Tocht naar de eenzaamste plek van Europa

Eenzaamste plek van Europa (Oarjep Rissajavrre)

Onder deze titel verscheen in De Standaard Magazine van zaterdag 21 januari 2023 (https://www.standaard.be/cnt/dmf20230117_95974683) een artikel van Dick van Eijk dat oorspronkelijk in het Nederlandse NRC gepubliceerd was.

En gezien ik zelf een redelijk palmares heb in de zoektocht naar eenzaamheid, was mijn interesse onmiddellijk gewekt. Alleen is het artikel eerder bedoeld als literatuur of smaakmakertje dan als een handleiding om een dergelijke tocht aan te pakken. Daarvoor is het artikel eerder vaag in zijn details.

Maar dankzij de hedendaagse digitale kaarten kun je toch met een beperkt aantal aanduidingen de betrokken plaats effectief terugvinden op de kaart. Ik heb er toch nog eventjes de papieren kaart Sarek BD10 moeten bijhalen om de juiste berg terug te vinden, namelijk de Oarjep Rissajavrre. De berg ligt op 6km van de Duottarstuga langs de Padjelantaleden (https://roversmountains.com/padjelantaleden-2/), en is dus ook langs dit pad het gemakkelijkste te bereiken. Indien je dat wens loop je eigenlijk maar de laatste 8,5km over padloos terrein.

De rest van de toch kan je via het Padjelantaleden lopen. De auteur koos voor een vertrek vanuit het Noorse Sulitjelma, waardoor je een uitloper van het Nordkalottleden dient te volgen, maar ook die is gemarkeerd, maar als pad iets ruiger dan het Padjelantaleden.

Vanuit Sulitjelma loop je richting Ny-Sulitjelma Fjellstue naar de Sorjushytta, waarbij je een hoogte van 1000m overschrijdt en mogelijks te maken krijgt met eeuwige sneeuw. Vervolgens dwars je vlak voor de grens een rivier via een brug, op weg naar de Zweedse onbemande Sarjasjaure Fjällstuga. 5km verder bereik je de bemande Staddajakk Fjällstuga. Vervolgens loop je in noordelijke richting tot aan het Staloluokta Fjällstation, alwaar je je voorraden kan aanvullen. Na je inkopen, keer je terug naar de splitsing van paden, om vandaar in westelijke richting verder te lopen tot de Duottarstuga. Aan het laatste wad voor de hut, ga je naar links en volg je de oever van het gelijknamige meer tot het einde ervan. Je vervolgt in dezelfde richting en stijgt tot aan het Rissajavrre (meer), waarna je de oever volgt in west,elijke richting tot aan het kleinere Lulep Rissajavrre, om vanaf hier de berg Oarjep Rissajavrre te beklimmen. De meest eenzame plek zou zich ter hoogte van een uitgedroogd meertje tussen de twee toppen bevinden. Dat er geen enkel teken van menselijke aanwezigheid zou zijn, vind ik op zijn zachts gezegd een literaire vrijheid. Nergens wordt er melding gemaakt van de aanwezigheid van het rendierhek, en daar kan je heus niet naast kijken. Je moet er zelfs overheen of onderdoor!

Dus theoretisch kan het wel waar zijn dat dat daar de meest eenzame plek van Europa is, maar ze is niet ontdaan tekens van menselijke aanwezigheid. Als je het geluk hebt om daar te zijn, bij mooi weer met open hemel, is het waarschijnlijk wel een mooie uitzichtberg.

Ook de voorgestelde terugkeerroute is niet de meest eenvoudige (paarse lijn)! Terugkeren naar de Duottarstuga en vandaar langs de Padjelantaleden (gele lijn) naar Kvikkjokk lopen is dat wel.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Commentaar? Vragen? Reacties, altijd welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.