Vertrouw ook jij jouw leven toe aan een smartphone en een navigatie app?

Wie ooit al eens trachtte om na aankomst aan een berghut het thuisfront telefonisch te contacteren, kent het probleem: geen netwerk. In het beste geval lukt het vanaf een nabij gelegen bergpas of heuveltje. En als het al niet lukt om simpelweg te bellen, waarvoor je slecht één zendmast nodig hebt, waarom denk je dan dat het in geval van nood zal lukken om te navigeren met diezelfde smartphone?

Om te navigeren heb je namelijk meer dan G2 nodig en ook nog signalen van meerdere zendmasten. Om geen signaal van 3 of meer satellieten te ontvangen moet je al in een erg nauwe vallei of canyon zitten en dan nog zal het toestel zijn best doen om jouw positie zo goed mogelijk te bepalen aan de hand van jouw laatste positie waar minstens 3 satellieten binnen het ontvangstbereik van jouw echte GPS waren.

Toegeven: je moet investeren in de aankoop een bijkomend toestel en tijd investeren in het leren omgaan met het toestel en de bijbehorende applicatie. en in tegenstelling tot de gemiddelde smartphone app, die intuïtief is, zal dit leerproces tijd kosten. Een aandachtsspanne van meer dan 30 seconden om deze handleiding te doorworstelen, is absoluut noodzakelijk. Denk eerder in termen van uren.

Om die drempel toch wat te verlagen, heb ik een basishandleiding Garmin BaseCamp GPS gemaakt, waarin vertrokken wordt van een bestaande tracklog. Een tweede Case Study gaat uit van een summiere beschrijving van een tocht, en hoe je met deze beperkte informatie toch een tracklog kan opbouwen op basis van kwalitatief digitaal kaartmateriaal. In dit geval betreft het de informatie inzake een op de HA website aangeboden ervaringstocht, waarvan de inschrijving is afgesloten.

Deze laatste betreft een zuiver theoretische denkoefening, die geen enkele evaluatie inhoudt van typisch Scandinavische gevaren op het terrein, waaronder het doorwaden van rivieren en navigatie buiten paden. Deze vaardigheden kan je het snelst en het best aanleren binnen het kader van een dergelijke ervaringstocht.

Veel studieplezier! Het eindresultaat heeft een absolute meerwaarde voor jouw veiligheid en die van wie je lief is!

P.S.: Garmin heeft inzake hardware een feitelijke monopolie inzake off-road GPS-navigatie. Daar valt niet onderuit te komen, maar er bestaat zeer goed Open Street Map kaartmateriaal, waardoor je dat alvast niet meer hoeft aan te kopen bij Garmin.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Commentaar? Vragen? Reacties, altijd welkom.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.