. Na een paar haarspeldbochten vind je langs de rechterkant van de weg een rode pijl (ITAMV0508). Ik ben deze gevolgd en dat blijkt het stippellijntje te zijn richting het Herman von Barth Denkmal. Hogerop komt dit pad terug op de weg (ITAMV0509), die je dan samen volgt tot de Kleiner Ahornboden (ITAMV0510). Hier sla je af naar rechts richting Karwendelhaus voor wandelaars. Wat aanvankelijk een jeepweg is, gaat over in een pad. Vanaf hier geraakte ik langzaam in de sneeuw. Ik ben van mij lage schoenen overgegaan op de hoge. Gelukkig waren er al mensen voor mij over het pad gelopen, waardoor de oriëntatie niet moeilijk was.
Hogerop kom je weer samen met de weg voor mountainbikers en vervolgens bereik je het Hochalmsattel (1803m) (Olpererhütte (ITAMV0511 Jochkreuz / Hochalmsattel). Je vind hier een kruisbeeld en een zitbank. Na nog wat ploeteren door de sneeuw bereik je de jeepweg, waar tenminste twee sporen sneeuwvrij waren door de autobanden. Hier ga je naar links tot aan het Karwendelhaus (ITAMV0601).

Karwendelhaus:
www.karwendelhaus.com
Lager: 9€
H/P incl Lager: 29,5€ (vragen bij binnenkomst)
Spaghetti Bolognaise: 8,70€
Kleine salade: 3,70€
(Vanaf 06.30u) Ontbijt 2: 9€ 4 kleine sneden brood met toespijs, 2 sneden bijgevraagd en gratis gekregen.
Rode wijn 1/4L: 4,5€
0043/(0)5313/5623, 48 bedden 141 Lager

Belangrijke nota:
Gezien de aanwezig sneeuw van ruim 20 cm aan de hut en gezien de Huttenwird verklaarde dat er aan de Schlaugkar op 2639m zeker 1 meter sneeuw lag en de toestand hetzelfde was voor het volledige Oostenrijkse traject, tot aan de Olpererhütte, gezien zijn verwachting was dat het 1 week zou duren voordat de sneeuw weer weggesmolten was, heb ik de beslissing genomen om af te dalen naar Scharnitz om aldaar de trein naar Belluno te nemen en dan te trachten om vandaar terug te lopen tot zover ik kon.

Voor de verdere beschrijving van de tocht, zal ik de normale looprichting aanhouden.

Dag 6: Karwendelhaus – Hallerangerhaus  (32,3km (dal) of 15km (pas)  – ca.8u + 850m – 800m):

Groen: via Schlauchkarsattel (normale route) Rood: via dal (slecht weer)

Vanaf het Karwendelhaus (ITAMV0601) loop je tot de eerste bocht en hier vind je een aanduiding voor een pad naar beneden (ITAMV0602) (enkel voor voetgangers). De sneeuw was nog bevroren, maar het was toch al doenbaar om via het pad af te dalen tot een grote haarspeldbocht in de weg. Vanaf hier volgde ik een voetspoor door de sneeuw tot ik terug op de jeepweg kwam. Verdere afsteekjes heb ik gelaten voor wat ze waren, wegens weinig zinvol en lastig omwille van de sneeuw.
Na 3 uur stappen bereik je afslag richting “Pleisshütte” en “Wiessenhof” (ITAMV0608).

Ikzelf ben nog een uur verder afgedaald tot het station van Scharnitz, alwaar ik nog dezelfde dag de trein nam richting Innsbruck en dan verder naar Verona en vandaar ofwel tot Padua of Castelfranco Veneto en vandaar naar Belluno. Kostprijs: 63 tot 66€. Als je vanuit Scharnitz vertrekt, moet je op de trein een kaartje kopen en dan in Innsbruck de tickets kopen tot Belluno of Castelfranco Veneto. De eerste maal vertelde de loketbediende me dat ik voor het traject Castelfranco Veneto terplaatse nog een kaartje diende te kopen. De tweede maal vertrok ik uit Seefeld en kocht daar mijn ticket volledig tot in Belluno.
In Scharnitz zelf, zijnde overnachtingsplaatsen duur en gegeerd. Vandaar dat ik bij mijn terugkeer in de Karwendel vanuit Belluno, de trein genomen heb naar Seefeld, alwaar ik veel goedkoper gediend was dan in Scharnitz. En gezien ik 5 nachten diende af te wachten tot mijn doorreis naar Belluno, was dat goed meegenomen.

De afslag “Pleisshütte” en “Wiessenhof” (ITAMV0608) is ook de juiste richting voor het Hallerangerhaus. Je moet ca 100m extra stijgen, maar je wint in afstand en anders moet je ongeveer diezelfde 100 afdalen om die vervolgens weer te stijgen.
In het Wiessenhof (ITAMV0609) kan je iets eten of drinken, maar niet slapen.
Vanaf het Wiessenhof klim je een stuk naar de Gleirschhöhe(ITAMV0610), alwaar je een mooi uitzicht hebt over de rivier de Inn. Bij GPS ITAMV0611 bereik je de afslag naar de Pleisshütte.

Wie niet de normale weg kan volgen over het Schlauchkarsattel en niet gereserveerd heeft in het Hallerangerhaus, kan hier overwegen om hier af te slaan richting Pleisshütte. De weg is iets korter, maar de Pleisshutte zelf ligt ca 200m hoger dan het Hallerangerhaus. Bij GPS ITAMV0706 of 11 kan je terug inpikken op de normale route.

Ikzelf had nog goede hoop om het Schlauchkarsattel mee te kunnen nemen, vandaar dat ik over het Hallerangerhaus gegaan ben. Deze hoop werd echter ruw de kop ingedrukt door de Huttenwirt van het Hallerangerhaus, die mij attent maakte op de verslechterende weersomstandigheden en mijn aandacht vestigde op de aanwezigheid van sneeuw, langs de noordkant. En gezien ik toch al zoveel gedaan had, heb ik het risico niet genomen en ben ik nog dezelfde dag van mijn aankomst in het Hallerangerhaus afgedaald naar Scharnitz.

Bij GPS ITAMV0613 vind je een beschermd bronnengebied, dat als de bron van de rivier de Inn beschouwd wordt. Het water is hier ongelofelijk helder.
Tot GPS ITAMV0616 aan de Kastenalm (1220m), verloopt de weg zeer matig stijgend en hij wordt daarom ook veel gebruikt door fietsers. Voorbij dit punt gaat het stevig omhoog tot GPS ITAMV0617 (1550m), waarna de stijging weer iets langzamer verloopt tot aan het Hallerangerhaus (ITAMV0701).

Hallerangerhaus:
Ik overnachtte niet in deze hut, gezien de weersvoorspellingen, maar daalde af naar Scharnitz.
www.hallerangerhaus.at
0043/(0)664/272.80.71 26 bedden 70 Lager.

Dag 7: Hallerangerhaus – Wattens  (18,2km  – ca.4u + 350m – 1550m):

Aan het Hallerangerhaus (ITAMV0701) ga je naar rechts en loop je horizontaal tot aan de steenslaghelling. Hier ga je in zig-zag omhoog over alle soorten grind, van fijn tot grof. Eenmaal je uit deze steenslagtrechter bent, kom je op een helling met een mengeling van plaat en kleiner gesteente. Bij GPS ITAMV0702, ben je aan het einde van de helling en dan gaat het langzaam omhoog tot het hoogste punt, het Laffatscher Joch (ITAMV0703). De afdaling ervoer ik in de klim als zeer lastig voor de voeten. Je verwacht op zo een breed pad niet zoveel grind, en het is zoeken naar de plaatsen met het minste grind om wat aangenaam te lopen. In de kom vind je de wegwijzers (ITAMV0706). Je moet hier naar links door een redelijk drassig gebied. De afdaling die volgt is ook redelijk drassig. Je moet goed opletten om niet uit te glijden (ITAMV0707, 08 & 09). Het valt te overwegen om af te dalen rechtdoor, richting St.-Magdalenahaus (richting GPS ITAMV0711), via het Issjöchl. Mogelijks is die weg aangenamer.
Ikzelf heb niet het pad via het St-Magdalenahaus gevolgd, maar ben op mijn lage schoenen over het asfalt gegaan (ITAMV0711).
Bij GPS ITAMV0712 verlaat ik het asfalt voor een goede grindweg door het bos. Bij GPS ITAMV0716 kom je een kort stukje terug op het asfalt. Het is hier verbazend druk. Bij GPS ITAMV0717 verlaat je de drukste weg naar rechts voor een kleinere weg. Die volg je tot de eerste bosgrindweg, waar je het asfalt verlaat (ITAMV0718). Vanaf hier volg je steeds dezelfde richting door het bos, eerst bijna horizontaal, later sterker dalend langs een beek, tot je bij GPS ITAMV0723 het asfalt bereikt aan de rand van het dorp Baumkirchen. Je daalt het asfalt af tot aan het gemeentehuis (ITAMV0724). Hier ga je links voorlangs om een weinig verder naar rechts af te dalen (ITAMV0725) door de Dorfstrasse. Bij GPS ITAMV0726 ga je onder het spoor door om bij GPS ITAMV0727 de Auweg te vinden, alwaar je rustig langs het spoor kan lopen. Bij GPS ITAMV0729 bereik je een hoofdweg naar Wattens. Volg het trottoir links van de weg, over de Inn en de autostrade richting Wattens Centrum. Aan de rotonde vind je links een Lidl. Langs de hoofdweg vind je een warenhuis met een algemener en ruimer assortiment. In het centrum verder alle soorten handelszaken.
Bij GPS ITAMV0731 vind je Gasthof Neuwirt (geen eigen internetsite of é-mail gevonden, enkel telefoon 0043(0)5224/52260 Fax 0043(0)5224/55115), wat zeker te overwegen valt, gezien het Wattenshof mij wat tegengevallen is. Gasthof ZumGolden Adler (ITAMV0732)was men grondig aan het verbouwen. Vanaf Neuwirt ga je naar links tot aan Zum Golden Adler en daar sla je rechts af tot aan het Wattenshof (ITAMV0801).

Wattenerhof:
www.wattenerhof.at
Lange Gasse 20-21, Wattens
0043(0)5224/52435
Kamer met ontbijt: 35€ (wat aftands, maar wel rustig)
Pizzeria: Pizza 7,30€, rode wijn 1/4L 4€
Veel vliegen in het restaurant, wat ik storend vond, ook bij het ontbijtbuffet. Er mag ook gerookt worden in het restaurant (wettelijk?)
Uitbaters van Turkse origine.

Dag 8: Wattens – Lizumer Hütte (16,1km) – Geislerhof (Vorderlanersbach)  (24,9km  – ca.8u + 1840m – 760m):

 

Vanaf het Wattenshof (ITAMV0801) loop je naar het punt van de straat, waar die een haakse bocht naar links maakt. Hier vind je een Kruisweg (ITAMV0802), die je via een pad terug naar de weg leidt bij GPS ITAMV0803. Bij GPS ITAMV0806 passeer je de afslag naar Wirtshaus Säge. Volgens de wegwijzer zou je hier kunnen slapen. Bij GPS ITAMV0807 passeer je Gasthof Haneburger. Ik denk niet dat je hier kan overnachten.
Bij GPS ITAMV0808 bereik je de toegang tot het militaire oefenterrein. Gedurende de maand september zijn er hier schietoefeningen. Het is dan ook niet raadzaam om gedurende die maand de alpine variant naar de Lizumer Hütte te gebruiken, gezien je dan het militaire spergebied binnenkomt zonder te weten waar er geschoten zal worden, tenzij je je geïnformeerd hebt of telefonisch via 0043/(0)664/6625500, 5400 of 5530 of via het internet op www.wattenberg.tirol.gv.at (Freizeit und Turismus/ Truppenübungsplatz).
Het terrein is verdeeld in 4 zones, waarvan er telkens 2 gebruikt worden. Die wisselen elke dag. Dit wordt aangeduid in nota’s voor de komende dagen in een kast links van de slagboom. Daar staat tevens een schematische kaart, met de vier zones en knipperlichten in de zones waar op die dag geschoten zal worden. De kans bestaat dus dat je een dag in de Lizumer Hütte zal moeten wachten tot er niet meer geschoten wordt in Sector 3, waarin het Pluderling Sattel ligt. Het Torjoch ligt op de grens van sector 1 en 2. Op die dag werd er geschoten in 2 en 3, maar als je van de andere kant komt, mis je die informatie.

Vanaf GPS ITAMV0810 gaat de weg over in grind. Er staat een verkeersbord dat een stijgingspercentage van 30% aangeeft. De weg ligt er goed bij, gezien hij regelmatig onderhouden wordt met een pletwals. Vanaf GPS ITAMV0811 daalt het stijgingspercentage. Bij GPS ITAMV0812 vind je de nieuwe militaire gebouwen. Bij GPS ITAMV0814 bereik je de Lizumer Hütte.

De  Lizumer Hütte staat goed aangeschreven op de site van www.muenchen-venedig.de .
Ikzelf heb er niet overnacht en ook niet gegeten.

Lizumer Hütte:
www.alpenverein.at
0043/(0)5224/52111 of 0043(0)664/138.64.01 of 0043(0)664/504.26.67
40 beden en 40 Lager Open: middenjuni tot midden oktober

Wie de normale route volgt, blijft hier overnachten en gaat de volgende dag door naar het Tuxer-Joch-Haus.

Ikzelf werd de nacht voordien overvallen door een substantiële hoeveelheid sneeuw (20 cm aan de hut) in het Spannagelhaus op een hoogte van 2531m. Gezien zowel het Pluderling Sattel of Geierjoch (2743m) als het Gschützspitze Sattel (2657m) vrij technische passages zijn, werd mij door de huttenwirt van het Spannagelhaus aangeraden om te overnachten in het Geislerhof (www.geislerhof-tux.at 1625m Vorderlanersbach) om de volgende dag naar de Lizumer Hütte gaan over het Torjoch (2400m). Deze passage houdt geen technische moeilijkheden in, en was zo goed als sneeuwvrij de volgende dag.

Aan de hut staat een wandelboom met zowat alle richtingen, waaronder ook één naar Venedig 20 dagen. Het begin van het pad (ITAMV0815V) richting Torjoch, vond ik niet zo duidelijk. De verfmarkeringen door het militaire gebied waren niet erg vers meer. Eenmaal je echter het juiste pad gevonden hebt, is de oriëntatie probleemloos. De pas is zodanig vlak, dat hij niet echt een hoogste punt heeft (ITAMV0822V). Je blijft gewoon langere tijd op min of meer dezelfde hoogte lopen. Op het einde van het plateau zie je de Torsee en een hutje liggen. Het pad loop voorlangs het hutje (ITAMV0826V). Een weinig verder passeer je de grens van het militaire gebied (ITAMV0827V). Je daalt af langs een bergbeek/waterval (ITAMV0828V).en dan kom je aan een elektrische afsluiting voor vee, zonder specifieke voorzieningen voor voetgangers. Lager vind je een Almhut en stallen (ITAMV0829V, 30V & 3V1). Hier is het vrij modderig door de koeien. Het pad slalomt tussen de gebouwen door om dan op de jeepweg te komen. Deze verlaat je bijna onmiddellijk voor een pad tot aan de lager gelegen grotere boerderij met een veelheid aan gebouwen (ITAMV0833V). Ook hier moet je maar zien dat je over de elektrische omheining geraakt zonder dat er voorzieningen zijn voor wandelaars.
Vanaf hier loop je via de jeepweg richting Geislerhof (ITAMV0901V).

Geislerhof:
Geislerhof (www.geislerhof-tux.at 1625m Vorderlanersbach)
9 tweepersonskamers, waarvan 3 met stapelbedden. Met sanitair op het verdiep.
Tel: 0043/(0)5287/87657
H/P: 34€
Wijn 1/4L: 4€
Avondeten: soep, wienerschnitzel, frieten, salade en ijs
Ontbijt: zeer ruim ontbijtbuffet.

Dag 9:Lizumer Hütte – Tuxer-Joch-Haus (12km pas) /

Geislerhof (Vorderlanersbach) – Tuxer-Joch-Haus  (23,8km  – ca.6u + 1270m – 360m):

Groen: normale route. Rood: via dal (slecht weer variant)

Nota: Op het ogenblik dat deze tocht werd uitgevoerd, was het Spannagelhaus nog in gebruik als een echt hut, alwaar er overnacht kon worden. Alleen heeft de ski-industrie beslist dat er meer geld te verdienen valt met het serveren van eten en drank aan skiërs dan overnachtingen aan wandelaars en dus werd de hut in 2013 opgekocht door de Zillertaler Gletscherbahn. Heden is dit enkel nog een restaurant. Op dit ogenblik is enkel nog het Tuxer-Joch-Haus  bruikbaar als overnachtingspunt. Je zal dus aldaar moeten stoppen of doorlopen naar de Olpererhütte of het Friesenberghaus.

Vanaf het Geislerhof (ITAMV0901V) kan je afdalen via het asfalt tot op de hoofdweg in het dal. Maar je kan ook via de flank van de berg, en dat is aangenamer en korter. Daartoen neem je degrindweg die tussen de 2 gebouwen loopt. Je verlaat deze in een bocht (ITAMV0902V). Je volgt een pad evenwijdig aan een stroomleiding tot aan een grindweg. Je volgt deze kort naar rechts om dan de grindweg naar het dalstation van de Eggalm Nord skilift (ITAMV0905V) te volgen. Aan de zauidzijde van het gebouw vind je een pad dat verder afdaalt, tot je uitkomt op een grindweg, waarlangs je afdaalt tot een groep huizen. Hier neem je een afsteekje tussen de huizen, tot je het asfalt dwarst (ITAMV0908V). Hier vind je een pad dat in zuidwestelijke richting afdaalt richting het basisstation van de Eggalmbahn. Je dwarst de Lahnbach (ITAMV0909V) en bereikt de bebouwde kom van Lahnersbach. Aan het einde van het cantrum bereik je de L6 (ITAMV0910V), die je volgt naar links (zuid). Je volgt deze weg ovr een afstand van ca 6km tot Hintertux (ITAMV0911V). Vlak voor het einde van de bebouwde kom neem je een weg naar rechts, die in een bocht overgaat in grind. Je gaat door een skitunnel en verlaat de grindweg naar rechts voor een pad dat richting een bosje stijgt en vlak voor dit bosje naar links draait. je komt uit op een grindweg die overgaat in een pad naar rechts aan een twede bosje. Je nadert langzaam de Weitentalbach. Aan een kruispunt verderop (ITAMV0912V) kan je kiezen voor en pad langs de rivier en een wg wat verder af. Beiden komen terug samen aan de Schleierfall (waterval). Het gaat verder langs de rivier tot aan een kruispunt van paden (ITAMV0905) alwaar je de normale route via het Geierjoch en het Geschützspitzsattel bereikt.

Je vervolgt verder stroomopwaarts, tot je de rivier dwarst om dan verder te klimmen richting het Tuxer-Joch-Haus (ITAMV1001) .

Tuxer-Joch-Haus:

Eigendom van het OTK (de Oostenrijkse VTB)

35 Slaapplaatsen

Lager (Bergsportvereniging): 12,50€ (2020)

Ontbijt: 10€

H/P: enkel voor groepen

Douche beschikbaar

Open: eind juni tot eind september

Boekingen via http://tuxerjochhaus.at/buchen/

 

Spannagelhaus:
www.spannagelhaus.at
Nota: In 2013 werd het Spannagelhaus verkocht aan de Zillertaler Gletscherbahn. Heden is dit enkel nog een restaurant. Je zal dus moeten doorlopen naar de Olpererhütte Of het Friesenberghaus.

 

Dag 10: Tuxer-Joch-Haus – Pfitscher Joch-Haus (Rif. Passo Vizzé) (20km  – ca.6u30 +1280m -970m):

Je verlaat het Tuxer-Joch-Haus (ITAMV1001) in zuidelijke richting via een pad dat daalt en bochten afsteekt van een grindweg. Uiteindelijk bereik je de grindweg, die je volgt in nooroostelijke richting. De weg beschrijft een halve cirkel, waarna je hem opnieuw verlaat voor een pad dat opnieuw een bocht afsteekt. Je dwarst de weg en vervolgt in dezelfde richting om de rivier te dwarsen. Cervolgens ga je onder de Tuxerjoch Kabelbaan door en daarna passeer je vlak voor het eindpunt van de Ramsmoos Skilift. Je draait in zuidelijke richting en vervoegt een pad dat vanuit het dal komt.

Na zowt 100m verlaat je dit pad opnieuw (ITAMV1003) , schuin links in zuidelijke en later oostelijke richting. je vervoegt een grindweg en dwarst de Grosser Kunerbach via een brug. Je gaat onder een skilift door. Aan een elektriciteitsleiding verlaat je de grindweg naar rechts voor een pad dat evenwijdig aan de elektriciteitsleiding verder klimt. Op een hoogte van 2480m bereik je een grindweg, die je kort naar links volgt om hem alweer te verlaten bij GPS ITAMV1006. Je gaat onder de dubbele kabelbaan door en klimt richting Spannagelhaus (ITAMV1007).

Je vertrekt rechts naast de hut (ITAMV1007) en neemt niet de jeepweg naar het liftstation, maar wel het pad links ervan richting Friesenbergscharte. Je daalt een klein stukje af tot aan een brug (ITAMV1008) en dan loop je kort horizontaal tot aan de splitsing opnieuw met een pad richting het kabelbaan station (ITAMV1012). Vanaf hier gaat het pad omhoog. Het traject is grillig en stemt overeen met de meest recente digitale kaart van Freizeit. Ik heb hier extra veel punten opgenomen opdat je dit stuk in alle weersomstandigheden zou kunnen afleggen. In normale omstandigheden (zonder verse sneeuw dus) vind je hier enkel sneeuw tussen de stenen in het bovenste gedeelte. Van een Kees of gletsjer in de letterlijke zin van het woord is hier dus geen sprake meer. Die sneeuw tussen de stenen kan wel hard en dus glad zijn, maar heel ver kan je niet uitschuiven. De hellingshoek is ook heel beperkt.

Toch waren er hier in de vroege lente van 2020 problemen inzake een steenlawine, waardoor het pad tijdelijk niet toegankelijk was. Ondertussn zijn de problemen weer opgelost, maar nazicht terzake op de site van het Tuxer-Joch-Haus is raadzaam.

De andere zijde is volledig het tegengestelde. Dit is bijna een muur. Op de Friesenbergscharte  (ITAMV1026) zelf is zeer weinig plaats. Ik was hier bij zonnig mooi en relatief warm weer uit de wind en dus heb ik hier een half uur gezeten. Het eerste deel van de afdaling is gezekerd met staalkabels en bij mindere weersomstandigheden is dat zeker noodzakelijk. Tot aan het meer onder je zit je constant in steil terrein en tot aan de hut zie je niets dan rots.

Het officiële pad van München – Venetië verloopt via de Olpererhütte (ITAMV1029V). Deze route is korter en spaart je 250m hoogteverschil, maar is technischer, vooral in de niet overbrugde riviergeulen in het eerste deel, dan de route via het Friesenberghaus (ITAMV1030)  en de Dominikushütte (ITAMV1036). Maar wie de Friesenbergscharte overgeraak is, zou in principe geen moeilijkheden mogen ondervinden met het pad via de Olpererhütte (ITAMV1029V). Na de Olpererhütte zijn de bergrivieren wel overbrugd.

Ter hoogte van de Dominikushütte daal je af tot de parking, die je naar rechts volgt. Op het einde steek je een brug over en dan ga je naast een souvenirwinkel (ITAMV1037) evenwijdig met de rivier het dal in richting Pfitscherjochhaus.
Dit pad is breed en klimt geleidelijk tot GPS ITAMV1040. Onderweg passer je nog een drankgelegenheid, iets boven de normale route. Vanaf GPS ITAMV1040 klimt het echt tot aan de pas. Je kan kiezen tussen de jeepweg, die langer is en het pad dat stevig stijgt.
Boven zie je eerst het tolhuis (ITAMV1041). De hut (ITAMV1101) ligt iets verder naar achter.

Pfitscher Joch-Haus (Rif. Passo Vizzé):
www.pfitscherjochhaus,com
0039/0472.630.119 of 105
30 bedden, droogkast en zwierder vrij ter beschikking.
Overnachting met ruim ontbijtbuffet en douche: 23€
Wienerschnitzel friet: 12€
Salade 4,50€
Rode wijn 1/4L: 3,50€
Spuitwater 1/2L: 2€

Dag 11: Pfitscher Joch-Haus (Rif. Passo di Vizzé) – Weitental (25,4km  – ca.8u +920m -2300m):

Als je de hut buitenkomt (ITAMV1101), draai je links om de hut, alwaar je een pad vindt dat afdaalt tot aan het meer (ITAMV1102). Van daar gaat het langs de kazematten steeds bergaf. Je stoot op de weg, dwarst deze (ITAMV1103)  en daalt verder af. Eerst gaat dit nog een stukje vrij geleidelijk, maar van zodra je tussen de bomen komt, gaat het steil bergaf. Je stoot nog één keer op de weg (ITAMV1104). Hier ga je een klein stukje naar rechts om aldaar weer het pad te vinden, voor de laatste afsteek. Wanneer je de volgende keer de weg bereikt (ITAMV1105), volg je deze naar links tot in de haarspeldbocht (ITAMV1106).
Hier vind je een pad en een reclame voor de Hochfeiler Hütte. Je volgt het pad tot aan een afslag, alwaar je naar rechts gaat (ITAMV1107). Je gaat via een brug over de rivier en komt op een alm met hutje (ITAMV1108). Je volgt het pad door de alm en wat hoger op een nogal glibberig stuk vind je opnieuw een afslag. Hier ga je opnieuw naar rechts richting Gliederscharte. Je passeert de vervalen hutten van Unterberg (ITAMV1109). Vanaf wordt het pad smal en zal het vaak door lang gras leiden. Eerst daal je een stukje af tot een brug (ITAMV1110) over de Unterbergbach (rivier). Vanaf hier gaat het bergop richting Gliederscharte (ITAMV1117).

Tussen GPS ITAMV1112 en GPS ITAMV1115 is het verloop van het pad tamelijk grillig; Door het lange gras en het feit dat het pad smal is, moet je hier echt goed opletten. Dit is typisch voor een pad dat niet naar een hut leidt. Als er geen geld mee gemoeid is, is de belangstelling om een pad goed te onderhouden vaak veel minder.
Bij GPS ITAMV1116 vind je een afslag naar de Hochfeiler Hütte. Het verloop van dit pad kon ik niet volgen in het landschap. Vanaf hier wordt de helling ook zeer steil en moet je opletten voor valpartijen, omwille van de begroeiing en het feit dat het pad heel erg smal is. Gebruik je stokken. Hogerop kom je in het steenslag gedeelte. Hier vind je sporen van een poging om het pad aan te leggen en uitspoeling van het grind op het pad te voorkomen door het plaatsen van houten boomstammen. Heel veel hiervan is weggespoeld. Het gaat probleemloos tot op de Griederscharte (ITAMV1117).
Heel opvallend is dat je hier wel wegwijzers vindt in de richting van waaruit je komt, maar niet in de richting waar je heen moet. Je zal hier ook tevergeefs zoeken naar geverfde tekens, want die houden op, op de Griederscharte.
Je vindt hier wel steenhopen, meestal met een witte steen bovenop. Wie een goed oog geeft zal niet al te veel problemen hebben met het volgen van het pad, maar voor alle veiligheid heb ik in het bovenste deel van het pad veel GPS-punten uitgezet.
Bij GPS ITAMV1123 verandert het pad van richting, om vandaar richting “uitloop” van het meer te gaan, alwaar de beek wordt gedwarst. Aan de overzijde vind je rood-witte tekens (ITAMV1124), die je naar links en dus bergaf volgt. Vanaf hier gaat het probleemloos richting Obere Engbergalm (ITAMV1128). Hier kan je iets eten en drinken. Overnachting enkel in noodgevallen mogelijk. 6 eenvoudige slaapplaatsen op Lager, geen comfort.

Onder de hut, maakt de jeepweg een haarspeldbocht om bij GPS ITAMV1129 de rivier te dwarsen via een smalle loopplank. Vanaf hier volg je de jeepweg verder dalwaarts.
Aan de Untere Engbergalm was men bezig met grote vernieuwingswerkzaamheden bezig.
Lager (ITAMV1130), steek je de rivier over en daalt het verder af naar links. Bij een opvallende rotsblok vind je wegwijzers (ITAMV1131). Nog iets lager vind je opnieuw een brug en dwars je opnieuw de rivier (ITAMV1132). Vanaf hier gaat het richting kloof, alwaar de dalingshoek groter wordt en de weg verhard is met beton rijstroken voor gebruik door tractoren met aanhangwagens voor koeien. Bij GPS ITAMV1133 bereik je de asfaltweg. Ikzelf ben afgedaald via de asfaltweg tot GPS ITAMV1136. Je kan er reeds af bij GPS ITAMV1135, maar dat deel is minder aangenaam. Bij GPS ITAMV1137 kom je weer op asfalt dat je volgt tot het “centrum” van Weitental (ITAMV1138).
Gashof Stroblhof vind je bij GPS ITAMV1201.

Gashof Stroblhof:
www.hotelstroblhof.it
Kamer met H/P: 43€
Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes, maar er is verder op het eten niets aan te merken. Ruim ontbijtbuffet. Goede kamer, met modern sanitair.
Tel: 0039/0472.54.81.19

Dag 12: Weitental – Schlütterhütte/Rifugio Genova (40km  – ca.14u +2200m -725m):

Ik dien op te merken dat ik dit traject in omgekeerde richting liep in 12u. Dat ging net… of het in de normale richting kan is twijfelachtig. In deze richting is een overnachting in de Kreuzwiesen-Hütte is dan ook verstandig.

Vanuit Weitental (ITAMV1202) daal je af richting  Niedervintl over de rechteroever van de Rio di Fundres, en dit via een combinatie van straat en bosweg. Bij GPS ITAMV1208 wissel je van oever om zo verder af te dalen richting Niedervintl. Bij GPS ITAMV1210 bereik je de weg die je snel weer verlaat, via de dorpskom van Niedervintl (ITAMV1211); Wie inkopen wil doen, kan beter de hoofdweg blijven volgen, want dan passeer je een kruidenier (klein warenhuis).
In Niedervintl is er geen geschikt overnachtingspunt te vinden, tenzij een viersterren hotel dat langs de grote weg ligt.
Bij GPS ITAMV1212 kom je terug op de weg vanuit Dun. Vlak voor deze uitkomt op de SS49, sla je rechts af (ITAMV1213) en ga je onder deze weg en onder het spoor. Vervolgens dwars je de rivier en ga je naar links (ITAMV1215). Bij GPS ITAMV1216 begint het echte pad 14.

De weg heeft een zeer eigenaardig en verwarrend verloop, waarbij je goed moet opletten op wegwijzers en verftekens. De zaak wordt nog bemoeilijkt door het feit dat dit pad in het middelste deel verbreed wordt met het oog op bosbouw.
Opnieuw heb ik hier veel GPS-punten uitgezet om de oriëntatie wat te vergemakkelijken. Eenmaal bij GPS ITAMV1240 vind je de Ronerhütte, waar je iets kan eten en drinken. Het vervolg van de weg is iets comfortabeler en verloopt grotendeels via goede jeepwegen. Vanaf hier liep ik op lage schoenen tot het einde van de jeepweg voorbij het Würzjoch (uitsluitend op bergschoenen loop je dergelijke afstanden niet).
Bij GPS ITAMV1243 kan je naar rechts om via de kortste weg tot bij de Kreuzwiesenhütte te geraken. Door onduidelijke aanduidingen, liep ikzelf via de iets hogere route. Hier passeer je de Starkenfeldhütte (ITAMV1245), waar je kan eten en slapen. Bij GPS ITAMV1246 vind je de eerste wegwijzer naar de Jakobsstöckl (ITAMV1253). De normale route loopt echter over de Kreuzwiesenhütte (ITAMV1250). Voor je deze bereikt, passeer je nog langs twee almhutten (GPS L47 & 48), alwaar je iets kan drinken.
De Kreuzwiesenhütte (ITAMV1250)  maakt een vrij commerciële indruk, en lijkt vooral gericht te zijn op dagjesmensen. (vandaar dat ik nog een eindje doorliep…)

Kreuzwiesenhütte:
www.kreuzwiesenalm.com
Tel: 0039/ 0472/413.714
Tel: 0039/ 333/748.48.80
Lager met ontbijt: 20 à 23€
Kamer met H/P: 45 à 55€

Vanaf de Kreuzwiesenhütte (ITAMV1250) vervolg je je weg langs de jeepweg tot aan de eerste haarspeldbocht. Hier vind je opnieuw een aanduiding naar de Jakobsstöckl (ITAMV1254). Dit is de normale route. Door het ontbreken van goede aanduidingen vanuit de omgekeerde richting, volgde ik een lagere route via GPS ITAMV1251.
Bij GPS ITAMV1254 kom je terug op de normale route. Kort achter de hut dwars je een beek en dan gaat het tussen de bomen door, tot je weer op een alm komt. Hier vervaagt het pad wat. Je loopt in de richting van een kleine almhut (ITAMV1255),  en vervolgens richting een kapel (ITAMV1256). Hier gaat het naar rechts via een sterk geërodeerde weg bergop. Het karakter van de weg verandert snel naar een weg tussen de weiden. Bij  GPS ITAMV1257 passeer je een weidepoort, en vervolgens vervaagt de weg. De weg daalt af richting de Wieseralmhut (ITAMV1257), waar je alweer iets kan eten of drinken. Bij de hut bereik je een toegangsweg, die beter is en die je zeer kort naar links volgt, om die wat verder naar rechts te verlaten (ITAMV1258). Hier maakt het pad een ruime bocht naar de voet van de helling, alwaar na een haarspeldbocht (ITAMV1259) de klim wordt aangevat. Bij GPS ITAMV1260 ben je zowat boven, waarna het pad op ongeveer gelijke hoogte verder gaat richting Lago di Rina (ITAMV1261 Glittnersee). Die See is eerder een grote poel waar een zwaan en 2 eenden leven. Vanaf hier gaat het bergaf via een vaag pad  tot aan de Turnaretschhütte (ITAMV1262) (Tel.: 0039/0474/501236, 0039/333/2023101 (Mobil), midden jni tot midden september, 8 bedden, overnachting: 20€, geen douche, www.turnaretscherhuette.it .
De hut was gesloten op het ogenblik dat ik hier passeerde.

Hier vervolg je je weg naar links tot een splitsing van grindwegen bij GPS ITAMV1263. Als je een houten afsluiting ziet (ITAMV1264) , die naar rechts de weg verlaat, verlaat je de jeepweg en loop je langs deze omheining nogal steil bergafwaarts tot op het Lusner Jöch (ITAMV1265). Hier ga je rechtdoor de jeepweg op (niet door de weide). Wat verder vind je nog een afslag naar rechts aangeduid door wegwijzers (ITAMV1266).
Je volgt de jeepweg die overgaat in een pad. Bij GPS ITAMV1267 vind je een pad naar het dal. Je vervolgt nu in stijgende lijn richting een almhutje (ITAMV1268). Vanaf hier loopt het min of meer op gelijke hoogte tot je opnieuw bij een splitsing komt bij GPS ITAMV1269. Hier daal je af naar links richting Maurer Berghütte (GPS L70) (Tel.: 0039 0474/520059, 0039/340/7752314 (Mobil), aanvang juni tot midden oktober, 20 Slaapplaatsen). Volgens de aanduiding onderweg, kan je hier op lager slapen voor 8€ en 28€ voor een kamer met ontbijt. De hut ziet er verzorgd uit.

Vanaf hier vind je een jeepweg met een overvloed aan borden die je de weg wijzen naar de parking aan de weg SP29 (ITAMV1274).
De weg volg je naar rechts bergop gedurende 1,2 km en tot  Utia de Börz (Würzjoch) (ITAMV1276). Je vindt hier het Würzjochhaus (ITAMV1275), waar je iets kan eten en drinken en slapen (prijzig).

Ütia de Börz – Würzjochhütte:

39030 San Martin de Tor – San Martino In Badia – St. Martin In Thurn

Tel: 0039 474 52 00 66    0039 348 7019231

www.passodelleerbe.it      info@passodelleerbe.it

Overnachting op Lager in HP: 65€ (prijzen 2017)

Avondeten (18.00 – 19.30):

 • Saladbar
 • Gnocchi met Gorgonzola
 • Fritatensuppe
 • Kalfsgebraad met aardappelen en groenten
 • Moelleux met vanillesaus

Douche: inbegrepen (onbeperkt)

25cl rode wijn; 4€

Totaal: 69,00€

Ontbijt (buffet vanaf 7u, koffie en thee vanaf ca 7u15’):

letterlijk alles en onbeperkt: bruine en witte broodjes, muesli, cornflakes, fruit, yoghurt, kaas, vlees, vis, ei, confituur, Nutella, boter, honing, koffie of  thee, fruitsap.

 

Net voorbij de parking langs de linker kant van de weg, verlaat je het asfalt. Je loopt aanvankelijk over een vlakke grindweg, langs een almhut (ITAMV1277) richting bergflank (ITAMV1279), alwaar de weg overgaat in een pad. Het pad klimt langzaam in de flank tot GPS ITAMV1280, vanwaar het afdaalt tot een splitsing in de rivierbedding (ITAMV1281). Hier klim je langs de rivier tot aan de Peitlerscharte (ITAMV1282). Voorbij de Peitlerscharte gaat het licht bergaf tot aan de Schlütterhütte/Rifugio Genova (ITAMV1301).

Schlütterhütte/Rifugio Genova:
0039/0472/84.01.32 of GSM 0039/347/266.76.94
www.rifugiogenova.it
Bedden: 30, Lager: 40 Drukke hut omwille van mountainbikers en Via Feratta van de Peitlertkofel.
(reserveren is aan te raden)
Overnachting: 10€
Wienerschnitzel, friet en salade: 13,50€
Rode wijn 1/2L (in praktijk bijna 0,7L): 4,60€
Groot ontbijt: 7,20€
Douche 5’: 2,50€
(Goedkope hut dus!)

Dag 13: Peitlerscharte/Rifugio Genova – Pisciaduhütte/Rifugio Franco Cavazza (21,1km  – ca.10u30’ +1450m -1200m):

Technisch moeilijke etappe, eventueel op te splitsen met een overnachting in de Puezhütte.

Je verlaat de hut (ITAMV1301) via een weg die een weinig schuin naar rechts loopt, van deze waarover je de hut gisteren naderde. De hut verdwijnt al snel uit het zicht (ITAMV1302). De klim naar het Bronsoi-Joch (ITAMV1304) is probleemloos.

Vanaf het Bronsoi-Joch daal je af richting de Medalges Alpe, een almhut (Tel.: 0039/347/5049169 (Mobil) (www.medalges;com ) (ITAMV1306), alwaar je iets kan eten en drinken. Je daalt nog iets verder af tot het Kreutzjoch (Forcella San Zeno) (ITAMV1307).
Vanaf hier gaat het eerst redelijk vlak en dan licht stijgend tot GPS ITAMV1310.
Vanaf hier klim je via een pad in een gruishelling tot de Forcella de la Roa (ITAMV1311).

Hier zijn er twee mogelijkheden:
1) Ofwel volg je de gids en ga je over de Forcella Nivea (Nives)/Nives Scharte. Op het terrein staat dit pad aangeduid als zijnde een Klettersteig (Via Ferrata). Volgens de Duitse gids bestaat die enkel uit een ladder van 4m hoogte, door een nauwe sleuf, waar er kans is op steenslag. Aan de voet van de sleuf vind je mogelijks een sneeuwveld aan het begin van het seizoen (zelf geen sneeuw gezien in september). Hogerop vind je een met kabel gezekerde passage met deels uitgezette passages. In totaal overwin je 100 hoogtemeters in ca. 40’. Volgens de gidsen heb je buiten tredzekerheid geen Klettersteig techniek nodig.
In de omgekeerde richting is er enkel sprake van een Klettersteig naar de Forcella de la Roa en wordt de Forcella Nivea nergens vermeld. Vandaar dat ik niet zeker was van de route en ik geopteerd heb voor de lage route (zie 2, ook besproken in de Rother-gids).

2) Je daalt af van de Forcella de la Roa naar rechts richting Regensburger Hütte. Bij GPS ITAMV1312 vind je de splitsing met  het pad over de Forcella Nivea. Bij GPS ITAMV1313 vind je een splitsing, waar je naar links gaat via een pad in de grove puinhelling. Dit deel loopt heel erg onaangenaam tot aan de Forcella Forces de Siëlles. Bij GPS ITAMV1314 vind je opnieuw een pad naar de Regensburger Hütte. Je klimt verder tot het zadel (ITAMV1315). Vanaf het zadel klim je nog wat omhoog via een kort kabel gezekerd stukje pad tot het hoogste punt (ITAMV1316). Tot GPS ITAMV1317 gaat het verder in de flank en dan daal je af tot GPS ITAMV1318. Hierna volgt een relatief vlak deel tot GPS ITAMV1319, waar je de twee varianten terug bij elkaar komen.

Vanaf GPS ITAMV1319 gaat het probleemloos verder tot aan de Puezhütte (ITAMV1322).

Puezhütte:
Tel: 0039/0471/795.365
Tel: 0039/0471/847.059
Tel: 0039/333/369.6956
rifugiopuez@yahoo.it
CAI, midden juni tot aanvang oktober, Lager: 90, Overnachting: 11€

Vanaf de Puezhütte (ITAMV1322) stijgt het pad licht in de helling. Vervolgens gaat het vlak en dan daalt het pad af door een nauw kloof tot op een zadel en knooppunt van paden (ITAMV1323), alwaar je naar links kan afdalen richting dal. Je blijft hier echter rechtdoor op gelijke hoogte lopen.

Bij GPS ITAMV1323 bereik je de Forcella di Campaggio/Ciampai-Joch. Ook hier vervolg je je weg in dezelfde richting. Bij GPS ITAMV1324 vind je een hoge variant richting Crespeina-Joch. Bij GPS ITAMV1326 bereik je het Crespeina-Joch. Bij GPS ITAMV1327 vind je opnieuw een splitsing. Hier moet je links het pad in de flank volgen. De vermelde richting is mij onduidelijk.
Bij GPS ITAMV1329 ben je op het Cir-Joch. Vanaf hier moet je goed opletten op de verftekens, want er zijn veel kleinere niet gemarkeerde paadjes tussen de verschillende rotstorens. Het landschap is hier erg fotogeniek. Het hoofdpad is opvallend goed gemaakt. Het is duidelijk dat je hier aan de grens bent van een Nationaal Park.
Bij GPS ITAMV1330 vind je het begin (of einde van het pad) en dit vlak bij Rifugio Jimmy (ITAMV1331) vlak bij een in werking zijnde kabellift. Je volgt de jeepweg dalwaarts richting Passo Gardena.
Bij GPS ITAMV1332 vind je een pad dat de bochten in de jeepweg afsteekt. Bij GPS ITAMV1334 bereik je de rijweg aan de Grödner Joch/Passo Gardena.

Grödner Joch/Passo Gardena:
Berghaus Frara, Grödner Joch/Passo Gardena (ITAMV1335)
Tel: 0039/0471/79.52.25
www.rifugiofrara.it
24 Lager, Kamers
Lager met ontbijt: 28 of 29€
Kamer met ontbijt 40 of 45€
Kamer met H/P: 59 of 65€
Hotel Cir, Grödner Joch/Passo Gardena
www.booking.com
www.hotelcir.com
(gericht op weekverblijf)
Tel: 0039/0471/79.51.27

Op het asfalt ga je naar recht. Net voorbij het hotel, met souvenirwinkel en de bijbehorende touringcars ga je naar links richting Pisciaduhütte/Rifugio Franco Cavazza. (ITAMV1335)
Eerst gaat het pad tot tegen de wand en dan daalt het af richting Vall Setus.
Zowel bij GPS ITAMV1336 als ITAMV1337 vind je een afslag naar de Klettersteig. Een beschrijving van deze Klettersteig vind je op www.real-adventure.eu (Pisciadu-Klettersteig Datenblatt & Topo)

Toen ik in de Pisciadu Hütte toekwam, begon het net te regenen. Tijdens de nacht sneeuwde het licht, zodat er zelfs sneeuw lag op de zekeringskabels van de normale toegangsroute. Vandaar dat ik mij niet gewaagd heb aan deze Klettersteig. Mijn materiaal had ik trouwens reeds met de post naar huis gezonden.

Eerst verloopt het pad langs de westelijke zijde van de Vall Setus. Bij een sneeuwveld ga je zig-zag door het steenslagveld. Uiteindelijk kom je aan het begin van de gezekerde passage aan de oostelijke wand van de Vall Setus.
Berg hier je stokken weg en trek eventueel je Klettersteighandschoenen aan. Dit is de enige mij bekende gezekerde route, waar er éénrichtingsverkeer is ingevoerd. Dit heeft het voordeel dat je minder kans hebt op steenslag van andere bergwandelaars. Tenzij je dezelfde dag nog van plan bent om richting Boèhütte te trekken, heeft het geen zin om bij het einde van de gezekerde passage (ITAMV1338) nog je stokken uit te halen, want je bent vlak tegen de hut. Door het Vall Setus loopt ook de kabel van de materiaalkabelbaan van de Pisciaduhütte/Rifugio Franco Cavazza (ITAMV1401).

Pisciaduhütte/Rifugio Franco Cavazza:
Tel: 0039/0471.84.73.03
Kamer: 70, Lager: 100
Kotelet met friet en salade: 17€
Ontbijt: 7,50€ (karig ontbijt, typisch Italiaans)
Rode wijn 1/4L: 2,50€
Lager: ca 10€
Douche aanwezig: prijs?

Dag 14: Pisciaduhütte/Rifugio Franco Cavazza – Rifugio Fredarola. (9,6km  – ca.4u +650m -800m):

 Vanaf de hut (ITAMV1401) daal je af richting meertje (ITAMV1402). Je rondt het langs de kant van de dam en gaat dan rechts het dal in. Het pad is goed zichtbaar in de flank.
Op dit stuk vind je 3 zekeringskabels. Het pad klimt naar links richting een kom en dan door deze kom richting een tussenzadel (ITAMV1403), om vandaar naar het Bamberger Sattel te klimmen (ITAMV1404).
Daarna gaat het bergaf richting Zwischenkofelsattel (ITAMV1405) en vervolgens weer omhoog over de Zwischenkofel (ITAMV1406 & 07) om dan af te dalen (ITAMV1408) richting Boèhütte (ITAMV1409).

 

Boèhütte:
Tel: 0039/0471/84.73.03
www.rifugioboe.it
Bedden: 38, Lager 31
Lager: 11€
H/P: 38€
Bergsteigeressen: 11,50€

Voorbij de hut (ITAMV1409) gaat het schuin links en dan in de flank omhoog, en dan verder over het plateau. Hier dien je de houten stokken, die ca 2m uitsteken boven het landschap te volgen.
Tussen GPS ITAMV1410 en 11 vond ik het traject wat verwarrend, omdat men tekens had uitgedaan. Ik heb me georiënteerd op de stokken. Vanaf GPS ITAMV1411 daal je af in een flank om dan bij GPS ITAMV1412 een opvallende koerswijziging te maken van 90° richting Rifugio Forcella Pordoi (ITAMV1413).

Rifugio Forcella Pordoi:
Tel: 0039/368/355.75.05
Tel: 0039/0462/76.75.00
valentinimoreno@hotmail.com
Bedden: 16

Vanaf de hut (ITAMV1413) daal je af door een grote steenvlakte. Soms is het officiële pad moeilijk te onderscheiden van de afsteekjes. Wanneer je steeds kiest voor de minst steile afdaling, vind je het officiële pad wel, maar je zoekt hier bijna tevergeefs achter geverfde tekens.
De hoeveelheid grind is groot, waardoor je veel loopt uit te schuiven in het grind. Bij GPS ITAMV1414 vind je een wegwijzer.

In het onderste deel van de afdaling, daar waar de bodembedekking gras is, heeft men het pad verhard met steengruis en heeft men treden aangelegd met behulp van houten balken. Echt aangenaam loopt het ook niet, maar als je eens merkt hoe hard de modder aan je schoenen blijft kleven, neem je het ongemak van het grind erbij.

Aan de overzijde van de weg (ITAMV1415) vind je een brede weg, die klimt. De ondergrond is meestal grind, maar op de delen waar dit niet het geval is, merk je ook hier de grote kleefkracht van de modder.

Bij GPS ITAMV1417 bereik je het zadel. Na een kort bijna horizontaal stukje bereik je de Rifugio Fredarola (ITAMV1501).

Rifugio Fredarola:
Tel: 0039/462/60.20.72
Kamer met ontbijt: 35€
Rode wijn 1/4L: 2,50€
Kotelet met aardappelen: 11,00€
Salade: 4€
Kamer met verwarming (kleren gewassen en gedroogd) (mooi uitzicht)
Zeer ruim ontbijt.

Dag 15: Rifugio Fredarola – Alleghe (25,4km  – ca.6u +50m -1600m):

Vanaf de Rifugio Fredarola (ITAMV1501) gaat het bergop via GPS ITAMV1502  naar de Rifugio Viel Dal Pan (ITAMV1503).

Rifugio Viel Dal Pan:
www.rifugiovieldalpan.com
Kamer H/P: 50 à 60€
Tel: 0039/0462/60.13.23

Daarna gaat het in de flank in licht dalende lijn richting GPS ITAMV1504. Vanaf hier wordt de afdaling ingezet richting Rifugio Marmolada en het Lago di Fedaia. Het pad wordt beduidend smaller. Aan de Rifugio Marmolada (ITAMV1506), bereik je weer het asfalt.

Rifugio Marmolada:
www.rifugiomarmolada.it
Tel: 0039/0462/60.16.82
Kamer: 13, Lager: 25 (negatieve commentaren op www.muenchen-venedig.com)

Je dwarst de stuwdam (ITAMV1507) en loopt langs de overzijde langs de oever van het meer tot het einde op de Passo di Feddaia en de Rifugi Passo Fedaia (ITAMV1508).

Rifugi Passo Fedaia:
Tel: 0039/(0)437/722007
Bedden: 23
Kamer met ontbijt: 30 à 45€

Vanaf de Passo Fedaia (ITAMV1508) is het droefenis troef. Toen ik hier was, hing er mist en viel er een miezelregentje. Ik heb langs de weg gelopen via de Rifugio Cap Bill (ITAMV1509) tot aan de tweede skilift. Vanaf hier is er min of meer een bruikbaar spoor onder de skilift tussen GPS ITAMV1510 en 11. Daarna kom je terug op de weg tot aan de Malga Ciapela. Voorbij het dalstation van de skilift met bijbehorend skihotel, ga je hier rechts van de hoofdweg tot aan het begin van de Serrai di Sottoguda (ITAMV1512). Hier volgt een stuk dat weliswaar geasfalteerd is, en er rijdt bovendien een toeristisch treintje, maar de kloof is heel erg mooi en stil, eenmaal je voorbij de nieuwe autobrug over de kloof bent.
Je gaat verder door het autoluwe dorp Sottoguda (ITAMV1513).
Op het einde kom je op de hoofdweg. Je gaat naar rechts en onmiddellijk voorbij de brug naar links (ITAMV1514). Hier vind je een wandel- en fietspad tot Alleghe. De aanduidingen zijn niet steeds volledig. Ik ondervond moeilijkheden in Peze (ITAMV1519)  en Saviner (ITAMV1524). Indien er een keuzemogelijkheid is tussen een fiets en/of wandelpad en een pad uitsluitend voor wandelaars, kies dan het wandelpad, gezien het meestal iets korter is. Het hoogteverschil is niet substantieel groter.
Ook hier kunnen de GPS punten een hulp vormen.
Wanneer je het meer bereikt (GPS ITAMV1533), moet je naar links richting weg (ITAMV1534). Hier loop je vlak naast de weg tot aan het begin van de bebouwde kom (ITAMV1535). Als je de hoofdweg volgt, zal je het deels zonder trottoir moeten doen. Ik verkies de variante langs het meer (ITAMV1536) en dan richting kerk.
Ikzelf overnachtte in Hotel del Alpi (ITAMV1601) .

Hotel alle Alpi:
Piazza Kennedy 1, Alleghe
www.hotelalleghe.com  (zelfde eigenaar als hotel Alleghe)
Kamer in H/P: 50€: zeer ruim ontbijtbuffet met alle keuzemogelijkheden, ’s avond: keuzemogelijkheid uit 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten, dessert en brood.
Rode wijn 1/4L: 3€.
95% gepensioneerde Italianen.

Coop winkel in het dorp, postkantoor, banken en geldautomaten, apotheek.

Dag 16: Alleghe – Passo Duran (21,2km  – ca.10u +1500m -850m):

Vanaf het hoge deel  van Alleghe (ITAMV1601) is er een mogelijkheid om te voet af te dalen naar de parking aan het meer, zonder dat je de volledige omweg van de rijbaan moet volgen. Eenmaal terug op de rijbaan (ITAMV1602), kan je via een fietspad evenwijdig aan de rijbaan richting Massare lopen.

Bij het binnenkomen van Massare (ITAMV1603) kan je schuin links omhoog. Eerst gaat het nog over asfalt, maar dit  gaat over in een grindweg tot ongeveer aan de voet van een waterval (ITAMV1608), alwaar de beek gedwarst wordt over een nogal gammele brug.
Eerst volgt een stukje vlak om dan verder te klimmen richting een tweede beek (ITAMV1610). Dit stuk is vrij drassig.
Vanaf hier begint het pad sterk te stijgen, echter zonder veel technische moeilijkheden tot aan de Casera Casamatta (ITAMV1613). Toen ik hier passeerde, was de hut niet open. Er zijn buitentoiletten en de hut heeft een kabelbaan voor bevoorrading.
Vanaf de hut gaat het erg sterk stijgen. Je passeert een paar technische passages met kabelzekering. De laatste 200 hoogtemeters is het pad echt onaangenaam nauw en moet je het erg rustig aandoen, want de helling is hier erg steil.
Bij GPS ITAMV1614 ben je boven. Dan volgt een traverse naar een andere pas, waar het verboden is om af te dalen (GPS ITAMV1615). Hier kan je verder richting Rifugio Tissi (ITAMV1615A). Persoonlijk vind ik dat je beter richting Rifugio Vazzoler kan lopen. Hiertoe daal je af naar rechts tot aan  het pad door de Val Civetta richting Rifugio  Tissi en Coldai (ITAMV1616).
Ook hier vervolg je in dezelfde richting. Het pad stijgt een weinig tot de Sella di Pelsa (ITAMV1617) om definitief af te dalen richting Rifugio Vazzoler (ITAMV1621).

Info 2007:
Refugio Vazzoler (1714m) :
CAI – 1 juni tot 30 september – 86 slaapplaatsen – Tel: 0039/(0)437/660008.
Het lager is het kleine huisje naast het hoofdgebouw. Het ruikt er wat muf en er is en Frans toilet. Misschien kan je hier beter een kamer nemen. Dat kost een paar EUR meer.
Halfpension op lager: 29,5 €
Menu: minestrone, wienerschnitzel met friet zonder sla, nagerecht.
Ontbijt wat mager: 1 broodje en 2 kleine stukjes toast.

Vanaf de Rifugio Vazzoler (ITAMV1621) daal je verder af via een grindweg tot een haarspeldbocht vlak voor de tweede rivierbedding (ITAMV1623). Hier vind je een pijl en pad dat eerst nog wat op gelijke hoogte blijft tot aan een derde rivierbedding. (ITAMV1624). Die je ook dwarst om vervolgens er langs omhoog te klimmen en dan verder aan te stijgen tot een eerste van twee zadeltjes. Op de eerste pas vind je een pijl geschilderd op de rots met de aanduiding Carestatio. Loop niet inde richting van de pijl, want dit loopt dood, maar draai rond de rots en vind daar het vervolg van het pad.
Vlak voor de tweede kleine pas is er een zeer steil stuk. Na de pas hangt er een stuk staalkabel, dat daar naar mijn mening totaal overbodig hangt. Het zou beter aangebracht zijn voor de pas.
Verder klimt het tot de Sella di Camp (ITAMV1627). Het pad dat vroeger door een drassige weide naar de pas ging, is nu verlegd via de punten GPS ITAMV1625 en 26. Het pad gaat nu door een grindhelling en vervolgens onder de wand tot de pas (ITAMV1627). Vanaf deze pas zie je de hut staan. In een soort droge rivierbedding vind je het pad naar de Via Ferrata Constantini (ITAMV1629 & 30). Volgens de Hüslers Klettersteigatlas betreft dit een zeer zware Klettersteig, zowat 8u30’ vanaf dit punt. De Klettersteig past niet bij het karakter van deze tocht en dus vervolg je het pad naar de hut (ITAMV1632).

Info 2007:
Refugio Bruto Carestiato (1834m):
CAI – 20 juni tot 30 september – 40 slaapplaatsen – Tel: 0039/(0)437/62949.
Wat magere kaart; geen biefstuk, kotelet of wienerschnitzel, enkel veel polenta en typisch en bergsteiger eten: minestrone en pasta bolognese.
Prijzen: overnachting 8,50€, douche onbeperkt 3,00€, spaghetti Bolognese 5,40€, 1/2L wijn 5,00€, 1/2L water, 1,40€, 1L water 2,20€, minestrone 5,40€, ontbijt 5,40€

Je daalt af via een pad direct onder de hut (ITAMV1633), tot je uitkomt op een grindweg. Deze volg je tot aan het begin van het pad (ITAMV1634) met de aanduiding; “Passo Duran”, en dit een beetje voorbij een private hut. De pas bereik je na ca 45’.

Op de pas zijn er twee rifugios, nl Cesare Tomé en San Sebastiano (ITAMV1701).
Rifugio Cesare Tomé (1601m): privaat – 1 juni tot 30 september – 28 slaapplaatsen – Tel: 0039/(0)437/62006

Ikzelf overnachtte in Refugio San Sebastiano.

Refugio San Sebastiano:
www.passoduran.it
Tel: 0039/0437/62360
Overnachting: 25€
Pasta: 7€
Vlees: 11€
Salade: 5€
Coperto: 1,5€
Rode wijn 1/2L: 5€
Niet echt goedkoop… maar geen echte klachten. Ideaal om je Klettersteigset naar toe te zenden.

Dag 17: Passo Duran  –  Rifugio Pian de Fontana  (16,5km  – ca.7u +1000m -1000m):

Op het asfalt aan de Passo Duran, ga je naar rechts. Wie goed oplet, ziet hier een bordje “Alta Via 1”. Je daalt hier verder af tot een ruime haarspeldbocht op een hoogte van ca.1530m.

In de bocht vind je het begin van het pad 543 (ITAMV1702) naar de Rifugio Sommariva al Pramperet. Je stijgt eerst door het bos en vervolgens door een steenslaghelling. Je passeert de Casera Moschesin, een private almhut met een bank, een goede plek voor een halte (ITAMV1706). Voor je de eindklim naar de pas aanvat, is er nog een afslag naar het dal (ITAMV1708). Er staan geen aanduidingen, maar je moet hier rechtdoor naar de pas en de rifugio. Vervolgens klim je in haarspeldbochten naar de Forcella Moschesin (1940m) (ITAMV1709).
Op de pas vind je een ruïne en een bord met historische uitleg in 3 talen. Alleen een paar moderne wegwijzers ontbreken hier dan des te meer.
Je moet hier dus het stijgend pad nemen naar de Colleta. Op het gebouw staat geschilderd: “Variante Panoramica”. Je klimt naar het hoogste punt (ITAMV1710), en vervolgens gaat het terug naar beneden in de flank. Hier kom je terug samen met een ander pad (ITAMV1712), maar er staan geen aanduidingen. Je vervolgt in dezelfde richting en dan gaat het terug wat omhoog naar een colletje, tot je definitief afdaalt naar de hut. In het zicht van de hut is er nog een splitsing (ITAMV1713) tussen het pad 543 waar je op liep vanaf de pasweg en het pad 514, waarlangs je morgen je weg verder zet. De tekens zijn echter zo aangebracht dat je deze enkel ziet, wanneer je klimt vanaf de hut en niet in de afdaling naar de hut (ITAMV1713A) .

Info 2007:
Refugio Sommariva al Pramperèt (1857m):

CAI – 20 juni tot 20 september – 42 slaapplaatsen – Tel: 0039/(0)335/6096819

De hut is overdag vrij druk met dagjesmensen, waardoor het personeel op dat ogenblik niet veel tijd heeft. Eenmaal die vertrokken zijn, wordt dit een oase van rust.
De hut is vrij primitief. De elektriciteit komt van een beperkt aantal fotovoltaïsche zonnepanelen. Behalve 2 toiletten en 2 lavabo’s zal je hier geen sanitair vinden. Er wordt bovendien gevraagd om water te sparen. Overdag waren er door de drukte wat problemen met het sanitair, maar ’s avonds was dit opgelost.
Ook de slaapruimte is vrij compact met bedden 3 hoog, en als er dan snurkers zijn…..

Eén menu:
Primo:

 • pasta met tomatensaus
 • groentesoep

Secundo: kalkoen met polenta

Prijzen:

 • Lager: 8,5€
 • Wijn 1/2L: 3,5€
 • Ontbijt: 6,00€
 • Primo: 4,5€
 • Secundo: 8,5€

Het ontbijt bestaat enkel uit brood, boter en confituur en koffie of thee. Ik heb nog brood bijgevraagd en gekregen.

Het eerste deel van de klim is zeer goed zichtbaar. Vanaf de hut zie je namelijk de Portela Piazedel (2097m) (ITAMV1714). Daarboven sta je in een vlakte van stenen. Je gaat eerst naar links en volgt de rotswand. Het pad blijft draaien tegen de onderkant van de helling om dan de klim aan te vatten naar een grassig pasje. Daar boven ga je terug naar links over de graad (vrij smal voor wie last heeft van hoogtevrees). Na het smalle deel gaat het naar rechts in de flank van een helling tot je uiteindelijk op de Forcella Sud del Van de Citta (ITAMV1715)  komt. Hier heb je een mooi uitzicht op de hut.
Het eerste deel gaat door de steenhelling naar beneden zonder problemen (ITAMV1716). Dan volgt een stuk door de grashelling, dat vrij steil is (ITAMV1717). Uiteindelijk bereik je de Rifugio Pian de Fontana (ITAMV1801) .

Rifugio Pian de Fontana (1704m):
CAI – 20 juni tot 20 september – 46 slaapplaatsen – Tel: 0039/(0)335/6096819
H/P: 35€
Pasta: 6€
Rode wijn 1/2L: 4€
Voor: pasta met champignons
Hoofd: kotelet met bonen in tomatensaus
Na: appeltaart
Ontbijt: ruim brood met zoetigheid
Koude douches (gratis).

Dag 18: Rifugio Pian de Fontana – Rifugio 7° Alpini  (8km / 16,3km  – ca.7u30’ +1000m -1000m):

Je neemt het pad dat onderlangs het terras van de hut (ITAMV1801) gaat en daalt tot de bodem van een rivierbedding (ITAMV1802) . Vervolgens klim je langs de andere kant terug naar omhoog tot je iets boven het niveau van de hut op de Forcella di Lavaretta (ITAMV1803)  staat. Op deze pas, ben je nog niet helemaal boven. Je moet nog naar links tegen de helling van de berg nog een paar tientallen meters omhoog om dan zicht te krijgen op het dal van de Vescova.
Het pad blijft nog op gelijke hoogte en rond de rest van de berghelling om dan definitief de afdaling in te zetten. Een weinig later vind je de splitsing (30’) (ITAMV1804)  naar de  Rifugio 7° Alpini via de Klettersteig van de Marmol.

Wie niet beschikt over een Klettersteigset dient af te dalen richting Rifugio Bianchet (50’) en Valle del Vescova. Dit kan je beter nog de dag voordien doen, zodat je in de vallei de ochtendbus kan nemen naar Belluno.

Je kan ook te voet naar de volgende halte lopen aan het restaurant Alla Stanga (2km – 520m), om daar de klimvan 1200m naar de Forcella Oderz (1716m) aan te vatten. Van de pas daal je af naar de  Rifugio 7° Alpini (1498m)

Rifugio Furio Bianchet (1245m) (GPS R04A):

CAI – 1 juni tot 30 september – 40 slaapplaatsen – Tel: 0039/(0)437/669226

Normaal menu:
–    Pasta of soep
–    Goulash met polenta

Gezien ik niet van polenta hou, heb ik het bij minestrone en spaghetti gehouden.
Men doet hier niet moeilijk over de kamerverdeling en gezien ik het gesnurk van mijn medemens wat beu was, heb ik mij een kamer alleen laten toewijzen.

Prijzen:
–    Overnachting: 8,50€
–    Douche (onbeperkt) 3,00€
–    1/2L Wijn: 4,00€
–    1/2L spuitwater: 1,30€
–    Minestrone: 4,50€
–    Spaghetti: 4,50€
–    Ontbijt: 5,50€

Vanaf GPS ITAMV1804 blijf je tijdelijk op gelijke hoogte en ga je naar Casonette de Nerville (ITAMV1805), die je na een tiental minuten bereikt. Hier kan je eventueel een rustpauze houden. Je vind hier naar rechts ook een vaag pad richting Rifugio Bianchet (ITAMV1804A).
Vanaf hier wordt het verloop van het pad soms onduidelijk door de hoogte van de begroeiing.
Het loopt grotendeels evenwijdig met de flank van de helling, om daar ter hoogte van GPS ITAMV1806 van weg te gaan en dan een grote haarspeldbocht te maken. Na deze opvallende koerswijziging loop je in de richting van de Forcella di Nerville (1953m). Je gaat niet volledig tot op deze pas, maar traverseert voorlangs via de GPS-punten ITAMV1807 & 08.
Gelukkig staan er hier en daar nog stokken met een verfteken, want omwille van het lang gras zou het hier anders moeilijk te volgens zijn.
Bij GPS ITAMV1809 heb je de puinhelling bereikt. Hier gaat het zig-zag omhoog en ook hier is men er niet in geslaagd om een eenduidig pad te maken. Niet dat dit dramatisch is, maar het is vervelend en het bevordert bovendien de erosie, omdat je niet steeds weet of je op het juiste pad bent dan wel op een afsteekje. Je ziet hier duidelijk het verschil tussen Italië en Oostenrijk.
Van zodra je roestige staalkabel ziet, bind je jezelf in. In het eerste deel loop je in een breuk tussen schuine rotsplaten. Het gaat probleemloos verder tot op de Forcella del Marmoll ITAMV1810) (2262m). Naar rechts vind je hier een pad (Klettersteig) naar de top van de Chiara.
Ik denk niet dat het raadzaam is om dat er nog bij te nemen. Hou rekening met eventuele onweersdreiging. Je gaat rechtdoor en volgt de richting Bivacco. Eerst gaat het nog een beetje horizontaal, maar dan gaat het recht naar beneden tot aan de Bivacco del Marmol. Besteed de nodige aandacht aan plaatsing van handen en voeten. Werk niet overhaast. Denk aan je eigen veiligheid en die van de anderen. Het betreft een typische rood geschilderd metalen noodonderkomen, zonder enige verdere voorziening. Reken hier ook niet op water.
Zorg dus dat je daar in voldoende ruime mate van voorzien bent, want tot aan de hut is er geen druppel water te vinden (tenzij het regent…).

Het eerste deel bevat veel “wandel”landschap, zijnde ongezekerde stukken. Die zijn in verhouding gevaarlijker dan de gezekerde. Het is hier weinig zinvol om je stokken boven te halen, want de ongezekerde stukken zijn daarvoor nooit lang genoeg. Bovendien zullen je stokken je hinderen op de gezekerde stukken. Gebruik in elk geval je handen en let op de verftekens, zodat je op het juiste pad blijft. Met laaghangende bewolking is dat niet steeds evident. Lager vind je een richel waar je lange tijd in loopt. Hier voelde ik mij eventjes in de
Brenta Dolomieten met zijn beroemde Bochetta weg.
Normaal is een Klettersteig zodanig gebouwd dat de sleutelpassage zich in het onderste deel van de Klettersteig bevindt. De bedoeling daarvan is om mensen met onvoldoende ervaring te ontmoedigen om verder te gaan en hogerop zichzelf en anderen in moeilijkheden te brengen.
Het nadeel hier is dat je de Klettersteig in omgekeerde richting doet en dat de sleutelpassage zich voor jou op het einde bevindt. Een bijkomend nadeel is dat je rugzak mogelijks nog zwaarder is dan gebruikelijk, zelfs op een meerdaagse Klettersteig-tocht. Bovendien klim je 90% van de tijd af.  Dat wil in praktijk zeggen dat je steeds onder je zal moeten zitten kijken op zoek naar goede steunen voor je voeten. Dit is niet bevorderlijk voor mensen met hoogtevrees.
De sleutelpasssage (zie foto 5) bestond naar mijn mening in twee passages door een sleuf, met verticale passage, waarbij de kabel zich op één wand bevindt, maar waarbij je de reflex moet hebben om beide wanden te gebruiken in je zoektocht naar veilige steunpunten. Verder is er ook een ladderpassage met korte overhang en dat alles ongeveer op het einde van je dag.
Ondanks dat deze Klettersteig als een “C” gequoteerd staat, denk ik persoonlijk dat je in staat moet zijn een “D” te klimmen om dit avontuur tot een goed einde te brengen, gezien je hem in dit geval moet afklimmen en daarenboven nog met een zware rugzak.
Onderaan de rotswand ( ITAMV1811), haal je je stokken boven, want er staat nog een afdaling van 275m op het menu, en dit langs een vrij smal maar stabiel paadje.

Rifugio 7° Alpini ( ITAMV1901):
H/P incl overnachting op Lager: 35€ (geen klachten)
Slaapkamers met bedden 3 hoog, voorzien van dekbedden. Douche beschikbaar, koud gratis. Weinig privacy aan de lavabo’s. Hutpantoffels  beschikbaar. De hut heeft een materiaalkabelbaan die onzichtbaar is tijdens de afdaling.
Rode wijn 1/4L: 2€

Dag 19: Rifugio 7° Alpini – Belluno  (11,4km  – ca.4u +150m -1250m):

De hut (ITAMV1901) verdwijnt al snel uit het zicht. Het pad daalt stevig. In totaal dwars je 4 maal een riviertje. De eerst maal betreft het een zijarm. Bij de tweede, derde en vierde brug (ITAMV1903) dwars je telkens de hoofdrivier.
Na deze laatste brug gaat het pad op en neer tot aan de parking aan het begin van het asfalt (ITAMV1904). Je vindt hier Case Bortot kan je wat eten en drinken. Het gaat verder steil bergaf tot aan de Ponte del Cargador (ITAMV1905), vlak voor Gioz.
Hier gaat het terug omhoog tot Gioz om vandaar definitief de afdaling in te zetten. Vanaf Bolzano Bellunese rijdt er een stadsbus tot het centrum van Belluno. De weg is vrij druk bereden en er enkel in het centrum zijn er trottoirs of een begaanbare berm.
Voorbij het dorp Vezzano kan je weg van de hoofdweg via een afsteekje (ITAMV1908) met eenrichtingsverkeer tot vlak bij Parco Dolomiti Fisterre B&B (ITAMV2001),

Parco Dolomiti Fisterre B&B:
De goedkoopste overnachtingsplaats in Belluno.
Nadeel: je zit letterlijk in de privé van je gastkoppel.
Via Michele Cappellari 55, Belluno.
Tel: 0039/3317/945.295
gmcitalianord@libero.it

Mooi huis, mooi sanitair, iets meer lawaai dan verwacht, vanwege het eenrichtingsverkeer. Vriendelijke mensen. Voor een ambtenaar van de pensioendienst en een directeur van een koekjesfabriek kunnen ze wel slecht tellen. Ik betaalde 30 ipv 35€.

Pizzeria Garden F40, Piazza Martiri 22, Belluno (GPS 748, route zie dag 19)
Pizza Mediterano: 7€
Rode wijn 1/4L: 2€
Coperto: 0,5€

Dag 20: Belluno – Tarzo  (27km / 33,5km  – ca.8u +800m -850m):

Vanaf de B&B (ITAMV2001) Steek je terug de brug (ITAMV1909)  over en sla je links (ITAMV2002)  af richting “Centrum”. Je passeert een warenhuis van algemene voeding met ruime openingsuren.

Je komt aan het einde van de straat op de hoofdweg (ITAMV2003)  en volgt deze naar links. Op het einde van de straat moet je deze dwarsen en vervolgens steek je de hoofdstraat over, om je weg verder te zetten in dezelfde richting.
Als je aan het volgende kruispunt naar rechts afslaat, kom je uit aan het spoorwegstation. Het plein voor het station (ITAMV2005B) is tevens het busstation. Hier komt o.a de bus toe als je afgedaald bent naar de Rifugio Bianchet.

Je blijft rechtdoor gaan en passeert het Hotel delle Alpi (ITAMV2004).

Hotel delle Alpi:
Via Tasso 16, Belluno
Tel: 0039/0437/94.05.45
www.dellealpi.it
Enkel: 71€  Dubbel 102€

Je komt op een plein met parking, op het einde waarvan je rechts afslaat (ITAMV2005).
Als je hier links afslaat, kom je uit aan de Albergo Capello e Cadore (ITAMV2005A).

Albergo Capello e Cadore:
In deze herberg sliep ik nadat ik de trein nam vanuit de Karwendel. Ik kwam er toe omstreeks 23.30u.
Enkel: 50€ Dubbel: 85€
0039/0437/94.02.46
www.albergocappello.com
www.booking.com
Goed hotel, zeer centraal gelegen en toch rustig. Zeer uitgebreid ontbijt.

Als je rechts afgegaan bent, kom je uit op de central Piazza dei Martiri.
Aan de overzijde van het plein rechts vind je de reeds hoger vermelde Pizzeria Garden F40 (ITAMV2005C)
Je dwarst het plein en gaat daar verder via de Via Trenta Aprile richting Piazza del Duomo (ITAMV2006). Hier vind je het historisch Pallazo dei Rettori en het nieuwe gemeentehuis. Hier vind je de toeristische dienst en tevens een roltrap die afdaalt naar de parking aan de rivier. De route met GPS-punten gaat achterlangs dit gebouw (ITAMV2008)  om via een gewone trap op de Via Sottocastello uit te komen en af te dalen via deze weg tot aan de rivier, die je dwarst. Je slaat aldaar links af en net voorbij het hotel Al Ponte della Vittoria (ITAMV2010), sla je rechts af in de Via Sanfor. Deze geeft uit op de SP31 (ITAMV2012). 300m verder sla je na een bocht schuin rechts af (ITAMV2013) voor wie de dalvariante wil volgen.

Wie de graadvariante wil volgen, vervolgt gedurende ruim 2km via de SP31, tot je deze in een opvallende bocht rechdoor verlaat via een pad (ITAMV2014V). Een kleine kilometer verder bereik je weer de SP31 in een haarspeldbocht. Het pad gaat over in een grindweg.  3km verder bereik je opnieuw de SP31, die je naar rechts volgt. Op een rotonde ga je naar links. Op een tweesprong ga je naar links en wanneer je een parkeerplaats (ITAMV2017V) bereikt, verlaat je deze via een grindweg naar rechts. Je vervolgt in zuidwestelijke en later zuidelijke richting tot aan het Restaurant Casera LaGrava (ITAMV2018V). Vanaf hier volg je het Sentiero 3 Costa dei Pin langs de flank van de helling in hoofdzakelijk zuidelijke richting tot GPS ITAMV2019V. Hier klim je in een open stuk naar de Col Visentini (ITAMV2020V – 1776m). Je vervolgt de graad tot de Col delle Pioatte (ITAMV2022V – 1344m). De officiële route vervolgt hier nog verder de graad tot aan een boerderij (Rifugio Mamel/Alpino Pian delle Femene) ( ITAMV2024V), waar je ook kan overnachten (volgens aanduidingen terplaatse).

Vanaf hier ga je in westelijke richting van de graad af. Na 2km bereik je het punt GPS ITAMV2025V, dat je ook kan bereiken via de slecht weer variante vanaf de Col delle Pioatte (ITAMV2022V – 1344m). Vervolgens steek je via een steil pad de bochten van de asfaltweg af, om zo af te dalen naar Revine, en vervolgens naar Tarzo. Het eerste deel van het pad is goed. Lager is het pad aangelegd als een soort Romeinse heirweg en dat loopt zeer onaangenaam. Daar kan je beter via de weg lopen, gezien je hier geen enkele winst meer maakt in afstand en het pad soms echt onaangenaam is.
Je bereikt de SP35 en dus de grote verkeersdrukt. Vanaf hier is het onaangenaam lopen tot in Tarzo. Je bereikt snel de afslag van de SP 153.

Vanaf hier wordt het een beetje rustiger, maar toch blijft het onaangenaam door het ontbreken van een goed beloopbare berm. Wanneer je de bebouwde kom bereikt,  vind je een trottoir. Je loopt tot het andere eind van Tarzo, alwaar je de herberg Albergo Ai Pini (ITAMV2101) vindt.

Maar veel korter ben je via een zelf gecreëerde dalvariante , waarbij je aan het eerder genoemde GPS punt ITAMV2013 naar rechts richting het centrum van Castion ( ITAMV2014). Op het hoofdkruispunt sla je recht af, en onmiddellijk links. Aan het einde van de bebouwde kom ( ITAMV2015), vervolg je in dezelfde richting tot je een beek dwarst. ( ITAMV2016). Hier sla je rechts af  langs de beek om vervolgens een zijarm van de beek te dwarsen. Aan een volgende kruispunt ( ITAMV2017) ga je rechtdoor via een grindweg (Via Tisson). Bij ( ITAMV2018) ga je naar links om bij ( ITAMV2019) terug op een hoofdweg te komen.
Je passeert het gehucht Cet ( ITAMV2020) en vervolgt je weg in dezelfde richting.
Bij ( ITAMV2021) vervoeg je een iets drukkere weg die je naar links in dezelfde richting volgt.
Deze zelfde weg zal je blijven volgen tot het dorp Valmorel. De weg is zeer rustig en wordt hoofdzakelijk door plaatselijke mensen en wielertoeristen gebruikt. Hij stijgt langzaam maar zeker.
In Valmorel ( ITAMV2028) staan zowel nieuwe als mooi opgekuiste (vakantie?)huizen. Het is blijkbaar een plaats waar men wil wonen.
Ook hier vervolg je rechtdoor in dezelfde richting. Wanneer de hoofdweg zijn hoogste punt bereikt heeft ( ITAMV2029), sla je af naar links en blijf je verder stijgen. Bij ( ITAMV2030) vind je een mooie picknickplaats, die uitnodigt tot een pauze. Wat verder bij ( ITAMV2031) vind je er nog één. Hier maakt de weg voor een hekken, een bocht naar rechts om te eindigen op het erf van een boerderij ( ITAMV2032), alwaar je ook iets kan drinken. Vanaf hier volg je een redelijk vaag spoor door de weide. Er staan hier aanduidingen van een mountainbikeroute. Na een eerste bocht naar links, wordt de weg nog vager. Er is er een soort splitsing, waarbij je schuin naar rechts de weide dwarst om uit te komen aan de omheining ( ITAMV2033). Hier wordt de weg iets beter. Je dwarst een beek ( ITAMV2034) en klimt tussen de weiden naar een betere weg ( ITAMV2035). Deze volg je naar links. Bij ( ITAMV2036) ga je schuin rechts. De weg wordt weer wat slechter. De weg blijft stijgen. Bij GPS ( ITAMV2039) vind je een bron (drinkbaarheid?). Nog wat hoger is de weg eerst verhard met stenen en wat verder kom je uit op het asfalt ( ITAMV2041). Als je hier naar links gaat, kom je aan een boerderij (Rifugio Mamel/Alpino Pian delle Femene) ( ITAMV2024V), waar je ook kan overnachten (volgens aanduidingen terplaatse).

Vanaf hier bereik je de hoger beschreven graadroute.

Verstandiger lijkt het echter om in zuidelijke richting verder te gaan naar de Col de Saler. Je volgt de Tragol de la Vache, waarlangs je afdaalt naar Lago. Je dwarst de Sp35 en vervolgens bereik je de ronde van de Laghi d Revine. Je rondt het meer in tegenwijzerszin, deels langs de Sp635, tot je in Fratta (ITAMV2048) rechts afslaat in een pad. Je dwarst de Via Bellavista en vervolgt de Via Valmus richting de Sp635/Via Roma, die je naar rechts volgt tot Tarzo en de Albergo Ai Pini (ITAMV2101).

Albergo Ai Pini:
Vicolo dei Pini 6, Tarzo
Tel: 0039/0438/58.62.06
info@albergoaipini.it
www.albergoaipini.it
Ik was hier op wat normaal hun rustdag is. Ze zijn dan gesloten voor externe gasten, maar niet voor mensen die hier verblijven.
H/P: 50€ (all in, ik heb zelfs mijn ¼ L rode wijn niet moeten betalen)
Avondeten: tagliatelli Bolognaise, biefstuk met gebakken tomaat, beetje aardappelen, vel brood en een zeer grote salade
Ontbijt: brood, confituur en cake, maar geen vlees of kaas.

Dag 21: Tarzo – Susegana  (25,5km  – ca.5u15’):

Omdat ik de route zoals aangegeven in het gidsje niet kon terugvinden op mijn digitale kaarten, heb ik besloten om het eerste deel (2km) langs de SP635 te lopen. Dat is niet erg aangenaam, gezien deze weg erg druk is.
Bij GPS ITAMV2103 verlaat je de SP635 voor een lokale weg. Bij GPS ITAMV2104 dwars je en beek en hogerop klimt de weg heel erg steil. Boven kom je aan een kruispunt (ITAMV2105) alwaar je een pijltje “München – Venetië” vindt. Hier volgt een erg mooi en rustig stuk via een grind weg langs een beek door een bebost gebied. Tussen GPS ITAMV2108 en GPS ITAMV2109 blijft de weg op dezelfde oever in tegenstelling tot wat de kaart aangeeft.

Bij GPS U10 bereik je weer het asfalt, maar het blijft rustig. GPS U11 is de parking lang de weg naar de Mulineto della Croda. Bij GPS U13 vind je een eetgelegenheid. Bij GPS U15 ga je naar links. Bij GPS ITAMV2117 bereik je de SP86 in het centrum van Refrontolo. Hier ga je rechts. In het centrum vind je bij  GPS ITAMV2118 een overnachtingsgelegenheid. Geen nadere info bekend. Vanaf hier is het erg druk omwille van industrie in de omgeving. Dit houdt aan tot Barbisano. Bij GPS ITAMV2122 verlaat je de SP86, maar het blijft druk omwille van de industriegebieden rond Refrontolo.
Vanaf GPS ITAMV2125 wordt het wat rustiger, gezien het meeste verkeer via de SP 38 verloopt.
In Barbisano (ITAMV2129) volgde ik niet de hoofdweg naar rechts, maar liep ik rechtdoor en vermeed daarmee maximaal de drukte van de hoofdweg.
Tussen GPS ITAMV2133 & 34 kan je hem toch niet vermijden. Bij GPS ITAMV2134 sla je links af en volg je weer een zeer rustige lokale weg die stijgt tot het centrum van Collalto (hoge berg).
Bij  GPS ITAMV2135 vind je een restaurant en bij GPS ITAMV2136 een hoekje met een bankje, vuilbak en waterkraan. Bij GPS ITAMV2137 verlaat je de geasfalteerde weg en kom je terecht op een grindweg tussen de wijngaarden. Boven op de graad is de weg ook nog bebost, waardoor je in de schaduw loopt.
Bij GPS ITAMV2138 vervoegt de weg opnieuw het asfalt. Het blijft echter rustig tot GPS ITAMV2140. Vanaf hier is er lokaal verkeer. Je rond het kasteel en daalt af richting centrum van Suzegana.
Aan de rotonde (ITAMV2141) ga je rechtdoor. Op het dorpsplein vind je wat banken met wat bomen (ITAMV2142). Op het einde van het plein ga je links. Bij GPS ITAMV2143 vind je een zelfwassalon. Je loopt verder in dezelfde richting. Bij GPS ITAMV2144 sla je rechts af en bij GPS ITAMV2145 links, om zo het hotel Astoria te vinden op GPS ITAMV2201.

Hotel Astoria****:
Via Vigna 29, Suzegana
Tel: 0039/0438/73575
www.booking.com
hotelastoria@geec.com
Eenpersoonskamer met ontbijt: 65€
Zeer ruime kamer, temperatuur airco niet regelbaar, slang haardroger stuk, zeer goed ontbijt.

Om de prijs van de kamer te compenseren, ben ik gaan eten in Pizzeria d’Angelo op de SS13 (ITAMV2146). Betreft een uitdraag Pizzeria, maar er is ook een buffetbar, waar je de pizza terplaatse kan opeten. De pizza is gelegd met zeer grote stukken, wat soms onhandig is om te eten , zeker zonder mes. Pizza 6,50€ Spuitwater 0,5L spuitwater : 1€, geen coperto.

Vanaf GPS ITAMV2139 kan je ook naar rechts gaan via het gehuchtSan Daniele Tombola en vervolgen in zuidelijke richting tot je de Sp 34 dwarst en ophet eerste kruispunt naar links gaat in een pad in westelijke richting. Het pad nadert langzaam de Piave rivier en aan de Ponte della Priula bereik je opnieuw het asfalt, alwaar je naar links gaat. 800m verder vind je het Hotel San Carlo (ITAMV2202).

Hotel San Carlo (ITAMV2202):

Via IV Novembre 105

31010 Ponte della Priulla

https://www.hotelsancarlo.net/hotels-treviso-susegana/bedrooms-hotel-susegana-booking-on-line.htm

info@hotelsancarlo.net

Prijzen: 25 tot 42€

Dag 22: Susegana – Ponte di Piave  (28,8km  – ca.7u):

Vanaf het hotel (ITAMV2201) loop je via GPS ITAMV2145, 44, 43 & 42 terug naar de grote weg in het centrum. Je gaat hier naar rechts en komt uit aan de rotonde. De kortste weg is via de SS13, maar die weg is verschrikkelijk druk. 3km doorbijten of kiezen voor een overnachting in het goedkopere hotel San Carlo. (In 2010 was dat nog niet aanwezig op het internet, vandaar de keuze voor het hotel Astoria)
De supermarkt bij GPS ITAMV2144V kon wel op mijn aandacht rekenen.
Ik ben op de hoofdweg naar links gegaan om zo de beschrijving te volgen en ben dan bij GPS ITAMV2203 haaks op het station (ITAMV2204) afgelopen, terwijl dat ook diagonaal kan via de Via Secondaria Stazione, als je van de supermarkt komt. Je gaat onder het spoor door en loopt dan naar rechts. Eenmaal over het Canale Brentele ga je naar links (ITAMV2205) en volg je de dijk tot aan een toegangsweg (ITAMV2206) tot een betoncentrale. Hier moet je links naast de dijk lopen tot aan de andere toegangsweg tot de betoncentrale. Vanaf hier is het zoeken naar een  paadje ofwel op, ofwel naast de dijk. Het blijft steeds moeilijk lopen. Bij GPS ITAMV2207 maakt de dijk een bocht. Als de dijk gemaaid wordt, is hij redelijk beloopbaar. Als dat helemaal niet het geval is, moet je naast de dijk lopen.
Bij GPS ITAMV2208 paseer je het Ristorante Al Gabbiano, maar het is nog veel te vroeg. Bij GPS ITAMV2209 passeer je onder de autostrade. De brug wordt door de landbouwer als gratis stalling voor landbouwvoertuigen gebruikt. Bij  GPS ITAMV2210 wordt het wegdek van de dijk beter. Bij GPS ITAMV2211 kom je op het asfalt. Hier ga je naar links tot aan de rotonde, om dan rechts te gaan in  de eerste afslag en zo de oude weg door het dorp te volgen. Aan de rotonde in het dorp vind je de Trattoria Al Borgo GPS V22. Voor deze eetgelegenheid ga je naar rechts. Je blijft deze oude weg door het dorp volgen tot het begin van het dorp van Cimandolo. Hier is een rotonde (GPS ITAMV2213), waar de ringweg opnieuw bij de oude weg komt. Je blijft rechtdoor volgen tot het “Centrum” van  Cimandolo. Hier vind je bij GPS ITAMV2215 een rustbank met schaduw. Hier sla je rechts af, om bij GPS ITAMV2216 opnieuw een rotonde te vinden (niet op digitale kaart), waar de oude weg en de ringweg terug samenkomen. Hier moet je naar rechts, een stukje de ringweg en dus de dijk op, om eenmaal boven, aldaar van de dijk te kunnen afdalen en een landweg te vinden die langs de andere zijde naast de dijk loopt. Deze landweg volg je naar links.
Je blijft de dijk volgen tot deze een opvallende knik maakt. Wat verder kom je op asfalt en bereik je wat in het gidsje aangegeven staat als Restaurante Al Treghetto (ITAMV2220). Terplaatse vond ik deze naam nergens terug. Ze kondigen zichzelf wel aan als de mooiste badplaats van Piave.
Voorbij het restaurant maakt het asfalt een bocht richting hoofdweg. Je passeert een glasbrekerij en net daar voorbij vind je een tweede dijk, alwaar je een weg voor de dijk naar rechts volgt (ITAMV2221). Je blijft deze weg volgen tot je via 2 korte haarspeldbochten op de dijk komt, die hier geasfalteerd is. Je volgt hem verder in dezelfde richting, tot je hem naar links verlaat aan het begin van Cartiera. Onmiddellijk naast de dijk vind je een kapelletje met een bank en wat schaduw (ITAMV2224). Je volgt de weg in dezelfde richting. Je dwarst een beek, passeert langs een houtzagerijen vervolgens passeer je langs het restaurant Osteria Piccola Venezia (ITAMV2225). Voorbij dit restaurant neem je de eerste weg naar rechts (ITAMV2226) (Via Argine). Deze weg blijf je volgen tot vlak voor Piave. Bij GPS ITAMV2227 & 28 maak je twee maal een haakse bocht, om terug verder te gaan in de oorspronkelijke richting. Verderop gebeurt nogmaals hetzelfde, maar dan korter en duidelijker.
Bij het naderen van Piave tref je eerst een kruispunt, waar je haaks naar links naar de grote weg kan. Je negeert dit en gaat verder naar het volgende kruispunt, deze keer met een schuine doodlopende straat (verkeersbord). Deze volg je tot vlak aan de spoorweg (ITAMV2231). Als je hier naar links gaat, vind je een supermarkt. De route gaat hier echter naar rechts over een voetpad tot een smalle doorgang onder het spoor. Bij GPS ITAMV2232  kom je terug op een normale weg voor autoverkeer komende van de toegangsweg tot het warenhuis. Op het einde ga je naar rechts en kom je op de drukke hoofdweg (ITAMV2302).
Je dwarst deze en loopt wat ongelukkig 350m verder door in dezelfde richting tot je aan een tankstation-hotel-pizzeria komt. Dit is het Belvhotel (ITAMV2301).

Belvhotel***:
Via Jessolo 20, Ponte di Piave
0039/0422/75.91.06
Eenpersoonskamer: 45€
www.belvhotel.it
www.booking.com
Nogal ongelukkige ligging. Gelukkig is het er niet zo druk en krijg je een kamer langs de achterzijde, waar je weinig last hebt van het lawaai.
Het verschil met het Astoria is groot. Eigenlijk vind ik dit geen drie sterren waard, zeker in vergelijking met de ene ster van Hotel Tosca Garni in de Lido di Jesolo. De badkamer is ongeveer even groot als de douchecel in  het Astoria. Men heeft hier de douche geplaatst tussen het toilet en de lavabo, waardoor je je moet douchen tussen 2 gordijnen en de vloer nat zal zijn  als je later nog naar het toilet moet. Op het toilet zit je met je knieën tegen de muur…
Er is wel airco. Het ontbijt is zowat het magerste qua keuze van alle restaurantontbijten: zoete koeken, geen normaal brood, wel voorverpakte toastjes en enkel confituur. Maar ruim voorradig. Officieel ontbijt vanaf 06.30u, in praktijk: 06.45u.
Avondeten: pizzeria onder het hotel: Pizza di Mare 07,40€, Rode wijn 1/4L 2€, coperto: 1€ Pizza’s di Mare vallen vaak tegen, ondanks de nabijheid van de Middellandse Zee.

Dag 23: Ponte di Piave – Lido di Jesolo  (39,3km  – ca.8u):

Je loopt terug uit de richting van waaruit je gisteren kwam. Op de hoofdweg (ITAMV2302) is er volop file. Je trotseert de uitlaatgassen en slaat links af richting rivier.

Je dwarst deze via de weg om bij de eerste gelegenheid links af te slaan in een klein dijkwegje (ITAMV2303) dat onmiddellijk de hoofdzijweg naast de dijk verlaat. Je loopt langs het dorp Sant Andrea tot aan een flauwe bocht naar links. Hier  neem je de eerste zijweg rechts (ITAMV2305)  in de richting van een grote witte villa. Je rondt dit huis en loopt dan in de richting van Zeson di Piave (ITAMV2306). In het centrum vind je een rustbank (ITAMV2307). Je vervolgt je weg door het dorp en ter hoogte van een tankstation verlaat je de weg en klim je via een paadje de dijk op (ITAMV2308).
Boven op de dijk vind je een grindweg. Ter hoogte van Campolongo (ITAMV2309)verslechtert de toestand van de dijk. Bij het naderen van de autostrade verlaat ik de dijk bij GPS ITAMV2310 en begeef me naar de weg (ITAMV2311) om alzo de autostrade te dwarsen. Vlak voorbij de autostrade neem je bij een bruggetje een zijweg naar links (ITAMV2312). Bij de eerste kruising sla je rechts af (ITAMV2313), om op die manier evenwijdig aan de grote weg te lopen. Bij een volgende splitsing (ITAMV2314) sla je rechts af. Bij GPS ITAMV2315 klim je terug op de dijk. Op die manier snijdt je een grote lus op een elegante manier af. Bij GPS ITAMV2316 vind je een kapel op de dijk bij een bootbrug met tolheffing, alwaar je wat kan verpozen. Je blijft op de dijk to GPS W17. Hier kan je kiezen: of je blijft op de dijk lopen of je daalt af. Ik denk niet dat het fundamenteel veel uitmaakt wat je hier kiest. Beiden zijn ongeveer gelijkwaardig. Je komt terug op de dijk (of blijft erop) (ITAMV2318) en blijft hem volgen. De ondergrond gaat over op gras. Je loopt over de dijk richting spoorweg. Ca 200m voor de spoorweg (ITAMV2321) verlaat je de dijk en daalt af naar de basis om voorlangs het spoor af te zwenken en dan aan de rivier onder de spoorwegbrug te gaan. Aan de andere zijde klim je terug op de dijk. Je passeert een veebedrijf en vervolgens een woonwijk (ITAMV2322). De dijk gaat rond de woonwijk en wanneer hij in de buurt van de rijbaan komt, daal je af richting asfalt (ITAMV2323 & 24). Je loopt over het asfalt aan de voet van de dijk richting bebouwde kom. Net voorbij een tankstation (ITAMV2325) kom je op een drukke weg. Je loopt 200m naar links om dan de eerste zijstraat naar rechts (ITAMV2326) in de slaan. Je volgt deze straat tot het einde en gaat dan naar links (ITAMV2327). Bij de eerste gelegenheid sla je rechts af (ITAMV2328).
Vanaf hier loop je ongeveer evenwijdig met de ringweg. Bij GPS ITAMV2330 vind je een wandelzone evenwijdig aan de ringweg. Bij GPS W31 vind je een zitbank en vuilbak, maar weinig schaduw.
Aan de rotonde (ITAMV2332) is het gedaan met voet- of fietspaden en moet je weer langs de weg lopen.
Vanaf hier loop je ongeveer 3,5km langs de grote weg. De suggestie uit het gidsje vond ik te veel omweg, vooral gezien de lengte van de dagetappe.
Je loopt tot aan de rotonde en rondt deze in wijzerzin. Je neemt de eerste afslag (ITAMV2334) en gaat over de brug. In de afzak vind je links een houten trap (ITAMV2335), die je naar het wegje onder de brug leidt. Je gaat onder de brug door (ITAMV236) en volgt deze in de richting van de rivier (ITAMV2337), die je vervolgens naar links volgt. Je dwarst de SP43 (ITAMV2338) en aan een restaurant (ITAMV2339) ga je links over een ophaalbrug. Je vervolgt in dezelfde richting tot je rechts een bootbrug ziet (ITAMV2340). Je dwarst deze. Er dient hier een tol van 0,50€ betaald te worden, doch het was middag en er was niemand om die te innen.
Vervolgens (ITAMV2341) ga je naar links en blijft deze oever van de Fiume Sile volgen tot in Jesolo.
Bij GPS ITAMV2343 vind je een fietsbrug richting grote weg. Die negeer je en je vervolgt je weg op dezelfde oever. Bij GPS ITAMV2345 vind je een pizzeria en bij GPS ITAMV2347 een B&B. Vanaf GPS ITAMV2348 volg je opnieuw de oever van de rivier. Bij GPS ITAMV2349 vind je eindelijk een zitbank en wat schaduw. Vanaf hier zou je de Via Adriatico kunnen volgen, maar die is erg onaangenaam en druk.
Je volgt de oever tot aan de tweede (fiets)brug (ITAMV2350), alwaar je de rivier dwarst (ITAMV2351). Je rondt de bocht (ITAMV2352) en volgt niet de weg, maar wel de rivieroever. Bij GPS ITAMV2353 kom je weer op een autovrij deel. Als je nog inkopen wil doen, kan dit bij GPS ITAMV2354A. Nu moet je niets anders doen dan dit pad blijven volgen tot je ter hoogt komt van een hoog puntvormig appartementsgebouw. Aan een afvalrecyclage (GPS ITAMV2355) bedrijf sla je links af. Je loopt naar de voet van het appartementsgebouw (GPS ITAMV2356) en vervolgt in dezelfde richting tot de restaurant- en hotelstraat net achter de dijk (GPS ITAMV2357). Deze volg je naar links tot Via Bafile nr. 462, alwaar je het Hotel Garni Tosca (ITAMV2401) vindt.

Hotel Garni Tosca:
Via Bafile nr. 462, Lido di Jesolo
Tel: 0039/421/37.02.90
info@garnitosca.com
www.booking.com
Kamer + ontbijt: 37€
Kamer met brandwerende deuren. Ruime badkamer, Airco. Privé strand (op 120m). Zeer ruim ontbijt in een deel van het restaurant/pizzeria onder het hotel. Budgetvriendelijk hotel, dat naar mijn mening meer sterren verdient als je het vergelijkt met het Belvhotel.
Nadelen: straatzijde is rumoerig omwille van het toeristische karakter van de straat, met de vele restaurants en hotel, ondanks het eenrichtingsverkeer. Als je hier langer wenst te verblijven, neem rechtstreeks contact op met het hotel en boek enkel als ze je schriftelijke een kamer langs de achterzijde bevestigen.

Pizza Braies:
Ca. 200m rechts van het hotel.
Pizza 7,70€, Rode wijn ¼L: 2,50€, coperto: 1,50€
Goede pizza, goed gerunde aangename zaak.

Dag 24: Lido di Jesolo – Punt Sabbioni (19,3km  – ca.4u15’) – Piazza San Marco:

Vanaf het hotel (ITAMV2401) dwars je de straat en loop je tot aan het strand (ITAMV2402). De stranden zelf zijn allemaal in concessie van de hotels. Zo is er ook een deel van het Hotel Tosca Garni. Tussen het einde van de tuinen van de hotels en het begin van de privé stranden is er een openbare strook, waar je enkel mag wandelen (zonder hond).
Je blijft dit volgen tot het openbare strand van de Lido di Jesolo, vlak naast de rivier Fiume Sile (ITAMV2403). Hier moet je landinwaarts richting de brug over de Fiume Sile. Ter hoogte van  (ITAMV2405) heeft men de weg verlegd, zodat de GPS kaart niet meer correct is. Er is er maar één brug tussen Jesolo en Cavallino (GPS X06 & 07), en dus slik je hier uitlaatgassen. Als het hier geregend heeft, moet je bovendien opletten van het spatwater van de auto’s, want een aantal waterafvoerroosters werken slecht en dus blijft er veel water op de baan staan. En als de automobilisten niet opletten, heb je een nat pak.
Net over de brug vind je een kruispunt (ITAMV2407), alwaar je de hoofdweg kan verlaten en bij GPS ITAMV2408 vind je opnieuw een afslag naar nog een kleinere weg. Hiermee steek je een hoek af van de eerder genoemde weg en kom je terug op wat je gemakshalve de campingweg (GPS ITAMV2409)  mag noemen. Je dwarst deze onmiddellijk en loopt richting strand (GPS ITAMV2410).
Hier loop je ca 5,2km langs het strand. Bepaalde delen kan je over een verhard pad lopen, bepaalde delen kan je enkel door het zand lopen. De gids stuurt je in Ca di Valle landinwaarts, maar dan kom je terug op een drukke weg en daar bedank ik voor. Je kan beter doorlopen via het strand (GPS ITAMV2411, 12, 13 & 14) tot je opnieuw de parallelle campingweg kan volgen (GPS ITAMV2415) richting Punta Sabbioni. Tot Ca Savio loop je langs de  Via Delle Batterie van de ene ingang van een camping naar een volgende. Aan een militair domein, maak je een opvallende bocht naar rechts (GPS ITAMV2416) om op het volgende kruispunt naar links te gaan (GPS ITAMV2417).
Bij (GPS ITAMV2419) volg je niet de aanduiding Punta Sabbioni, maar ga je rechtdoor (geen wegwijzer). De kwaliteit van de weg wordt minder om uiteindelijk over te gaan in een grindweg (ITAMV2420). Het laatste stukje naast een kanaal (ITAMV2421) heeft een grassige ondergrond. Vervolgens kom je terug op het asfalt en moet je naar links (ITAMV2422). Gelukkig is er een goed fietspad, gescheiden van de rijbaan.
Bij het naderen van Punta Sabbioni proberen allerlei privé rederijen je te lokken naar hun steiger. De steiger van ACTV (openbaar vervoer) vind je door steeds rechtdoor te gaan (ITAMV2424).
Lijn 15 gaat rechtstreeks naar San Marco. Een enkele overvaart (8km) kost een stevige 6,50€. Met de bus naar de Piazza Roma, een ritje van ca 60 km via Jesolo kost slechts 4,50€. Begrijpen wie het kan…
Bij mooie en rustig weer kan je op het voorplecht zitten. Ideaal voor toeristische plaatjes. Onderweg krijg je een zicht op de Delta-werken van Venetië.
Je komt rechts van het San Marcoplein (ITAMV2425) aan. Je loopt dus naar links tot het officiële einde van deze tocht. Zoek een (relatief) rustig plekje en geniet van de drukte op het plein. Als je dan nog geluk hebt dat het plein deels onderwater staat, zorgt dat voor extra drukte en toeristenpret.
Als je te voet naar de Piazza Roma wil, vertrek je onder de toren met het uurwerk. Je volgt eerst de vele pijltjes naar de Ponte di Rialto. Eenmaal je daar bent, volg je de pijltjes naar de Piazza Roma of het station (ITAMV2426).
Aan de rechterkant van het plein vind je het kantoor van ACTV, waar je een kaartje naar Mestre kan kopen (1,10€).
Je neemt bus 2 of 2A. Je stapt uit tegenover het station van Mestre en loopt een beetje terug in de richting van Venetië. In de eerste straat links vind je het Hotel Giovannina (ITAMV2427).

Hotel Giovannina (ITAMV2427):
Via Dante 113, Mestre Venezia
0039/0419/26.396
hotelgiovannina@libero.it
www.hostelsclub.com  (2€ boekingskosten, maar nog goedkoper dan via www.booking.com )
Kamer met lavabo zonder ontbijt (sanitair op de gang): 38 + 2€
Hotel Giovannina is zeer rustig en toch zeer strategisch gelegen, vlak bij het staton. Het hotel is wel intern vrij luidruchtig, gezien de trap zeer centraal gelegen is, en er geen tussendeuren zijn tussen de traphal en de gangen naar de kamers. De badkamer was vernieuwd, maar toch was de toiletbril al gebroken. Ook de netheid van de kamers kan beter. De sifon van de lavabo was bijvoorbeeld verstopt.

Onder het Hotel Giovannina (ITAMV2427) is een Chinees restaurant met een menu enkel in Italiaans en Chinees. De communicatie verloopt wat moeizaam.
Als je de straat tegenover het hotel inloopt tot de Via Piave, vind je daar een Chinees restaurant, waar ze wel een menu in het Engels hebben. Rechts daarvan vind je een warenhuis. Op het einde van het plein vind je een Italiaans restaurant en in de straat daar tegenover nog één.

De terugreis:

De volgende ochtend neem je de bus naar de luchthaven van Treviso. De halte vind je links van het spoorwegstation van Mestre. Het gemakkelijkst bereik je die door vanuit het hotel naar links te gaan en de voetganger- en fietstunnel in te lopen en deze bij de tweede trap te verlaten. Zo ben je rechtstreeks aan de bushalte van ATVO. Er staat een kaartjesautomaat, maar je kan ook een kaartje kopen op de bus. Een kaartje kost 5€. De uurregeling is volledig in functie van de vluchten van Ryanair.
Vanop de Piazza Roma is er ook een rechtstreekse lijn uitgebaat door ACTV naar de luchthaven van Treviso.

De vlucht van Ryanair vertrok met een half uur vertraging wegens congestie van het luchtruim.

In Charleroi kan je een gecombineerd bus en treinticket kopen naar elk NMBS station in het land. De automaat staat aan de bushalte aan het gedeelte voor vertrekkende vluchten.

Eindconclusie:

Een aantal delen van deze reis waren voor mij bekend terrein, zoals het deel van de Alta Via I en de het Zillertal. Van de Karwendel heb ik omwille van het weer te weinig kunnen genieten. Vooral het nationaal park Puez Geisler en de Sella Gruppe hebben mij positief verrast.
De laatste week van Belluno naar Venetië zou ik geen tweede keer meer doen. Je doet het om het volledige traject af te werken, maar in vergelijking met de voorafgaande dagen valt het toch wat tegen, misschien wat te gewoontjes? Van de eerste twee dagen heb ik ook niet optimaal kunnen genieten, vanwege het weer. De natuur en specifiek de plantengroei is opvallend, vooral in de moeilijke verwilderde delen, op de smalle paden van het ITV (Isartalverein).
Om deze tocht te volbrengen, moet je ofwel heel veel tijd hebben ofwel je eigen lichaam en conditie goed inschatten, zodat je jezelf niet verbrandt door jezelf te forceren. Maak dat je beide schoenen goed ingelopen zijn. Mijn voeten hebben het meeste last gehad van de eerste dagen in het Isartal, door de combinatie van vochtig weer, veel kilometers en zwaarder terrein dan ik voorzien had.

Naast zelfkennis, moet je voor deze tocht een veelheid aan vaardigheden bezitten. Het gaat hier over staptechniek op alle soorten terrein, inclusief plaat, los grind en sneeuw in beperkte mate, elementaire klimtechniek en zelfzekeringstechniek met behulp van een Klettersteigset. Bovendien moet je elementaire kennis hebben van meteo en flexibel zijn in je plannen.
Pas je reisplannen aan in functie van het weer, je fysieke conditie en je kunde. Zelfoverschatting leidt tot ongelukken. Ga in de bergen, maar kom vooral terug (levend!).

Coördinatenlijst:

Advertentie

2 reacties op München – Venetië

 1. Pascale Sprangers zegt:

  Hei wij willen het droompad volgend jaar wandelen
  Echter lees ik nu dat je moet kunnen werken met musketons en kabels
  Hier hebben wij geen ervaring mee
  Zijn er op de route ook alternatieven, zodat we geen klettersteiggerief moeten gebruiken

  • Pascale,
   Eigenlijk is een Klettersteigset maar op één plaats noodzakelijk, namelijk op Dag 18 in het verslag. Dus tussen de Rifugio Pian Fontana en de Rifugio 7° Alpini. Een alternatief staat ook beschreven in het verslag, namelijk langs de Rifugio Bianchet en het dal. Daar volg je de weg tot aan het restaurant Alla Stanga, waarna je de klim van 1200 hm aanvat naar de Forcella Oderz, om vandaar af te dalen naar de Rifugio 7° Alpini. Je kan uiteraard ook de bus naar Belluno nemen.

Commentaar? Vragen? Reacties, altijd welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.